Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

De actualitate, în Ortodoxie

06:29
telegraf Astăzi, 22 noiembrie 2019, la ora 19:30, sub conducerea Mitropolitului Jean (Ioan) de Doubna, la Paris, în cadrul Institutului Teologic Sfântul Serghie, va avea loc o masă rotundă cu tema „Viitorul Arhiepiscopiei [Parohiilor Ortodoxe Rusești din Europa Occidentală] și al parohiilor sale”.
22 November 2019

06:25
telegraf A trecut la cele veșnice Cuviosul Grigorie (Papasotiriou), duhovnic și întemeietor al Mânăstirii de maici "Sfântul Ioan Înaintemergătorul", din Metamorphosi (Chalkidiki), fiu duhovnicesc al Sfântului Paisie Athonitul. Dumnezeu să-l odihnească împreună cu sfinții Săi.
22 November 2019

06:19
telegraf S-a mutat la Domnul Episcopul Grigorie, fost Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, la vârsta de 92 de ani. Veșnică să-i fie pomenirea!
22 November 2019

12:51
telegraf

Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.

15 February 2019

06:16
telegraf Patriarhul Teofil al Ierusalimului, aflat la Moscova pentru primirea Premiului Patriarhul Alexei al II-lea, pentru munca în favoarea unității Bisericii Ortodoxe, din partea Fundației Publice Internaționale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, a propus să se reunească toți Primatii Bisericii Ortodoxe, în Iordania, pentru a discuta problema urgentă a unității Bisericii.
22 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 22.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Apostoli din Cei Șaptezeci: Filimon, Arhip, Onisim și Apfia
 • Sf. Muceniță Cecilia și Sf. Mucenici Valerian și Tiburtie
 • Sf. Maxim Capelarie
 • Sf. Mucenici Marcu, Ștefan și alt Marcu
 • Sf. Mucenic Procopie, cel din Palestina
 • Sf. Mucenic Menignu Piuarul
 • Sf. Cuvios Avva
 • Sf. Hristofor și Eufimia
 • Sf. Talaleu și Antim
 • Sf. Tadeu
 • Sf. Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie
 • Sf. Ierarh și făcătorul de minuni Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
22 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 21.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Intrarea în Templu a Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
21 November 2019

10:24
telegraf

Cea mai veche procesiune cu Sfintele Moaste ale Sfantului Grigorie Decapolitul cunoscuta in Tara Romaneasca a avut loc in vara anului 1765. In urma procesiunii, seceta s-a indepartat.

20 November 2019

09:59
telegraf

'De se va curati omul de patimile trupului si sufletului, atunci, precum a zis Hristos, Tatal si Fiul si Sfantul Duh vin si Se salasluiesc in el. Atunci nu mai graieste omul, ci Dumnezeu, Care locuieste in el. Deci si tu, daca vei taia cu sabia Duhului spinii patimilor si daca te vei ruga cu staruinta lui Dumnezeu, ca El Insusi sa arda cu focul dumnezeiesc materia patimilor si sa inmulteasca in sufletul tau roadele faptelor bune, atunci te vei face lacas curat si sfant al lui Dumnezeu, iar cuvintele tale vor straluci de puterea si lumina Duhului Sfant.' (Sfantul Grigorie Decapolitul, de la Bistrita)

20 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 20.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios și de Dumnezeu purtătorul Părintele nostru Grigorie Decapolitul
 • Sf. Proclu, patriarhul Constantinopolului, ucenic al fericitului Ioan Gură de Aur
 • Sf. Mucenic Dasie cel din Durostor (Silistra)
 • Sfinții Mucenici Nirsa episcopul și Iosif ucenicul său și episcopul și alții împreună cu dânșii
 • Sf. Mucenici Isachie, Ioan și Savorie
 • Sf. Mucenici Gheitazet și alți trei
 • Sf. Fecioare Tecla, Vautha și Denahida
 • Sf. Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie
 • Sf. Teoctist mărturisitorul și Patriciul, ce a fost famen în zilele Teodorei împărătesei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
20 November 2019

07:02

Patriarhia Moscovei își trimite preoți în Turcia, după logica acțiunii Constantinopolului în Ucraina

Pe 25 mai 2019, Patriarhul Kirill a trimis în Republica Turcia, pentru credincioșii ortodocși care trăiesc în provincia turcă Antalya, un cleric al Mitropoliei de Belgorod, Gheroghe Ivanchoglo.Anterior, în Antalya, un grup de cetățeni ortodocși din Republica Turcia, în frunte cu Oksana Vladimirovna Alykan, a început strângă documente pentru înregistrarea oficială a Societății Credincioșilor Ortodocși care vorbesc limba rusă din Provincia Antalya (Antalyadaki RusçaKonușan OrtodoksİnançlılarDerneği).Ca urmare a consultărilor îndelungate cu Ministerul Justiției și Ministerul Culturii din Turcia, din 8 august 2019, su fost întocmite documentele constitutive ale parohiei. Aceasta îi unește pe credincioșii ortodocși vorbitori de limbă rusă din provincia Antalya, care include orașele Demre, Ke...
Continuă
Pe 25 mai 2019, Patriarhul Kirill a trimis în Republica Turcia, pentru credincioșii ortodocși care trăiesc în provincia turcă Antalya, un cleric al Mitropoliei de Belgorod, Gheroghe Ivanchoglo.

Anterior, în Antalya, un grup de cetățeni ortodocși din Republica Turcia, în frunte cu Oksana Vladimirovna Alykan, a început strângă documente pentru înregistrarea oficială a Societății Credincioșilor Ortodocși care vorbesc limba rusă din Provincia Antalya (Antalyadaki RusçaKonușan OrtodoksİnançlılarDerneği).

