Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

Duminica a IX-a după Rusalii: Umblarea pe mare și potolirea furtunii

Transmisiune în direct: Slujba Sfintei Liturghii

De actualitate, în Ortodoxie

06:39
telegraf

A fost întronizat un nou Arhiepiscop de Tiatera și Marea Britanie, Niceta, care a oficiat astfel prima sa Sfântă Liturghie, dumincă, 28 iulie 2019.

31 July 2019

06:22

Biserica trebuie să revină la acea structură care a existat înaintea Împăratului Constantin

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru a declarat recent, într-un interviu acordat Agenției Tass: "O încercare de a repeta schisma ucraineană în Balcani ar reprezenta o declarație de război adresată Bisericii Ortodoxe Sârbe".   "Nu cred că modelul schismei ortodoxe din Ucraina poate fi repetat în Balcani sau Muntenegru. Dedeić [liderul schismatic al așa-zisei "Biserici Ortodoxe Muntenegrene" / LO] a fost redus la statul secular, de către Patriarhia Constantinopolului, deci nu se poate pune problema. În ceea ce privește Macedonia, nu aș dori să cred că, după toate evenimentele, Patriarhia Constantinopolului declară război și Bisericii Ortodoxe Sârbe. După Ucraina, ne putem aștepta la orice, dar sper, totuși, că nu vom ajunge acolo”, a spus el.   „Nu cei mai vrednici s...
Continuă

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru a declarat recent, într-un interviu acordat Agenției Tass:

"O încercare de a repeta schisma ucraineană în Balcani ar reprezenta o declarație de război adresată Bisericii Ortodoxe Sârbe".

 

"Nu cred că modelul schismei ortodoxe din Ucraina poate fi repetat în Balcani sau Muntenegru. Dedeić [liderul schismatic al așa-zisei "Biserici Ortodoxe Muntenegrene" / LO] a fost redus la statul secular, de către Patriarhia Constantinopolului, deci nu se poate pune problema. În ceea ce privește Macedonia, nu aș dori să cred că, după toate evenimentele, Patriarhia Constantinopolului declară război și Bisericii Ortodoxe Sârbe. După Ucraina, ne putem aștepta la orice, dar sper, totuși, că nu vom ajunge acolo”, a spus el.

 

„Nu cei mai vrednici sunt cei care îl influențează pe Patriarhul Constantinopolului, ci un anumit grup de Mitropoliți tineri, oameni ambițioși, care prin ambițiile lor îl incită pe Patriarh la anumite acțiuni”. „Am discutat cu niște oameni serioși din Grecia și cu mulți alții, pe care nu vreau să îi numesc acum, care sunt nemulțumiți de o astfel de influență asupra Patriarhului Constantinopolului. Este un bărbat în vârstă, care lucrează la întărirea primatului său. Dar, în realitate, îl pune în pericol; nu e nicio îndoială în acest sens. Pe Tronul Patriarhal al Constantinopolului au existat mari ierarhi, recunoscuți universal, ca Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfântul Grigorie Teologul, dar au existat și Patriarhi care au fost condamnați pentru erezie; nu există ierarhi infailibili în Biserică".

 

„Din 1453, Constantinopolul a încetat să mai fie capitală imperială, astăzi fiind capitala unui Sultan. Această calitate a capitalei imperiale a fost moștenită de Imperiul Rus, care a jucat un rol deosebit pentru toată Ortodoxia, până la moartea Țarului, în 1918. După căderea Constantinopolului și uciderea Țarului în Rusia, aceste două centre nu mai joacă rolul lor de altădată, așa că Biserica trebuie să revină la această structură care a existat înaintea Împăratului Constantin. Era constantiniană a istoriei ecleziale s-a încheiat. Singura autoritate care poate rezolva toate chestiunile ortodoxe este Sinodul Ecumenic", care trebuie convocat de Patriarhul Constantinopolului. „Totuși, dacă [Patriarhul Cosntantinopolului / LO] va continua să se comporte astfel, va pierde și acest drept. Singura Biserică, ce este cu adevărat mama tuturor Bisericilor Ortodoxe, este Ierusalimul, pentru că nici Roma și nici Constantinopolul, ci Ierusalimul a dat naștere tuturor Bisericilor”, a încheiat Mitropolitul Amfilohie.

31 July 2019

06:07
telegraf

Mitropolitul Ioan de Langada, Liti din Biserica Ortodoxă a Greciei, a coslujit recent la Kiev cu Mitropolitul Epifanie al noii Bisericii Ortodoxe din Ucraina, căreia Patriarhia Constantinopolului i-a acordat recent autocefalia. Ca urmare, Mitropolitul Epifanie a declarat că Biserica Greciei ar fi recunoscut, prin aceasta, de fapt, noua Biserică Ortodoxă din Ucraina. Cu toate acestea, serviciul de presă al Eparhiei de Langada, Liti și Rentini a emis un comunicat în care susține că participarea Mitropolitului Ioan a fost una "privată" și nu din calitate de reprezentant al Bisericii Greciei.

31 July 2019

06:42

Fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, repus în treapta sa ierarhică

Fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, a fost repus în rangul său episcopal, cu titlul de "Fost Patriarh al Ierusalimului". Decizia a fost comunicată de Patriarhie, într-o conferință de presă, pe 25 iulie 2019:   „Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, prezidat de Sanctitatea Sa, Părintele nostru și Patriarhul Ierusalimului, Teofil, la cea de-a 110-a ședință, din 25 iulie 2019, a ridicat în unanimitate depunerea din treaptă a monahului Irineu și l-a repus în demnitatea episcopală de care s-a bucurat anterior și la rang de fost Patriarh al Ierusalimului, atribuindu-i pe deplin respectul cuvenit în această demnitate. Sfântul Sinod a ajuns la această decizie, din motivele menționate în textul de mai jos:    &bdqu...
Continuă

Fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, a fost repus în rangul său episcopal, cu titlul de "Fost Patriarh al Ierusalimului". Decizia a fost comunicată de Patriarhie, într-o conferință de presă, pe 25 iulie 2019:

 

„Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, prezidat de Sanctitatea Sa, Părintele nostru și Patriarhul Ierusalimului, Teofil, la cea de-a 110-a ședință, din 25 iulie 2019, a ridicat în unanimitate depunerea din treaptă a monahului Irineu și l-a repus în demnitatea episcopală de care s-a bucurat anterior și la rang de fost Patriarh al Ierusalimului, atribuindu-i pe deplin respectul cuvenit în această demnitate.

Sfântul Sinod a ajuns la această decizie, din motivele menționate în textul de mai jos:

   „Obiectivul ridicării depunerii din treaptă a monahului Irineu. Întrucât toate lucrurile, în ordinea care predomină în Biserică și definite de Sfintele Canoane zidesc și promovează pacea, pe care se sprijină Duhul lui Dumnezeu, „care sudează instituția Bisericii” și întrucât Sfintele Canoane au fost instituite de Părinții Dumnezeiești, „pentru vindecarea patimilor și terapia sufletelor” și, în consecință, pentru încetarea oricărei patimi și acțiuni personale care se opun unității corpului eclezial, Sfântul Sinod al Patriarhiei din Ierusalim, urmând în mod responsabil prevederile canonice, în spiritul principiilor canonice menționate mai sus, cu treizeci de ani în urmă, cu mare tristețe, a decis să-l depună din treaptă pe predecesorul nostru Irineu, reducându-l apoi la ordinul monahal.

   În ciuda acestui fapt, Sfântul Sinod nu a încetat niciodată, cu multă răbdare, să arate un interes constant pentru fratele nostru menționat, motiv pentru care a înălțat permanent pentru el rugăciuni de mijlocire către Dumnezeu.

   Întrucât starea de sănătate a fratelui nostru în Hristos se deteriorează pe fiecare zi, Sfântul Sinod, examinând problema după Dumnezeu și acționând cu umanitate, conform autorității „Celui Ce vindecă conform medicinei duhovnicești”, a decis în unanimitate să înlăture depunerea impusă fratelui nostru Irineu, rugând cu fervoare pe Domnul Cel "mai presus decât toată începătoria şi stăpânia şi puterea şi domnia", să-i acorde lui și nouă tuturor harul Preasfântului Mormânt dătător de viață.

   Sfântul Sinod i-a delegat pe decanul și secretarul general Arhiepiscopul Aristarh și secretarul Sfântului Sinod, Arhiepiscopul Dimitrie de Lydda, pentru a comunica această decizie fostului Patriarh Irineu, tratat în aceste zile, în Patriarhie, la Spitalul francez din Ierusalim și care primește asistență medicală la Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan".

 

Preafericitul Irineu (Skopelitis) a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului între 2001 și 2005. Patriarhul Irineu a fost depus din treaptă de Sfântul Sinod al Bisericii Ierusalimului şi de Frăţia Sfântului Mormânt, pentru acuzele de vânzare neautorizată a unor proprietăţi ale Bisericii

30 July 2019

06:20
telegraf

Joi, 25 iulie 2019, un incendiu a izbucnit în domeniul forestier de pe versantul răsăritean al Muntelui Tabor, în Galileea, ortodocșii și franciscanii care viețuiesc în două mânastiri aflate acolo fiind evacuați de catre pompieri, fără ca lacasurile sa fi avut de suferit din cauza flăcărilor.

30 July 2019

06:23

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (Cel Preamilostiv)

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbatorește în mod aparte pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (însemnând "Preamilostiv") din Nicomidia Bitiniei (275-303 după Hristos), persecutat în timpul lui Dioclețian.   Sfântul Pantelimon l-a cunoscut pe bătrânul Episcop Ermolae al Bisericii din Nicomidia, care l-a convins că Hristos este Cel mai mare Vindecător, învățându-l (pe când Sfântul Pantelimon era deja medicul personal al împăratului Maximian) că omul trebuie să se încreadă mai mult în credință decât în medicină, zicându-i, de asemenea: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu ...
Continuă

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbatorește în mod aparte pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (însemnând "Preamilostiv") din Nicomidia Bitiniei (275-303 după Hristos), persecutat în timpul lui Dioclețian.

