Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

De actualitate, în Ortodoxie

09:56

Zilele Satului Hunedorean 2019

   Muzeul ASTRA, ale cărui acțiuni se desfășoară în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, are calitatea de gazdă și de partener în cadrul evenimentului  „Zilele Satului Hunedorean”, organizat de Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala ADEH din Hunedoara. Acțiunea va avea loc în perioada 23-25 august 2019, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.    Cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara organizează „Zilele Satului Hunedorean”, în perioada 23-25 august 2019. Evenimentul se va desfășura  în zona Târgului de țară a Muzeului în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, după un program zilnic cu începere de la ora 10:00 și...
Continuă
   Muzeul ASTRA, ale cărui acțiuni se desfășoară în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, are calitatea de gazdă și de partener în cadrul evenimentului  „Zilele Satului Hunedorean”, organizat de Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala ADEH din Hunedoara. Acțiunea va avea loc în perioada 23-25 august 2019, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

    Cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara organizează „Zilele Satului Hunedorean”, în perioada 23-25 august 2019. Evenimentul se va desfășura  în zona Târgului de țară a Muzeului în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, după un program zilnic cu începere de la ora 10:00 și până la ora 18:00.
   
    "În cadrul atelierelor organizate de meșterii și artizanii populari din județul Hunedoara, iubitorii de meșteșuguri și tehnici de manufactură populară sunt așteptați să descopere secretele prelucrării lemnului, picturii, broderiilor, cusăturilor, împletiturilor și ale altor îndeletniciri mai vechi sau mai noi. Bogăția folclorului, specifică ținuturilor noastre, va fi pusă în lumină prin intermediul costumelor, al dansurilor și al cântecelor populare. Ne vom bucura împreună de participarea ansamblurilor folclorice „Hațegana”, „Junii Petrileni”, „Ritmuri Zărăndene”, a grupului de Tulnicărese din Bulzeștii de Sus, a îndrăgitului artist Bogdan Toma împreună cu „Grupul Instrumental Hunedorenii”, a poetului popular Cornelia Neaga și, nu în ultimul rând, a marelui maestru al taragotului Pera Bulz, numit de UNESCO „tezaur uman viu”. Cultura gastronomică autohtonă va fi promovată prin preparatele tradiționale ale producătorilor locali participanți la eveniment. Astfel, vizitatorii vor putea gusta mai multe sortimente de virșli, pâine, miere, siropuri, dulcețuri, cozonaci, zacuscă, brânză, plăcinte pădurenești și multe alte delicii pregătite cu suflet, din ingrediente naturale și după rețete păstrate cu grijă.


    Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu reprezintă un reper în păstrarea și conservarea spiritului popular românesc, atrăgând, în fiecare an, un număr impresionant de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. Prin organizarea „Zilelor Satului Hunedorean” în acest cadru atât de reprezentativ în spațiul culturii și civilizației rurale românești, ne propunem promovarea potențialului natural, cultural și turistic al tuturor zonelor etnografice din județul Hunedoara, punând un accent deosebit pe autenticitatea obiceiurilor, diversitatea culinară, creativitatea meșteșugurilor și măiestria artiștilor populari.

    Referindu-ne la tradiții, prin intermediul elementelor de artă și civilizație populară ne conectăm la valorile trecutului și le integrăm în cotidianul timpului prezent, proiectând amprenta identității noastre culturale asupra generațiilor viitoare. Toți cei cu drag de neam și de frumos sunt așteptați să celebreze, împreună cu noi, frumusețea și bogăția sufletului satului hunedorean!" - Liana Maria Ștaier, Șef Serviciu / AGENȚIA DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ A JUDEȚULUI HUNEDOARA

23 August 2019

08:49

Calfele călătoare vin cu ateliere gastronomice. Atelier de brutărie

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, găzduiește în perioada 28-29 august 2019 un atelier gastronomic de brutărie. Deoarece anul acesta Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, și-au anunțat prezența la Muzeul ASTRA o serie de calfe călătoare din domeniul gastronomic – bucătari, brutari, cofetari – care își doresc să transmită o parte din cunoștințele lor localnicilor și turiștilor interesați de bucătăria tradițională. Participarea la ateliere de brutărie se face pe bază de programare la telefonul brutarului Marcus: 0749 570 252, vorbitor de limbă germană, engleză și franceză. Programările se fac în limita locurilor disponibile (maxim 8 pers/ateli...
Continuă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, găzduiește în perioada 28-29 august 2019 un atelier gastronomic de brutărie.

Deoarece anul acesta Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, și-au anunțat prezența la Muzeul ASTRA o serie de calfe călătoare din domeniul gastronomic – bucătari, brutari, cofetari – care își doresc să transmită o parte din cunoștințele lor localnicilor și turiștilor interesați de bucătăria tradițională.

Participarea la ateliere de brutărie se face pe bază de programare la telefonul brutarului Marcus: 0749 570 252, vorbitor de limbă germană, engleză și franceză. Programările se fac în limita locurilor disponibile (maxim 8 pers/atelier).

Taxa de  atelier este de 15 lei/persoană. Împreună cu Marcus vor mai susține demonstrații încă doi brutari. Locația în care se va desfășura atelierul interactiv este Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

Evenimentul reprezintă o continuare a colaborării începute cu cinci ani în urmă între asociația Casa Calfelor Sibiu și Muzeul ASTRA, cu scopul de a promova vechile bresle de meșteșugari.  Atât în Evul Mediu, cât și acum, calfele călătoare au făcut legătura dintre Sibiu și marile centre meșteșugărești europene.

 

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA
23 August 2019

08:45

Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a - 2019

Muzeul ASTRA din Sibiu şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” în parteneriat cu Asociația ,,Mișscarea de Rezistență”, organizează în perioada 31 august -  1 septembrie 2019 Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a.În pragul toamnei lui 2019, pentru al şaptelea an, va fi reconturată atmosfera târgurilor deodinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche. Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini pot răspunde multor întrebări fără să stea pe gânduri. Ce este un târg şi ce fel de tranzacţii sau învoieli aveau şi au loc aici? Ce târguiau, cu ani în urmă, muşteriii care ocoleau iarmarocul pentru a găsi cele de trebuinţă la preţuri pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiţi lăuta...
Continuă
Muzeul ASTRA din Sibiu şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” în parteneriat cu Asociația ,,Mișscarea de Rezistență”, organizează în perioada 31 august -  1 septembrie 2019 Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a.
În pragul toamnei lui 2019, pentru al şaptelea an, va fi reconturată atmosfera târgurilor de
odinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche. Lăutarii, rapsozii şi comunităţile păstrătoare de datini pot răspunde multor întrebări fără să stea pe gânduri. Ce este un târg şi ce fel de tranzacţii sau învoieli aveau şi au loc aici? Ce târguiau, cu ani în urmă, muşteriii care ocoleau iarmarocul pentru a găsi cele de trebuinţă la preţuri pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiţi lăutarii ieri şi cum sunt arvuniţi astăzi? Ce repertorii ocazionale pregăteau în decursul unui an? Vă invităm la un dialog cultural despre târguri şi iarmaroace, despre bâlciuri şi oboare, despre nedei şi hramuri, despre muzici şi rost.
Vor istorisi despre toate Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș,
Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din
Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică
Tradiţională Românescă „Juniiˮ, judeţul Sibiu, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt,
Valerică de la Cruşovu, județul Olt. Cu toţii vor deschide tolbele cu poveşti şi vor zice,
deopotrivă, cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece de ascultare.

Li se alătură, în cele două zile, Zamfira Mureşan din Maramureş.
Nu vor lipsi atelierele de gătit, îmbinate cu poveștile preparatelor specifice târgurilor de
altădată, depănate de socăcițele de la Vinerea, județul Alba, nici dialogurile cu meşterii populari care construiesc instrumente muzicale. Curioşii vor putea afla cum învaţă un copil, acasă, să strunească o vioară şi cum se transmite lăutăria din tată-n fiu fără partituri, precum şi alte secrete din tagma lăutăriei.

„Fanfara ţărănească din Dârvari este nelipsită din viaţa comunităţii. Cântă cu felurite
ocazii: la botezuri, la nunţi, dar şi la înmormântări. De asemenea, muzicanţii care compun
tarafurile din sate sunt şi ei prezenţi la astfel de momente de referinţă. De fiecare dată se
dovedesc a fi excepţionali maeştri de ceremonii în localităţile natale cât şi în aşezările învecinate.

Sunt tocmiţi din vreme de cei interesaţi. Unii îi caută pe acasă, alţii îi întâlnesc pe la târguri sau cu alte ocazii. Însă, tot mai des, ei sunt solicitaţi pentru a zice obiceiul de nuntă şi rolul lor este restrâns şi constrâns, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile străvechi, moştenite de aceşti purtători de tradiţii bat, din ce în ce mai tare, în retragere şi se sting odată cu licăririle inimilor lor împovărate de ani. Să nu lăsăm colbul uitării să le acopere poveştile şi repertoriile de neînlocuit. Ei cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor. Ei pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura acestora cu satul tradiţional care s-a transformat după cum «au dictat» vremurile. Festivalul Tarafuri şi Fanfare îi aduce în atenţie pe aceşti desăvârşiţi muzicanţi. Ei ştiu să făurească o lume aproape dispărută, a satului tradiţional supus schimbărilor continue”, declară etnologul Luminiţa Tucă, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.
Inițiat în anul 2007 de Marius Tucă în spiritul campaniei ,,Recurs la România”, Festivalul Tarafuri și Fanfare s-a transformat, odată cu trecerea anilor, într-o veritabilă ,,mișcare de rezistență” în a descoperi și redescoperi datinile, muzica și rostul din satul traditional.

Vă invităm, aşadar, sâmbătă, 31 august, şi duminică, 1 septembrie 2019, la Muzeul în aer
liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11:00 şi 18:00, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare. Veniţi să petrecem până seara la sărbătoarea muzicii ţărăneşti! Muzicanţii invitaţi vor demonstra şi de această dată că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, n-are pereche în lume.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Un eveniment cultural susţinut de Carrefour Sibiu şi BES România. Agenția de știri Lacașuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentelor ASTRA Sibiu.

Program
Festivalul Tarafuri şi Fanfare,
ediţia a XIV-a, 2019

Sâmbătă, 31 august 2019
Târgul de ţară
Ora 11:00

Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi – porneşte de la Pavilionul Muzeal Multicultural
spre Târgul de ţară; Fanfara din Dârvari va susţine, pe parcursul zilei, momente
tradiţionale şi în alte locuri din Muzeul în aer liber, Târgul de ţară.
Orele 11:00 – 12:00

Deschiderea evenimentului cultural la Târgul de ţară;

Vernisajul expoziţiei de fotografie „Târgurile de altădată” la Târgul de ţară.
Orele 11:00-15:00

Ateliere de gătit și poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată - Socăcițele de
la Vinerea și Tonea, județul Alba.
Orele 11:00-18:00

Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional: Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi,
Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din
Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ,
judeţul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.

Instrumentele muzicale – meşteşug şi artă (dialog cu meşterii populari şi cu muzicanţii).

Duminică, 1 septembrie 2019
Târgul de ţară

Orele 11:00 – 15:00

Ateliere de gătit și poveștile preparatelor tradiţionale; târgul şi iarmarocul versus bâlciul
şi oborul; istorisiri de la nedei şi hramuri. Dialog cultural deschis tuturor invitaţilor.

Obiceiuri de ieri şi de azi de prin sate adunate: dr. Cornelia Florea, prof. Zamfira
Mureşan, prof. Anca Herlea, prof. Ionela Popa, lector dr. asoc. Luminiţa Tucă.

