Canonizarea Noului Mucenic Stanislav Nasadil

15 aprilie 2019
08:41

Biserica Țărilor Cehă și Slovacă va oficia, în iunie 2019, slujba de canonizare a unui mucenic sfințit al secolului al XX-lea. Noul mucenic Stanislav Nasadil, care a suferit și a murit într-un lagăr de concentrare din Gospić (Croația) în 1941, a fost adăugat recent Sinaxarului Bisericii.

 

Canonizarea locală a mucenicului se va desfășura în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ioan cel Milostiv" din Košice, Slovacia, pe 9 iunie.

 

Slujba va fi oficiată de Mitropolitul Rostislav, Primatul Bisericii Cehiei și Slovaciei. Sunt așteptați, de asemenea, Episcopi din Serbia, Polonia, Ucraina și Grecia.

 

Data cinstirii acestui nou mucenic a fost stabilită pentru 20 iunie, ziua martiriului său. Sfântul Stanislav s-a născut pe 20 octombrie 1907, în Loštice, în fosta Cehoslovacie. A studiat în Serbia, din 1923 până în 1928, iar ulterior a slujit ca preot în Lička Jesenica din Croația. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Părintele Stanislav a fost una dintre nenumăratele victime ale ustașilor. Arestat pe 17 iunie 1941 în Plaški, Croația, a fost ucis în tabăra Gospić, trei zile mai târziu. Trupul său a fost găsit într-un mormânt comun în Jadovno.

vezi știrile de azi