Primatul Cehei și Slovaciei: Biserica Ucrainei există de pe timpul Sfântului Vladimir si al Sfintei Olga

08 februarie 2019
16:21

   "Ortodoxia mondială, astăzi, experimentează o încercare dificilă, mai ales din cauza evenimentelor din Ucraina", a remarcat Prea Fericitul Mitropolit Rostislav al Cehiei și Slovaciei, în ziua de 3 februarie 2019, într-un discurs ținut la sfârșitul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Sfântul Nicolae - metoc (reprezentanță) moscovit al Bisericii Ortodoxe pe care acesta o conduce.

 

   Reamintind că, la Kiev, a avut loc în aceste zile întronizarea noului șef al noii „Biserici Ortodoxe din Ucraina“ înființată de Patriarhia Ecumenică, Preafericirea Sa a precizat:

„De fapt, Biserica Ortodoxă Ucraineană a existat de secole, din timpul Sfântului Vladimir și al Sfintei Olga, de la Botezul Niprului, și are un Primat, care este Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine".

 

"S-au găsit câțiva ierarhi din poziții superioare să o nege. Ei consideră a fi nimic ceea ce s-a confirmat de secole și, în locul Mitropolitului canonic, au proclamat un impostor ca „Mitropolit al întregii Ucraine“, a remarcat Preafericitul Părinte, cheamând la rugăciune, pentru ca Dumnezeu să ajute în „depășirea acestei încercări din viața Bisericii".

 

„Am venit să vizitez Biserica Ortodoxă Rusă, nu ca membru al unei părți, ci pentru a sprijini statutul canonic al Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie și a exprima sprijinul nostru ca Episcop și mărturisitor al credinței, și față de întreaga Biserică pe care o conduce", a spus Preafericitul Părinte Rostislav din Țările Cehă și Slovacă.

vezi știrile de azi