Muzica tradiţională de la meserie la profesie (dialog cu muzicanţii).
Orele 11:00 – 18:00

Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional. Participă: Muzicanți și dănțăuși de pe
Valea Idicelului, județul Mureș, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din
Dobrotești, județul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la
Cruşovu, județul Olt, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, județul Sibiu.
Invitat special: Zamfira Mureşan.

23 August 2019

08:16

La Schimbarea la Față, Hristos a arătat Ucenicilor Săi exact Ceea Ce era (Patriarhul Ierusalimului)

"Harul Duhului Sfânt ne-a strâns pe toți în acest sfânt Munte Tabor, unde au stat picioarele Domnului, pentru a sărbători amintirea anuală a Sfintei Schimbări la Față a Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.Evenimentul Schimbării la Față a lui Iisus Hristos ocupă un loc special în marea Taină a Providenței Divine, și anume a filantropiei infinite a lui Dumnezeu-Tatăl, pentru mântuirea omenirii. Și aceasta, pentru că, pe de o parte, pe Muntele Tabor Hristos a dezvăluit slava Sa Ucenicilor Săi, înaintea Pătimirii Sale pe Cruce; iar pe de altă parte, El a dezvăluit-o celor care îl urmează și cred în El, în Împărăția Cerurilor și, în plus, că Iisus Hristos Însuși, este Fiul lui Dumnezeu (...).Slava pe care Hristos a arătat-o ​​și a dezvăluit-o Ucenicilor Săi nu este a...
Continuă
"Harul Duhului Sfânt ne-a strâns pe toți în acest sfânt Munte Tabor, unde au stat picioarele Domnului, pentru a sărbători amintirea anuală a Sfintei Schimbări la Față a Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Evenimentul Schimbării la Față a lui Iisus Hristos ocupă un loc special în marea Taină a Providenței Divine, și anume a filantropiei infinite a lui Dumnezeu-Tatăl, pentru mântuirea omenirii. Și aceasta, pentru că, pe de o parte, pe Muntele Tabor Hristos a dezvăluit slava Sa Ucenicilor Săi, înaintea Pătimirii Sale pe Cruce; iar pe de altă parte, El a dezvăluit-o celor care îl urmează și cred în El, în Împărăția Cerurilor și, în plus, că Iisus Hristos Însuși, este Fiul lui Dumnezeu (...).
Slava pe care Hristos a arătat-o ​​și a dezvăluit-o Ucenicilor Săi nu este alta decât Lumina și strălucirea atemporală a lui Dumnezeu Tatăl, și anume Divinitatea Sa unită într-o ipostază cu natura Sa umană. „Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8: 12) spune Domnul. Și Sfântul Pavel predică; „După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi prin Care a făcut şi veacurile; Care, fiind strălucirea slavei şi chipul fiinţei Lui şi Care ţine toate cu cuvântul puterii Sale, după ce a săvârşit, prin El însuşi, curăţirea păcatelor noastre, a şezut de-a dreapta slavei, întru cele prea înalte” (Evrei 1: 1-3).

Mai mult, acest lucru este mărturisit de Evangheliștii care spun: „Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L".” (Matei 17: 5).

Iar „lumina atemporală”, cea care este dincolo de timp și pre-eternă, sau, altfel, lumina necreată, este potrivit Sfântului Pavel „Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, Cel ce singur are nemurire şi locuieşte întru lumină neapropiată; pe Care nu L-a văzut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă; a Căruia este cinstea şi puterea veşnică! Amin.” (1 Tim. 6: 15-16). Aceasta înseamnă că numai Dumnezeu are în Sine viața eternă nemuritoare și neîntreruptă și locuiește într-o lumină de care niciun om nu se poate apropia vreodată, o lumină pe care niciun om nu o va vedea vreodată. „Că nu poate vedea omul faţa Mea şi să trăiască”, spune Domnul (Ieșirea 33: 20). (...)

Aceasta înseamnă că Hristos nu a primit ceva pe care nu poseda deja și nici că El a fost transformat în ceva ce El nu era, ci că El a dezvăluit Ucenicilor Săi exact Ceea Ce era, așa cum spune Sfântul Ioan Damaschin: „Nu a primit El ceva pe care El nu-l avea și nici n-a fost transformat El în ceva ce El nu a fost, ci S-a arătat Ucenicilor Săi exact așa cum era” (Vol. 9, p. 38). Cu alte cuvinte, Ucenicii lui Hristos care au fost prezenți la Schimbarea la Față pe Muntele Tabor au fost găsiți demni de experiența viziunii slavei, și anume a Luminii Divine a Schimbării la Față. Și, conform Sfântului Ioan Hrisostom, Ucenicii nu doar că au văzut lumina Lui necreată, dar au experimentat și energia ei. (...)

Aceasta înseamnă că Ucenicii, în timp ce erau oameni „asemenea nouă” (Iacov 5: 17) nu au văzut Natura de nepătruns a lui Dumnezeu, ci energia Lui necreată, în natura umană a lui Dumnezeu-Cuvântul, Iisus Hristos. În acest punct, dragi frați și surori, ar trebui să subliniem că Ucenicii lui Hristos au văzut Schimbarea la Față, cu condiția ca ei înșiși să fi fost transfigurați spiritual, ceea ce înseamnă că și-au împlinit „catarsia” (curățirea) de păcat și, prin urmare, au fost capabili să primească Lumina, sau mai bine spus, energia puterii luminatoare a Duhului Sfânt, potrivit cuvintelor lui Iisus; „sunteţi curaţi” (Ioan 13; 10).

Însuși Domnul nostru Iisus Hristos a spus în Predica de pe Munte: „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.” (Matei 5: 8). Interpretând aceste cuvinte, Sfântul Chiril al Alexandriei spune că cei curați sunt aceia „care au renunțat la orice fel de iubire a cărnii, s-au unit cu Dumnezeu în Duhul Fiului și s-au depărtat de plăcerile lumești, lepădându-se de propriile lor vieți, supunându-se doar voii lui Dumnezeu, ducând o viață curată întru Hristos”.

Aceasta înseamnă că Lumina Divină și necreată care a strălucit pe Muntele Tabor este Hristos, în timp ce norul care i-a umbrit pe Ucenici este prezența Duhului Sfânt. Nu toată lumea a devenit părtașă și participantă la această viziune a Luminii necreate și a norului din care „s-a auzit o voce”, ci doar Ucenicii și Profeții prezenți.

Să sărbătorim împreună această Taină a Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, să ne rugăm ca Lumina Schimbării la Față a lui Hristos să strălucească în mintea noastră, așa cum spune și Sfântul Pavel; „Iar noi toţi, privind ca în oglindă, cu faţa descoperită, slava Domnului, ne prefacem în acelaşi chip din slavă în slavă, ca de la Duhul Domnului.” (2 Corinteni 3:18). Amin!”

Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un cuvânt rostit în cadrul unei privegeheri de toată noaptea, pe Muntele Tabor (în Galileea), de Patriarhul Teofil al Ierusalimului - 2019, în prezența, între alții, a multor credincioși ortodocși români. Un material video poate fi văzut la (adresa).
22 August 2019

07:37
telegraf Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Europa Occidentală, va conferenția în cadrul Festivalului Tineretului Ortodox 2019 din Franța (21-22 septembrie). Tema din acest an a Festivalului este: „Libertatea, dar sau povară?"
22 August 2019

07:33
telegraf În predica ținută pe 15 august 2019 în Insula Imbros, Patriarhul Bartolomeu și-a chemat compatrioții ortodocși greci, expulzați în anii 1920, înapoi în Turcia. Deși scutiți de expulzare, prin Tratatul de la Lausanne din 1923, în 1964 cei mai multi dintre creștinii ortodocși ai insulei pe care s-a născut inclusiv Patriarhul Bartolomeu au fugit, în urma unei terori de nedescris, după ce Guvernul turc a transformat insula în „închisoare agricolă”, aici fiind transferați și putându-se muta liber toți răufăcătorii din țară.

22 August 2019

07:18

Mesaj adresat de Mitropolitul Onufrie al Kievului, Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru și Litoral

"Cu tristețe, noi, cei care locuim în Ucraina, am primit informații despre situația înrăutățită a Bisericii Ortodoxe de pe teritoriul Muntenegrului. Știrile care ne vin menționează amenințări cu confiscarea prin violența a lăcașurilor sfinte și distrugerea anumitor locuri de rugăciune, precum și multe alte lucruri care nu pot decât să ne tulbure sufletele și inimile.De asemenea, am luat act de recentul proiect de lege adoptat de autoritățile muntenegrene care vizează adoptarea unei serii de măsuri discriminatorii împotriva Eparhiei Mitropolitane a Muntenegrului și a Littoralului a Bisericii Ortodoxe Sârbe, în ce privește proprietățile ecleziastice.Din păcate, toate acestea se datorează sprijinului politicienilor și altor părți interesate, ale căror sentimente naționaliste sunt străine d...
Continuă
"Cu tristețe, noi, cei care locuim în Ucraina, am primit informații despre situația înrăutățită a Bisericii Ortodoxe de pe teritoriul Muntenegrului. Știrile care ne vin menționează amenințări cu confiscarea prin violența a lăcașurilor sfinte și distrugerea anumitor locuri de rugăciune, precum și multe alte lucruri care nu pot decât să ne tulbure sufletele și inimile.

De asemenea, am luat act de recentul proiect de lege adoptat de autoritățile muntenegrene care vizează adoptarea unei serii de măsuri discriminatorii împotriva Eparhiei Mitropolitane a Muntenegrului și a Littoralului a Bisericii Ortodoxe Sârbe, în ce privește proprietățile ecleziastice.

Din păcate, toate acestea se datorează sprijinului politicienilor și altor părți interesate, ale căror sentimente naționaliste sunt străine de natura Bisericii, pentru a separa Muntenegrul ortodox de vechea tradiție a poporului sârb.

Aceste încercări ale credincioșilor muntenegreni sunt resimțite în mod deosebit, cu atenție, de noi în Ucraina, unde persecuțiile asupra Sfintei Ortodoxii nu încetează din partea reprezentanților individuali ai Statului nostru Ucrainean.

Clerul și mirenii Bisericii Ortodoxe Ucrainene se confruntă cu o situație similară până în prezent, când unii politicieni, pentru interese de moment în această lume, continuă să dividă Trupul Bisericii lui Hristos și să introducă duhul secularismului în interiorul Bisericii.

De asemenea, în rugăciune reciprocă în această zi, inimile noastre bat la unison, conform cuvântului Sfintei Scripturi, "dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; şi dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună" (vezi I Cor 12,26). În aceste cuvinte evanghelice, găsim bucurie și mângâiere, iar suferința noastră se transformă în bucurie. În numele episcopatului, al clericilor și al laicilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Vă exprim sprijinul fratern în rugăciune, dragă Episcop Ampfilohie, cât și credincioșilor care au fost încredințați în grija Voastră, dorindu-Vă ajutor permanent din partea lui Dumnezeu în apărarea fermă a purității Credinței Ortodoxe și a unității de nezdruncinat a Bisericii lui Hristos și a Dumnezeului nostru, care este stâlp și temelie a adevărului (I Timotei 3, 15).

