Răspunsul Întâistătătorului Bisericii din Cehia și Slovacia, în fața jurnaliștilor, vizavi de problema Bisericii Ucrainene

01 februarie 2019
16:15

Pe 31 ianuarie 2019, după întâlnirea cu Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii, Primatul Bisericii Ortodoxe din Țările Cehă și Slovacă, Mitropolitul Rotislav, a răspuns mai multor întrebări din partea jurnaliștilor - conform unui raport al Departamentului de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Sigla: Biserica Ortodoxă din Cehia și Slovacia

- Preafericirea Voastră, aș dori să vă întreb legat de cea mai aprinsă chestiune - despre situația ecleziastică din Ucraina. Știu că această problemă a fost inclusă în agenda unei sesiuni a Sfântului Sinod al Bisericii. Ce decizie va fi luată - de a susține, sau nu, nou înființata "Biserică Ortodoxă a Ucrainei"?

   - Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Țările Cehă și Slovacă a ținut ședința cu o zi înainte, iar membrii Sinodului mi-au dat sarcina de a apela la reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale, cu o cerere de a convoca o întâlnire pan-ortodoxă asupra problemei ucrainene. Până când vor fi discutate toate evoluțiile din viața Bisericii Ucrainene și se va lua o decizie sinodală, poziția noastră va rămâne neschimbată.
   Aș dori să-i exprim sprijinul, Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine [de sub Patriarhia Rusă]. Suntem vecini ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. După ce am auzit despre persecuțiile cauzate de ceea ce s-a întâmplat în decembrie anul trecut, ne-am rugat și am sperat că, în viitorul apropiat, va fi găsită soluția la problema creată în viața Bisericii Ucrainene de către așa-numitul "consiliu de unificare".

 

- Credeți că este posibilă restabilirea comuniunii între Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei? Cum se poate ajunge la consens?

   - Nu numai că este posibilă; restaurarea comuniunii este necesară. Cred că fără dialog, întâlniri și discuții privind toate problemele legate de Ucraina și de viața sa bisericească nu pot exista progrese.

 

- Există și un alt aspect important. Din câte știm, mulți cetățeni ucraineni, împreună cu familiile lor, se mută în Cehia și Slovacia, integrându-se în comunitățile ortodoxe locale. Cum îi primiți? Vorbiți-ne despre asta.

   - Noi îi acceptăm pe toți. Cu toate acestea, suntem categorici în atitudinea noastră față de schisme: nu există loc pentru ele în viața Bisericii. Orice schismă poate fi vindecată doar prin pocăință și întoarcere la Biserica cea canonică. Le spunem aceasta celor care vin din Ucraina; dacă s-au conectat cumva la organizațiile schismatice din țara lor, le explicăm ce este schisma și că trebuie să se ferească de ea.

vezi știrile de azi