Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

08:54

DECIZIE EXTRAORDINARĂ a Consiliului European pentru Turism și Comerț: 2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION

REDESCOPERIND UNITATEA EUROPEANĂ, CU SFINȚII EPICTET ȘI ASTION

2018/2019 va fi un an dedicat celebrării moștenirii creștine a Europei și a unității continentului și va marca, de asemenea, continuitatea latină și cele două milenii ale vieții creștine în Dobrogea și Balcani și Asia Mică (astăzi Turcia), prin prezentarea patrimoniului sacru al Sfintilor Mucenici Epictet și Astion, a decis Consiliul Academic al Consiliului European pentru Turism și Comerț (ECTT).


Sfinții Mucenici Epictet și Astion reprezintă perfect valorile Europei de astăzi, deoarece viața și sacrificiul lor creează un pelerinaj al credinței, care unește Turcia cu Balcanii și Europa de Est. În timpul vieții și al preoției lor, aceștia au răspândit lumina creștină, din Asia Mică (astăzi Turcia), prin Balcani, și au obținut cununa nemuririi în România-Dobrogea.


Prin munca și jertfa vieții lor, ei au unit Asia și Europa, Răsăritul și Occidentul. De asemenea, ei au unit Biserica Ortodoxă Creștină și Catolică, fiind celebrați în ambele rituri și vorbind despre unitatea Creștinismului în lumea de astăzi, aceștia fiind puntea care poate și va uni cele două Biserici Creștine.


Ei sunt, de asemenea, un exemplu perfect de jertfă și viață oferite în slujba Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a subliniat semnificația lor Prof. dr. Anton Caragea - președintele ECTT. Europa zilelor noastre trebuie să-și amintească rădăcinile sale latine/romane și creștine și nu trebuie să uităm că suntem beneficiarii a două milenii de moștenire creștină, acestea fiind date fundamentale ale evoluției istorice a culturii europene.

Catedrala din Halmyris - Murighiol, dedicată Sfinților Mucenici Epictet și Astion, Centrul de Pelerinaj Cultural European al Anului 2018/2019.


În această perspectivă, rolul Sfinților mucenici Epictet și Astion este unul fundamental, vorbind despre cei mai vechi martiri istorici ai Bisericii pe teritoriul Europei Răsăritene, și nu numai că ne învață despre continuitatea neîntreruptă a civilizației pe malurile Dunării, dar ne oferă și o lecție despre dragostea față de Hristos a poporului nostru, cu atât mai răsunător cu cât avem aici sfinți înscriși în canonul catolic și ortodox, atât de adevărat sfinți universali care mărturisesc pentru Sfânta Biserică în totalitatea sa, sfinți care fac o Europă mândră de moștenirea ei, a încheiat prezentarea istorică a momentului Președintele Pofesor Dr. Anton Caragea.

Cetatea Halmyris-Murighiol, astăzi. Un punct central al hărții comorilor culturale și istorice din Dobrogea.


Puncte focale ale sărbătorilor pentru "2018/2019 ANUL SINȚILOR MUCENICI EPICTET ȘI ASTION" vor fi zilele de 8 iulie 2018 și 8 iulie 2019 (date care marchează începutul și sfârșitul sărbătoririi) în Murighiol (fostul oraș roman Halmyris), în Catedrala Sfinților Epictet și Astion, cu Sfinte Liturghii special oficiate în cinstea Sfinților Mucenici ai Credinței Creștine și ai moștenirii creștine europene: Sfinții EPICTET și ASTION.


Festivitățile vor fi conduse de personalități culturale, religioase și politice europene și de reprezentanți lideri ai tuturor denmominatiunilor creștine și vor participa, de asemenea, fiind prezent și Profesor Dr. Anton Caragea, Președintele Consiliului European al Turismului și Comerțului.


Propunerea pentru o celebrare la nivel european a Sfinților EPICTET și ASTION a fost făcută de România și aprobată în unanimitate de Consiliul European pentru Turism și Comerț, ca Program de Pelerinaj Cultural European dedicat evidențierii bogăției și potențialului cultural al patrimoniului care unește popoarele și tradițiile.

Ruinele excavate ale Catedralei Romane construite în secolul al VIII-lea pe locul unde sfinții Epictet și Astion au suferit martiriul pentru credința lor în Iisus Hristos în anul 290 după Hristos.


Despre Sfinții Mucenici EPICTET ȘI ASTION

Este vorba despre celebrarea celor mai vechi sfinți martiri cunoscuți pe teritoriul Dobrogei, Epictet si Astion, Biserica Ortodoxă comemorându-i pe 8 iulie.

Descrierea vieții și patimirilor lor a fost păstrată în Acta Sanctorum, cu detalii mari.


Ei sunt cunoscuți ca sfinții din Halmyris, vechiul oraș creștin situat pe malurile Dunării, numit în vechime "Almyra". Aceștia au suferit moarte martirică în timpul persecuției feroce împotriva Bisericii Creștine, declanșată de împăratul Dioclețian (244-311), în ziua de 8 iulie 290. Ei sunt cu certitudine martirii vechiului ținut al Dobrogei, certificați, fără îndoială, de izvoare hagiografice.


Viața și pătimirile lor au fost acoperite pe larg în Acta Sanctorum (Faptele Martirilor), iar actul lor martiric sfânt a fost păstrat doar într-o copie din secolul XV târziu, aflat în Biserica Mântuitorului din Utrecht, și a fost publicat în 1615 de cercetătorul iezuit Herbert Rosweyde († 1629).


În 1921, Benedictinul Dom Germain Morin a descoperit în memoriile martirologiei Ieronimiene pe Sfinții Epictet și Astion, în "“The S.S. Epicteto presbytero et Astion monachu martyribus Almiridensibus in Scythia“, confirmând veridicitatea afirmațiilor din Acta Sanctorum, editate de H. Rosweyde, menționat mai sus.


Mai multe despre viața acestor doi mari sfinți mucenici, găsiți pe pagina oficială web dedicată special acestora: https://sfintiiepictetsiastion.ro/ iar mai multe despre Catedrala închinată lor, aflată în acest moment în plin proces de construire, la Halmyris/Murighiol, puteți afla de pe pagina oficială a sfintei mânăstiri, dând click aici: https://manastireahalmyris.ro/


Un film realizat de Asociația Lăcașuri Ortodoxe și premiat ca cel mai vizionat film, la Festivalul laic de Film Alba-ulia 2008 (organizator: Marius Moga Sr.):

Poți participa și tu la construirea Catedralei din Halmyris:

CONT: RO21RNCB0256127859640001

CIF: 14797706

Murighiol, Tulcea


(Alte amănunte despre stadiul construcției, găsiți dând click AICI!

25 June 2018

vezi știrile de azi