Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

Duminica a IX-a după Rusalii: Umblarea pe mare și potolirea furtunii

Transmisiune în direct: Slujba Sfintei Liturghii

De actualitate, în Ortodoxie

15:56
telegraf

În cea mai recentă întrunire a sa, Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a discutat și problema vaccinării. Astfel,.în ceea ce privește atitudinea publică față de vaccinarea obligatorie a copiilor, Adunarea Episcopilor consideră că trebuie respectate atât argumentele medicinei științifice, cât si teama părinților de a-si vaccina copiii. Întrunirea a avut loc în Mânăstirea Zica, la Belgrad.

27 June 2019

15:21
telegraf

Recent, Bisericile Grec-Ortodoxă, Romano-Catolică și Armeană au căzut de acord să restaureze Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, semnând pentru aceasta un act special. Acordul vizează finalizarea proiectului de întreținere și de restaurare a Sfintei Edicule și a Rotundei, în urma lucrărilor de întreținere și de restaurare a Sfintei Edicule, care s-au încheiat în urmă cu doi ani sub supravegherea tehnică a Universității Tehnice din Atena.

27 June 2019

15:13
telegraf

Arheologii polonezi au descoperit recent ceea ce pare a fi cea mai veche basilică creștină, în apropierea Alexandriei, în Egipt, în orașul portuar Marea. Basilica descoperită seamănă cu construcțiile descoperite pe insulele grecești și pe continent din secolul al IV-lea dupa Hristos, rămânând până în prezent ascunsă sub zidurile unei alte basilici, după ce probabil s-a prăbușit în urma unui cutremur care a lovit orașul portuar. Cu aceeași ocazie, arheologii au mai descoperit, de asemenea, câteva cruci cunoscute ca "grecești".

27 June 2019

14:10
telegraf

Semnalăm apariția lucrării "Catagrafia Bisericilor și Preoților din Județul Ialomița, la anul 1810", la Editura Editgraph, sub semnătura Pr. Dorinel Necșulescu și Pr. Adrian Lucian Scărlătescu.

 

Prin noua  carte, sunt puse la dispoziția cercetătorilor interesați listele cu preoții și bisericile Județului Ialomița din anul 1810, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Calărașilor, acestea nefiind transcrise până astăzi.

 

Astfel, după o descriere sumară a satului și a bisericii, sunt publicate informații despre fiecare slujitor bisericesc, trecând treptat de la bisericile de lemn, la bisericile de zid...

27 June 2019

13:09
telegraf

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru a lansat recent o scrisoare de protest, împotriva proiectului de lege al Președintelui Djukanovic privind "libertatea religioasă", care vizează naționalizarea întregii proprietăți a Mitropoliei de Muntenegru a Bisericii Ortodoxe Sârbe înainte de 1918, cu intenția probabilă de a o ceda acum unei grupări schismatice ("Bisericii din Muntenegru", nerecunoscută canonic).

27 June 2019

12:55

MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946 - o nouă apariție. Autor Monografie: Învățătoarea Stana C. IUREȘ

   O nouă carte a apărut de curând, sub semnătura Învățătoarei Stana C. IUREȘ, intitulată: MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946. Cartea se înscrie în colecția "Monografii din prima jumătate a secolului XX" - Editura Editgraph, 2019. Ediția este îngrijită de Pr. Marian Aurelian Mihalache, colecția amintită apărând sub îngrijirea Pr. Adrian Lucian Scărlătescu, slujitor al Catedralei din Urziceni.      Lucrarea, care a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, prezintă localitatea Movilița așa cum era ea în anul 1946, când aparținea de Județul Ilfov., autoarea predând la școala din localitate în acea perioadă.      Conform specificațiilor p...
Continuă

   O nouă carte a apărut de curând, sub semnătura Învățătoarei Stana C. IUREȘ, intitulată: MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946. Cartea se înscrie în colecția "Monografii din prima jumătate a secolului XX" - Editura Editgraph, 2019. Ediția este îngrijită de Pr. Marian Aurelian Mihalache, colecția amintită apărând sub îngrijirea Pr. Adrian Lucian Scărlătescu, slujitor al Catedralei din Urziceni.

 

   Lucrarea, care a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, prezintă localitatea Movilița așa cum era ea în anul 1946, când aparținea de Județul Ilfov., autoarea predând la școala din localitate în acea perioadă.

 

   Conform specificațiilor pe care ni le-a oferit Pr. Adrian Lucian Scărlătescu, dupa publicarea transcrierii lucrării originale - cu note si explicații - Monografia MOVILIȚA-IALOMIȚA 1946 aduce elemente istorice noi, dintre care cel mai important este acela referitor la faptul că "Primul locxaș de închinare exista [în localitate / LO] cam pe la anul 1883, o capelă făcută în cimitirul Movilița Veche, în apropiere de sat...", despre care se presupunea, până acum, ca s-ar fi construit în 1893.

 

   Este vorba despre prima monografie a localității Movilița, care astăzi se află în Ialomița, iar un alt element de noutate este o listă cu nume de locuitori din Chiroiu, Dridu, Fierbinți și Moldoveni - localități învecinate - așezați în 1882 și 1892 ca întemeietori ai satelor Movilița Veche și, respectiv, Movilița Nouă.

 

27 June 2019

07:13

Școala în satul tradițional. Dulgherul și Tâmplarul

   În perioada 27 - 30 iunie, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind derulate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează Școala în satul tradițional. Dulgherul și Tâmplarul    Este vorba despre un atelier interactiv care prezintă diferențe și asemănări între materiale, unelte, precum și diferite tehnici utilizate în construcția caselor tradiționale.    Inițiativa se adresează vizitatorilor – familii cu copii, tineri, adolescenți, iar toți participanții vor putea încerca diferite unelte și vor putea reconstrui un segment din colțul unei case din bârne îmbinate cu cheutori.    Însoțiți de artiz...
Continuă

   În perioada 27 - 30 iunie, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind derulate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează Școala în satul tradițional. Dulgherul și Tâmplarul

   Este vorba despre un atelier interactiv care prezintă diferențe și asemănări între materiale, unelte, precum și diferite tehnici utilizate în construcția caselor tradiționale.

   Inițiativa se adresează vizitatorilor – familii cu copii, tineri, adolescenți, iar toți participanții vor putea încerca diferite unelte și vor putea reconstrui un segment din colțul unei case din bârne îmbinate cu cheutori.

   Însoțiți de artizanul Adrian Șuiu, cei prezenți vor putea asambla machete 3D, modele ale unor case tradiționale din satul de altădată.

