Lăcașuri Ortodoxe

IMPORTANT

De actualitate, în Ortodoxie

06:59

Copie a Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni din Poceaev, sosită din Ucraina, pentru o biserică din Iași

În seara zilei de 1 martie, la ora 17.00, în Biserica Toma Cozma din Iași s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului, după care, de la ora 18.00, a avut loc proiecția filmului „Diadema Starețului”. La eveniment a fost prezentă și doamna Conf. Univ. Dr. Ina Marta Karnaeva (Burlacu) de la Universitatea Slavonă și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Moldova. „Având în vedere perioada în care ne aflăm, am vizionat un film documentar dedicat unui mare sfânt ortodox contemporan, care a trăit în Georgia, Părintele Gavriil Urguebadze, canonizat de Biserica Ortodoxă Georgiană în anul 2012. Sfântul Gavriil (1929-1995) a devenit cunoscut pentru numeroasele sale daruri duhovnicești, pentru pătimirile sale în vremea regimului sovietic și pentru întreaga sa viață dăruită semenilor. A ...
Continuă
În seara zilei de 1 martie, la ora 17.00, în Biserica Toma Cozma din Iași s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului, după care, de la ora 18.00, a avut loc proiecția filmului „Diadema Starețului”. La eveniment a fost prezentă și doamna Conf. Univ. Dr. Ina Marta Karnaeva (Burlacu) de la Universitatea Slavonă și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Moldova. 

„Având în vedere perioada în care ne aflăm, am vizionat un film documentar dedicat unui mare sfânt ortodox contemporan, care a trăit în Georgia, Părintele Gavriil Urguebadze, canonizat de Biserica Ortodoxă Georgiană în anul 2012. Sfântul Gavriil (1929-1995) a devenit cunoscut pentru numeroasele sale daruri duhovnicești, pentru pătimirile sale în vremea regimului sovietic și pentru întreaga sa viață dăruită semenilor. A rămas în memoria creștină pentru curajul de care a dat dovadă în timpul festivităților de la Tbilisi, de 1 mai 1965, când a dat foc unui gigantic portret al lui Lenin și a îndemnat mulțimea să se întoarcă la credința în Hristos”, a precizat Vasilica Onofrei, voluntar și specialist relații
publice.

Credincioșii care au participat duminică, 8 martie, ora 10.00, la Sfânta Liturghie s-au putut închina la o reproducere a Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Poceaev, adusă din Ucraina, și au primit iconițe și cărți cu rugăciuni către Maica Domnului, precum și mărțișoare ca semne de carte. Această reproducere a Icoanei Maicii
Domnului de la Poceaev va rămâne permanent la Biserica Toma Cozma.

Tot în această perioadă, pentru copii și tineri, s-a dat startul înscrierilor la cursul gratuit de încondeiat ouă, care se va desfășura în perioada Postului Mare la Biserica Toma Cozma. Prima ședință va avea loc sâmbătă, 14 martie, ora 13.00, iar înscrierile se fac la nr. de telefon 0741706602.

„Postul Mare este o perioadă care ne cheamă la înfrumusețare sufletească și la săvârșirea faptelor bune. Iar sfinții ne inspiră întru aceasta. Cercetându-le viața, vom înțelege că suntem în lume purtători de Hristos, care se oglindește, poate mai strălucitor și deplin în viața aproapelui nostru. Sfinții canonizați recent ne învață a descoperi sfințenia în lumea în care trăim. Din viețile Sfinților contemporani învățăm că în jurul nostru tot mai licărește câte un chip al lui Hristos. Important e să îi căutăm, să îi cercetăm cu atenție, dar mai ales să le urmăm modelul prin lucrarea faptelor milei creștine. În acest scop, Biserica Toma Cozma a reluat acțiunile filantropice care se organizează în fiecare sâmbătă din Postul Mare și îi are ca beneficiari pe bolnavii din spitale”, ne-a declarat Părintele Paroh Mihai Mărgineanu, de la Biserica Toma Cozma.


02 March 2020

06:43

Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie (VR -realitate virtuală) în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA

Lansare proiect: Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRAMuzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, derulează în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic dinMuzeul ASTRA (CALL01-3), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.Proiectul, organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia), propune metode de punere în valoare a patrimoniului care nu au mai fo...
Continuă
Lansare proiect: Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, derulează în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din
Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul, organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia), propune metode de punere în valoare a patrimoniului care nu au mai fost abordate până acum în Muzeul ASTRA şi care îmbină utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie (VR –realitate virtuală), cu dezvoltarea de noi activităţi prin implicarea specialiştilor muzeali, a meşterilor şi a producătorilor locali. În cadrul acestuia, se va realiza un circuit de vizitare care include trei monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: gospodăria de oier și construcția pastorală din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșul de Jos. Expoziția va fi valorificată prin derularea unui program cultural constituit din ateliere meșteșugărești și gastronomice, precum și din reconstituiri și târguri.

“Elementul de noutate adus de acest proiect este utilizarea noilor tehnologii pentru a transmite povești care să contextualizeze mai prietenos pentru publicul tânăr cele trei gospodării selectate. Prin intermediul ochelarilor VR, începând de anul viitor, publicul va face cunoștință cu boștinarii, cu lumânărarii sau cu ciobanii din Rășinari sau Sebeșul de Jos, așa cum trăiau sau muncea ei la începutul secolului, dar în același timp va putea afla mai multe detalii despre activitatea de conservare sau despre restaurarea celor 13 obiecte, adică despre partea de multe ori nevăzută a activității unui muzeu.” a declarat Mirela Iancu, directorul de Marketing Cultural al Muzeului ASTRA și coordonatorul noului circuit expozițional.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea de metode inovative de valorizare,
comunicare și interpretare a patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA şi al judeţului Sibiu, având ca obiective specifice restaurarea a 13 obiecte de patrimoniu, valorificarea acestora în cadrul unei expoziții, prin cooperare bilaterală pe tema utilizării noilor tehnologii multimedia, şi organizarea unui program cultural, cu participarea a minim 5 meșteri și producători locali.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului
Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro
Cosmin Călinescu, 
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu
02 March 2020

00:00
telegraf În ziua de 02.03.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mc. Teodot, episcopul Cirenei (Cipru)
 • Sf. mucenic Isihie Sincliticul
 • Sf. Mc. Cvint, făcătorul de minuni
 • Sf. Mc. Nestor și Tribimiu
 • Sf. Apostol Parmena, unul din cei 7 Diaconi
 • Sf. Mc. Troadiu și cei împreună cu dânsul
 • Sf. Mc. Eutalia, fecioara
 • Sf. Mc. Andronic și Atanasia
 • Sf. Nicolae, preotul din Plana (Grecia)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
02 March 2020

00:00
telegraf În ziua de 01.03.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Preacuvioasa muceniță Evdochia samarineanca
 • Sf. Domnina, cea din Cir
 • Sf. Mc. Antonina
 • Sf. Mc. Marcel și Anton
 • Sf. Mc. Silvestru și Sofronie
 • Sf. mucenic Nestorian
 • Sf. Mc. Harisie, Nichifor și Agapie
 • Cuviosul Agapie de la Mănăstirea Vatopedi (Muntele Athos)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
01 March 2020

12:51
telegraf

Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.

15 February 2019

00:00
telegraf În ziua de 29.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Cuviosul Ioan Casian
 • Cuviosul Gherman din Dobrogea
 • Sf. Oswald de Worcester
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
29 February 2020

09:58

Raportul Patriarhiei din Moscova cu privire la întâlnirea din Amman

Întâlnirea a început cu o rugăciune comună, rostită în mai multe limbi. Întâmpinându-i pe participanți, Primatul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim a spus, printre altele:„Știm că unitatea este un dar de la Dumnezeu și suntem conștienți de responsabilitatea noastră pentru menținerea unității lăsate nouă de către Apostoli”. „Astăzi ne-am adunat aici în numele Domnului nostru Iisus Hristos”, a continuat Primatul, menționând că „temelia dialogului nostru este iubirea creștină, care este singura cale spre reconciliere. Răspunsul la toate întrebările noastre trebuie găsit în dialog și în dragostea frățească". După cum a subliniat Patriarhul Teofil, întâlnirea de la Amman nu este un Sinod, ci o întâlnire fraternă informală, al cărei scop este inițierea dialogului cu privire la proble...
Continuă
Întâlnirea a început cu o rugăciune comună, rostită în mai multe limbi. Întâmpinându-i pe participanți, Primatul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim a spus, printre altele:

„Știm că unitatea este un dar de la Dumnezeu și suntem conștienți de responsabilitatea noastră pentru menținerea unității lăsate nouă de către Apostoli”.

„Astăzi ne-am adunat aici în numele Domnului nostru Iisus Hristos”, a continuat Primatul, menționând că „temelia dialogului nostru este iubirea creștină, care este singura cale spre reconciliere. Răspunsul la toate întrebările noastre trebuie găsit în dialog și în dragostea frățească".

După cum a subliniat Patriarhul Teofil, întâlnirea de la Amman nu este un Sinod, ci o întâlnire fraternă informală, al cărei scop este inițierea dialogului cu privire la problemele cu care se confruntă lumea ortodoxă în aceste vremuri dificile.

„Sperăm că această întâlnire va pune bazele căutării de soluții. Trebuie să luptăm împotriva diviziunilor și să ne îndreptăm eforturile spre menținerea unității și conduita dialogului", a spus Patriarhul Ierusalimului.

Apoi, a vorbit Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei, Chiril. Mulțumind Patriarhului Teofil care a convocat întâlnirea, Patriarhul Chiril a subliniat: „Acesta este un pas curajos și drept și sunt sigur că va rămâne în istorie. În această perioadă atât de dificilă pentru Ortodoxie, sediul apostolic, care a fost primul în timp, își îndeplinește din nou misiunea istorică, drept unul dintre centrele cheie ale Ortodoxiei mondiale".

Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a exprimat, de asemenea, profunda recunoștință regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea ibn Hussein al-Hashem, pentru asistența sa amabilă în organizarea întâlnirii.

„Meritul Primaților și al reprezentanților Bisericilor locale care au venit la această întâlnire este mare, deoarece hotărârea de a participa la ea a necesitat, în unele cazuri, un anumit curaj. Însă grija pentru menținerea unității Sfintei Biserici ne-a determinat să respingem toate celelalte considerații și să venim aici, la chemarea Preafericirii Sale", a remarcat Patriarhul Chiril. Acesta din urmă a subliniat că, astăzi, Biserica Ortodoxă se află sub amenințarea diviziunilor, de tipul celor care n-au mai existat de aproape o mie de ani: granițele teritoriilor canonice sunt revizuite unilateral; anularea documentelor ecleziastice vechi de secole; schisma din Ucraina nu este depășită, iar eforturile de a o depăși nu își ating scopul; Uniatismul ridică capul; vedem începutul unor procese periculoase pe teritoriul canonic al Patriarhiei Sârbe - în Macedonia de Nord, în Muntenegru.

„Cauza acestei crize mi se pare că este pierderea unei înțelegeri unice asupra structurii Bisericii și a naturii Primatului în ea. Cu o mie de ani în urmă, în 1054, Biserica s-a confruntat cu aceeași provocare, iar noi simțim consecințele până acum", a spus Patriarhul.

Acesta este convins că, pentru a combate această amenințare, este esențial să înceapă o discutare pan-ortodoxă a problemelor acumulate. Primatul le-a formulat pe cele care prezintă cea mai mare importanță:
 „În primul rând, este vorba despre problema înțelegerii Primatului în Biserică; încercările de a stabili revendicări asupra supremației universale, folosind argumente teologice create special în acest scop; absența unui sistem de control sinodal asupra acțiunilor Primului Scaun [Patriarhal], respingerea nevoii de consens în luarea deciziilor la scară pan-ortodoxă. Aceste chestiuni trebuie tratate într-un mod pan-ortodox. În al doilea rând, există amenințarea privind instituirea autocefaliei în Biserică; absența unui mecanism de acordare a autocefaliei recunoscute, fără îndoială, de toată Ortodoxia; încercări de a introduce inegalitatea între Bisericile autocefale „vechi” și „tinere”. În al treilea rând, există încercări de contestare a granițelor canonice [ale teritoriilor] Bisericilor autocefale, de revizuire și anulare a documentelor importante din punct de vedere istoric, adoptate o dată pentru totdeauna, care definesc aceste granițe. În al patrulea rând, pretențiile Primatului care este primul între colegii săi din familia Bisericilor Ortodoxe locale de a avea dreptul să primească apelul oricărei Biserici, și amenințările de a utiliza aceste apeluri ca instrument de interferență în viața internă a altor Biserici locale cer, de asemenea, fiind profund convins, să fie tratate și discutate. În al cincilea rând, apariția unei situații anormale, atunci când ierarhul Primat, ignorând principiile fundamentale ale Dreptului Canonic, acționează ca judecător într-un caz în care este și parte, apărând ca o ultimă instanță la examinarea acesteia. În al șaselea rând, apare problema creării de „stavropighii” pe teritoriile altor Biserici locale, fără acordul lor sau împotriva voinței lor”.

 La rândul său, Patriarhul Irineu al Serbiei a spus: „Astăzi stă în fața noastră sarcina de a lupta pentru unitatea tuturor Bisericilor Ortodoxe, pentru unitatea dintre noi”, a spus el. adăugând că „singura soluție dreaptă este să adunăm Sinodul, să hotarâm când se ține, ce să se discute și să rezolvăm problemele în duhul Ortodoxiei”. El a menționat că Biserica Sârbă este în favoarea menținerii principiilor canonice și a moștenirii creștine.

„Fie ca Dumnezeu să ne ajute și să aducă unitatea Bisericii noastre. Pentru că schisma este o tragedie pentru Biserică", a spus Patriarhul Irineu.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la această întâlnire, Mitropolitul Nifon al Târgoviștei a vorbit despre importanța discuției pan-ortodoxe cu privire la situația actuală, precum și despre rezolvarea problemelor în conformitate cu Sfintele Canoane.

„Credem că, pentru viitorul și eventualul Sinod al Primaților, sau pentru următoarea ședință Pan-Ortodoxă, este necesară organizarea unei conferințe pregătitoare, astfel încât să putem discuta corect agenda unei astfel de ședințe, care să conducă spre o unitate reală în lumea ortodoxă", a spus ierarhul.

Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chełm, la rândul său, a spus că Biserica Ortodoxă din Polonia este foarte preocupată de situația dramatică din lumea ortodoxă.

„Ne rugăm să se găsească o soluție”, a spus acesta. El a menționat, de asemenea, că lipsa de unitate dintre Bisericile Ortodoxe împiedică mărturisirea în fața lumii heterodoxe.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Țărilor Cehă și Slovacă, Rostislav, a mulțumit Patriarhului Teofil pentru invitația la dialog și a subliniat:

„Numai prin întâlnirea și discutarea problemelor existente, se poate găsi soluția care să corespundă pe deplin Sfintei Scripturi și instituțiilor ecleziale”.

Apoi, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie,  a vorbit participanților la întâlnire, despre evenimentele care au loc în Biserica Ortodoxă din Ucraina. Reamintind că, făcând parte din Patriarhia Moscovei, a fost constituită în 1990 prin Gramata Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii privind acordarea autonomiei în administrarea sa, Mitropolitul Onufrie a menționat: "De-a lungul timpului, circumstanțele interne și externe cu care se confruntă Sfânta Biserică Ortodoxă din Ucraina și poporul ucrainean au stimulat procese de îmbunătățire a independenței și autonomiei existente deja în viața și slujirea Bisericii. Astăzi, avem de fapt o autocefalie reală. În Biserica noastră funcționează Sfântul Sinod, avem Adunarea Episcopilor, o curte eclezială independentă. Alegem și hirotonim independent ierarhi, deschidem independent noi eparhii. Avem instituții educaționale proprii, departamente sinodale diferite pentru interacțiunea cu lumea exterioară și activitate socială".

Primatul a vorbit și despre situația generată a schismei în Ortodoxia Ucraineană, menționând că, în urma așa-numitului proces de reunificare inițiat în 2018-2019 de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, schisma nu a făcut decât să se adâncească . Mitropolitul Onufrie a prezentat în detaliu pașii Patriarhului Constantinopolului în ceea ce privește situația eclezială din Ucraina, subliniind că aceste acte au încălcat Canoanele Bisericii și menționând că soluția crizei în Ortodoxia Ucraineană ar putea exista, renunțând la aceste încălcări.

„Astăzi, unii spun că cea mai puternică modalitate de a remedia schisma eclezială din Ucraina, constă în a obține statutul de autocefalie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Vreau să fiu sincer cu Dumnezeu și cu conștiința mea, și să zic: sunt convins că statutul de autocefalie al Bisericii Ortodoxe din Ucraina nu va remedia schisma. Unii schismatici se pot întoarce la Biserica recunoscută canonic, dar nu toți. Autocefalia nu garantează unitatea absolută. Există și Biserici autocefale în lume care au și schisme”, a spus el.

