Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

De actualitate, în Ortodoxie

06:59
telegraf Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea al Ciprului a mărturisit că a recomandat Bisericii Ortodoxe a Greciei, înainte de reuniunea recentă pe tema recunoașterii autoceafliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, păstrarea poziției de neutralitate.
15 October 2019

06:56
telegraf Mitropolitul Emmanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică), din calitatea de Exarh al Patriarhului Ecumenic, a prezidat duminică, 13 octombrie 2019, Slujba de Sfințire a bisericii Mănăstirii din Solan (La Bastide d'Engras, Gard).
15 October 2019

06:50
telegraf Sâmbătă, 12 octombrie 2019, adunarea ierarhilor Bisericii Greciei, prezidată de Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, s-a întrunit într-o ședință extraordinară pe tema autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, după oficierea unei Sfinte Liturghii în Mănăstirea Petrakis.

Într-o prezentare susținută de întâistătătorul Bisericii Greciei, acesta a menționat că Biserica Ucraineană a rămas întotdeauna sub jurisdicția ecleziastică a Patriarhiei Ecumenice, în cele din urmă recunoscând proclamarea autocefaliei Bisericii Ucrainei ca deosebit de benefică pentru Biserica Ortodoxă și în consolidarea relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe din Rusia și Ucraina, și propunând, de asemenea, recunoașterea ei de către Biserica Greacă.
15 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 15.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenic Lucian (Luchian), preotul Antiohiei celei mari
 • Sf. Preacuvios Savin (Sabin) Episcopul
 • Sf. Preacuvios și Mărturisitor Vars episcopul Edesei
 • Pomenirea nevoinței oarecărui monah și mucenic
 • Cuviosul Eftimie cel Nou (sec. IX)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
15 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 14.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sf. Cuvioasa Maica noastră Parascheva cea Nouă, de la Iași
 • Sf. Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie și Chelsie
 • Sf. Mucenic Silvan
 • Sf. Mucenic Petru Avselamul
 • Sf. Eftimie, care s-a luptat în Tesalonic pentru sfintele icoane
 • Sf. 40 de Mucenici cei din Egipt și Palestina
 • Sf. Calist, episcopul Romei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
14 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 13.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași
 • Sf. Mucenici Carp și Papil, Agathodor și Agathonica
 • Sf. Mucenic Florentie
 • Sf. Mucenic Dioscor
 • Sf. Nichita Patriciu Mărturisitorul
 • Sf. Mucenic Veniamin Diaconul
 • Sf. Mucenic Antigon
 • Sf. Nouă Muceniță Hrisi
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).

Acum, începând cu orele 08:00, transmitem în direct Slujba Sfintei Liturghii, care poate fi văzută dând click aici.


13 October 2019

08:24

800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sârbatoarea centrală, la Zica

Sărbătoarea principală a celui de-al optulea centenar al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe a avut loc pe 6 octombrie 2019 în Mănăstirea istorică din Žiča. Sfânta Liturghie Dumnezeiască a fost prezidată de Patriarhul Irineu al Serbiei, alaturi de alți aproape 40 de episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe. Cu această ocazie, Patriarhul Irineu a declarat: „Aici suntem în cel mai mare lăcaș sfânt al nostru. Oamenii s-au adunat aici, s-au rugat aici, și-au sporit și și-au întărit credința. Aici, acum opt secole, a început istoria autocefaliei noastre. Sfinții Ștefan Nemanja și Sava au stabilit proiectele. Știau că oamenii aveau nevoie de o Biserică și de un stat organizat și independent. Acestea au fost fondate de oameni sfinți, de marea Dinastie Nemanija. Bazele noastre sunt sfi...
Continuă
Sărbătoarea principală a celui de-al optulea centenar al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe a avut loc pe 6 octombrie 2019 în Mănăstirea istorică din Žiča.

Sfânta Liturghie Dumnezeiască a fost prezidată de Patriarhul Irineu al Serbiei, alaturi de alți aproape 40 de episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe. Cu această ocazie, Patriarhul Irineu a declarat: „Aici suntem în cel mai mare lăcaș sfânt al nostru. Oamenii s-au adunat aici, s-au rugat aici, și-au sporit și și-au întărit credința.

Aici, acum opt secole, a început istoria autocefaliei noastre. Sfinții Ștefan Nemanja și Sava au stabilit proiectele. Știau că oamenii aveau nevoie de o Biserică și de un stat organizat și independent. Acestea au fost fondate de oameni sfinți, de marea Dinastie Nemanija. Bazele noastre sunt sfinte.

Este taina prin care Biserica noastră a supraviețuit după multe suferințe... Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că am putut serba această mare zi. Este important să știm că unitatea a fost podoaba poporului nostru, iar astăzi trebuie să prețuim unitatea în Biserică, credința și iubirea. Diviziunile și certurile, interesele individuale nu sunt calea corectă. Acest lucru nu ne duce către un viitor bun.