   Atelierele vor avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în zona Teascuri - Teascul cu șurub vertical din Vințu de Jos, jud. Alba, în intervalul orar 10:00 - 14:00. Participarea la ateliere se face în baza abonamentului sau a biletului de acces în Muzeul ASTRA.

 

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

27 June 2019

06:56

Premieră: intervenție de conservare a mumiei egiptene de la Muzeul ASTRA

   Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind derulate în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 26-28 iunie 2019 un laborator temporar de conservare a mumiei egiptene de la Muzeul de Etnografie Universală ,,Franz Binder”.    Inițiativa se desfășoară sub coordonarea expertului în restaurare mumii, vestigii egiptene şi artefacte din lemn policrom, dr. Jens Klocke, din Germania. Din punct de vedere științific, acest demers este o premieră în domeniu, dar și unul necesar în procesul de mutare în depozit a mumiei cu sarcofag.    "Laboratorul va pune în lumină subiecte precum infestarea, blestemele, contaminarea chimică şi micro...
Continuă

   Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind derulate în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 26-28 iunie 2019 un laborator temporar de conservare a mumiei egiptene de la Muzeul de Etnografie Universală ,,Franz Binder”.

   Inițiativa se desfășoară sub coordonarea expertului în restaurare mumii, vestigii egiptene şi artefacte din lemn policrom, dr. Jens Klocke, din Germania. Din punct de vedere științific, acest demers este o premieră în domeniu, dar și unul necesar în procesul de mutare în depozit a mumiei cu sarcofag.

   "Laboratorul va pune în lumină subiecte precum infestarea, blestemele, contaminarea chimică şi microbiană a mumiilor. În acest context, vizita de lucru a domnului Jens Klocke, recomandat de UNESCO pentru activitatea sa valoroasă în domeniu, va prilejui ocazia unui schimb de experienţă inedit pentru specialiştii români.

   Este, fără doar și poate, cel mai important demers în cercetarea științifică în egiptologie realizat în România în ultimii 25 de ani. Acest atelier-laborator-seminar va concluziona și alte aspecte importante despre cum transportăm cele mai fragile piese de patrimoniu.”, a declarat Andrea Bernath-Doncuțiu, Șef Serviciu Conservarea bunurilor culturale

   Mumia cu sarcofag a fost expusă în cadrul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder din Piața Mică nr. 11. Unitatea muzeală se află acum în reorganizare, iar mumia va fi transferată pentru depozitare adecvată în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu din Muzeul în aer liber. Cu o vechime de peste 2000 de ani, acest important ansamblu de bunuri culturale de patrimoniu a constituit pentru ultimii 25 de ani una dintre atracțiile principale ale Muzeului ASTRA.

 

Info text & responsabili organizare eveniment: Andrea Bernath-Doncuțiu,

Șef Serviciu Conservarea bunurilor culturale şi Adriana Avram, Muzeograf Muzeul ASTRA

27 June 2019

16:46
telegraf

În pofida a ceea ce se susține privind o așa-zisă ruptură gravă între Biserica Rusă și Patriarhia de Constantinopol - părere exprimată în mare parte în mediul religios, dar și în cel laic, pornită de la întreruperea comuniunii, de către Patriarhia Moscovei, în urma unor acuzate interferențe ale Patriarhiei de Constantinopol în problema Ucrainei - delegații Bisericii Ortodoxe Ruse s-au numărat printre cei care au participat la Slujba de Întronizare a Mitropolitului Elpidofor ca nou Arhiepiscop al Americii, de sub Patriarhia Ecumenică. Slujba a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală "Sfânta Treime" din Manhattan, sâmbăta trecută.

26 June 2019

16:20
telegraf

În ziua de 29 iunie 2019, la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se împlinesc 10 ani de la Întronizarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor: Aniversarea va fi marcată în mod special prin săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești la Catedrala Episcopală 'Înălțarea Domnului' din Slobozia, începând cu ora 8:15.

 

Slujba, la care s-a anunțat deja participarea mai multor Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române, va putea fi urmărită video, în direct, atât în paginile Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, cât și în cele ale rețelei web a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor (pe toate site-urile web ale protopopiatelor și bisericilor din eparhie).

 

Slujba Sfintei Liuturghii va fi urmată, în jurul orei 12:50 de Slujba de sfințire a Centrului Socio-Cultural "Episcopul Damaschin".

26 June 2019

16:09
telegraf

   Autoritățile palestiniene au anunțat o descoperire magnifică: lucrătorii în cadrul unui proiect de restaurare început de mai mulți ani, au descoperit în Betleem, la Biserica Nașterii Domnului, un baptisteriu (loc în care se botezau creștinii) din secolul V al erei noastre. Mai mulți experți vor continua cercetările pe marginea noii descoperiri.

26 June 2019

08:30
telegraf

După cel de-al treilea summit de la Halki, din Istanbul, Turcia, care s-a încheiat recent, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, numit și "Patriarhul Verde", și-a exprimat preocuparea vizavi de faptul că există prea multe lucruri de făcut, atunci când vine vorba de Biserică și de presiunile legate de problemele de mediu. Drept urmare, Patriarhul și-a îndreptat atenția, în acest sens, asupra seminariilor ortodoxe și a școlilor teologice, ghidându-le să-și intensifice atenția și să se concentreze pe această temă.

26 June 2019

08:12

Două obiecții greșite, formulate de teologii contemporani, la adresa învățăturii Sfinților Părinți

"Dar vă îndemnăm, fraţilor, să prisosiţi mai mult! Şi să râvniţi ca să trăiţi în linişte, să faceţi fiecare cele ale sale şi să lucraţi cu mâinile voastre precum v-am dat poruncă, ca să umblaţi cuviincios faţă de cei din afară (de Biserică) şi să nu aveţi trebuinţă de nimeni." (Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel 4, 10-12) "Când cineva citește cu atenție și cu mintea deschisă Sfânta Scriptură și pe Sfinții Părinți, fără analize speculative și filosofice, înțelege că teologia care i-a inspirat pe Apostoli și pe Părinți a fost o chestiune de revelație și de experiență și că ei înșiși au colaborat în această revelație, în sensul că au trăit în tradiția Bisericii. Isihia, cu semnific...
Continuă

"Dar vă îndemnăm, fraţilor, să prisosiţi mai mult! Şi să râvniţi ca să trăiţi în linişte, să faceţi fiecare cele ale sale şi să lucraţi cu mâinile voastre precum v-am dat poruncă, ca să umblaţi cuviincios faţă de cei din afară (de Biserică) şi să nu aveţi trebuinţă de nimeni." (Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel 4, 10-12)