 

Sfântul Pantelimon l-a cunoscut pe bătrânul Episcop Ermolae al Bisericii din Nicomidia, care l-a convins că Hristos este Cel mai mare Vindecător, învățându-l (pe când Sfântul Pantelimon era deja medicul personal al împăratului Maximian) că omul trebuie să se încreadă mai mult în credință decât în medicină, zicându-i, de asemenea: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”

 

Pentru minunile pe care a început să le facă ulterior ca rod al credinței sale, pe când era supus la grele cazne în timpul lui Dioclețian, Pantoleon (acesta fiind numele său original) îi cerea lui Dumnezeu să-i ierte pe prigonitorii săi, motiv pentru care a primit numele de Panteleimon (Pantelimon - „Cel Preamilostiv”).

 

Purtătorule de chinuri sfinte și tămăduitorule Pantelimon;

roagă pe Milostivul Dumnezeu,

ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre!

 

Pentru rugăciunile sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin!

27 July 2019

06:50

Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Astăzi, 26 iulie 2019, Biserica Ortodoxă îi cinstește în mod aparte pe Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.Sfintele Moaște ale Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, unul dintre cei mai renumiți sihaștri (a sihăstrit aici 30 de ani, într-o peșteră în care urca doar ucenicul său, o dată pe săptămână, pentru a-i aduce pâine și apă, și egumenul schitului, pentru a-l împărtăși cu Sfintele Taine), se află în Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă - o mănăstire rupestră de aspră sihăstrie, din Județul Argeș, situată în comuna Cetățeni, pe Valea Dâmboviței, la o altitudine de 880 de metri, pe piscul unui munte. Locul în care ...
Continuă

Astăzi, 26 iulie 2019, Biserica Ortodoxă îi cinstește în mod aparte pe Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae, Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.Sfintele Moaște ale Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, unul dintre cei mai renumiți sihaștri (a sihăstrit aici 30 de ani, într-o peșteră în care urca doar ucenicul său, o dată pe săptămână, pentru a-i aduce pâine și apă, și egumenul schitului, pentru a-l împărtăși cu Sfintele Taine), se află în Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă - o mănăstire rupestră de aspră sihăstrie, din Județul Argeș, situată în comuna Cetățeni, pe Valea Dâmboviței, la o altitudine de 880 de metri, pe piscul unui munte. Locul în care se află mânăstirea aparține uneia dintre cele mai vechi vetre isihaste românești: Valea Chiliilor.

 

În Sfântul Altar există un mic izvor, care curge doar în perioada cuprinsă între Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, făcător de minuni. În acest schit s-a retras în 1658 și domnitorul Constantin Șerban, din cauza tătarilor, iar domnitorul Mihai Viteazul a stat aici trei luni, în 1595, după bătălia de la Călugăreni. Tot aici s-au mai refugiat și Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Țepeș, Constantin Șerban Vodă, Regele Carol I.

 

De asemenea, Negru Vodă, a avut aici o peșteră de taină și, tot aici, el a înălțat o cruce foarte mare pe o stâncă, iar la baza acestei stânci se află o piatră masivă numită ”Masa lui Mihai Viteazul”. Pe versantul opus mănăstirii se află un grup de stânci golașe, numite Colții Doamnei, de unde s-a aruncat Doamna lui Negru Vodă pentru a nu cădea în mâinile tătarilor. Pe stânca din vârful muntelui se văd urmele pașilor lui Negru Vodă și ale familiei sale, rămase impregnate în urma "topirii" stâncii datorită evlaviei voievodului.

Pentru rugăciunile sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin!

26 July 2019

06:25

Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Astăzi, 25 iulie 2019, credincioșii ortodocși cinstesc în mod deosebit Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Tot astăzi sunt cinstiți în mod aparte și Sfinții Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic și Sfintele Cuvioase Olimpiada și Eupraxia. Sfânta Ana - frescă din Faras, secolul VIII La slujbele săvârșite cu această ocazie în bisericile și mânastirile noastre, astăzi se aude înălțându-se de catre preoți, cuviosi credincioși și cuvioase,  Troparul la Adormirea Sfintei Ana:   "Pe Ceea ce a născut Viața, în pantece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare Ano. Pentru aceasta la primirea cerească, unde este lăcașul celor ce se veselesc întru slavă, bucur&acir...
Continuă

Astăzi, 25 iulie 2019, credincioșii ortodocși cinstesc în mod deosebit Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Tot astăzi sunt cinstiți în mod aparte și Sfinții Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic și Sfintele Cuvioase Olimpiada și Eupraxia.

Sfânta Ana - frescă din Faras, secolul VIII

La slujbele săvârșite cu această ocazie în bisericile și mânastirile noastre, astăzi se aude înălțându-se de catre preoți, cuviosi credincioși și cuvioase,  Troparul la Adormirea Sfintei Ana:

  "Pe Ceea ce a născut Viața, în pantece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu,

de Dumnezeu Gânditoare Ano.

Pentru aceasta la primirea cerească,

unde este lăcașul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat,

celor ce te cinsesc te tine cu dragoste, cerșind iertare de greșeli, pururea fericită.

25 July 2019

06:37

Sfânta Mare Muceniță Hristina, serbată astăzi

Astăzi, credincioșii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Mare Muceniță Hristina, ale cărei sfinte moaște neputrezite (!) din jurul anului 300 după Hristos se afla la Veneția, în Italia, în Biserica Sfânta Hristina din Bolsena (Lazio) - un material video poater fi văzut la (adresa). Sfânta Hristina trăia într-un palat din Tir, fiind fiica unui general. Generalul își pregătise fiica să slujească în templul zeilor păgâni, daruindu-i acesteia cel mai înalt turn al palatului, unde se aflau zeii din aur şi argint. Sfânta Hristina, privind în fiecare noapte cerul înstelat, a înţeles că idolii făcuţi de oameni nu au nicio putere, ci doar Dumnezeu Cel Adevărat. Astfel, ea a sfărâmat idolii, iar resturile ...
Continuă

Astăzi, credincioșii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Mare Muceniță Hristina, ale cărei sfinte moaște neputrezite (!) din jurul anului 300 după Hristos se afla la Veneția, în Italia, în Biserica Sfânta Hristina din Bolsena (Lazio) - un material video poater fi văzut la (adresa).

Sfânta Hristina trăia într-un palat din Tir, fiind fiica unui general. Generalul își pregătise fiica să slujească în templul zeilor păgâni, daruindu-i acesteia cel mai înalt turn al palatului, unde se aflau zeii din aur şi argint.

Sfânta Hristina, privind în fiecare noapte cerul înstelat, a înţeles că idolii făcuţi de oameni nu au nicio putere, ci doar Dumnezeu Cel Adevărat. Astfel, ea a sfărâmat idolii, iar resturile lor din aur și argint au fost dăruite săracilor.

 

La aflarea acestora, tatăl Hristinei s-a mâniat, dar Hristina i-a mărturist Un Alt Dumnezeu. În urma răspunsului, tatăl a chinuit-o, ţinând-o în temniţă multă vreme, de la vârsta de 14 ani, făra mâncare, fiind însă hrănită și vindecată de Înger. Ulterior, fiind aruncată în mare şi, primind acolo Botezul Domnului, a fost scăpată, de asemenea, de Înger. Aflând acest lucru, tatăl a închis-o în temniţă, dar, chiar în acea noapte, el a murit.

Hristina a fost judecată și chinuită, aruncată în cuptor de foc, dar a ieșit întotdeauna nevatamată și a mărturisit pe Hristos, atrăgând, prin minunile ei, mulţi oameni la credinţă. In cele din urmă a fost ucisă cu sulița. Pentru ale sale rugăciuni și ale Sfântului Ermoghen, cinstit în aceeași zi cu aceasta, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne si ne mântuiește pe noi! Amin!

24 July 2019

10:37

Nu te lăsa păcălit! Rețelele de socializare

Crezi că având 5000 de urmăritori sau "prieteni", postările tale chiar sunt văzute de aceștia?   În niciun caz! În cele mai bune situații, postările tale ajung la doar câteva zeci de persoane. Poți verifica ușor acest lucru: doar încearcă să scrii o postare în care să îi rogi pe cei care o văd, să îți răspundă printr-un comentariu sau mesaj privat. [spre exemplu, publică un mesaj de genul: "Dacă vezi acest mesaj, te rog să răspunzi printr-un comentariu cu: da!"] Atunci vei vedea câți cititori văd, în realitate, mesajele tale. Aceia sunt, de fapt, cititorii tăi reali. Rețelele de socializare vor să te încânte prin numere uriașe, astfel încât prin fală, autoconsiderându-te faimos, să te facă să...
Continuă

Crezi că având 5000 de urmăritori sau "prieteni", postările tale chiar sunt văzute de aceștia?

 

În niciun caz! În cele mai bune situații, postările tale ajung la doar câteva zeci de persoane. Poți verifica ușor acest lucru: doar încearcă să scrii o postare în care să îi rogi pe cei care o văd, să îți răspundă printr-un comentariu sau mesaj privat. [spre exemplu, publică un mesaj de genul: "Dacă vezi acest mesaj, te rog să răspunzi printr-un comentariu cu: da!"] Atunci vei vedea câți cititori văd, în realitate, mesajele tale. Aceia sunt, de fapt, cititorii tăi reali. Rețelele de socializare vor să te încânte prin numere uriașe, astfel încât prin fală, autoconsiderându-te faimos, să te facă să rămâi permanent conectat la acestea, pentru a le fi văzute articolele promovate contra-cost. Nu te lăsa păcălit! Bucură-te de viața ta reală și de... adevăr!

