Lăcașuri Ortodoxe

De actualitate, în Ortodoxie

08:35
telegraf Zeci de mii de muntenegreni, mulți dintre ei tineri, au înlocuit sărbătorile de Anul Nou cu procesiuni desfășurate în principalele orașe ale țării, pentru apărarea Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, amenințată de noua lege adoptată de Parlament și semnată de Președintele Milo Djukanović, privind naționalizarea bunurilor deținute de Biserică. Câteva materiale video cu procesiunile pot fi văzute la (adresa1); (adresa2); (adresa3); (adresa4); (adresa5); (adresa6); (adresa7).
03 January 2020

00:00
telegraf În ziua de 03.01.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. prooroc Maleahi
 • Sf. mucenic Gordie
 • Cuviosul Petru Stegarul
 • Sf. muceniță o maică împreună cu cei doi fii ai ei
 • Sf. Mc. Efrem din Nea Makri (aflarea moaștelor)
 • Sf. Mc. Tit, episcop al Tomisului
 • Sf. Cuvioasă Genoveva de la Paris
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
03 January 2020

00:00
telegraf În ziua de 02.01.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Silvestru, papă al Romei
 • Sf. Serafim din Sarov
 • Sf. Sfințit Mucenic Taghen
 • Sf. Teopempt și Teodota
 • Cuviosul Marcu cel surd
 • Sf. Mucenic Vasile din Ancira
 • Sf. Serghie
 • Sf. Teopist
 • Cuviosul Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni
 • Sf. Mc. Zorz Ghiurghiul din Mitilina
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
02 January 2020

00:00
telegraf În ziua de 01.01.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Tăierea împrejur cea după trup a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos
 • † Sf. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei
 • Sf. Mucenic Teodot
 • Sfântul Grigorie Nazianzul, episcop de Nazianz, tatăl Sfântului Grigorie Teologul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
01 January 2020

15:38

LANSARE: Navigatorul Lăcașuri Ortodoxe, pentru un Internet Ortodox

La intrarea în cel de-al 14-lea an de când primele rânduri apăreau publicate pe pagina proprie web, cu ajutorul lui Dumnezeu, Lăcașuri Ortodoxe aduce în prim plan o nouă viziune pe cât de inedită, pe atât de curajoasă, propunând lumii un nou... Internet! Deși multora le poate parea ceva imposibil, sau chiar o "nebunie"*, totusi, ceea ce pâna acum părea a fi de negândit pentru navigatorii credincioși ortodocși creștini, de acum încolo devine posibil: cititorii vor putea naviga pe paginile web dorite fiind limitat drastic riscul de a fi supuși atacului unor mesaje, exprimări, pagini, texte, imagini sau reclame care să reprezinte o agresiune la adresa convingerilor și credinței lor, ori să-i abata în vreun fel de la dreapta lor credință.Mai exact, știm cu totii cum, astăzi, în momentul în ...
Continuă
La intrarea în cel de-al 14-lea an de când primele rânduri apăreau publicate pe pagina proprie web, cu ajutorul lui Dumnezeu, Lăcașuri Ortodoxe aduce în prim plan o nouă viziune pe cât de inedită, pe atât de curajoasă, propunând lumii un nou... Internet! Deși multora le poate parea ceva imposibil, sau chiar o "nebunie"*, totusi, ceea ce pâna acum părea a fi de negândit pentru navigatorii credincioși ortodocși creștini, de acum încolo devine posibil: cititorii vor putea naviga pe paginile web dorite fiind limitat drastic riscul de a fi supuși atacului unor mesaje, exprimări, pagini, texte, imagini sau reclame care să reprezinte o agresiune la adresa convingerilor și credinței lor, ori să-i abata în vreun fel de la dreapta lor credință.

Mai exact, știm cu totii cum, astăzi, în momentul în care vrem să navigăm pe Internet, folosindu-ne de recomandările (rezultatele) cautărilor oferite de motoarele de cautare sau direct de browserele (navigatoarele) cele mai uzuale, suntem prin acestea conduși catre pagini care - direct sau indirect - promovează cu totul alte valori decât cele ortodoxe, sănătoase, după care un credincios își ghidează viața. Mai mult decât atât, acele rezultate, deși recomandate de către motoarele de căutare ca fiind "cele mai relevante" - în cele mai multe dintre cazuri fiind ori promovate pentru titlurile lor "incendiare", ori după numărul comentariilor exprimate în dezacord, în spiritul de bârfă mult agreat astăzi - sunt din ce în ce mai puțin relevante, ajungând uneori chiar în situația de a nu mai avea nici cea mai mică legătură cu subiectul căutat sau cu realitatea vizavi de el. (Spre exemplu, căutând numele unui cleric sau al unei biserici, veți observa cu șanse maxime apariția pe primele locuri a unor articole care atacă persoana respectivă sau care prezintă unele "probleme" legate de biserica în cauză (pagini bărfitoare, dar spectaculoase), în detrimentul acelor pagini care există, prezintă acea persoană sau biserica dintr-o perspectivă reală și valoroasă, dar rămân ascunse undeva în zonele neagreate de motoarele de căutare în adâncul de multe ori nevăzut vreodată al Internetului. Iar asta, doar fiindcă toate aceste programe informatice sunt create și dezvoltate permanent în slujba duhului lumesc actual, a ceea ce place lumii, pe care astfel și ele îl alimentează, în fuga după câștiguri financiare rezultate din consum spectaculos și reclame.

Și, astfel, ajungem pe pagini cu continut irelevant, pe care de cele mai multe ori nu ne doream să le accesăm, să le citim sau măcar să le vedem, având informații de tipul celor amintite mai sus, manipulatorii, deformate, de tip can-can, de denigrare și false, din dorința celor care le realizează de a satisface și de a amplifica dependența de consum a majorității, sau modelarea persoanei, în timp, după bunul plac.

Pe această cale greșită, până la această oră Internetul a ajuns să reprezinte un real pericol pentru cei mai mici și fragezi, tineri navigatori, si nu numai, căci indiferent de vârstă, toți cei credincioși tind, după cuvintele Mântuitorului, să fie asemenea acestora, unii printr-o viață de familie cumpătată si plăcută lui Dumnezeu, alții prin călugărie. Compromis, prin toate aceste programe (browser, motor de căutare, platformă audio-video etc) prin care un vizitator este obligat practic - prin primele adrese prezentate ca fiind "relevante" - să acceseze o pagină web, Internetul a ajuns astăzi să fie văzut ca o unealta de manipulare a maselor, impunând valorile proprii, și să fie chiar evitat de categoriile amintite mai sus, pâna acolo încât, spre exemplu, "pruncilor" și celor asemenea lor să le fie interzis accesul de către persoanele care răspund de sănătatea lor duhovnicească și trupească (părinte-preot, mamă-tată, stareț, profesor, tutore etc) și de viitorul lor.

Pornind, însă, de la convingerea că nu poti interzice accesul la carte, la informație, la educatie, la bibliotecile on-line, doar fiindcă unele publicații au un conținut nesănătos, Lăcasuri Ortodoxe, cu ajutorul lui Dumnezeu, propune un nou concept: un nou Internet, care să promoveze valorile sănătoase, ortodoxe creștine, în care navigatorul sa poată controla natura paginilor pe care vrea să le viziteze și a informațiilor la care chiar vrea să ajungă. Credem că, inclusiv pentru lumea așă-zisă "virtuală" - deși în spatele monitoarelor se află o lume perfect reală - trebuie să existe șansa îndreptării prin Hristos și prin învățăturile Sale, dincolo de calea autodistrugerii inevitabile spre care o conduc cei ajunși acum la "putere", ghidați după cu totul alte "valori". Acest lucru, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu participarea frățească a tuturor, devine de acum nu doar posibil, ci chiar real, acest nou Internet putând deja să fie văzut și accesat prin noul sistem Lacasuri Ortodoxe, care Îl așează pe Hristos în centrul lucrării - fapt inedit, până în prezent, în istoria lumii "virtuale" - scoțând în față informațiile care, până astazi, au stat ascunse în spate de către cei care atacau de cele mai multe ori credința în Hristos (direct sau indirect prin "alternative"), Ortodoxia, monahismul sau alte valori sănătoase (familie, școală, atât de agresate în dorința aceasta arzătoare de a spori cu orice preț dependența de consum a actualei societăți.

De acum, aveți libertatea să alegeți și pe Internet! Dacă, până acum, ca să accesați o pagină valoroasă trebuia sa treceți printr-o serie de imagini și mesaje, reclame care se opuneau valorilor dvs sau care lucrau la strecurarea îndoielii necredinței în sufletul dvs, de astăzi doar dvs sunteți cel care decideți exact ce să citiți, ce să vedeți, fără a vă mai teme de accesări "accidentale" pe care erați obligat să le faceți! Iar totul este complet gratuit (adica fără acea "publicitate" obligatorie nepotrivită) dar si fără a vă priva de funcționalitățile de bază pe care programele pe care le foloseați pâna acum vi le ofereau. Mai mult decât atât, însă, puteți beneficia de programe și de funcționalități suplimentare de care aveți dreptul să vă folosiți fără plăți pentru licențele de utilizare care vă puneau probleme.

Singura întrebare care mai rămâne acum, este: Mai puteți, dvs, și mai vreți cu adevărat să fiți liber?
Puteți descărca de aici noul navigator (browser), sau mai exact noul pachet Lacașuri Ortodoxe, și veți fi condus imediat spre o nouă lume, cât mai aproape de cea pe care demult v-o doreați! Peste toate acestea, puteți chiar participa și dvs** la ea, așa cum o fac deja ceilalți voluntari ai noștri! Căci, unul sădește, altul udă, iar Dumnezeu este Cel Care face să crească!

Bucurați-vă de frumos, de Adevăr și de Iubire, într-o nouă lume virtuală care acum se naște - dar care are în spate o lume absolut reală - într-o perioadă și după modelul lumii creștine care se năștea înainte cu mai mult de 2000 de ani.

* 18.   Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.
19.   Căci scris este: "Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o".
20.   Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia?
21.   Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.

27. Ci Dumnezeu Şi-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să ruşineze pe cei înţelepţi; Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari.