"Când cineva citește cu atenție și cu mintea deschisă Sfânta Scriptură și pe Sfinții Părinți, fără analize speculative și filosofice, înțelege că teologia care i-a inspirat pe Apostoli și pe Părinți a fost o chestiune de revelație și de experiență și că ei înșiși au colaborat în această revelație, în sensul că au trăit în tradiția Bisericii. Isihia, cu semnificația sa ortodoxă, a liniștii interioare și a păcii inimii [a mintii coborâte în înimă / LO], conduce imediat la o teologie empirică, iar teologia revelativă propulsează ființa umană mai adânc în isihia sacră ortodoxă.
   Atunci când se menționează astfel de chestiuni, teologii contemporani ridică de obicei două obiecții. Prima este aceea că isihasmul, sau ceea ce se numește isihia sacră, ar reveni unui număr redus de oameni, în special asceților și pustnicilor. A doua obiecție, este aceea că Sfinții Părinți ar fi modificat în vreun fel cuvintele lui Hristos și ale Apostolilor. Adică ar fi schimbat cuvintele Apostolilor, pentru a acorda mai multă atenție învățăturii ascetice sau chiar au legat aceste cuvinte la categoriile ontologice și la viziunea asupra lumii din epocile lor, ceea ce ar înseamna [după acești teologi moderni/LO] că mesajul patristic ar trebui să fie 'demitologizat', astfel încât să ne putem întoarce la mesajul Apostolilor.

   Ambele obiecții sunt greșite.
   Prima este greșită, pentru că ceea ce spune Tradiția patristică despre isihia sacră nu se referă pur și simplu la modul de viață al asceților și al isihaștilor, ci constituie viața duhovnicească a tuturor creștinilor care ar trebui să trăiască după poruncile lui Hristos. Oricine citește Evanghelia, pricepe cu atenție întreaga atmosferă de isihie sacră, care este legată de trezvia minții [mintea coborâtă în înimă/ LO], de curățirea rațiunii de gânduri și a inimii de patimi. În general, este asociată cu reînnoirea și transformarea ființei umane, care se realizează prin Tainele (Sacramentele) Bisericii și prin viața ascetică. În realitate, isihia sfântă este experiența Tainei Crucii și a Învierii lui Hristos, pe care toți creștinii trebuie să o experimenteze. Acest mod de viață nu este prerogativa câtorva călugări sau asceți, ci viața creștină de urmat, în diferite grade, de către toți creștinii.
   Cea de-a doua obiecție este și ea greșită, de asemenea, deoarece Părinții nu au schimbat mesajul Evangheliei și al Apostolilor. Pur și simplu au folosit noi termeni, în anumite locuri, pentru a se ocupa de ereticii care și-au exprimat părerile folosind terminologia filosofică a vremii lor. Sfinții Părinți trăiau în atmosfera Cuvântului Evangheliei și se deosebeau prin modul lor apostolic de viață. Ei au experimentat sensul adevărului revelabil. Cu toate acestea, când a fost necesar, au folosit cuvinte și expresii contemporane. Semnificația nu se schimbă, dar cuvintele da." (traducere KSLCătălin, pentru Lăcașuri Ortodoxe - după un cuvânt al Mitropolitului Ierótheos Vlachos, de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie, supus în aceste zile atenției cititorilor de catre presa internațională, pornind de la Postul Sfinților Apostoli, în mod special cu trimitere la Epistolele Sfântului Apostol Pavel )

26 June 2019

07:25

De la bătrânii care se îndreptățesc să nu mai țină postul, înapoi, la modelele mai vechi...

Ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Pentru aceasta și mai ales pentru neglijența pe care unii o demonstrează față de rânduiala Postului, ori pentru faptul că, de curând, chiar si dintre cei mai în vârstă se consideră îndreptățiți să își îndulcească în oarecare măsură "postirea", susținând că postind le-ar fi cu totul mai greu - dar, prin aceasta devenind model nepotrivit fiilor și nepoților lor - haideți să vedem cum respecta un bătrân Postul și Legea, ca să nu greșim, în unele dintre cele mai vechi timpuri:    "Unui om anume Eleazar, care era cărturar de frunte şi trecut cu vârsta şi la faţă foarte frumos, căscându-i gura, îl silea să mănânce carne de porc. Iar el...
Continuă

Ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Pentru aceasta și mai ales pentru neglijența pe care unii o demonstrează față de rânduiala Postului, ori pentru faptul că, de curând, chiar si dintre cei mai în vârstă se consideră îndreptățiți să își îndulcească în oarecare măsură "postirea", susținând că postind le-ar fi cu totul mai greu - dar, prin aceasta devenind model nepotrivit fiilor și nepoților lor - haideți să vedem cum respecta un bătrân Postul și Legea, ca să nu greșim, în unele dintre cele mai vechi timpuri:

   "Unui om anume Eleazar, care era cărturar de frunte şi trecut cu vârsta şi la faţă foarte frumos, căscându-i gura, îl silea să mănânce carne de porc. Iar el mai vârtos primind moartea cea de cinste, decât viaţa cea de urâciune, de bună voie s-a dus la munci, scuipând carnea din gura lui şi apropiindu-se de moarte, aşa cum se cuvine a se apropia cei care îndrăznesc a se apăra de cele ce nu se cuvine să le mănânce, oricare ar fi dragostea vieţii.
   Iar cei care erau rânduiţi la acea nelegiuită jertfă, pentru că-l cunoşteau de mulţi ani pe omul acesta, luându-l deoparte, îl rugau să aducă alte cărnuri făcute de el, care îi erau slobod a le mânca şi să se prefacă tocmai ca şi cum ar mânca de cele ce a poruncit regele din cărnurile jertfei, ca, făcând aceasta, să scape de moarte şi, pentru prietenia veche cu ei, va afla milă.
   Iar el gând bun luând şi vrednic fiind de vârstă şi de adâncile bătrâneţi, şi de cinstitele cărunteţi, care şi le agonisise şi de creşterea cea foarte bună din pruncie şi mai vârtos de cea sfântă şi de rânduiala legii, pusă de Dumnezeu, îndată a răspuns, zicând să-l trimită curând la moarte.
   "Că nu se cuvine vârstei noastre a făţărnici, ca mulţi din cei tineri să socotească cum că Eleazar cel de nouăzeci de ani a trecut la obiceiurile celor de alt neam. Şi din pricina prefăcătoriei mele, pentru această puţină şi scurtă vreme, ei să se amăgească prin mine şi urâciune şi ocară bătrâneţilor să-mi agonisesc. Că deşi în această vreme de acum voi scăpa de munca de la oameni, dar din mâinile Atotputernicului, nici viu, nici mort nu voi scăpa; pentru aceea, bărbăteşte acum dându-mi viaţa, mă voi arăta vrednic de bătrâneţe.  Şi celor tineri pildă vitejească le voi lăsa, ca degrabă şi cu bărbăţie să moară pentru cinstitele şi sfintele legi". Acestea zicând, a păşit către chinuri.
   Iar cei ce-l aduceau au schimbat inima lor cea bună, pe care cu puţin înainte o arătaseră către dânsul, în inimă răuvoitoare pentru cuvintele pe care mai înainte le-a grăit, care, precum socoteau ei, erau nebunie. Şi când era să moară de bătăi, suspinând, a zis: "Domnului, Celui care are sfânta ştiinţă, arătat este că putând eu să scap de moarte, grele dureri rabd cu trupul, bătut fiind; iar cu sufletul bucuros pentru frica Lui pătimesc toate acestea". Şi într-acest chip a murit acesta, şi nu numai tinerilor, ci şi întregului popor, moartea sa lăsând o pildă de vitejie şi pomenire de faptă bună. (din Cartea a doua a macabeilor, 6; 18-31)