 

O invitație la trezvie: Teo-Christian, Lăcașuri Ortodoxe

23 July 2019

09:54

Călugării au inventat o artă, pe care ei o numesc cumpătare: tăierea oricărui gând păcătos

"Sfântul Ioan Scărarul spunea: 'Lumina, pentru călugări, sunt îngerii; lumina, pentru laici, este viața monahală'. Această teză a Sfântului Ioan precizează însăși esența vieții monahale. Viața monahală este numită și viață îngerească. Călugărul este un om care dăruiește în mod voluntar slujirea lui Dumnezeu și Bisericii, se consacră Domnului, astfel încât nimeni să nu-l distragă de la slujirea lui Dumnezeu; astfel încât nicio grijă pământească să nu devină o povară care să îl distragă de la slăvirea îngerească, aflată în centrul slujirii îngerilor.   Cunoaștem foarte puține despre îngeri. Sfânta Scriptură învață că ei stau înaintea lui Dumnezeu, pe care Îl proslă...
Continuă

"Sfântul Ioan Scărarul spunea: 'Lumina, pentru călugări, sunt îngerii; lumina, pentru laici, este viața monahală'. Această teză a Sfântului Ioan precizează însăși esența vieții monahale. Viața monahală este numită și viață îngerească. Călugărul este un om care dăruiește în mod voluntar slujirea lui Dumnezeu și Bisericii, se consacră Domnului, astfel încât nimeni să nu-l distragă de la slujirea lui Dumnezeu; astfel încât nicio grijă pământească să nu devină o povară care să îl distragă de la slăvirea îngerească, aflată în centrul slujirii îngerilor.

 

Cunoaștem foarte puține despre îngeri. Sfânta Scriptură învață că ei stau înaintea lui Dumnezeu, pe care Îl proslăvesc în mod constant, slujind Domnului. Știm că îngerii sunt mediatori între Dumnezeu și oameni. Domnul le trimite îngeri oamenilor, ca să le aducă vestea bună, ca să îi sprijine pe oameni în căile lor. Fiecare om, credem noi, primește un înger păzitor după Botez, însărcinat să-l apere în toate căile sale. Dar nu știm mai nimic despre îngeri.

 

Știm că unii dintre îngeri s-au depărtat de Dumnezeu și s-au transformat în demoni. Mai știm, de asemenea, că alții, mult mai mulți, au rămas fermi. Acești îngeri nu se mai pot îndepărta de Dumnezeu, în niciun caz. Știm că duhul îngerilor se îndreaptă spre Dumnezeu și spre existența divină.

 

La începutul mișcării monahale, cei care deveneau călugări vedeau în modul lor de viață o cale de a arăta asemenea îngerilor. Îngerii nu se căsătoresc, nu sunt îngreunați cu grijile lumii, atenția lor nu este împrăștiată asupra numeroaselor probleme pământești. Ei se concentrează pe a face voia lui Dumnezeu și o văd ca pe o primă slujire și chemare. Când cineva devine călugăr, renunță mai presus de orice la voința sa ori, mai exact, se lasă în totalitate în mâinile lui Dumnezeu. Voința lui omenească se păstrează în el, iar dorințele sale omenești, patimile sale, uneori intră în conflict cu voința lui Dumnezeu. Cu toate acestea, călugărul se străduiește toată viața să-și supună voința, celei a lui Dumnezeu, pentru a dărui lumii sale interioare o lume duhovncească ce vine de sus, ce vine de la Dumnezeu.

 

Domnul Iisus Hristos este cel mai eminent exemplu, pentru fiecare călugăr. Nu era un înger. El a fost un om, un om ca noi, fără de păcat. Voința sa omenească El a supus-o în întregime voinței divine. Între voința Sa omenească și voința divină, spun Sfinții Părinți, nu a existat niciun conflict, nicio posibilitate de conflict. Voia lui Iisus Hristos a fost mereu în armonie cu voința Sa divină. Călugării sunt oameni care învață să-și supună voia, voinței lui Dumnezeu.

 

Cum să cunoști, însă, care este voința divină? Aceasta este întrebarea adresată adesea nu numai de călugări, ci și de laici. Mai multe mijloace fac posibilă cunoașterea voinței divine. Mai întâi, Sfânta Scriptură, pentru că în Sfânta Scriptură, mai ales în Evanghelie, Dumnezeu ne vorbește. Vocea Dumnezeului Întrupat rezonează în Evanghelie. Citim Sfânta Scriptură și pe Apostolii Petru și Pavel, pentru a cunoaște, prin Epistolele lor și prin cele ale lui Ioan și ale celorlalți Apostoli, în ce constă voința divină.

 

În afară de ceea ce se poate citi, în cărțile sacre sau nu, voința lui Dumnezeu se poate discerne și din evenimentele vieții noastre, când Domnul ne arată în mod clar care este voia Lui. Căutăm, uneori, să ne manifestăm propria voință, să acționăm conform acesteia, dar Domnul ne arată că voia Lui este alta. Atunci avem de ales: să acționăm conform voinței lui Dumnezeu, sau conform propriei noastre voințe. În afară de Sfânta Scriptură, putem să ne oprim și asupra lucrărilor Părinților, pentru a ne spune care este voia lui Dumnezeu.

 

Cu toate acestea, trebuie să ascultăm mai întâi vocea interioară, conștiința noastră. Dacă ea sugerează evitarea unui anumit comportament, este mai bine să îl evităm, deoarece Dumnezeu vorbește prin vocea conștiinței. Astfel, călugării sunt oameni care sunt chemați să îndeplinească voia lui Dumnezeu pe parcursul vieții lor; ei sunt chemați să nu se supună niciodată voinței omenești păcătoase. Printr-un mod ascetic de viață, prin ascetism, prin faptul că îl au în mod constant pe Dumnezeu în minte, având în minte amintirea morții, ei se golesc de omul trupesc și dau viață omului duhovnicesc.

 

Duhul călugărului trebuie să se întoarcă în întregime către Dumnezeu. Aceasta înseamnă că monahul (călugărul) trebuie să avanseze în rugăciune. Nu trebuie să se roage o dată, sau de două ori, pe zi, ci toată ziua și toată noaptea. Indiferent dacă doarme sau mănâncă, vorbește cu alți oameni, mintea lui nu trebuie să fie distrasă de la Dumnezeu. Duhul lui trebuie să rămână întotdeauna în Dumnezeu, iar această rugăciune interioară nu trebuie să se oprească niciodată.

 

Călugării au inventat odată o cale sigură de a-și uni duhul cu Dumnezeu: Rugăciunea lui Iisus. Repetarea Rugăciunii lui Iisus conferă o anumită forță interioară, deoarece prin această rugăciune Domnul Însuși este prezent în inima omului și, nevăzut, dar în mod substanțial, îi transformă mintea și întreaga lui viață. Pentru a evita distragerea de către gânduri externe, de gânduri rele, de ideea de desfrânare sau de orice altceva, călugării au inventat o artă pe care ei o numesc cumpătare și care este tăierea oricărui gând păcătos.

 

Ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă să învețe de la Sfinții Părinți, precum este Sfântul Ioan Scărarul și de la alții, ca gândurile păcătoase să nu fie lăsate să se instaleze imediat în om. Fiecare gând vine din afară, de la diavol sau din altă parte și, înainte de a prinde rădăcină, trece prin mai multe etape. Într-una din aceste etape, omul primește gândul, îl acceptă și apoi îi devine dificil să lupte împotriva lui. Dar dacă acest gând apare doar la orizontul minții, se poate să-l respingem, să nu-l lăsăm să se înrădăcineze în inimă.

 

Călugării au asimilat această artă, cu o virtuozitate de neegalat. Ei au știut ce gând vine de la Dumnezeu, ce gând vine de la cel rău; ei primeau anumite gânduri și le respingeau pe altele. Prin lupta împotriva gândurilor rele, ei au cucerit patimile păcătoase deoarece, așa cum spun Sfinții Părinți, nicio patimă nu poate fi instituită fără un gând rău: mai întâi vine gândul, apoi se înrădăcinează câte puțin în inima omului, aduce patima, iar patima duce la păcat.

 

Viața monahală nu este pentru toată lumea [deși aceasta nu înseamnă că valorile monahismului nu trebuie să fie aplicate deopotrivă vieții oricărui credincios care se crede ortodox! / Nota traducătorului]. Călugării sunt acei oameni rari care sunt hotărâți să urmeze calea urmată de Domnul Iisus Hristos până la sfârșit. Despre această cale, Domnul a spus că nu toți au putut să o înțeleagă (Sfânta Evanghelie după Matei 19,12). De fapt, nu fiecare om este capabil să urmeze calea monahală și nu fiecare om este chemat la viața monahală. Dacă cineva nu simte în sine chemarea la această viață, este mai bine să nu se forțeze în asta. Vocația monahală este o voce a lui Dumnezeu care răsună în inima omului și, în general, din tinerețe, omul înțelege că el este ales de Dumnezeu pentru viața monahală.

 

În Troparul Sfântului Serghie, cântăm: 'L-ai iubit pe Hristos din tinerețea ta, fiind binecuvântat'. Noi vedem la copiii noștri, la copiii pe care îi aducem la Biserică, cum pe unii suntem nevoiți să-i aducem aproape cu forța: nu le place Biserica, se plictisesc, se grăbesc să iasă, n-au stare; alții, dimpotrivă, de la o vârstă fragedă, sunt atrași de Biserică, se bucură de ea, slujba îi atrage, sunt interesați de Sfânta Scriptură și de obiectele sfinte, toate îi atrag. Ei sunt copiii pe care Domnul Însuși îi cheamă, nu neapărat ca monahi, deși unii pot alege această cale mai târziu. Într-o etapă a vieții sale, omul trebuie să recunoască vocea lui Dumnezeu, să o audă, să asculte la ceea ce îl cheamă Dumnezeu și, dacă Domnul îl cheamă la monahism, trebuie să răspundă cu umilință, cu recunoștință și teamă față de Dumnezeu, acestei chemări dumnezeiești.