4.  Iar cuvântul meu şi propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înţelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi a puterii,
5.  Pentru ca credinţa voastră să nu fie în înţelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu.
6.  Şi înţelepciunea o propovăduim la cei desăvârşiţi, dar nu înţelepciunea acestui veac, nici a stăpânitorilor acestui veac, care sunt pieritori,
7.  Ci propovăduim înţelepciunea de taină a lui Dumnezeu, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte de veci, spre slava noastră,
8.  Pe care nici unul dintre stăpânitorii acestui veac n-a cunoscut-o, căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei;
9.  Ci precum este scris: "Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El".
10.   Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar şi adâncurile lui Dumnezeu.
11.   Căci cine dintre oameni ştie ale omului, decât duhul omului, care este în el? Aşa şi cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu.
12.   Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu;
13.   Pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciunea omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti.
14.   Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte.
15.   Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni;
16.   Căci "Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L înveţe pe El?" Noi însă avem gândul lui Hristos.
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel)

** Aveți un site web care respectă valorile ortodoxe, dar la care nu mai merită să lucrați, fiindcă nu era deloc vizibil pe motoarele de căutare? De acum merită să scrieți, iar paginile dvs nu vor mai ramâne ascunse, într-o noua lume virtuală. Sau, aveți idei după care o pagină să fie mai bine promovată? Nu le pierdeți! Dacă ne contactați, le putem pune în valoare! Adresa noastră de e-mail este: admin@lacasuriortodoxe.ro
31 December 2019

00:02
telegraf În ziua de 31.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Odovania (Dupăprăznuirea) Praznicului Nașterii Domnului
 • Sf. Cuvioasă Melania Romana
 • Sf. Zotic, hrănitorul de orfani
 • Sf. Ghelasie
 • Sf. Mucenic Hermes
 • Sf. Teofilact al Ohridei
 • Sf. Ierarh Anisie al Tesalonicului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
31 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 30.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Odovania Praznicului (Dupăprăznuirea) Nașterii Domnului
 • Sf. Muceniță Anisia cea din Tesalonic
 • Sf. Cuvioasă Teodora cea din Cezareea
 • Sf. Mucenic Fileter
 • Sfinții care au crezut în Iisus Hristos prin Fileter
 • Sf. Cuvios Leon, arhimandritul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
30 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 29.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Odovania Praznicului (Dupăprăznuirea) Nașterii Domnului
 • Sfinții 14 000 de Prunci uciși de Irod
 • Pomenirea tuturor creștinilor și fraților noștri ce s-au săvârșit de foame, de sete, de sabie și de frig
 • Sf. Cuvios Marcel, starețul Mănăstirii Achimiților, adică a neadormiților
 • Sf. Cuvios Tadeu mărturisitorul
 • Sf. Cuvios Veniamin
 • Sf. Cuvios Antinodor
 • Sf. Cuvios Gheorghe, episcopul Nicomidiei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
29 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 28.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Dupăprăznuirea Nașterii Domnului
 • Sf. 20 000 de Mucenici ce au ars în Nicomidia
 • Sf. Mucenici cei din senatul roman, care de felurite chinuri s-au săvârșit
 • Sf. Ind
 • Sf. Gorgonie și Petru
 • Sf. Mucenic Zinon
 • Sf. Mardonie
 • Sf. Dorotei
 • Sf. Teofil diaconul
 • Sf. Migdonie
 • Sf. Glicherie preotul
 • Sf. Domna
 • Sf. Apostol Nicanor
 • Sf. Mucenic Secund
 • Sf. Cuvios Vavila
 • Sf. Cuvios Simeon, izvorâtorul de mir, ctitorul Mănăstirii Simonos Petras din Muntele Athos
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
28 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 27.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sfântul Apostol, întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan
 • Sf. Cuvios Teodor Mărturisitorul
 • Sf. Cuvios Teodor, arhiepiscopul Constantinopolului
 • Sf. Cuvios Luca Triglinu
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
27 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 26.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Soborul Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu
 • Sf. Eftimie Mărturisitorul, episcopul Sardelor
 • Sf. Cuvios Constantin cel dintre iudei
 • Sf. Cuvios Evarest
 • Sf. Sfințit Mucenic Constantie Rusul
 • Sf. Nicodim, arhimandritul, din lavra Sfintei Mănăstiri Tismana
 • Sfinții și Drepții Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare, Stăpâna noastră Născătoarea de Dumnezeu, Iacob fratele Domnului și David proorocul și împăratul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
26 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 25.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Nașterea cea după trup a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos
 • Pomenirea închinării magilor
 • Pomenirea păstorilor care au văzut pe Domnul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
25 December 2019

06:52
telegraf Pe 1 decembrie 2019, în satul Kurilovka (Khmelnitsky, Vinnitsa - Ucraina), persoane neidentificate au pătruns prin efracție în Biserica veche de 160 de ani "Schimbarea la Față",  furând icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Sfintei Mari Mucenițe Varvara.
24 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 24.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Înainteprăznuirea Nașterii Domnului (Ajunul Crăciunului)
 • Sf. Cuvioasă Fecioară și Muceniță Eugenia și cei împreună cu ea
 • Sf. Muceniță Vasila
 • Sf. Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia
 • Sf. Protu și Iachint
 • Sf. Cuvios Nicolae monahul
 • Sf. Mucenic Ahaic
 • Sf. Cuvios Antioh
 • Sf. Cuvios Vitimion
 • Sf. Cuvios Afrodisie
 • Sf. Cuvios Grat
 • Sf. Noul Mucenic Ahmed
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
24 December 2019

17:49

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu Patriarhul Chiril al Rusiei

Pe 19 decembrie 2019, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care l-a primit la reședința sa de lucru din Moscova. Conform unui raport emis de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, șeful Statului moldovenesc a fost însoțit de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Moldovei în Federația Rusă, A. Neguța.Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat nivelul ridicat al relațiilor Stat-Biserică din țară:„Dacă luăm în considerare faptul că Moldova este în fruntea țărilor europene pentru numărul ortodocșilor practicanți..., aceasta demonstrează că rădăcinile religioase profunde care sunt ancorate în trecut, slavă lui Dumnezeu, nu se usucă astăzi ci, dimpotrivă, sunt pline de forț...
Continuă
Pe 19 decembrie 2019, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care l-a primit la reședința sa de lucru din Moscova. Conform unui raport emis de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, șeful Statului moldovenesc a fost însoțit de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Moldovei în Federația Rusă, A. Neguța.

Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat nivelul ridicat al relațiilor Stat-Biserică din țară:
„Dacă luăm în considerare faptul că Moldova este în fruntea țărilor europene pentru numărul ortodocșilor practicanți..., aceasta demonstrează că rădăcinile religioase profunde care sunt ancorate în trecut, slavă lui Dumnezeu, nu se usucă astăzi ci, dimpotrivă, sunt pline de forțe vii”.

„Această religiozitate a moldovenilor îi ajută, între altele, să depășească dificultățile materiale, problemele dintre oameni care există în orice societate și în orice țară. Slavă Domnului că există pace în Moldova, iar nivelul de stabilitate socială este suficient de ridicat, de care suntem, desigur, foarte mulțumiți".

La rândul său, Igor Dodon a subliniat că Ortodoxia a fost unul dintre fundamentele Statului Moldovenesc. El a amintit că 90% dintre moldoveni au mărturisit Credința Ortodoxă.

Vorbind despre sprijinul statului moldovenesc pentru ortodocși, Președintele a declarat:
„Împreună cu Mitropolitul Vladimir al Chișinăului [de sub Patriarhia Rusă / LO], autoritățile țării fac tot posibilul pentru restaurarea și construirea de noi biserici. În Republica Moldova există astăzi 1.500 de biserici și mănăstiri".

„Poporul Moldovei vă așteaptă”, a spus I. Dodon către Sanctitatea Sa, în speranța că Patriarhul ar putea vizita țara sa anul viitor. Invitația a fost primită cu recunoștință.

În restul discuției au fost dezbătute sprijinul acordat familiei, consolidarea rolului valorilor tradiționale în viața societății moldovenești.
23 December 2019

17:23

Muzeul ASTRA vă transmite sărbători fericite!

Din sufletul satului românesc, devenit un pol al culturii naționale și internaționale, Muzeul ASTRA vă transmite sărbători fericite, multă liniște și sănătate! De asemenea, vă readucem la cunoștință programul pe care Muzeul ASTRA îl va avea în perioada sărbătorilor de iarnă   Expoziția pavilionară – Casa Artelor Centrul Cultural Memorial ,,dr.Gheorghe Telea Bologa", Nou Român Muzeul Țării Secașelor, Miercurea Sibiului Galeriile de artă populară – Casa Artelor   -24 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020 – închis   Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA – PaMM Galeriile de artă populară – PaMM   - 24-25 decembrie 2019 – închis - 26 decembrie 2019 – deschis - 31 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020 – închis - 2 ianuari...
Continuă

Din sufletul satului românesc, devenit un pol al culturii naționale și internaționale, Muzeul ASTRA vă transmite sărbători fericite, multă liniște și sănătate!

De asemenea, vă readucem la cunoștință programul pe care Muzeul ASTRA îl va avea în perioada sărbătorilor de iarnă

 

Expoziția pavilionară – Casa Artelor

Centrul Cultural Memorial ,,dr.Gheorghe Telea Bologa", Nou Român

Muzeul Țării Secașelor, Miercurea Sibiului

Galeriile de artă populară – Casa Artelor

 

-24 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020 – închis

 

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA – PaMM

Galeriile de artă populară – PaMM

 

- 24-25 decembrie 2019 – închis

- 26 decembrie 2019 – deschis

- 31 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020 – închis

- 2 ianuarie 2020 – deschis

 

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind derulate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe.

 

Crăciun fericit și la mulți, mulți ani! 

.......

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA
23 December 2019

11:45

(2) La Nașterea Domnului, cu ajutorul lui Dumnezeu, Lăcașuri Ortodoxe vestește o schimbare radicală... surpriză!

La Nașterea Domnului - 2019...1. O Mlădiţă va ieşi din tulpina lui Iesei şi un Lăstar din rădăcinile lui va da. 2. Şi Se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, duhul sfatului şi al tăriei, duhul cunoştinţei şi al bunei-credinţe. 3. Şi-L va umple pe El duhul temerii de Dumnezeu. Şi va judeca nu după înfăţişarea cea din afară şi nici nu va da hotărârea Sa după cele ce se zvonesc, 4. Ci va judeca pe cei săraci întru dreptate şi după lege va mustra pe sărmanii din ţară. Pe cel aprig îl va bate cu toiagul gurii Lui şi cu suflarea buzelor Lui va omorî pe cel fără de lege. 5. Dreptatea va fi ca o cingătoare pentru rărunchii Lui şi credincioşia ca un brâu pentru coapsele Lui. 6. Atunci lupul va locui laolaltă cu...
Continuă

La Nașterea Domnului - 2019...

1. O Mlădiţă va ieşi din tulpina lui Iesei şi un Lăstar din rădăcinile lui va da.
2. Şi Se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, duhul sfatului şi al tăriei, duhul cunoştinţei şi al bunei-credinţe.
3. Şi-L va umple pe El duhul temerii de Dumnezeu. Şi va judeca nu după înfăţişarea cea din afară şi nici nu va da hotărârea Sa după cele ce se zvonesc,
4. Ci va judeca pe cei săraci întru dreptate şi după lege va mustra pe sărmanii din ţară. Pe cel aprig îl va bate cu toiagul gurii Lui şi cu suflarea buzelor Lui va omorî pe cel fără de lege.
5. Dreptatea va fi ca o cingătoare pentru rărunchii Lui şi credincioşia ca un brâu pentru coapsele Lui.
6. Atunci lupul va locui laolaltă cu mielul şi leopardul se va culca lângă căprioară; şi viţelul şi puiul de leu vor mânca împreună şi un copil îi va paşte.
7. Juninca se va duce la păscut împreună cu ursoaica şi puii lor vor sălăşlui la un loc, iar leul ca şi boul va mânca paie;
8. Pruncul de ţâţă se va juca lângă culcuşul viperei şi în vizuina şarpelui otrăvitor copilul abia înţărcat îşi va întinde mâna.
9. Nu va fi nici o nenorocire şi nici un prăpăd în tot muntele Meu cel sfânt! Că tot pământul este plin de cunoştinţa şi de temerea de Dumnezeu, precum marea este umplută de ape!

