Lăcașuri Ortodoxe
07:36

Circulară transmisă de Mitropolitul Emmanuel al Franței, în urma destituirii Arhiepiscopului Jean de Charioupolis

În urma publicării scrisorii patriarhale privind eliberarea din funcție a Arhiepiscopului Jean de Charioupolis, Mitropolitul Emmanuel al Franței a transmis o scrisoare circulară, a cărei trauduceri o publicăm mai jos:

„Dragi frați și surori în Domnul,

Pe 30 august 2019, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat decizia, în conformitate cu cea adoptată în noiembrie 2018, cu privire la fostul exarhat al parohiilor de tradiție rusă din Europa de Vest, de a acorda Înaltoreasfinției Sale, Arhiepiscopul Ioan de Charioupolis, concedirea canonică. Această demitere canonică subliniază faptul că, de acum, Arhiepiscopul Ioan nu are nicio legătură cu Patriarhia Ecumenică și cu comunitățile fostului exarhat.

Începând de acum, Înaltpreasfinția Sa, Arhiepiscopul Jean nu mai deține nicio autoritate spirituală sau administrativă asupra comunităților de care a fost anterior responsabil. Administrarea acestor comunități din Franța este transferată Mitropoliei Ortodoxe a Franței de sub Patriarhia Ecumenică. Sanctitatea Sa Patriarhul m-a numit să acționez ca locum tenens în această perioadă de tranziție.

Prin urmare, de astăzi, în conformitate cu deciziile luate de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, vă rog să comemorați numele meu de ierarh în cadrul slujbelor liturgice.

În ceea ce privește Adunarea generală extraordinară din 7 septembrie, știu că mulți delegați s-au organizat deja pentru a veni la Paris pentru această întâlnire. În cazul în care această ședință are loc, știți că nu poate avea nicio putere decizională.

Intenționez să mă întâlnesc foarte curând cu consiliul eparhial, pentru a face schimb de păreri asupra situației.

În plus, reiterez propunerea pe care am făcut-o publică pe 7 februarie, și anume:
  • de a se asigura, în cadrul unui vicariat, menținerea asociației existente, care va continua să administreze bunurile care îi aparțin și să funcționeze în conformitate cu statutele proprii, care probabil vor trebui adaptate,
  • de a asigura păstrarea tradiției liturgice și spirituale rusești, precum și a activității voastre de mărturisitori ortodocși în societățile occidentale.

Înțelegând nemulțumirea unora, vreau din inimă ca în zilele, săptămânile următoare, să vă repet tot atașamentul meu pentru comunitățile voastre, binecuvântându-vă din toată inima și rugându-mă Domnului nostru Dumnezeu, ca El să vă umple de harul lui și să aveti permanent în minte aceste cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel: „v-am rugat şi v-am mângâiat și v-am rugat cu stăruinţă să umblaţi cum se cuvine înaintea lui Dumnezeu, Celui Ce vă cheamă la împărăţia şi la slava Sa. (Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel 2, 11-12)

+ Mitropolitul Emmanuel al Franței"
09 September 2019

vezi știrile de azi