Dragostea trebuie să domnească între noi. Deci, dacă putem să-i respectăm pe ceilalți, și ei ne vor respecta... Avem exemple în trecut, conform cărora este mai bine ca Biserica să aibă grijă de treburile ei, iar Statul de ale sale." Mai multe fotografii pot fi văzute la (adresa).
12 October 2019

08:08
telegraf Biroul Consiliului Bisericilor Creștine din Franța (CECEF), prezidat de Mitropolitul Emmanuel al Franței, s-a întrunit pe 24 septembrie 2019, într-o ședință ordinară, la sediul Mitropoliei Ortodoxe Grecești a Franței. S-a discutat despre problemele bioetice, protecția mediului și organizarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină.
12 October 2019

08:05

Sfințirea Bisericii Sfântul Ilie Dărmănești II - Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Duminică, 13 octombrie, începând cu orele 9.00, Biserica cu hramurile - Sf. Proroc Ilie și Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Dărmănești, va primi veșmântul sfințirii. Cei interesați să lase un pomelnic la biserică o mai pot face în această săptămână până sâmbătă seară, 12 octombrie (în două exemplare). Pomelnicele se pot da oricând, dar cele de acum vor fi citite în ziua sfințirii și îngropate, apoi, la piciorul Sfintei Mese. Printre multe alte bucurii ale unei astfel de zile este și faptul că toți credincioșii, bărbați, dar și femei vor putea să intre în Sfântul Altar să se închine, să sărute Sf. Masă, Crucea și Sf. Evanghelie. Sunt rare astfel de momente, dar pline de emoții!
Continuă
Duminică, 13 octombrie, începând cu orele 9.00, Biserica cu hramurile - Sf. Proroc Ilie și Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Dărmănești, va primi veșmântul sfințirii.
Cei interesați să lase un pomelnic la biserică o mai pot face în această săptămână până sâmbătă seară, 12 octombrie (în două exemplare).
Pomelnicele se pot da oricând, dar cele de acum vor fi citite în ziua sfințirii și îngropate, apoi, la piciorul Sfintei Mese.
Printre multe alte bucurii ale unei astfel de zile este și faptul că toți credincioșii, bărbați, dar și femei vor putea să intre în Sfântul Altar să se închine, să sărute Sf. Masă, Crucea și Sf. Evanghelie.
Sunt rare astfel de momente, dar pline de emoții!
12 October 2019

12:13
telegraf

DECIZIE EXTRAORDINARĂ a Consiliului European pentru Turism și Comerț: 2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION. Mai multe puteți citi la adresa.

15 February 2019

08:01
telegraf
De mai mulți ani, moara Mănăstirii Sfântul Pantelimon, din Muntele Athos, s-a aflat pe jumătate în ruină și abandonată. Pe 24 septembrie 2019, în ziua cinstirii aparte a Sfântului Siluan Atonitul, a fost oficiată, pe Sfântul Munte, Slujba de Binecuvântare și de pornire a morii restaurate, unde sfântul timp de mai multi ani și-a îndeplinit ascultarea monahală și unde s-a învrednicit să-L vadă pe Însuși Domnul Hristos. Un scurt videoclip și mai multe fotografii pot fi văzute la (adresa).
12 October 2019

07:51
telegraf Niciuna dintre cele 127 de parohii românești din Ucraina nu s-a alăturat „Vicariatului Român” al noii Biserici Autocefale a Ucrainei.
12 October 2019

07:46
telegraf
Mike Pompeo, secretarul de stat al Afacerilor Externe al SUA, a vizitat localitatea Ohrid, în Macedonia de Nord, pe 4 octombrie, unde, însoțit de soția sa Susan și de Ambasadorul SUA la Skoplje, s-a întâlnit cu șeful „Bisericii Ortodoxe din Macedonia”, la Biserica Maicii Domnului „Perivleptos” din Ohrid, care a fost restaurată recent cu o finanțare USAID de 650 000$. UN material video poate fi vizionat la (adresa).
12 October 2019

07:40
telegraf

Cu ocazia comemorării a 85 de ani de la asasinarea Regelui Alexandru I al Iugoslaviei, la Biserica Grec-Ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului, din Marsilia, în aceste zile a fost oificiată o Slujbă de Pomenire, în prezența Prințului Alexandru al III-lea al Serbiei și a soției sale Ecaterina.

Regele Alexandru a fost căsătorit cu Principesa Maria de România, fiica Regelui Ferdinand al României și a reginei Maria, cu care a avut 3 băieți.

Pe data de 8 octimbrie 1934, Regele Alexandru al Iugoslaviei - de fapt rege al Regatului sârbo-croato-sloven începând din 16 august 1921 - a fost asasinat de un revoluționar bulgar în timp ce se afla într-o vizită de stat în Franța, chiar în Portul Marsilia, în numele unei organizații macedonene.

Bulevardul Iuliu Maniu din București s-a numit în perioada interbelică „Bulevardul Alexandru I Unificatorul Iugoslaviei”

12 October 2019

07:28
telegraf
Astăzi, 12 octombrie 2019, la Atena, are loc o întrunire extraordinară a Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Greciei, în vederea tratării problemei ucrainene. Întrucât nu poate fi prezent la întrunire, Mitropolitul Nectarie de Corfu a trimis o scrisoare, citată de agenția grecească de profil Romfea,  în care le recomandă celorlalți participanți la întrunire să amâne luarea unei decizii însă, eventual, să propună încercarea unei medieri între Patriarhia Ecumenică și Biserica Rusă în acest sens.
12 October 2019

12:51
telegraf

Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.