10. Şi în vremea aceea, Mlădiţa cea din rădăcina lui Iesei, va fi ca un steag pentru popoare; pe Ea o vor căuta neamurile şi sălaşul Ei va fi plin de slavă.
11. în ziua aceea, Domnul va ridica din nou mâna Sa ca să răscumpere rămăşiţa poporului Său dintre robii din Asiria şi din Egipt, din Patros, din Etiopia, din Elam, din Babilon, din Hamat şi din insulele mării.
12. El va ridica steag pentru neamuri şi va aduna pe cei risipiţi ai lui Israel şi va strânge la un loc pe cei împrăştiaţi ai lui Iuda din cele patru colţuri ale pământului.La Nașterea Domnului, cu ajutorul lui Dumnezeu,
Lăcașuri Ortodoxe vine cu vestea unei schimbări radicale a lumii pe care o cunoașteți... surpriză!

     **********

Este modul nostru de a Vă ura: Sărbători fericite și La Mulți Ani!
23 December 2019

12:51
telegraf

Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.

15 February 2019

12:13
telegraf

AJUTĂ ȘI TU Mânăstirea Halmyris, în CONT: RO21RNCB0256127859640001 / CIF: 14797706 / Murighiol, Tulcea. Află mai multe despre Sfânta Mănăstire Halmyris, accesând manastireahalmyris.ro

15 February 2019

11:02

PROCLAMARE PATRIARHALĂ DE CRĂCIUN - 2019: Anul 2020 va fi 'Anul reînnoirii spirituale și îngrijirii cuvenite tinerilor'

PROCLAMARE PATRIARHALĂ DE CRĂCIUN - 2019✠ BartolomeuPrin mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Roma și Patriarh EcumenicCătre pleroma BisericiiHar, milostenie și pace din partea Noului-Născut Hristos Mântuitorul din BetleemIubiți frați și surori întru Domnul,Am ajuns din nou la marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, slăvindu-L cu imnuri și cântări duhovnicești pe Cel Care S-a golit pe Sine de dragul nostru și Și-a însușit trup, pentru ca El să răscumpere din captivitatea răului și să deschidă porțile Raiului rasei umane. Biserica lui Hristos se bucură, întrucât trăiește liturgic întreaga Taină a Iconomiei Divine și are parte de pregustarea slavei Împărăției eshatologice, oferind o mărturisire bună și evlavioasă de credință, speranță și iubire în lume.Caracterul Biser...
Continuă
PROCLAMARE PATRIARHALĂ DE CRĂCIUN - 2019

✠ Bartolomeu
Prin mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Roma și Patriarh Ecumenic


Către pleroma Bisericii
Har, milostenie și pace din partea Noului-Născut Hristos Mântuitorul din Betleem

Iubiți frați și surori întru Domnul,
Am ajuns din nou la marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, slăvindu-L cu imnuri și cântări duhovnicești pe Cel Care S-a golit pe Sine de dragul nostru și Și-a însușit trup, pentru ca El să răscumpere din captivitatea răului și să deschidă porțile Raiului rasei umane. Biserica lui Hristos se bucură, întrucât trăiește liturgic întreaga Taină a Iconomiei Divine și are parte de pregustarea slavei Împărăției eshatologice, oferind o mărturisire bună și evlavioasă de credință, speranță și iubire în lume.

Caracterul Bisericii, deși „nu este din această lume", nu izolează Biserica de realitatea istorică și socială, ci inspiră și întărește mărturisirea ei. Biserica, apoi, referindu-se mereu la destinul etern al omului, slujește nevoilor sale existențiale, revărsând, precum Bunul Samaritean, „ulei și vin” pe rănile sale, devenind „aproapele” tuturor celor „căzuți între tâlhari” (vezi Sfânta Evanghelie după Luca 10, 25–37), vindecând „bolile culturii” contemporane și luminând mințile și inimile oamenilor. Ca prezență a Duhului Sfânt în viața credincioșilor, spiritualitatea presupune a mărturisi prin cuvânt și faptă speranța care este în noi, fără a avea nimic de-a face cu introvertirea stearpă. Duhul Sfânt este cel care dă viață, sursa bunătății, puterea darului, a vieții și a luminii. Creștinul este o ființă umană care iubește pe Dumnezeu, umanitatea și frumusețea, activă și creativă.

Evanghelia Nașterii se face din nou auzită în acest an, într-un mediu cultural în care valoarea supremă este atribuită „drepturilor individuale”. Autocentrismul și înșelăciunea autorealizării diminuează integritatea socială, slăbesc spiritul părtășiei și solidarității și obiectivizează relațiile interpersonale. Accentul fără restricții pe economie și secularizare aprofundează vidul existențial și duce la diminuarea forțelor creative ale omului.

Biserica nu poate ignora această evoluție, a cărei consecință este suportată în primul rând de tineretul nostru, prin mecanismul fermecător al tehnologiei și prin multiplele promisiuni ale „paradisurilor false”. Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe (Creta, 2016) i-a invitat cu empatie pe tinerii noștri „să conștientizeze că sunt purtători și, în același timp, continuatori ai tradiției antice și binecuvântate a Bisericii Ortodoxe”, pentru a participa activ la viața Bisericii, „pentru a păstra curajos și a cultiva dinamic valorile eterne ale Ortodoxiei, pentru a transmite mărturisirea care dă viață Creștinismului.” (Enciclică, § 8–9)

În același spirit, aderând la îndemnul Sfântului și Marelui Sinod, dar și în lumina alegerilor și întronizărilor recente ale noilor Arhiepiscopi ai Americii, Australiei și de Thyateira-Marea Britanie, pentru trei mari Eparhii ale Tronului Ecumenic din diaspora, declarăm anul 2020 drept „Anul reînnoirii spirituale și îngrijirii cuvenite tinerilor”, invitând toți clericii și credincioșii noștri să participe și să susțină acest efort inspirator.

Aspirăm la avansarea unei „slujiri pastorale a dialogului” cu imaginație și viziune, cu credință de nezdruncinat în Harul veșnic curgător al lui Dumnezeu și încredere în puterea libertății umane. Această slujire pastorală este centrată pe persoana umană și trebuie să-i dirijeze pe tineri, de la „căutarea propriilor interese” și de la „plăcerea de sine”, către o iubire care „nu caută ale sale” și „plăcută lui Dumnezeu”, de la „bunurile materiale” la „Singurul Care este Bun”, de la „nevoile nesfârșite” la „Un Singur lucru de Care este nevoie”, contribuind astfel la promovarea carismelor tuturor. Sinele nostru, cu adevărat liber, se naște dăruindu-ne pe noi înșine.

Fundamentul trezirii conștiinței creștine rămâne, până în prezent, experierea și înțelegerea sensului închinării creștine, precum și a caracterului de comuniune, euharistic și eshatologic. Tinerii trebuie să recunoască faptul că Biserica nu este o „uniune a creștinilor”, ci „Trupul lui Hristos”. Chemăm clericii Sfintei Biserici a lui Hristos din întreaga lume, la o mobilizare pastorală „kenotică”. Nu ar trebui să așteptăm ca tinerii noștri și femeile să vină la noi, ci ar trebui să ne adresăm lor noi înșine, nu ca judecători, ci ca prieteni, imitându-L pe „Bunul Păstor”, Care „Își pune sufletul pentru oile Sale” (Sfânta Evanghelie după Ioan 10.11). Un păstor este întotdeauna vigilent și în gardă, conștient de nevoile pastorale ale tinerilor și de mediul lor social, pentru a acționa în consecință. Intervenția sa pastorală se inspiră și se orientează după Tradiția Bisericii, oferind tinerilor nu doar „sprijin”, ci „adevărul” libertății „cu care Hristos ne-a făcut liberi” (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 5.1)

Cu aceste gânduri, ne închinăm cu credință Sfântului Prunc din Betleem și vă dorim tuturor, din Fanar, o sărbătoare binecuvântată și Sfântă precum și un an nou roditor de la Domnul nostru, invocând asupra voastră Harul dătător de viață și marea milă a Mântuitorului nostru Hristos, care S-a aplecat asupra neamului omenesc, „Dumnezeu cu noi”.


Crăciun 2019
✠  Bartolomeu al Constantinopolului
23 December 2019

09:43
telegraf În Universitatea americană Whitworth (Spokane, Washington), până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, mai poate fi vizitată o expoziție intitulată „Oamenii cărții”. Pe lângă o serie de cărți liturgice rare și de obiecte istorice inedite, vizitatorii pot vedea și șiragul de metanie folosit la rugăciune și aparținând lui Piotr Arkadievici Stolîpin, cel de-al treilea Prim-Ministru al Rusiei, care a fost asasinat în anul 1911.
23 December 2019

08:47

La NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU, 2019: Vă rog pe toți să vă alăturați acestei noi lumi radicale! (Arhiepiscopul Benjamin de San Francisco și Vest)

NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU, 2019Hristos Se naște! Slaviți-L!O Mlădiţă va ieşi din tulpina lui Iesei şi un Lăstar din rădăcinile lui va da...Atunci lupul va locui laolaltă cu mielul şi leopardul se va culca lângă căprioară; şi viţelul şi puiul de leu vor mânca împreună şi un copil îi va paşte.Juninca se va duce la păscut împreună cu ursoaica şi puii lor vor sălăşlui la un loc, iar leul ca şi boul va mânca paie;Pruncul de ţâţă se va juca lângă culcuşul viperei şi în vizuina şarpelui otrăvitor copilul abia înţărcat îşi va întinde mâna.Nu va fi nici o nenorocire şi nici un prăpăd în tot muntele Meu cel sfânt! Că tot pământul este plin de cunoştinţa şi de temerea de Dumnezeu, precum marea este umplută de ape!Şi în vremea aceea, Mlădiţa cea din rădăcina lui Iesei, va fi ca un steag p...
Continuă
NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU, 2019

Hristos Se naște! Slaviți-L!
O Mlădiţă va ieşi din tulpina lui Iesei şi un Lăstar din rădăcinile lui va da...
Atunci lupul va locui laolaltă cu mielul şi leopardul se va culca lângă căprioară; şi viţelul şi puiul de leu vor mânca împreună şi un copil îi va paşte.
Juninca se va duce la păscut împreună cu ursoaica şi puii lor vor sălăşlui la un loc, iar leul ca şi boul va mânca paie;
Pruncul de ţâţă se va juca lângă culcuşul viperei şi în vizuina şarpelui otrăvitor copilul abia înţărcat îşi va întinde mâna.
Nu va fi nici o nenorocire şi nici un prăpăd în tot muntele Meu cel sfânt! Că tot pământul este plin de cunoştinţa şi de temerea de Dumnezeu, precum marea este umplută de ape!
Şi în vremea aceea, Mlădiţa cea din rădăcina lui Iesei, va fi ca un steag pentru popoare; pe Ea o vor căuta neamurile şi sălaşul Ei va fi plin de slavă. (Isaia 11: 1, 6-10, Citit în Ajunul Nașterii Domnului)

Profetul Isaia vorbește despre o Mlădiță din tulpină și de un Lăstar din rădăcinile lui Iesei. Această profeție indică venirea lui Mesia - Domnul nostru Iisus Hristos. Isaia dezvăluie că linia lui Mesia decurge din rândurile Regilor, Preoților și Profeților. Într-adevăr, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Fiul Mariei, se manifestă în această lume prin Sărbătoarea Nașterii Sale slăvite! Regele Regilor se oferă pe Sine ca Slujitorul perfect. Marele Preot se oferă pe El Însuși drept Jertfa perfectă. Și, Sfântul Profet vine pe lume pentru a dezvălui (și a urma) voința Tatălui Său. În această revelație, suntem chemați să fim slujitori, jertfe și urmași ai Cuvântului lui Dumnezeu.