Ca urmare a consultărilor îndelungate cu Ministerul Justiției și Ministerul Culturii din Turcia, din 8 august 2019, su fost întocmite documentele constitutive ale parohiei. Aceasta îi unește pe credincioșii ortodocși vorbitori de limbă rusă din provincia Antalya, care include orașele Demre, Kemer, Antalya, Belek, Side, Manavgat, Avsallar, Alanya și Mahmutlar. Președintele asociatiei este O.V. Alykan.

Societatea nou formată este subordonată Biroului Patriarhiei Moscovei pentru Instituții Străine.

Odată cu documentele, s-a făcut o căutare a unui lăcaș în care să poată fi oficiate slujbe obișnuite pentru locuitorii din Antalya.

Pe 1 noiembrie 2019, a fost obtinută permisiunea oficială din partea guvernatorului Antalyei și a Serviciului de Securitate, pentru oficierea regulată de slujbe, într-o clădire închiriată din regiunea Muratpa din Antalya Str. Jumhuriet, 60.

S-a lansat și un site web destinat Societății Credincioșilor Ortodocși vorbitori de rusă din provincia Antalya, cu pagina www.pravantalya.com.

În urma acestei informați publicate în pagina oficială a Patriarhiei Moscovei, site-ul franțuzesc Orthodoxologie apreciază că, astfel, Patriarhia Moscovei a actionat după aceeași logică pe care a urmat-o  anterior Patriarhia Constantinopolului prin înființarea noii Biserici în Ucraina.

Exista în Turcia o biserică destinată enoriașilor ruși, dar grecii nu o recunoșteau, iar frecvența era scăzută intrucât episcopul ei era grec. Același site web franțuzesc apreciază că o aceeași logică se va aplica și în Africa, unde Biserica Rusă poate ajuta fiecare națiune să-și construiască propria Biserică Ortodoxă (Patriarhul Alexandriei fiind trecut de la „Papă al Întregii Africi”, la Episcop al grecilor din Egipt).
19 November 2019

06:39
telegraf Librăria Sophia a lansat vineri,  15 noiembrie 2019, la ora 18.00, o nouă carte:
„Altfel despre arta Părintelui Arsenie Boca” --- apărută la Editura Școala Ardeleană (Cluj),
de Marius Vasileanu.

Volumul cuprinde convorbiri cu: Ion Grigorescu, Pr. Petru Moga, Vianu Mureșan, Pr. Constantin Necula, Pr. Jan Nicolae, Silviu Oravitzan, Grigore Popescu-Muscel, Pavel Șușară. Au participat: Pr. Petru Moga. Pavel Șușară, critic de artă, Vianu Mureșan, scriitor, Marius Vasileanu.
19 November 2019

06:22
telegraf Intrând la (adresa) puteți urmări înregistrarea audio - video a conferinței susținute de Domnul Mihai Gheorghiu în Parohia Șerban Vodă din București: „Modele cruciale. Sfinții închisorilor” (17.11.2019)
19 November 2019

06:16

Rodica Ispas din Avrig - primul meșter român participant la un program de Craft Residence

Consiliul Județean Sibiu prin Muzeul ASTRA a facilitat în această perioadă participarea unuia dintre cei mai recunoscuți meșteri populari și profesori în ale țesutului din România, doamna Rodica Ispas din Avrig, județul Sibiu, la primul program de mobilitate Craft residence organizat de Regional Handicraft Advisor Västarvet, Suedia. Programul se desfășoară în perioada 4 - 17 noiembrie 2019 în orașul Skövde, din regiunea Västra Götaland Suedia și se bazează pe conceptul „slöjd” (Ce putem face cu propriile mâini!) și dialog cultural între cele două țări (România și Suedia).,,În cadrul programului de mobilitate Craft residence participă doi creatori populari, Rodica Ispas din Avrig și Git Skoglund din Gothenburg. Timp de două săptâmâni cele două doamne iau parte la întâlniri, dezbateri și ...
Continuă
Consiliul Județean Sibiu prin Muzeul ASTRA a facilitat în această perioadă participarea unuia dintre cei mai recunoscuți meșteri populari și profesori în ale țesutului din România, doamna Rodica Ispas din Avrig, județul Sibiu, la primul program de mobilitate Craft residence organizat de Regional Handicraft Advisor Västarvet, Suedia. Programul se desfășoară în perioada 4 - 17 noiembrie 2019 în orașul Skövde, din regiunea Västra Götaland Suedia și se bazează pe conceptul „slöjd” (Ce putem face cu propriile mâini!) și dialog cultural între cele două țări (România și Suedia).
,,În cadrul programului de mobilitate Craft residence participă doi creatori populari, Rodica Ispas din Avrig și Git Skoglund din Gothenburg. Timp de două săptâmâni cele două doamne iau parte la întâlniri, dezbateri și prezentări în domeniul țesutului cu specialiști în domeniu și grupuri de meșteri locali; realizează un schimb de experiență, de tehnici și cunoștințe, demonstrând propria tehnică de lucru în cadrul Studioului Skaraborgshemslojdforening (Skara Crafts Association), fiind încurajate să exploreze și să își dezvolte propria creativitate. ”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA
După participarea grupului din Västra Götaland la cea de a XXIV-a ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, desfășurată la sfârșitul lunii iulie a anului în curs, programul Craft Residence este a doua acțiune desfășurată sub „umbrela” acordului de cooperare în domeniul promovării patrimoniului, culturii și turismului încheiat între Consiliul Județean Sibiu și regiunea Västra Götaland din Suedia în anul 2017, prin Muzeul ASTRA.

Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentelor organizate de Muzeul ASTRA.
19 November 2019

06:04

Expoziția "Romanul românesc al secolului al XIX-lea"

Vineri, 15 noiembrie, la ora 12, la  Muzeul de etnografie Universală ,,Franz Binder" din Sibiu a avut loc vernisajul expoziției interactive Romanul românesc al secolului al XIX-lea.   Expoziția ,,Romanul românesc al secolului al XIX-lea" face parte dintr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar la vernisaj va fi inaugurat un muzeu digital al romanului românesc.Pentru prima dată în cultura română, toate romanele românești din secolul al XIX-lea au fost scanate și prelucrate digital.Informațiile rezultate au fost integrate astfel într-un muzeu digital care reconfigurează toate reprezentările secolului al XIX-lea, din punct de vedere literar.   Organizatori: Muzeul ASTRA & Revista Transilvania   Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posi...
Continuă

Vineri, 15 noiembrie, la ora 12, la  Muzeul de etnografie Universală ,,Franz Binder" din Sibiu a avut loc vernisajul expoziției interactive Romanul românesc al secolului al XIX-lea.

 

Expoziția ,,Romanul românesc al secolului al XIX-lea" face parte dintr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar la vernisaj va fi inaugurat un muzeu digital al romanului românesc.


Pentru prima dată în cultura română, toate romanele românești din secolul al XIX-lea au fost scanate și prelucrate digital.


Informațiile rezultate au fost integrate astfel într-un muzeu digital care reconfigurează toate reprezentările secolului al XIX-lea, din punct de vedere literar.

 

Organizatori: Muzeul ASTRA & Revista Transilvania

 

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Agenția de știri Lacașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentelor organizate de Muzeul ASTRA Sibiu.


Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA
19 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 19.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Prooroc Avdie (Abdia)
 • Sf. Mucenic Varlaam
 • Sf. Mucenic Azi, făcătorul de minuni
 • Sf. 150 de ostași
 • Sfintele femei, soția şi fiica eparhului
 • Sfinții 12 ostași
 • Sf. Mucenic Agapie
 • Sf. Mucenic Iliodor, cel din Maghido a Pamfiliei
 • Sf. Mucenici Antim, Talaleu, Cristofor și Eufimia și cu fiii lor și Sf. Panharie
 • Sf. Filaret (Drozdov) mitropolit al Moscovei (sec. XIX)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
19 November 2019

11:24

Poziția Mitropolitului de Limassol, vizavi de pomenirea Mitropolitului Epifanie ca Mitropolit al Kievului de către Patriarhul Alexandriei

„Ca răspuns pentru o ascultătoare a emisiunii sale săptămânale la radioul Mitropoliei de Limassol, despre comemorarea lui Epifanie ca Mitropolit al Kievului de către Patriarhul Alexandriei Teodor al II-lea, ÎPS Mitropolit Episcop Atanasie a declarat, printre altele, că: „Într-o discuție pe care un Episcop al Arhiepiscopiei Ciprului a avut-o cu Patriarhul Teodor al II-lea la sosirea sa, el a primit promisiunea celui din urmă că nu îl va comemora pe Epifanie la Sfânta Liturghie, ci doar pe Arhiepiscopul Ciprului și pe Mitropolitul local, pentru a nu crea nicio problemă, deoarece Biserica Ciprului nu a emis încă o poziție oficială pe această temă [a Autocefaliei Ucrainene]. Același lucru i-a fost confirmat Mitropolitului de Limassol de către cei care l-au însoțit pe Patriarhul A...
Continuă
„Ca răspuns pentru o ascultătoare a emisiunii sale săptămânale la radioul Mitropoliei de Limassol, despre comemorarea lui Epifanie ca Mitropolit al Kievului de către Patriarhul Alexandriei Teodor al II-lea, ÎPS Mitropolit Episcop Atanasie a declarat, printre altele, că:

„Într-o discuție pe care un Episcop al Arhiepiscopiei Ciprului a avut-o cu Patriarhul Teodor al II-lea la sosirea sa, el a primit promisiunea celui din urmă că nu îl va comemora pe Epifanie la Sfânta Liturghie, ci doar pe Arhiepiscopul Ciprului și pe Mitropolitul local, pentru a nu crea nicio problemă, deoarece Biserica Ciprului nu a emis încă o poziție oficială pe această temă [a Autocefaliei Ucrainene].

Același lucru i-a fost confirmat Mitropolitului de Limassol de către cei care l-au însoțit pe Patriarhul Alexandriei. Cu toate acestea, fără ca Mitropolitul Limassolului să fie informat în vreun fel cu privire la o schimbare de poziție, Patriarhul Teodor al Alexandriei a considerat că, în momentul cuvenit  al Liturghiei Dumnezeiești, el trebuie să-l pomenească pe Epifanie ca fiind Mitropolitul Kievului.

Deși acest lucru s-a produs în Biserica Ciprului și, în special, în Mitropolia de Limassol, aceasta nu exprimă nici poziția Mitropoliei de Limassol, nici pe cea a Mitropolitului însuși de Limassol, și nici atât pe cea a Bisericii Ciprului.

Mitropolitul de Limassol menține ceea ce a declarat în scris și ceea ce a fost publicat, că „acceptă și recunoaște ca Mitropolit canonic al Kievului și al întregii Ucraine, pe Episcopul Onufrie și Sfântul Sinod reunit în jurul său”.