 

Nu trebuie să devii călugăr din alte motive, cum ar fi o căsătorie ratată, spre exemplu, sau pentru că nu ai găsit un partener de viață, sau din vreun alt motiv secundar. Numai o vocație de neclintit, când cineva este sigur că a fost făcut pentru această viață, că vrea să ducă o astfel de viață, poate fi motiv de a deveni călugăr.

 

Sfântul nostru Părinte Serghie a demonstrat, în toată viața sa, idealul vieții monahale. Contemplând călătoria sa, ne rugăm și venerăm sfintele sale moaște, alergând să ne rugăm în ziua sărbătorii sale. Venim la această mănăstire sfântă, pentru a atinge duhul în care a trăit și care a inspirat zeci, sute, mii de călugări de-a lungul secolelor. Această inspirație pe care a insuflat-o monahismului rusesc, care dăinuiește în această mănăstire sfântă, nu s-a stins, va rămâne până la sfârșitul veacurilor. Credem că viața monahală nu va fi niciodată epuizată, că în fiecare generație Domnul va ridica oameni dedicați pentru a se alătura acestei oștiri de luptători ai lui Hristos, astfel încât viața monahală să nu moară, ci să continue să sporească.

 

Să ne amintim perioada recentă a persecuțiilor împotriva Bisericii, din secolul al XX-lea, când autoritățile nu au permis construirea de mănăstiri sau, chiar mănăstirilor existente, să primească noi călugări. În Biserica Ortodoxă Rusă erau 20 de mănăstiri. Astăzi sunt aproape 1000.

 

De unde vin oamenii de astăzi pentru a umple mănăstirile? Sunt în principal tineri bărbați și femei care au venit să se dedice vieții monahale. Nu poate fi decât un singur răspuns: Dumnezeu i-a chemat, astfel încât să avanseze pe acea cale îngustă pe care puțini sunt capabili să o înțeleagă. Noi credem că viața monahală va continua să sporească în Biserică și că, între zidurile acestei sfinte Lavre, viața monahală nu va fi niciodată sărăcită de rugăciunile Sfântului nostru Părinte Serghie și ale tuturor călugărilor sfinți. Amin."

 

O traducere KSLCătălin, după un cuvânt susținut pe 18 iulie 2019, la Sărbătoarea Sfântului Serghie de Radonej, făcătorul de minuni, de către Mitropolitul Ilarion, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, în Biserica Pogorârea Duhului Sfânt, din Lavra Sfintei Treimi și a Sfântului Serghie.

23 July 2019

08:08
telegraf

60.000 de credincioși au participat, în acest an, la Ekaterinburg, la Litughia din cursul nopții ocazionată de împlinirea a 101 ani de la asasinarea familiei imperiale ruse a Romanovilor. UN material video poate fi văzut la (adresa).

23 July 2019

08:04
telegraf

Pe 16 iulie 2019, la Ambasada Serbiei din Moscova, a avut loc prezentarea unei cărți a autorului A. Khochev, asociat al Departamentului de Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei, intitulată "Kosovo și Metohija, în relațiile dintre Bisericile Ortodoxe Rusă și Sârbă". Cartea surprinde, succesiv, istoria de la începutul agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei până la moartea Patriarhului Pavle al Serbiei, în 2009, și până în prezent, folosind toate înregistrările existente în cadrul Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii și Biserica Ortodoxă Sârbă, și mărturii ale lucrătorilor Departamentului amintit mai sus si ale celor care au trimis convoaie cu ajutoare umanitare.

23 July 2019

07:47
telegraf

Soarta Seminarului moscovit Sretensky, cunoscut pentru linia sa conservatoare, pare să fie amenințată, în urma unor decizii care nu au fost bine primite în Rusia (fiind apreciate, în comentarii, drept măsuri, practic, de lichidare a Seminarului), și care ar avea în vedere "optimizarea" procesului educațional în școlile bisericești. Deciziile în cauză, care includ în special schimbări la nivel de conducere, dar și măsuri care ar trebui să urmărească îmbunătățirea activităților științifice și pedagogice, au fost adoptate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a întâlnit pe 9 iulie 2019, la Valaam, acestea urmând să fie supuse aprobării Patriarhului, la începutul lunii august. Între timp, elevii au lansat și ei un apel, în vederea salvării Seminarului.

23 July 2019

07:31
telegraf

Potrivit unui institut american de sondaj, citat de publicația Pravoslavie, doar 9 dintre cei 47 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Georgiene sprijină autocefalia ucraineană.

23 July 2019

07:01
telegraf

Arhiepiscopia Bucureștilor a lansat luni, 22 iulie 2019, o nouă înfățișare pentru site-ul web propriu care poate fi găsit la (adresa). Lansarea a fost făcută chiar de către PS Timotei Prahoveanul, într-un cadru oficial, menționându-se intenția unui acces rapid la informație și, totodată, planul de a fi lansata si o hartă interactivă cu parohiile și mânăstirile Arhiepiscopiei.

23 July 2019

06:56

Olimpiada Meşteşuguri artistice tradiţionale, faza națională, ediția a XXIV-a

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media Lăcasuri Ortodoxe, va găzdui în perioada 24 – 28 iulie 2019 cea de a XXIV-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din 31 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate - Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu). Cu acest prilej, vizitatorii Muzeului vor putea participa la workshop-uri interactive ca:- 24 – 28 iulie: Confecționat podo...
Continuă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media Lăcasuri Ortodoxe, va găzdui în perioada 24 – 28 iulie 2019 cea de a XXIV-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din 31 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate - Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu).

Cu acest prilej, vizitatorii Muzeului vor putea participa la workshop-uri interactive ca:
- 24 – 28 iulie: Confecționat podoabe și jucării tradiționale workshop susţinut de meșterul Mircea Lac, Deva, Hunedoara.

Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
- 24 – 28 iulie Ora de joacă în muzeu. Locaţie: Școala din Ticera - Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber
- 27 – 28 iulie Arta decupării hârtiei, pictură chinezească, origami și jocuri tradiționale Shuttlecock și Tou Hu - workshop susţinut de reprezentanţii Institutului Confucius Sibiu, ULBS Sibiu
- 27 – 28 iulie Jocuri tradiționale suedeze – workshop susținut de elevii din Suedia. Locaţie:

Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber
- 27 – 28 iulie Dansuri tradiționale din Bulgaria – workshop susținut de Ansamblul Folcloric „Sivek”, Gabrovo, R. Bulgaria. Locație: Poienița Straja - Câmpulung, Muzeul în aer liber ,,De miercuri, 24 iulie, până duminică, 28 iulie, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor anima Muzeul prin atelierele interactive, atât în spațiile pavilionare (24 iulie), cât și prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (25-28 iulie). Spectacolele folclorice vor avea loc în data de 27 iulie, ora 1730, având ca invitați ansamblurile folclorice de copii din Miercurea Sibiului, Șeica Mare, Săcădate și Palatul Copiilor Sibiu.

Revenind la Olimpiadă, elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști, artă decorativă.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.
Pe 28 iulie, ora 1700 , va avea loc festivitatea de închidere pe scena de pe lacul din Muzuel în aer liber, unde sunt așteptați pentru o prestație artistică membri Ansamblului Folcloric „Valea Sadului”. Şi în acest an, se va desfăşura în paralel cu Olimpiada cea de a XI-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.
Info text: Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA

23 July 2019

16:42

Sfânta Mironosiță Maria Magdalena și Sfânta Muceniță Chiriachi - Mânăstirea Pantocrator 2019: Album foto

Astăzi, duminică, 21 iulie 2019, în Mânăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, au fost așezate spre închinare, alături de sfintele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria-Magdalena, părticele din sfintele moaște ale Sfintei Mucenițe Chirachi, aduse din Episcopia Hușilor.   Cu această ocazie, la ora prânzului a avut loc și o conferință adresată tinerilor și susținută de Episcopul Hușilor, Ignatie, cu participarea, de asemenea, a Preasfințitului Părinte Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului. În articolul de față puteți vedea mai multe fotografii realizate în cursul acestei zile.  
Continuă

Astăzi, duminică, 21 iulie 2019, în Mânăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, au fost așezate spre închinare, alături de sfintele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria-Magdalena, părticele din sfintele moaște ale Sfintei Mucenițe Chirachi, aduse din Episcopia Hușilor.

 

Cu această ocazie, la ora prânzului a avut loc și o conferință adresată tinerilor și susținută de Episcopul Hușilor, Ignatie, cu participarea, de asemenea, a Preasfințitului Părinte Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului. În articolul de față puteți vedea mai multe fotografii realizate în cursul acestei zile.