Dar Isaia continuă, totodată, să spună că această Venire va schimba radical lumea. Imaginea prădătorului și a prăzii care coexistă în pace (chiar și culcați împreună) este profețirea Fiului lui Dumnezeu preluând chipul de Slujitor și unind toată creația în El Însuși.

Isaia profețește că neamurile Îl vor căuta. Biserica este Noul Israel și noi suntem „neamurile” care Îl caută. Mântuirea lumii începe cu Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu devenind Unul dintre noi, permițându-ne prin Duhul să devenim asemenea Lui. Această imagine radicală, a păcii și liniștii transcendente, reprezintă chemarea noastră, în sărbătorirea noastră, de a transcende radical patimile, ispitele noastre și, în special, iubirea noastră de sine, pentru a pătrunde în El.

Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos nu înseamnă nimic, dacă nu reprezintă o schimbare radicală. În timp ce lumea se află preocupată, înainte și după, undeva între consumismul obscen, petrecerile de Crăciun, publicitatea neîncetată și chiar beție și derâdere, Biserica ne-a chemat la renunțare de sine și post.

În timp ce lumea, practic, va înlătura literalmente toate însemnele perioadei de Crăciun încă de a doua zi de după Crăciun, Biserica începe o sărbătorire în slavă, de douăsprezece zile, a Nașterii Domnului, odată cu intrarea noastră în Tainele Sale în ziua de sărbătoare și, apoi, cu o perioadă lipsită de post.

Creștinul știe că sărbătorim singurul Dar real al Crăciunului: pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, care aduce toată creația în Sine, devenind Unul cu ea. Dacă aceasta nu este ceva radical, atunci ce este?

În timp ce ne adunăm în jurul Noului-Născut, vă rog pe toți să vă alăturați unei noi lumi radicale, a păcii, inaugurată de Regele Păcii și Slujitorul perfect; Marele Preot și Jertfa perfectă; și Sfântul Profet și Urmașul desăvârșit.

Hristos Se naște! Slăviți-l!
Întru Pruncul Nou-Născut,

Benjamin †
Arhiepiscop de San Francisco și Vest
Biserica Ortodoxă a Americii (OCA)
23 December 2019

08:17

(1) La Nașterea Domnului, cu ajutorul lui Dumnezeu, Lăcașuri Ortodoxe vine cu o mare... surpriză!

La Nașterea Domnului - 2019...2. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iuda şi pe fraţii lui; 3. Iuda a născut pe Fares şi pe Zara, din Tamar; Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram; 4. Aram a născut pe Aminadav; Aminadav a născut pe Naason; Naason a născut pe Salmon; 5. Salmon a născut pe Booz, din Rahav; Booz a născut pe Iobed, din Rut; Iobed a născut pe Iesei; 6. Iesei a născut pe David regele; David a născut pe Solomon din femeia lui Urie; 7. Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia; Abia a născut pe Asa; 8. Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram; Ioram a născut pe Ozia; 9. Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz; Ahaz a născut pe Iezechia; 10. Iezechia a născut pe Manase; ...
Continuă

La Nașterea Domnului - 2019...

2. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iuda şi pe fraţii lui;
3. Iuda a născut pe Fares şi pe Zara, din Tamar; Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram;
4. Aram a născut pe Aminadav; Aminadav a născut pe Naason; Naason a născut pe Salmon;
5. Salmon a născut pe Booz, din Rahav; Booz a născut pe Iobed, din Rut; Iobed a născut pe Iesei;
6. Iesei a născut pe David regele; David a născut pe Solomon din femeia lui Urie;
7. Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia; Abia a născut pe Asa;
8. Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram; Ioram a născut pe Ozia;
9. Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz; Ahaz a născut pe Iezechia;
10. Iezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amon; Amon a născut pe Iosia;
11. Iosia a născut pe Iehonia şi pe fraţii lui, la strămutarea în Babilon;
12. După strămutarea în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiel; Salatiel a născut pe Zorobabel;
13. Zorobabel a născut pe Abiud; Abiud a născut pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor;
14. Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Achim; Achim a născut pe Eliud;
15. Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacov;
16. Iacov a născut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care S-a născut Iisus, Care se cheamă Hristos.

18. Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt.


25. Şi fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut pe Fiul său Cel Unul-Născut, Căruia I-a pus numele Iisus.

...

La Nașterea Domnului, cu ajutorul lui Dumnezeu,
Lăcașuri Ortodoxe vine cu o mare... surpriză!

23 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 23.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Înainteprăznuirea Nașterii Domnului
 • Sf. Zece Mucenici din Creta
 • Sf. Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii
 • Sfântul și purtătorul de Dumnezeu Părintele Naum făcătorul de minuni, luminătorul și predicatorul Bulgariei
 • Sf. Mucenic Shinon
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
23 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 22.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Înainteprăznuirea Nașterii Domnului
 • Sf. Mare Muceniță Anastasia, izbăvitoarea de otravă
 • Sf. Mucenic Hrisogon
 • Sf. Muceniță Teodota și fiii ei
 • Sf. Mucenic Zoil
 • Sf. Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
22 December 2019

18:20
telegraf
Biserica Țărilor Cehă și Slovacă salută propunerea Patriarhului Ierusalimului de a organiza o întrunire a Primaților Bisericilor Ortodoxe Locale în februarie 2020 - conform unei comunicări din 17 decembrie 2019, făcută în cadrul unei sesiuni a Sfântului Sinod.

Sinodul a abordat și problema coslujirii Episcopului Isaia de Olomouc și Brno cu reprezentanți ai noii Biserici din Ucraina, din 21 noiembrie 2019, de la Kiev, ierarhii numind incidentul „o neînțelegere” și au solicitat clericilor ca, în activitățile lor externe, „să respecte pe deplin rezoluția cu privire la o atitudine reținută" față de noua Biserică, până la un consens pan-ortodox.
21 December 2019

18:04

A trecut la cele veșnice marele teolog Pr. Georges Metallinos

Pr. Georges Metallinos, profesor emerit al Facultății de Teologie din Atena, s-a mutat la Domnul, în ziua de 19 decembrie 2019, la vârsta de 79 de ani. Acesta s-a născut în Corfu, în anul 1940. Din 1964 până în 1967, a studiat Filologia Clasică la Universitatea Capodistria din Atena, unde a absolvit Teologia și Filologia. După ce și-a încheiat serviciul militar, a fost numit asistent la Catedra de Patrologie și, în 1969, a efectuat studii postuniversitare la Bonn și Köln.Între timp, a studiat și cercetat arhivele din Anglia. În 1971 a fost hirotonit diacon și preot în Germania și a obținut un doctorat în teologie la Atena și un doctorat în filozofie-istorie la Köln. Din 1984 a predat „Istoria vieții spirituale din perioada post-bizantină”, „Istoria teologiei slujbelor dumnezeiești” și „...
Continuă
Pr. Georges Metallinos, profesor emerit al Facultății de Teologie din Atena, s-a mutat la Domnul, în ziua de 19 decembrie 2019, la vârsta de 79 de ani.
Acesta s-a născut în Corfu, în anul 1940. Din 1964 până în 1967, a studiat Filologia Clasică la Universitatea Capodistria din Atena, unde a absolvit Teologia și Filologia. După ce și-a încheiat serviciul militar, a fost numit asistent la Catedra de Patrologie și, în 1969, a efectuat studii postuniversitare la Bonn și Köln.
Între timp, a studiat și cercetat arhivele din Anglia. În 1971 a fost hirotonit diacon și preot în Germania și a obținut un doctorat în teologie la Atena și un doctorat în filozofie-istorie la Köln.
Din 1984 a predat „Istoria vieții spirituale din perioada post-bizantină”, „Istoria teologiei slujbelor dumnezeiești” și „Istoria bizantină” la Facultatea de Teologie din Atena. A fost decan acolo din 2004 până în 2007, anul în care s-a retras, primind titlul de Profesor Emerit.
În 2015, i-a fost acordat „Premiul Macedoniei", pentru întreaga sa lucrare teologică. Părintele Georges Metallinos a reprezentat Bisericile din Grecia și Cipru la diferite congrese și simpozioane și a fost considerat unul dintre cei mai mari teologi din lumea ortodoxă.
Autor a numeroase lucrări, orator strălucit, Părintele Georges a fost cunoscut pentru înțelepciunea, erudiția și fidelitatea sa față de Tradiția Bisericii. Conform publicației grecești Kathimerini, înmormântarea sa a fost prezidată sâmbătă, 21 decembrie, de Arhiepiscopul Ieronim al Atenei.

Dumnezeu să-l odihnească împreună cu sfinții Săi!
21 December 2019

10:17

Scrisoarea celor 27 de preoți ortodocși din Africa, legată de recunoașterea autocefaliei ucrainene

„Cu mare surprindere și îngrijorare, noi, preoții ortodocși africani, am aflat despre decizia Patriarhului Teodor al II-lea  al Alexandriei, de a recunoaște așa-numita 'Biserică Ortodoxă din Ucraina' [de sub Mitropolitul Epifanie]. Această decizie bruscă este contrară poziției adoptate anterior de Patriarhul nostru și pune în pericol relațiile bune ale Bisericii noastre cu Biserica Ortodoxă Rusă, care s-au dezvoltat în ultimele decenii. În plus, recunoașterea celor care ieri au fost schismatici ucraineni este criticată de mai multe Biserici locale și înseamnă o ruptură cu Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, din care fac parte majoritatea ortodocșilor ucraineni.Din câte știm, o astfel de decizie a fost luată fără a cere opinia clerului african, în timp ce africanii co...
Continuă
„Cu mare surprindere și îngrijorare, noi, preoții ortodocși africani, am aflat despre decizia Patriarhului Teodor al II-lea  al Alexandriei, de a recunoaște așa-numita 'Biserică Ortodoxă din Ucraina' [de sub Mitropolitul Epifanie].
Această decizie bruscă este contrară poziției adoptate anterior de Patriarhul nostru și pune în pericol relațiile bune ale Bisericii noastre cu Biserica Ortodoxă Rusă, care s-au dezvoltat în ultimele decenii.
În plus, recunoașterea celor care ieri au fost schismatici ucraineni este criticată de mai multe Biserici locale și înseamnă o ruptură cu Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, din care fac parte majoritatea ortodocșilor ucraineni.
Din câte știm, o astfel de decizie a fost luată fără a cere opinia clerului african, în timp ce africanii constituie majoritatea clerului și credincioșilor Patriarhiei Alexandriei. Am dori să ne exprimăm părerea și să spunem că nu suntem de acord cu decizia de mai sus.
Ne respectăm Patriarhul și ne supunem Episcopilor, dar, după cum mulți preoți și chiar Episcopi ai Bisericii Greciei și-au exprimat dezacordul față de o decizie similară [a Arhiepiscopului Atenei / LO] cu privire la recunoașterea schismaticilor ucraineni, credem că nu avem mai puțin drept decât aceștia de a ne exprima opinia.
Regretăm această decizie neașteptată a Patriarhului Alexandriei și am dori să fie revizuită ”.