Potrivit Primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, constituirea unei administrații ecleziale sinodale ar trebui să fie înscrisă pe ordinea de zi, „care să fie relevantă și eficientă pentru lucrarea mântuitoare a Bisericii Sfinte, Sobornicești si Apostolice din noul spațiu global”. „Putem rezolva această problemă, numai atunci când vom renunța la toate ambițiile noastre personale și când vom acționa în duhul smereniei divine și al iubirii frățești", a dat asigurări acesta.

Apoi, au avut loc discuții și discursuri în cadrul cărora au fost analizate aspecte individuale ale temelor și au fost ridicate o serie de alte întrebări, care sunt acum preocupante pentru Bisericile Ortodoxe locale.

Patriarhul Chiril și-a exprimat dorința ca prezenta ședință să fie prima dintr-o serie și s-a adresat Patriarhului Ierusalimului, Teofil, cerându-i să inițieze următoarea întâlnire frățească în Țara Sfântă. În aceeași zi, participanții la întrunire s-au întâlnit cu regele Iordaniei Abdullah II ibn Hussein al-Hashem. Seara, Primații Bisericilor Ortodoxe și șefii delegațiilor au finalizat textul comunicatului de presă final (publicat în paginile Lăcașuri Ortodoxe, la adresa: https://lacasuriortodoxe.ro/stiri/articole/23951.html ).
28 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 28.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Cuv. Vasile Mărturisitorul
 • Sf. mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei
 • Sf. mucenic Nestor
 • Cuvioasele Chira și Marana
 • Sfinții 6 mucenici din Egipt
 • Sf. apostoli Nimfas și Evvul
 • Cuviosul Varsos, episcopul Damascului
 • Sf. Mc. Avrichiu
 • Sf. noua Mc. Chirana preaînțeleapta, din Tesalonic
 • Cuviosul Ioan Casian (29 februarie, în anii bisecți)
 • Cuviosul Gherman din Dobrogea (29 februarie, în anii bisecți)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
28 February 2020

13:47
telegraf

Prea putin se stie: milostenia se face din agonisirile noastre cele drepte! Atunci vom fi si noi miluiti de Dumnezeu, precum se spune la Fericiri. Iar de vom da mila din jafuri, mai multa osanda vom castiga! (dintre sfaturile Sfantului Antim Ivireanul, oferite fiilor sai duhovnicesti, la intrarea in Postul Mare)

27 February 2020

13:38
telegraf

Prea putin se stie: cine se spovedeste fara gand de renuntare la respectivul pacat, repeta ce a facut Faraon, care a recunoscut si el - gresit-am Domnului (Iesire 10, 16) - dar n-a folosit nimic, ca nu gandea a se parasi de rautati! (...dintre cuvintele cu care Sfantul Ierarh Antim Ivireanul ii invata pe fiii sai duhovnicesti atunci cand intrau in Postul Mare)

27 February 2020

13:21
telegraf

Prea putin se stie: Sfantul Ioan de la Prislop si-a gasit sfarsitul pamantesc pe cand isi sapa cu dalta o fereastra in peretele chiliei din stanca, pregatita de el intr-o pestera. Un om inarmat, de pe celalalt mal al paraului din apropiere, fiind la vanatoare, l-a impuscat, cu ingaduinta lui Dumnezeu, crezand ca este o fiara. Sfantul, numit local si 'Ioan de la Silvas', e praznuit anual pe 13 septembrie, iar pestera s-a pastrat si este vizitata si in ziua de azi.

27 February 2020

12:48
telegraf

Prea putin se stie: Schitul Sihla s-a ridicat, de catre Cantacuzini, pe locul in care fusese inmormantat Cuviosul Elefterie Sihastrul, fost sot al Sfintei Teodora de la Sihla inainte de decizia comuna a alegerii calugariei - dupa ce realizasera ca nu pot avea copii.

27 February 2020

11:49

Comunicat de presă oficial al participanților la Întrunirea din Amman a Primaților

În urma inițiativei de dialog și reconciliere anunțată de Patriarhia Ierusalimului și Preafericitul Patriarh Teofil al III-lea în noiembrie 2019, Adunarea familială frățească din Amman a fost găzduită în capitala Iordaniei, cu participarea Primaților și delegațiilor din diferite Biserici Ortodoxe. Scopul adunării a fost reînnoirea dialogului și promovarea unității între frați în cadrul comuniunii ortodoxe."Păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii" (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 4, 3) Adunarea Familială Fraternă din Amman a Primaților și delegaților ortodocși.La încheierea adunării, Primații și delegații au emis următoarea declarație:Dialog și unitate25-27 februarie 2020 - Amman-IordaniaComunicat de presaPe 26 februarie 2020, a avut loc o reu...
Continuă
În urma inițiativei de dialog și reconciliere anunțată de Patriarhia Ierusalimului și Preafericitul Patriarh Teofil al III-lea în noiembrie 2019, Adunarea familială frățească din Amman a fost găzduită în capitala Iordaniei, cu participarea Primaților și delegațiilor din diferite Biserici Ortodoxe. Scopul adunării a fost reînnoirea dialogului și promovarea unității între frați în cadrul comuniunii ortodoxe.

"Păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii" (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 4, 3)
Adunarea Familială Fraternă din Amman a Primaților și delegaților ortodocși.

La încheierea adunării, Primații și delegații au emis următoarea declarație:


Dialog și unitate
25-27 februarie 2020 - Amman-Iordania

Comunicat de presa

Pe 26 februarie 2020, a avut loc o reuniune a Primaților și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale în Amman, Iordania, cu viziune principală asupra unității și reconcilierii în Sfânta Ortodoxie. Participanții au remarcat înțelegerea și îngrijorarea Patriarhiei din Ierusalim pentru pericolul iminent al schismei în cadrul comuniunii noastre ortodoxe.

La întâlnire au participat delegații din: Biserica Ortodoxă din Ierusalim, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă condusă de Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Sârbă condusă de Sanctitatea Sa Patriarhul Irineu al Serbiei, Biserica Ortodoxă Română condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Biserica Ortodoxă Poloneză condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm și Biserica Ortodoxă a Țărilor Cehă și Slovacă, condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Rastislav al Țărilor Cehă și Slovacă.

Participanții și-au exprimat recunoștința față de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, Regele Regatului Hașemit al Iordaniei și Custode Hașemit al Locurilor Sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, cât față de toți iordanienii, pentru facilitarea găzduirii acestei adunări în capitala lor, Amman, remarcând activitatea extraordinară a Majestății Sale în promovarea dialogului inter-religios la nivel internațional.

Participanții au mulțumit, de asemenea, Patriarhiei din Ierusalim și Preafericitului Părinte Patriarh Teofil, pentru toate eforturile neobosite menite să deschidă calea dialogului și să-i adune pe frați în spiritul prețios al unității, menționând că lumina care emană din Ierusalim este un mărturisitor al proclamării continue a apropierii și multifuncționalității Orașului Sfânt, bucurându-se de existența sa ca fiind căminul cald al celor trei credințe avraamice: Creștinismul, Iudaismul și Islamul.

Delegațiile au declarat că această adunare a urmărit să consolideze legăturile frățești între frați și Bisericile lor, să promoveze legăturile de pace întru Hristos între ei, să pledeze pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe și să reînnoiască dialogul, cu speranța rugătoare de a aduce reconcilierea acolo unde există discordie.

În atmosfera de dragoste frățească, cei adunați pentru ședință au convenit că deciziile referitoare la chestiunile de importanță la nivel ortodox, inclusiv acordarea autocefaliei Bisericilor, ar trebui să fie finalizate într-un spirit de dialog și unitate pan-ortodoxă și în consens pan-ortodox.

În ceea ce privește situația ecleziastică actuală din Ucraina, participanții au recunoscut, de asemenea, că un dialog pan-ortodox este necesar pentru vindecare și reconciliere.

În chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, delegațiile au declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin pan-ortodox.

În ceea ce privește Muntenegrul, delegațiile participante au cerut autorităților competente să respecte și să păstreze dreptul fundamental asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii.

Delegațiile au convenit că ar trebui să se adune ca frați, de preferință înainte de sfârșitul acestui an, pentru a consolida legăturile părtășiei prin rugăciune și dialog. Participanții speră că Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu cu recunoscuta sa onoare (πρεσβεία τιμήs) se va alătura acestui dialog împreună cu frații săi Primați.

Delegațiile au îmbrățișat chemarea fratelui lor Patriarhul Teofil al III-lea de a organiza o rugăciune pentru lume, pentru încheierea războaielor, a bolilor și a suferinței, pentru toți creștinii, precum și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe. Această rugăciune va avea loc în Biserica Maică, Biserica Învierii (Sfântul Mormânt) din Ierusalim, înaintea Sfântului Mormânt al lui Hristos, din care El a înviat și proclamă pacea lumii.

Secretariatul General al Patriarhei Ierusalimului
27 February 2020

12:13
telegraf

AJUTĂ ȘI TU Mânăstirea Halmyris, în CONT: RO21RNCB0256127859640001 / CIF: 14797706 / Murighiol, Tulcea. Află mai multe despre Sfânta Mănăstire Halmyris, accesând manastireahalmyris.ro

15 February 2019

11:34
telegraf Cuvântul rostit de Preafericitul Patriarh Teofil II al Ierusalimului la cina de bun-venit în Amman, poate fi citit la adresa: https://ro.jerusalem-patriarchate.info/2020/02/26/44801
27 February 2020

11:28
telegraf Catedrala patriarhală bulgară „Sfântul Alexandru Nevsky” a fost vizitată de soția Președintelui Ciprului, doamna Andrea Anastasiadis. Alături de oaspete, în catedrală s-a aflat și soția Președintelui bulgar Rumen Radev - Desislava Radev. Oaspetele a fost întâmpinat de Episcopul Gherasim de Melnik, care i-a prezentat  sfintele odoare aflate aici. La începutul zilei, Președintele Ciprului, Nikos Anastasiadis, se întâlnise cu Patriarhul bulgar Neofit.
27 February 2020

11:19

Comunicat al Patriarhului Bulgariei, privind așa-zisa pagină proprie de Facebook

Comunicare către mass-media în legătură cu informațiile inexacte publicate:"În legătură cu postările incorecte care fac referire la rețeaua de socializare Facebook, vă informăm că Sanctitatea Sa Neofit, Patriarhul Bulgariei și Mitropolit al Sofiei, nu a avut niciodată și nu deține în prezent niciun profil Facebook, nici o pagină și nu a autorizat pe nimeni să înregistreze sau să creeze vreuna unul în numele său.Preafericirea Sa a folosit amvonul Bisericii și pagina web oficială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, din calitatea de Patriarh al Bulgariei (https://www.bg-patriarshia.bg/), singura pagină oficială de Facebook (https://bit.ly/2v9uzx1) și site-ul oficial al Mitropoliei din Sofia, ca Mitropolit al Sofiei (https://mitropolia-sofia.org/).Puteți apela întotdeauna atât ...
Continuă
Comunicare către mass-media în legătură cu informațiile inexacte publicate:
"În legătură cu postările incorecte care fac referire la rețeaua de socializare Facebook, vă informăm că Sanctitatea Sa Neofit, Patriarhul Bulgariei și Mitropolit al Sofiei, nu a avut niciodată și nu deține în prezent niciun profil Facebook, nici o pagină și nu a autorizat pe nimeni să înregistreze sau să creeze vreuna unul în numele său.

Preafericirea Sa a folosit amvonul Bisericii și pagina web oficială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, din calitatea de Patriarh al Bulgariei (https://www.bg-patriarshia.bg/), singura pagină oficială de Facebook (https://bit.ly/2v9uzx1) și site-ul oficial al Mitropoliei din Sofia, ca Mitropolit al Sofiei (https://mitropolia-sofia.org/).

Puteți apela întotdeauna atât la iconomul Nikolay Georgiev, cât și la secretarul general al Sfântului Sinod, pentru clarificare.

Departamentul de Relații Publice"
27 February 2020

11:06

De ce și cum să-l primim pe preot să ne sfințească propria casă (mesaj către cei ce n-au făcut aceasta niciodată, al Episcopului Irineu)

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Londrei si Europei de Vest a solicitat ca următorul mesaj special să fie publicat atât pe site-ul web eparhial cât și să fie vehiculat prin parohii și între credincioși în zilele dintre Botezul Domnului si Postul Paștelui 2020:(...)"Bucuria actuală a Sărbătorii (Botezului Domnului / LO) este întinată de o întristare personală dupa ce am observat câți dintre credincioși nu sunt familiarizați cu obiceiul binecuvântării casei lor în această perioadă a Teofaniei; și, așadar, transmit acest mesaj special fiecăruia dintre voi, fiilor și fiicelor Bisericii, pentru a vă fi prezentată această tradiție importantă, pentru a putea participa la ea în sezonul actual.Practica Bisericii noastre este ca, în zilele și săptămânile următoare Sărbătorii Teofan...
Continuă
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Londrei si Europei de Vest a solicitat ca următorul mesaj special să fie publicat atât pe site-ul web eparhial cât și să fie vehiculat prin parohii și între credincioși în zilele dintre Botezul Domnului si Postul Paștelui 2020:

(...)"Bucuria actuală a Sărbătorii (Botezului Domnului / LO) este întinată de o întristare personală dupa ce am observat câți dintre credincioși nu sunt familiarizați cu obiceiul binecuvântării casei lor în această perioadă a Teofaniei; și, așadar, transmit acest mesaj special fiecăruia dintre voi, fiilor și fiicelor Bisericii, pentru a vă fi prezentată această tradiție importantă, pentru a putea participa la ea în sezonul actual.

Practica Bisericii noastre este ca, în zilele și săptămânile următoare Sărbătorii Teofaniei, fiecare creștin să își aibă casa sau locuința binecuvântată de un preot, cu „Apele Iordanului” - adică apa sfințită care a fost binecuvântatăbîn Biserică în timpul ritualului special desfășurat acolo în ajunul sărbătorii și de Sărbătoare. Aceasta este o binecuvântare care se aduce în fiecare casă, în fiecare an, în această perioadă festivă (nu numai o singură dată, când vă mutați în casă nouă) și este o parte esențială a conexiunii pe care o menținem între viața liturgică ce are loc în lăcașurile Bisericii și viața rugătoare și duhovnicească pe care o menținem în casele noastre. Rugăciunile intonate de diaconi și preoți în timpul binecuvântării apelor, din Biserică, implică în mod special cererea către Dumnezeu ca această apă sfințită să „poată fi folosită spre sfințirea caselor”; din acest motiv, participarea noastră la binecuvântările festive ale Teofaniei nu este completă până când nu îl primim pe preot în casa noastră, să o binecuvânteze pentru noul an, sfințind-o cu Harul Duhului Care a venit peste ape și cu binecuvântarea Domnului Iisus Hristos Care a fost botezat în ea după voia Tatălui Său.

Din acest motiv, pentru fiecare persoană credincioasă din fiecare parohie ar trebui să devină prioritar, în zilele următoare, să-l contacteze pe preot și să programeze o dată și o oră pentru ca acesta să îi viziteze casa (aceste binecuvântări ale casei se efectuează în mod normal pe parcursul a câteva săptămâni, între Sărbătoarea Botezului Domnului și începutul Postului Mare, care anul acesta este luni, 2 martie 2020). În așteptarea slujbei, înainte ca preotul să ajungă în casa voastră, ar trebui să aranjați, pe o masă mică, un vas curat, în care preotul va turna Apa Iordanului înainte de a stropi întreaga casă (dacă ai luat acasă o astfel de apă sfințită, aceasta poate fi pusă deja în vas; dacă nu, preotul o va aduce cu el). Lângă acest bol ar trebui să fie așezată o cruce (care poate fi luată din colțul tău cu icoane; dacă nu ai una, preotul o va aduce și pe aceasta), precum și o listă de pomenire pe care ai scris-o cu toate numele din familia ta ortodoxă care locuiește acolo, precum și din orice altă familie ortodoxă pe care dorești să o pomenești, deoarece la sfârșitul binecuvântării casei, preotul va spune o rugăciune pentru aceștia. Toate ușile din casa ta ar trebui să fie apoi deschise, astfel încât preotul să se poată deplasa liber în toată casa cu tine: după ce a rostit câteva rugăciuni începătoare scurte, îl vei conduce prin casă, când cântă Troparul Sărbătorii - conducându-l în fiecare cameră (inclusiv garaje, beci, magazii etc.) cu excepția toaletelor; iar în fiecare cameră preotul va stropi cu apă sfințită, spre binecuvântare. La sfârșit, te vei întoarce la masa unde a început totul, unde preotul va încheia cu rugăciuni pentru tine. (Ca o clarificare, această binecuvântare se realizează fie că locuiești într-o casă, un apartament sau chiar la cămin universitar cu o singură cameră: indiferent de locul tău de locuit, ar trebui să fie binecuvântat în fiecare an în acest sezon).

