Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

03:00

Ce se intampla cu un fost Papa? Vaticanul in ape tulburi-

Anunțul surpriză, al demisiei Papei Benedict al XVI-lea [https://www.lacasuriortodoxe.ro/66-stiri/1089-papa-benedict-al-xvi-lea-si-a-anun%C8%9Bat-demisia,-pentru-sfarsitul-lunii.html] , continua sa ridice noi semne de intrebare [https://www.lacasuriortodoxe.ro/catolicism-protestantism/1091-demisia-papala-de-a-lungul-istoriei-practic,-fara-precedent.html] vizavi de legile din jurul demisiei unui Papă. Legea actuala a Bisericii lasă multe întrebări fără răspuns.

"Ne-a lipsit o lege, până în prezent, vizavi de statutul unui fost Papă, adica al cuiva care demisioneaza din papalitate", a declarat in ultimele minute pentru postul de radio Vatican, Mons. David-Maria Jaeger, OFM, un profesor de drept canonic la Universitatea Pontificala Antonianum din Roma.

"Este posibil ca Benedict al XVI-lea, în următoarele câteva zile, sau succesorul său, sa faca o astfel de lege, care sa raspunda multor intrebari: care este titlul propriu-zis cu care va fi abordat un fost Papă? Care sunt imunitățile și prerogativele sale? Există o problemă a statutului international? Toate acestea trebuie să fie soluționate… "

Oficiul de presă al Vaticanului a anuntat, conform Radio Vatican, ca Papa Benedict al XVI-lea nu va participa la Conclav pentru alegerea succesorului său. Capacitatea unui Papă de a face acest lucru a fost dezbatuta de generații. Dar, nici pentru acest caz, de asemenea, nu există nicio lege.

"Ideea ca un fost papă ar putea participa la un conclav, s-ar baza pe ideea ca un Papă care a demisionat ar reveni la a rang de Cardinal", a explicat Mons. Jaeger. "Departe de mine, sa exprim insa o opinie cu acest prilej!"

"Ne scaldam in ape necunoscute, deși putem fi absolut siguri că Papa Benedict al XVI-lea va ști cum să le aseze pentru noi", a asigurat Mons. Jaeger. "Și, bineînțeles, pentru el însuși [https://www.lacasuriortodoxe.ro/personal/1090-demisia-papei-nu-a-fost-determinata-de-presiuni-externe.html] ".

11 February 2013

vezi știrile de azi