Patriarhul Ierusalimului s-a întâlnit cu Arhiepiscopul de Canterbury și cu Episcopul Anglican al Ierusalimului, la Amman

14 februarie 2019
16:39

Marți după-amiază, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a avut o întâlnire cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby și cu Arhiepiscopul și Președintele Bisericii Anglicane din Ierusalim, Suheil Dawani, la sediul Bisericii Anglicane din Amman, în Iordania, cu ocazia reformelor administrative ale Bisericii Anglicane din regiunea Orientului Mijlociu.

 

În cadrul acestei întâlniri, Preafericitul Părinte a fost escortat de Arhiepiscopul Aristarhos al Constantinei, de preotul Issa Musleh, de consilierul juridic al Patriarhiei, domnul Rami Moghrabi, și de directorul Biroului Patriarhiei din Amman în Iordania, doamna Wafaa Ksous.

 

Conform unui raport al Patriarhiei Ierusalimului, în cadrul acestei întâlniri, Arhiepiscopul Suheil Dawani a subliniat cooperarea Bisericii sale cu Biserica-Mamă a Ierusalimului, cooperarea șefilor Bisericilor creștine din Ierusalim în chestiuni legate de creștinii din Țara Sfântă și susținerea Status Quo-ului, pentru care, acum un an, a fost luată decizia de a închide Biserica Sfântului Mormânt.

 

Într-o adresare pe care Patriarhul Ierusalimului a avut-o cu această ocazie, acesta a precizat:

"Anul care a trecut a fost unul deosebit de dificil pentru noi. Au fost multe provocări pentru comunitatea creștină și bunăstarea societății noastre și a Locurilor Sfinte, multe dintre acestea fiind rezultatul aspirațiilor de câștig politic ale politicienilor care încearcă să-și consolideze pozițiile în detrimentul Bisericilor noastre. Au mai existat și alte încercări de a submina prezența creștină în regiune."

 

Deschisă printr-un mesaj de mulțumire adresat gazdelor, în mod prioritar Majestății Sale, Regele Abdullah al II-lea - "un apărător al caracterului multicultural, multietnic, multi-religios al Orientului Mijlociu în general și al Țării Sfinte în particular", "Regatul rămânând un model al libertății religioase în această regiune", cât și Arhiepiscopului Justin, "pentru sprijinul personal și sprijinul angajaților și colegilor" acestuia "în activitatea de asigurare a libertății și drepturile Bisericilor și ale comunităților creștine din Țara Sfântă", adresarea Patriarhului Ierusalimului a venit cu alte precizări:

 

"Cu ajutorul susținătorilor noștri internaționali", "precum și al multor alți lideri guvernamentali și de Biserici, am reușit să ținem aceste amenințări pe loc. Dar presiunea rămâne și unele dintre aceste amenințări nu au dispărut. Ele sunt pur și simplu într-o stare latentă pentru moment, și pot ieși la suprafață din nou oricând. Nu trebuie să reducem vigilența, nici influența noastră asupra celor care au puterea de a proteja Bisericile în fața unor astfel de amenințări.

 

În această privință, vedem o mare speranță în lucrarea Comunității Internaționale a Sfântului Mormânt, ca apărător în numele Bisericilor din Țara Sfântă. ICoHS are sprijinul ferm al liderilor de Biserici și Vă suntem recunoscători, iubite Arhiepiscop Justin, pentru entuziasmul dumneavoastră față de această organizație și pentru ajutorul pe care l-ați acordat celor care au înființat-o".

 

În adresarea patriarhală se mai arată:

"Întâlnindu-vă aici în Amman pentru a vă sfătui pe marginea celor mai eficiente modalități de supraveghere a Comuniunii Anglicane în această regiune, știm că sunteți cu toții conștienți de situația în care ne aflăm. De asemenea, menționăm relația de lungă durată, strânsă și reciproc avantajoasă care a existat dintotdeauna între Patriarhia Ierusalimului și Comuniunea Anglicană, iar această relație ne oferă atât putere, cât și încurajare, deopotrivă în relația dintre cele două Biserici și misiunea noastră spirituală comună în această regiune."

 

(Sursă foto: Patriarhia Ierusalimului)

 

 

 

vezi știrile de azi