Întregul ritual de binecuvântare a unei case durează doar cincisprezece minute, deși este obișnuit ca familiile să ofere un mic ceai sau un prânz preotului în încheiere, ceea ce oferă o ocazie binecuvântată Părintelui de a discuta cu tine despre viața ta și a-ți oferi un cuvânt duhovnicesc. Este obișnuit să i se ofere preotului o mică donație în bani, la plecare, ca mică ofrandă de jertfă - iar în termeni practici aceasta îl va ajuta pe preot cu costurile efectuării unor astfel de vizite, precum și în sprijinul familiei sale.

Nu pot sublinia suficient importanța acestei tradiții pentru moștenirea noastră spirituală ca creștini ortodocși. Dacă nu ați făcut acest lucru în trecut, atunci acesta este anul în care ar trebui să începeți. Dumnezeu, prin Biserica Sa, ne oferă în aceste zile binecuvântarea unei vizite în locuința noastră, să o ungem cu Prezența Sa și să o sfințim cu Harul Său. Nu refuzați acest dar al dragostei Domnului!

Fie ca Domnul și Mântuitorul nostru, Care a fost botezat în mod voluntar de Sfântul Ioan în Iordan, să ne mântuiască, binecuvântându-ne pe toți!

Irineu
Episcop de Londra și Europa de Vest

27 February 2020

10:35

Interviu cu Episcopul Mark al Berlinului și Germaniei: Schisma de azi riscă să devină mai serioasă decât cea din 1054

Mitropolitul Mark al Berlinului și Germaniei, care mai mult de 30 de ani a fost, de asemenea, Episcop al porțiunii britanice a Eparhiei De Marea Britanie și a Europei de Vest a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor Țării, a fost recent intervievat de Natalia Goroshkova. Redă mai jos traducerea unei părți din interviu, oferită de reprezentanții Eparhiei amintite mai sus:- Înaltpreasfinția Voastră, credincioșii sunt șocați de acțiunile Patriarhiei de la Constantinopol, deși chiar anterior, în secolul XX, unii au remarcat politici similare din partea Patriarhilor din Constantinopol. În opinia dumneavoastră, în ce măsură acțiunile politicienilor din Fanar sunt sistemice sau reprezintă doar opinia Patriarhului Bartolomeu, singur? Există o cale de ieșire din această situație?- Acestea ...
Continuă
Mitropolitul Mark al Berlinului și Germaniei, care mai mult de 30 de ani a fost, de asemenea, Episcop al porțiunii britanice a Eparhiei De Marea Britanie și a Europei de Vest a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor Țării, a fost recent intervievat de Natalia Goroshkova. Redă mai jos traducerea unei părți din interviu, oferită de reprezentanții Eparhiei amintite mai sus:
- Înaltpreasfinția Voastră, credincioșii sunt șocați de acțiunile Patriarhiei de la Constantinopol, deși chiar anterior, în secolul XX, unii au remarcat politici similare din partea Patriarhilor din Constantinopol. În opinia dumneavoastră, în ce măsură acțiunile politicienilor din Fanar sunt sistemice sau reprezintă doar opinia Patriarhului Bartolomeu, singur? Există o cale de ieșire din această situație?

- Acestea sunt acțiuni sistemice fără echivoc. Biserica Ortodoxă din Afara Granițelor Țării (ROCOR) nu și-a făcut niciodată iluzii cu privire la Constantinopol. Am spus cu mult timp în urmă că punctul lor de vedere în multe feluri este necanonic, dar nimeni nu ne-a acordat atenție. Astăzi, plinătatea Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut că acțiunile neobișnuite ale Constantinopolului seamănă discordie și induc dezbinare.

Timp de mulți ani, acțiunile negative ale Fanarului nu au atras niciun comentariu, comportamentul său capricios a fost îndurat în tăcere.

Dar astăzi nu are rost să ascundem faptul că politica din Constantinopol este una de fragmentare. Acțiunile lui aduc turbulențe și schismă în Ortodoxia Universală.

Anterior, grecii au schimbat unilateral calendarul, la începutul secolului trecut. De atunci nu sărbătorim împreună cu ei sărbătorile Bisericii. Doar de câteva ori, în timpul Postului Mare și al Paștelui, împărtășim câteva sărbători cu date schimbătoare.

Recunoașterea unei noi structuri pseudo-Bisericești în Ucraina și acordarea de către Patriarhul Constantinopolului a unui Tomos de autonomie reprezintă un pas care a dus la suferință și conflict. Această situație a condus la o problemă care va dura mulți ani.

Putem afirma astăzi că există o diferență enormă și distanță între punctele de vedere ale Patriarhiei de la Constantinopol și toate celelalte Biserici Ortodoxe Locale, care nu au recunoscut niciodată pretențiile Fanarului de a ocupa o poziție exclusivă în ceea ce privește alte Biserici. Biserica Sobornicească și Apostolică a îndurat multe persecuții și suprimări, dar a supraviețuit, deoarece ea a ținut la norme și canoane tradiționale ortodoxe, de dialog, sinodale.

Biserica lui Hristos nu poate servi drept instrument în războaiele geopolitice. În toate situațiile dificile și crizele trebuie să se păstreze un dialog eclesial deschis, intern.

Cred că schisma de astăzi riscă să fie mai gravă decât Schisma din 1054.

Astăzi nu văd nicio cale concretă de a ieși din această situație; Mă tem că nu se poate rezolva nimic, dar vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a păstra puritatea Învățăturii Ortodoxe.

27 February 2020

10:17

Interviu cu Episcopul Irineu de Backa, pe tema întâlnirii din Amman

Vă prezentăm, mai jos, un interviu cu Episcopul Irineu (Bulovic) de Backa, pe tema întâlnirii din Amman, pus la dispoziție de Eparhia de Marea Britanie și Europa de Vest a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor:- Înaltpreasfinția Voastră, Primații mai multor Biserici Ortodoxe se întâlnesc în Amman. Ce ne puteți spune despre această întâlnire?- Mai mulți Primați ai Bisericilor Ortodoxe locale au acceptat invitația generoasă a Patriarhului Ierusalimului de a se întâlni în Amman pentru a discuta, frățește și în rugăciune, unele dintre chestiunile referitoare la dezacordul care a apărut în anumite părți ale lumii ortodoxe. Scopul lor, ca arhipastori, este de a căuta calea ortodoxă de soluționare în cooperare a circumstanțelor dificile, încercând să depășească constructiv diviziunile, ...
Continuă
Vă prezentăm, mai jos, un interviu cu Episcopul Irineu (Bulovic) de Backa, pe tema întâlnirii din Amman, pus la dispoziție de Eparhia de Marea Britanie și Europa de Vest a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor:
- Înaltpreasfinția Voastră, Primații mai multor Biserici Ortodoxe se întâlnesc în Amman. Ce ne puteți spune despre această întâlnire?
- Mai mulți Primați ai Bisericilor Ortodoxe locale au acceptat invitația generoasă a Patriarhului Ierusalimului de a se întâlni în Amman pentru a discuta, frățește și în rugăciune, unele dintre chestiunile referitoare la dezacordul care a apărut în anumite părți ale lumii ortodoxe. Scopul lor, ca arhipastori, este de a căuta calea ortodoxă de soluționare în cooperare a circumstanțelor dificile, încercând să depășească constructiv diviziunile, prin aplicarea înțeleaptă a principiilor canonice și a dragostei pastorale.

- Prin acele chestiuni de dezacord, vă referiți la situația legată de Patriarhia Constantinopolului?
- Este cunoscut faptul că cele mai serioase chestiuni de dezbinare în prezent sunt rezultatul acțiunilor Patriarhiei Constantinopolului, care au condus relațiile ei cu restul lumii ortodoxe într-o stare precară, iar aceste relații nu pot continua în mod clar deplin. fără ca aceste comportamente și acțiuni să fie tratate. Așadar, da, astfel de subiecte se vor afla în centrul discuțiilor din Amman, deși există încă alte probleme despre care vor discuta Primații și reprezentanții lor.

- Nu toate Bisericile vor avea propriii Primați în Amman. Acest lucru afectează utilitatea întâlnirii?
- Desigur, ar fi de dorit ca toate Bisericile locale să se reunească pentru a trata împreună asemenea subiecte importante, într-un spirit de frățietate și dragoste. Cu toate acestea, atâta timp cât unul dintre Patriarhi declară că doar el are dreptul să convoace un Sinod al tuturor Bisericilor și refuză să facă acest lucru, așa ceva nu poate fi posibil. O astfel de poziție, desigur, nu este nici canonică, nici tradițională și nici realistă, mai ales atunci când acțiunile acestui Primat se numără printre subiectele pe care un Sinod ar putea fi chemat să le discute. În cadrul întâlnirii din Amman, vedem astfel întâlnirea acelor Primați și a reprezentanților Bisericilor locale dispuși, cu dreptate și fără teamă, să apere adevărul și să urmeze calea ortodoxă pentru a răspunde provocărilor într-un mod sinodal atunci când ele apar. Desigur, munca lor nu va fi finală; dar este un început necesar pentru care putem fi recunoscători lui Dumnezeu.

- Spuneți „apărarea adevărului”, dar deseori vedem pe internet că disputele sunt mai degrabă politice, că implică lupte de putere între Constantinopol și Moscova, și nu chestiuni de credință sau dogmă.
- Aud și eu stfel de afirmații și mă întristează să realizez cât de ușor oamenii sunt influențați de politizarea percepției lor. Deși este adevărat că, la originea sa, situația actuală a relației Patriarhiei Constantinopolului cu restul lumii ortodoxe a început pe domeniile teritoriale de incursiune jurisdicțională și abuz de autoritate și putere, s-au mutat ulterior pe terenul dogmelor - al Tainelor, al naturii Bisericii. Atunci când indivizii fără hirotonie sacramentală în Biserică sunt declarați în mod fals preoți și ierarhi și slujitori consacrați ai Sfintelor Taine, reprezintă o respingere fundamentală a naturii acestor sacramente, în special a hirotoniei. Când cei care se află în afara Bisericii sunt numiți în mod fals parte din ea, pur și simplu prin decret sau declarație, și nu prin pocăință și prin botez și mirungere, are loc o respingere fundamentală a naturii Bisericii însăși- chiar și a realitățile sale sacramentale. Acestea sunt și cele mai grave chestiuni. Indiferent de chestiunile „politice” din jurul originii acestor dispute, sau de orice fel de factori politici se pot manifesta încă în comportament de toate părțile, nimeni cu ochii duhovnicești deschiși nu poate nega că acestea sunt chestiuni teologice. Este vorba despre adevăr și, mai important, despre situarea sub acoperirea adevărului. Din acest motiv, ierarhii Bisericilor, și mai ales Primații lor, trebuie să lucreze serios împreună pentru a se asigura că aceste minciuni nu vor rămâne fără a fi corectate.

- În sfârșit, Înaltpreasfinția Voastră, atribuiți o importanță deosebită faptului că această întâlnire are loc chiar înainte de începerea Postului? Există un mesaj, pentru noi, în asta?
- Mâinile lui Dumnezeu sunt vizibile în toate lucrurile bune. Postul Mare este timpul pocăinței și numai prin pocăință păcatul este biruit și cei care greșesc sunt chemați la adevăr și la viața în Hristos. Acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi. Toți păcătuim, toți rătăcim uneori, de bună voie sau nu, și trebuie să fim chemați prin penitență la ceea ce este corect și adevărat. Acesta nu este mai puțin cazul clericilor sau al ierarhilor sau al celor care administrează Patriarhatele. Eroarea este eroare, adevărul este adevăr, iar atunci când apare prima, aceasta trebuie respinsă în favoarea celui de-al doilea. Aceasta este natura vieții noastre în Hristos. Rugați-vă ca Patriarhii și ceilalți adunați astăzi în Amman, prin Harul sfințitor al Duhului Sfânt, să ia măsuri pozitive și sfinte pentru a dezvălui această cale a pocăinței tuturor celor care seamănă discordia în prezent, astfel încât adevărata pace, nu cea a lumii, ci cea care provine din unitatea în adevărul care este Însuși Dumnezeu, să prevaleze întotdeauna și pretutindeni.
27 February 2020

09:47

Mitropolitul Hilarion: Absența unor Biserici în Amman nu va face întâlnirea mai puțin importantă

Vă oferim, mai jos, traducerea unui interviu acordat de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, Agenției Interfax Religion, înainte de întâlnirea de la Amman. Interviul a fost publicat în limba rusă, de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei condus de Mitropolit:- Înaltpreasfinția Voastră, ce așteptați de la întâlnirea din Amman?- Așteptăm o discuție frățească a Primaților și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale, cu privire la chestiunile legate de lumea ortodoxă de astăzi. Există multe astfel de chestiuni, iar încercările de a prezenta lucrurile în așa fel încât acestea ar fi rezolvate deja nu pot fi decât înșelătoare.    Astfel, de exemplu, Patriarhia Constantinopolului susține că a „rezolvat” deja problema schismei ucrainene. Dar este im...
Continuă
Vă oferim, mai jos, traducerea unui interviu acordat de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, Agenției Interfax Religion, înainte de întâlnirea de la Amman. Interviul a fost publicat în limba rusă, de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei condus de Mitropolit:
- Înaltpreasfinția Voastră, ce așteptați de la întâlnirea din Amman?
- Așteptăm o discuție frățească a Primaților și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale, cu privire la chestiunile legate de lumea ortodoxă de astăzi. Există multe astfel de chestiuni, iar încercările de a prezenta lucrurile în așa fel încât acestea ar fi rezolvate deja nu pot fi decât înșelătoare.
   Astfel, de exemplu, Patriarhia Constantinopolului susține că a „rezolvat” deja problema schismei ucrainene. Dar este imposibil să remediezi o schismă printr-o simplă legitimare a acțiunilor schismaticilor, fără pocăința și re-hirotonirea celor care se numesc ierarhi fără a avea cu adevărat rang preoțesc. În Biserica Ortodoxă, numai un Episcop care a fost hirotonit de doi sau mai mulți Episcopi cu acest drept poate fi considerat Episcop.
    „Ierarhia” actuală a Bisericii Autocefale din Ucraina este alcătuită din oameni care nu au hirotonie canonică. Unul dintre ei, spre exemplu, a fost hirotonit de două persoane, și anume de un Episcop al Bisericii Ruse căruia i se interzisese să mai oficieze slujbe și un impostor care se preface uneori a fi Episcop ortodox, alteori Episcop uniat, alteori pastor anglican și care în realitate nu are altceva decât o hirotonie diaconală. Oamenii care au fost hirotoniți în acest fel sunt numiți „consacrați de sine”, de către oameni.
   Acum, Patriarhul Bartolomeu, fără nicio anchetă, pe baza unor documente falsificate, comunicate de către schismatici, i-a primit în comuniune, fără penitență sau o nouă hirotonie, „restabilindu-i” în ranguri episcopale pe care nu le au și, în realitate, nu le-au avut niciodată. Au fost, de asemenea, multe alte încălcări în procesul de acordare a "autocefaliei Ucrainei", așa cum se exprimă Patriarhia Constantinopolului. Și, cel mai important, este că autocefalia a fost acordată unui grup de schismatici, contrar voinței Bisericii canonice Ucrainene care deține 12.000 de parohii, mai mult de 250 de mănăstiri și milioane de închinători. Nu s-a cerut autocefalia, dar s-a vrut să se impună. Când s-a refuzat, Tomosul a fost acordat unei grupări alternative.

- Înaltpreasfinția Voastră, Mitropolitul Onufrie va participa la întâlnire?
- Da.

- Nu sunteți îngrijorat că absența unei serii întregi de Biserici autocefale, în Amman, va face ca întâlnirea să fie  insuficient de autoritară?
- Suntem gata să discutăm problemele inter-ortodoxe în orice format, bilateral, trilateral, multilateral. Patriarhul Ierusalimului a invitat toate Bisericile locale recunoscute de toți să participe. Unii au răspuns acceptând, alții refuzând. La Sinodul din Creta, convocat de Patriarhul Constantinopolului în 2016, nu toți au venit. Iar aici nu este nici un Sinod Pan-Ortodox și nici ceea ce a început să fie numit, în ultimii ani, „Sinaxă” - o ședință oficială - a Primaților Bisericilor. Este o întâlnire frățească a celor care doresc să participe la ea pentru a discuta problemele care s-au acumulat. Cineva trebuie să ajute Bisericile Ortodoxe să găsească o cale de ieșire din criză. Astăzi, Patriarhul Ierusalimului a luat asupra sa organizarea discuției și noi îi suntem recunoscători pentru asta.