Pr. Agapios Omukuba, Kenya

Pr. Ambrozie Chavala, Tanzania

Pr. Anastasie Andrei, Tanzania

Pr. Antipas Odhiam, Kenya

Pr. Atanasie Oruk, Uganda

Pr. Atanasie Rukamunuga, Tanzania

Pr. Augustin Batalingaya, Tanzania

Pr.  Barnaba Woasim, Zambia

Pr. Barnaba Kalumuna, Tanzania

Pr. Bartolomeu Mapalala, Tanzania

Pr. Haralmbie Ocen, Uganda

Pr. Hrisostom Sosipatru, Tanzania

Pr. Constantin Shoki, Tanzania

Pr. David Lakwo, Uganda

Pr. Elefterie Nchunguye, Tanzania

Pr. Eliakim Kulali, Kenya

Pr. Ioan Asonga, Kenya

Pr. Ioan Iacob, Tanzania

Pr. Lavrentie Sakwa, Tanzania

Pr. Marcu Rugemalira, Tanzania

Pr. Pavel Kagoma, Tanzania

Pr. Ieromonah Filaret (Kimaro), Tanzania

Pr. Petru Teofan, Tanzania

Pr. Policarp Uchenja, Tanzania

Pr. Ștefan Rushenya, Tanzania

Pr. Teodor Mutabazi, Tanzania

Pr. Arhimandrit Zaharia (Enock), Tanzania

21 December 2019

10:03
telegraf 27 de preoți africani au trimis o scrisoare deschisă Patriarhului Alexandriei, prin care protestează împotriva recunoașterii autocefaliei ucrainene.
21 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 21.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Înainteprăznuirea Nașterii Domnului
 • Sf. Muceniță Iuliana
 • Sf. 500 de Mucenici din Nicomidia
 • Sf. 130 de femei din Nicomidia
 • Sf. Mucenic Temistocle
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
21 December 2019

17:26
telegraf Curtea Supremă de la Kiev a decis că Biserica Ortodoxă Ucraineană, aflată sub Mitropolitul Onufrie al Kievului, își poate păstra numele actual.
20 December 2019

09:09

Colinde, la Mănăstirea Căldărușani

Duminică, 22 decembrie, începând cu ora 12:30, la Mănăstirea Căldărușani va avea loc un concert de colinde susținut de corul mănăstirii. 
Continuă
Duminică, 22 decembrie, începând cu ora 12:30, la Mănăstirea Căldărușani va avea loc un concert de colinde susținut de corul mănăstirii. 20 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 20.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul (purtătorul de Dumnezeu)
 • Înainteprăznuirea Nașterii Domnului
 • Sf. Cuvios Filogonie, patriarhul Antiohiei
 • Sf. Nou Mucenic Ioan cel din insula Tasos
 • Sf. Ioan din Kronstadt
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
20 December 2019

16:52
telegraf Reprezentanții Bisericilor creștine Ortodoxe Răsăritene și Orientale din SUA s-au adunat la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America, la o primă întâlnire după renașterea Comisiei mixte (din 8 octombrie 2019), în Catedrala Ortodoxă armenească Sfântul Vartan, pentru examinarea unor detalii privind Tainele Botezului și Cununiei și aplicarea acestora în contextul SUA. Pe 8 decembrie a avut loc un concert comun închinat Nașterii Domnului, la Centrul Mor Aphrem, New Jersey.
19 December 2019

16:46
telegraf
Biserica armenilor Surp Asdvadzadzin, din secolul al XIX-lea, din districtul Gurun din Sivas (Sebastia), se va redeschide ca muzeu, conform unor surse turcești, dupa ce în trecut a fost transformată în închisoare, cinematograf, depozit și sala de nunți.
19 December 2019

16:40
telegraf Senatul SUA a adoptat rezoluția care recunoaște genocidul armean.
19 December 2019

16:39
telegraf
Delegații Patriarhiei Ortodoxe Armene a Constantinopolului, din Turcia, l-au ales pe Episcopul Sahak Mashalian ca fiind cel de-al 85-lea Arhiepiscop-Patriarh armean al Constantinopolului. Patriarhia Armeană din Constantinopol este unul dintre Tronurile regionale din cadrul Bisericii Armene. Această Patriarhie a Constantinopolului recunoaște întâietatea Tronului din Etchmiadzin.
19 December 2019

16:33
telegraf Patriarhul sârb Irineu l-a primit pe Muftiul Dr. Mevlud Dudić. Primirea a avut loc pe 16 decembrie 2019, la Palatul Patriarhiei, Muftiul mulțumind Patriarhului Sârb pentru primire, în urma unei discuții despre provocările actuale cu care se confruntă credincioșii ortodocși și musulmanii din țară, regiune și lume, precum și unele oportunități de a le depăși.
19 December 2019

16:26

Crăciun 2019 - MESAJUL Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea

Astăzi, Biserica din întreaga lume sărbătorește mai-marea sărbătorilor, Sărbătoarea Nașterii în Trup a Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioară, în plinătatea bucuriei, strălucirii, mulțumirii și doxologiei.La această sărbătoare, Biserica aduce mulțumiri lui Dumnezeu, deoarece fiind cu credință, El a împlinit promisiunile pe care le-a făcut omului prin profeți. „Izbăvire a trimis poporului Său” (Psalmul 110: 9). Fiind milostiv și "trecând cu vederea veacurile neştiinţei” (Faptele Sfinţilor Apostoli 17:30) și vremurile apostaziei omului, a devenit un emigrant în țara celor care au emigrat din Harul Său. Dumnezeu a căutat omul fugit, omul care a fugit de comuniunea Lui, după Sfântul Chiril al Alexandriei (PG 75 908 C), găsindu-l ca pe o oaie pierdută, pe care a reformat...
Continuă
Astăzi, Biserica din întreaga lume sărbătorește mai-marea sărbătorilor, Sărbătoarea Nașterii în Trup a Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioară, în plinătatea bucuriei, strălucirii, mulțumirii și doxologiei.

La această sărbătoare, Biserica aduce mulțumiri lui Dumnezeu, deoarece fiind cu credință, El a împlinit promisiunile pe care le-a făcut omului prin profeți. „Izbăvire a trimis poporului Său” (Psalmul 110: 9). Fiind milostiv și "trecând cu vederea veacurile neştiinţei” (Faptele Sfinţilor Apostoli 17:30) și vremurile apostaziei omului, a devenit un emigrant în țara celor care au emigrat din Harul Său. Dumnezeu a căutat omul fugit, omul care a fugit de comuniunea Lui, după Sfântul Chiril al Alexandriei (PG 75 908 C), găsindu-l ca pe o oaie pierdută, pe care a reformat-o, regenerat-o, înviat-o, transformând-o și reașezând-o în fosta lui comuniune cu El în Rai la momentul creației.

Dumnezeu Tatăl a întreprins această manifestare prin Singurul Său Fiu Născut. „Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea” (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 4: 4-5). Tatăl a considerat plăcut „și Cuvântul S-a făcut trup” (Sfânta Evanghelie după Ioan 1:14). Potrivit Sfântului Chiril al Alexandriei; „Dumnezeu Cuvântul, Care a fost de la început în sânul Tatălui, a suferit pentru noi chenoză și S-a întrupat, ca om, S-a smerit pentru binele nostru și a devenit fiu al omului, pentru a putea fi bogat în Dumnezeu Tatăl. Prin El, a primit un trup de la Duhul Sfânt și de la Fecioara Maria, nu un trup fără suflet, ci un trup cu suflet (La întrupare, PG 77, 989D & 1092C), pentru a face omul „părtaş al dumnezeieştii firi” (A doua epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 1: 4). Ceea ce a primit prin Întruparea Sa, și anume întreaga umanitate, Domnul a sfințit cu viața Sa, iar prin Cruce, Înviere și Înălțarea Sa a ridicat-o la cer și a pus-o de-a dreapta lui Dumnezeu. Câtă filantropie! Ce favoare! Ce dar! Dumnezeu a coborât pe pământ prin Hristos și l-a înviat pe om la cer.

Această taină de dincolo de natură și cuvânt a avut loc într-un timp și un loc anume, în timpul domniei lui Cezar Octavius ​​Augustus din Betleemul Iudeii, în umila peșteră de acolo, cu cooperarea și mărturia elementelor naturii și ale gazdelor celor fără de trup. Aceștia, potrivit Patriarhului Ierusalimului, Sfântul Sofronie, teologul unicului ipostaz al lui Hristos, Dumnezeul nostru, în două firi, voințe și acțiuni, au fost „motivați de venirea stelelor Înțelepților, inițierea cerească a păstorilor, aducerea de daruri și închinare” (Scrisoarea sinodală PG87, 3176D). Oamenii Înțelepți, regii Persiei, ghidați de o stea și păstorii care veghează noaptea, invitați de Îngeri cu „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Sfânta Evanghelie după Luca 2:14), s-au întâlnit și au căzut cu uimire și s-au închinat, „pentru că L-au văzut pe Cel Fără Început, culcat ca un prunc în peșteră”.

Tocmai acest început al tainelor lui Hristos a fost primit de la martorii oculari și cu auzul și păstrat intact de-a lungul secolelor de către Biserică. Prin această taină, Biserica educă, formează, aduce pacea, îi aduce la viață și își sfințește membrii. Aceasta se proclamă celor din apropiere și de departe, până la capetele universului. Din acest motiv, Biserica își exercită misiunea de a face pace în toată lumea, „slujirea împăcării” care ne-a fost dată de Dumnezeu (Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 5:18), „ împăcând lumea cu Sine însuşi” (Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 5:19) prin Întruparea Fiului Său.

Această taină transcendentală și mântuitoare este propovăduită de Biserica din Ierusalim, prima Biserică a Creștinismului, la locul unde s-a întâmplat, la Peștera primitoare de Dumnezeu și Bazilica de deasupra ei, care au fost construite de împărații bizantini Constantin și Iustin, binecuvântând turma Sa în Țara Sfântă și în toate locurile din întreaga lume, primind cu plăcere pe toți pelerinii pioși care cinstesc Sfântul Betleem și se închină ieslei, „acolo unde Cel Necunoscut S-a retras” și se roagă pentru prosperitate, pace și bunăstarea întregii lumi.

În Orașul Sfânt al Betleemului, CRĂCIUN 2019
Teofil al III-lea
Patriarhul Ierusalimului

19 December 2019

13:07

Amintindu-ne de Pr. Alexander Schmeman

Traducerea unei amintiri despre renumitul Părinte Alexander Schmemann, a Diaconului Peter Danilchik - Seminarul Sfântul Vladimir din New York":   "Prima mea interacțiune cu Părintele Alexander Schmemann s-a produs acum cincizeci și doi de ani, în septembrie 1966, când eram student absolvent de inginerie al Universității Syracuse. Un enoriaș al Bisericii Sfinții Petru și Pavel din Syracuse mi-a oferit câteva copii din Seminarul Sfântul Vladimir. Printre acestea, s-au numărat chestiuni (din 1964-65) care conțineau celebrele trei articole ale Părintelui, despre Problemele Ortodoxiei din America: liturgice, canonice și spirituale. Nu îl cunoscusem niciodată pe Părintele Alexander și nu știam prea multe despre el. Însă, eu fiind foarte înflăcărat în vârsta de douăzeci și...
Continuă
Traducerea unei amintiri despre renumitul Părinte Alexander Schmemann, a Diaconului Peter Danilchik - Seminarul Sfântul Vladimir din New York":


   "Prima mea interacțiune cu Părintele Alexander Schmemann s-a produs acum cincizeci și doi de ani, în septembrie 1966, când eram student absolvent de inginerie al Universității Syracuse. Un enoriaș al Bisericii Sfinții Petru și Pavel din Syracuse mi-a oferit câteva copii din Seminarul Sfântul Vladimir. Printre acestea, s-au numărat chestiuni (din 1964-65) care conțineau celebrele trei articole ale Părintelui, despre Problemele Ortodoxiei din America: liturgice, canonice și spirituale. Nu îl cunoscusem niciodată pe Părintele Alexander și nu știam prea multe despre el. Însă, eu fiind foarte înflăcărat în vârsta de douăzeci și trei de ani, am continuat totuși să scriu o scrisoare acestui apreciat teolog, exprimându-mi critica imatură la adresa articolelor sale. Nu credeam să aud vreodată ceva de la el.