 

KSLCătălin

26 June 2019

06:57
telegraf

Ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe care Sfinții Părinți l-au rânduit în Biserică. Și, fiindcă ascultarea față de Biserică reprezintă una dintre cele mai mari virtuți, sunt potrivite acum spre amintire cuvintele Sfântului Serafim de Sarov: "Cel care nu păzește Postul nu este creștin!".

26 June 2019

06:33
telegraf

Adoptând o hotărâre surprinzătoare în cadrul propriului sinod recent organizat, Patriarhia Kievului - una dintre fracțiunile schismatice ale Bisericii canonice Ortodoxe a Ucrainei (de sub Patriarhia Moscovei) care a solicitat Patriarhului Bartolomeu acordarea autocefaliei Bisericii din țară - declară că refuză acceptarea Tomosului de Autocefalie acordat de Constantinopol si refuză, totodată, decizia de lichidare a Patriarhiei Kievului.

În noua hotărâre, se precizează faptul că Patriarhia Kievului rămâne în posesia tuturor fondurilor și conturilor sale bancare, și proprietara propriei Academii Teologice pe care o înființase și a bisericilor și așezămintelor pe care le deține. După ce a ales, în aceeași ședință, mai mulți "episcopi", sinodul în cauză a transmis o scrisoare pe această temă și Președintelui țării, Vladimir Zelenschi.

26 June 2019

06:15
telegraf

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Mitropolitul Tihon al Bisericii Ortodoxe din America (OCA) au oficiat împreună Sfânta Liturghie la Sărbătoarea Duminicii Tuturor Sfinților, în Biserica Maicii Domnului din Capadocia.

26 June 2019

05:54
telegraf

ATENȚIONARE: Pentru mai multe zile, accesul cu autovehiculele în Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei nu se va putea face decât dinspre linia de centură a orașului sau dinspre străzile lăturalnice, întrucât strada Mihai Bravu, pe care se află intrarea în Centrul Eparhial, se află în reparație, efectuându-se, de asemenea, lucrări de îmbunătățire și de refacere a pavajului pe trotuare. La ora actuală, dalale de piatră au fost scoase și depozitate pe trotuare, unele dintre ele pe partea sfântului lăcaș. Totodată, accesul pietonal este permis doar pe o parte a șoselei. Două mașini de Politie se află permanent la intrarea pe șosea dinspre centrul orașului, dirijând circulația și controlând accesul pietonal în zonă.

26 June 2019

05:33

O tradiție veche de secole și o instalație de lampioane unică în lume, pe aleile Muzeului ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în perioada 23 iunie - 4 august 2019 evenimentul Lantern Festival - China în 20 de legende. Pe tot parcursul evenimentului, 20 de instalații de lampioane vor ilumina aleile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, într-o atmosferă unică prin culori diferite. Conform organizatorilor, "expoziția de instalații luminoase organizată în muzeu, pe o suprafață de 20 ha, intitulată Lantern Festival. Este un eveniment inedit, unicat în România, care vizează formarea unei noi audiențe în Muzeul ASTRA, dar și o nouă ofertă culturală cu prezentare nocturnă, foarte rar întâlnită în oferta culturală a muzeelor în aer liber din Europa. Concret, fenomenul ASTRA reconfirmă o prezență constantă în...
Continuă

Muzeul ASTRA organizează în perioada 23 iunie - 4 august 2019 evenimentul Lantern Festival - China în 20 de legende. Pe tot parcursul evenimentului, 20 de instalații de lampioane vor ilumina aleile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, într-o atmosferă unică prin culori diferite.


Conform organizatorilor, "expoziția de instalații luminoase organizată în muzeu, pe o suprafață de 20 ha, intitulată Lantern Festival. Este un eveniment inedit, unicat în România, care vizează formarea unei noi audiențe în Muzeul ASTRA, dar și o nouă ofertă culturală cu prezentare nocturnă, foarte rar întâlnită în oferta culturală a muzeelor în aer liber din Europa. Concret, fenomenul ASTRA reconfirmă o prezență constantă în peisajul cultural internațional. Până în 4 august, de miercuri până duminică, la Muzeul ASTRA, între orele 20 și 24, vizitatorii vor putea admira o instalație de lampioane inedită și unică în lume, în baza biletului de intrare achiziționat în intervalul orar menționat mai sus”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager general Muzeul ASTRA


,,Este vorba despre o tradiție veche de secole, care a început să fie sărbătorită încă din timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-221 d.Hr.). Ea reprezintă tablouri monumentale și pline de lumină din istorie și mitologie. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.”, a declarat Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Agentia de știri Lăcașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

26 June 2019

15:01

Un urs a fost văzut în apropierea Schitului Lespezi - Biserica Sfânta Treime, din zona Comarnicului, supusă unor ample lucrări de restaurare

   Pe aria Bisericii "Schitul Lespezi" din zona Comarnic - Biserica Sfânta Treime - din Prahova, a fost văzut un urs... Animalul ieșit din sălbăticia pădurii a fost surprins de mai multe ori, pentru mai multe ore, în cimitirul aflat în imediata apropiere a bisericii de parohie situată pe munte.    Un avertisment în acest sens poate fi văzut pe poarta de intrare în curtea bisericii amintite, cât și pe gardul cimitirului, părintele paroh sesizând în timp util Poliția locală, care s-a prezentat la fața locului.     Biserica, monument istoric, se află în prezent supsusă unor ample lucrări de restaurare, experții ridicând schele din lemn de jur împrejurul clădirii sfântului lăcaș. P&ac...
Continuă

   Pe aria Bisericii "Schitul Lespezi" din zona Comarnic - Biserica Sfânta Treime - din Prahova, a fost văzut un urs... Animalul ieșit din sălbăticia pădurii a fost surprins de mai multe ori, pentru mai multe ore, în cimitirul aflat în imediata apropiere a bisericii de parohie situată pe munte.

