În Vinerea Mare ar putea avea loc... lichidarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. COMUNICAT. Milioane de credincioși ar putea rămâne fără bisericile lor, chiar de Paști

22 aprilie 2019
06:57

Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub Patriarhia Moscovei a transmis revistei franțuzești Orthodoxie un comunicat în limba franceză, prin care a urmărit să atragă atenția asupra riscului ca credincioșii săi să fie lipsiți de bisericile lor. Motivul este intrarea în vigoare, din 26 aprilie 2019, a Legii Nr. 2 662-VIII care îi interzice Bisericii canonice să mai poarte numele oficial de "Biserica Ortodoxă Ucraineană".

Vă oferim mai jos traducerea în limba română a comunicatului de presă:

 

"În Duminica Învierii, milioanele de credincioși din Ucraina ar putea rămâne fără Biserica lor

Kiev. 18.04. 2019

 

Pe 26 aprilie, cu două zile înainte de Paști, cea mai mare confesiune a Ucrainei ar putea fi lichidată. Este semnificativ că lichidarea se va produce în Vinerea Mare - Ziua Răstignirii Domnului Iisus Hristos. Potrivit interpretării Ministerului Culturii din Ucraina, 26 aprilie este data de expirare a termenului stabilit de Legea Nr. 2 662-VIII pentru refuzul voluntar al Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a mai folosi numele său oficial.

 

Așa cum a reamintit Victor Elensky, președintele Subcomisiei pentru Libertatea Conștiinței și Organizațiile Religioase a Comitetului pentru Cultură și Probleme de Spiritualitate din Verhovna Rada, dacă Biserica Ortodoxă Ucraineană refuză să-și schimbe numele, numele ei va fi apoi schimbat prin unica Decizie oficială a Ministerului Culturii din Ucraina și statutul său va fi privat de înregistrarea de Stat.

 

Astfel, Biserica Ortodoxă Ucraineană poate să înceteze să mai existe în spațiul juridic ucrainean și să-și piardă dreptul de a-și folosi lăcașurile pentru a-și oficia slujbele. Ca urmare, pe 28 aprilie, Ziua Paștilor lui Hristos, milioanelor de credincioși ortodocși ucraineni din 12 092 parohii li se va refuza dreptul de a se ruga în Biserica lor.

 

Potrivit Responsabilului pentru afaceri al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Antonie, Mitropolit de Borispal și Brovary, aplicarea legii Nr. 2 662-VIII creează oportunități și condiții pentru a continua procedura de preluare ilegală a controlului asupra lăcașurilor și altor proprietăți bisericești ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în favoarea unei noi organizații religioase înregistrate sub numele de 'Mitropolia Kievului a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - Biserica Ortodoxă din Ucraina'.

 

Trebuie remarcat faptul că adoptarea de către Verhovna Rada din Ucraina a Legii nr. 2 662-VIII a provocat îngrijorare profundă în cadrul comunității religioase ucrainene. În mod special, în ianuarie 2019, Yakov Dov Blaich, șeful rabin al Kievului și al Ucrainei, care la acel moment prezida Consiliul Pan-Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase (AUCCRO), și-a exprimat în mod public poziția sa. Conform opiniei sale, Legea Nr. 2 662-VIII, care modifică legea Ucrainei "Cu privire la libertatea conștiinței și a organizațiilor religioase", nu este conformă cu Constituția Ucrainei și încalcă într-o manieră flagrantă principiul separării Bisericilor și Statului. Yakov Dov Blaich a subliniat, de asemenea, că după adoptarea acestui legi de către Verhovna Rada, nicio confesiune din Ucraina nu se mai poate simți în siguranță față de intervenția Statului.

 

În plus, Președintele AUCCRO a acordat o atenție deosebită faptului că adoptarea Legii Nr. 2 662-VIII provocase o reacție negativă din partea comunității internaționale. Potrivit lui, chiar organizațiile internaționale care susțin Guvernul de la Kiev au făcut declarații publice confirmând incompetența și caracterul provocator al acestor acțiuni.