Cu dragoste frățească în Hristos,
+ Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene".
22 August 2019

09:31

SUA oferă o recompensă de 5 milioane de dolari, pentru furnizarea de informații legate de cei doi Mitropoliți ortodocși răpiți în Siria

Programul de Recompense pentru Justiție al Departamentului de Stat al Statelor Unite oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru furnizarea de informații privind rețelele de răpire ISIS sau pentru furnizarea de informații despre persoanele responsabile de răpirea clericilor creștini, între care se numără și Mitropolitul Bolous Yazigi (fratele Patriarhului Ioan X - Yazigi - al Antiohiei) si Arhiepiscopul Gregorios Ibrahim din Alep.
Continuă
Programul de Recompense pentru Justiție al Departamentului de Stat al Statelor Unite oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru furnizarea de informații privind rețelele de răpire ISIS sau pentru furnizarea de informații despre persoanele responsabile de răpirea clericilor creștini, între care se numără și Mitropolitul Bolous Yazigi (fratele Patriarhului Ioan X - Yazigi - al Antiohiei) si Arhiepiscopul Gregorios Ibrahim din Alep.
21 August 2019

09:23

Pentru prima dată: sute de înregistrări vechi ale Pr. Alexander Schmemann, John Meyendorff, Thomas Hopko, Mitropolitului Kallistos Ware, Sophie Koulomzin, Jaroslav Pelikan etc. disponibile de acum on-line

„Atâția teologi și profesori străluciți și recunoscuți au întemeiat campusul Seminarului Teologic Ortodox al Sfântului Vladimir [SVOTS] de-a lungul istoriei sale de 80 de ani”, a spus Diaconul Alexander Hatcher, Director Instituțional al SVOTS.„Suntem atât de încântați că acum puteți auzi literalmente vocile lor în prelegeri și discuții care s-au aflat în pericolul de a fi pierdute sau uitate”."Sute de înregistrări analogice vechi ale Părintelui Alexander Schmemann, Părintelui John Meyendorff, Părintelui Thomas Hopko, Mitropolitului Kallistos Ware, Sophie Koulomzin, Jaroslav Pelikan și ale multor, multor altora sunt acum disponibile - pentru prima dată - în format digital, on-line, putându-le asculta oriunde și oricând gratuit”.Sponsorizate de SVOTS, cu asistența Fundației Virginia H. F...
Continuă
„Atâția teologi și profesori străluciți și recunoscuți au întemeiat campusul Seminarului Teologic Ortodox al Sfântului Vladimir [SVOTS] de-a lungul istoriei sale de 80 de ani”, a spus Diaconul Alexander Hatcher, Director Instituțional al SVOTS.

„Suntem atât de încântați că acum puteți auzi literalmente vocile lor în prelegeri și discuții care s-au aflat în pericolul de a fi pierdute sau uitate”.

"Sute de înregistrări analogice vechi ale Părintelui Alexander Schmemann, Părintelui John Meyendorff, Părintelui Thomas Hopko, Mitropolitului Kallistos Ware, Sophie Koulomzin, Jaroslav Pelikan și ale multor, multor altora sunt acum disponibile - pentru prima dată - în format digital, on-line, putându-le asculta oriunde și oricând gratuit”.

Sponsorizate de SVOTS, cu asistența Fundației Virginia H. Farah, înregistrările pot fi accesate prin crearea unui cont gratuit la (adresa).

Calitatea unora dintre înregistrările stocate pe acest site-web nu este una ideală, datorită stării casetelor sursă, precum și condițiilor și echipamentelor utilizate la momentul înregistrărilor respective.

„Întrucât Creștinismul Ortodox este dincolo de timp, la fel și înțelepciunea și înțelegerea sfinților și a învățătorilor săi", a continuat Diaconul Alexandru.

„Indiferent de ce an este, sau de cât timp a fost lansat site-ul digi.svots, nu ar trebui să vă entuziasmeze să știți că aceste înregistrări prețioase sunt disponibile pentru următoarea generație și nu numai?”
21 August 2019

09:04

A trecut la cele veșnice Mitropolitul de Tyroloi și Serention, Exarh al Traciei, Pantelimon (Rodopoulos), distins Doctor al Universității din Sibiu

Mitropolitul de Tyroloi și Serention, Exarh al Traciei, Pantelimon (Rodopoulos), s-a mutat la Domnul, în ziua de 7 august 2019, la vârsta de 90 de ani. Ierarhul se afla cu pace în Sfânta Mănăstire din Vlatades, căreia i-a fost stareț multă vreme, cu succesorul și fiul său duhovnicesc, Episcopul Nichifor al Amioniei, care i-a fost alături. Slujba de înmormântare a avut loc vineri, 9 august 2019,în Mănăstirea Vlatades, unde a fost înmormântat.Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Elpidofor al Americii avea să declare:„Cu profundă tristețe la adormirea întru Domnul a Mitropolitului Pantelimon de Tiroloi și Serention, am oficiat Trisaghionul pentru recunoștința sufletului îndepărtatului Ierarh, căruia îi datorez mult, deoarece profesorul meu în universitate m-a învățat nu numai Drept Canon...
Continuă
Mitropolitul de Tyroloi și Serention, Exarh al Traciei, Pantelimon (Rodopoulos), s-a mutat la Domnul, în ziua de 7 august 2019, la vârsta de 90 de ani. Ierarhul se afla cu pace în Sfânta Mănăstire din Vlatades, căreia i-a fost stareț multă vreme, cu succesorul și fiul său duhovnicesc, Episcopul Nichifor al Amioniei, care i-a fost alături. Slujba de înmormântare a avut loc vineri, 9 august 2019,în Mănăstirea Vlatades, unde a fost înmormântat.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Elpidofor al Americii avea să declare:
„Cu profundă tristețe la adormirea întru Domnul a Mitropolitului Pantelimon de Tiroloi și Serention, am oficiat Trisaghionul pentru recunoștința sufletului îndepărtatului Ierarh, căruia îi datorez mult, deoarece profesorul meu în universitate m-a învățat nu numai Drept Canonic, ci a fost, deopotrivă, prin exemplul său, modelul etosului ecleziastic pentru toți clericii mai tineri. În calitate de Arhiepiscop al Americii, suntem deosebit de recunoscători regretatului profesor pentru că a slujit, devotat și eficient, Școala noastră Teologică "Sfânta Cruce" din Boston. Veșnică și de neuitat să fie amintirea lui".
Înaltpreasfințitul Pantelimon (Rodopoulos), Mitropolitul Tirolului și Serentionului, Exarhul Traciei, s-a născut în 1929 la Atena, unde a studiat în cadrul sistemului de învățământ elementar și secundar. A studiat Teologia la Universitatea din Atena. A fost hirotonit diacon în 1952 și preot în 1954. A urmat studiile teologice postuniversitare la universitățile din Londra și Oxford (1954-1957) și Frankfurt, Germania (1957-1958), a depus o disertație la Universitatea din Oxford pe tema „Școala de filozofie Serapion” și a primit diploma de master. El a fost chemat în Grecia și a fost numit cancelar al Mitropoliei Salonicului și paroh al Bisericii catedrală a Sfintei Înțelepciuni.

În 1958, a fost numit profesor la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, iar în 1960 al Școlii Teologice a Universității din Salonic. În timp ce a continuat să lucreze ca lector la Universitatea din Salonic, Pr. Pantelimon a fost numit decan al Colegiului Elenic și al Școlii de Teologie "Sfânta Cruce" din Boston (1963-1966). În 1968, a fost ales profesor de teologie la Universitatea din Salonic, în domeniile Dreptului Canonic și Teologiei Pastorale. A fost membru al Senatului Universității din Salonic (1976-1977) și decan al Școlii Teologice (1977-1978). El a fost ales de profesorii Universității din Salonic pentru a ocupa funcția de prodecan și decan (1981-1983).

Pe lângă îndatoririle sale de profesor la Universitatea din Salonic, a preluat funcția de decan al Institutului de Teologie „Sfântul Ioan din Damasc”, în Balamand, mai întâi în Liban (1972-1975) și apoi la Salonic (1975-1979), în timpul perioadei în care școala a fost mutată în Salonic din cauza războiului din Liban. A organizat școala acolo și a obținut recunoașterea unei școli universitare de top, atât din partea Ministerului Libanez al Educației și a Școlilor Teologice Ortodoxe din Grecia. În 1974 a fost ales Mitropolit de Tyanon, iar mai târziu (1977) Mitropolit de Tyroloi și Serention. El a fost trimis de Patriarhia Ecumenică la Roma, pentru a fi observator la Conciliul Vatican II (1964), precum și în alte misiuni ecleziastice. A fost membru al mai multor comitete și organizații religioase internaționale și a participat la multe Sinoade, reuniuni, conferințe ecumenice și academice. A fost ales președinte, în 1982, al Asociației Academice Internaționale a Bisericilor Răsăritene, iar din 1991 a fost președinte de onoare al societății. El a fost co-președinte ortodox al Comitetului mixt pentru dialog teologic între Biserica Ortodoxă și Consiliul Mondial al Bisericilor și președinte al Comitetului de Organizare care a planificat simpozioane teologice în Salonic, în fiecare an, sub auspiciile evenimentelor Dimitria, cu tema generală „Tesalonicul Creștin”.

A ocupat funcția de stareț al Mănăstirii Patriarhale și Stavropighie din Vlatades, în Salonic (1984-2012), președinte al Consiliului de Administrație al Isntitului Patriarhal din Tesalonic - Patriarchikon Idryma Paterikon Meleton (1985-1989) - și vicepreședinte (1989-2012). A fost membru de onoare al Consiliului de Administrație al Fundației Pro-Oriente din Viena, autor de cărți și articole despre Dreptul Canonic, Liturgică, Teologie Pastorală, relații ecumenice și multe altele. El a fost onorat cu premii ecleziastice, academice și de stat. A distins cu titlul de Doctor în Teologie la "Sfânta Cruce" din Boston și la Școala Teologică a Universității din Sibiu, România. A fost invitat să predea cursuri la Seminarul Teologic din Minsk, în Belarus, și la Școala Teologică a Universității Libere din același oraș. De asemenea, a predat un curs la Școala Teologică a Universității din Presov, în Slovacia.
21 August 2019

08:40

Adormirea Maicii Domnului - cele două lecții pe care ar trebui să le învățăm cu toții

"În această săptămână*, suntem binecuvântați să sărbătorim încă o dată Adormirea Maicii lui Dumnezeu. Adormirea Maicii Domnului este una dintre puținele Sărbători mari ale anului, care nu sunt inspirate de un eveniment din Scripturi. În schimb, Sfânta Tradiție vorbește despre Adormirea frumoasei noastre Panagia [Fecioara Maria / LO].După Învierea Domnului nostru, Fecioara Maria a viețuit alături de Ucenicul Ioan, cel iubit. Știm că ea l-a însoțit pe Ioan în slujirea sa în Biserica din Efes, dar în cei zece ani de la Înviere și înainte de moartea sa, ni se spune că a locuit în Ierusalim și că toți cei întorși către Domnul căutau binecuvântările ei și înțelepciunea ei duhovnicească.Când a venit momentul ca ea să plece din această viață, a fost abordată de un înger. Plină de bucuria de a-L...
Continuă
"În această săptămână*, suntem binecuvântați să sărbătorim încă o dată Adormirea Maicii lui Dumnezeu. Adormirea Maicii Domnului este una dintre puținele Sărbători mari ale anului, care nu sunt inspirate de un eveniment din Scripturi. În schimb, Sfânta Tradiție vorbește despre Adormirea frumoasei noastre Panagia [Fecioara Maria / LO].

După Învierea Domnului nostru, Fecioara Maria a viețuit alături de Ucenicul Ioan, cel iubit. Știm că ea l-a însoțit pe Ioan în slujirea sa în Biserica din Efes, dar în cei zece ani de la Înviere și înainte de moartea sa, ni se spune că a locuit în Ierusalim și că toți cei întorși către Domnul căutau binecuvântările ei și înțelepciunea ei duhovnicească.