O săptămână mai târziu, am primit o scrisoare al cărei plic avea adresa de returnare, a Seminarului, cu două inițiale mici deasupra sa „A.S.” Când am deschis-o, mă așteptam sigur să aud câteva cuvinte de genul: „Cine crezi că ești? Nu știi cine sunt? Lasă-mă să-ți arăt cât de greșit te porți!”. Ei bine, acesta ar fi cea mai îndepărtată variantă de cea adevarată.

Părintele  a început cu „Dragă domnule Danilchick, mulțumesc pentru inspirata ta scrisoare”. Apoi a continuat să spună cum scrisori precum a mea și ale altor laici ortodocși erau o „gură de aer curat”. El a spus că acestea arată că „interesul comun, frământarea  și dialogul există” și că „abisul dintre cler și laici, despre care auzim atât de des, este un mit”.

Părintele Alexander a continuat, apoi, cu multă smerenie și amabilitate, să comenteze critica mea, începând cu: „Trebuie să spun că, de fapt, sunt de acord cu tot ceea ce spui”. Apoi a continuat să-mi explice, simplu, succint și - mai presus de toate - cu blândețe, reflecțiile sale vizavi de comentariile mele despre „Biserică” versus Hristos, experierea lui Dumnezeu, natura radicală a Euharistiei și activismul în Biserică.

În concluzie, el a spus că ar fi „extrem de fericit să mă întâlnească și să continue discuția”. A încheiat cu cuvintele: „Încă o dată, nu-ți poți imagina cât de importante sunt pentru mine reacțiile tale”.

Aceasta a fost prima dintre multe astfel de conversații și corespondențe. Cât de întăritor este să vezi de la un individ extrem de învățat, cu o responsabilitate enormă, o asemenea smerenie și deschidere de a face față și de a discuta numeroasele probleme cu care se confruntă Biserica. Nu am mai întâlnit pe cineva așa. El a continuat să mă inspire până astăzi. Pomenirea Pr. Alexandru să fie veșnică!

19 December 2019

09:26
telegraf O primă Sfântă Liturghie a avut loc în Biserica Sfântul Gheorghe, pentru ortodocșii din Arbin, la est de Damasc, după ce această localitate a fost eliberată de sub teroriști.
19 December 2019

09:17
telegraf Lansat în ultima lună a anului 2019, site-ul grecesc „Orthodox Times” (fost Romfea News) a primit recent o subvenție de 100 000 USD din partea Departamentului de Stat al SUA, pentru perioada 1 octombrie 2018 - 31 octombrie 2019, conform unei informații a site-ului franțuzesc Orthodoxie, citând Orthodox Christianity. Fondurile au fost furnizate, de către Departamentul de Stat, către „Compania Privată Rețeaua Ortodoxă Mondială” - care se prezintă ca proprietar al Orthodox Times. Subvenționarea au avea ca scop contracararea site-urilor conmsiderate a fi propagatoare de informații false în domeniu.
19 December 2019

08:51

Crăciunul - Taina Întrupării Mântuitorului

† VINCENŢIUPrin harul lui DumnezeuEpiscopul Sloboziei şi CălăraşilorIubitului meu cler şi popor, har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, iar, din parte-mi, arhiereşti binecuvântări !Dreptmăritori creștini,Sărbătoarea Nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos este maica tuturor sărbătorilor, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Nașterea este urmată de celelalte sărbători legate de viața Mântuitorului, precum Botezul Domnului, Schimbarea la Față, Sfintele Pătimiri, Învierea și Înălțarea Lui. Fără Naștere nu ar fi Învierea, iar fără Înviere nu s-ar fi împlinit scopul nașterii Sale după trup, sau al Sfintei întrupări. Așadar, toate praznicele împărătești sunt unite între ele, însă noi le despărțim pentru a le putea cinsti și pentru a aprofunda însemnătatea lor mântui...
Continuă
† VINCENŢIU
Prin harul lui Dumnezeu
Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

Iubitului meu cler şi popor, har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru,
iar, din parte-mi, arhiereşti binecuvântări !

Dreptmăritori creștini,
Sărbătoarea Nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos este maica tuturor sărbătorilor, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Nașterea este urmată de celelalte sărbători legate de viața Mântuitorului, precum Botezul Domnului, Schimbarea la Față, Sfintele Pătimiri, Învierea și Înălțarea Lui. Fără Naștere nu ar fi Învierea, iar fără Înviere nu s-ar fi împlinit scopul nașterii Sale după trup, sau al Sfintei întrupări. Așadar, toate praznicele împărătești sunt unite între ele, însă noi le despărțim pentru a le putea cinsti și pentru a aprofunda însemnătatea lor mântuitoare în fiecare an al petrecerii noastre pe pământ. La fiecare Sfântă Liturghie trăim toate aceste evenimente ale Sfintei întrupări. De aceea, după cum spun Sfinții Părinți, mereu este Crăciunul, mereu este Paștele și mereu sunt Rusaliile.
Sfintele Evanghelii prezintă Nașterea după trup a Mântuitorului din Sfânta Fecioară Maria și prin umbrirea Sfântului Duh, adică fără participarea unui tată omenesc. Evanghelia după Ioan afirmă că Fiul lui Dumnezeu sau Cuvântul, Care exista împreună cu Tatăl din veșnicie, „S-a făcut trup” – adică S-a „întrupat” ca om.

În Crezul pe care-l rostim în Biserică mărturisim că Fiul veșnic al lui Dumnezeu „S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut om”.
Sfântul Apostol Pavel mărturisește în Epistolele sale că Iisus Hristos, Mesia iudeilor și Mântuitorul lumii, a fost „egal cu Dumnezeu” (Filipeni 2, 6), că în El „locuiește, trupește, toată plinătatea dumnezeirii” (Coloseni 2, 9) și că „S-a născut din femeie la plinirea vremii” (Galateni 4, 4), adică într-un moment istoric, când relația omului cu Dumnezeu era întreruptă. A venit nu ca să strice Legea, căci S-a născut după trup sub Lege, ci ca să-i răscumpere pe cei ținuți sub tirania Legii, dându-le un alt statut. De aceea, cei ce au credință nu se mai consideră supuși Legii, căci au devenit liberi, fiind repuși în dreptul de moștenitori (Galateni 4, 4-7). Toți am primit darul „înfierii” și astfel am devenit  fiii adoptivi ai lui Dumnezeu, dând naștere unui popor nou, al lui Dumnezeu, de fii liberi, răscumpărați prin jertfa plină de iubire a Fiului Său întrupat.

Această schimbare radicală este marea noutate anunțată de Duhul Sfânt, „singurul lucru nou sub soare”, faptul că Dumnezeu S-a făcut om asemenea nouă, într-un anume context istoric și social al secolului I, când stăpânitorul lumii cunoscute atunci, adică al Imperiului Roman, era împăratul Octavian Augustus, iar regele vasal al Iudeei, Irod Idumeul.
Astfel, odată cu Nașterea Domnului Iisus Hristos, intră în lume nu numai un nou copil, cum altul nu a mai fost, de care se bucură părinții și familia, ci și un popor al lui Dumnezeu, deoarece, prin Fiul Său după natură întrupat, toți devin fiii Săi adoptivi, după har. Toată noutatea mântuirii este cuprinsă în Întrupare, care împarte istoria în două: înainte și după Întruparea lui Hristos. Taina Celui ce S-a „născut din Fecioara Maria și S-a făcut om” rămâne netâlcuită: „Nu pricep, Curată, nici îngerii, nici oamenii, Maică Preacurată, ceea ce în tine s-a săvârșit”.

Iubiți frați și surori în Domnul,
În icoana Nașterii Domnului această Taină ni se descoperă într-un mod deosebit de clar. Imaginea tradițională ni-L prezintă pe Hristos copil în centru, înconjurat de zidurile peșterii în care S-a născut. Este înfășat nu în scutecele unui nou-născut, ci într-un giulgiu de înmormântare, care anticipează punerea Lui într-o altă peșteră, într-un alt spațiu întunecat, după moartea Sa pe Cruce. Nu este întins într-un pătuț, ci pe un altar de jertfă; pe un loc de jertfă, care anticipează momentul când Își va întinde mâinile pe cruce, va
simți cuiele străpungându-I trupul și va da glas ultimului strigăt al unui om aflat în agonie: „Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!”.

Înveșmântată în roșul morții și al învierii, Fecioara Maria privește în gol, dincolo de copil, spre veșnicie, contemplând Taina care s-a săvârșit prin ea. De fapt, ea este figura centrală a icoanei, devreme ce ea este Maica lui Dumnezeu. Prin acceptarea misiunii
minunate care a fost pusă în fața ei, Dumnezeu și-a asumat un „trup”, adică deplinătatea umanității noastre căzute. „El a devenit ceea ce suntem noi”, cu singurul scop de a ne deschide calea de a „deveni ceea ce este El”.

Întruparea a fost necesară deoarece omul nu se poate mântui pe sine însuși; numai Dumnezeu ne poate mântui! Marea noutate, întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie, este o Taină minunată, care nu îngăduie „ispitire”: „Unde voiește Dumnezeu, acolo se biruiește rânduiala firii”. Rugăciunile și imnurile sărbătorii scot în evidență, pe de o parte, identitatea dintre Iisus din Nazaret și Mesia, numit de profeți „toiag din rădăcina lui
Iesei”, „fiul lui David”, „așteptarea și înnoirea neamurilor”, „Emanuel – Dumnezeu este cu noi”; unul din cele mai importante titluri este „Îngerul sfatului celui mare”, ceea ce înseamnă că profeții au făcut experiența Cuvântului înainte de întrupare. Pe de altă parte,
rugăciunile și imnurile sărbătorii scot în evidență cauza întrupării: „pricina minunată” este iubirea lui Dumnezeu pentru om sau filantropia divină: „Văzând Creatorul pe omul pe care l-a zidit cu mâinile Sale pierind, S-a pogorât plecând cerurile și îl zidește cu totul din nou”, în Noul Adam, născut din trupul Fecioarei.