15 February 2019

07:22
telegraf Documentul de atașare a Arhiepiscopiei Parohiilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest la Biserica Ortodoxă Rusă va fi semnat pe 3 noiembrie, la Moscova.
12 October 2019

07:19

Pomenire de 10 ani a Pr. Arhim. Teofil Părăian, la Biserica Sfântul Ilie - Tabaci din Ploiești

Calda invitatie si aleasa poftire... Sâmbătă - 02.11.2019, cand vom avea Sambata Mortilor - Mosii de Iarna, la orele 10,30, in cadrul Sfintei Slujbe a Parastasului, la Biserica "Sf. Ilie - Tabaci" din Ploiesti - Prahova, pastorita de vrednicul si inimosul nostru Parinte Paroh Daniel Goga, vom organiza si oficia slujba de pomenire in cinstea P. Cuv. Parinte Arhim. Teofil Paraian - vestitul si renumitul nostru Duhovnic, prilejuita de implinirea a exact zece ani de la nasterea sa cea cereasca si vesnica!... Prin urmare, va asteptam, pe toti doritorii si cinstitorii, sa participatI, cu aleasa dragoste, deosebita pretuire si veritabila recunostinta, alaturi de intreaga comunitate parohiala, la acest eveniment spiritual, dedicat marelui nostru Parinte Duhovnice...
Continuă

Calda invitatie si aleasa poftire... 
Sâmbătă - 02.11.2019, cand vom avea Sambata Mortilor - Mosii de Iarna, la orele 10,30, in cadrul Sfintei Slujbe a Parastasului, la Biserica "Sf. Ilie - Tabaci" din Ploiesti - Prahova, pastorita de vrednicul si inimosul nostru Parinte Paroh Daniel Goga, vom organiza si oficia slujba de pomenire in cinstea P. Cuv. Parinte Arhim. Teofil Paraian - vestitul si renumitul nostru Duhovnic, prilejuita de implinirea a exact zece ani de la nasterea sa cea cereasca si vesnica!... 

Prin urmare, va asteptam, pe toti doritorii si cinstitorii, sa participatI, cu aleasa dragoste, deosebita pretuire si veritabila recunostinta, alaturi de intreaga comunitate parohiala, la acest eveniment spiritual, dedicat marelui nostru Parinte Duhovnicesc!...  

Dumnezeu sa-l ierte, sa-l aseze cu dreptii si sa-l numere cu Sfintii Sai, pe robul, fiul si slujitorul Sau, loial, fidel si credincios - Teofil Arhimandritul - Parintele nostru!...

Vesnica sa-i fie pomenirea! Amin!...

Stelian Gombos

12 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 12.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenici Prov, Tarah și Andronic
 • Sf. Cuvios Cosma făcătorul de cântări, episcopul Maiumei, Aghiopolitul
 • Sf. Muceniță și bună biruitoare Domnina
 • Sf. Muceniță Anastasia fecioara
 • Sf. 70 de mucenici, care de sabie s-au săvârșit
 • Sf. Teodot episcopul Efesului
 • Sf. Muceniță Malfeta
 • Sf. Muceniță Anthia
 • Sf. Mucenici Iuventim și Maxim
 • Sf. Iason episcopul Damascului
 • Sf. Andromah și Diodor
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
12 October 2019

14:34

O Sfanta Troita sculptata in stil traditional a fost inaltata la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti

La Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din București (calea Griviței, sector 1), acolo unde se afla Sfintele Moaște ale Sfântului Haralambie, având ca hram principal Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, al cărei Părinte Paroh este Pr. Lică Lepădatu, a fost înălțată o Sfânta Troita, sculptata tradițional în lemn masiv, în ziua de 9 octombrie 2019.
Continuă
La Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din București (calea Griviței, sector 1), acolo unde se afla Sfintele Moaște ale Sfântului Haralambie, având ca hram principal Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, al cărei Părinte Paroh este Pr. Lică Lepădatu, a fost înălțată o Sfânta Troita, sculptata tradițional în lemn masiv, în ziua de 9 octombrie 2019.
11 October 2019

14:26

Sfantul Gherasim Kefalonitul - Crucea si Papucelul de la Manastirea Kefalonia, spre inchinare, la Biserica Caramidarii de Sus

Vă așteptam cu drag la parohia Cărămidarii de Sus Grozăvești pentru praznicul Sfântului Gherasim Kefalonitul unde va puteti inchina la papucelul si crucea Sfantului izbavitor de farmece, blesteme si vraji.Aceste odoare au fost aduse cu mare bucurie de la Manastirea din Kefalonia Grecia locul unde se afla moastele intregi ale Sfantului Gherasim. Biserica se afla pe Soseaua Grozavesti nr 7, sector 6 Bucuresti. Programul liturgic este :Duminica, 20 octombrie 2019:     8:00 - Utrenia si acatistul Sfântului Gherasim Kefalonitul     9.30 - Sfanta Liturghie    11:00 - Rugăciuni de dezlegarePreot Paroh Ionut Bogdan Vaduva
Continuă
Vă așteptam cu drag la parohia Cărămidarii de Sus Grozăvești pentru praznicul Sfântului Gherasim Kefalonitul unde va puteti inchina la papucelul si crucea Sfantului izbavitor de farmece, blesteme si vraji.