 

21 July 2019

14:25
telegraf

La aceasta ora s-a încheiat conferința susținută de Preasfințitul Părinte Ignatie, al Husilor, la Mănăstirea Pantocrator, care mâine își va serba unul dintre cele trei hramuri: Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, ale cărei Sfinte Moaște se afla permanent spre închinare în aceasta Mănăstire din Drăgănești-Vlașca. Preasfinția Sa a însoțit Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Chiriachi, urmând sa părăsească mănăstirea în după amiaza zilei de mâine, conform programului afișat în paginile noastre.  Înregistrarea audio a conferinței poate fi ascultata la (adresa)

21 July 2019

06:25
telegraf

Pentru prima oară, moaștele Sfinților Prinți Petru (David, după numele său de monah) și Fevronia (Eufrosina, după numele său de monahie) - apărători ai familiei creștine și ocrotitori ai tinerilor căsătoriți - au părăsit localitatea Murom din regiunea rusească Vladimir, ajungând la Moscova pentru închinare. Evenimentul primirii sfintelor moaște a avut loc în data de 14 iulie 2019, în Catedrala Hristos Mântuitorul. 17 ierarhi și mulți alti clerici au participat la slujbă. (*video)

19 July 2019

05:57
telegraf

Într-o emisiune a televiziunii ucrainene „Newsone“, Mitropolitul Onufrie, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Rusă, a reclamat faptul că Tomosul acordat Bisericii Ortodoxe din Ucraina, nou recunoscute de Patriarhia Ecumenică, ar fi unul al aservirii față de Constantinopol și nu unul al autocefaliei. (video)

19 July 2019

05:48

Album aniversar: O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Preasfințitului Vincențiu, ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor

Acest Album aniversar intitulat O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Preasfințitului Vincențiu, ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor vine să evidențieze personalitatea celui de-al treilea ierarh, numit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a păstori credincioșii creștin-ortodocși din județele Ialomița și Bărăgan.Hotărârea Sfântului Sinod privind înființarea unei episcopii cuprinzând județele Ialomița și Călărași a fost comunicată Arhiepiscopiei Bucureștilor cu adresa Cancelariei Sfântului Sinod nr. 4176/1993. Ea a fost dusă la îndeplinire și, la data de 6 februarie 1994, avea loc instalarea Preasfințitului Nifon Ploieșteanu ca episcop titular al Sloboziei și Călăraș...
Continuă

Acest Album aniversar intitulat O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Preasfințitului Vincențiu, ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor vine să evidențieze personalitatea celui de-al treilea ierarh, numit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a păstori credincioșii creștin-ortodocși din județele Ialomița și Bărăgan.
Hotărârea Sfântului Sinod privind înființarea unei episcopii cuprinzând județele Ialomița și Călărași a fost comunicată Arhiepiscopiei Bucureștilor cu adresa Cancelariei Sfântului Sinod nr. 4176/1993. Ea a fost dusă la îndeplinire și, la data de 6 februarie 1994, avea loc instalarea Preasfințitului Nifon Ploieșteanu ca episcop titular al Sloboziei și Călărașilor, eveniment istoric ce s-a desfășurat în Catedrala (pe atunci) Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, vechi locaș monahal, ctitorit de Voievodul Matei Basarab.


La data de 24 februarie 2000 a fost ales de către Colegiul electoral bisericesc ca cel de-al doilea Episcop al Sloboziei și Călărașilor Preasfințitul dr. Damaschin Coravu. La luna aprilie a anului 2009, în ziua de 23, Chiriarhul, în urma unei scurte suferințe, trecea la cele veșnice.


În ziua de 18 iunie 2009, la Palatul Patriarhal a avut loc, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia a fost ales prin vot secret ca noul Episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor Preasfințitul Vincențiu Grifoni. Preasfinția Sa a devenit, astfel, cel de-al treilea episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

 

Duminică, 28 iunie, a fost ziua întronizării Preasfinției Sale, într-o Catedrală aflată încă în construcție, cu mare parte din pictură nefinalizată. Începând din acel moment și până în prezent, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a continuat și dinamizat viața bisericească din Bărăgan, într-un ritm susținut, sub toate aspectele ei: administrativ, pastoral, economic, misionar și social filantropic.

 

Prezenta mărturie, tipărită în condiții grafice deosebite, vine să întărească aceste afirmații și să evidențieze rolul Chiriarhului aflat în fruntea turmei sale duhovnicești, devotat și tributar întru totul învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, conform paradigmei biblice a Păstorului Cel Bun, Care „își pune viața pentru oile sale” (Ioan 10, 1-18). Volumul de față nu se vrea a fi un raport de activitate exhaustiv, ci o redare obiectivă a câtorva dintre evenimentele și realizările cu mare impact asupra creștinilor noștri, aflați, în bună tradiție bisericească, sub ascultarea Ierarhului lor.


Așadar, perspectiva pe care am încercat să o creionăm aici are în vedere în primul rând efectele produse în timp și spațiu asupra populației de confesiune creștin ortodoxă, întrucât conceptul de slujire presupune întotdeauna pe celălalt, aproapele nostru, și nu persoana noastră proprie, după exemplul: „[...] Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca să slujească El şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi.” (Matei 20, 28)

 

Se cuvin aduse mulțumiri și celor care au contribuit cu mărturii fotografice, dintre care se remarcă domnul Laurențiu Tătulescu, pc părinte diacon Silviu Nicușor Dascălu, domnul Ștefan Olteanu și domnul Mihai Popârlan și, nu în ultimul rând pc părinte consilier Florin Ionescu, fără de care realizarea acestui album nu ar fi fost posibilă.

 

Lăsăm cititorului, prin paginile acestui Album, bucuria descoperirii contribuțiilor semnificative pe care Ierarhul Bărăganului, Preasfințitul Părinte Vincențiu, le-a adus în ogorul Bisericii lui Hristos, asupra clericilor și laicilor, deopotrivă. Întru mulți și binecuvântați ani!

 

Coordonator Preot Manuel RUSU

19 July 2019

05:39
telegraf

Patriarhul României i-a înmânat Simonei Halep "Crucea Patriarhală" - cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române - și i-a dăruit o Biblie „Centenar”, în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale, pentru mărturisirea "în public prin semnul Sfintei Cruci" a Credinței Ortodoxe.

 

Anterior, Episcopul Ignatie al Huşilor preciza, de asemenea, într-un mesaj: „Simona Halep înseamnă credință în Dumnezeu, tenacitate, perseverență, inspirație, dragoste față de familie și țară. Deci, tot ceea ce are mai frumos și minunat România. Simona, we are proud of you. God bless you!”.

 

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Cruce Patriarhală, care se acordă și Arhiereilor, se acordă, de asemenea, clericilor sau mirenilor cu o activitate pastoral-misionară, administrativ-bisericească, didactico-educativă sau/și social-filantropică meritorie îndelungată.

 

 

19 July 2019

05:23
telegraf

Patriarhia Ecumenică a respins din nou, printr-un comunicat formulat în aceste zile de directorul de presă și comunicații al Patriarhiei Ecumenice, Nikos Papachristou, acuzațiile că ar fi primit sau solicitat vreo anumită formă de compensare economică sau de altă natură în schimbul acordării Tomosului de Autocefalie al Ucrainei.

19 July 2019

06:48
telegraf

Trei Mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe din Cipru - Atanasie de Limassol, Nichifor de Kykkos și Tylleria și Isaia de Tamassos - au emis o poziție comună în raport cu problema ucraineană, reclamând dezinformările apărute în presă si reiterând recunoașterea și respectul lor față de instituția și rolul istoric al Patriarhiei Ecumenice și față de Patriarhul Bartolomeu și, totodată, faptul că Tomosul de Autocefalie acordat Bisericii din Ucraina ar trebui să se bazeze pe ordinea și practica Bisericii, conform cu Sfintele Canoane și tradiția eclezială.

18 July 2019

05:56
telegraf

Duminică - 28.07.2019, orele 18:00 - la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Municipiul Pitești, județul Argeș, parohia amintită va organiza o seară duhovnicească având tema "A fi ortodox astăzi", invitat fiind Stelian Gombos - teolog și publicist din București.

 

18 July 2019

05:52

Un altfel de târg al olarilor

Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 17-21 iulie 2019, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a VII-a ediție a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară şi decorativă din zona Sibiului. Pe parcursul a patru zile, 30 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, rețete tradiționale. Un juriu al...
Continuă

Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului.

Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 17-21 iulie 2019, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a VII-a ediție a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară şi decorativă din zona Sibiului. Pe parcursul a patru zile, 30 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, rețete tradiționale. Un juriu alcătuit din specialişti în olărit şi gastronomie, va desemna cei mai buni olari şi bucătari - olari.

,,La acest târg fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului); să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare; să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin.

Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie 2019) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate.

 

În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă.”, a declarat Karla Roşca, muzeograf Muzeul ASTRA.


Evenimentul va începe miercuri, 17 iulie 2019, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară. Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku, vor fi organizate pentru public în zilele de joi (18 iulie) şi sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19.00. În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019 în Târgul de țară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii și adulţi susținute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundația ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, județul Sibiu.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă rețete tradiționale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: Ciorbă săsească de fasole verde, Slambuc, Gulaş cu fasole boabe, Întinsoare bistriţeană, Gulaş cu găluşte, Supă de ceapă, Coaste de porc cu rădăcinoase. Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste Ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o rețetă specifică zonei Sibiului.


Info text: Karla Roşca, muzeograf Muzeul ASTRA

18 July 2019

10:12
telegraf

Cu ocazia hramului Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, în Mânăstirea Pantocrator, din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, alături de sfintele moaște ale acestei mari sfinte, care se află permanent spre închinare în sfântul lăcaș, vor fi aduse și sfintele moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Evenimentele se vor desfășura dupa urmatorul program:

  • Sâmbătă, 20 iulie 2019 - 20:00 - întâmpinarea raclei cu Mâna stângă a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, urmată de Slujba Vecerniei cu Litie;
  • Duminica, 21 iulie 2019 - 09:00 - Slujba Sfintei Liturghii Arhierești; 13:00 - conferință duhovnicească susținută de PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor;
  • Luni, 22 iulie 2019 - 09:00 - Slujba Sfintei Liturghii Arhierești;

Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Chiriachi vor rămâne spre închinare în baldachinul special amenajat, până luni, 22 iulie 2019, orele 14:00.

