NICOSIA: Rezumatul discuțiilor Primaților Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu

19 aprilie 2019
15:28
Stemă Nicosia

Problemele care au apărut după acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina au fost discutate de Primații Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu, care s-au întâlnit ieri la Nicosia, în Cipru, la inițiativa Arhiepiscopului Hrisostom: Teodor al II-lea al Alexandriei, Ioan X al Antiohiei, Teofil III al Ierusalimului.

 

Aceștia au chemat toate părțile să lucreze pentru a realiza unitatea Euharistică și pentru a-i proteja pe credincioși, lăcașurile sfinte și mănăstirile, de atacuri și de orice act de violență, indeiferent de unde vine el. Liderii Bisericilor s-au rugat pentru pacea mondială, în special în Orientul Mijlociu, luând în calcul cele mai importante probleme ecleziale privind consolidarea prezenței creștine în această regiune.


Într-o întâlnire privată între Patriarhul Antiohiei și Patriarhul Ierusalimului, Preafericirile lor au discutat într-un spirit de "sinceritate, fraternitate și dragoste" chestiunea referitoare la reluarea comuniunii euharistice între cele două Biserici în viitorul apropiat, încercând să depășească neînțelegerile de tip jurisdicțional asupra Qatar-ului.

 

Arhiepiscopul Ciprului i-a informat pe ceilalți Ierarhi cu privire la inițiativa sa personală de mediere în cazul Ucrainei, aceștia garantând sprijinul lor.

 

Totodată, Arhiereii ortodocși și-au exprimat tristețea față de indiferența diferitelor țări și centre de putere în ceea ce privește soarta Arhiepiscopilor de Alep, Paul Yazigi și Youhanna Ibrahim, subliniind că anul acesta, la trecerea a șase ani de la răpirea acestora, evenimentul coincide cu începutul Săptămânii Mari.

vezi știrile de azi