Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

16:34

Halmyris 7-8 iulie 2019: o așezare situată la 2,5 km vest de satul Murighiol, la gura Deltei Dunării - cunoscută acum ca locul descoperirii trupurilor celor mai timpurii sfinți din România: EPICTET preotul ȘI ASTION monahul

În ciuda creării mai multor colonii grecești de-a lungul coastei Mării Negre din România în secolul al VII-lea înainte de Hristos, în apropierea Halmyris-ului nu au fost găsite rămășițe ale vreunei structuri grecești. Regiunea a fost locuită în timpul celei de-a doua epoci a fierului, de către geți sau daci, după cum a devenit evident prin descoperirea mai multor locuri de incinerare, într-o posibilă necropolă care datează din secolele IV-II înainte de Hristos. În timp ce prima ocupație romană a sit-ului pare să fi cunoscut forma unei fortificații ridicate în perioada flaviană, primul castru de piatră de la Halmyris a fost construit în timpul domniei împăratului Traian.


Deși structura originală a fortăreței traianice este acoperită în mare parte de fazele reconstructive ulterioare, planul pare să indice un aspect tipic al secolului al II-lea al unui fortărețe romane, alcătuită din ziduri de apărare dreptunghiulare, turnuri rectangulare și o poartă în mijlocul fiecărui zid. Plasarea fortului a fost deliberat aleasă, strategic, nu doar fiindcă se află de-a lungul cursului Dunării, dar și fiindcă se găsește la gura Mării Negre. Legăturile timpurii cu flota romană și activitățile sale maritime de la Halmyris sunt confirmate prin dovezi epigrafice, care menționează existența unui "sat marinăresc" sau vicus classicorum.


Cu toate acestea, o modificare semnificativă în apărare a avut loc în timpul perioadei Tetrarhiei. Noul aspect al zidurilor fortificate a constat dintr-un poligon neregulat, susținut de 15 turnuri și cel puțin două porți bine apărate în nord și vest. Structurile găsite în cadrul fortificației includ numeroase barăci, o terasă privată sau o baie și... o bazilică.

Bazilica descoperită de echipa condusă de Prof. Arheolog Mihail Zahariade în Cetatea Halmyris

Cu toate acestea, în iarna anului 384/385, Dunărea a înghețat, permițând triburilor străine din nord să traverseze și să lovească Halmyris-ul. O serie de cutremure din secolul al IV-lea și de mai târziu, care au modificat cursul Dunării, au dus la colmatarea portului Halmyris și a diminuat importanța sa economică și strategică. Ultima perioadă de ocupare corespunde, din câte se pare, cu reconstrucția fortului de către împăratul Justinian, care a inclus construirea unui drum monumental de intrare în peretele de nord-est al acestuia. În plus, Halmyris a devenit locul uneia dintre marile Episcopii din provincie, fiind numit între cele mai importante 15 cetăți din provincia Scythia.

 

Halmyris-ul a fost punctul cel mai estic al graniței dunărene în vremurile romane și probabil a servit drept centru de aprovizionare a flotei; inscripțiile romane timpurii ne informează despre existența unui "sat marinăresc" - vicus classicorum. În timpul perioadei târzii romane, două unități ale flotei militare - Classis din Plateypegiis și Musculi Schytici (care aveau nave mici, potrivite pentru Delta Dunării) - se poate să fi fost găzduite de această cetate.

 

În ceea ce privește viața locuitorilor, știm că în anul 290 după Hristos, în timpul persecuțiilor ordonate de Dioclețian, Sfinții Epictet și Astion au suferit martiriul lor la Halmyris.

 

Halmyris a servit ca depozit pentru aprovizionare, colonizare și schimb cultural în regiune, timp de 1100 de ani. A fost ocupat din epoca fierului până în perioada bizantină.

 

Fortul original a fost construit din lemn și stuf, dar pe măsură ce fortăreața a câștigat importanță și a fost stabilită o garnizoană regulată de-a lungul Dunării, fortul a fost reconstruit din piatră.

 

La începutul istoriei fortăreței, goții și hunii din nord au trecut Dunărea și au cucerit fortul. Ulterior, a fost recapturat de romani.

La începutul secolului al IV-lea... împăratul Constantin a adăugat o bazilică.

 

O serie de cutremure au modificat cursul Dunării, iar fortul a devenit mai îndepărtat de râu. Halmyris și-a pierdut treptat importanța și a fost abandonat.

 

Astăzi, acolo, chiar lângă zidurile cetății istorice în care Sfinții Epictet și Astion au fost martirizați pentru credința lor, un monah încearcă să re-zidească o biserică pe măsura importanței acestor doi mari sfinți făcători de minuni, ale căror sfinte moaște au fost descoperite, nu de mulți ani, întregi, fiind recunoscute drept cele mai timpurii sfinte moaște ale unor sfinți descoperiți vreodată pe teritoriul românesc. Noua construcție, la care starețul actualei Mânăstiri din Halmyris, Părintele Protosinghel Iov, lucrează cu ajutorul lui Dumnezeu, urmează să fie... cea mai mare catedrală a Dobrogei.

 

Cei doi Sfinți, Epictet și Astion, sunt sărbătoriți, conform calendarului ortodox, pe data de 8 iulie a fiecărui an. În acest an - la încheierea unei perioade speciale dedicate de Consiliul European pentru Turism și Comerț drept "2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION", o Slujbă a Sfintei Liturghii Arhierești va fi oficiată și în ziua de duminică, 7 iulie 2019, sub conducerea Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, alături de care sunt așteptați în slujire și alți ierarhi și clerici, monahi, monahii și credincioși.

 

Mai multe despre viața acestor doi mari sfinți mucenici, găsiți pe pagina oficială web dedicată special acestora: https://sfintiiepictetsiastion.ro/ iar mai multe despre Catedrala închinată lor, aflată în acest moment în plin proces de construire, la Halmyris/Murighiol, puteți afla de pe pagina oficială a sfintei mânăstiri, dând click aici: https://manastireahalmyris.ro/

 

Poți participa și tu la construirea Catedralei din Halmyris, astăzi aflată la nivelul realizării turlelor:

CONT: RO21RNCB0256127859640001

CIF: 14797706

Murighiol, Tulcea

 

(Alte amănunte despre stadiul construcției, găsiți dând click AICI!)

Un film realizat de Asociația Lăcașuri Ortodoxe și premiat ca cel mai vizionat film, la Festivalul laic de Film Alba-ulia 2008 (organizator: Marius Moga Sr.) poate fi vizionat în josul paginii aflate la (adresa).

 

Referințe:

- Halmyris: en.wikipedia.org / July 6, 2019

- Braund, D., DARMC, R. Talbert, S. Gillies, J. Åhlfeldt, J. Becker, D. Braund, T. Elliott. "Places: 226617 (Halmyris?)". Pleiades. Retrieved July 10, 2015.
-  "Epictet și Astion din Halmyris". OrthodoxWiki. Retrieved July 10, 2015.
 - Template:Zahariade and Alexandrescu, 2012, 37)

 - The Archeological Museum, Tulcea, Romania

06 July 2019

vezi știrile de azi