16 July 2019

09:10
telegraf

..."Nimeni nu poate teologhisi [cu adevărat] sau spune vreun cuvânt al lui Dumnezeu [cu adevărat], decât prin Duhul Sfânt" (Sfântul Nichita Stâlpnicul). Iar astăzi vedem cum "oricine a ajuns teolog, chiar dacă poate avea mii de pete pe sufletul său" (Sfântul Vasile cel Mare).

13 July 2019

08:59
telegraf

"Simplitatea și noblețea în cuvânt erau [altădată] venerate ca pietate. Dar, de când filosofia și setea de cuvânt - ca o boală gravă și rea - au invadat Bisericile noastre, vorbirea fără folos a început să fie privită ca scolasticism și, așa cum stă scris în Cartea Faptelor despre atenieni, nu vrem altceva decât să vedem și să auzim ceva nou." (Sfântul Grigorie Teologul - Mai ascultăm noi chemarea și cuvintele Bisericii?)

13 July 2019

08:42
telegraf

"Căci dacă cineva începe să reexamineze deciziile deja luate, se poate spune despre el, pe bună dreptate, că nu face altceva decât să se îndoiască de credința care a fost în vigoare până acum". (fragment din cuv ântul Episcopului Capreol, către Părinții celui de-Al III-lea Sinod Ecumenic, de interzicere ca deciziile Sinoadelor Ecumenice privind chestiunile dogmatice, odată adoptate, să mai fie reexaminate și schimbate)

13 July 2019

07:05
telegraf

Planurile de dezvoltare a relațiilor dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Etiopiană.(de rit oriental) continuă, în special după noul impuls dat de vizita în Rusia a Patriarhului Catolicos Abuna Mathias.

13 July 2019

06:59
telegraf

Pe 8 iulie 2019, la Centrul de informare al ONU din Moscova, a avut loc o masă rotundă pe tema "Dialogul interconfesional și obiectivele sale în domeniul dezvoltării durabile". S-a vorbit despre ecologie și importanța valorilor morale în viața individului și a societății, pentru prosperitatea omenirii.

13 July 2019

06:41
telegraf

Astâzi, este cinstit în mod aparte Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. De asemenea, sunt cinstiți în mod special Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul și Sfânta Cuvioasă Sara. Cu rugăciunile și mijlocirile lor și ale tuturor sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne si ne mântuiește pe noi! Amin!

13 July 2019

06:33

Cuvântul Pr. Vicar-Eparhial Rafail Mîț, la 10 ani de la ÎNTRONIZAREA PS Vincențiu ca EPISCOP al SLOBOZIEI și CĂLĂRAȘILOR

La Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel din acest an, Preasfințitul Părinte Vincențiu a împlinit 10 ani de la instalarea de catre Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor. Astfel, în ziua de 29 iunie 2019, soborul de slujitori a fost format din ÎPS Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului, PS Părinte, GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Părinte, VARLAAM Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail, Vicar Eparhial, alaturi de preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți, di...
Continuă

La Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel din acest an, Preasfințitul Părinte Vincențiu a împlinit 10 ani de la instalarea de catre Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor. Astfel, în ziua de 29 iunie 2019, soborul de slujitori a fost format din ÎPS Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului, PS Părinte, GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Părinte, VARLAAM Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail, Vicar Eparhial, alaturi de preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți, diaconi si credincioși.

Slujba aniversară a fost transmisă live în toată Rețeaua Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor prin intermediul serviciului specializat al Agenției de Presă Lăcașuri Ortodoxe.

Vă oferim, mai jos, cuvântul rostit cu această ocazie de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail, Vicar Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor:

 

UN DECENIU DE LA ÎNTRONIZAREA PREASFINȚITULUI VINCENȚIU, CA EPISCOP TITULAR

AL EPARHIEI SLOBOZIEI ȘI CĂLĂRAȘILOR
2009 – 2019

„Dar ce este? Nimic altceva decât că, în tot chipul, fie din fățărie, fie în adevăr, Hristos se propovăduiește și întru aceasta mă bucur. Și mereu mă voi bucura, căci știu că aceasta îmi va fi spre mântuire, prin rugăciunile noastre și cu ajutorul Duhului lui Hristos” (Filipeni, 1, 18-19)

 

În viața oamenilor sunt momente de o deosebită încărcătură și emoție firească, îndeosebi când sosesc împrejurările evaluărilor și bilanțului. Ne aflăm într-un astfel de context evocator și retrospectiv prilejuit de rotunjirea unei decade temporale de care ne amintim cu sobrietate. Ca succesor canonic și legiuit al vrednicului de pomenire episcop dr. Damaschin Coravu († 23 aprilie 2009), Preasfinția Voastră ați continuat lucrarea pastorală, liturgică, administrativă, sacramentală, culturală, edilitar-gospodărească, didactică, prin asumarea misiunii chiriarhale, ca expresie a succesiunii apostolice.

 

Îndeplinirea unui deceniu de prezență și lucrare în păzita de Dumnezeu Episcopie a Sloboziei și Călărașilor, ne obligă să aducem pioase rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul mare al vieții, al sănătății, al deplinei forțe creatoare, precum și pentru toate binefacerile și reușitele petrecerii Preasfinției Voastre ca vlădică și nu numai.

 

Acest modest medalion omagial și biografic se împletește cu recunoștință, supunere fiască și dragoste frățească de către toți fiii duhovnicești, colaboratorii, partenerii și membrii aparatului administrativ în contextul aniversării înscăunării Preasfinției Voastre în Bărăgan ca al treilea Episcop al relativ recentei Eparhii a Sloboziei și Călărașilor. Slujirea dumnezeieștii Liturghii ca întâistătător al sinaxei euharistice indică în special lucrarea mântuitoare și sfințitoare pe care arhiereul se cade să o închine Marelui Arhiereu Iisus Hristos, din a cărui preoție se hrănește întreaga teologie diaconală a Bisericii. Cu timp și fără timp v-ați străduit să propovăduiți Evanghelia lui Dumnezeu poporului însetat după cuvântul care zidește, amintindu-vă de exigența Sfântului apostol Pavel, care afirmă : „Căci dacă vestesc Evanghelia, nu-mi este laudă, pentru că stă asupra mea datoria. Căci vai mie dacă nu voi binevesti!” (I Cor.9,16)


Legătura duhovnicească prin cuvânt care se statornicește între episcop și păstoriții lui este extrem de strânsă și de importanță, întrucât întărește credința și comuniunea, dar asigură și perpetuitatea învățăturii evanghelice prin Kerygma apostolică în temeiul transmiterii harului Duhului Sfânt. „Cuvântul instaurează o legătură de paternitate și creează o capacitate de limbaj comun între om și Dumnezeu, limbaj situat cu mult dincolo de ceea ce conștiința și percepția noastră intelectuală pot să înțeleagă”1.


Ne exprimăm bucuria firească pentru această evocare necesară, vă rugăm să ne țineți împrejurul inimii Preasfinției Voastre strânși în engolpion cu afecțiune părintească, grijă pastorală, judecată sănătoasă, dragoste binevoitoare și vă sărutăm sfințita dreaptă!

 

Întru mulți și binecuvântați ani, Preasfințite Părinte!
Arhimandrit Rafail MÎȚ
Vicar Eparhial și Exarh suplinitor al Mănăstirilor și Schiturilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor

 1 Pr. prof. Boris BOBRINSKOY, Compasiune Tatălui, ed. Renașterea, Cluj Napoca, 2017, p. 192

13 July 2019

06:33
telegraf

Mai mulți copii din România, dar și din Ucraina, Polonia, Rusia și Serbia, se află în prezent în Mitropolia de Kitros, Katerini și Platamon, într-un program gratuit de găzduire si pelerinaj organizat de mitropolie în special pentru copii din categorii defavorizate.

12 July 2019

06:26
telegraf

Astăzi, este cinstită în mod aparte Sfânta Icoană a Maicii Domnului, Nefăcută de mână omenească, "Prodromița" de la Muntele Athos. Tot astăzi sunt cinstiți  în mod special Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie, Sfântul Cuvios Mihail Maleinul, Sfânta Veronica  și Sfântul Cuvios Paisie Aghiorâtul. Cu rugăciunile și mijlocirile lor și ale tuturor sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne si ne mântuiește pe noi! Amin!

12 July 2019

06:20

Animații culturale în gospodării, ateliere interactive, meșteșuguri și un maraton gastronomic... Vorbim despre ASTRA multicultural, ediția 2019

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 11-14 iulie 2019 evenimentul ASTRA Multicultural, ediţia a IV-a. Vorbim despre o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis, care are ca scop readucerea valorilor multietnice în fața publicului vizitator. Acest lucru va fi realizat prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și un maraton gastronomic. ,,Prin intermediul unui eveniment de amploare națională și internatională, cum este ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA readuce în atenția publicului patrimoniul cultural multietnic din Rom&ac...
Continuă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 11-14 iulie 2019 evenimentul ASTRA Multicultural, ediţia a IV-a.

Vorbim despre o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis, care are ca scop readucerea valorilor multietnice în fața publicului vizitator. Acest lucru va fi realizat prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și un maraton gastronomic.

,,Prin intermediul unui eveniment de amploare națională și internatională, cum este ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA readuce în atenția publicului patrimoniul cultural multietnic din România. Patru zile vom avea aici seminarii științifice, meșteșuguri, obiceiuri, ateliere interactive, muzică, dans și mâncăruri tradiţionale. Vor fi prezenți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de români, sute de sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucrainieni. Aceștia vor fi reuniți într-un maraton gastronomic la care se adaugă dansurile, cântecele și meșteșugurile tradiționale. Totul va fi întocmai ca în zonele etnografice și istorice de unde provin ansamblurile și artiștii din program . Deviza noastră a fost, este și rămâne cea sub semnul căruia se desfășoară acest eveniment: ASTRA. Uniți prin cultură!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, va ura bun venit celor care sărbătoresc județul Sibiu și multiculturalitatea la ASTRA Multicultural vineri, 12 iulie 2019, ora 11:00, în cadrul vernisajului expoziției Atelier Mâncarea tradițională, în Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Atelier.