- Refuzul Patriarhului Antiohiei de a participa la întâlnire a fost neașteptat pentru dumneavoastră? Cum explicați?
- Patriarhul Antiohiei, la vremea respectivă, a refuzat să participe la Sinodul din Creta, din cauza conflictului nerezolvat cu Patriarhia Ierusalimului asupra prezenței ecleziale în Qatar. Această cauză este menționată în comunicatul de presă al Patriarhiei Antiohiei privind refuzul său de a participa la întâlnirea din Amman. Din câte știm, în ultimele zile s-au purtat negocieri între Antiohia și Ierusalim pe această temă, însă, evident, acestea nu au dus la un acord complet.

- Cum se explică refuzul Bisericilor din Bulgaria și Georgia?
- Din nou, aceste două Biserici au refuzat, la rândul lor, să participe la Sinodul din Creta și fiecare a avut propriile motive. Patriarhul Georgiei, în special, și-a explicat refuzul prin faptul că problemele trebuie rezolvate într-un dialog comun al tuturor ortodocșilor, adică prin participarea tuturor Bisericilor.
   Lipsa uneia sau altei Biserici din Amman nu face ca întâlnirea să fie mai puțin importantă. La vremea în care cele patru Biserici și-au anunțat refuzul de a participa la Sinodul din Creta, Patriarhul Bartolomeu l-a ținut totuși, iar deciziile acestui Sinod, prin Bisericile care au participat la acesta, sunt considerate obligatorii. În Amman, nu se presupune că se iau decizii. Scopul acestei întâlniri nu este de a lua decizii, ci de a discuta frățește problemele apărute și modalitățile unei posibile ieșiri din criză. Sperăm că întâlnirea din Amman să devină începutul procesului de discutare a problemelor comune tuturor ortodocșilor, pentru care, în timp, se vor alătura și alte Biserici.

- Ce probleme, în afara celei din Ucraina, vor mai fi discutate?
- Presupun că Biserica Sârbă va dori să discute situația din Muntenegru, în care autoritățile au introdus o lege discriminatorie, care le permite să preia proprietatea Bisericii Canonice și să o transmită altor structuri. Poate fi discutată și situația eclezială din Macedonia de Nord. În plus, există probleme care trebuie abordate la nivel pan-ortodox, dar au fost eliminate de pe ordinea de zi a Sinodului din Creta înainte de convocarea acestuia. Acestea includ cunoașterea a cine are dreptul și în ce circumstanțe să acorde o autocefalie. În procesul pre-sinodal, Bisericile fuseseră de acord cu principiul potrivit căruia în viitor autocefalia să nu poată fi acordată decât cu consensul tuturor Bisericilor locale recunoscute de toți. Dar, la început, Patriarhia de Constantinopol a scos problema de pe ordinea de zi, declarând acum că aceste acorduri nu au intrat în vigoare și că își însușește dreptul exclusiv de a interveni pe teritoriul altora, să retraseze limitele teritoriale ale Bisericilor, să acorde autocefalie cui dorește, inclusiv schismaticilor care nu au hirotonie canonică. Am întâlnit o situație fără precedent, creată prin acțiunile unuia dintre Primați. El își imaginează că este „primul fără egal”, având dreptul să acționeze singur, fără acordul celorlalte Biserici. În această situație, Primații și reprezentanții Bisericilor locale au ce discuta și la ce să se gândească.


27 February 2020

09:15

Mitropolitul Nifon al Târgoviștei a participat la întrunirea de la Amman

La întâlnirea din Amman de ieri, miercuri, 26 februarie 2020, au participat patru Primați și două delegații ale Bisericilor Ortodoxe locale.Au fost prezenți:    - Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea,   - Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril,   - Patriarhul Serbiei, Irineu,   - Mitropolitul Țărilor Cehă și Slovacă, Rostislav,   - Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk,   - Mitropolitul Onufrie, al Kievului și al întregii Ucraine,   - Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Littoral,   - Mitropolitul Nifon al Târgoviștei,   - Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chełm,   - Episcopul Irineu de Backa,   - Episcopul David de Kruševac.Întâlnirea a urmărit rezol...
Continuă
La întâlnirea din Amman de ieri, miercuri, 26 februarie 2020, au participat patru Primați și două delegații ale Bisericilor Ortodoxe locale.

Au fost prezenți:
   - Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea,
   - Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril,
   - Patriarhul Serbiei, Irineu,
   - Mitropolitul Țărilor Cehă și Slovacă, Rostislav,

   - Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk,
   - Mitropolitul Onufrie, al Kievului și al întregii Ucraine,
   - Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Littoral,
   - Mitropolitul Nifon al Târgoviștei,
   - Arhiepiscopul Abel de Lublin și Chełm,
   - Episcopul Irineu de Backa,
   - Episcopul David de Kruševac.

Întâlnirea a urmărit rezolvarea frățească a disensiunilor din sânul Ortodoxiei, pornite recent de la problema ucraineană.
27 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 27.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Cuv. mărturisitor Procopiu Decapolitul
 • Sf. mucenic Ghelasie
 • Cuviosul Talaleu Mărturisitorul
 • Cuv. Ștefan
 • Sf. Mc. Nisiu
 • Cuv. Asclipiu și Iacob
 • Cuv. Timotei din Cezareea
 • Sf. ierarh Rafael de Brooklyn
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
27 February 2020

13:32

70 de ani - Sfântul Serafim (Sobolev) al Sofiei: Pentru monarhia ortodoxă

Astăzi, 26 februarie 2020, se împlinesc 70 de ani de la mutarea la cele veșnice a unui sfânt extrem de venerat de bulgari și ruși, Sfântul Serafim, Arhiepiscop de Bogucharsk și Sofia, ale cărui mormânt și sfinte moaște se află în cripta curții rusești „Sfântul Nicolae al Mirelor” în centrul capitalei bulgare. Aici sfântul și-a îndeplinit slujirea de Episcop cu demnitate, în ultimii treizeci de ani ai vieții sale pământești, îngrijindu-se duhovnicește atât de emigranții ruși, cât și de mulți bulgari si de clerici.Există nenumărate minuni salvatoare de suflet ale Arhiepiscopului Serafim de Sofia, asupra celor care au cerut mijlocirea lui în fața lui Dumnezeu, atât înainte, cât și după binecuvântata sa trecere la cele veșnice. De aceea, pe 26 februarie 2016, Arhiepiscopul Serafi...
Continuă
Astăzi, 26 februarie 2020, se împlinesc 70 de ani de la mutarea la cele veșnice a unui sfânt extrem de venerat de bulgari și ruși, Sfântul Serafim, Arhiepiscop de Bogucharsk și Sofia, ale cărui mormânt și sfinte moaște se află în cripta curții rusești „Sfântul Nicolae al Mirelor” în centrul capitalei bulgare. Aici sfântul și-a îndeplinit slujirea de Episcop cu demnitate, în ultimii treizeci de ani ai vieții sale pământești, îngrijindu-se duhovnicește atât de emigranții ruși, cât și de mulți bulgari si de clerici.

Există nenumărate minuni salvatoare de suflet ale Arhiepiscopului Serafim de Sofia, asupra celor care au cerut mijlocirea lui în fața lui Dumnezeu, atât înainte, cât și după binecuvântata sa trecere la cele veșnice. De aceea, pe 26 februarie 2016, Arhiepiscopul Serafim Sobolev a fost canonizat, în comun, de Patriarhiile Bulgară și Rusă - în calitate de "făcător de minuni" de Sofia și Bogucharsk.

Această sfințenie extraordinară este, de asemenea, un indicator al veridicității numeroaselor scrieri teologice pe care ni le-a lăsat Sfântul Serafim - prin lucrarea sa în lupta pentru o Credință Ortodoxă curată și pentru o manifestarea a ei centrală în viața fiecărui creștin. Având în vedere numeroasele paralele dintre rolul Ortodoxiei în întărirea poporului rus și a celui bulgar în Evul Mediu, precum și asemănările din perioada de declin a celor două țări datorată ideologiilor ateiste din vremurile recente, în cinstea sfântului, Patriarhia Bulgară a publicat un raport cu extrase din opera sa „Ideologia rusească” (1939), publicate în bulgară ca parte a cărții „Monarhia ortodoxă”. Deși textul vorbește în mod special despre Rusia, cuvintele selectate sunt extrem de relevante și se aplică realității bulgare, formând un fel de ideologie națională pentru dezvoltarea viitoare prosperă a unui stat ortodox - un punct de sprijin pentru întoarcerea oamenilor și guvernarea adevăratei credințe, fiind cea mai importantă condiție pentru renașterea patriei.

+++

(Din capitolul trei - Notă) Trebuie să revenim la Credința Ortodoxă a strămoșilor noștri, care a fost, mai ales, o credință ascetică, adică aceasta a fost însoțită de rugăciune constantă, post, milostenie și, în general, de toate faptele unei vieți creștine virtuoase, sub îndrumarea maicii noastre Biserica.

Toate nenorocirile Rusiei au început prin faptul că ne-am îndepărtat de Biserică în viața noastră. Am încetat să fim călăuziți de o doctrină și de statutele ei și am pus bazele întregii noastre vieți și activități pe toate învățăturile eretice și, mai exact, pe voința noastră păcătoasă și pasională care ne-a făcut mai rău decât alte făpturi. Odată, Sfântul Serafim de Sarov a spus, profetic, că mari necazuri se vor ridica împotriva Rusiei, deoarece poporul rus a început să trăiască din averea Bisericii și a întrerupt posturile miercurea și vinerea. Dar, ce-ar spune dacă ar trăi în zilele noastre, când oamenii noștri au încetat să postească în Post. În această perioadă participă la teatre seculare, dansează și se dedau la orgii până dimineața, chiar și în sărbătorile Bisericii, iar femeile de stradă din orașele rusești au devenit fete de 12 ani. Am început să respirăm păcatul, pentru că nu am vrut să respirăm Sfântul Duh. Am început să bem păcatul, pentru că nu am vrut să bem din apa noastră vie  și dătătoare de viață, turnată din abundență asupra noastră de Sfânta Biserică pentru sfințirea vieții noastre, spre binecuvântare și veșnicie.

    Trebuie să ne temem serios de această condiție păcătoasă din viața noastră de azi. Toți oamenii ortodocși ruși ar trebui să se contopească din nou cu Biserica, respectând cu strictețe statutele sale, ca fiind cele mai salvatoare îndrumare din viață. Noi, la fel ca strămoșii noștri, trebuie să avem o credință activă și vibrantă, pentru care trebuie să ne rugăm mereu, trebuie să citim des Cuvântul lui Dumnezeu, operele Sfinților Părinți ai Bisericii, Mineiele (Viețile Sfinților), pentru a ține toate posturile și a ne fi Dumnezeu Milostiv, ca nu cumva credința noastră să fie moartă, ci vie și mântuitoare.

Această credință, a strămoșilor noștri, a făcut Rusia mare. Credința, și în vremea noastră, va fi cea care va salva Rusia, o va reînvia și o va readuce la ceea ce a fost. (...)

Fie ca noi, asemenea strămoșilor noștri, să urmărim, înainte de toate și mai presus de orice, Harul Duhului Sfânt, ca scop suprem al vieții noastre, în conformitate cu învățătura Dumnezeiescului  și Sfânt Tată. Să urmărim acest Har și Împărăția lui Dumnezeu, printr-o credință ascetică, însoțită de virtuți creștine și, în special, de iubire, fără de care credința noastră nu poate fi salvată și să fie vie. La fel, ar trebui să exprimăm în acest ideal religios-moral ideologia noastră rusească.

Dar, aici ar trebui să amintim că, dacă Harul Duhului Sfânt este cea mai mare și cea mai înaltă comoară pentru noi, atunci o astfel de comoară trebuie să fie, pentru noi, și Credința Ortodoxă străină de toate ereziile. Căci, retragerea din această credință ne îndepărtează de Harul Divin primit prin Tainele Bisericii: „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!”, spune Sfântul Apostol Pavel (Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel 1: 8). Este clar că pentru noi nu există mai multă mizerie decât să ne îndepărtăm de Credința Ortodoxă. (...)

În acest caz, este necesar să respingem de la noi înșine orice gândire asupra oricărei confuzii religioase cu denominațiunile religioase, în special cu catolicii și luteranii. Trebuie să ne amintim întotdeauna că diferențele religioase nu sunt doar diviziuni temporare care să nu aibă o importanță eternă pentru noi și pentru creștinii lui Hristos în ceea ce privește mântuirea veșnică. Aceste diferențe sunt foarte, foarte importante pentru noi, pentru că numai Credința Ortodoxă adevărată ne oferă har lucrător și mântuitor, în care constă toată mântuirea noastră de aici și de dincolo de mormânt. Conform învățăturilor Sfântului Ioan Cassian Romanul, numai harul împărtăsit prin Tainele Bisericii Ortodoxe ne poate salva, deoarece numai cu ajutorul său putem depăși patimile și atinge desăvârșirea morală. Și, conform învățăturilor Sfântului Simeon Noul Teolog, Harul Duhului Sfânt reprezintă această schimbare a noastră, fără de care nu vom putea intra pe calea cerească a lui Hristos, pentru fericirea veșnică.

Însă, apostații de la Credința Ortodoxă, care au primit o altă Evanghelie decât cuvintele Apostolului, nu pot avea harul Duhului Sfânt ca putere reînnoitoare, regenerantă și salvatoare. (…) Aici, trebuie să avem în vedere cuvântul Apostolului Iacov: „cine va păzi toată legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile. ” (Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov 2:10). Când o parte a corpului uman se îmbolnăvește, celelalte părți se îmbolnăvesc și ele: „Şi dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 12:26) - și, în final, întregul om se îmbolnăvește. De aceea, Sfânta noastră Biserică Ortodoxă consideră că un alt mărturisitor decât cel ortodox creștin este înșelător sau chiar nevrednic de Biserică, chiar dacă posedă niște învățături dogmatice solide. (...)

Prin urmare, nu doar să ne apărăm cu sârguință Credința noastră Ortodoxă, ci să ne străduim să fie pentru noi o fundație care pătrunde întreaga noastră ființă, în mișcările minții, voinței și inimii. Cu alte cuvinte, Credința Ortodoxă ar trebui să fie, pentru noi, un criteriu pentru adevăr în evaluarea oricărei doctrine sau fapte umane. Această evaluare va corespunde fără îndoială adevărului, căci Credința Ortodoxă ne va îndruma să rezolvăm o chestiune sau alta pentru a ne îndrepta spre Sfânta Doctrină impregnată de Duhul Sfânt, pe care Domnul L-a numit Duhul Adevărului (Sfânta Evanghelie după Ioan 14:17; 15: 26; 16:13).

În Credința Ortodoxă, primim o armă pentru a combate păcatul și pentru a purta crucea întristărilor noastre, deoarece prin credința în rugăciunile Bisericii, închinări și Taine, ni se dă putere divină de către același Duh Sfânt, pe Care Domnul L-a numit putere (Faptele Sfinţilor Apostoli 1: 8). Credința Ortodoxă ar trebui să fie și pentru noi un mijloc de a primi bucuria dumnezeiască, deoarece, numai în prezența credinței, Sfânta Biserică revarsă, din abundență, mângâiere în Taine și alte surse de har, din partea Duhului Sfânt, pe care Domnul L-a numit invariabil Mângâietorul (Sfânta Evanghelie după Ioan 14). : 16, 26; 15:26; 16: 7).

Și, Credința Ortodoxă, atât de dominantă în întreaga noastră ființă, să fie credință confesională în același timp, pentru ca toată lumea să știe că este puterea supremă pentru noi și victoria noastră asupra lumii (Sfânta Evanghelie după Ioan 5: 4).

În acest caz, strămoșii noștri trebuie să devină din nou un exemplu pentru noi. Cu toată viața lor religioasă, au mărturisit în mod deschis Credința lor Ortodoxă în ei și au mărturisit că, pentru ei, a fost mai scumpă decât orice altceva în lume. Nu s-au rușinat să fie ortodocși în viața lor personală, socială și de stat, iar prin acțiunile lor au arătat că Credința Ortodoxă constituie esența vieții și că inimile lor sunt deplin îndreptate către ea.

(…) Lăsați Credința Ortodoxă să pătrundă toate activitățile noastre, în toate domeniile. Sfântul Ioan de Rila, patronul ceresc al marelui păstor Ioan de Kronstadt, în mesajul său către piosul țar bulgar, Petru, îl îndemna să se întindă la picioarele maicii sale Biserica și să închine autorității sale supreme, treburile regale și de stat, înaintea înalților ei preoți: „Cădeți la picioarele maicii voastre, Biserica. Lucrați cu sârguință și închinați-vă Tronului Puterii".