Aceste odoare au fost aduse cu mare bucurie de la Manastirea din Kefalonia Grecia locul unde se afla moastele intregi ale Sfantului Gherasim. Biserica se afla pe Soseaua Grozavesti nr 7, sector 6 Bucuresti. Programul liturgic este :

Duminica, 20 octombrie 2019:
     8:00 - Utrenia si acatistul Sfântului Gherasim Kefalonitul
     9.30 - Sfanta Liturghie 
   11:00 - Rugăciuni de dezlegare

Preot Paroh Ionut Bogdan Vaduva
11 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 11.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Apostol Filip, unul din cei Șapte Diaconi
 • Sf. Mucenițe Zinaida și Filonila surorile
 • Sf. Cuvios și Mărturisitor Teofan, fratele Sfântului Teodor Scrisul
 • Sfinții Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie și Sisinie
 • Sfinții Stareți de la Optina
 • Sf. Lev de la Optina
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
11 October 2019

18:04

Sfânta Liturghie săvârșită în Piatra Craiului, în Muntele Vlădușca, în locul numit La Table

În ziua de 6 august 2019 Părintele Gheorghe Colțea, Protopop de Bran-Zărnești, din Mitropolia Ardealului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Piatra Craiului, în Muntele Vlădușca, în locul numit La Table. Legenda spune că în acest loc Dreptul Moise, cu 3.500 de ani în urmă, a primit de la Dumnezeu, Tablele Legii. Din această legendă se înțelege că aici ar fi începuturile Religiei Mozaice - Vechi Testamentare. Părintele Gheorghe a făcut acestă Sfânta Liturghie, în ziua Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, în numele tuturor generațiilor de oameni care au viețuit pe fața pământului din zorii existenței creației, în numele generației contemporane și pentru binecuvântarea generațiilor care vor veni. Prin această Sfântă Liturghie săvârșită în Muntele lui Dumnezeu s-a marca...
Continuă
În ziua de 6 august 2019 Părintele Gheorghe Colțea, Protopop de Bran-Zărnești, din Mitropolia Ardealului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Piatra Craiului, în Muntele Vlădușca, în locul numit La Table. 

Legenda spune că în acest loc Dreptul Moise, cu 3.500 de ani în urmă, a primit de la Dumnezeu, Tablele Legii. Din această legendă se înțelege că aici ar fi începuturile Religiei Mozaice - Vechi Testamentare. 

Părintele Gheorghe a făcut acestă Sfânta Liturghie, în ziua Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, în numele tuturor generațiilor de oameni care au viețuit pe fața pământului din zorii existenței creației, în numele generației contemporane și pentru binecuvântarea generațiilor care vor veni. Prin această Sfântă Liturghie săvârșită în Muntele lui Dumnezeu s-a marcat intrarea în mileniul trei. 
Lucrarea liturgică s-a făcut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu - Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. 

Părintele Protopop Gheorghe a fost însoțit de Domnul Ciprian Vasile Olinici - Consilier al Părintelui Patriarh Daniel și Director General al Televiziunii Trinitas TV, care a ostenit pentru realizarea infrastructurii necesare evenimentului liturgic; de Domnul Daniel Morăraș - Consilier Patriarhal și Director Tehnic al TV Trinitas, care a fotografiat evenimentul și a montat placa comemorativă pe Altarul de Piatră; de Preacucernicul Părinte Cătălin Ilie Dumitrean - Consilier al Părintelui Mitropolit Laurențiu și Director al Radio Trinitas - studioul Sibiu, care a dat răspunsurile liturgice susținând strana; de Domnul Daniel Petolea - Cameraman la Trinitas TV, care a filmat săvârșirea Sfintei Liturghii și a cărui filmare va fi pusă într-o viitoare postare pe profilul de Facebook al protopopiatului Bran-Zărnești; de Domnul Ioan Moșu - Tehnician Silvic responsabil cu fondul de vânătoare pe Piatra Craiului, și de Liliana Maria Moșu enoriașă din Parohia Moieciu de Jos păstorită de Părintele Gheorghe. 

Piatra de Altar pe care s-a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie va rămâne pentru totdeauna un loc sfânt închinat Dumnezeului Celui Preaînalt.

Locul, care este de o frumusețe rară, este destul de greu accesibil dar poate să fie vizitat de iubitorii de drumeții montane și de cei care doresc să aprindă o lumânare, să se reculeagă și să rostească o rugăciune în singurătatea tainică a munților. 

Bucurie și binecuvântare.


10 October 2019

17:46

Sfânta Cuvioasă Parascheva - imagini din Iași - 09 octombrie 2019

Va oferim câteva imagini surprinse ieri, 9 octombrie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde se afla Sfintele Moaște ale Sfintei Maicii noastre Parascheva.
Continuă
Va oferim câteva imagini surprinse ieri, 9 octombrie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde se afla Sfintele Moaște ale Sfintei Maicii noastre Parascheva.
10 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 10.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Evlampie și Evlampia
 • Sfinții 200 de mucenici ce s-au tăiat împreună cu sfântul Evlampie
 • Sf. Vasian
 • Paulin de York († 644)
 • Sf. Cuvios Teofil Mărturisitorul
 • Sf. Cuvios Ambrozie de la Optina
 • Sf. Inochentie al Penzei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
10 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 09.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfântul Apostol Iacov (fiul lui Alfeu)
 • Sf. Cuvios Andronic și Atanasia, soția lui
 • Sf. Muceniță Poplia
 • Sf. Cuvios Petru
 • Sf. Drept Avraam și nepotul său Lot
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
09 October 2019

07:01
telegraf În ziua de 5 octombrie 2019, Mitropolitul Emmanuel al Franței a organizat o întrunire, la Paris, cu clericii și delegați laici ai parohiilor din fostul exarhat de tradiție rusească din Europa de Vest, care au ales să rămâna fidele Patriarhiei de Constantinopol. S-a discutat despre reorganizarea parohiilor în cauză.
08 October 2019