Când a venit momentul ca ea să plece din această viață, a fost abordată de un înger. Plină de bucuria de a-L vedea pe Fiul și Dumnezeul ei, s-a dus pe Muntele Măslinilor și s-a rugat neîntrerupt. Când a revenit la casa sa, s-a pregătit, iar puterea Duhului Sfânt i-a adus - din toate colțurile lumii - pe toți Apostolii.

Apostolii nu au înțeles motivul pentru care s-au arătat dintr-o dată unii altora și, desigur, s-au întristat profund când au aflat motivul. Maria i-a mângâiat, să nu fie nefericiți: ea se întorcea la Iisus Hristos. Ea s-a rugat pentru pacea lumii, și-a ridicat mâinile și și-a oferit sufletul lui Dumnezeu, așa cum și-a oferit viața.

Circumstanțele înmormântării ei - descoperindu-ni-se că a fost ridicată cu trupul la cer - ne sunt cunoscute nouă, creștinilor ortodocși. Cel mai important, este că ele ne indică, tuturor, calea către Învierea din morți, cum să trecem din această lume în cea următoare, Maria arătându-ne modul în care trebuie să creștem toți în viață, pentru când vom sta în fața Regelui tuturor.

Frații mei și surorile mele, pentru restul acestui Post și al acestei sărbători, vă rog să vă gândiți la amândouă lecțiile importante, pe care iubita noastră Maică ni le-a arătat prin Adormirea ei: să-L punem pe Dumnezeu și preocupările altora înaintea noastră. Ea a fost întâmpinată de îngeri, atât la Buna Vestire, cât și înainte de Adormirea ei; și de fiecare dată, ea a acceptat Voia lui Dumnezeu, așa cum ar trebui să o facem cu toții, dacă dorim să trăim în comuniune cu El.

Sper, de asemenea, că fiecare dintre voi, în zilele următoare, va continua să ceară mijlocirea ei. A trecut mult timp de la zilele în care am fi putut vorbi cu ea față în față, dar ea nu a încetat să se roage pentru noi creștinii, care suntem toți fiii ei duhovnicești."

(Traducere pentru Lacașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un cuvânt adresat de Mitropolitul Alexios de Atlanta]

LO* perioada de post s-a încheiat odată cu ziua de 5 august 2019, iar în calendarul ortodox Odovania - ultima zi de sărbătorire a praznicului - este vineri, 23 august

21 August 2019

08:12
telegraf

În ziua de cinstire a Sfântului Pantelimon - 2019, Arhiepiscopul Nikitas a fost întronizat ca ierarh al ortodocșilor greci din Arhiepiscopia de Thyrateira și Marea Britanie, în Catedrala Ortodoxă Greacă a Înțelepciunii Divine (Sfânta Sofia), în cadrul unei slujbe prezidate de Mitropolitul Emmanuel al Franței, care a reprezentat Patriarhia Ecumenică și pe Patriarhul Bartolomeu. Întemeietor al Arhiepiscopiei a fost Arhiepiscopul Gregorios, înlocuit acum de noul ierarh, acesta din urmă fost Mitropolit de Hong Kong și Asia de Sud-Est (1996-2007) și, ulterior, Mitropolit de Dardanele și Ierarh al Tronului Ecumenic. Evenimentul a fost transmis în direct pe YouTube, înregistrarea putând fi urmărită la (adresa).
21 August 2019

07:55

Sărbătoarea Schimbării la Față, marea sărbătoare a speranței (predică a Patriarhului Chiril)

"Sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului. Domnul S-a schimbat la Față, arătând Ucenicilor Săi și, prin ei, întregii lumi, nu numai puterea Sa divină, ci și capacitatea uimitoare a naturii umane de se transfigura prin harul lui Dumnezeu.Dacă Apostolii nu au primit alte trupuri pe Muntele Tabor, s-au schimbat totuși în așa fel încât au văzut Lumina Divină, Care nu poate fi văzută de ochii obișnuiți ai omului. De aceea, în razele Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, o revelație specială le-a revenit Ucenilor Săi, Sfinților Apostoli, și astfel s-a manifestat capacitatea oamenilor, prin dobândirea Harului Divin, de a vedea o altă lume, de a atinge o altă lume, de a transforma natura lor prin puterea și acțiunea Duhului Sfânt.Tot ceea ce ne dezvăluie evenimentul Schimbării la Față se ...
Continuă
"Sărbătorim Schimbarea la Față a Domnului. Domnul S-a schimbat la Față, arătând Ucenicilor Săi și, prin ei, întregii lumi, nu numai puterea Sa divină, ci și capacitatea uimitoare a naturii umane de se transfigura prin harul lui Dumnezeu.
Dacă Apostolii nu au primit alte trupuri pe Muntele Tabor, s-au schimbat totuși în așa fel încât au văzut Lumina Divină, Care nu poate fi văzută de ochii obișnuiți ai omului. De aceea, în razele Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, o revelație specială le-a revenit Ucenilor Săi, Sfinților Apostoli, și astfel s-a manifestat capacitatea oamenilor, prin dobândirea Harului Divin, de a vedea o altă lume, de a atinge o altă lume, de a transforma natura lor prin puterea și acțiunea Duhului Sfânt.

Tot ceea ce ne dezvăluie evenimentul Schimbării la Față se raportează nu doar la personalitatea umană, ci și la istoria umană, la viața rasei umane. Studiind istoria, toată lumea poate vedea cum s-au schimbat vremurile, câte cataclisme teribile, crize, distrugeri, războaie au schimbat viața cu pace, cum din ceea ce părea imposibil a apărut o nouă realitate, în timp ce dezamăgirea și frica s-au schimbat în speranță și bucurie. Așa se alcătuiește existența umană, se realizează istoria umană. Aflându-ne în această biserică, chiar în centrul Sankt-Petersburg-ului, oamenii din vechea generație nu pot să nu-și amintească cât de abominabilă a fost urâciunea în această biserică. Ca pentru a batjocori sentimentele religioase, fusese instalat aici un muzeu al ateismului, dar nu veneam la această biserică pentru a face cunoștință cu obiectele expoziției delirante, ci pentru a vedea frumusețea Casei Divine, ocupată temporar de forțe întunecate. Iar cei care încercau să-i distragă pe oameni, prin această expoziție, de la credință, nu au reușit:

la un moment dat în istoria noastră a avut loc transformarea vieții spirituale, și cu ea, cea a noastră, a oamenilor. Simbolul unei astfel de schimbări a vieții, a unei astfel de transformări, simbolul puterii forței divine este reprezentat în mod special de Catedrala Kazan, cândva profanată, ocupată de străini, acum apărând înaintea ochilor noștri în slava sa și frumusețea sa originală. Și orice persoană care intră în această catedrală, inclusiv cei care nu au văzut-o profanată, trebuie să-și amintească istoria și să ia seama la ea și, aflându-se în interiorul zidurilor sale, să conștientizeze puterea prezenței divine în istoria umană. Pietrele, lipsite de viață duhovnicească, sunt restaurate, prin puterea Harului Divin; viața spirituală a poporului nostru, Biserica Ortodoxă Rusă, au experimentat renașterea

Astăzi, când gândurile noastre sunt îndreptate către Tabor, unde Domnul a apărut Schimbat la Față înaintea Ucenicilor și Apostolilor Săi, avem nevoie, în conștiința noastră și în experiența noastră spirituală, să facem legătura între evenimentul Evangheliei și propriile noastre vieți și cu această parte a istoriei căreia suntem martori, astfel încât să vedem clar cum mila lui Dumnezeu, Harul lui Dumnezeu, sunt capabile să transforme natura umană în așa fel încât să primească acțiunea Harului Divin și să se poată schimba atât de mult încât să pătrundă pe tărâmul divin și veșnic.

Sărbătoarea Schimbării la Față este marea sărbătoare a speranței; sărbătoarea care ne întărește credința, sărbătoarea care ne ajută să înțelegem cum venirea Mântuitorului pe lume a însemnat o mare forță pentru neamul omenesc, transformând viața umană și ajutându-l pe om, în ciuda slăbiciunilor și păcatelor sale, să dobândească mântuire și viață veșnică.

Vă doresc tuturor, încă o dată, o sărbătoare cu bine a Schimbării la Față a Domnului! Și, Dumnezeu să ne facă pe fiecare dintre noi să simțim Harul Divin care I-a atins natura și să trecem prin transfigurarea - care este atât de necesară pentru întărirea credinței și dobândirea forțelor - care să ne ajute să parcurgem calea vieții într-un mod mântuitor".

(Traducere pentru Lăcașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un cuvânt rostit pe 18 august 2019, după Vecernia pe care a prezidat-o în Catedrala Icoanei Maicii Domnului "Kazan" din Sankt Petersburg, de Patriarhul Moscovei, Chiril)
21 August 2019

07:24

Programul Școala în Satul Tradițional continuă și în această săptămână

Seria de activități educaționale interactive din programul Școala în satul tradițional continua și în această săptămână la Muzeul ASTRA   PROGRAM   Miercuri, 21 august, Școala din Ticera (Muzeul în aer liber), între orele 10-12 – atelier de caligrafie de scris cu tocul și penița   Joi, 22 august, Târgul de țară (Muzeul în aer liber),  ora 11 - spectacol gastronomic interactiv cu Trupa de teatru Hocus Pocus Trulala. Atelierul de gătit dedicat copiilor este un concept amplu care înglobează elemente de gastronomie, dezvoltă abilități de socializare și multă bună dispoziție. Coordonați de actorii Hocus Pocus Trulala, cei mici vor descoperi bunul gust al mâncării prin joacă și animații. Participanții vor găti alături de actori vuțăne (un fel de găluște cu prune)&nb...
Continuă

Seria de activități educaționale interactive din programul Școala în satul tradițional continua și în această săptămână la Muzeul ASTRA


 

PROGRAM

 

Miercuri, 21 august, Școala din Ticera (Muzeul în aer liber), între orele 10-12 – atelier de caligrafie de scris cu tocul și penița

 

Joi, 22 august, Târgul de țară (Muzeul în aer liber),  ora 11 - spectacol gastronomic interactiv cu Trupa de teatru Hocus Pocus Trulala. Atelierul de gătit dedicat copiilor este un concept amplu care înglobează elemente de gastronomie, dezvoltă abilități de socializare și multă bună dispoziție. Coordonați de actorii Hocus Pocus Trulala, cei mici vor descoperi bunul gust al mâncării prin joacă și animații. Participanții vor găti alături de actori vuțăne (un fel de găluște cu prune)  

 

De joi, 22 august, până duminică, 25 august, la Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului, jud. Sibiu, între orele 10:00 – 14:00 –  atelier de prelucrare a lânii. Participă doamna Rodica Ispas, meșter în țesut din Avrig.

 

Vă așteptăm!

 

 Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe.

 

.......