Cum de până la urmă, noi, poporul ortodox, nu ne îndreptăm capul în fața Bisericii Ortodoxe, în fața ierarhiei și autorității bisericești a acesteia, în toate treburile noastre personale și publice ?!

Fie ca toate instituțiile rusești, inclusiv cele politice, să ia drept temei Credința Ortodoxă și învățătura ei și să acționeze în numele acestei credințe, cu binecuvântarea autorităților bisericești, făcând-o ascultare necondiționată.

Este bine că chiar și aceste instituții poartă nume ortodoxe, pentru că numele de ortodox trebuie să fie cel mai prețios și râvnit pentru noi. Acesta, ca ghid al vieții, trebuie să ne oblige să nu renunțăm la Credința Ortodoxă în lucrarea noastră, ci dimpotrivă, să ne direcționăm acțiunile în scopul cinstirii credinței.

Astfel, suntem obligați să ne profesăm credința,  cunoscând faptul că, prin ea, strămoșii noștri au ajuns la punctul în care Domnul a domnit în inimile lor cu Harul Său, cu sfințenia și binecuvântarea Sa. (...)

Cu toate acestea, așa cum am spus mai sus, strămoșii noștri au avut și o altă măsură a credinței. Era smerită, pentru că erau în pocăință - acea adevărată expresie a smereniei.

Datorită smereniei, fără de care nu sunt posibile adevărate manifestări în viața creștină, credința strămoșilor noștri s-a transformat în una confesională. Acest lucru este de înțeles: cu smerenia Sa, Domnul Mântuitorul nostru a învins diavolul, S-a slăvit pe Sine cu Slava Divină și ne-a dăruit mântuirea. „S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce.    Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat şi I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume” (Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel 2: 8-9). El a fost încântat să pună această smerenie în centrul vieții noastre creștine trăită prin poruncile Sale divine, despre care a vorbit în Predica Sa de pe Munte (Sfânta Evanghelie după Matei 5: 1-12).

În consecință, Sfântul Macarie cel Mare privește smerenia ca fiind la baza Creștinismului (...). Conform învățăturilor acestui Sfânt Părinte al Bisericii, această smerenie este și trăsătura principală a Creștinismului. El spune: „Iată semnul de bază al Creștinismului - oricât de mult te-ai munci, indiferent cât de neprihănit ai fi, gândește-te că nu ai făcut nimic... Chiar dacă ești drept înaintea lui Dumnezeu, trebuie să spui - nu sunt drept, nu m-am schimbat, încep, doar, în fiecare zi".

Așa au văzut smerenia și ceilalți Părinți Sfinți ai Bisericii. Ei au învățat că smerenia are puterea de a distruge toate cursele diavolului, fiecare rău din noi și toate patimile noastre. (...) Sfinții Părinți ai Bisericii, Eftimie cel Nou (Iversky), Maxim Kavsokalivitul și Grigorie Sinaitul ne învață că: „Smerenia este mama, începutul și rădăcina tuturor virtuților”. Avva Dorotei: „Nici teama de Dumnezeu, nici milostenia, nici altă virtute nu pot fi îndeplinite fără smerenie”. Așa cum mărturisește și Sfântul Macarie al Egiptului, fără smerenie rugăciunea în sine nu ne va fi de folos și toate lucrurile vieții noastre creștine vor fi în zadar. Astfel, în cuvintele Sfântului Isaac Sirul, „așa cum este sarea pentru orice mâncare, este smerenia pentru fiecare virtute”. Din aceste cuvinte ale Sfântului Isaac, reiese clar că smerenia este un criteriu care determină în mod inconfundabil unde se află adevărata virtute și unde nu se află ea. (...)

Puterea smereniei este aceea care cheamă Harul Duhului Sfânt, după cuvintele Apostolului: „Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har” (Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov 4,6; Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5 : 5). Acest har stă smerit în tronul său. De aici, este clar de ce Domnul ne cere să învățăm smerenia Sa ca pe o condiție necesară pentru a ne uni cu El. Prin urmare, El spune: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.” (Sfânta Evanghelie după Matei 11: 28-29) (…)

Dar dacă smerenia a făcut ca credința strămoșilor noștri să fie ascetă și confesională, a fost și motivul pentru care și-au păstrat credința în toată puritatea sa ortodoxă, străină de toate amăgirile eretice. Această smerenie, exprimată mereu în pocăința strămoșilor noștri, nu a permis mândriei să le stăpânească inimile. Conform mărturiei lui Iisus, fiul lui Sirah, mândria este începutul păcatului și îndepărtarea de Domnul (Sirah 10:15). La fel cum smerenia este sursa tuturor virtuților, tot așa, potrivit învățăturilor Sfântului Ioan Casian, mândria este sursa tuturor păcatelor și nelegiuirilor. În cuvintele Sfântului Ioan: „Mândria este începutul și sfârșitul tuturor relelor”. În special, mândria este, în primul rând, cauza tuturor ereziilor. (...)

    Smerenia, prin pocăință, ne-a protejat strămoșii de erezie. În același timp, a protejat patria de distrugere și, fiind baza prezenței unui mare Har în ea, a fost în același timp cauza măreției și slăvirii sale.

Dar, de îndată ce poporul rus a pornit pe calea mândriei diavolești, a păcatului eretic grav și a retragerii ateiste din Credința Ortodoxă, Harul Sfântului Duh, acea sursă salvatoare de viață, a început să părăsească Rusia noastră, care a fost aruncată, în cele din urmă, într-o mare de mizerie fără precedent.

Trebuie să ne amintim întotdeauna pentru ce ne-a pedepsit Dumnezeu. Da, necazurile apărute au avut loc în viața noastră rusească pentru că am abandonat Credința Ortodoxă. Dar acest lucru nu ni s-ar fi întâmplat dacă nu am fi fost mândri, dacă am fi continuat să ne păstrăm smerenia și pocăința, care împodobeau credința strămoșilor noștri. Sa facem de neuitat pentru noi cuvintele înălțătoare ale Sfântului Marcu: „Dacă am încerca să dobândim smerenie, atunci nu ar trebui să fim pedepsiți, deoarece orice eveniment rău și întristat care ni se întâmplă se întâmplă din cauza înălțării noastre. Dacă Apostolului, pentru a nu se înălța, i s-a permis un înger al satanei, să-i provoace mâhnire și rău, cu atât mai mult ar permite satanei să ne atace pe noi, atunci când ne înălțăm, până când ne vom smeri. Strămoșii aveau case, aveau averi, aveau femei, aveau grijă de copii și, în același timp, datorită smereniei lor nesăturate, vorbeau cu Dumnezeu. Și ne-am îndepărtat de lume, am disprețuit bogățiile, am părăsit casele noastre și, crezând că trăim în Dumnezeu, suntem înfiorați de demoni, pentru înălțarea noastră". (...)

Prin urmare, lăsați să se întrupeze în viața noastră modernă umila credință a strămoșilor noștri. Cu alte cuvinte, ideologia noastră rusească - Credința Ortodoxă - să fie însoțită nu numai de virtuțile creștine, de puritatea apostolică a învățăturii, ca sursă de adevărat har și mărturisire, ci să se bazeze pe smerenie, fără de care, în cuvintele Sfântului Simeon Noul Teolog, nu ar trebui să se întâmple nimic bun.

Dar această credință smerită va fi un atu salvator, pentru noi și Rusia, numai dacă vom intra în calea primei manifestări a smereniei, adică pe calea pocăinței pentru păcatele noastre. Acest lucru este valabil mai ales pentru păcatul nostru cel mai grav, în care am căzut toți oamenii ruși, vinovați activ sau pasiv: păcatul rebeliunii împotriva puterii autocratice a regelui nostru, unsul lui Dumnezeu. (Aceasta se referă atât la uciderea Sfântului Nicolae al II-lea și a familiei sale, cât și la cele examinate în detaliu în Capitolul doi - însușirea proprietății Bisericii de către stat, odată cu îndepărtarea din Biserică a învățământului; admiterea doctrinelor precum umanismul, știința liberală, socialismul, precum și erodarea autorității Bisericii și negarea autorității regale originale). Acest păcat ne este atât de grav, pentru că a dus la pierderea conștiinței poporului rus, la plecarea sa din Biserică, la departarea de credință, de învățătură și de har. Acest păcat este cununa sau rodul diferitelor nelegiuiri religioase-morale grave, comise de poporul rus timp de mulți, mulți ani.

Păcatul în cauză este atât de mare în ochii lui Dumnezeu, încât a umplut paharul divin. Prin urmare, după ce poporul rus l-a respins pe regele său, Domnul a respins imediat Rusia. Și ea s-a scufundat în abisul dezastrelor fără precedent. (...)

(Capitolul patru - notă.)
În ceea ce privește majoritatea rușilor care nu s-a retras din Credința Ortodoxă, dar vinovată într-un anumit grad sau altul de trădare împotriva țarului, prin tratarea lor dezinteresată la adresa unor fapte ilegale, pocăința lor trebuie să constea în mărturisirea deschisă a adevărului că baza renașterii Rusiei este puterea autocratică țaristă a unsului lui Dumnezeu. Vom depune mărturie că nicio altă formă de guvernare din Rusia nu este acceptabilă, că sistemul nostru de stat nu poate fi în concordanță decât cu Credința Ortodoxă a poporului rus. Pentru că numai despre o astfel de autoritate ni se vorbește, de către scriitorii care Îl descoperă pe Dumnezeu și de Sfinții Părinți, ca venind de la Dumnezeu. Ei mărturisesc integritatea ei și cer respect pentru ea. Ea trebuie să fie exprimată în rugăciunile noastre pentru rege și autoritatea sa ca bază pentru prosperitate și viață și pentru supunerea noastră în fața acestei autorități.

26 February 2020

11:54
telegraf
Patriarhul bulgar Neofit l-a primit pe Excelența Sa Eilin Sekizkök, Ambasadorul Republicii Turcia în Bulgaria, în ziua de 25 februarie 2020, acesta din urmă primind de curând misiunea de ambasador. Patriarhul amintind despre cei 150 de ani de la fondarea Exarhatului Bulgar, înființat la 28 februarie prin Fermanul sultanului, ambasadorul a răspuns: "Aceasta este istoria noastră comună. Patriarhia este una dintre instituțiile cu care avem relații excepționale".
26 February 2020

11:47
telegraf
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Exarhatului Bulgar, o slujbă solemnă de mulțumire va fi oficiată de Patriarhul Neofit al Bulgariei și Mitropolit al Sofiei, în Catedrala Patriarhală din Sofia "Sfântul Alexandru Nevski, pe 28 februarie (vineri) 2020, de la ora 10.
26 February 2020

11:41
telegraf Patriarhul Irineu al Serbiei, cu o delegație a Bisericii Ortodoxe Sârbe, se află în Amman. La sosire a fost întâmpinat, în numele Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, de către ierarhii Benedict și Hristofor și de alți arhimandriți și protopopi, în vederea participării la Adunarea Frățească a Primaților Bisericilor Ortodoxe locale. Patriarhul este însoțit de Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Littoral, Episcopul Irineu de Bačka și Episcopul David de Kruševac.
26 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 26.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Porfirie, episcopul Gazei
 • Sf. Mc. Fotini samarineanca
 • Sf. Mc. Anatoli, Foto, Fotida, Paraschevi, Chiriachi, surorile Sf. Fotini
 • Sf. mucenici Iosi și Fotin, fiii Sf. Fotini
 • Sf. Mc. Sebastian, ducele
 • Sf. Mc. Victor
 • Sf. Mc. Hristodul
 • Sf. nou Mc. Ioan Calfa
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
26 February 2020

13:10
telegraf

Prea putin se stie: pentru prima si ultima data cand un ierarh român a candidat pentru scaunul de patriarh ecumenic, a fost in timpul Mitropolitului Varlaam al Moldovei si Sucevei, in 1639. A fost ales, insa, Partenie.

25 February 2020

12:42
telegraf
Pe 23 februarie, Biserica Ortodoxă l-a cinstit în mod aparte pe Sfântul Sfințit Mucenic Policarp, Episcop de Smirnensky, care este patron spiritual al Episcopului Policarp, Vicar al Mitropoliei de Sofia. Cu această ocazie, la Catedrala Mitropolitană "Sfânta Duminică", credincioșii s-au putut închina la o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Policarp, adusă personal de Episcop.
25 February 2020

12:33
telegraf
Pe 24 februarie 2020, Biserica Ortodoxă Bulgară a sărbătorit șapte ani de la alegerea și întronizarea Patriarhului Neofit al Bulgariei și Mitropolit al Sofiei. Cu ocazia sărbătorii, o Sfântă Liturghie a fost oficiată în Biserica mitropolitană Sfânta Marina, din Sofia, condusă de Episcopul Policarp de Belogradchik, vicar al Mitropoliei Sofiei.
25 February 2020

12:25
telegraf
Patriarhul bulgar Neofit l-a primit ieri, 24 februarie 2020, pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie de Vinnytsia, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, aflat în vizită în Bulgaria cu ocazia apropiatei sărbatori a Sfântului Serafim (Sobolev) din Sofia. Mitropolitul i-a împărtășit Patriarhului mai multe impresii din vizita sa în Muntele Athos, precum și în unele dintre mănăstirile și lăcașurile bulgărești. În timpul întâlnirii, a fost abordată și viața Bisericii din Ucraina.
25 February 2020

11:54

Dincolo de ispita așa-numitei teologii științifice: O conturare a Credinței Ortodoxe - o nouă carte a Mitropolitului Hilarion, în limba sârbă

O prezentare a cărții „O conturare a Credinței Ortodoxe”, scrisă de Mitropolitul Hilarion de Volkolamsk (Alfeev) a avut loc în cripta Bisericii Sfântul Sava, din Belgrad, pe 17 februarie 2020, conform unor informații oferite printr-un raport dezvoltat al autoarei Zorica Zec, din cadrul Patriarhiei Sârbe.Catehismul contemporan, scris pe trei sute de pagini (cu fotografii), împărțit în 66 de secțiuni, sub titlul „O conturare a Credinței Ortodoxe”, al Mitropolitului Hilarion de Volkolamsk, la editurile Reprezentanței Patriarhiei Sârbe din Moscova și „Pravoslavac” din Sabac, pe 17 februarie 2020. Cartea a fost tradusă, din limba rusă, de către Episcopul Antonie (Pantelici) de Moravica, Episcop Vicar al Patriarhului sârb.Despre Catehismul Mitropolitului de Volokolamsk, ...
Continuă
O prezentare a cărții „O conturare a Credinței Ortodoxe”, scrisă de Mitropolitul Hilarion de Volkolamsk (Alfeev) a avut loc în cripta Bisericii Sfântul Sava, din Belgrad, pe 17 februarie 2020, conform unor informații oferite printr-un raport dezvoltat al autoarei Zorica Zec, din cadrul Patriarhiei Sârbe.

Catehismul contemporan, scris pe trei sute de pagini (cu fotografii), împărțit în 66 de secțiuni, sub titlul „O conturare a Credinței Ortodoxe”, al Mitropolitului Hilarion de Volkolamsk, la editurile Reprezentanței Patriarhiei Sârbe din Moscova și „Pravoslavac” din Sabac, pe 17 februarie 2020. Cartea a fost tradusă, din limba rusă, de către Episcopul Antonie (Pantelici) de Moravica, Episcop Vicar al Patriarhului sârb.

Despre Catehismul Mitropolitului de Volokolamsk, Dr. Ilarion, președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericești, care, într-un mod simplu și într-un limbaj modern afișează fundamentele evanghelice și patristice ale Credinței Ortodoxe, au vorbit: Episcopul Irinej (Bulovic) și lectorul Facultății de Teologie Ortodoxă, Dr. Zoran Devrnja, precum și autorul cărții. A fost o prezentare unică a cărții, datorită ideilor sale teologice strălucitoare.

 „Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Ilarion nu este doar un oaspete, ci și o gazdă, deoarece este Dr. Honoris Causa al celei mai mari și reprezentative instituții de învățământ și de știință universitare, Universitatea din Belgrad(...). În acest sens, de fiecare dată când vizitați Serbia și Belgradul, iubite Episcop, și când veniți la Facultatea noastră, la Universitatea noastră și în Biserica noastră, veniți la propriul popor, în propria casă, împreună cu lucrările dumneavoastră teologice complete, extinse și științifice de rang înalt și foarte apreciate", a spus lectorul Facultății de Teologie Ortodoxă, Dr. Zoran Devrnja, adăugând:

„Cartea "O conturare a Credinței Ortodoxe” este o încercare de succes, a Mitropolitului, de a expune studiul său mult mai extins și mai semnificativ în domeniul Teologiei Dogmatice, sub forma unor explicații concise la adresa unor subiecte și întrebări care apar în experiența spirituală de zi cu zi a credincioșilor, pentru a o face accesibilă și acceptabilă din punct de vedere terminologic și de înțeles pentru orice credincios modern, obișnuit, membru al Bisericii din Rusia, precum și din Serbia sau din orice țară modernă și societate modernă de azi".

