Minune înregistrată tehnic de experți, în Catedrala bulgară Sfântul Alexandru Nevski

08 februarie 2019
17:13

Astăzi, 8 februarie 2019, în Mitropolia de Sofia, Bulgaria, a avut loc a treia reuniune a Comisiei interdepartamentale pentru activități de reparație și restaurare a Catedralei Stavropighie Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski“.

 

Comisia, înființată în 2016 la inițiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei și prin ordinul Primului-Ministru Boiko Borisov, a avut sarcina de a întreprinde toate documentele pregătitoare necesare și să furnizeze deciziile necesare pentru a începe repararea și restaurarea Catedralei. Comisia a fost prezidată de Mitropolitul Gavriil de Loveci.

 

La ședința de astăzi, în urma încheierii expertizei tehnice sponsorizate de guvern la sfârșitul anului 2017, care a durat peste 8 luni, Prof. Dr. Ivan Markov, rector al Universității locale de Arhitectură, Construcții și Geodezie, a prezentat rezultatele celui mai precis sondaj privind starea sfântului lăcaș (folosind metode științifice și tehnice moderne), prin cuvintele: „Condiția sfântului lăcaș este atât de bună, încât reprezintă expresia cea mai potrivită a cuvântului 'minune'".

 

   Catedrala a fost proiectată în urmă cu 100 de ani de către arhitectul rus prof. Pomeranțev, calculele fiind efectuate în Germania și structura de oțel fabricată în Marea Britanie, din oțel englezesc de cea mai înaltă calitate. Catedrala „Sfântul Alexander Nevski“ a împlinit acum o sută de ani, dar a fost realizată cu un astfel de profesionalism și cu un asemenea sentiment de responsabilitate și o calitate a materialelor, încât timpul nu a lăsat decât câteva cicatrici superficiale, fisuri, scurgeri etc., care nu afectează structura de bază a clădirii, ea fiind foarte bună.

   Conform experților, ceea ce s-ar impune acum de făcut, este îmbunătățirea alimentării cu apă și a instalațiilor electrice, revizuirea acoperișurilor pentru oprirea infiltrărilor, umplerea unor fisuri, cu amestecuri speciale și altele - reparații necesare și urgente, normale pentru orice clădire cu o asemenea vârstă. Costurile vor ajunge, totuși, la suma de aproximativ 4 milioane de leva (aproape 10 milioane RON) - mai puțin decât sumele despre care se zvonea în presă.

 

   Dincolo de acestea, însă, Comisia solicită Ministerului Culturii ca, în scurt timp, să propună o modalitate de a efectua a doua expertiza necesară, și anume a picturilor murale, deoarece imediat după reparații va trebui să se procedeze la recuperarea lor, încât catedrala să fie și mai plină de strălucire, vrednică de slavă lui Dumnezeu.

 

   Sanctitatea Sa Patriarhul bulgar Neofit i-a felicitat personal pe participanții la reuniune și a cerut prof. Ivan Markov să transmită binecuvântarea și recunoștința sa membrilor echipei care a realizat acest proiect extrem de responsabil.

   Rezultatele examinării vor fi aduse la cunoștința Primului-Ministru Boiko Borisov, care a lansat inițiativa de restaurare a acestei biserici - cea mai importantă ortodoxă bulgărească - solicitându-se ajutorul Guvernului pentru a pune în aplicare etapele următoare ale proiectului.

 

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe - februarie 2019

Pentru Lăcașuri Ortodoxe® 2019: Ing. Cătălin Ion

vezi știrile de azi