   Un avertisment în acest sens poate fi văzut pe poarta de intrare în curtea bisericii amintite, cât și pe gardul cimitirului, părintele paroh sesizând în timp util Poliția locală, care s-a prezentat la fața locului. 

   Biserica, monument istoric, se află în prezent supsusă unor ample lucrări de restaurare, experții ridicând schele din lemn de jur împrejurul clădirii sfântului lăcaș. Până la ora actuală au fost îndepărtate stratul exterior de tencuială și acoperișul, acum zidurile mânăstirii fiind protejate de un sistem provizoriu de acoperire.

   La interior, sfântul lăcaș, care și-a serbat recent hramul, a fost supus, de asemenea, intervenției specialiștilor, aceștia efectuând săpături până la o adâncime de aproximativ 70 cm, unde s-a descoperit că biserica (odată paraclis monahal), având o fundație ciclopiană (din pietre), se află așezată pe un bloc masiv de piatră, nefiind nevoie deci de lucrări de subzidire.

   Sfântul lăcaș, de o frumusețe aparte, este cunoscut ca fiind, cel mai probabil, prima sfântă biserică pictată de Sfântul Pafnutie (Pârvu, zugravul), canonizat de curând de Biserica Ortodoxă Română.

25 June 2019

14:44
telegraf

Catapeteasma Sfintei Catedrale din Municipiul Târgoviște începe să-și recapete strâlucirea, în ultima perioadă desfășurându-se în sfântul lăcaș ample lucrări de restaurare, care presupun aurirea acestei despărțituri specifice bisericilor ortodoxe, dintre altar și restul bisericii. Restauratorii pot fi văzuți zilnic la lucru, pe schelele din lemn amplasate în Catedrală.

25 June 2019

14:28
telegraf

Mica bisericuță (paraclis) din lemn a Sfintei Mânăstiri de maici "Nucet", aflată în județul Dâmbovița, jurisdicțional apartinând de Arhiepiscopia Târgoviștei, este supusă în prezent unor lucrări de izolare termică, prin placare la exterior cu plăci de polistiren și tencuire ulterioară, ca pregătire atât pentru zilele caniculare din cursul verii cât și pentru cele mai reci din cursul iernii.

25 June 2019

05:21
telegraf

Acum, începând cu ora 07:30, la Sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele - Drăgaica), în care prăznuim totodată Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, Sfântul Atanasie din Paros, TRANSMITEM ÎN DIRECT Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, din Catedrala din Urziceni, la adresa: https://www.youtube.com/channel/UCho9XI0nSL5caR9SW7HdUng/live.

24 June 2019

06:24
telegraf

Acum, începând cu ora 07:30, în Duminica întâi după Rusalii - a Tuturor Sfinților, TRANSMITEM ÎN DIRECT Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, din Catedrala din Urziceni, la adresa: https://www.youtube.com/channel/UCho9XI0nSL5caR9SW7HdUng/live.

23 June 2019

17:37
telegraf

   Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocazionată de minunata readucere a Sfintelor Sale Moaște, din Polonia în Suceava - 24 iunie, la Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul - se desfășoară astfel: mii de credincioși, în special din Moldova și Transilvania se adună la Catedrala Mitropoliei Vechi din Suceava, purtând în mâini flori de câmp, spice de grâu, crengi de tei și de brad, pe care le lasă la racla Sfântului.

 

   Aceasta reamintește ceea ce s-a întămplat în anul 1783, când după un secol în care s-au aflat în străinătate, Sfintele Moaște erau întâmpinate în țară - iar ele au străbătut Moldova de nord timp de aproape trei luni, după cum istorisea Pr. Arhimandrit Ioanichie Bălan - de clopotele bisericilor care sunau peste tot, de salvele de tun și de sătenii care ieșeau cu mic și mare în cale, cu făclii și flori în mâini, într-o bucurie generală.

 

    Pelerinajul începe în dimineața zilei de 23 iunie, când se scot Sfintele Moaște în procesiune, așezându-se în baldachinul de sub teii din curte. În seara de ajun se face Slujba Privegherii, afară, până spre miezul nopții. Apoi, credincioșii, grupați pe zone și sate, stau de veghe pe iarbă până dimineață, unii rugându-se și în biserică, iar alții înconjurând în genunchi Catedrala, sau cântând - sunt unii dintre aceștia care cântă melodii compuse chiar de ei înșiși - așteptând la rând să se închine și la Sfintele Moaște.

 

   În dimineața hramului se sfințește Agheasma, se face Sfântul Maslu, după care se săvârșește Sfânta Liturghie Arhierească, tot în curte. Sfintele Moaște revin în biserică la ora 4 după-amiaza, prin tradiție racla fiind purtată pe brațe doar de către maramureșenii care timp de 24 de ore s-au învrednicit stând de veghe în rugăciune și nemâncând nimic până la așezarea Sfintelor Moaște în biserică.

 

   Sfinte Mucenice Ioane, mult pătimitorule, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

22 June 2019

16:44
telegraf

"Numai lumina zilei îi stingea lumânarea în chilie". Noaptea dormea foarte puțin, priveghind în rugăciune și traducând cărți duhovnicești..Mânca o singură dată pe zi, puține legume și poame. (despre viețuirea duhovnicească a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, astăzi, la zi de mare sărbătoare în Sfânta Mânăstire Căldărușani)

22 June 2019

16:33
telegraf

SFATURI CĂTRE PROFESORI:

"Să vă îndreptați cu toții și apoi să îndreptați;

să dobândiți năravuri bune, apoi să învățați de năravuri.

Să fiți cu toții sfinți sau aproape de sfinți, precum erau dascălii cei mai dinainte într-acest loc."

 

(adresate de către Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul, profesorilor Colegiului "Sfântul Sava". I se mai spunea "teologul Grigorie, înalt în științe și în înțelepciune, adânc în noimă și smerit cugetător în isprăvi și lucrare")

22 June 2019

15:21

Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel: Făcând acestea, nu veţi greşi niciodată!