Cartea este un fel de manual pas cu pas, destinat tuturor celor interesați de învățarea adevărurilor fundamentale ale Credinței Ortodoxe și a modurilor de a trăi prin această credință, urmând logica cronologiei revelaționale.

Preasfințitul Irinej, Episcop de Backa, a prezentat un material laudativ inspirat despre invitat, Mitropolitul Hilarion, spunând că, în ciuda tuturor obligațiilor sale uriașe, acesta din urmă a prelucrat, prezentat, studiat și publicat subiectele sale teologice, într-un mod minunat, dar într-un mod care este singurul posibil și mântuitor pentru noi astăzi.

„Trebuie să fim credincioși Sfintei Tradiții, dacă dorim mântuirea noastră și a lumii, însă asta nu înseamnă renunțarea la cercetarea și cunoștințele teologice”, a spus Episcopul, adăugând: „Pe de altă parte, ne confruntăm cu o ispită a așa-numitei teologii științifice. Acesta este un fruct nou, hibrid, din păcate, prezent aici printre noi, în acest oraș, din păcate și la Facultatea de Teologie, unde se consideră că teologia este o activitate intelectuală, științifică și de cercetare, că este o responsabilitate exclusivă a Universității, nu a Bisericii. Se uită că nu există Teologie fără, și în afara, Bisericii, și nu numai - nu există Teologie fără experiență personală și sobornicească...”

„Acum, avem o problemă: mulți oameni tânjesc după Hristos, tânjesc după Dumnezeu, tânjesc după Adevărul lui Dumnezeu, considerând că viața lor este goală fără Dumnezeu, însă nu știu cum să se întâlnească cu Dumnezeul Cel Viu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar un cuvânt educativ al Bisericii, este necesară confirmarea Evangheliei, deoarece chiar și în momentul în care Domnul Hristos era pe pământ, nu a fost suficient ca El, ca Persoană teandrică, să depună mărturie despre El Însuși, în același timp Tatăl Ceresc mărturisind despre El, precum și Duhul Sfânt și Profeții Vechiului Testament, fiind necesar și ca Ucenicii Săi, Apostolii, să-L mărturisească. Acest lucru este necesar și astăzi. Și astăzi, oricât de slabă sau de mică ar fi credința noastră, trebuie să fim Apostolii lui Hristos mai mici”, a spus Episcopul Irinej de Backa.

Despre Catehismul Mitropolitului Hilarion se poate spune că este un dialog conștient cu un contemporan educat tânăr care este conștient și inconștient, însetat și flămând de Dumnezeu și, prin urmare, titlul cărții „O conturare a Credinței Ortodoxe” oferă răspunsul la întrebarea „în ce cred creștinii ortodocși”.


Discursul Mitropolitului Hilarion

În primul rând, aș dori să îmi exprim sincer bucuria de a fi binecuvântat de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, și la invitația Preafericitului Patriarh Irinej al Serbiei, să pot avea această ocazie de a vizita din nou iubitul meu ținut sârb.

Înainte de a începe evaluarea acestei cărți, am avut ocazia să mă uit foarte atent la lucrările în curs din zona superioară a Bisericii Sfântul Sava, unde meșterii noștri de seamă, mozaicari din Rusia, se străduiesc să decoreze cupola bisericii. Am avut ocazia să urc până în vârf, de unde am văzut o cupolă, spațiul de sub cupolă, un pandativ. De mai multe ori în viața mea am avut ocazia să particip la pictarea și restaurarea unei biserici și am încercat mereu să profit de ocazia de a urca până sus, pentru că atunci când schela va fi scoasă, ce se poate vedea sus se va zări doar de jos. În acest fel, nu se va mai putea vedea cu câtă grijă au plasat mozaicarii fiecare pietricică, astfel încât să corespundă ca mărime și culoare cu pietricelele vecine.

Îmi amintesc, acum, cum am început acest proiect, cât de dificil a fost la început să găsim meșterii care să ducă la bun sfârșit acest proiect grandios și să li se ofere mijloacele de realizare a acestuia. Și, să fiu sincer, când am început, am crezut că acest proiect va dura 30 de ani. Dar acum am văzut că lucrările de mozaicare se apropie, în mare măsură, de final. Și am fost foarte încântat să văd că această magnifică biserică va fi completată și decorată spiritual nu numai în exterior, ci și în interior, foarte curând. Și va fi nu numai un monument remarcabil al construcției și arhitecturii creștine, dar și al artei creștine. Construit spre Slava Domnului, va vorbi tuturor spre Slava Domnului. Și sunt foarte fericit că Biserica Rusă și Statul Rus au contribuit la decorarea acestei magnifice biserici. De asemenea, mă bucur că am onoarea de a fi implicat în acest proiect.

Astăzi, Biserica Ortodoxă Sârbă trece printr-o perioadă de mari ispite. Iar aceste ispite afectează Biserica Ortodoxă Sârbă din țara vecină, Muntenegru. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în urmă cu un an, se repetă acum în Muntenegru. În Ucraina, fostul Președinte a decis să înființeze o nouă Biserică. El și-a imaginat că poate avea personal o Biserică și că fondarea unei noi Biserici, independentă de Biserica Ortodoxă Rusă, îl va ajuta în campania electorală. Cu toate acestea, a suferit o înfrângere acerbă în cursa sa electorală. Dar, a reușit să provoace multe pagube Bisericii, prin activitățile sale. Astăzi, ceva similar se întâmplă în Muntenegru, unde autoritățile au adoptat o lege discriminatorie, care permite ca bisericile (lăcașurile de cult) să fie scoase din Biserica Sârbă canonică și dăruite oricui. Autoritățile s-au întors împotriva oamenilor lor, iar oamenii au ieșit în stradă. Și, vedem în Muntenegru mii și zeci de mii de oameni pe străzi, în precesiuni, care își susțin Biserica.

Aș dori să vă asigur că, în această sfântă și nobilă luptă, Biserica Ortodoxă Rusă va fi alături de Biserica Ortodoxă Sârbă. Și vă doresc tuturor să se încheie cât mai curând posibil această explozie dificilă de ispite care afectează Biserica Ortodoxă din diferite țări. În primul rând, aceste ispite au început pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse, iar acum au trecut pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Autoritățile încearcă să guverneze Biserica și au fondat o Biserică la discreția lor. Dar Biserica a fost fondată de Însuși Domnul. Iar păzitorul Bisericii este poporul Bisericii. De fapt, acești oameni au ieșit, astăzi, în stradă.

Nu voi vorbi mult despre această carte, deoarece prof. Zoran Devrnja i-a prezentat conținutul în mare detaliu și îi sunt foarte recunoscător, iar dragul meu frate, Episcopul Irinej, a explicat ce fel de cititori ar putea fi interesați de această carte.

Aș dori să mulțumesc Episcopului Antonie, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Sârbe pe lângă Patriarhia Moscovei, care a inițiat publicarea acestei cărți în limba sârbă și a tradus-o. Cartea este scrisă pentru o gamă largă de cititori, nu doar pentru experți în domeniul Teologiei.

Am scris mai multe cărți voluminoase, destinate în mod special teologilor. Dar de câte ori încep să scriu o carte, încerc mereu să răspund unor întrebări, în primul rând pentru mine. Și nu scriu niciodată pe hârtie acele gânduri pe care nu le-am lămurit pe deplin. Încerc să vorbesc despre cele mai complexe întrebări teologice, cât mai simplu. În această carte, am abordat adevărurile teologice de bază, pe care se bazează Teologia Ortodoxă. Când vorbești despre Dogmatică, dar cu un om comun, acesta crede că este vorba despre  ceva rigid, înghețat, ceva departe de el. Și încerc să arăt, în cartea mea, că dogmele sunt cele pe care se bazează Biserica; așa după cum cupola acestei biserici se bazează pe acești stâlpi. Iar Biserica Memorială Sfântul Sava se sprijină pe o fundație îngropată adânc în pământ. La fel, Biserica se sprijină pe dogme. Este posibil să nu fie prea vizibile, dar dacă acea bază dogmatică este pierdută, întreaga clădire se prăbușește. Și un om care nu înțelege pe deplin dogmele, cu greu poate înțelege de ce există Biserica și ce înseamnă ea.

Închinarea noastră ortodoxă este plină de adevăruri dogmatice. Când noi, în Biserică, oficiem Sfânta Liturghie sau Utrenia sau Vecernia, ar trebui să știm că textele liturgice sunt pline de adevăruri dogmatice. Și, dacă nu recunoaștem și nu iubim dogmele, atunci este foarte dificil să înțelegem și să iubim închinarea ortodoxă. Dar, după cum am menționat în cartea mea, dogmele în sine nu sunt un fel de invenții ale teologilor. Dogmele nu s-au născut în mintea unor profesori care stăteau la un birou cu un stilou sau creion în mână sau la calculatoare - dogmele erau ceea ce fusese pus inițial chiar la temelia și chiar în inima Bisericii. Sarcina teologilor din toate epocile a fost formularea și transmiterea acestor dogme altora, într-un limbaj accesibil lor. Și, de multe ori, Părinții Bisericii au formulat adevăruri dogmatice ca răspuns la ereziile apărute. Pentru a da doar un exemplu, și sunt multe: au existat multe discuții în secolele al IV-lea și al V-lea, despre modul în care natura divină și umană au fost unite în Domnul Iisus Hristos. Apoi, unul dintre teologii secolului al IV-lea, pe nume Apollinarie, a venit cu următoarea teorie: că Iisus Hristos ar fi avut un corp uman și că sufletul și mintea lui ar fi fost divine. Și, aparent, ce ar fi greșit, într-o astfel de explicație? Numai că mintea teologică ascuțită a Sfântului Grigorie Teologul a recunoscut o amăgire periculoasă în acest sens. El a spus: iată, dacă Domnul Iisus Hristos nu a avut mintea și sufletul omenești, cum mai apărea mântuirea omului? De asemenea, el a formulat principiul care a intrat în hristologia ortodoxă și în întreaga învățătură ortodoxă a mântuirii: ceea ce nu este preluat, aceea nu s-a vindecat. Dacă Domnul Iisus Hristos ar fi preluat de la noi trupul uman, dar sufletul, spiritul și mintea lui ar fi rămas divine, atunci numai trupul nostru ar fi fost mântuit. Nu! - spune Sfântul Grigorie Teologul - El a preluat întreaga natură umană, atât spiritul, cât și sufletul și trupul. Și, de ce este important pentru noi? Pentru că a luat asupra Sa trupul nostru uman, mintea și sufletul nostru. Această dogmă este direct legată de mântuirea noastră personală și de destinul nostru personal în eternitate.

Am dat doar un exemplu și sunt multe. Și nu este atât de ușor să explici totul omului modern, pentru că trăiește după alte idei și se gândește la alte lucruri. Prin urmare, revine teologului modern sarcina de a transmite omului modern sfintele adevăruri antice formulate în limbajul străvechi. Și, trebuie transmise astfel încât omul modern, nu doar să le înțeleagă, ci să le pătrundă și să le iubească.

Sunt profund convins că Teologia Ortodoxă ar trebui să fie nu numai adevărată, ci și inspirată. Și, prin această carte, aș dori să transmit cititorului cel puțin o parte din acea inspirație pe care am simțit-o nu doar când scriam cartea, ci și când mi-a fost predată această Teologie Dogmatică prin lucrările Părinților Bisericii. Sper că, datorită acestui lucru, nu numai în Rusia, ci și în Serbia, își va găsi calea către cititori.

Aș dori să vă doresc tuturor ajutor de la Dumnezeu în eforturile și în slujirea voastră. Domnul să salveze Serbia, poporul sârb și Biserica Ortodoxă Sârbă! Și, să știți că Rusia și Biserica Rusă sunt alături de voi!
25 February 2020

10:53

MUNTENEGRU: Focul credinței, focul iubirii, focul dreptății a fost aprins

„Focul credinței, focul iubirii, focul dreptății a fost aprins. Cenușa a fost dată la o parte și a ieșit la iveală focul credinței în Dumnezeu, iar oamenii lui Dumnezeu au strălucit, în Muntenegru. Am călătorit în toată lumea, dar astfel de oameni nu pot fi găsiți nici în nord, nici în sud, nici în est. Acești oameni care nu-și trădează sfinții, care își salvează onoarea și sufletele, au devenit adevăratul popor al lui Dumnezeu, bazat pe testamentul Sfântului Petru din Cetinje, pe legea lui”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohie, duminică, 26 februarie 2020, la Catedrala Ortodoxă din Niksic, în urma unei noi procesiuni pașnice a credincioșilor care manifestau împotriva noii legi adoptate în Muntenegru, de confiscare a proprietăților Bisericii Ortodoxe Sârbe ...
Continuă
„Focul credinței, focul iubirii, focul dreptății a fost aprins. Cenușa a fost dată la o parte și a ieșit la iveală focul credinței în Dumnezeu, iar oamenii lui Dumnezeu au strălucit, în Muntenegru.

Am călătorit în toată lumea, dar astfel de oameni nu pot fi găsiți nici în nord, nici în sud, nici în est. Acești oameni care nu-și trădează sfinții, care își salvează onoarea și sufletele, au devenit adevăratul popor al lui Dumnezeu, bazat pe testamentul Sfântului Petru din Cetinje, pe legea lui”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohie, duminică, 26 februarie 2020, la Catedrala Ortodoxă din Niksic, în urma unei noi procesiuni pașnice a credincioșilor care manifestau împotriva noii legi adoptate în Muntenegru, de confiscare a proprietăților Bisericii Ortodoxe Sârbe din țară.„Această lege adusă este născută din fratricid și blasfemie. Este un mare dar al lui Dumnezeu că oamenii s-au trezit, că oamenii nu și-au pierdut sufletul, onoarea și sentimentul față de Altar.

Când poporul lui Dumnezeu vorbește, aceasta reprezintă cuvântul adevărului și al dreptății. Cel mai important este ca legile fratricide și blasfemiatoare să fie anulate cât mai rapid”, a subliniat Mitropolitul, conform unor informații oferite de Eparhia de Budimlja și Niksic.

 Referindu-se la cei ce au votat legea în cauză, Mitropolitul a continuat: „Ar trebui să-i vadă pe acești oameni. Dacă sunt autorități ale oamenilor, ar trebui să audă vocea poporului lor. Sperăm ca cei care au adoptat această lege nedreaptă să o retragă, pentru a salva onoarea Muntenegrului și a Guvernului Muntenegrului, onoarea Președintelui Muntenegrului, onoarea acestei țări. Onoarea Muntenegrului este cea mai importantă”, a concluzionat Mitropolitul, anunțând că procesiunile pentru salvarea sfinților vor continua.

25 February 2020

10:40
telegraf
Arheologii din Durham, nordul Angliei, au descoperit rămășițele unei capele medievale distruse în timpul războiului civil englez, lacașul religios fiind ascuns sub terenul Castelului Auckland. Descoperirea este deosebit de importantă, întrucât arheologii susțin, conform presei internaționale, că această capelă ar fi fost mai mare decât Capela Regală de la Westminster (foto).
25 February 2020

10:34
telegraf În Sfântul Sinod desfășurat în ziua de 21 februarie 2020, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a asigurat că, în ultimele săptămâni, au avut loc înțelegeri concrete cu Antiohia în vederea rezolvării problemei jurisdicției asupra Qatarului. Declarația a urmat unui răspuns pozitiv al Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei la inițiativa Ierusalimului pentru Unitatea Ortodoxă, ce se materializează în aceste zile sub forma „Adunării Frățești de la Amman”- ocazie cu care cei doi Patriarhi amintiți mai sus vor reaborda inclusiv tema Qatarului, pentru a se ajunge la un acord final.
25 February 2020

10:24
telegraf Aproape 60.000 de persoane au participat la o procesiune și la o Slujbă de Mijlocire în apărarea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, în fața Catedralei Învierii lui Hristos din capitala acestui stat, Podgorica, duminică 23 februarie 2020, conform mai multor rapoarte internaționale de presă. Este cel mai mare număr de credincioși de la începutul acestor demonstrații.
25 February 2020

10:17

A trecut la cele veșnice celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor Alexei Sidorov

Celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor al Academiei Teologice din Moscova și al Seminarului Sretensky, Alexei Sidorov, a trecut la cele veșnice, pe 23 februarie 20020, la vârsta de 76 de ani, informează publicația rusească Credo.Press. Profesorul Alexei Sidorov este autorul a peste 100 de publicații științifice. O parte importantă a lucrării sale constă în traducerea în limba rusă și comentarii la lucrările Părinților Bisericii, în special ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe care l-a făcut cunoscut în Rusia, între primii traducători, începând să-și publice lucrările sub pseudonim în perioada persecuțiilor sovietice.Alexei Ivanovici Sidorov s-a născut pe 27 noiembrie 1944 în satul Saltykovka din regiunea Moscovei. După absolvirea liceului în 1962, a lucrat într-o ...
Continuă
Celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor al Academiei Teologice din Moscova și al Seminarului Sretensky, Alexei Sidorov, a trecut la cele veșnice, pe 23 februarie 20020, la vârsta de 76 de ani, informează publicația rusească Credo.Press.