06:52

Ziua Internațională a Persoanelor vârstnice sărbătorită în Protopopiatul Urziceni

Ziua Internațională a Persoanelor vârstnice sărbătorită în Protopopiatul UrziceniCu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Urziceni a organizat o deplasare menită să aducă un strop de bucurie persoanelor vârstnice aflate în grija Complexului de Servicii Sociale Fierbinți.În cadrul acțiunii, membrii Coralei Anton Pann a Protopopiatului Urziceni, dirijată de părintele Ovidiu Dincă, au interpretat pricesne.Pe lângă momentul artistic preoții au adus cu multă dragoste câteva lăzi cu fructe de sezon. Cele 50 de persoane internate aici, precum și personalul Complexului au mulțumit pentru vizită preoților și pentru darurile aduse cu acest prilej.Aducem cuvânt de mulțumire domnișoarei Petcu Mariana, coordonatoarea Centrului de Servicii...
Continuă
Ziua Internațională a Persoanelor vârstnice sărbătorită în Protopopiatul Urziceni

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Urziceni a organizat o deplasare menită să aducă un strop de bucurie persoanelor vârstnice aflate în grija Complexului de Servicii Sociale Fierbinți.
În cadrul acțiunii, membrii Coralei Anton Pann a Protopopiatului Urziceni, dirijată de părintele Ovidiu Dincă, au interpretat pricesne.
Pe lângă momentul artistic preoții au adus cu multă dragoste câteva lăzi cu fructe de sezon. Cele 50 de persoane internate aici, precum și personalul Complexului au mulțumit pentru vizită preoților și pentru darurile aduse cu acest prilej.
Aducem cuvânt de mulțumire domnișoarei Petcu Mariana, coordonatoarea Centrului de Servicii Sociale Fierbinți pentru primirea călduroasă.

A consemnat Părintele Aurel Berbec,
Protopop al Protopopiatului Urziceni
08 October 2019

06:41

Noi activități ale Cercului de Pictură Sfântul Apostol Luca, în Protopopiatul Urziceni

Noi tehnici de lucru pentru copiii de la Cercul de pictură Sf. Apostol Luca - Protopopiatul UrziceniSâmbătă, 05 octombrie 2019, în Sala de ședințe a Protopopiatului Urziceni, a avut loc onouă întrunire a Cercului de pictură Sfântul Apostol Luca.Întrucât anul acesta s-au înregistrat cele mai multe înscrieri din istoria de un deceniu aacestui Cerc, locația a devenit neîncăpătoare.În cadrul acestei întâlniri copiii au învâțat o nouă metodă de pictură, tehnica laviului.Cei 45 de copii prezenți și-au însușit elementele principale ale acestei tehnici urmând cala următoarele întâlniri să finalizeze lucrările începute acum.Și în anul 2019 Cercul de pictură Sfântul Apostol Luca s-a bucurat de sprijinul financiaral Consiliului Județean Ialomița, pentru achiziționarea de materiale de pictură precu...
Continuă
Noi tehnici de lucru pentru copiii de la Cercul de pictură Sf. Apostol Luca - Protopopiatul Urziceni

Sâmbătă, 05 octombrie 2019, în Sala de ședințe a Protopopiatului Urziceni, a avut loc o
nouă întrunire a Cercului de pictură Sfântul Apostol Luca.

Întrucât anul acesta s-au înregistrat cele mai multe înscrieri din istoria de un deceniu a
acestui Cerc, locația a devenit neîncăpătoare.

În cadrul acestei întâlniri copiii au învâțat o nouă metodă de pictură, tehnica laviului.
Cei 45 de copii prezenți și-au însușit elementele principale ale acestei tehnici urmând ca
la următoarele întâlniri să finalizeze lucrările începute acum.

Și în anul 2019 Cercul de pictură Sfântul Apostol Luca s-a bucurat de sprijinul financiar
al Consiliului Județean Ialomița, pentru achiziționarea de materiale de pictură precum și
pentru susținerea deplasării în afara județului realizată spre finalul vacanței de vară.
Protopop Aurel Berbec
08 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 08.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvioasa Pelaghia
 • Sf. Pelaghia fecioara
 • Sf. Taisia
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
08 October 2019

17:02

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Ioan de Dubna, al parohiilor de tradiție rusă din Occident

„Dragi părinți, frați și surori,Vă scriu astăzi pentru a vă spune că, după o adunare pastorală organizată pe 28 septembrie [2019], care a fost rugătoare și inspirată, am semnat, cu sprijinul a două treimi din clerul Arhidiecezei noastre, cererea oficială de atașare la Patriarhia Moscovei în condițiile care au fost negociate de Comitetul Mixt și adoptate în această vară.Un pas important a fost făcut de Arhiepiscopia noastră, iar acum rămâne în sarcina Sfântului Sinod al Patriarhiei Moscovei să valideze termenii. Sunt încântat că, până în prezent, aproape 60 de parohii și-au exprimat în mod clar jurământul pastoral de a lua parte la anexarea Arhiepiscopiei noastre la Patriarhia Moscovei. Gândurile mele se îndreaptă către cele câteva zeci de parohii care au decis sau urmează să se alăture ...
Continuă
„Dragi părinți, frați și surori,


Vă scriu astăzi pentru a vă spune că, după o adunare pastorală organizată pe 28 septembrie [2019], care a fost rugătoare și inspirată, am semnat, cu sprijinul a două treimi din clerul Arhidiecezei noastre, cererea oficială de atașare la Patriarhia Moscovei în condițiile care au fost negociate de Comitetul Mixt și adoptate în această vară.