"Să vă ţin treji, prin aducerea aminte"*: Astăzi, a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care durează până inclusiv vinerea viitoare, sâmbătă 29 iunie 2019 fiind ziua specială de serbare a celor doi mari Sfinți. În ce privește postul alimentar, în această perioadă nu se consumă carne, lactate și ouă, și nici pește, untdelemn și vin, bineînțeles sub rezerva îndemnului fiecărui duhovnic personal după caz.   Excepție fac ziua de astăzi, sâmbătă 22 iunie (Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul), ziua de Duminică 23 iunie și de luni 24 iunie (Năsterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul), în care, fiind zile de sărbătoare, există dezlegare la ultimele trei categorii de produse dintre cele amintite mai sus, adică la ...
Continuă

"Să vă ţin treji, prin aducerea aminte"*: Astăzi, a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care durează până inclusiv vinerea viitoare, sâmbătă 29 iunie 2019 fiind ziua specială de serbare a celor doi mari Sfinți. În ce privește postul alimentar, în această perioadă nu se consumă carne, lactate și ouă, și nici pește, untdelemn și vin, bineînțeles sub rezerva îndemnului fiecărui duhovnic personal după caz.

 

Excepție fac ziua de astăzi, sâmbătă 22 iunie (Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul), ziua de Duminică 23 iunie și de luni 24 iunie (Năsterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul), în care, fiind zile de sărbătoare, există dezlegare la ultimele trei categorii de produse dintre cele amintite mai sus, adică la pește, untdelemn și vin. 

 

Pe lângă postul alimentar, însă - fără ca una să o excludă cumva pe cealaltă, căci una fără de cealaltă nici nu se poate - și mai important este că aceeași perioadă (de această dată fără vreun tip de "dezlegare") este destinată sporirii duhovnicești și, pentru asta, curățirii de patimi, pentru ca Duhul Sfânt să poată sălășlui în inimile credincioșilor, în acea măsură a dispoziției fiecăruia de a se întreprinde această curățire, astfel încât aceștia să participe la lucrarea lui Dumnezeu în lume.

 

"Pentru aceasta, puneţi şi din partea voastră toată sârguinţa şi adăugaţi la credinţa voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoştinţa, la cunoştinţă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; la evlavie: iubirea frăţească, iar la iubirea frăţească: dragostea.
Căci dacă aceste lucruri sunt în voi şi tot sporesc, ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoaşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Iar cel ce nu are acestea este slab văzător şi orb şi a uitat de curăţirea păcatelor lui de demult."*

 

(KSLCătălin, pentru Lăcașuri Ortodoxe -

O invitație la trezvie, la începutul Sfântului Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel - 2019)

 

   "Pentru aceea, fraţilor, siliţi-vă cu atât mai vârtos să faceţi temeinică chemarea şi alegerea voastră, căci, făcând acestea, nu veţi greşi niciodată. Că aşa vi se va da cu bogăţie intrarea în veşnica împărăţie a Domnului nostru şi Mântuitorului Iisus Hristos.
   Drept aceea, vă voi aminti pururea de acestea, cu toate că le ştiţi şi sunteţi întăriţi întru adevărul în care staţi.Socotesc, dar, că este drept, câtă vreme sunt în acest cort, să vă ţin treji, prin aducerea aminte,"* (*A doua Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 1; 5-13, unul dintre cei doi mari Sfinți pentru a căror sărbătorire se pregătesc credincioșii în această perioadă de post).

22 June 2019

14:19
telegraf

Părintele Protopop Gheorghe Colţea, al Protopopiatului Bran-Zărneşti, descoperitor al sfintelor moaște ale Sfintilor Părinți Cuvioși din Sfânta Mânăstire Ialomicioara din Bucegi - Cuviosul Părinte Mihail, Cuviosul Părinte Antonie și Cuviosul Părinte Pustnic necunoscut din Poiana Obârșiei - a primit din partea Patriarhului României, ca distincție specială, "Diploma omagială a anului 2018", pentru merite deosebite în promovarea Anului Centenar 2018, declarat drept Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română. Părintele Gheorghe Colțea poate fi văzut într-un film realizat de Asociația Lacasuri Ortodoxe, intitulat "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței", la (adresa).

22 June 2019

10:09
telegraf

 

Hramul Mânăstirii Căldărușani - Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul - 22 iunie 2019

22 June 2019

09:48
telegraf

Sfântul Grigorie Dascălul 2019 - Predica rostita după citirea Sfintei Evanghelii, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, pe scena amplasată astăzi, special, la zi de sărbătoare,  în curtea Sfintei Mănăstiri Căldărușani poate fi ascultată la adresa: https://instaud.io/3QGs

22 June 2019

17:21
telegraf

   Lunea de după Pogorârea Sfântului Duh este Sărbătoarea Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă, iar Duminica de după Pogorârea Sfântului Duh este Sărbătoarea Tuturor Sfinților, ca o chemare a noastră, a tuturor, căci nu trebuie să rămânem departe de sfințenie:

   << Ci, după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii. Că scris este: "Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt",>>

   << Pe Domnul, pe Hristos, să-L sfinţiţi în inimile voastre şi să fiţi gata totdeauna să răspundeţi oricui vă cere socoteală despre nădejdea voastră"! >> (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 1:15-16 și 3:15)

 

(O chemare Lăcașuri Ortodoxe, după Cincizecime, la Odovania Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt - 22 iunie 2019 - vestind apropierea Duminicii Tuturor Sfinților)

21 June 2019

16:56
telegraf

La întoarcerea lor din Sfântul Munte Athos, monahul Gherontie și ucenicul și fiul său duhovnicesc ierodiaconul Grigorie, ambii de la Mânăstirea Neamț, au fost atacați de tâlhari. Ca urmare, monahul Gherontie, iubit și urmat de ucenicul său pentru smerenia și blândețea inimii lui, a fost ucis în apropierea Dunării, iar ierodiaconul Grigorie, după ce l-a îngropat peste Dunăre, la o mânăstire, avea să se întoarcă îndurerat și singur la mânăstirea din Moldova. Era în anul 1812, iar după 7 ani a reușit să îi aducă osemintele în țară. Împreună traduseseră din limba greacă operele Sfinților Părinți și tot împreună reînființaseră tipografia Mitropoliei din București...


Peste doar 8 ani, părăsea Moldova, călăuzit de Harul Duhului Sfânt, și se stabilea în Mânăstirea Căldărușani, iar după doar trei ani a fost hirotonit Episcop și, pentru dragostea și înțelepciunea sa, ales Mitropolit al Țării Românești, supranumit, de acum,: "Dascălul".

 

Ziua de 22 iunie este ziua de cinstire specială rânduită în Calendarul Ortodox a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, ale cărui sfinte moaște se află întregi în Sfânta Mânăstire Căldărușani.

 

 

21 June 2019

16:07
telegraf

Începând din această seară, în Sfânta Mânăstire Căldărușani este mare sărbătoare, întrucât aici se află sfintele moaște întregi ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolit al Țării Românești timp de 11 ani (începând din 10 ianuarie 1823).