În aceeași dată va fi inaugurat și un târg al meşteşugarilor din comunităţi multietnice, în care publicul va avea acces între orele 10 și 18.00. Un alt reper din programul ASTRA Multicultural din acest an este punerea pietrei de temelie a Bisericii din Vința, Lupșa, Alba, un monument adus recent în Muzeu. Momentul și ceremonialul dedicat lăcașului de cult va avea loc sâmbătă, 13 iulie 2019, între orele 11 – 12.00, în Crângul din Apuseni, sectorul de prelucrare a lemnului din Muzeul ASTRA. Pe tot parcursul ASTRA Multicultural, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 5 ateliere interactive destinate elevilor – atelier de cusut-brodat, atelier de tâmplărit, atelier de pictat mobilier, atelier de decorat ceramic, atelier de morărit - Piuă hidraulică şi vâltoare („văială”) și atelierul interactive Ora de joacă la Şcoala din Ticera.


De asemenea, peste 100 de artiști și muzicieni reuniți în 27 ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare din România, vor întreține atmosfera în Muzeul ASTRA între 12 și 14 iulie în cadrul Festivalului de muzică și tradiții multietnice (12-14 iulie 2019). Menționăm aici prezența cunoscutei interprete de muzică populară, Veta Biriș și a Grupului de tulnicărese Apuseni din Lupșa, Alba, care vor susține spectacole live la Târgul de țară, sâmbătă, 13 iulie 2019, între 13:00 și 14:30. Maratonul gastronomic multietnic va avea loc la Târgul de ţară și la Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de dogari, Straja, Suceava, Zona de reconstituire a locuirii la corturi, Zona sectorului Păstorit. Între 12 – 14 iulie, în aceste locații, oieri din Mărginimea Sibiului, localnici din Țara Oltului și Țara Secașelor, ruși lipoveni din Dobrogea, etnici maghiari din Covasna, comunități de slovaci din Nădlac, molodveni și sârbi vor pregăti, printre altele, preparate ca : sarmale, ciorbă albă de pui, plăcinte pe dește, tocană de ceapă, plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide, cozonac Kurtos, găluște slovăcești s.a.


Duminică, 14 iulie, ASTRA Multicultural se va încheia cu un Concert aniversar dedicat Zilei Naţionale a Franţei susținut pe Scena de pe lac, ora 18.00, de Orchestra de tineret a oraşului Rennes și Orchestra Liceului de artă Sibiu.
Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Info text: Dr. George Tomegea, șef secție Muzeul ASTRA

11 July 2019

06:01
telegraf

 Între 8 și 11 octombrie 2019, la Atena, va avea loc Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe din Grecia, sub președinția Arhiepiscopului Ieronim al Atenei, întâistătătorul Bisericii elene.Conform unei informații oferite exclusiv publicației Romfea în ultimele ore, chestiunea ucraineană nu se va mai afla pe ordinea de zi a Adunării.
 

11 July 2019

16:58
telegraf

Întrebat dacă există egalitate în Biserică între bărbat și femeie, făcându-se referire în mod special la slujirea preoțească, Mitropolitul Ilarion a specificat că este vorba doar despre moduri diferite de a sluji, după modelul lui Hristos, oferind drept exemplu faptul că mânăstirile de maici sunt conduse doar de către femei. Acolo, niciodată nu i se va îngădui unui bărbat să ajungă stareț,  iar preotul (bărbat) care slujește într-o astfel de mânăstire are chiar obligația să asculte de stareță.

10 July 2019

16:46
telegraf

Mai bine țineți Evanghelia pe noptieră, decât să o păstrați undeva pe rafturi și să nu o citiți niciodată, fiindcă astfel veți citi seara măcar o pericopă sau câteva rânduri! Acesta este sfatul pe care Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk l-a dat credincioșilor, răspunzând la un interviu acordat prezentatoarei Canalului Rusia 24, Ekaterina Gratcheva, sâmbată și duminică. Mitropolitul a mai amintit că Biserica le recomandă acestora, de asemenea, sa parcurgă zilnic pericopa pe care rânduiala bisericească o prevede pentru respectiva zi și, totodată, pasajul care revine aceleiași zile din scrierile Apostolilor. Acesta a propus ca Biblia să se studieze inclusiv la orele de literatură, în școli.

10 July 2019

16:08

Declarația Bisericii Ortodoxe Ruse privind situația din Muntenegru

Declarație adoptată la sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 9 iulie 2019 (Procesul Verbal Nr. 71): Biserică ortodoxă din Muntenegru "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire la agravarea situației Eparhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe de pe teritoriul Muntenegrului, acolo unde, de mai mulți ani, unitatea Ortodoxiei suferă din cauza problemelor schismatice ale așa-numitei "Biserici Ortodoxe Muntenegrene".   O tendință alarmantă de creștere a presiunii din partea autorităților asupra clerului canonic și a credincioșilor este evidentă în Muntenegru. Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, în ședința din 9-18 mai 2019, a constatat "tentative de confiscare violentă a unor...
Continuă

Declarație adoptată la sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 9 iulie 2019 (Procesul Verbal Nr. 71):

Biserică ortodoxă din Muntenegru

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire la agravarea situației Eparhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe de pe teritoriul Muntenegrului, acolo unde, de mai mulți ani, unitatea Ortodoxiei suferă din cauza problemelor schismatice ale așa-numitei "Biserici Ortodoxe Muntenegrene".

 

O tendință alarmantă de creștere a presiunii din partea autorităților asupra clerului canonic și a credincioșilor este evidentă în Muntenegru. Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, în ședința din 9-18 mai 2019, a constatat "tentative de confiscare violentă a unor lăcașuri în favoarea unei 'biserici ortodoxe muntenegrene', de fapt din punct de vedere canonic inexistentă, care au avut loc în actualul Muntenegru și că unele locuri venerate se află în pericol de distrugere'.

 

Președintele Muntenegrului, dl Djukanovici, la întâlnirea de partid din Niksic, pe 8 iunie 2019, și-a declarat intenția de a „restaura Biserica autocefală din Muntenegru.“ Proiectul de lege privind libertatea religiilor și a convingerilor și statutul juridic al organizațiilor religioase, publicat în mai 2019 de către Guvernul Muntenegrului, dă naștere unor îngrijorări deosebite. Acesta conține măsuri discriminatorii, inclusiv confiscarea unei părți a proprietăților Patriarhiei Serbiei, vizând biserici și mănăstiri, în favoarea Statului.

 

Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a descris proiectul de lege, ca fiind 'anti-european și anticivilizațional', discriminatoriu pentru eparhiile Patriarhiei Serbiei de pe teritoriul Muntenegrului și reprezentând un 'amestec direct în treburile interne ale Bisericii'. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a făcut câteva comentarii serioase cu privire la unele articole din proiectul de lege.

 

Luând în considerare, cu îngrijorare, ultimele inițiative ale autorităților muntenegrene, le cerem să oprească orice discriminare și subminare a unității Bisericii Ortodoxe Sârbe. Ne ridicăm vocea în apărarea sa, luând seama la fundația istorică multi-seculară, pe care s-au clădit cultura ortodoxă muntenegreană și cultura de Stat, în tradiția spirituală trasată la originile sale de Sfântul Sava.

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse își exprimă sprijinul fratern în fața ierarhilor, clerului și tuturor fiilor Patriarhiei Serbiei din Muntenegru, care, în urma moștenirii marilor sfinți care s-au remarcat pe acest pământ, Sfântul Sava al Serbiei, Sfântul Vasile de Ostroj, Sfântului Petru de Cetinje și Sfântul Ioanichie de Muntenegru și Littoral, rămân credincioși adevărului Sfintei Ortodoxii în ciuda condițiilor dificile."

10 July 2019

09:32

O nouă biserică în Athos, cu hramul Icoanei Maicii Domnului 'Potolește întristarea mea'

Mânăstirea Dochiariu din Muntele Athos a târnosit o nouă biserică, ctitorită de ucraineni, cu hramul Icoanei Macii Domnului "Potolește întristarea mea" ("Ascultă tristețea mea"). Noua biserică a început sub binecuvântarea starețului Arhim. Grigorie (Zumis), în 2017, însă din păcate acesta nu a mai prins în viața sa pământească finalizarea lăcașului sfânt, mutându-se la Domnul pe 22 octombrie 2018. Icoana Maicii Domnului "Ascultă tristețea mea" este numele unei icoane făcătoare de minuni din Biserica Mănăstirii Sfântul Nikolaev Odrin din Karachev, provincia Orlov, dar copii ale acestei icoane se găsesc în bisericile din întreaga Moscovă. Icoana Maicii Domnului "Potolește întristarea mea" (Ascultă-mi...
Continuă

Mânăstirea Dochiariu din Muntele Athos a târnosit o nouă biserică, ctitorită de ucraineni, cu hramul Icoanei Macii Domnului "Potolește întristarea mea" ("Ascultă tristețea mea"). Noua biserică a început sub binecuvântarea starețului Arhim. Grigorie (Zumis), în 2017, însă din păcate acesta nu a mai prins în viața sa pământească finalizarea lăcașului sfânt, mutându-se la Domnul pe 22 octombrie 2018.

Icoana Maicii Domnului "Ascultă tristețea mea" este numele unei icoane făcătoare de minuni din Biserica Mănăstirii Sfântul Nikolaev Odrin din Karachev, provincia Orlov, dar copii ale acestei icoane se găsesc în bisericile din întreaga Moscovă.

Icoana Maicii Domnului "Potolește întristarea mea" (Ascultă-mi întristarea") este cinstită pe 25 ianuarie (Calendarul Vechi) și pe 25 septembrie (9 octombrie, după calendarul vechi).