Un pas important a fost făcut de Arhiepiscopia noastră, iar acum rămâne în sarcina Sfântului Sinod al Patriarhiei Moscovei să valideze termenii. Sunt încântat că, până în prezent, aproape 60 de parohii și-au exprimat în mod clar jurământul pastoral de a lua parte la anexarea Arhiepiscopiei noastre la Patriarhia Moscovei. Gândurile mele se îndreaptă către cele câteva zeci de parohii care au decis sau urmează să se alăture Mitropoliei Grecești a Franței, și la cele care se alătură Mitropoliei Angliei. Sper că vom putea să le convingem în viitorul apropiat să reconsidere poziția lor, odată ce disensiunile și durerile care din păcate ne-au marcat se vor calma. Speranța mea puternică rămâne că putem implementa o cale a unității complete pentru Arhiepiscopia noastră.

Pentru a face acest lucru, trebuie să ne întoarcem la muncă. Sunt multe de făcut.

Am convocat Consiliul Arhiepiscopiei, pentru 21 octombrie, în vederea examinării deciziei Sfântului Sinod al Patriarhiei Moscovei, pe care îl așteptăm pe 8 octombrie, și pentru a începe pregătirile următoarei adunări generale obișnuite a Arhiepiscopiei noastre. Întrucât precedenta adunare generală ordinară a avut loc în urmă cu trei ani, o nouă adunare generală ordinară urmează să fie convocată în următoarele luni. Această adunare va fi importantă, deoarece ne va permite să punem în aplicare imediat un plan major asupra situației noastre recente, ceea ce înseamnă că în sfârșit vom putea înzestra Arhiepiscopia cu un Consiliu Episcopal și, astfel, să alegem doi Episcopi auxiliari. Această alegere a fost blocată de ani buni de către Patriarhia Constantinopolului, iar acest lucru a dus, cred, la disfuncționalități majore: un astfel de Consiliu Episcopal a fost ratat din păcate în ultimele luni, aș spune chiar în ultimii ani.

Voi propune Consiliului Arhiepiscopiei să înceapă fără întârziere această lucrare și să o facă în conformitate cu termenii acordului la care s-a ajuns cu Patriarhia Moscovei, în special în ceea ce privește procedura de alegere a Episcopilor. Aș dori, de asemenea, să fie consultate parohiile, astfel încât să putem întocmi lista candidaților.

De asemenea, va fi necesară pregătirea reînnoirii adunării, a delegaților acesteia și a consiliului Arhiepiscopiei, astfel încât să fim în sfârșit capabili să abordăm numeroasele probleme pe care le-am străduit să avansăm în ultimele săptămâni și luni. .

Toate aceste elemente ne vor conduce cu siguranță la amânarea timp de câteva săptămâni a datei Adunării Generale ordinare, inițial programată pentru decembrie, dar sunt hotărât să convoc această ședință cât mai repede, pentru că trebuie să mergem înainte și se poate acum.

În acest duh, vă invit pe fiecare să continuăm eforturile.

„Fie ca harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu toți”.

† Ioan, Arhiepiscopul responsabil de Uniunea Directoare Eparhială a Asociațiilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest

Paris, 2 octombrie 2019 "
07 October 2019

16:39
telegraf Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe Rusești din Europa de Vest, de sub Arhiepiscopul Ioan de Dubna, fost exarhat al Patriarhiei Constantinopolului, a fost primită oficial în sânul Bisericii Ortodoxe Ruse.
07 October 2019

16:29
telegraf Librăria Sophia vă invită marți, 8 octombrie, ora 18,30, la o nouă lansare de carte:

„Floarea de foc” de Alexandru Mironescu, aparută la Editura Eikon, colecția Arhiva Rugului Aprins.

Participă:
Protos. Gamaliel Sima, starețul Mănăstirii Ciolanu; Sorin Lavric; Sever Voinescu; Valentin Ajder;  Marius Vasileanu
07 October 2019

15:43
telegraf
În ziua de 11 octombrie 2019, credincioșii Parohiei Afumați II - Biserica Nouă, din comuna Afumați, Jud. Ilfov, împreună cu preoții slujitori vor participa la un eveniment deosebit: de acum, în biserica lor vor fi așezate spre închinare, pentru totdeauna, Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, mare făcător de minuni.

Evenimentul se va desfășura cu înalta binecuvântare a Preafericitului Patriarh Daniel. 
07 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 07.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah
 • Sf. Mc. Iulian Prezbiterul și Chesarie Diaconul
 • Sf. Leontie Consulul
 • Sf. Mucenici Eusebiu Prezbiterul și Felix
 • Sf. Mc. Polihronie
 • Sf. Cuvioși 99 de părinți, care în insula Creta s-au nevoit
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
07 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 06.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfântul Apostol Toma
 • Sf. Muceniță Erotiida
 • Sf. Nou Mucenic Macarie cel de la Chiul Bitiniei, care în Brusa a mărturisit
 • Sf. Ierarh Inochentie, luminătorul Alaskăi și al Americii de Nord
Astăzi este Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain).

Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).


