Lăcașuri Ortodoxe
07:48

Numărul Episcopilor ortodocși în raport cu credincioșii care le revin astăzi este extrem de mic, comparativ cu cel de la începuturile Creștinismului

Site-ul web Istoria Ortodoxă a publicat recent un scurt studiu realizat de Matthew Namee, care notează:

„Din câte știu, există astăzi 941 de episcopi ortodocși canonici activi în lume. Comparativ cu secolul al XIX-lea, aceasta este o creștere mare - în 1859 aveam doar 278 de episcopi în lume. Dar, la momentul Primului Sinod Ecumenic, în lume existau 1.800 de episcopi: aproximativ 1.000 în Răsărit și 800 în Occident, și pentru o populație mult mai mică de creștini.

Majoritatea episcopilor din lume aparțin Patriarhiei Moscovei, 40%. Urmează Patriarhia Constantinopolului, cu 14%, apoi Biserica Greciei cu 11%. Este, fără doar și poate, dificil să oferim o demografie exactă a Ortodoxiei - totul depinde de definiția „ortodox-ului”. Dar, am făcut tot posibilul să găsesc date demografice pentru diferitele Biserici Ortodoxe din lume și acestea fac referire la aproximativ 222 de milioane de creștini ortodocși în întreaga lume (ceea ce, ca să fiu sincer, este probabil o cifră optimistă). Aceasta înseamnă o medie de 236.000 de închinători pentru un Episcop, ceea ce pare pur și simplu absurd. Este interesant de menționat că acest raport este identic cu cel din 1859 - 236.000 de credincioși pentru un Episcop, ceea ce reprezintă o schimbare mare față de perioada Sinodului din Niceea, când numărul era cuprins între 5.000 și 20.000 pentru un Episcop. Raportul credincioșilor per Episcop variază mult de la o Biserică la alta - Bisericile din Rusia, România, Bulgaria și Serbia au toate cifre excepțional de mari, depășind cu mult 150.000 pentru o eparhie.

Biserica OCA (din America) și Bisericile din Alexandria, Cehoslovacia și Ierusalim au toate mai puțin de 20.000 de credincioși per Episcop, deci mai aproape de situația din perioada Niceea. Desigur, un raport mai mic nu înseamnă neapărat mai multă îngrijire pastorală: Ierusalimul (și Constantinopolul, cu un raport de aproximativ 26.000 de credincioși la un Episcop) au mulți Episcopi activi care slujesc într-un fel de rol administrativ, fără a se ocupa activ îngrijirea pastorală".
26 August 2019

vezi știrile de azi