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Departamentul Marketing
Muzeul ASTRA
21 August 2019

09:36

800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe: înzestrați de Dumnezeu, prețuiți de oameni". Misiune în America - 2019: intervenții ale Mitropolitului Kallistos (Ware), actorului Jonathan Jackson. Despre situația din Kosova, Muntenegru și Metohia

COMUNICAT: Cea de-a 22-a Adunare Sobornicească Bisericească a Eparhiilor Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii (13-16 iulie 2019)800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe: "înzestrați de Dumnezeu, prețuiți de oameni".Ierarhii, clericii și delegații reprezentând parohii și corpuri eparhiale din cele trei Eparhii ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii, s-au întâlnit în perioada 13-16 iulie 2019 la Mănăstirea Noua (New) Gracanica din Third Lake, Illinois și Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville, Illinois, pentru cea de-a 22-a Adunare Sobornicească Bisericească a Eparhiilor Ortodoxe Sârbe din Statele Unite. De-a lungul timpului, întâlnirile au fost caracterizate de o părtășie creștină în rugăciune, care să le aducă iubirea și ...
Continuă
COMUNICAT: Cea de-a 22-a Adunare Sobornicească Bisericească a Eparhiilor Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii (13-16 iulie 2019)

800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe: "înzestrați de Dumnezeu, prețuiți de oameni".

Ierarhii, clericii și delegații reprezentând parohii și corpuri eparhiale din cele trei Eparhii ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii, s-au întâlnit în perioada 13-16 iulie 2019 la Mănăstirea Noua (New) Gracanica din Third Lake, Illinois și Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville, Illinois, pentru cea de-a 22-a Adunare Sobornicească Bisericească a Eparhiilor Ortodoxe Sârbe din Statele Unite. De-a lungul timpului, întâlnirile au fost caracterizate de o părtășie creștină în rugăciune, care să le aducă iubirea și unitatea minții și a inimii, care sunt darurile Duhului Sfânt, celor care se strâng laolaltă în numele lui Hristos, pentru slava lui Dumnezeu Tatăl.

Această Adunare a fost, deopotrivă, binecuvântată ca sărbătoarea centrală din America legată de cea de-a 800-a aniversare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe. Au fost rostite rugăciunile Sfântului Sava, Iluminatorul și primul Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe Autocefale, alături de cele ale Sfântului Mardarije (Mardare, Mardarie) de Libertyville, primul Episcop ortodox sârb din America de Nord, care a întemeiat Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville, unde se află nestricăcioasele sale moaște. Punctul culminant al Adunării a fost, cu siguranță, Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de ierarhii noștri în Mănăstirea Sfântul Sava, în prezența sfintelor moaște ale Sfântului Mardarie. Delegații și oamenii credincioși ai lui Dumnezeu au putut să se închine la sfintele moaște și să primească Taina Cerescă a Euharistiei.

Preasfințitul Părinte Episcop Maxim al Americii de Vest a săvârșit Sfânta Liturghie, cooficiată alături deEpiscopul Longin de New Gracanica și America de Vest, Episcopul gazdă, și de Episcopul Irineu (Irinej) al Americii de Est, împreună cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru de Chicago și America Centrală, reprezentând Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei, și cu Preasfințitul Părinte Episcop Sava, Episcop retras al Slavoniei. De asemenea, au fost prezenți și au primit Sfânta Euharistie, alături de ceilalți ierarhi la această Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Demetrios, arhiepiscopul recent pensionat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America, și Înaltpreasfințitul Mitropolit Kallistos (Ware) de Diokleia. Prin decizia Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, după Sfânta Liturghie, în cadrul Sărbătorii Patronale în cinstea Sfântului Mardare de Libertyville, Arhiepiscopul Demetrios a fost distins cu Ordinul Sfântul Sava în Prim grad, pentru recunoașterea slujirii sale pentru Ortodoxie și poporul sârb, în cei mulți ani de slujire.

Mitropolitul Kallistos (Ware), unul dintre cei mai importanți purtători de cuvânt ai Ortodoxiei din ultimii șaizeci de ani și autor prolific al teologiei ortodoxe, credinței și istoriei, a ținut un discurs principal pe tema Adunării: „800 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe: înzestrați de Dumnezeu, prețuiți de oameni”. În mod adecvat, adresarea sa a fost centrată pe credința Creștinismului Ortodox, prin Întrupare, înțelegând faptul că Persoana lui Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, prin Care toate lucrurile au fost făcute, a devenit pe deplin și complet o ființă umană, rămânând pe deplin și complet Dumnezeu. El a făcut acest lucru, astfel încât, conform cuvintelor Sfinților Părinți, „Dumnezeu a devenit ceea ce este omul, pentru ca omul să devină Ceea Ce este Dumnezeu”. Iar Biserica - Trup al lui Hristos - este, de asemenea, cu adevărat atât divină, cât și umană. Unește cerul și pământul mai presus de toate în Euharistie și există atât în ​​timp, cât și în istorie și dincolo de timp și de istorie. Există pentru a ne aduce din existența noastră temporală în eternitatea Împărăției, nelimitată de timp și spațiu. Cea de-a  800-a aniversare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe ar trebui să fie înțeleasă în acest context - că Dumnezeu lucrează în istorie, pentru a ne conduce spre mântuire în această lume, astfel încât să putem trăi pentru totdeauna în și cu Binecuvântata Treime, în Împărăția care este acum și, totodată, va veni. Adunarea a fost binecuvântată să asculte mai multe prezentări ale Mitropolitului Kallistos pe parcursul întrunirii, acesta adâncindu-se în modurile în care Dumnezeu lucrează în Biserica Sa împreună cu poporul Său pentru mântuirea lui până în sfârșit și a lumii.

De asemenea, Adunarea a fost onorată să-l aibă ca invitat pe Preasfințitul Arhimandrit Metodie, stareț al Mănăstirii Hilandar, prima instituție sârbească de învățământ superior, ctitoria Sfinților Sava și a Părintelui acestuia, Sfântul Simeon, care este centrul spiritualității sârbe pe Sfântul Munte Athos.

S-au adunat alături aceatei Adunări un număr record de tineri creștini ortodocși sârbi, din partea Comitetului Permanent al Misiunii de Tineret, care a avut ocazia de a participa la închinare și la unele prezentări ale Adunării, precum și de a urmări propriile program care vizează creșterea duhovnicească întru Hristos și slujirea lor viitoare față de Dumnezeu și de Biserica Sa. Vorbitorul principal al tinerilor a fost celebrul actor de la Hollywood, Jonathan Jackson.

Adunarea a fost prezidată de președinții Adunării, Episcopul Longin, Episcopul Maxim și Episcopul Irineu. Adunarea le-a mulțumit acestora pentru munca lor în via Domnului nostru în SUA, apărând valorile credinței noastre, viața liturgică, tradiția ortodoxă, ordinea ierarhică și canonică, alăturându-se rugăciunii Sfintei Liturghii, cerând ca Dumnezeu să îi acorde continuare în lucrarea de definire a Cuvântului Adevărului lui Dumnezeu în pace, siguranță, cinste, sănătate, cu fiecare zi. Adunarea a extins această aceeași rugăciune Sanctității Sale Patriarhul Sârb Irinej, pentru toți Episcopii Bisericii Ortodoxe Sârbe și pentru toți episcopii ortodocși, de aici și din întreaga lume.


Acțiuni ale Adunării
Adunarea a discutat și a decis un număr de probleme care intră în competența sa:

• Un raport asupra activității diferitelor comitete permanente de la ultima audiere;

• Rapoarte cu privire la deciziile majore ale Consiliului Central al Bisericii și ale Trezoreriei Centrale de la ultima prezentare a Adunării;

• O prezentare a importanței unei asigurări adecvate pentru eparhii și proprietățile eparhiale, precum și pentru copii și tineret - realizată de Michael și Daniel Herzak de la Insurance Systems Group, care a elaborat un plan de asigurare adaptat nevoilor Bisericii Ortodoxe Sârbe;

• S-a prezentat și s-a discutat pe larg un raport privind Școala de Teologie Sfântul Sava. Raportul a menționat câteva îmbunătățiri ale vieții generale a școlii, cum ar fi înființarea unui Consiliu de tutelă pentru asistarea decanului în probleme administrative și financiare. Studiul suplimentar cu privire la toate problemele referitoare la Școală, inclusiv la acreditarea și viitorul său, va fi întreprins de Consiliul Episcopal împreună cu Sfântul Sinod al Episcopilor;

• O versiune combinată a actualei Constituții, Regulile Generale și Regularizările destinate Parohiilor și Școlilor Bisericești Eparhiale din Eparhiile Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii a fost publicată și distribuită tuturor participanților și primită de către aceștia pe 16 iulie, 2019. Noua ediție tipărită este o compilație a tuturor documentelor anterioare, inclusiv a modificărilor din trecut și a deciziilor actualizate adoptate de Sfânta Adunare a Episcopilor, care au fost încorporate în versiunile anterioare ale celor trei documente;

• S-a discutat despre compensarea clericilor, inclusiv despre planurile de pensii și îngrijirile medicale. A fost adoptată o nouă remunerație minimă lunară pentru clerici, de 3.200 $/lună. Planul actual de pensii bisericești este studiat de Consiliul Bisericii Centrale, pentru o posibilă revizuire și îmbunătățire.

Misiunea în America
Adunarea și-a exprimat îngrijorarea serioasă și profundă pentru starea spirituală a culturii și societății americane. Deși știm că suntem cu adevărat binecuvântați să trăim și să prosperăm în Statele Unite ale Americii, cu libertatea de care ne bucurăm, suntem mai conștienți ca niciodată de provocările serioase la adresa moralității creștine. Acest mod de viață și de conduită ne este dat de Dumnezeu, pentru a ne ajuta în îndeplinirea vocației noastre de a deveni cu adevărat umani, făcând astfel să fim alături de divin. În timp ce Biserica înțelege că există diferenț€ într-o societate laică liberă, atât de credință cât și de opinie, Biserica are o mare responsabilitate de a articula și apăra clar viziunea sa tradițională ortodoxă asupra lumii și de a menține acea viziune asupra lumii chiar și în fața presiunii de a se conforma vederilor lumii contemporane care o contrazic, o compromit sau chiar caută să o eradicheze.

Căsătoria, Familia și Viața Acasă
Instituția familiei, care stă la baza fiecărei societăți sănătoase și, odată cu aceasta, căsătoria și casa creștină sunt din ce în ce mai atacate de asemenea noi presiuni. Importanța vieții de familie nu poate fi subliniată, deoarece chiar Domnul nostru Iisus Hristos S-a născut într-o familie în care a fost hrănit în tinerețe și ca tânăr adult de către mama Sa, Preasfânta Fecioară Maria, împreună cu tatăl Său adoptiv, Iosif, în Nazaret.

Cerințele vieții moderne slăbesc rapid astfel de legături și relațiile dintre părinți și copii, dintre frați și întreaga familie. Prea des cerințele și sarcinile lumești ale vieții ne împiedică să vedem oportunitățile duhovnicești sacre pe care ni le pot prezenta acestea.

Preocupările economice îi scot adesea pe ambii părinți din casă, iar locul de muncă le ocupă tot mai multe ore în fiecare zi și în fiecare săptămână. Atletismul pentru copii a devenit un punct focal, scoțând copiii din casele lor din ce în ce mai multe ore în fiecare săptămână și necesitând o atenție sporită pentru a echilibra cerințele sportului cu o viață sănătoasă la domiciliu. Câte dintre familiile noastre nu se trezesc având dimineață de duminică dominată de alte activități decât închinarea la biserică și participarea la școala bisericească? Câte mame și tați nu se trezesc șoferi în timpul acestei zile, ducându-și copiii de la o activitate la alta?

În esență, acest lucru înseamnă că trebuie să muncim mai mult pentru a ne menține casele ca loc de rugăciune și școală de virtute, „biserica mică”, un loc sacru în care familiile se roagă împreună și învață unul de la altul, slujind unul altuia și învățând. Părinții trebuie să se lupte din greu pentru căsniciile lor, să se dedice soților și să creeze un loc stabil și plin de iubire pentru întemeierea familiei. Iar acea „biserică mică” a membrilor familiei trebuie să fie hrănită în cadrul comunității bisericești mai mari, hrănită și întărită de relația cu Dumnezeu în închinarea comună a Bisericii și a Sfintelor Taine și cu familia Bisericii lor, părinții și mamele, frații și surorile lor în Hristos.