Începând cu ora 07:30, transmitem în direct Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. Transmisiunea în direct poate fi urmărită la adresa: https://lacasuriortodoxe.ro/?deschide=transmisiuni-in-direct
06 October 2019

07:56
telegraf

Biserica Ortodoxă a Bulgariei a emis o circulară legată de apropiatele alegeri politice din țară, preciând în mod clar că "clericii nu pot participa la alegerile municipale în calitate de candidați la primărie și consiliul municipal și nici să fie aleși deputați". "Slujbele de binecuvântare la cererea partidelor, personalităților și asociațiilor politice, conform practicii Bisericii Ortodoxe, ar trebui să fie oficiate doar în bisericile ortodoxe", iar "discursurile adresate de cler politicienilor trebuie să aibă conținut duhovnicesc".
05 October 2019

07:38
telegraf În cadrul apropiatei Adunări a Episcopilor Bisericii Greciei în octombrie 2019, Mitropolitul Gavriil de Nea Ionia și Philadelphia va ține un discurs pe tema „Fenomenul natalității scăzute, ca problemă națională majoră”, Mitropolitul Macarie de Sidirokastro va susține lucrarea „Genocidul asupra grecilor contemporani și problemele care decurg din el: problema muncii (șomajul tinerilor), incapacitatea de a crea noi familii, creșterea moravurilor, familiile monoparentale, cuplurile homosexuale", iar Mitropolitul Maxim de Ioannina va citi lucrarea: „Consecințele tehnologiei digitale și, în general, ale spiritului tehnic asupra rolului și misiunii Bisericii”. Raportul Mitropolitului Nicolae de Mesoghia și Lavreotica va urmări „Provocările inteligenței artificiale”. Din nou, chestiunea ucraineană nu se află pe agenda Adunării Episcopilor Bisericii Greciei.
05 October 2019

07:23
telegraf Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în data de 3 octombrie 2019, sub președinția Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. În cadrul ședinței s-a decis, la cererea Mitropolitului Serafim de Kastoria, trecerea în rândul sfinților a martirilor pentru dreapta credință: Marcu Petru Markoulis din Kleisoura, Ioan Noultzos din Kastoria și cei care au suferit împreună cu dânsul, Gheorghe de Kastoria, Preotul Vasile Kalapalikis, paroh al Bisericii Chiliodendrion din Kastoria, și Arhimandritul Platon Aivazidis.
05 October 2019

00:00
telegraf În ziua de 05.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfinții Cuvioși Daniil și Misail, de la Mânăstirea Turnu
 • Sf. Muceniță Haritina
 • Sf. Muceniță Mamelhta
 • Pomenirea vedeniei lui Cosma Monahul, înfricoșătoare și folositoare
 • Sf. Ier. Dionisie cel Mare, episcopul Alexandriei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
05 October 2019

18:29
telegraf În ziua de 04.10.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Ierotei, episcopul Atenei
 • Sf. Mucenic Petru din Capitoliu
 • Sf. Muceniță Domnina și fiicele ei Verina și Prosdoca
 • Sf. Mucenic Dionisie și cei cu dânsul 8 mucenici
 • Sf. Mucenic Audact și Callistena, fiica sa
 • Sf. Cuvios Ammun Egipteanul
 • Sf. Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon, diaconii
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
04 October 2019

06:56
telegraf Mitropolitul Emmanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică) a convocat o întâlnire, pentru înființarea unui Vicariat specific pentru parohiile de tradiție rusească din Mitropolia Franței (de sub Patriarhia Ecumenică).
03 October 2019

06:54
telegraf Un apel adresat Arhiepiscopului Atenei și membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, solicită abținerea de la recunoașterea noii Biserici din Ucraina. Apelul a adunat până în prezent 2000 de semnături în Grecia, incluzând 100 de preoți, călugări și călugărițe.
03 October 2019

06:42
telegraf
Dr. Teolog Stelian Gomboș invită la o altă nouă seară duhovnicească... Locul: Biserica "Șerban Vodă" din București, str. Petre Țuțea nr. 1, sector 4;
Ziua, data si ora: Duminică - 20.10.2019, orele 19, 00;
Invitat - Conferentiar: renumitul si binecunoscutul Doctor Pavel Chirilă din București;
Tema/subiectul: "Integritatea anatomica si spirituala a fiintei umane"
Organizator: Parohia "Șerban Vodă" din București;
Intrarea liberă.


03 October 2019

20:11
telegraf

În ziua de 2 octombrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenițe Iustina. Mâine, 3 octombrie, Biserica Ortodoxă va cinsti în mod deosebit pe Sfântul Mucenic Teoctist (cel care s-a încreștinat la vederea morții martirice a Sfinților Ciprian și Iustina) și Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul.
O, preasfințite Cipriane, Ierarhul cel cinstit al lui Dumnezeu, nevoitorule preatare, împreună cu Sfânta Muceniță Iustina și Sfântul Mucenic Teoctist, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru cei ce pururea te cinstesc și cu cântări măresc sfântă pomenirea ta, și cu rugăciunile tale îmblânzește pe Stăpânul Hristos, pentru toți mijlocind iertare de greșeli și izbăvire de toate cursele și ispitirile diavolești, ca mântuindu-ne, să-I cântăm împreună cu tine, în vecii nesfârșiți, cântarea îngerească: Aliluia!
02 October 2019


06:55
telegraf
În rândurile de mai jos puteți asculta înregistrarea conferinței "Om și Taina lui", susținută vineri, 27.09.2019, în Biserica Șerban Vodă din București, de actorul Dorel Vișan. Înregistrarea a fost pusă la dispoziție de Dr. Stelian Gomboș, autor: Marian Stoenică.