Dreptmăritori creștini,
În fiecare an, creștinii din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul sau „Nașterea lui Hristos după trup”, taina întrupării Lui. Totuși, după cum toți putem vedea, superficialitatea adusă epocii noastre de secularism a schimbat atât de puternic „adevăratul sens al Crăciunului”, încât se identifică sărbătoarea mai mult cu figura lui Moș Crăciun (sau a lui Moș Nicolae) decât cu Hristos, mai mult cu schimbul de cadouri, decât cu cinstirea Darului darurilor, care este pentru noi viața nouă și veșnică, posibilă prin Întruparea, Pătimirile și moartea lui Emanuel, a Celui Ce este „Dumnezeu cu noi”. Reducerea tragică a Tainei creștine în conștiința publicului larg este atât cauza, cât și rezultatul eforturilor venite din partea unor gânditori rătăciți, de a redefini persoana lui Iisus, astfel încât El
devine aproape de nerecunoscut. Cel pe Care Evangheliile și Epistolele Sfântului Pavel Îl numesc Domnul, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, este prezentat de către mass-media și de către unii care se consideră „specialiști biblici” ca un iudeu rătăcitor și marginal sau un revoluționar energic. Cu siguranță că denaturarea chipului evanghelic al lui Iisus Hristos este consecința unei gândiri slabe și secularizate, care încearcă să-L reducă pe Dumnezeu la puterea rațiunii umane, slăbănogite de păcat, de a-L înțelege.

Dumnezeu a trebuit să se facă om asemenea nouă, să Își asume atât condiția vieții noastre, cât și a morții noastre, pentru ca noi să ne împărtășim de viața Lui dumnezeiască. El trebuia să devină ceea ce suntem noi, pentru a ne permite nouă să devenim ceea ce este El în deplinătatea vieții și slavei Sale veșnice. Părinții Bisericii, ca oameni duhovnicești, au adus multe și prețioase contribuții la înțelegerea Sfintei Scripturi și a Sfintelor Evanghelii, în special. Ei au adâncit și explicat aceeași învățătură despre Hristos-Dumnezeu făcut Om. Cei ce nu cred în dumnezeirea lui Hristos și, de aceea, nici în înduhovnicirea umanității asumate de El, prin urmare nu caută să se înduhovnicească pentru a înțelege infinitatea Lui și viața Lui omenească înduhovnicită, nu-L pot vedea
pe Iisus după chipul Lui evanghelic, prezentat de Sfinții Apostoli.

Iată de ce Iisus nu este nici un iudeu rătăcitor, nici un revoluționar care a vrut să schimbe structurile sociale ale lumii acesteia, cum spun acești rătăciți. El este Domnul Păcii, Care S-a făcut trup, a murit și a înviat din morți, pentru a da Viață lumii. La Nașterea Domnului noi sărbătorim an de an dragostea lui Dumnezeu, Care a primit un trup. Este dragostea Care S-a întrupat asemenea iubirii absolute a lui Dumnezeu, Care a rostit un cuvânt
sau a atins o rană și a adus vindecarea. În perioada Crăciunului, îndeosebi, nu putem decât să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestei iubiri, așa cum Iisus Mântuitorul a întruchipat-o și care prinde substanță prin viețile tuturor celor care fac din existența lor ceva asemănător unei filantropii dumnezeiești, prin susținerea lucrărilor de ajutorare a
aproapelui. Sunt creștini filantropi, care oferă cu generozitate dumnezeiască din rodul muncii lor celor mai puțin privilegiați. Preabunul Dumnezeu să le binecuvinteze eforturile și să le sporească dăruirea. Fie ca exemplul lor luminos să fie urmat de cât mai mulți
creștini, după cuvintele Mântuitorului: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5,16). Sfânta noastră Biserică Ortodoxă a rânduit, de altfel, ca Anul
mântuirii 2020 să fie un an în care să-i cinstim pe cei care fac binele, pe filantropii Bisericii.

Iubiți frați și surori în Domnul,
Anul 2019 a fost un an tulburat de multe încercări și ispite. Preabunul Dumnezeu ne-a dat credința și nădejdea să le biruim și să ieșim din ele întăriți și mai buni, conștienți fiind că Sfânta Biserică Ortodoxă rămâne așezământul divino – uman prin care Dumnezeu ne mântuiește. În mulțimea de creștini, fii ai Bisericii, care cred cu smerenie, care iubesc și care suferă, Îl putem descoperi pe adevăratul Dumnezeu, Cel al iubirii. Biserica a fost și va fi, astăzi și în viitor, o Biserică de martori, dar și de martiri ai lui Hristos.

La acest moment de bucurie a Nașterii Domnului, cu părintească dragoste, Vă îndemn să fiți făclii luminoase ale credinței, așezate într-un loc înalt, care să lumineze tuturor celor ce sunt întru întuneric (Matei 5,15). Creștinii sunt chemați să răspândească lumina lui Hristos prin exemplul vieții lor, prin mărturisirea pe care o fac despre Lumină, în această lume a întunericului adus de păcate. Fie ca sărbătorile Crăciunului, Anului Nou 2020 și Bobotezei să le aveți cu pace, sănătate și alese bucurii duhovnicești, binecuvântându-vă pe toți și rugând pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel născut în ieslea Betleemului, să vă dăruiască cele ce vă sunt de folos sufletelor și trupurilor voastre.

Al vostru arhipăstor, stăruitor în rugăciune către Dumnezeu pentru pace și bunăvoire, pentru sporite rodiri în Iisus Hristos, Domnul Păcii!

† VINCEȚIU
Episcopul Sloboziei și Călărașilor

19 December 2019

08:35

Pastorala Preasfințitului Vincențiu la Nașterea Domnului 2019

Continuă

19 December 2019

08:26

2019 – an internațional pentru Muzeul ASTRA - bilanț

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, a înregistrat 634.404 vizitatori/beneficiari de programe culturale. 2019 a fost unul de impact, atât pe plan național, dar mai ales pe plan internațional pentru Muzeul ASTRA. Ca dovadă, instituția a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti, adică un fel de Premiu Oscar dincinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene.    ,,Este un premiu care ne motivează și ne responsabilizează pe toți, în egală măsură. Este clar că nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate și pe proiectele sustenabile cu care am obișnuit...
Continuă


În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, a înregistrat 634.404 vizitatori/beneficiari de programe culturale. 2019 a fost unul de impact, atât pe plan național, dar mai ales pe plan internațional pentru Muzeul ASTRA. Ca dovadă, instituția a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti, adică un fel de Premiu Oscar din
cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene.
   ,,Este un premiu care ne motivează și ne responsabilizează pe toți, în egală măsură. Este clar că nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate și pe proiectele sustenabile cu care am obișnuit publicul vizitator. Trebuie acum să ne continuăm demersurile pe care le-am început, dar și să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în plan, alături de Consiliul Județean Sibiu și de toți partenerii noștri. Vorbim despre premiul european pentru muzeele inovatoare și una dintre activitățile de frunte ale Fundației Luigi Micheletti. Candidații sunt fie muzee noi, înființate pentru prima dată în ultimii doi sau trei ani, fie muzee mai vechi, care au fost remodelate substanțial sau s-au mutat în spații noi în aceeași perioadă. Formatul premiului Luigi Micheletti are două caracteristici principale: extinderea Muzeului cu exemple concrete de proiecte inovatoare și creative, dar și interpretări ale colecțiilor plus implicarea activă în dezvoltarea fenomenului cultural.’’, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Membri juriului care au decis ca Muzeul ASTRA să primească premiul Luigi Micheletti și-au motivat deciza prin următoarele rânduri:
   ,,Muzeul ASTRA este profund implicat în legătura cu diferitele etnii, minorități și poveștile lor. Instituția depune un efort mare în completarea acestui lucru cu festivități, piese de teatru și demonstrații. Proiectul Patrimoniu Deschis este un excelent exemplu al importanței colaborării dintre instituțiile culturale din diferite țări și poate fi un pol în dezvoltarea tuturor partenerilor și a lumii muzeelor ​​ca atare. Astfel de bune practice se pot obține doar cu finanțare corespunzătoare, desigur. ASTRA este un proiect inovativ, creative, un muzeu viu în aer liber, organizând colecția sa uriașă și bogată într-un mod care evidențiază astăzi fapte precum migrația, durabilitatea și biodiversitatea. Felicitări pentru ceea ce s-a obținut până acum și așteptăm cu nerăbdare să vedem și mai multe inovații în viitor!”

In anul 2019 Muzeul ASTRA a câștigat și derulat 8 proiecte cu finanțare nerambursabilă natională și internațională în valoare de 1.092.048 lei. În același timp, Muzeul ASTRA a pregătit și depus spre finanțare alte 3 proiecte majore în valoare totală de aproape 3 milioane de euro. Astra Film 2019, un eveniment de asemenea de nivel international, ajuns la cea de-a XXVI-a ediție. Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu a prezentat între 14 și 20 octombrie o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. 47 de titluri din 4 secțiuni competiționale au intrat în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul a fost completat de zeci de filme de excepție, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care au adus pe marele ecran subiecte contemporane. În 2019 au fost organizate peste 2000 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, în care au fost implicați peste 3000 de meșteri, artizani și animatori culturali. De asemenea, au fost puse în scenă 270 ateliere și demonstrații culinare. În acest an, la Muzeul ASTRA au fost organizate 756 ateliere educative și de interpretare a patrimoniului. La capitolul realizări în domeniul conservării și restaurării, în 2019 Muzeul ASTRA a participat la patru saloane international de restaurare și patrimoniu. Este vorba despre Târgul Internațional pentru Patrimoniu Material si Imaterial Paris - susținerea Atelierului de restuarare textile și la Târgul Internațional Pentru Patrimoniul Cultural EXPONATEC - Koln Germania, Salonul Internațional de Restaurare de la Leipzig și Salonul Internațional de Patrimoniu de la Ferara. Au fost făcute
68 lucrări - intervenții de restaurare monumente, 5 lucrări de reconstrucții monumente,
lucrări de înlocuire învelitori la 17 monumente, 34 lucrări diverse, amenajare expoziții și
manifestări, 90 obiecte restaurate, 1739 obiecte conservate , 152 intervenții conservare
monumente și 188 obiecte restaurate.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcasuri Ortodoxe.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu
19 December 2019

08:19

Cronica Festivalului Concurs de colinde 'E vremea colindelor!' - 2019. Concertul de colinde 'Să ne bucurăm de Domnul'

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs de colinde tradiționale românești,”E vremea colindelor!”, desfășurată la Biserica Toma Cozma, s-a bucurat de succes. Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași s-a desfășurat Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”, ajuns la ediția IV-a. Pentru prima dată, festivalul s-a organizat în municipiul Iași, și datorită Părintelui Mihai Mărgineanu paroh la Biserica Toma Cozma:    ”Am primit cu drag propunerea și am semnat Acordul de Parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cuno...
Continuă
Cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs de colinde tradiționale românești,
”E vremea colindelor!”, desfășurată la Biserica Toma Cozma, s-a bucurat de succes.

 Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași s-a desfășurat Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”, ajuns la ediția IV-a. Pentru prima dată, festivalul s-a organizat în municipiul Iași, și datorită Părintelui Mihai Mărgineanu paroh la Biserica Toma Cozma:
   ”Am primit cu drag propunerea și am semnat Acordul de Parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează Sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul i-a așezat în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele ocupă meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social.” - a specificat Părintele Mihai
Mărgineanu printre alte multe amintiri, evocări și semnificații despre colinde. În deschiderea Festivalului-Concurs, a fost invitat și domnul Lector dr. Bogdan Constantin Neculau, Directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care a subliniat în discursul său:
   ”Naşterea Mântuitorului, deşi petrecută cu două milenii în urmă, este mai actuală ca oricând. Pentru creștini, în fiecare an, Hristos Se naşte, nu doar S-a născut (Hristos Se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, Întâmpinaţi-L). Ascultând colindele creştine, simţim parcă un fior de sfinţenie şi de bucurie, ce vine de undeva, de departe, prin veacuri, pentru că ele își au originea în pridvorul vechilor biserici românești, împărtășind un aer arhaic de cronică și cazanie. Poezia siderală a colindelor Îl apropie pe Dumnezeu de noi; întotdeauna neamul nostru a ştiut cum nu se poate mai bine să-L aducă pe Dumnezeu la el acasă, an de an, generaţie de generaţie. Sărbătoarea Nașterii Domnului... colindele sunt ale noastre, ale tuturor, din veac... De aceea sunt mereu actuale. Istoria lor se identifică cu istoria neamului. Ne-au asigurat că suntem acasăşi că Dumnezeu este cu noi. Sau că Dumnezeu este la El acasă. Nu se poate concepe sărbătoarea Crăciunului fără colinde, așa cum nu ni le putem imagina în afara acestei perioade. E minunat că astăzi această biserică emblematică a Iașului va răsuna de gingașe cântări de preamărire. Școala s-a regăsit întotdeauna în Biserică fiind, împreună, cele două instituții
fundamentale ale neamului nostru. Dacă noi, cei ce vremelnic revendicăm vremurile moderne, vom transmite mai departe, aşa cum ne-au poruncit înaintaşii, vestea minunii Întrupării Domnului, tradiţiile legate de aceasta, vom fi mai împliniţi. Iar Bunul Dumnezeu, Cel ce nu rămâne dator nimănui, va coborî în inimile noastre. Atunci, cu siguranţă, chiar într-o lume a confuziilor și trăirilor dilematice, vom fi învins.”
Astfel, la ediția din acest an, a participat un număr sporit de elevi, aproximativ 210, însoțiți de cadrele didactice de la diferite instituții de învățământ din județul Iași ieșene: Palatul Copiilor Iași, Școala Gimnazială Specială ”C. Păunescu” Iași, Liceul Tehnologic Special ”V. Pavelcu” Iași, Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași, Colegiul Tehnic ”I. C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic ”M. Costin” Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Gimnazială Costuleni, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială Heleșteni, Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Gimnazială Moțca, Școala Gimnazială Cucuteni, Școala Gimnazială Hărmăneștii Vechi, Școala Gimnazială Gâștești, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa.

Festivalul-Concurs de colinde tradiționale „E vremea colindelor!” a fost organizat de Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa prin implicarea meritorie a cadrelor didactice Ana-Maria Bodai (Religie-cult ortodox), Maria Nicoleta Rotariu (Limba și literatura română), în parteneriat cu reprezentanții celorlalte instituții, respectiv: Biserica Toma Cozma, Inspectoratul Județean Iași, Protopiatul Pașcani, Biserica”Adormirea Maicii Domnului” - Ruginoasa, cu implicarea Părintelui Paroh Nicușor Olariu, Biserica ”Sfântul Nicolae”- Tătăruși, cu implicarea Părintelui Paroh Petru Ursache, Școala Profesională Tătăruși, cu aportul doamnei profesor Marinela Ursache (Religie- cult ortodox), Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Gimnazială Moțca. Scopul acestui tip de concurs a fost cel de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a facilita un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași.

Comisia de jurizare a acestei ediții a fost compusă din Pr. Constantin –Nichifor Hrestic (președintele juriului), licenţiat în Teologie Pastorală, absolvent şi licenţiat al Universităţii  de Arte “George Enescu” din Iaşi, coordonator al grupului de formare a cântăreților din bisericești din Iași, și dirijor a Coralei preoților, Părintele Paroh Petru Ursache (membru) de la Biserica ”Sfântul Nicolae”- Tătăruși, Mihaela Rusu (membru) – Profesor Ansamblu Coral la Palatul Copiilor din Iași, Nica Beatrice (secretar comisiei) – Profesor la Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași.

În timpul Festivalului-Concurs, a avut loc și vernisajul expoziției "E vremea colindelor" ce a cuprins lucrări realizate de elevii participanți. Toți elevii care au participat la Festivalul-Concurs au primit diplome de participare, colăcei, dulciuri și alte surprize din partea organizatorilor.

 LISTA PREMIILOR OFERITE
la Festivalul Concurs ”E vremea colindelor!”, ediția a IV-a, 14 decembrie 2019:

I. Secțiunea grup vocal
 Premiu special pentru ținută folclorică: Grupul ”Sf. Nectarie” – Școala gimnazială Hărmăneștii Vechi
 Premiu special pentru colinde și ținută folclorică: Grupul ”Purtătorii luminii” – Școala gimnazială Heleșteni
 Premiu special pentru colinde psatice: Grupul ”Licuricii” – Școala Gimnazială Costuleni
 Premiu special pentru repertoriu inedit: Grupul ”Sf. Cuv. Natan din Putna” – Parohia Brătești
 Premiul I: Grupul ”Sf. Muceniță Ecaterina” – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa
 Premiul II: Grupul ”Oltea Doamna” – Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași
 Premiul III: Grupul ”Sf. Pantelimon” – Școala Gimnazială Gâștești-Pașcani
 Mențiune: Grupul ”Vox Angelis” – Palatul Copiilor Iași
 
 
II. Secțiunea solist-vocal:
Categoria: 7-10 ani
 Premiul I: Iris Maria Hulei - Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa
 Premiul II: Maria Petraru - Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa
 Premiul III: Teofana Matcovici – Școala Gimnazială Heleșteni
Categoria: 11-14 ani
 Premiul I: Andreea Lepciuc – Școala Hărmăneștii Vechi
 Premiul II: Bianca Ilașca – Școala Gimnazială Heleșteni
 Premiul III: Denisa Asandi – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Ruginoasa
 Mențiune: Mateea Bunduc – Școala Gimnazială Moțca
 Premiul special pentru ținută scenică: George Salbu Pascal – Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
III. Secțiunea trio
 Premiul I: ”Mugurași de Tătăruși” – Școala Profesională Tătăruși
 Premiul II: ”Frații Moise”- Palatul Copiilor Iași

Felicitări tuturor participanților și mulțumiri organizatorilor, cadrelor didactice, părinților și
susținătorilor !

Manifestările dedicate Sărbătorii Nașterii Domnului continuă la Biserica Toma Cozma în perioada 19-27 decembrie 2019. Micii colindători repetă intens pentru Concertul de colinde ”Să ne bucurăm de Domnul”, din data de 19 decembrie, ora 18.00.
 
Și în acest an, alături de celelalte activităţi culturale, la parohia noastră se desfășoară, cu binecuvântarea și implicarea Părintelui Paroh Mihai Mărgineanu, Cursul gratuit de Colinde, ajuns la ediția a XVI-a. Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca formator, ca și anul trecut pe Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Toma Cozma, căruia îi mulțumim pentru dăruirea și profesionalismul de care dă dovadă. Ca și în anii precedenți, absolvenții Cursului gratuit de colinde, vor susține, joi, 19 decembrie, ora 18.00, la Biserica Toma Cozma, tradiţionalul Concert de Colinde, ”Să ne bucurăm de Domnul!”. Seara de concert va fi presărată cu surprize. Intrarea va fi liberă pentru publicul larg, iar cine dorește va putea cunoaște mai multe dintre activitățile
sociale și proiectele filantropice pe care Biserica Toma Cozma din Iași le organizează în preajma sărbătorii Nașterii Domnului.

CONCERT ANIVERSAR DE COLINDE AL CORULUI PAROHIAL, 25 decembrie, ora 12.00

Bogata activitate liturgică și culturală a Corului Parohiei, desfășurată în timpul celor 20 de ani la Biserica Toma Cozma, va fi marcată prin Concertul de Crăciun, miercuri, 25 decembrie, ora 12.00, ce va fi susţinut în biserică. Intrarea va fi liberă, iar bucuria se împărtășește din toată inima.
În toate cele trei zile de Crăciun, la Biserica Toma Cozma, sunt pregătite surprize și vor fi intonate colinde, în timpul și după Sfânta Liturghie.
19 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 19.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfinții Părinți care din veac au bineplăcut lui Dumnezeu, de la Adam până la Iosif
 • Sf. Mucenic Bonifaciu
 • Sf. Mucenici Ilie, Prov și Ares
 • Sf. Mucenici Timotei și Polieuct
 • Sf. Eutihie și Tesalonica și cei împreună cu ei 200 de bărbați și 70 de femei
 • Sf. Cuvios Grighentie
 • Sf. Mucenic Trifon
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
19 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 18.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios Daniil Sihastrul
 • Sf. Mucenic Sebastian și cei împreună cu el: Zoe, Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin și Marcu
 • Sf. Mucenic Eviot
 • Sf. Cuvios Flor, episcopul Aminsului
 • Sf. Mucenici Foca și Ermil
 • Sf. Mucenici Zaheu diaconul și Alfie citețul
 • Sfânta și Făcătoarea de minuni Sofia
 • Pomenirea sfinţirii Bisericii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din Halcopratia
 • Sf. Cuvios Mihail Sincelul, mărturisitorul
 • Sf. Modest, arhiepiscopul Ierusalimului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
18 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 17.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Prooroc Daniel și sfinții trei tineri: Anania, Azaria și Misail
 • Sf. Mucenici Patermutie, Copri și Alexandru
 • Sf. Cuvios și Mărturisitor Dunale
 • Sf. Mucenic Iahu
 • Sf. Dionisie cel Nou, cel din Zachint, arhiepiscop al Eginei
 • Sf. Mucenic Nichita
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
17 December 2019

13:07
telegraf
Patriarhul Sârb Irineu a găzduit, pe 12 decembrie 2019, o întâlnire cu toți directorii școlilor primare și liceale de pe teritoriul Arhiepiscopiei de Belgrad-Karlovac, în capitala sârbă, pentru a discuta despre datoria comună de a-i educa pe tineri.
16 December 2019

12:59
telegraf
După zece zile de la lansarea unui tablou decadent cu care spera să facă istorie, intitulat "Paradis", urmărindu-se să reprezinte acceptarea de către Biserica Suedeză luterană a cuplurilor de același sex, Biserica Sfântul Pavel din Malmö a decis să-și înlăture noul "altar" LGBT, cum l-a numit pentru presă.
Decizia de înlăturare a acestuia nu a apărut, însă, din motive care să țină cumva de valorile creștine, ci de faptul că s-a observat că ar fi transmis un semnal greșit chiar despre cei pe care încerca să-i laude, pictura înfățișând șarpele ca pe o femeie transsexuală.
Biserica Suediei a ajuns în titlurile ziarelor, deseori, prin încercările sale de a adopta  din ce în ce mai mult o poziție "liberală" privind homosexualitatea.
16 December 2019

12:40
telegraf
O chemare musulmană la  rugăciune a avut loc într-un lăcaș de cult al Bisericii Suedeze, în Korpilombolo (Pajala), în cadrul unui eveniment al diversității, după cum l-au numit gazdele atunci când au primit reacții din partea credincioșilor proprii.
Evenimentul a fost organizat  organizat de o asociație născută ca răspuns la scandalul benzilor desenate de desene animate care îl reprezentau pe Mahomed, provocatoare ele unui scandal care a marcat Danemarca în 2005 înfuriind mare parte a lumii musulmane. Pe lângă chemarea musulmană la rugăciune, spectacolul desfășurat în aceeași incintă a inclus sunete sami, siriene, arabe și ebraice, mantre hinduse și muzică populară nordică, conform relatărilor ziarului Världen Idag.
16 December 2019