Lupta pentru modul de viață creștin
Nu ar trebui să mai facem nicio greșeală: mai mult decât poate oricând altădată, în America se desfășoară un război pentru sufletele poporului nostru, familiilor noastre, în special ale copiilor și tineretului nostru. Progresele tehnologice, de care ne bucurăm, aduc și noi provocări pentru menținerea vieții de familie sănătoase, precum și pentru viața umană în general. Pentru prea mulți oameni, utilizarea necorespunzătoare a internetului, Facebook-ului, Instagram-ului, Twitter-ului și altor media sociale au creat obiceiuri incompatibile cu modul nostru de viață creștin ortodox și cu interacțiunea socială. Cyberspace-ul nu este adesea spațiu sfânt. Perioada de timp pe care o petrecem pe telefoanele noastre mobile și calculatoare ne îndepărtează rapid de timpul de calitate reală, față în față unul cu altul. Interacțiunea umană este din ce în ce mai limitată la Facebook și de e-mail, deoarece dialogul față în față este înlocuit cu comunicarea prin mesageria text.

Televiziunea, muzica, internetul, jocurile video, rețelele de socializare și alte forme de mass-media informative, astăzi, nu numai că domină timpul tuturor, prea mult, dar, de asemenea, promovează adesea violența, egoismul, promiscuitatea sexuală, comportamentul criminal și plăcerea care caută auto-răsfățarea de toate tipurile. Să conștientizăm, de asemenea, că rezultatul timpului excesiv petrecut în aceste moduri creează hiperactivitate, nerăbdare, nervozitate și nevoia de a fi constant distrați și stimulați. Orice formă de divertisment sau de informație care nu ridică și edifică persoana umană așa cum este creată după chipul lui Dumnezeu este dăunătoare și trebuie evitată.

Ca atare, păcatul grav al avortului este în marea majoritate a cazurilor comis din motive de comoditate personală. Deși susținătorii avortului legal au spus cândva că ar trebui să fie „legal, sigur și rar”, mulți, chiar și unele legislaturi ale statului, susțin acum dreptul la avort în orice moment până la momentul nașterii, chiar și atunci când copilul ar putea trăi în afara pântecelui, organizând manifestări publice în onoarea acestei urâciuni. Unii chiar sugerează că un copil care s-a născut nu este în siguranță, dar este supus capriciilor mamei, poate cu sfat de la medic.

Adunarea a recunoscut că Eparhiile Bisericii Ortodoxe Sârbe și credincioșii din Statele Unite au sarcina, datoria și chemarea să vorbească profetic despre această societate în care trăim, să proclame în mod neînfricat și credincios Adevărul, așa cum se înțelege și se practică în mod tradițional în Creștinismul Ortodox și să îi conducă pe toți cei care îi vor asculta, la viața adevărată întru Hristos.

În ceea ce privește acest lucru, Adunarea salută convocarea celui de-al doilea Ministeriat Anual pentru Avansarea Libertății Religioase la Washington, DC, unde, printre altele, Biserica Ortodoxă a primit un loc proeminent pentru a-și exprima credința noastră tradițională și valorile ferme într-un context contemporan și libertatea de a practica aceasta. Episcopul Irineu și Pr. Dr. Vasilije Vranic, expert în Drept Canonic, vor participa la această întrunire.


Cu privire la situația din Kosovo și Metohija
În acest an 2019, când Biserica Ortodoxă Sârbă și poporul sârb comemorează 800 de ani de autocefalie, Adunarea a răspuns celor mai recente evoluții din Kosovo și Metohija, leagănul patrimoniului nostru religios și cultural, cauzate de decizia instituțiilor kosovare de a impune tarife de 100% tuturor mărfurilor care provin din Serbia centrală, permițând totodată importul tarifar gratuit pentru mărfuri din Albania, precum și alte măsuri restrictive ale Pristinei.

În acest moment, situația din nordul Kosovo amenință serios că va deveni alarmantă, în special pentru populația cea mai săracă și vulnerabilă din punct de vedere social, căreia nu au cum să-i fie furnizate decât mărfuri mai scumpe din sudul Kosovo și nu-i mai este permisă nici modalitatea de a călători în afara Provinciei și de aduce mărfuri, cum ar fi produsele alimentare și medicamentele, chiar și în cantități mici, în casele lor. Dacă această situație nesustenabilă continuă, ea va influența deplasarea treptată a populației sârbe rămase.

Discriminarea bazată pe originea bunurilor, care ne amintește de cele mai întunecate perioade din istoria europeană, este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Împreună cu acțiunea de incendiere demonstrativă și de distrugere a mărfurilor sârbești, din urmă cu câteva luni, la care autoritățile de la Pristina nu au reacționat, a existat o deteriorare multifațetă a relațiilor interetnice și a securității pe teritoriul Kosovo și Metohija, cu consecințe imprevizibile.

Adunarea face apel în unanimitate, în primul rând, la Statele Unite ale Americii și la Comunitatea Internațională, pentru a remedia această criză existențială. Acest recurs nu constituie nicio ingerință în politică, ci este mai ales o reacție a Bisericii la abuzurile fără precedent comise împotriva oamenilor nevinovați, în special a oamenilor noștri credincioși din nordul Kosovo și Metohija, care sunt lipsiți de libertățile și de drepturile lor de bază, prin restricții și măsuri. În ce ne privește, depinde din nou de eforturile de sacrificare de sine, să ușurăm povara iubitilor frați, surori și copii creștini ortodocși din Kosovo și Metohija, oferindu-le sprijinul nostru generos în aceste vremuri de adversitate.

Adunarea își exprimă respectuos aprecierea față de ambasadorii de la Pristina din Statele Unite și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa-OSCE, precum și de Uniunea Europeană, pentru că au luat măsuri și a condamnat acum cea de-a șaptea profanare a Cimitirului Ortodox din Lipljan.

Despre situația din Muntenegru
Guvernul Muntenegrului a emis pe 16 mai 2019 un proiect de lege privind libertatea religiei și a credințelor și statutul juridic al comunităților religioase. Cu referire asupra unui proiect de lege anterior, din 2015, în loc să se concentreze în primul rând pe restituirea bunurilor confiscate, acesta prevede acum o naționalizare revoluționară a lăcașurilor și a tuturor structurilor religioase ridicate înainte de 1918, împreună cu înregistrarea lor ca proprietate de stat. Acest lucru înseamnă, în mod efectiv, că Guvernul Muntenegrului preia proprietatea majorității edificiilor religioase. Acest lucru se realizează în ciuda faptului că la acel moment granițele Muntenegrului nu corespundeau granițelor sale actuale.

Astăzi, Muntenegrul laic, unde bisericile și comunitățile religioase sunt separate de stat, vrea să adopte o lege privind libertatea religioasă, bazată pe o autocefalie asumată care nu a existat ca atare, chiar și când Mitropolia Muntenegrului era Biserica de Stat din Muntenegru. În acel moment, sistemul juridic al Muntenegrului distingea proprietatea Bisericii, a Statului și a Domnitorului.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Guvern fără consultarea și cooperarea cu bisericile și comunitățile religioase, organizațiile non-religioase, organizațiile neguvernamentale și experții și, cu siguranță, fără consultarea Eparhiilor Bisericii Ortodoxe majoritare.

Adunarea solicită Guvernului Muntenegrului să abroge adoptarea acesteia și să colaboreze cu Comisia de la Veneția, cu Bisericile, comunitățile religioase și alte părți interesate, printr-o cooperare normală în elaborarea unei legi a libertății religioase care să fie legală și corectă și în conformitate cu standardele europene.

Adunarea Eparhiilor Ortodoxe Sârbe din Statele Unite ale Americii este cu adevărat una în duh și parte indivizibilă a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Sârbe, care se străduiește permanent să rămână neclintită pe Calea Sfântului Sava, așa cum chemăm în minte cuvintele Sfântului Apostol: „Şi dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; şi dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună. ”(1 Corinteni 12:26). De-a pururi cu luare aminte, sărbătorim împreună cei 800 de ani ai autocefaliei Bisericii Ortodoxe Sârbe: cu adevărat, înzestrați de Dumnezeu și prețuiți de oameni!"
20 August 2019

08:25

Un păstor al milosteniei lui Dumnezeu - Schim-Arhimandritul Grigorie (Davidov)

Schimarhimadritul (Arhimandrit care a primit schima cea mare - pe care o primesc călugării care au ajuns la un nivel înalt duhovnicesc, la "marele chip îngeresc") Grigorie Davydov a fost un călugăr rus din vremurile moderne. Schim-Arhimandritul Grigorie (Davidov) s-a născut în 1911, într-o familie de țărani pioși, numele său înainte de a primi schima fiind Ghenadie. A cunoscut valoarea muncii grele, de la o vârstă fragedă, dobândind abilități care l-au ajutat să supraviețuiască brutalului Gulag al Uniunii Sovietice. El a fost tuns în monahism la vârsta neobișnuit de fragedă de 16 ani, în Schitul Ploschansk, unde a fost un călugăr exemplar. În timpul persecuțiilor în masă din anii 1930, a fost arestat și exilat în lagărele de concentrare din Kolyma, în estul Siberiei. După eliberare, a s...
Continuă
Schimarhimadritul (Arhimandrit care a primit schima cea mare - pe care o primesc călugării care au ajuns la un nivel înalt duhovnicesc, la "marele chip îngeresc") Grigorie Davydov a fost un călugăr rus din vremurile moderne. Schim-Arhimandritul Grigorie (Davidov) s-a născut în 1911, într-o familie de țărani pioși, numele său înainte de a primi schima fiind Ghenadie.

A cunoscut valoarea muncii grele, de la o vârstă fragedă, dobândind abilități care l-au ajutat să supraviețuiască brutalului Gulag al Uniunii Sovietice. El a fost tuns în monahism la vârsta neobișnuit de fragedă de 16 ani, în Schitul Ploschansk, unde a fost un călugăr exemplar. În timpul persecuțiilor în masă din anii 1930, a fost arestat și exilat în lagărele de concentrare din Kolyma, în estul Siberiei. După eliberare, a slujit în diverse locuri, mai întâi ca diacon și apoi ca preot.

În 1957, el a fost repartizat la Biserica Acoperâmântul Maicii Domnului din satul Pokrovka, de lângă Belgorod, unde a slujit până la mutarea sa la Domnul, cu treizeci de ani mai târziu. În acest timp, a îndrumat sufletele trimise la el de Dumnezeu, nu numai din propria parohie, ci din întreaga Rusie.

Schimarhimadritul Grigorie Davidov a fost înzestrat cu daruri duhovnicești precum discernerea, clarvederea și profeția. Prin rugăciunile sale au avut loc vindecări. Când s-a mutat la Domnul, în anul 1987, a lăsat în urmă mulți ucenici: episcopi, stareți, starețe, clerici, monahi și mireni, care au dus moștenirea duhovnicească mai departe.