Profesorul Alexei Sidorov este autorul a peste 100 de publicații științifice. O parte importantă a lucrării sale constă în traducerea în limba rusă și comentarii la lucrările Părinților Bisericii, în special ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe care l-a făcut cunoscut în Rusia, între primii traducători, începând să-și publice lucrările sub pseudonim în perioada persecuțiilor sovietice.

Alexei Ivanovici Sidorov s-a născut pe 27 noiembrie 1944 în satul Saltykovka din regiunea Moscovei. După absolvirea liceului în 1962, a lucrat într-o fabrică, pe post de strungar, apoi în armată (1963-1966), înainte de a lucra ca mecanic și inginer (1966-1969). În 1969 a intrat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. A absolvit, în 1975, Departamentul de Istorie a Lumii Antice și Departamentul de Limbi Antice. După aceste studii, a lucrat ca cercetător și, într-un final,  a ajuns cercetător senior al Institutului de Istorie Rusă al Academiei Ruse de Științe. În 1981, a susținut o teză pe tema: „Problema gnosticismului și a sincretismului în cultura antică târzie”. 

Din 1993 până în 2008, a lucrat la Institutul de literatură mondială al Academiei Ruse de Științe, în calitate de director de cercetare, responsabil cu grupul de literatură bizantină.
În 1988, a fost invitat să predea Istoria Bisericii Antice, la Academia și Seminarul Teologice din Moscova. În 1990, a primit tilul de Master II în Teologie, al Academiei Teologice din Moscova, iar în 1991 a primit titlul academic de profesor asociat al Academiei Teologice din Moscova, unde a fost primit la Catedra de Patronologie. Din 1994 până în 2000, a predat Patrologie la Universitatea Ortodoxă Sfântul Ioan Evanghelistul și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Sfântul Tihon din Moscova.

În 1997, a ajuns la gradul de profesor și a continuat să predea ca atare la Academia Teologică din Moscova și la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon. În 1999, a susținut o teză de doctorat în Istoria Bisericii, despre „Monahismul antic în istorie și lucrări literare” la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon.

Pe lângă lucrările Sfântului Maxim Mărturisitorul și adnotări, a publicat o parte din scrierile lui Évagrie Ponticul, ale Fericitului Teodoret al Cirului, ale Sfântului Anastasie Sinaitul și ale Sfântului Grigorie Palama și alte lucrări din literatura ascetică și monahală.

În plus, a scris un manual pentru academii și institute teologice: „Apariția scrierilor bisericești".

A. I. Sidorov a fost redactorul a cinci serii de cărți:
   - Moștenirea patristică (5 volume).
   - Biblioteca Părinților și Doctorilor Bisericii (15 volume).
   - Monahismul ortodox și ascetismul în studii și documente (4 volume),
   - Sfinții Părinți și Doctorii Bisericii, în studiile savanților ortodocși (4 volume).
   - Colecția completă a Sfinților Părinți ai Bisericii și a scriitorilor ecleziastici în traducere rusă (9 volume publicate până în prezent).

Cu profesorul Pavel Kirillovitch Dobroțvetov, de la Academia Teologică din Moscova și Seminarul Sretensky, și cu profesorul A R Fokin, de la Academia Teologică din Moscova și Institutul de Studii Sfinte din Moscova Chiril și Metodiu, Profesorul A I Sidorov a lucrat la un Manual de Patrologie pentru unitățile de învățământ religios, primul volum (din trei planificate) fiind publicat anul trecut.

Amintire veșnică acestui slujitor al Bisericii și al Sfinților Părinți, a cărui învățătură solidă a fost fidelă celei mai riguroase Tradiții Ortodoxe, în care teoria nu a fost niciodată disociată de viața eclezială și de experiența spirituală, profesor genial și carismatic, foarte apreciat de elevii săi.
25 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 25.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Tarasie Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului
 • Sf. mucenic Alexandru
 • Sf. Mc. Righin, episcopul Scopelor
 • Sf. Mc. Ipatie igumenul
 • Sf. Mc. Antonie
 • Sf. Teodor cel nebun pentru Hristos
 • Sf. Mc. Marcel, episcopul Apamiei Ciprului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
25 February 2020

16:29

Politica din interiorul nostru (KSLCătălin)

Cu referire la manevrele politice recente, la corectitudinea politică și modul în care ea poate schimba realitățile...(C.D.) Întrebare: Suntem, sau nu, influențați mereu să devenim alte imagini decât Cea a lui Dumnezeu? KSLCătălin: Desigur, suntem influențați. Consider, însă, că suntem prea puțin influențați prin politica ce se face în exteriorul ființei noastre, în jurul nostru. Ceea ce ne influențează cu adevărat, este deschiderea noastră din interior (politica din interiorul nostru) spre orice ne mângâie în apucăturile noastre. Dacă nu ar fi politicienii, ar fi oamenii de știință; dacă nu ar fi oamenii de știință, ar fi cluburile de distracții; sau poate chiar (ferească Dumnezeu!)... preoții. Într-adevăr, citind printre zicerile Sf...
Continuă
Cu referire la manevrele politice recente, la corectitudinea politică și modul în care ea poate schimba realitățile...
(C.D.) Întrebare: Suntem, sau nu, influențați mereu să devenim alte imagini decât Cea a lui Dumnezeu? 

KSLCătălin: Desigur, suntem influențați. Consider, însă, că suntem prea puțin influențați prin politica ce se face în exteriorul ființei noastre, în jurul nostru. Ceea ce ne influențează cu adevărat, este deschiderea noastră din interior (politica din interiorul nostru) spre orice ne mângâie în apucăturile noastre. 

Dacă nu ar fi politicienii, ar fi oamenii de știință; dacă nu ar fi oamenii de știință, ar fi cluburile de distracții; sau poate chiar (ferească Dumnezeu!)... preoții. Într-adevăr, citind printre zicerile Sfinților Părinți nu foarte îndepărtați de vremurile noastre, găsim avertismente chiar și în ce-i privește pe preoții, călugării veacurilor din urmă. 

Deci, cine să fie de vină: călugării, oare? preoții, oare? oamenii de știință, oare? politicenii, oare? sau... fiecare dintre noi?

Ca experiment, vă propun ceva: rupeți-vă total de politică, dacă puteți(!!), până acolo încât să ajungeți, în câțiva ani, să căutați prin enciclopedii de doi bani numele marionetelor ei atunci când sunteți, cine știe prin ce împrejurare ciudată, obligat să dați totuși un răspuns la adresa lor, doar fiindcă pur și simplu până atunci nu ați auzit de acei oameni (marionetă). Veți putea observa atunci, în cel mai fericit caz, cu mare ușurință, că nu ați mai fost influențat în niciun chip să mai deveniți o altă imagine decât Cea a lui Hristos! Și tot astfel, veți observa la fel de bine, prin urmare, că totul nu depinsese în viață, pentru această întoarcere pozitivă, decât de voința dumneavoastră de a renunța odată la plăcerea de a le da ocazia unora să vă influențeze; adică la plăcerea, totuși, de a fi influențat.

Iar dacă, cine știe cum, nu s-a schimbat nimic, deși v-ați rupt de politică (celălalt unic caz care mai rămăsese posibil), atunci înseamnă că nu politicul vă influențase, nici oamenii de știință, nici cluburile, nici unii preoți, ci vina existase undeva în interiorul dumneavoastră.

Ambele cazuri vă vor demonstra același lucru: doar de alegerea fiecăruia dintre noi depinde ceea ce "suntem influențați" să devenim.

KSLCătălin
Lăcașuri Ortodoxe

24 February 2020

15:26

Atelier de brutarie la Muzeul din Chirnogi: Pâinea noastră, cea spre ființă

Pentru că la începutul săptămânii trecute, luni 10 februarie 2020, a fost cinstit Sfântul Mare Mucenic Haralambie, cunoscut în popor ca ocrotitorul brutarilor, Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi a dorit să marcheze momentul.Lăcașuri Ortodoxe a transmis în direct, cu ceva timp în urmă, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din Biserica Sfântului Ierarh Haralambie din localitatea Varnenții din Bulgaria. În cadrul Muzeului, în parteneriat cu cele două școli gimnaziale din Chirnogi, elevii, însoțiți de către cadrele didactice (Școala Nr 1: d-na Margareta Ștefan și d-na Vasilica Stanemir; Școala Nr. 3: d-na Doina Roman) au participat la un atelier practic de brutărie.Având concursul d-nei Adina Vișan, administratorul firmei oltenițene de p...
Continuă
Pentru că la începutul săptămânii trecute, luni 10 februarie 2020, a fost cinstit Sfântul Mare Mucenic Haralambie, cunoscut în popor ca ocrotitorul brutarilor, Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi a dorit să marcheze momentul.

Lăcașuri Ortodoxe a transmis în direct, cu ceva timp în urmă, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din Biserica Sfântului Ierarh Haralambie din localitatea Varnenții din Bulgaria. În cadrul Muzeului, în parteneriat cu cele două școli gimnaziale din Chirnogi, elevii, însoțiți de către cadrele didactice (Școala Nr 1: d-na Margareta Ștefan și d-na Vasilica Stanemir; Școala Nr. 3: d-na Doina Roman) au participat la un atelier practic de brutărie.

Având concursul d-nei Adina Vișan, administratorul firmei oltenițene de produse de panificație Forni, două grupe de elevi au fost angrenate într-o prezentare practică și teoretică asupra modului de preparare a pâinii. Preacucernicul Părinte paroh Adrian Postolea a prezent, din perspectiva creștină, rolul și importanța pâinii, ca materie euharistică, și anumite norme și condiții de morală creștină referitoare la pâine.

Cei prezenti au rostit Rugăciunea Tatăl Nostru și rugaciunea de începere a lucrului. Au fost prezentate vasele tradiționale din lemn,  folosite la prepararea pâinii în gospodăria tradițională românească (copaie din lemn, pentru frământat aluatul, și calapoade pentru dospitul acestuia). Totodată, custodele Muzeului, Relu Cotoban, a prezentat o serie de obiecte legate de pâine, aflate în Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi, vase din lemn, pristolnic din piatră etc.

Celor prezenți, le-au fost exemplificate diverse moduri de realizare a preparatelor mai noi sau tradiționale (pâine franzelă, paine împletită, japoneză, prescură, covrig tip brezel, puișori, trandafiri și frunze pentru ornat diverse turte la ocazii fesive). 

Scopul acestei acțiuni frumoase a fost ca elevii să descopere din tainele preparării pâinii noastre, cea de toate zilele, să aprecieze efortul de pregătire, dar să existe și o punte peste timp între tradiție și panificația modernă, între actualitate și păstrarea tradițiilor strămoșilor noștri.

Copiii au lucrat, efectiv, diverse produse de panificație, apoi acestea au fost coapte în Muzeu, în cuptoare aduse special, după care au fost servite calde, de către participanți. Chiar dacă nu vor îmbrățișa cariera de brutar, elevii participanți vor avea un alt respect pentru pâine și pentru cei ce trudesc la prepararea ei.

D-na Adina Vișan a fost însoțită de un lucrător brutar, ce a prezentat, pas cu pas, etapele și modul de realizare a produselor din brutaria de astăzi, iar d-na Lucia C. a prezentat modul de realizare a unor produse tradiționale.

Ziua a fost pe placul copiilor, ce au imbinat teoria cu practica, utilul cu plăcutul, au văzut și au învățat direct lucruri noi, delectându-se, totodată, cu pâine aburindă din cuptor - o pâine realizată de ei înșiși.

Copiii de la Școala  Nr. 3 au prezentat și două poezii dedicate pâinii și brutarilor, drept mulțumire pentru invitație. Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi deschide, astfel, seria unor ateliere de păstrare a tradițiilor,  urmând ateliere de olărit, de țesut, de împletituri de nuiele, de pictură etc.

A consemnat, pentru Lăcașuri Ortodoxe, 
corespondentul din teritoriu: Ing Aurelian Cotoban (Relu)
24 February 2020

14:58
telegraf
Invitație la o nouă seară duhovnicească… Parohia „Șerban Vodă” din București, str. Petre ȚuȚea nr. 1, sector 4, vă invită la o nouă seară duhovnicească, având tema/titlul: „Sfintele icoane, izvor de credință, de bucurie și de speranta”

Evenimentul spiritual va avea loc în seara Duminicii Ortodoxiei – 08.03.2020, orele 18:00, în cadrul Bisericii „Șerban Vodă” din sectorul 4 al capitalei. Invitat/conferențiar va fi Părintele Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Autor: Stelian Gomboș
24 February 2020

14:50

Proiecție în cea mai veche Universitate din România

Brațele părintești sârguiește a mi le deschide mie, că în desfătări am cheltuit toată viațamea, spre bogăția cea necheltuită a îndurărilor Tale, privind Mântuitorule, acum, nutrece cu vederea inima mea cea săracă, căci către Tine, Doamne, cu umilință strig: Amgreșit, Părinte, la cer și înaintea Ta! (Această cântare era una din cântările psaltice pecare Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa o îndrăgea cel mai mult, așezându-se îngenunchi și plângând pe tot timpul cântării, așa cum mărturisește în filmul ”7Cuvinte” unul dintre ucenicii săi)Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere și Biserica Toma Cozma au organizat prima proiecție de film din acest an, care s-a desfășurat marți, 18 februarie, în spațiul Librăriei ”Orest Tafrali” de la Universitatea ”Alexandru Ioan...
Continuă
Brațele părintești sârguiește a mi le deschide mie, că în desfătări am cheltuit toată viața
mea, spre bogăția cea necheltuită a îndurărilor Tale, privind Mântuitorule, acum, nu
trece cu vederea inima mea cea săracă, căci către Tine, Doamne, cu umilință strig: Am
greșit, Părinte, la cer și înaintea Ta! (Această cântare era una din cântările psaltice pe
care Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa o îndrăgea cel mai mult, așezându-se în
genunchi și plângând pe tot timpul cântării, așa cum mărturisește în filmul ”7
Cuvinte” unul dintre ucenicii săi)

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere și Biserica Toma Cozma au organizat prima proiecție de film din acest an, care s-a desfășurat marți, 18 februarie, în spațiul Librăriei ”Orest Tafrali” de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai veche Universitate din România. Este vorba despre filmul "7 cuvinte" povestea tulburătoare a Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, documentată riguros de regizorul Andrei Negoiță Zagorodnâi, originar din Iași, dar stabilit de 25 ani în America.

Evenimentul a fost moderat de Prof. Dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei de Slavistică, Departamentul de limbi și literaturi străine, Conf. Dr. Marina Vraciu, din cadrul aceleiași catedre și Dr. Vasilica Onofrei specialist relații publice și voluntar la Biserica Toma Cozma din Iași.

După eveniment s-a desfășurat un interesant dialog între public și regizorul Andrei Negoiță, care ulterior a plecat din nou în America pentru a încerca să pună pietre de temelie la noile sale proiecte. Astfel, complementar proiectului dedicat filmului SCRUM, a
cunoscut lumina tiparului la Editura Egumenița cartea SCRUM care va fi tradusă și în limba engleză americană. Cartea SCRUM, despre copii abandonați, este un proiect inedit care poate schimba vieți. Cartea este semnată de Sergiu Ciocârlan, autor renumit ale cărui cărți duhovnicești se află printre darurile pe care Dumnezeu le așează în fața noastră.

Apreciem în mod deosebit implicarea regizorului Andrei Negoiță, care vine cu un suflu nou în cinematografia modernă, având în plan alte două proiecte cinematografice, respectiv: SCRUM, despre care se pot găsi detalii pe site-ul scrumfilmul.ro și JUSTIN un
film despre Părintele Iustin Pîrvu. Inovația absolută este că pre-producția unui film a dus la crearea unei cărți, și nu invers, dar această carte trebuie să fie o trambulină spre producerea filmului SCRUM. Acest proiect poate trezi România, dacă filmul iese și este făcut la magnitudinea pe care o merită. 