18 November 2019

10:37

PS VINCENȚIU - O problemă teologică actuală: Frecvența împărtășirii mirenilor în Biserica Ortodoxă

O problemă teologică actuală: Frecvența împărtășirii mirenilor în Biserica Ortodoxă ** Această meditație a fost susținută în cadrul Ședinței Sfântului Sinod din data de 28 octombrie 2019.  
Continuă

O problemă teologică actuală:

Frecvența împărtășirii mirenilor în Biserica Ortodoxă *

* Această meditație a fost susținută în cadrul Ședinței Sfântului Sinod din data de 28 octombrie 2019.

 18 November 2019

12:13
telegraf

DECIZIE EXTRAORDINARĂ a Consiliului European pentru Turism și Comerț: 2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION. Mai multe puteți citi la adresa.

15 February 2019

00:00
telegraf În ziua de 18.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mare Mucenic Platon
 • Sf. Mucenic Romano
 • Sf. Prunc
 • Sf. Mucenic Romano, diaconul palestinianul
 • Sf. Mucenic Zaheu, diaconul bisericii Gadirilor, și Alfeu, care de sabie s-au săvârșit
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
18 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 17.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Grigorie, făcătorul de minuni, episcopul Neocezareii Pontului
 • Sf. Cuvios și Mărturisitor Lazăr zugravul (iconograful)
 • Sf. Cuvios Zaharia Ciobotarul și Ioan
 • Sf. Cuvios Longhin
 • Sf. Ghenadie, patriarhul Constantinopolului
 • Sf. Maxim, patriarhul Constantinopolului
 • Sf. Cuvios Iustin
 • Sf. Cuvios Ghenadie, cel ce s-a nevoit în Mănăstirea Vatopedi
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
17 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 16.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Apostol și Evanghelist Matei
 • Sf. Serghie de Malopinega
 • Sf. Eucher din Lyon
 • Sf. Ier. Toma cel Nou, Patriarhul Constantinopolului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
16 November 2019

11:47
telegraf Mai multe biserici au fost distruse, prădate, și chiar statui ale lui Iisus au fost incendiate în Chile fiind folosite la înalțarea unor baricade, în timpul unor proteste împotriva costurilor ridicate la transport.
15 November 2019

11:41
telegraf Zilele trecute, doi creștini siriaci au fost uciși pe drumul de la Qamishli la Deir Ezzor, de către doi oameni înarmați neidentificați. Cele două victime erau un preot al Bisericii Catolice Siriace din Qamishli (în nordul Siriei) și tatăl său. La doar câteva ore mai târziu, trei încărcături explozive mari au fost detonate în Qamishli, ucigând mai mulți civili și rănind alți doisprezece, inclusiv cinci creștini.
15 November 2019

11:32
telegraf Serkalem (Erikeselam) Moges, o tânără profesoară de școală, în vârstă de 39 de ani, a devenit ultima victimă a violenței islamice radicale împotriva creștinilor ortodocși din Etiopia, fiind ucisă de un grup de atacatori în casa sa din Harar.
15 November 2019

11:25
telegraf Protopopul Nicolae Balașov, vicepreședinte al Departamentului de Probleme Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei, a declarat pentru Interfax, pe 8 noiembrie 2019, că Biserica Ortodoxă Rusă consideră a fi imposibilă comemorarea Patriarhului Teodor al Alexandriei în cadrul slujbelor patriarhale, după ce acesta l-a recunoscut pe Epifanie Dumenko drept lider al noii Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
15 November 2019

11:18
telegraf
În Muzeul-Parc Rusesc din Ierihon, construit în 2010, se află o expoziție permanentă de artefacte descoperite în timpul săpăturilor arheologice din zonă, în parc aflându-se și „copacul lui Zaheu”. Tot aici se află și metocul Misiunii Rusești din Ierihon "Sfqntul Zaheu" și Capela Sfântul Ioan Botezătorul, pe locul în care altădată fusese amplasată casa lui Zaheu.
Pe 7 noiembrie 2019, tot în zonă, Misiunea Spirituală Rusească Sfântul Petru  și Sfânta Tavita a serbat cea de-a 150-a aniversare a metocului rusesc din Jaffa. La sfârșitul Sfintei Liturghii, clerul și credincioșii au mers în procesiune până la cripta unde se odihnește Sfânta Tavita.
15 November 2019

11:06
telegraf Peste 300 de preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene au participat la un forum organizat în Kiev, pe tema problemelor ridicate de viața parohială: rolul și sarcina preotului în organizarea vieții parohiale, modul în care să se implice laicii în viața comunității, parohia văzută de laici și așteptările lor de la parohul acesteia, autoritatea preotului ca garant al unității parohiei, managementul eficient al oamenilor, bazat pe talentele și punctele lor forte.
15 November 2019

10:57
telegraf
Patriarhul sârb Irineu l-a primit, pe 11 noiembrie 2019, la reședința patriarhală din Belgrad, pe Ambasadorul Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională, Sam Brownback.
La întâlnire s-au aflat și Anthony Godfrey, Ambasadorul Statelor Unite în Serbia cu personalul ambasadei, și șeful Cabinetului Patriarhal al Serbiei, Diaconul Alexandru Praščević. Astăzi, 15 noiembrie, Sam Brownback se întâlnește cu Mitropolitul Muntenegrului, Amfilohie, și cu alți lideri religioși din Podgorica.
15 November 2019