 

Sfântul Mitropolit Grigorie, numit "Dascălul", a fost înmormântat lângă zidul de nord al Catedralei, pentru ca ulterior, la 7 ani, să fie mutat în pridvorul bisericii Mânăstirii Căldărușani, în partea dreaptă a intrării. În partea stângă, în prezent, se află mormântul Mitropolitului Ghenadie Petrescu (Episcop al Argeșului și mai apoi Mitropolit primat al Țării Românești).

 

Acum, sfintele moaște întregi ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul se află așezate spre închinare într-un baldachin amplasat în interiorul bisericii.

(Foto, pentru Lăcașuri Ortodoxe: Anisia-Ecatherina)

21 June 2019

15:47
telegraf

   Dacă altădată pâinea coaptă în cuptorul de țară le era adusă în desagă orășenilor, astăzi totul se derulează exact invers: în sate, localnicii îngrămădiți la micul lor magazin sătesc, așteaptă cu bani în mână, din toată sărăcia lor, să apară dubița care le aduce degrabă, din cel mai apropiat oraș, pita...

 

   "Până când, leneşule, vei mai sta culcat? Când te vei scula din somnul tău? Puţin somn, încă puţină aţipire, puţin să mai stau în pat cu mâinile încrucişate! Iată vine sărăcia ca un trecător şi nevoia te prinde ca un tâlhar. Dar dacă nu vei lenevi, atunci va veni secerişul tău ca un izvor, iar lipsa va fi departe de tine." (Pildele lui Solomon, 6; 9-11)

 

(KSLCătălin - Invitație la trezvie, în"Anul satului românesc" instituit în Patriarhia Română pentru 2019)

21 June 2019

15:09

Reacție a credincioșilor sârbi împotriva unei noi legi propuse de Statul Muntenegrean prin care pot fi confiscate proprietățile Bisericii canonice Sârbe

Credincioșii ortodocși din Muntenegru, aparținând Bisericii Ortodoxe canonice a Serbiei, au manifestat sâmbătă, în fața Catedralei Învierii din Podgorica, în urma unui apel al Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru și Littoral (al Bisericii Sârbe), împotriva persecutării care au loc la adresa lor, în special  printr-un nou proiect de lege propus prin care statul să poată confisca proprietățile Bisericii Serbiei și să le transfere Bisericii schismatice a Muntenegrului (video).   Merită reamintit că o problemă asemănătoare a născut reacții identice și în Ucraina, acolo unde Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică de sub Patriarhia Moscovei a raportat de mai multe ori astfel de confiscări în favoarea noii Biserici Ucraine...
Continuă

Credincioșii ortodocși din Muntenegru, aparținând Bisericii Ortodoxe canonice a Serbiei, au manifestat sâmbătă, în fața Catedralei Învierii din Podgorica, în urma unui apel al Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru și Littoral (al Bisericii Sârbe), împotriva persecutării care au loc la adresa lor, în special  printr-un nou proiect de lege propus prin care statul să poată confisca proprietățile Bisericii Serbiei și să le transfere Bisericii schismatice a Muntenegrului (video).

 

Merită reamintit că o problemă asemănătoare a născut reacții identice și în Ucraina, acolo unde Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică de sub Patriarhia Moscovei a raportat de mai multe ori astfel de confiscări în favoarea noii Biserici Ucrainene a cărei autocefalie a fost acordată de Patriarhia Ecumenică.

 

Și în Ucraina au existat, de asemenea, propuneri de adoptare a unor noi legi care să faciliteze astfel de transferuri, despre care am relatat în paginile noastre. Totodată, în ultimul timp, mai multe voci susțin că Patriarhia Ecumenică ar putea recunoaște în curând, după cum a procedat în Ucraina, Biserica schismatică din Muntenegru, cel mai mare impediment posibil rămânând însă faptul că în prezent aceasta este condusă de “Mitropolitul" Mihailo Dedeić, care a fost destituit, excomunicat și anatemizat în timp ce slujea ca preot chiar al Patriarhiei de Constantinopol, în Italia.

21 June 2019

13:39
telegraf

În Ierusalim, sâmbătă, 8 iunie 2019, în timpul procesiunii către Sfântul Mormânt, un grup de seminariști armeni în frunte cu decanul Seminarului a fost atacat de trei evrei extremiști care, după ce i-au scuipat și le-au vorbit urât, formulând amenințări la adresa creștinilor în general, au scos botnița câinelui lor și l-au asmuțit asupra acestora. Ulterior, atacatorii s-au deplasat la secția de Poliție locală, depunând plângere mincinoasă împotriva credincioșilor armeni.

21 June 2019

13:28
telegraf

Noul Arhiepiscop al Americii, de sub Patriarhia Ecumenică, Elpidofor, va fi întronizat mâine, 22 iunie 2019.

21 June 2019

06:26
telegraf

Într-un discurs ținut cu ocazia numirii noului Arhiepiscop al Americii de sub Patriarhia Ecumenică, în persoana Mitropolitului Elpidofor, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mărturisit că speră ca noul ales să reușească o reorganizare a Facultății de Teologie Sfânta-Cruce, care traversează momente dificile, sfătuindu-l să meargă pe linia dialogului academic cu celelalte religii, după modelul Patriarhiei Ecumenice.

21 June 2019

06:18
telegraf

O biserică închinată Sfântului Ioan de Shanghai a fost târnosită în Mănăstirea Sfânta Elisabeta, din Minsk.

21 June 2019

16:52
telegraf

Arhiepiscopia Belgiei și Exarhatul Țărilor de Jos și Luxemburgului (de sub Patriarhia Ecumenică) anunță într-un comunicat de presă oficierea unei Sfinte Liturghii prezidate de ÎPS Mitropolit Athenagoras al Belgiei și Exarhul Țărilor de Jos și Luxemburgului, sâmbătă, 22 iunie 2019, la Mănăstire "Nașterea Maicii Domnului", din Asten, în Țările de Jos, la comemorarea celor trei ani scurși de la mutarea la Domnul a Egumenei Maria, întemeietoarea mănăstirii. Membrii clerului și credincioșii Arhiepiscopiei amintite sunt invitați să viziteze mănăstirea și să se roage pentru odihna sufletului maicii egumene.

20 June 2019

16:02
telegraf

O hartă interactivă a parohiilor ortodoxe ale Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa Occidentală a fost publicată la (adresa).

20 June 2019

15:19
telegraf

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, responsabil al Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a declarat pentru Agenția Catolică Elvețiană, că Biserica Ortodoxă Rusă nu este încă pregătită pentru o vizită a Papei Francisc în Rusia.