30 September 2019

06:54
telegraf
Weekendul Tineretului Ortodox din Benelux, care va aniversa și 40 de ani de la prima sa ediție, se va desfășura în perioada 18-20 octombrie 2019. Tema sa va fi: „Cum să trăiești credința ortodoxă astăzi?".
30 September 2019

06:51
telegraf Arhiepiscopul Elpidophore al Americii (Elpidofor, din Patriarhia Ecumenică) s-a întâlnit la New York cu Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, cu Premierul elen Kyriakos Mitsotakis și Președintele cipriot Nikos Anastasiadis, discutând între altele și despre
necesitatea restabilirii orfelinatului din Buyukad și perspectivele redeschiderii Școlii Teologice din Halki.
30 September 2019

06:42
telegraf Adunarea Pastorală a Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe de Tradiție Rusă din Europa de Vest, organizată la 28 septembrie 2019 în Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, a reafirmat cu o majoritate largă decizia de a solicita atașarea canonică a arhiepiscopiei la Patriarhia Moscovei.

O înregistrare video a întunirii poate fi urmărită la (adresa). Puteți vedea, de asemenea, un album foto, la (adresa). 
30 September 2019

07:28
telegraf
În Duminica a XIX-a după Rusalii (când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Mucenic Trifon, Sfânta Muceniţă Gudelia, Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, Sfânta Muceniţă Petronia în care se citește pericopa evanghelică despre Predica de pe Munte - Iubirea Vrăjmașilor), transmitem în direct Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. Transmisiunea în direct poate fi urmărită la adresa: https://lacasuriortodoxe.ro/?deschide=transmisiuni-in-direct
29 September 2019

10:00

Staulul Sfinții Flor și Lavru - a doua turmă... și visul Părintelui rector Alexander Siniakov

Părintele Alexander (Alexandru) Siniakov, rectorul Seminarului Ortodox rusesc din Épinay-sous-Sénart, în nordul Franței, tocmai a lansat un site web dedicat grajdului și școlii sale de călărie (echitație) și crescătoriei proprii de cai și asini „Staulul Sfinții Flor și Lavru" ( Écurie Saints-Flore-et-Laure) - Sfinți Mucenici prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe 18 august.În prezentarea din deschidere, autorul explică: "Această comunitate este în primul rând visul unui copil născut într-o familie de cazaci din mijlocul stepelor din Caucazul de Nord. Acest vis a devenit o nebunie a unui călugăr stabilit în regiunea Paris-ului. De acum, există a doua 'turmă' a unui preot care este și rector al Seminarului Ortodox Rus din Épinay-sous-Sénart". Un reportaj video poate fi văzut la...
Continuă
Părintele Alexander (Alexandru) Siniakov, rectorul Seminarului Ortodox rusesc din Épinay-sous-Sénart, în nordul Franței, tocmai a lansat un site web dedicat grajdului și școlii sale de călărie (echitație) și crescătoriei proprii de cai și asini „Staulul Sfinții Flor și Lavru" ( Écurie Saints-Flore-et-Laure) - Sfinți Mucenici prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe 18 august.
În prezentarea din deschidere, autorul explică: "Această comunitate este în primul rând visul unui copil născut într-o familie de cazaci din mijlocul stepelor din Caucazul de Nord. Acest vis a devenit o nebunie a unui călugăr stabilit în regiunea Paris-ului. De acum, există a doua 'turmă' a unui preot care este și rector al Seminarului Ortodox Rus din Épinay-sous-Sénart".
Un reportaj video poate fi văzut la (adresa). Mai multe albume foto pot fi văzute, de asemenea, la (adresa).

În plus față de această nouă lansare web, Părintele Alexandru Siniakov este deja autor al unei prime cărți tematice, intitulată:  "Dezlegaţi-o şi aduceţi-o la Mine!" (. Această istorie, care începe cu reveria unui cazac, continuă pe urmele unui pelerin rus pe spatele unui măgar, înainte de a încheia cu viziunea luminoasă a unui stareț, de pe cal. Este o carte plină de delicatețe și de speranță, pe care Părintele Alexandru Siniakov o oferă tuturor celor care cred că nu există umanism fără a căuta armonie cu natura.

"De cele mai multe ori, călugării șoptesc rugăciuni la urechea lui Dumnezeu în timp ce caii ascultă transformarea Universului. De cele mai multe ori, călugării merg purtați de picioarele lor, la chemarea clopotelor, în timp ce caii pășesc fără să plece nicăieri. De cele mai multe ori, călugării se retrag în chilia lor, în timp ce caii se întorc în propriul stau. Dar, se întâmplă ca un călugăr să se reculeagă alături de cai, sub adăpostul lor. Se întâmplă ca el să străbată cărările spre întâlnirea cu necunoscutul și poate cu cel abandonat. El ajunge șă șoptească rugăciuni spre urechile cailor, ca imn de laudă adresat de om iniversului."

Rus și francez, cazac și călugăr, rector de seminar și fermier de cai, Părintele Alexandru Siniakov a dezvăluit o călătorie uimitoare în această primă carte a sa."Iar când s-au apropiat de Ierusalim şi au venit la Betfaghe la Muntele Măslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicându-le: Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi îndată veţi găsi o asină legată şi un mânz cu ea; dezlegaţi-o şi aduceţi-o la Mine". (Sfânta Evanghelie după Matei, 21: 1-2)
28 September 2019