Cu tiltu informativ:

Biserica Ortodoxă din Ucraina este Biserica Ortodoxă locală a poporului din Ucriana, care este recunoscută oficial de toate Bisericile Ortodoxe din lume și formează o unitate spirituală cu acestea. Biserica Ortodoxă Ucraineană se prezintă ca Biserică Ortodoxă în întregime autonomă și independentă în ce privește administrarea și structura sa.

 

Centrul de gestiune al Bisericii Ortodoxe Ucrainene este situat în Kiev. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Ucrainene înregistrat în conformitate cu legislația Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană își alege în mod independent Primatul și Episcopii, hirotonește preoții, desfășoară activități administrative și economice.

 

Biserica Ortodoxă Ucraineană este cea mai mare Biserică din Ucraina. Biserica Ortodoxă Ucraineană reunește milioane de credincioși și include 12 092 comunități religioase teritoriale (parohii) pe întreg teritoriul ucrainean. 12 409 de preoți oficiază Sfinte Liturghii. Pe teritoriul Ucrainei, există 258 de mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în care 4 500 de călugări sunt supuși ascultării. 1 415 studenți își efectuează studiile, în 17 instituții de formare religioasă ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

 

Biserica Ortodoxă Ucraineană se pronunța permanent pentru unitatea. independența și integritatea unității taritoriale din Ucraina. Biserica Ortodoxă Ucraineană reunește cetățenii Ortodoxiei Ucrainei, indiferent de naționalitatea lor, de convingerile politice sau de locul de reședință, contribuind astfel la unitatea ucraineană. În toate predicile sale, Biserica Ortodoxă Ucraineană binecuvântează Ucraina, poporul ucrainean, pământul ucrainean și Statul Ucrainean.

 

Legea Nr. 2 662-VIII cu privire la schimbările în legea 'Privind libertatea de conștiință și organizații religioase" a fost adoptată de către Verhovna Rada din Ucraina pe 20 decembrie 2018 și a intrat în vigoare pe 27 decembrie 2018. Conform acestei legi, o organizație religioasă cu sediul într-o țară care este recunoscută ca agresoare de către Verhonna Rada, este obligată să indice în numele său oficial numele organizației religioase din care face parte. În caz de refuz al organizației religioase, intrând sub incidența Legii nr. 2 662-VIII, de a-și schimba numele și de a se reînregistra în termen de 4 luni, înregistrarea oficială a documentelor sale legale va fi anulată, ceea ce va anula validitatea acesteia.

 

Legea Nr. 2 662-VIII în sine nu conține nicio listă care să precizeze organizațiile religioase cărora le revine obligația de a-și schimba numele și de a fi supuse reînregistrării. Ministerul Culturii din Ucraina a elaborat, ulterior, o astfel de listă, incluzând 5 organizații religioase, între care și Biserica Ortodoxă Ucraineană. În momentul înscrierii Bisericii Ortodoxe Ucrainene pe această listă, funcționarii din cadrul Ministerul Culturii au recurs la manipulări directe și au refuzat să ia în considerare statutele Bisericii Ortodoxe Ucrainene înregistrate în conformitate cu legislația Ucrainei, conform cărora Biserica Ortodoxă Ucraineană este o organizație autonomă, independentă, al cărei Centru de gestiune se află în Kiev.

 

Potrivit opiniei șefului Deaprtamentului principal al Experților Ștințifici al Verhovnaia Rada, conținutul legii Nr. 2 662-VIII nu respectă prevederile fundamentale ale Constituției Ucrainei, legea Ucrainei "Cu privire la libertatea conștiinței și a organizațiilor religioase", deciziile Curții Constituționale a Ucrainei, o serie de convenții și de acorduri care sunt semnate de Ucraina. Trebuie adăugat că, potrivit hotărârii instanței din Districtul Kiev, Rada Supremă [Verhovnaia Rada / LO] a adoptat această lege admițând un număr mare de încălcări și acte ilegale întreprinse de președintele Verhovnaia Rada.

 

După adoptarea Legii Nr. 2 662-VIII, au existat deja câteva zeci de cazuri de ocupare forțată a lăcașurilor, bătăi și insulte la adresa enoriașilor și a slujitorilor de cult ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene și alte încălcări flagrante ale drepturilor credincioșilor ortodocși din Ucraina."

 

Lăcașuri Ortodoxe® 2019

vezi știrile de azi