20 June 2019

15:02
telegraf

Cu ocazia zilei onomastice din acest an, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a oficiat o Slujbă a Vecerniei în Mănăstirea "Izvorul Dătător de Viață", din Balıklı, în Istanbul, împreună cu Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și întâistătătorul noii Biserici autocefale instituite de Patriarhia Ecumenică în Ucraina, Epifanie.

20 June 2019

14:19

ZIUA IEI: de unde, nu orice este tradițional are și legatură neapărată cu Dumnezeu

   Începând din anul 2013, anual, pe 24 iunie, este serbată "Ziua Iei". Că o sărbătoare cu o astfel de tematică este preluată destul de rapid de instițuții laice de cultură, nu este neapărat un lucru de comentat, ba poate fi chiar un lucru pozitiv, indiferent dacă ținem sau nu cont că totul pornea, cu un an înaintea celui mentionat anterior, adică în 2012, de la o inițiativă lansată și ea tot din mirajul binecunoscut al activității pe Facebook.      Numai că, treptat, sărbătoarea a fost adoptată și de unele dintre bisericile parohiilor ortodoxe, până acolo încât, uneori, credincioșii ajung și ei să fie surprinși de mesajele sau afișele care anunță acest lucru. Astfel, în acest an, unele parohii afișează deja titlu...
Continuă

   Începând din anul 2013, anual, pe 24 iunie, este serbată "Ziua Iei". Că o sărbătoare cu o astfel de tematică este preluată destul de rapid de instițuții laice de cultură, nu este neapărat un lucru de comentat, ba poate fi chiar un lucru pozitiv, indiferent dacă ținem sau nu cont că totul pornea, cu un an înaintea celui mentionat anterior, adică în 2012, de la o inițiativă lansată și ea tot din mirajul binecunoscut al activității pe Facebook.

 

   Numai că, treptat, sărbătoarea a fost adoptată și de unele dintre bisericile parohiilor ortodoxe, până acolo încât, uneori, credincioșii ajung și ei să fie surprinși de mesajele sau afișele care anunță acest lucru. Astfel, în acest an, unele parohii afișează deja titluri care ajung să alăture numele cămășii din pânză cu broderii, chiar și de cel al... Slujbei Sfintei Liturghii, folosindu-se de jocuri de cuvinte sau de artificii lingvistice moderniste (am refuzat sa le amintim aici), altădată în mod tradițional nepermise (socotite necuviincioase), care riscă - cel puțin! - să diminueaze importanța și valoarea acestei slujbe euharistice principale și centrale a Ortodoxiei:

 

  Toate acestea nu reprezintă, însă, decât un efect al obișnuinței, deja, cu astfel de manifestări promovate în special în diaspora, dar adoptate imediat și în țară - mai mult ca un spectacol - prezența în costume naționale fiind adesea remarcată la Sfânta Liturghie, iar de multe ori confundată, fără absolut nicio legătură, cu "cinstirea și afirmarea" valorilor Ortodoxiei, între care și a virtuților de tip duhovnicesc.

 

   O astfel de "mărturisire" prin... îmbrăcăminte - este lesne de înțeles și de ce - pare cu mult mai la îndemână și mai vizibilă decât o eventuală preocupare față de adevărata lucrare a lui Dumnezeu, de mântuire și de eliberarea de patimi, portul tradițional și, în general, tradițiile populare fiind confundate adesea și automat (chiar dacă totul se oprește la simpla purtare a unei cămăși, cei ce o poartă coborând invariabil din mașini străine și nicidecum din căruța traditională) cu elementele de valoare inestimabilă duhovnicească ale Sfintei Tradiții - Predania, învățătura pe care Dumnezeu a dat-o și o dă Bisericii. (Pentru Lăcașuri Ortodoxe®: KSLCătălin)

20 June 2019

17:17
telegraf

Pe 11 iunie, în Biserica Ortodoxă românească din Grasse (Capela Sfântului Ioan), aparținând Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională, a fost oficiată pentru prima dată în Franța, slujba completă în limba franceză dedicată Sfântului Luca al Crimeii, în prezența sfintelor sale moaște aduse din Simferopol. Textul litugic a fost tradus chiar de către slujitorii bisericii amintite, spre cinstirea Sfântului Luca al Crimeii.

19 June 2019

17:08
telegraf

Părintele Gherasim (Fratele Jean), din Schitul "Sainte-Foy" (Cevennes, Franța), a publicat în aceste zile o nouă carte în limba franceză, la Editura "Sacred Art", intitulată "Rețetele mănăstirii". În noua sa carte, autorul prezintă, cu mai multe fotografii, rețete colectate mai mult de 40 de ani în diferite mănăstiri din Muntele Athos, în Țara Sfântă, Rusia. Autorul își prezintă lucrarea, ca fiind o "laudă adusă lui Dumnezeu și creației Sale", fiecare anotimp dictând rețetele specifice.

19 June 2019

16:53
telegraf

În 32 de capitole, Alexander Schmemann examinează în noua sa carte "Fundamentele culturii rusești", toată cultura rusească, de la origini și până în prezent, de la Ahmatova, la Pasternak, trecând prin Blok, Esenin și Soljenițîn, maestrul rămânând Pușkin - fondator necontestat al culturii rusești. Totul este completat de o serie de teme literare cu inspirația religioasă unică a culturii rusești, prin intermediul mai multor scriitori: Pușkin, Lermontov, Tiutcev, Soljenițîn etc. Noua carte a apărut la Editura Syrtes, în aceste zile, având 280 de pagini.

19 June 2019

16:13
telegraf

Presa internațională a semnalat în aceste zile coslujirea - cel mai probabil accidentală - a Mitropolitului Emmanuel al Franței (reprezentând Patriarhia Ecumenică) cu un Arhimandrit al așa-zisei Biserici a Muntenegrului - nerecunoscută canonic, funcționând într-o arie geografică pe care Patriarhia Ecumenică recunoaște activă canonic doar Patriarhia Sârbă. Slujba în cauză a avut la Kiev, în ziua de 26 mai 2019, alături de Mitropolitul noii Biserici Ucrainene de sub Patriarhia Ecumenică.

19 June 2019

15:54
telegraf

"La acest binecuvântat Praznic suntem, așadar, chemați cu toții să luăm aminte, cercetându-ne fiecare faptele noastre, care sunt 'roadele' cele adevărate pe care le vedem rodind în noi înșine de la botez și să chemăm neîncetat pe Duhul Sfânt să ne sfințească viața.

 

   Să cerem mereu, precum odinioară prorocul David în Psalmul 50: 'Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule și Duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele', încredințați fiind că peste noi toți se revarsă astăzi prisos de înnoire și de har."

(Extras din Scrisoarea Pastorală a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale la luminosul Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt - 2019)

19 June 2019