10:52
telegraf Trei biserici ortodoxe din Chalkios, de pe insula Chios, în Grecia, au fost incendiate și/sau vandalizate și profanate în ultima săptămână, ultima dintre ele fiind cea închinată Sfântului Haralambie. Sătenii îi bănuiesc pe migranții din tabăra amplasată în localitatea lor.
15 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 15.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Începe Postul Nașterii Domnului
 • Sf. Cuvios Paisie de la Neamț
 • Sf. Mucenici și mărturisitori Gurie, Samona și Aviv
 • Sf. Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei
 • Sf. Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie și cei împreună cu dânșii
 • Sf. Mucenic Dimitrie
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
15 November 2019

07:00

Patriarhul Bartolomeu s-a întâlnit cu Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe în Uniunea Europeană (CROCEU)

În cadrul sărbătoririi Jubileului de Aur al Mitropoliei Belgiei și Exarhatului Olandei și Luxemburgului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a întâlnit cu Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe în Uniunea Europeană (CROCEU). La întâlnire a participat și Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și de Sud din Patriarhia Română și Pr. Dr. Sorin Selaru.În cadrul întâlnirii, Patriarhul Bartolomeu și-a exprimat bucuria pentru faptul că membrii Comitetului cooperează armonios în problemele de interes comun pentru Ortodoxie, într-o Europă în continuă schimbare.În mod special, Patriarhul Bartolomeu a subliniat importanța unui comitet care să reprezinte Biserica Ortodoxă cu o voce unificată în fața instituțiilor europene.La rândul lor, membrii Comitetului i-au prezentat Patriarhului Ecumen...
Continuă
În cadrul sărbătoririi Jubileului de Aur al Mitropoliei Belgiei și Exarhatului Olandei și Luxemburgului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a întâlnit cu Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe în Uniunea Europeană (CROCEU). La întâlnire a participat și Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și de Sud din Patriarhia Română și Pr. Dr. Sorin Selaru.

În cadrul întâlnirii, Patriarhul Bartolomeu și-a exprimat bucuria pentru faptul că membrii Comitetului cooperează armonios în problemele de interes comun pentru Ortodoxie, într-o Europă în continuă schimbare.

În mod special, Patriarhul Bartolomeu a subliniat importanța unui comitet care să reprezinte Biserica Ortodoxă cu o voce unificată în fața instituțiilor europene.

La rândul lor, membrii Comitetului i-au prezentat Patriarhului Ecumenic activitățile și lucrările Comitetului, din ultimii ani, precum și planurile lor pentru viitorul apropiat. În cele din urmă, Patriarhul Bartolomeu i-a invitat pe membrii Comitetului, la Constantinopol, pentru a ține o reuniune anuală, în 2020.
14 November 2019

06:53

Pentru prima dată un lider spiritual a fost invitat să vorbească la Congresul "Săptămâna Apei": Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în Amsterdam

Pentru prima dată, organizatorii Congresului internațional „Săptămâna apei”, care a avut loc în Amsterdam, au invitat un lider spiritual  ca vorbitor - în persoana Patriarhului Ecumenic Bartolomeu - oferind astfel Bisericii posibilitatea de a-și exprima părerile și opiniile asupra bunului preoțios pe care îl reprezintă apa.Este vorba despre organizarea unei serii de evenimente sub eticheta „Săptămâna internațională a apei”, desfăsurată zilele trecute în Amsterdam, adresată diverselor organizații internaționale, guverne și companii legate de apă, conservarea ei și alte mijloace de management.Organizatorii, informați de multă vreme despre sosirea în capitala Țărilor de Jos a Patriarhului Ecumenic pentru sărbătorile Jubileului de 50 de ani al Arhiepiscopiei Belgiei și Exarhatului Olan...
Continuă
Pentru prima dată, organizatorii Congresului internațional „Săptămâna apei”, care a avut loc în Amsterdam, au invitat un lider spiritual  ca vorbitor - în persoana Patriarhului Ecumenic Bartolomeu - oferind astfel Bisericii posibilitatea de a-și exprima părerile și opiniile asupra bunului preoțios pe care îl reprezintă apa.

Este vorba despre organizarea unei serii de evenimente sub eticheta „Săptămâna internațională a apei”, desfăsurată zilele trecute în Amsterdam, adresată diverselor organizații internaționale, guverne și companii legate de apă, conservarea ei și alte mijloace de management.

Organizatorii, informați de multă vreme despre sosirea în capitala Țărilor de Jos a Patriarhului Ecumenic pentru sărbătorile Jubileului de 50 de ani al Arhiepiscopiei Belgiei și Exarhatului Olandei și Luxemburgului, l-au invitat să susțină discursul de închidere a Congresului.

În discursul său, Sanctitatea Sa a subliniat, între altele, importanța ca Știința și Biserica să lucreze împreună pe teme de ecologie și protecție a mediului, în același timp subliniind rolul important al apei în viața omului și în lume, justificând întărirea eforturilor de conservare și a noilor metode de management.

Acesta a menționat:
   „Toate domeniile cunoașterii umane sunt completate de inimă, aducându-ne de la cultura de exploatare și consumism, la recunoștință și generozitate... Toate eforturile pentru o mai bună gestionare a apei reprezintă strigătul unui suflet omenesc care recunoaște apa ca dar, care trebuie să intereseze toată creația. Credința noastră profundă este că apa reprezintă un drept inviolabil și inalienabil al fiecărei ființe umane și al fiecărei creaturi. Apa ne-a legănat încă de la naștere, ne ține în viață și ne vindecă de bolile noastre. Ne viază duhul, ne curăță corpul și ne întărește gândirea. Împărtășim miracolul apei cu toată creația. Fiecare ființă omenească de aici, fiecare ființă omenească din lume, este la modul concret un ocean în miniatură. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu două decenii, am declarat că 'poluarea apelor pământului, pentru ființele umane, este echivalentă cu comiterea unui păcat”!
   Este responsabilitatea noastră, a întregii lumi - politicieni și lideri religioși, comunități și persoane, întreprinderi și industrii - să păstrăm apa vivace, curată și sigură pentru viitorul orașelor și cetățenilor noștri, precum și pentru toate ființele umane și planeta noastră. O astfel de vivacitate nu ține doar de o tehnologie potrivită, de compania potrivită sau de o politică mai coerentă. O astfel de vivacitate reprezintă singura cale de conviețuire pașnică și supraviețuire globală. O datorăm lumii noastre și generațiilor noastre viitoare".
14 November 2019