Viața acestuia a fost amintită în cel mai recent număr al revistei "Lumea Ortodoxă", 322, publicată de Mânăstirea Sfântul Gherman (Herman) de Alaska, din Platina, California. 
20 August 2019

07:52
telegraf Site-ul web grecesc Pemptousia a publicat prin Correna A. Panagiotou, manager de programe Google, înregistrările video realizate în cadrul conferinței Media Digitală și Pastorația Ortodoxă (DMOPC18), desfășurată la Academia Ortodoxă din Creta, în anul 2018. Videoclipurile pot fi accesate la (adresa).
20 August 2019

07:45
telegraf
Sărbătoare jubiliară a Bisericii Sârbe din Australia: 7 septembrie 2019 - 800 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Sârbe și 70 de ani de la instituirea Bisericii Ortodoxe Sârbe în Australia și Noua Zeelandă.

20 August 2019

07:35

Târgul Olarilor - 2019

Sibiul devine centrul olăritului din RomâniaTârgul Olarilor, cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural, face trecerea de lavară la toamnă, în acest an. Ediția cu numărul 53 a evenimentului se desfășoară în 31august - 1 septembrie 2019, în Piața Mare din Sibiu, și reunește meșteri din toatecolțurile țării. Nu vor lipsi demonstrațiile la roata olarului și atelierele, mult îndrăgite decei mai mici vizitatori ai târgului.Peste 100 de meşteri din Corund, Braniştea, Horezu, Oboga, Vădastra, Baia Mare şiObârşa sunt aşteptați la Târgul Olarilor, de la Sibiu, în perioada 31 august – 1 septembrie2019 Manifestarea recreează atmosfera de târg specifică Pieței Mari de odinioară, aşa căvizitatorii vor avea posibilitatea să achiziționeze produse decorative sau utilitare specificeacestui meşteşug...
Continuă
Sibiul devine centrul olăritului din România
Târgul Olarilor, cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural, face trecerea de la
vară la toamnă, în acest an. Ediția cu numărul 53 a evenimentului se desfășoară în 31
august - 1 septembrie 2019, în Piața Mare din Sibiu, și reunește meșteri din toate
colțurile țării. Nu vor lipsi demonstrațiile la roata olarului și atelierele, mult îndrăgite de
cei mai mici vizitatori ai târgului.
Peste 100 de meşteri din Corund, Braniştea, Horezu, Oboga, Vădastra, Baia Mare şi
Obârşa sunt aşteptați la Târgul Olarilor, de la Sibiu, în perioada 31 august – 1 septembrie
2019 Manifestarea recreează atmosfera de târg specifică Pieței Mari de odinioară, aşa că
vizitatorii vor avea posibilitatea să achiziționeze produse decorative sau utilitare specifice
acestui meşteşug: oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței,
instrumente muzicale etc.
Atmosfera de târg va fi întregită de demonstrațiile live la roata olarului, publicul
având prilejul să urmărească transformarea unei bucăți de lut în vas. De asemenea, pe
parcursul celor două zile, artişti ceramişti vor îndruma copiii să îşi descopere talentul si
îndemânarea, să îşi dezvolte imaginația şi inventivitatea, în cadrul unor ateliere de
modelaj în lut şi pictură pe obiecte ceramice.

Ediția 2019 a „Târgului Olarilor” este organizată de Consiliul Județean Sibiu,
Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA.

Târgul Olarilor se desfăşoară în zilele de 31 august şi 1 septembrie 2019, în Piața
Mare din Sibiu, şi este deschis vizitatorilor între orele 9 - 21.00.
20 August 2019

09:03

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: vizită în Elveția și Germania. Religii pentru Pace - 2019

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a ajuns în Geneva. Marți, 20 august 2019, Patriarhul Bartolomeu va lua cuvântul la ședința inaugurală a celei de-a X-a Adunări Generale pentru Pace a Religiilor.Cu această ocazie, Patriarhia Ecumenică a emis următorul comunicat: „Sâmbătă, 17 august, la prânz, Sanctitatea Sa Patriarhul, însoțit de Diaconul Paisie, directorul cabinetului său privat, a aterizat la Geneva. Marți, 20, Sanctitatea Sa, răspunzând cu nerăbdare invitației Dr. William F. Vendley, secretar general al organizației inter-religioase „Religii pentru pace”, va onora prezența sa înaltă, printr-un discurs adecvat, în deschiderea celei de-a zecea Adunări Generale de la Lindau (Germania) pe tema „Îngrijirea de viitorul nostru comun - promovarea bunăstării comune”, la care va fi prezent și Pre...
Continuă


Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a ajuns în Geneva. Marți, 20 august 2019, Patriarhul Bartolomeu va lua cuvântul la ședința inaugurală a celei de-a X-a Adunări Generale pentru Pace a Religiilor.

Cu această ocazie, Patriarhia Ecumenică a emis următorul comunicat:
„Sâmbătă, 17 august, la prânz, Sanctitatea Sa Patriarhul, însoțit de Diaconul Paisie, directorul cabinetului său privat, a aterizat la Geneva. Marți, 20, Sanctitatea Sa, răspunzând cu nerăbdare invitației Dr. William F. Vendley, secretar general al organizației inter-religioase „Religii pentru pace”, va onora prezența sa înaltă, printr-un discurs adecvat, în deschiderea celei de-a zecea Adunări Generale de la Lindau (Germania) pe tema „Îngrijirea de viitorul nostru comun - promovarea bunăstării comune”, la care va fi prezent și Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeir, precum și lideri religioși și reprezentanți ai guvernelor și organizațiilor internaționale, în total aproximativ 900 de persoane.

În timpul scurtei sale șederi în Germania, Sanctitatea Sa va fi însoțit de Mitropolitul Augustin al Germaniei, Emmanuel al Franței și Maxim al Elveției.

Sanctitatea Sa va reveni în Constantinopol, cu voia lui Dumnezeu, miercuri, 21 în această lună".

19 August 2019

08:13
telegraf În data de 28 iulie 2019, în Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Pitești, a avut loc conferința Dlui. Stelian Gomboș, teolog și publicist. Intitulată "A fi ortodox astăzi", conferința poate fi văzută la (adresa).
19 August 2019

08:06

Pr. Adrian este noul preot paroh al Bisericii Băltenii de Jos - județul Tulcea

În ziua de 18 august 2019, la parohia Băltenii de Jos, din județul Tulcea, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți, în cadrul căreia l-a instalat preot paroh pe Pr. Adrian Pârlică.În aceeași zi, s-au împlinit 20 de ani de la construirea bisericii cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului", din localitatea Băltenii de Jos, de către Pr. Caraiene Tănase și credincioși.Până în anul 2018, timp de 13 ani, Pr. Petrică Chivu a fost preot paroh în parohia Băltenii de Jos.Text și Foto: Valeriu Leonov - corespondent local
Continuă

În ziua de 18 august 2019, la parohia Băltenii de Jos, din județul Tulcea, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți, în cadrul căreia l-a instalat preot paroh pe Pr. Adrian Pârlică.

În aceeași zi, s-au împlinit 20 de ani de la construirea bisericii cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului", din localitatea Băltenii de Jos, de către Pr. Caraiene Tănase și credincioși.

Până în anul 2018, timp de 13 ani, Pr. Petrică Chivu a fost preot paroh în parohia Băltenii de Jos.

Text și Foto: Valeriu Leonov - corespondent local
19 August 2019

15:46
telegraf Poziția Bisericii Ortodoxe Grecești se schimbă rapid. După ce noul Prim-Ministru Kyriakos Mitsotakis a fost ales, toate propunerile privind ridicarea sprijinului de stat față de Biserică au fost revocate. Pe 16 iulie 2019, Mitsotakis și Arhiepiscopul Ieronim al Atenei s-au întâlnit pentru a discuta despre o nouă eră în relațiile Biserică-Stat.
17 August 2019

07:38

Cum arăta Maica Domnului? Album foto de la Mormântul Maicii Domnului (la poalele Muntelui Măslinilor, în Ierusalim)

Chiar dacă regulile erminice ale iconografilor insistă pe faptul că icoanele Maicii Domnului ar trebui să o înfățișeze pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu având părul negru și ochii negri, cu toate acestea, din Sfânta Tradiție și din viziunile sfinților aflăm că Maica Domnului a avut textura părului asemănătoare cu cea a spicului de grâu copt, iar ochii îi erau albaștri. Astfel, cele mai apropiate de înfățișarea reală a Maicii Domnului ar fi binecunoscutele icoane care poartă numele "Ierusalimiteanca" și "Paramithia"."Este foarte înaltă, are degetele lungi și uneori apare de obicei îmbrăcată asemenea unei călugărițe. Radiază un respect formidabil, cu toate că te poți apropia cu ușurință de ea prin rugăciune" (după cum am văzut în Cana Galileii, unde slujitorii s-au apropiat de...
Continuă
Chiar dacă regulile erminice ale iconografilor insistă pe faptul că icoanele Maicii Domnului ar trebui să o înfățișeze pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu având părul negru și ochii negri, cu toate acestea, din Sfânta Tradiție și din viziunile sfinților aflăm că Maica Domnului a avut textura părului asemănătoare cu cea a spicului de grâu copt, iar ochii îi erau albaștri. Astfel, cele mai apropiate de înfățișarea reală a Maicii Domnului ar fi binecunoscutele icoane care poartă numele "Ierusalimiteanca" și "Paramithia".

"Este foarte înaltă, are degetele lungi și uneori apare de obicei îmbrăcată asemenea unei călugărițe. Radiază un respect formidabil, cu toate că te poți apropia cu ușurință de ea prin rugăciune" (după cum am văzut în Cana Galileii, unde slujitorii s-au apropiat de ea pentru a-i cere ajutor, și nu de mire, Maica Domnului fiind persoana cu cea mai mare autoritate acolo, Fiul său nefiind cunoscut la acea vreme).

Maica Domnului, împreună cu Fiul ei, au avut o altfel de frumusețe lumească: pentru aceasta, atunci când Mântuitorul Iisus Hristos a fost batjocorit și bătut în Sanhedrin, au aruncat peste El o mantie, pentru a-I ascunde înfățișarea Sa evlavioasă, deoarece nimeni dintre cei care L-au văzut direct în față vreodată nu a putut simți răutate pentru El!...
Un album foto realizat la Mormântul Maicii Domnului - Ierusalim - puteți vedea la (adresa).

(Traducere Lăcașuri Ortodoxe, a unui material realizat pornind de la Evanghelia Sfântului Ioan Teologul, Sfântul Nicodim Athonitul și Sfântul Paisie Aghiorătul / Ascetic Experience)

17 August 2019

07:02

Adormirea Maicii Domnului, la Mănăstirea Celic Dere - album foto - hram 2019

În ziua de 15 august 2019, la Mănăstirea Celic Dere din județul Tulcea, cu ocazia hramului "Adormirea Maicii Domnului", Preasfințitul Părinte Episcop Visarion al Tulcii a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoți.În pagina de față vă oferim un album foto suprins cu ocazia hramului Mănăstirii Celic Dere din 2019, la Sărbatoarea "Adormirea Maicii Domnului".Text și fotografii, Valeriu Leonov - corespondent local
Continuă
În ziua de 15 august 2019, la Mănăstirea Celic Dere din județul Tulcea, cu ocazia hramului "Adormirea Maicii Domnului", Preasfințitul Părinte Episcop Visarion al Tulcii a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoți.

În pagina de față vă oferim un album foto suprins cu ocazia hramului Mănăstirii Celic Dere din 2019, la Sărbatoarea "Adormirea Maicii Domnului".

Text și fotografii, Valeriu Leonov - corespondent local
17 August 2019

07:29
telegraf
Astăzi, 16 august 2019, Biserica Ortodoxă continuă prăznuirea Adormirii Maicii Domnului (care se va încheia în ziua de vineri, 23 august) cinstind în mod deosebit Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului nostru Iisus Hristos din Edesa în Constantinopol, și sărbatorindu-i pe Sfinții Martiri Brâncoveni - Constantin Voievod, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și cu Ianachie sfetnicul - pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec și pe Sfântul Mucenic Diomid.

