Rânduiala săsească, expoziție itinerantă a Muzeului ASTRA

11 iunie 2019
06:21

Rânduiala săsească, expoziție itinerantă a Muzeului ASTRA

 

Organizator: Muzeul ASTRA, Muzeul Municipal Mediaș
Locaţie: Mediaș, Str. M. Viteazu, nr. 46 / Perioada: 7.06 - 4.10. 2019

Itinerată în mai multe muzee din țară, în perioada anilor 2013 – 2019, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova și prezentată anul acesta în cadrul evenimentului MuseumFest la Muzeul Județean Buzău, Rânduiala săsească poposește acum la Muzeul Municipal Mediaș.

 

Expoziția recompune ca într-un puzzle, spiritul de ordine și rânduială, considerate specifice comunităților săsești din sudul Transilvaniei. Rânduiala săsească conține peste 40 de piese de patrimoniu cultural din colecțiile Muzeului ASTRA și cele ale Muzeului Municipal din Mediaș.

 

,,Rânduiala ca la sași este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală și afectivă, transformându-se astăzi într-un clișeu imagologic. Expoziția Rânduiala săsească reflectă o imagine a comunității săsești de odinioară create prin regulile ce le ordonau atât viața privată cât și pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidențiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, școala și casa parohială care dominau așezarea, cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor.

Spiritul de ordine al comunităților săsești din sudul Transilvaniei devine vizibil pentru ceilalți prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor in biserică, prin rânduiala obiceiurilor familiare și calendaristice, prin rânduiala bucăților de slănină din Turnul Slăninilor, dar și prin rânduiala broderiilor și a mobilierului pictat din camera cea bună. Rânduiala din interiorul comunităților a fost reglementată prin Vecinătăți conduse de un Tată de Vecinătate care se ocupa de organizarea și de ajutorarea membrilor.”, a declarat Simona Malearov, muzeograf Muzeul ASTRA.

 

Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numără piese de port popular, textile de interior precum și piese de mobilier pictat. Expoziția este completată prin imagini sugestive selectate din arhiva Muzeului ASTRA și prin texte bilingve. Rânduiala săsească va fi deschisă publicului în perioada 7 iunie – 4 octombrie 2019 la sediul Muzeului Municipal Mediaș, Str. Mihai Viteazu, nr. 46

 

Info text: Simona Malearov, muzeograf Muzeul ASTRA.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe® este partener media oficial al evenimentelor Muzeului ASTRA.

vezi știrile de azi