06:37
telegraf
Joi, 14 noiembrie, ora 18:00, Librăria Sophia vă invită la o lansare de carte: „Fericita lumină”, de Liliana Ursu. Participă, alături de autoare: Monica Pillat, Costion Nicolescu.
14 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 14.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Filip
 • Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, făcătorul de minuni
 • Sf. Nou Mucenic Constantin cel din Idra (Hidra)
 • Binecredincioșii împărați Iustinian și Teodora
 • Sf. Eufimian din Cipru
 • Sf. Filip, ctitorul Mănăstirii Sfintei Treimi de la Irap (Novgorod)
 • Sf. Simon din Calabria
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
14 November 2019

09:38
telegraf

Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și a maicii sale Antuza, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgoviște își serbează ocrotitorul, ocazie cu care IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, se va afla la Slujba Sfintei Liturghii, în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște. Momentele festive legate de sărbătoare se derulează anual, însă, la Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

13 November 2019

09:21

Transmisiune în direct la Sărbătoarea Sfântului Evanghelist Matei, din Slobozia

La Sărbătoarea Sfântului Evanghelist Matei, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Asociația Lăcașuri Ortodoxe va transmite în direct, cu ajutorul lui Dumnezeu, Slujba Sfintei Liturghii Arhierești, din Biserica Sfântul Evanghelist Matei (Capela Bazar) din Slobozia, acolo unde începând cu ziua de vineri, 15 noiembrie 2019, se va afla afla spre închinare Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, adusă de la Mănăstirea Pantocrator, din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Drăgănești-Vlașca. Slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei si Călărașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi și de credincioșii parohiei, va începe în jurul orei 9:00. Transmisiunea în direct va putea fi urmărita atât în paginile Lăcașuri ...
Continuă
La Sărbătoarea Sfântului Evanghelist Matei, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Asociația Lăcașuri Ortodoxe va transmite în direct, cu ajutorul lui Dumnezeu, Slujba Sfintei Liturghii Arhierești, din Biserica Sfântul Evanghelist Matei (Capela Bazar) din Slobozia, acolo unde începând cu ziua de vineri, 15 noiembrie 2019, se va afla afla spre închinare Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, adusă de la Mănăstirea Pantocrator, din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Drăgănești-Vlașca. 

Slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei si Călărașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi și de credincioșii parohiei, va începe în jurul orei 9:00. Transmisiunea în direct va putea fi urmărita atât în paginile Lăcașuri Ortodoxe, cat și în cele ale Rețelei web a Episcopiei Sloboziei si Călărașilor. 13 November 2019

06:55
telegraf
Luni, 4 noiembrie 2019, Mitropolitul Tihon, Primatul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), l-a primit pe Arhiepiscopul Elpidofor al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii, al cărui predecesor a fost Arhiepiscopul Dimitrie. Aceasta a fost prima vizită a noului ierarh la Cancelaria Bisericii Ortodoxe din America. Cu această ocazie, după întâmpinare și închinarea în Capela Sfântul Serghie de Radonej, Arhiepiscopul Elpidofor i-a amintit Mitropolitului Tihon despre o întâlnire a acestora, anterioară, din Mănăstirea Halki din Constantinopol.
Cei doi au purtat discuții lungi pe diverse teme de interes reciproc, între care s-au numărat relațiile actuale și viitoare, precum și dialogul dintre Biserica Ortodoxă din America și Patriarhul Ecumenic. Adunarea Episcopilor Ortodocși canonici din Statele Unite, precum și situația Patriarhiei Ecumenice din Turcia. Mai multe fotografii găsiți la (adresa).
13 November 2019

06:44

50 de ani de la întemeierea Arhiepiscopiei Belgiei, serbați de Patriarhul Bartolomeu, la Bruxelles. Cuvânt despre "marile puteri" de azi...

Duminică, 10 noiembrie 2019, în Catedrala Ortodoxă a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din Bruxelles, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de Mitropoliții Athenagoras al Belgiei și Exarh al Olandei și Luxemburgului, Alexandru de Mantinias și Kynouria, Iossif de Prikonissou, Damaschin de Kydonia și Apokoronou, Maxim de Elveția, Atanasie de Achaia; precum și de Arhiepiscopul Iov de Telmessos, Episcopul Dossitei al Patriarhiei Georgiei, Evmenios de Lefka, Marc Nemțeanul din Patriarhia Română și Porfirie de Neapolis, din Biserica Ciprului.Cu ocazia comuniunii, Patriarhul a mărturisit: "Trăim, frații și fiii mei, într-o lume în care 'marile puteri' sunt economia, tehnologia, puterea politică și diverse ideologii care servesc interesel...
Continuă
Duminică, 10 noiembrie 2019, în Catedrala Ortodoxă a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din Bruxelles, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de Mitropoliții Athenagoras al Belgiei și Exarh al Olandei și Luxemburgului, Alexandru de Mantinias și Kynouria, Iossif de Prikonissou, Damaschin de Kydonia și Apokoronou, Maxim de Elveția, Atanasie de Achaia; precum și de Arhiepiscopul Iov de Telmessos, Episcopul Dossitei al Patriarhiei Georgiei, Evmenios de Lefka, Marc Nemțeanul din Patriarhia Română și Porfirie de Neapolis, din Biserica Ciprului.