Filmul SCRUM este un proiect social inedit care va spune povestea miracolului de la Valea Screzii și Valea Plopului, iar 25% din încasările filmului vor ajunge la orfanii și bătrânii abandonați din Valea Screzii. Cazul lui Ovidiu, care din ghetou a ajuns campion
mondial la rugby, poate fi victoria oricărui copil, a cărui viață se poate schimba radical cu ajutorul tău. Donațiile pentru realizarea filmului pot fi făcute pe site-ul: scrumfilmul.ro, ajutând copiii să nu rămână ai nimănui.

”SCRUM spune povestea a doi campioni, care luptă fiecare în felul său contra  abandonului: un preot remarcabil, dar și un cetățean remarcabil, care conduce prin puterea exemplului de 30 de ani (părintele Tănase) și un copil crescut în Valea Screzii, care va ajunge campion de rugby, un sport care oglindește duritatea societății, unde e „rupere de oase”.

Contribuind financiar pentru realizarea acestui film, poți să începi să controlezi o piață, să încerci să produci filme de calitate, în care crezi tu și care te reprezintă, să nu fii doar un simplu consumator”, a subliniat printre altele regizorul Andrei Negoiță. Teaserul filmului SCRUM, poate fi vizionat accesând linkul: https://youtu.be/jQK6mWweoKM .

Doritorii pot achiziționa de la Librăria ”Orest Tafrali”, dvd-uri și cărți apărute la Editura Bonifaciu în care sunt publicate predici unice ale Părintelui Gheorghe Calciu, detalii despre viața sa și despre suferințele din închisorile comuniste.

Caravana Eroilor la Iași În colaborare cu Asociația „Ortodoxia Tinerilor” și implicarea președintelui Claudiu Bălan, Biserica Toma Cozma a organizat în perioada 1-9 februarie 2020, Expoziția itinerantă „Caravana Eroilor”, despre eroii care au pătimit în închisorile comuniste.

Expoziția ”Caravana Eroilor” rămâne la Iași și în perioada următoare, putând fi vizitată și în alte locații, iar pe data de 19 martie 2020, va fi derulată la Conferința anuală despre Sfinții închisorilor de la Teatrul Luceafărul.

Autor: Vasilica Onofrei
24 February 2020

11:19

Învață să devii lider în slujire, între creștinii ortodocși

Mai multe conferințe care vizează formarea și consolidarea de lideri ai creștinilor ortodocși se desfășoară în următoarele luni în patru orașe din S.U.A.Aceste întruniri privind conducerea în slujire sunt o inițiativă a The Orthodox Christian Leadership Initiative (OCLI), în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir (SVOTS), din New York. OCLI dezvoltă un program intensiv în ce privește conducerea în rândul slujitorilor, atât pentru mireni, cât și pentru clerici, care servesc în prezent corpul Bisericii locale într-o varietate de roluri, sau care sunt interesați să slujească în parohiile lor. Următoarele întruniri vor servi ca pilot pentru programele de conducere a slujitorilor.Întrunirile pentru liderii slujitori se desfășoară în următoarele orașe:    Mi...
Continuă
Mai multe conferințe care vizează formarea și consolidarea de lideri ai creștinilor ortodocși se desfășoară în următoarele luni în patru orașe din S.U.A.

Aceste întruniri privind conducerea în slujire sunt o inițiativă a The Orthodox Christian Leadership Initiative (OCLI)
, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir (SVOTS), din New York. OCLI dezvoltă un program intensiv în ce privește conducerea în rândul slujitorilor, atât pentru mireni, cât și pentru clerici, care servesc în prezent corpul Bisericii locale într-o varietate de roluri, sau care sunt interesați să slujească în parohiile lor. Următoarele întruniri vor servi ca pilot pentru programele de conducere a slujitorilor.

Întrunirile pentru liderii slujitori se desfășoară în următoarele orașe:
    Minneapolis, MN - 29 februarie
    Houston, TX - 7 martie
    Los Angeles, CA - 16 mai
    Washington, D.C. - 27 iunie

Temele participanților includ:
    Realizarea unei mai bune înțelegeri a conducerii creștine ca făcând voia lui Dumnezeu în medii personale, comunitare, bisericești și laice;
    A deveni lideri mai buni la domiciliu, în cartier, la slujbă și în parohie, mărturisind pe Hristos în slujirea cu iubire a celorlalți și ajutând la pregătirea Împărăției Sale;
    A învăța să atragi si să-i inspiri pe tinerii adulți în a-și asuma poziții de responsabilitate sporită în Biserică;
    Adoptarea unei abordări în administrarea vieții, primind darurile de la Dumnezeu și oferindu-le cu generozitate celor nevoiași;
    Dobândirea unei mai bune înțelegeri a misiunii de lider și a conducerii laicilor în comun cu clerul;
    A învăța să lucrezi împreună într-o parohie, căutând să fie „orașul de pe deal” care este mărturisitor al lui Hristos și lucrează în Duhul Sfânt;
    Stăpânirea aspectelor manageriale de zi cu zi în efortul comunitar: întâlniri, consilii, conflicte, administrare, etică și finanțe.
24 February 2020

10:52

La Amman, in această săptămână, are loc întâlnirea Primaților ortodocși ai Bisericilor locale

O întâlnire a liderilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale este programată să aibă loc la Amman, în această săptămână, la inițiativa Patriarhului Teofil al Ierusalimului. Într-un interviu exclusiv acordat RIA Novosti, citat de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele acestui departament, a explicat cine va participa la întâlnire, ce subiecte vor fi discutate și cu ce obiective vor fi delegați reprezentanții Bisericii Ortodoxe Rusești, de sub conducerea Patriarhului Chiril al Moscovei.- Înaltpreasfinția Voastră, când va avea loc exact conferința pan-ortodoxă din Amman și cum ar trebui să o numim?   - Conform scrisorii Patriarhului Teofil al Ierusalimului, principala întrunire...
Continuă
O întâlnire a liderilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe locale este programată să aibă loc la Amman, în această săptămână, la inițiativa Patriarhului Teofil al Ierusalimului.

Într-un interviu exclusiv acordat RIA Novosti, citat de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele acestui departament, a explicat cine va participa la întâlnire, ce subiecte vor fi discutate și cu ce obiective vor fi delegați reprezentanții Bisericii Ortodoxe Rusești, de sub conducerea Patriarhului Chiril al Moscovei.

- Înaltpreasfinția Voastră, când va avea loc exact conferința pan-ortodoxă din Amman și cum ar trebui să o numim?
   - Conform scrisorii Patriarhului Teofil al Ierusalimului, principala întrunire va avea loc pe 26 februarie. Delegațiile vor ajunge pe 25 februarie, vor pleca pe 27. În loc de o conferință pan-ortodoxă, este mai indicat să vorbim despre o întâlnire frățească a Primaților și a reprezentanților Bisericilor locale.

- Care este scopul acestei întâlniri, cu ce obiective și cu ce speranțe va participa Patriarhul Chiril?
   - Scopul acestei întâlniri, potrivit Patriarhului Teofil, este de a discuta despre păstrarea unității ortodoxe. Din păcate, astăzi este o realitate că există diviziuni și divergențe serioase între Bisericile locale. Există, de asemenea, riscul unei schisme profunde în Biserica Ortodoxă. Doar un dialog sincer și frățesc, cu eforturile comune ale tuturor Bisericilor autocefale recunoscute, vor face posibilă depășirea acestor diviziuni. Sperăm că următoarea întâlnire va fi un pas important în această direcție.

- Ce Biserici au fost de acord să participe la întâlnire, care au răspuns cu un refuz și de ce?
    - Întrucât Biserica Rusă nu a fost nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestui eveniment, nu deținem informații exacte despre numărul participanților săi și nici despre componența delegațiilor. În măsura în care se poate judeca după informațiile publicate, mai multe Biserici autocefale au decis să participe. Pe de altă parte, pe lângă Patriarhul Bartolomeu, Primații Bisericilor din Grecia, Cipru și Albania și-au anunțat public refuzul de a lua parte la eveniment, fiind de părere că numai Patriarhul Constantinopolului poate convoca acest tip de întâlnire.

- Va merge Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, primat al Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainene?
   - Componența delegației noastre va fi anunțată ulterior.

- Ce știți despre amestecul anumitor politicieni, care au descurajat Primații să participe la conferință? Care este rolul Statelor Unite în această poveste?
   - Interferența politică în procesul de întemeiere a așa-numitei „Biserici Ortodoxe din Ucraina” a fost evidentă de la început. Suntem pe deplin conștienți de faptul că recunoașterea ulterioară a schismaticilor de către Bisericile din Grecia și Alexandria nu a avut loc fără intervenție externă. Știm că s-au exercitat presiuni și asupra întâlnirii de la Amman. În orice caz, este dificil de interpretat altfel refuzul de a participa la acest eveniment, pe care Arhiepiscopul Atenei l-a anunțat jurnaliștilor imediat după întâlnirea cu Ambasadorul american. V-aș reaminti că a anunțat că a recunoscut „Biserica Ortodoxă din Ucraina” după numeroase discuții cu același diplomat.

- Sunt prevăzute slujiri liturgice comune, întâlniri cu autoritățile civile în Amman?
   - Din scrisorile de invitație ale Preafericitului Părinte Teofil, Patriarh al Ierusalimului, nu apare nicio slujire liturgică comună în Amman. Se presupune că participanții îl vor întâlni pe Regele Iordaniei, Abdallah ibn-Hussein.

- Sunt posibile alte întâlniri de acest tip, cât de des și unde?
   - Sperăm că întâlnirea de la Amman va fi începutul unei serii de întâlniri de care familia noastră ortodoxă are atât de mare nevoie astăzi.
24 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 24.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Înaintemergător și Botezător Ioan
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
24 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 23.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. sfințit mucenic Policarp, episcopul Smirnei
 • Cuvioșii Ioan, Moise, Antioh și Antonin
 • Sf. Gorgonia, sora Sf. Grigorie Teologul
 • Sf. Mc. Clement
 • Sf. muceniță Tea
 • Cuv. Zevina, Polihroniu, Moise și Damian
 • Sf. nou Mc. Damian
 • Cuviosul Damian de la Esfigmenu, Muntele Athos
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
23 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 22.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. mucenici din Evghenia
 • Cuviosul Atanasie mărturisitorul
 • Sf. Mc Antusa și cei 12 slujitori ai ei
 • Sf. Mc. Sinetos
 • Cuv. Talasie și Limneu
 • Sf. Telesfor, episcopul Romei
 • Sf. Vlasiu, papa Romei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
22 February 2020

11:41

Să încetăm să ne mai căutăm mângâierea în istorie!

147 de ani de nemurire. Sofia l-a cinstit pe Ierodiaconul Ignatie - Vasil Levski"O zi ca celelalte, dar nu chiar. Bulgaria plânge după tine, Diacone!"Clerul, diplomații, oamenii de stat, oficialii administrației locale și mulți cetățeni s-au adunat în urmă cu o seară la Catedrala Sfânta Sofia - Înțelepciunea lui Dumnezeu, cu capul plecat și lumânări aprinse, pentru a se ruga împreună pentru pacea unuia dintre cei mai iubiți fii ai Bulgariei - Ierodiaconul Ignatie (Vasil Levski).Pe 19 februarie, anul acesta, s-au împlinesc 147 de ani de la mutarea în veșnicie a celui mai iubit erou național. Slujba de cinstire a fost oficiată sub conducerea Episcopului Policarp de Belogradchik, Vicar al Mitropoliei de Sofia.La Slujba de Pomenire au luat parte Patriarhul Neofit al  Bulgari...
Continuă
147 de ani de nemurire. Sofia l-a cinstit pe Ierodiaconul Ignatie - Vasil Levski
"O zi ca celelalte, dar nu chiar. Bulgaria plânge după tine, Diacone!"

Clerul, diplomații, oamenii de stat, oficialii administrației locale și mulți cetățeni s-au adunat în urmă cu o seară la Catedrala Sfânta Sofia - Înțelepciunea lui Dumnezeu, cu capul plecat și lumânări aprinse, pentru a se ruga împreună pentru pacea unuia dintre cei mai iubiți fii ai Bulgariei - Ierodiaconul Ignatie (Vasil Levski).

Pe 19 februarie, anul acesta, s-au împlinesc 147 de ani de la mutarea în veșnicie a celui mai iubit erou național. Slujba de cinstire a fost oficiată sub conducerea Episcopului Policarp de Belogradchik, Vicar al Mitropoliei de Sofia.

La Slujba de Pomenire au luat parte Patriarhul Neofit al  Bulgariei și Eparhul Gherasim de Melnik, secretar general al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

În centrul sfântului lăcaș, alături de portretul Ierodiaconului Ignatie, a fost așezată o relicvă păstrată în această biserică, o legătură din părul Ierodiaconului - probabil parte din aceea pe care o încredințase mamei sale pentru a o proteja. Cei prezenți și-au plecat capul înaintea patriotului, revoluționarului, clericului ortodox, care a îndeplinit poruncile lui Hristos și și-a dat viața pentru semenii săi.

După Slujba de Pomenire, clericii și cetățenii au mers la monumentul lui Vasil Levski, în procesiune, alaturându-se lor și Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, Vicepreședintele Iliana Yotova, miniștri, ambasadori, funcționari publici. Au fost rostite cuvinte de către Președinte și de Primarul Municipiului Sofia, Yordanka Fandakova, cât și de scriitorul Zdravka Evtimova.

Președintele Radev a cerut să se înceteze a se mai căuta mângâierea în istorie:
„Este timpul să învățăm ce înseamnă demnitatea, din sacrificiul personajelor noastre. Este prea convenabil să te mândrești cu lucrarea altora. Libertatea și demnitatea nu sunt moștenite și nici împrumutate. Fiecare generație luptă pentru ele. Bătălia noastră pentru idealul Apostolului are loc acum... De aceea, să ne plecăm capul azi. Să nu uităm că totul depinde de eforturile noastre unite. Timpul acesta nu se maiîntoarce, iar noi îl amprentăm. Bulgaria are nevoie de curajul și eforturile fiecăruia dintre noi. Misiunea noastră nu este să ne plângem personajele, ci să le împlinim visele!”.
Deosebit de impresionant și emoționant a fost discursul scriitoarei Zdravka Evtimova:
"Ce este libertatea astăzi?" Mă gândesc la cei corupți, la cei care smulg carne din carnea Bulgariei, care fură de la nou-născuți, care fură de la oamenii bolnavi, pentru a fuma trabucuri care costă 2.000 de euro, la cei care au case de lux, dar în mijlocul acelor case stau banii furați ai copiilor bolnavi care așteaptă foarte des în zadar.
Nu, Bulgaria nu este mai puțin trădată. Dar, Bulgaria trăiește și astăzi. Onestitatea și demnitatea sunt încă vii”, a amintit Zdravka Evtimova.
„Iar în această seară, nu suntem aici pentru a sărbători 147 de ani de la moartea Apostolului. Ne-am adunat, astăzi, pentru a comemora nemurirea Bulgariei. O vedem în zâmbetele copiilor noștri. Mulțumesc, Apostole!".
Copleșit de flori și coroane, monumentul Apostolului care și-a dat viața pentru semenii săi a arătat într-un mod clar că poporul bulgar își venerează eroii și are nevoie de liderii lor patrioți.


Mai multe fotografi8i puteți vedea accesând adresa: https://flic.kr/s/aHsmLv1fbx
21 February 2020

11:00
telegraf
Un nou film documentar despre Creștinismul Ortodox din Congo, poate fi văzut la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=JY3N_wf28UI

21 February 2020

10:57
telegraf
Întâlnirea de urgență a Sfântului Sinod al Bisericii Etiopiene (de rit oriental), despre care anunțasem în buletinele anterioare de știri, a discutat diverse subiecte de interes, între altele Sinodul anunțând ca va înainta acuzații împotriva a trei agenții media, respectiv OBN, OMN, LTV din Etiopia. Serviciul OCP de știri a anunțat, de asemenea, că s-a luat decizia suspendării temporare a liderilor „Mișcării Ortodoxe Oromio”, până când se vor întoarce la Biserica mamă. Sinodul a denunțat și Biserica înființată recent în SUA în cadrul așa-numitei Mișcări Ortodoxe Oromia. Se va solicita, autorităților federale și regionale de securitate și altor organe, protecție specială pentru cele două mari și istorice mănăstiri Debre Libanos Sfânta Tecla Haymanot, precum și Zequala St. Gebre Menfes Kidus, devenite ținte recente ale politicilor extremiștilor.
21 February 2020

00:00
telegraf În ziua de 21.02.2020, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Cuviosul Timotei de la Simboli
 • Cuv. Eustațiu, patriarhul Antiohiei
 • Sf. Gheorghe, episcopul Amastridiei
 • Sf. Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului
 • Sf. Zaharia, patriarhul Ierusalimului
 • Sf. Mauriciu și cei 70 de mucenici
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
21 February 2020