Maica lui Dumnezeu este descrisă având mână stânga înălțată imediat sub cap, iar Pruncul Iisus ține un pergament în ambele mâini, Acesta fiind sprijinit tot pe mâna stângă. Pe pergament, apar cuvintele:

"Judecați cu dreptate; arătați milă unii altora; nu oropsiți văduvele și orfanii și nu păstrați răul în inima voastră față de fratele vostru".

 

Originile acestei icoane sunt legate de o luptă din timpul domniei țarului Mihail Feodorvici (1613-1645), de lângă Șklova, în care rușii i-au învins pe polonezi, în provincia Mogilev, în anul 1640. Nu se știe cine a pictat icoana originală, dar pare a fi fost adusă în Rusia, din Athos, dintr-o mânastire rusească.

 

Prima dată această icoană apare cinstită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, puterea ei fiind descoperită de o femeie care suferise o slăbiciune la mâini și picioare și, nefiind ajutată de medici, i s-a zis într-o vedenie să meargă la Moscova și să se roage în fața Icoanei Maicii Domnului care ar purta inscripția "Ascultăti întristarea", icoana apărându-i și ea în viziune. Negăsind, însă, icoana cu aceasta inscripție, s-a adresat preotului, acesta aducându-i sa vadă toate icoanele vechi pe care le ținea în clopotniță. Una dintre aceste icoane purta inscripția "Ascultă tristețea mea". De îndată ce femeia a văzut icoana, a exclamat: "Ea este, ea! Este ea!". După o slujbă, femeia bolnavă se simțea atât de puternică încât putea să stea și să părăsească biserica fără ajutor. MInunea a avut loc pe 25 ianuarie (Calendarul Iulian) 1760. Ulterior, în Biserica Sfântul Nicolae, icoana a fost așezată într-un loc potrivit de cinstire, iar un altar i-a fost dedicat special.

 

10 July 2019

09:21

Facultatea de Științe și Arte din Târgoviște - Admitere 2019

Cu o nouă bază materială modernă, într-un nou campus universitar, dar și cu un corp profesoral tânăr și acces la biblioteci bine dotate, Universitatea Valahia din Târgoviște - punând la dispoziția studenților din alte localități cămine moderne pentru cazare - vă invită să participați la concursul de admitere la studiile de Licență și Masterat: Matematică-Informatică, Chimie, Fizică și Muzică. Mai multe informații și alte avantaje și deschideri de colaborare cu alte universități din străinătate, de care puteți beneficia ca student al acestei universități, cât și despre sistemul de burse care vă poate veni în ajutor, puteți afla la (adresa).    
Continuă

Cu o nouă bază materială modernă, într-un nou campus universitar, dar și cu un corp profesoral tânăr și acces la biblioteci bine dotate, Universitatea Valahia din Târgoviște - punând la dispoziția studenților din alte localități cămine moderne pentru cazare - vă invită să participați la concursul de admitere la studiile de Licență și Masterat: Matematică-Informatică, Chimie, Fizică și Muzică. Mai multe informații și alte avantaje și deschideri de colaborare cu alte universități din străinătate, de care puteți beneficia ca student al acestei universități, cât și despre sistemul de burse care vă poate veni în ajutor, puteți afla la (adresa).

 

 

10 July 2019

09:15

Universitatea Valahia din Târgoviște - Admitere Licență și Masterat 2019 (Matematică-Informatică, Chimie, Fizică și Muzică)

Universitatea "Valahia" din Târgoviște organizează în această perioadă sesiunea de admitere la studiile de Licență și Masterat, pentru anul universitar 2019-2020.   Facultatea de Științe și Arte, din cadrul acestei universități vine în întâmpinarea elevilor absolvenți ai ciclului liceal, cu următoarele specializări (înscrierile vor începe curând și vor împărțite în două sesiuni - iulie și septembrie): - Matematică-Informatică (Licență - 3 Ani); - Fizică (Licență - 3 Ani); - Chimie (Licență - 3 Ani); - Pedagogie Muzicală (Licență - 3 Ani).   De asemenea, pentru cei deja licențiați, Facultatea de Științe și Arte propune următoarele discipline de Master (înscrierile se pot face până în luna septembrie)...
Continuă

Universitatea "Valahia" din Târgoviște organizează în această perioadă sesiunea de admitere la studiile de Licență și Masterat, pentru anul universitar 2019-2020.

 

Facultatea de Științe și Arte, din cadrul acestei universități vine în întâmpinarea elevilor absolvenți ai ciclului liceal, cu următoarele specializări (înscrierile vor începe curând și vor împărțite în două sesiuni - iulie și septembrie):

- Matematică-Informatică (Licență - 3 Ani);

- Fizică (Licență - 3 Ani);

- Chimie (Licență - 3 Ani);

- Pedagogie Muzicală (Licență - 3 Ani).

 

De asemenea, pentru cei deja licențiați, Facultatea de Științe și Arte propune următoarele discipline de Master (înscrierile se pot face până în luna septembrie):

- Domeniul Chimie - Specializarea Metode fizico-chimice de analiză pentru (2 Ani);

- Domeniul Matematică - Specializarea Matematică didactică (2 Ani);

- Domeniul Muzică - Specializarea Educaţia muzicală - (2 Ani).

 

Mai multe informații despre înscriere și studii pot fi consultate pe site-ul Facultății de Științe și Arte, Valahia, din Targoviște, la adresa: https://fs.valahia.ro

 

10 July 2019

07:06

"Vă salut cu entuziasm în Mănăstirea Sta...

"Vă salut cu entuziasm în Mănăstirea Stavropighie a Mântuitorului, din Valaam. Valaam este un loc sfânt, marcat de încercările multor generații de călugări. Acesta este Athosul nostru rusesc, deși spre deosebire de Muntele Athos, are ca graniță apele foarte reci ale Lacului Ladoga, creând condiții speciale aici pentru viața ascetică. În timpul vizitei la Valaam vedem această minune făcută de puterea spiritului uman, fără forțe fizice, politice sau economice. Viața acestui adăpost sfânt fondat de mai mulți pustnici nu a fost ușoară, dar vedem aceste biserici magnifice, construite de oameni motivați de credință profundă și credincioșie față de Domnul. Valaam a devenit Athosul Nordic Rusesc. Sunt convins că și mai mulți pelerini vor vizita acest l...
Continuă

"Vă salut cu entuziasm în Mănăstirea Stavropighie a Mântuitorului, din Valaam. Valaam este un loc sfânt, marcat de încercările multor generații de călugări. Acesta este Athosul nostru rusesc, deși spre deosebire de Muntele Athos, are ca graniță apele foarte reci ale Lacului Ladoga, creând condiții speciale aici pentru viața ascetică.


În timpul vizitei la Valaam vedem această minune făcută de puterea spiritului uman, fără forțe fizice, politice sau economice. Viața acestui adăpost sfânt fondat de mai mulți pustnici nu a fost ușoară, dar vedem aceste biserici magnifice, construite de oameni motivați de credință profundă și credincioșie față de Domnul. Valaam a devenit Athosul Nordic Rusesc.


Sunt convins că și mai mulți pelerini vor vizita acest loc sfânt. Nu putem rămâne indiferenți față de ceea ce vedem, auzim și simtim, de puterea spirituală a faptelor realizate aici de-a lungul secolelor. Este într-adevăr potrivit să organizăm aici o sesiune a corpului suprem al autorității bisericești - Sfântul Sinod." (Discurs ținut de Patriarhul Kirill al Rusiei, în deschiderea recentei sesiuni a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse - 9 iulie 2019, Valaam)

10 July 2019

06:48
telegraf

Patriarhul onorific Filaret, al noii Biserici Ortodoxe din Ucraina de sub Patriarhia Constantinopolului, a acordat un interviu canalului rusesc "Rusia 24", în care și-a exprimat nemulțumirea că, în fapt, noua Biserică nu este una autocefală, întrucât ea nu-și poate sfinți Marele Mir (fără de care nu poate boteza și nu poate sfinți propriile biserici) - aceasta putând face doar Constantiopolul - și nici nu poate avea biserici proprii în afara granițelor, întrucât se numește "Biserica Ortodoxă din Ucraina" și nu "Biserica Ortodoxă Ucraineană". Acesta a explicat - acum, regretând - faptul că totuși a semnat personal Tomusul, scuzându-se că nu cunoștea conținutul actului aprobat de Sinodul Patriarhiei Constantiopolului. Interviul poate fi vizionat la (adresa).

10 July 2019

06:34
telegraf

Pe 3 iulie 2019, Mitropolitul Epifanie al noii Biserici Autocefale din Ucraina de sub Patriarhia Constantinopolului, s-a întâlnit cu William Taylor, reprezentant pentru afaceri externe al Statelor Unite în Ucraina, disucutând despre viața religioasă ortodoxă din Ucraina.

10 July 2019

06:28
telegraf

În noaptea de 5 iulie 2019, un proiectil incendiar a lovit acoperișul Bisericii Sfântul Spiridon din satul Kominternovo, în regiunea Donbass a Ucrainei.

10 July 2019

06:25
telegraf

Cel mai vechi preot hirotonit în Eparhia Occidentală a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor, Protopopul Mihail de Castelbajac, s-a mutat la Domnul, în data de 6 iulie 2019, la vârsta de 91 de ani. A fost hirotonit preot - dupa ce lucrase la Ministerul de Externe și, mai apoi, condusese o frabrică în producția de cristaluri -  în anul 1964, de către... Sfântul Ioan de la Shanghai. Slujba înmormântării a avut loc la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Périgny (Allier), în Franța. (Foto: Eparhia de Marea Birtanie și Europa Occidentală)

10 July 2019