Cu ocazia comuniunii, Patriarhul a mărturisit: "Trăim, frații și fiii mei, într-o lume în care 'marile puteri' sunt economia, tehnologia, puterea politică și diverse ideologii care servesc intereselor acestor puteri și, în primul rând, consumismul și individualismul. Biserica nu poate ignora acest mediu, deoarece este chemată să-și exercite munca de binecuvântare și îngrijire pastorală, bazată pe Evanghelia credinței activată de iubire...". (...)

"Însăși viața Bisericii lui Hristos este libertatea, este victoria împotriva puterilor și a forțelor acestei lumi, împotriva stăpânirii morții, împotriva sinelui și a mulțumirii de sine, împotriva 'bogaților nebuni' și fariseilor autosuficienți. Biserica reprezintă dovada și certitudinea că răul 'nu are ultimul cuvânt din istorie'. Răspunsul Bisericii la fiecare criză din societate este dezvoltarea și accentuarea caracterului ei euharistic și eshatologic."

Mai multe fotografii de la eveniment pot fi văzute la (adresa). Iar un material video poate fi vizionat la (adresa).
13 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 13.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului
 • Sf. Cuvios și Nou Mucenic Damaschin cel din cetatea împărătească
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
13 November 2019

20:05

Expoziție eveniment - SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a

În perioada 8-30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu expoziția de artă plastică SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a. Partener în acest proiect expozițional de colecție este Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Lăcașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 8 noiembrie 2019, ora 13.00, la Fabrica de Cultură – Sala Faust, Strada Triajului, nr. 1-3, Sibiu. Este vorba despre un spațiu inedit, acolo unde se desfășoară SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a, anul acesta. Sala a fost aleasă cu scopul de a ajuta publicul să perceapă arta plastică contemporană într-o notă aparte. Artiștii participanți l...
Continuă

În perioada 8-30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu expoziția de artă plastică SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a. Partener în acest proiect expozițional de colecție este Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Lăcașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 8 noiembrie 2019, ora 13.00, la Fabrica de Cultură – Sala Faust, Strada Triajului, nr. 1-3, Sibiu. Este vorba despre un spațiu inedit, acolo unde se desfășoară SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a, anul acesta. Sala a fost aleasă cu scopul de a ajuta publicul să perceapă arta plastică contemporană într-o notă aparte.

Artiștii participanți la cea de-a VII-a ediție a Saloanelor ASTREI 3+1 sunt: Marcel Bunea - Profesor universitar doctor și Director al Departamentului Pictură, Universitatea Națională de Arte din București, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; Dana Constantin - Profesor universitar doctor la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara și Director al Departamentului Arte Vizuale, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Timișoara; Ioan Sbârciu - Profesor universitar doctor în cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Președinte al Senatului Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Membru al I.A.A. (International Association of Art), membru Deutscher Kunstler Baden - Württenberg, membru ELIA (Liga Europeană a Institutelor de Artă), membru asociat ICFAD (Consiliul Internațional al Conducătorilor Școlilor Superioare de Artă), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; Darie Dup - Conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte din București, Catedra de Sculptură, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru al Royal British Society of Sculptors.

„Răspunzând provocărilor contemporane, expoziția Saloanele ASTREI 3+1 surprinde diversitatea tendinţelor din arta plastică. Participanții la ediția organizată anul acesta, artiști și pedagogi deopotrivă, au o activitate expozițională remarcabilă, expunând în marile galerii și muzee ale lumii. Arta lor este o metaforă, o expresie misterioasă, o esențializare a formei în bidimensional și tridimensional, un rod al unicității și genialității lor vizuale. Expoziția este o întâlnire admirabilă între vizionari ai artei în contemporaneitate”, a declarat conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu – Muzeul ASTRA Sibiu.

Expoziția eveniment SALOANELE ASTREI 3+1 va fi deschisă publicului în perioada 8-30 noiembrie 2019.

Text, pentru Lăcașuri Ortodoxe: Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu
Muzeul ASTRA Sibiu, Coordonator și curator proiect expozițional, membru UAPR – Filiala Pictură, București

12 November 2019

06:58

Comunicat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Letoniei (de sub Patriarhia Moscovei), privind ultimele informații false din mass-media

„La 24 octombrie în acest an, a fost înscrisă în registrul comerțului o nouă organizație religioasă intitulată 'Biserica Ortodoxă Autonomă din Letonia, de sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului'. Au apărut în mass-media documente, care denaturează situația reală rezultată din înregistrarea acestei organizații religioase. Informațiile false conținute în aceste documente i-au tulburat pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Letone. Pentru a menține calmul și pacea, Sinodul Bisericii Ortodoxe Letone a procedat la următoarele clarificări. Liderul organizației nou înregistrate este Victor Kontuzorov, pe care Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Letone a Patriarhiei Moscovei l-a excomunicat din Biserica Ortodoxă în 1997. Această excomunicare a fost recunoscută în întreaga lume ortodoxă....
Continuă
„La 24 octombrie în acest an, a fost înscrisă în registrul comerțului o nouă organizație religioasă intitulată 'Biserica Ortodoxă Autonomă din Letonia, de sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului'.
Au apărut în mass-media documente, care denaturează situația reală rezultată din înregistrarea acestei organizații religioase. Informațiile false conținute în aceste documente i-au tulburat pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Letone.
Pentru a menține calmul și pacea, Sinodul Bisericii Ortodoxe Letone a procedat la următoarele clarificări. Liderul organizației nou înregistrate este Victor Kontuzorov, pe care Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Letone a Patriarhiei Moscovei l-a excomunicat din Biserica Ortodoxă în 1997. Această excomunicare a fost recunoscută în întreaga lume ortodoxă. De atunci și până în zilele noastre, Victor Kontouzrov nu a mai fost ortodox și nu a mai avut vreo legătură cu Sfânta Ortodoxie.

Situația actuală este următoarea: Biserica noastră Ortodoxă din Letonia este înregistrată în această țară și, la inițiativa lui Victor Kontuzorov, mai apare înregistrată încă o nouă organizație religioasă, și anume 'Biserica Ortodoxă Autonomă din Letonia, de sub jurisdicția Patriarhiei din Constantinopol'. Sunt două personalități juridice, care nu au nimic în comun. Noua înregistrare nu are nicio legătură cu Biserica Ortodoxă din Letonia de sub Patriarhia Moscovei și nu afectează situația Bisericii noastre și numele acesteia.

Toate informațiile despre așa-numita trecere a Bisericii noastre sub Constantinopol sunt o minciună fără rușine, imaginată de dușmanii Ortodoxiei și răspândită de mass-media.

Apelăm la toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Letone să nu creadă aceste fabricări provocatoare. Toată această invenție pură nu se îndreaptă numai împotriva Bisericii Ortodoxe din Letonia, ci și împotriva tuturor ortodocșilor din Letonia".
12 November 2019

06:47
telegraf Marți, 5 noiembrie 2019, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Slujba de Târnosire a Bisericii istorice Sfânta Ecaterina (parohie înființată în sec. XVIII), situată în Zaandam, un mic oraș aflat la aproximativ 20 Km de Amsterdam. Patriarhul s-a aflat în zonă pentru a participa la congresul ecologic „Săptămâna Internațională a Apelor din Amsterdam”. UN  material video poate fi vizionat la (adresa).
12 November 2019

06:37
telegraf Patriarhul Alexandriei, Teodor al II-lea, a recunoscut autocefalia ucraineană, fapt pentru care, în aceste zile, a mărturisit că Patriarhul Bartolomeu l-a contactat pentru a-și exprima satisfacția.
12 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 12.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Ioan Milostivul, Arhiepiscopul Alexandriei
 • Sf. Cuvios Nil Ascetul
 • Sf. Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franciei (Franța)
 • Sf. Prooroc Ahia
 • Sf. Cuvios Martin, episcopul Tarachinului
 • Sf. Mucenici Antonie și cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato fecioara
 • Sf. Cuvios Nil izvorâtorul de mir
 • Sf. Mucenic Arsachie
 • Sf. Leon, patriarhul Constantinopolului
 • Sf. Nou Mucenic Sava Nigdeli (†1732)
 • Sf. Nou Mucenic Nicolae Constantinopolitul (†1732)
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
12 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 11.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mare Mucenic Mina cel din Cotiani
 • Sf. Mucenic Victor
 • Sf. Mucenic Vichentie diaconul
 • Sf. Muceniță Ștefanida
 • Sf. Cuvios Teodor Studitul, mărturisitorul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
11 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 10.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Apostoli din Cei 70: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast și Cvart
 • Sf. Mucenic Orest
 • Sf. Cuvios Teostirict, cel din Simvola
 • Sf. Cuvios Nonnos, care a botezat pe Sf. Pelaghia
 • Sf. Sfințit Mucenic Mil episcopul și cu doi ucenici ai săi
 • Sf. Mucenici Caliopie, Nir și Orion
 • Sf. Cuvios Arsenie Capadocianul
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
10 November 2019

06:11
telegraf
La Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, începând cu ora 07:30, transmitem în direct Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, din Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Municipiul Urziceni, care poartă acest hram. În Catedrala din Urziceni se alfă permanent pusă spre închinare o părticică din Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.
09 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 09.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, noul făcător de minuni
 • Sf. Mucenici Onisifor și Porfirie
 • Sf. Cuvioasă Matroana
 • Sf. Cuvioasă Teoctista din Lesbos
 • Sf. Cuvios Simeon Metafrastul
 • Sf. Femei Eustolia și Sopatra
 • Sf. Mucenic Antonie
 • Sf. Cristofor și Mavra
 • Sf. Ioan Colovul
 • Sf. Cuvios Eladie
 • Sf. Mucenici Narsi și Artemon
 • Sf. Cuvioși și de Dumnezeu purtători Părinți Eftimie și Neofit, ctitorii mănăstirii Dohiarului din Muntele Athos
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
09 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 08.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Soborul Mai-Marilor Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail și al tuturor cereștilor celor fără de trup puteri
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
08 November 2019

18:31
telegraf
Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt comuniunea în Sfânta Euharistie cu Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, primatul Bisericii Ortodoxe din Grecia. Deja din ziua de duminică, 3 noiembrie 2019, în timpul Sfintei Liturghii prezidate de Patriarhul Chiril al Moscovei, acesta nu a mai menționat numele Arhiepiscopului printre primații Bisericilor Ortodoxe locale.
Această acțiune urmează recunoașterii autocefaliei ucrainene de către Arhiepiscopul Ieronim.
07 November 2019

18:20
telegraf
Librăria Sophia a organizat miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 18:00, o dublă lansare de carte: "Petre Țuțea: sacerdotul fără parohie", de Marcel Petrișor și "Cărțile spiritului și alte poezii", de Constantin Oprișan.
Au participat: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Răzvan Codrescu, Lucian D. Popescu.
07 November 2019