De asemenea, tot astăzi se cuvine a fi amintită și Aflarea în mod minunat a Sfintelor Moaște ale celor mai timpurii Sfinți descoperiți la noi în țară: Sfântul Mucenic Epictet preotul și Astion monahul, de la Halmyris (o lespede de piatră, care le acoperea, prăbușindu-se singură, prin minune dumnezeiască, chiar în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (zi în care echipa de arheologi condusă de Prof. Mihail Zahariade, care de altfel renunțase definitiv la a mai săpa în adâncime considerând că se ajunsese la ultimul strat, nu lucra). În cazul în care cinstirea unor sfinți sau a unor evenimente importante din Biserică se nimerește în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului (după cum este și cazul Sfinților Martiri Brâncoveni, ea este mutată în ziua următoare acestuia)
16 August 2019

08:05

SIRIA: Declarație în urma întrunirii liderilor Bisericilor creștine în Damasc

La Mănăstirea Mor Aphrem, Maarat Saydnaya, în data de 12 august 2019, la invitația Patriarhului Antiohiei și al întregului Orient și Lider Suprem al Bisericii Ortodoxe Siriace Universale de rit oriental, Mor Ignatie Aphrem al II-lea, și cu participarea Preafericitului Patriarh Ioan X, Patriarh Grec-Ortodox al Antiohiei și al întregului Răsărit, și a Patriarhului Iosif Absi, Patriarh greco-catolic melkit al Antiohiei și al întregului Răsărit, Alexandriei și Ierusalimului, liderii Bisericilor creștine din Damasc s-au întâlnit în prezența Cardinalului Mario Zenari, Nunțiu Apostolic de Siria.Într-un comunicat emis în urma acestei întâlniri, se arată: "Părinții prezenți au discutat despre situația generală din regiune și despre efectele ultimilor ani de criză asupra popoarelor din regiune în...
Continuă
La Mănăstirea Mor Aphrem, Maarat Saydnaya, în data de 12 august 2019, la invitația Patriarhului Antiohiei și al întregului Orient și Lider Suprem al Bisericii Ortodoxe Siriace Universale de rit oriental, Mor Ignatie Aphrem al II-lea, și cu participarea Preafericitului Patriarh Ioan X, Patriarh Grec-Ortodox al Antiohiei și al întregului Răsărit, și a Patriarhului Iosif Absi, Patriarh greco-catolic melkit al Antiohiei și al întregului Răsărit, Alexandriei și Ierusalimului, liderii Bisericilor creștine din Damasc s-au întâlnit în prezența Cardinalului Mario Zenari, Nunțiu Apostolic de Siria.

Într-un comunicat emis în urma acestei întâlniri, se arată:
"Părinții prezenți au discutat despre situația generală din regiune și despre efectele ultimilor ani de criză asupra popoarelor din regiune în general și asupra creștinilor, în special, al căror număr scade într-un ritm alarmant, din cauza migrației.

Creștinii sunt o componentă esențială a țesăturilor naționale din regiune. De-a lungul secolelor, și-au menținut prezența continuă și au jucat un rol de model, ca cetățeni activi care își respectă pe deplin îndatoririle și responsabilitățile.

Participanții au afirmat necesitatea de a rămâne ferm atașați de pământul strămoșesc, în ciuda circumstanțelor nefaste, astfel încât să rămână sarea acestui pământ și lumina lui. Ei s-au rugat pentru întoarcerea în siguranță a celor doi Arhiepiscopi răpiți din Alep: Boulos Yaziji și Mor Gregorius Youhanna Ibrahim.

În ceea ce privește situația din Siria, Părinții au lăudat victoria conducerii, armatei și a oamenilor din Siria asupra terorismului, care are drept scop slăbirea și divizarea Siriei; ei au subliniat unitatea poporului sirian și solidaritatea lor cu statul și cu instituțiile sale legitime.

Aceștia au mai subliniat importanța participării tuturor componentelor poporului sirian la elaborarea unei viziuni comune pentru viitorul țării, în cadrul unui stat stabilit pe temelia democrației, a statului de drept, a cetățeniei egale și a respectului acordat diversității. Au subliniat, de asemenea, unitatea Siriei, a poporului său și integritatea sa teritorială, de la Golan la Jazeerah-ul sirian."
Ierarhii s-au rugat pentru pace în Siria, astfel încât toți cetățenii sirieni să trăiască în liniste, siguranță și prosperitate.
14 August 2019

07:51
telegraf
S-a încheiat lucrarea de restaurare a renumitei Mănăstiri Sfânta Ecaterina din Sinai, în Egipt, care a avut loc sub auspiciile Ministerului Egiptean al Antichităților, desfășurată de mai mulți ani.
14 August 2019

07:45

Târgul de Sfânta Maria - Târgul Creatorilor Populari, ediția a XXXVI-a

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 15-18 august 2019 Târgul Creatorilor Populari din România, ediția a XXXVI-a. La acest eveniment vor fi prezenți peste 200 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării, dar și din Republica Moldova. Cunoscut şi sub denumirea de ,,Târgul de Sfânta Maria”, Târgul Creatorilor Populari reuneşte încă din 1983 meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice ale ţării.,,Târgul Creatorilor Populari reprezintă o carte de vizită pe care Muzeul ASTRA o lasă atât în rândul vizitatorilor, cât și în rândul meșterilor populari care vin și revin an de an aici. Atelierele int...
Continuă
Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 15-18 august 2019 Târgul Creatorilor Populari din România, ediția a XXXVI-a.
La acest eveniment vor fi prezenți peste 200 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării, dar și din Republica Moldova. Cunoscut şi sub denumirea de ,,Târgul de Sfânta Maria”, Târgul Creatorilor Populari reuneşte încă din 1983 meşteri populari de diferite etnii şi din diverse zone etnografice ale ţării.
,,Târgul Creatorilor Populari reprezintă o carte de vizită pe care Muzeul ASTRA o lasă atât în rândul vizitatorilor, cât și în rândul meșterilor populari care vin și revin an de an aici. Atelierele interactive, produsele, poveștile autentice făurite aici, în inima satului românesc, reconfirmă Muzeul ca fiind un pol al culturii.
Ne-am luat angajamentul să menținem acest loc pe o linie constructivă, prin proiecte sustenabile. Iată că prin astfel de proiecte descoperim și redescoperim Muzeul ca spațiu prielnic dezvoltării unei interacțiuni exponențiale între propovăduitorii și beneficiarii actului cultural.”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
Pe toată durata târgului, reprezentantele Asociației Semne Cusute, coordonate de arhitectul Ioana Corduneanu, vor susține ateliere demonstrative de croit, cusut, brodat ii și cămăși tradiționale, la Gospodăria din Râșculița.
Cu acest prilej, doamnele de la Semne Cusute vor prezenta aici în premieră colecția ”Croi mindful design”. De asemenea, începând de joi, 15 august, până duminică, 18 august, la Muzeul ASTRA vor avea loc workshopuri de dansuri organizate de Ansamblul Haiducii din raionul Rezina, Rep Moldova.
În program mai regăsim și ateliere de teatru interactiv ( Hocus Pocus
Trulala din Sibiu ) și spectacole de dansuri și de muzică populară la Târgul de țară în Muzeul în aer.

Info text: Alina Matei, muzeograf Muzeul ASTRA
14 August 2019

07:33

Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor: Șeica Mică și Șeica Mare, judeţul Sibiu

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, defsășurâdnu-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează duminică, 18 august 2019, cel de-al IV-lea eveniment din acest andesfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida programului Sibiu RegiuneGastronomică Europeană 2019. Este vorba despre Tradiţii și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor cu participarea comunităţii din Șeica Mică și Șeica Mare, judeţul Sibiu, careva avea loc între orele 10 şi 16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Acțiunea respectivă face parte din seria de evenimente prin care Muzeul ASTRA îşi propune să promoveze şi să susțină produsele şi cultura gastronomică din satul românesc.,,Comunităţile Șeica Mică și Șeica Mare se a...
Continuă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, defsășurâdnu-se în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează duminică, 18 august 2019, cel de-al IV-lea eveniment din acest an
desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida programului Sibiu Regiune
Gastronomică Europeană 2019.
Este vorba despre Tradiţii și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor cu participarea comunităţii din Șeica Mică și Șeica Mare, judeţul Sibiu, careva avea loc între orele 10 şi 16, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Acțiunea respectivă face parte din seria de evenimente prin care Muzeul ASTRA îşi propune să promoveze şi să susțină produsele şi cultura gastronomică din satul românesc.
,,Comunităţile Șeica Mică și Șeica Mare se află în centrul atenţiei noastre, pentru a reliefa
tradiţia culinară, prin pregătirea de mâncăruri și produse tradiţionale, dar și prin prezentarea de obiceiuri și dansuri specifice zonei. De aici vor veni gospodine, producători de produse tradiţionale, meșteri, artiști și dansatori, toţi hotărâţi să își arate cât mai bine priceperea în a face lucruri frumoase, plăcute sau gustoase.
Producătorii veniţi din Șeica Mică, alături de producătorii permanenţi ai Muzeului ASTRA vor comercializa legume, produse din lapte și carne de oaie, produse apicole, siropuri, pâine de casă și prăjituri tradiţionale” , a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
Printre rețetele tradiționale pe care le vor găti socăcițele (bucătăresele din Șeica Mică)
duminică la Târgul de țară regăsim ciorba de paparadă, chisătura pe pâine, ardei umplut şi prăjitura cu scorțişoară. De asemenea, grupul şcolar din Șeica Mică şi ansamblul folcloric Florile Visei din Șeica Mare vor face aici demonstrații de dansuri populare, iar elevii şcolii din Șeica Mică vor organiza un atelier de pictat cahle.

Info text: Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA
14 August 2019

09:16

RELIGIE - ORTODOXIE și ȘTIINȚĂ: Suntem martori vii ai nașterii unui nou mit: Mitul Transumanismului

"Suntem martori vii ai nașterii unui nou mit, mitul transumanismului, care reflectă credința în valoarea intrinsecă a progresului științific și tehnologic. Acest mit cucerește din ce în ce mai multe minți, această ideologie se infiltrează în toate straturile culturii - cinema, literatură, jocuri pe calculator. Ideea că numai prin tehnologie vom putea depăși moartea și boala, nedreptatea socială și foametea, chiar și tulburările mintale, este atrăgătoare pentru oameni, în special pentru cei la care credința în Dumnezeu nu există. Oamenii sunt gata să creadă cele mai absurde oferte fantastice - este prețul acestei profunde dereglări psihice, acestei dezorientări, acestei pierderi a gustului pentru adevăr.Nu spun să diminuăm în vreun fel sau altul importanța descoperirilor știin...
Continuă
"Suntem martori vii ai nașterii unui nou mit, mitul transumanismului, care reflectă credința în valoarea intrinsecă a progresului științific și tehnologic. Acest mit cucerește din ce în ce mai multe minți, această ideologie se infiltrează în toate straturile culturii - cinema, literatură, jocuri pe calculator. Ideea că numai prin tehnologie vom putea depăși moartea și boala, nedreptatea socială și foametea, chiar și tulburările mintale, este atrăgătoare pentru oameni, în special pentru cei la care credința în Dumnezeu nu există. Oamenii sunt gata să creadă cele mai absurde oferte fantastice - este prețul acestei profunde dereglări psihice, acestei dezorientări, acestei pierderi a gustului pentru adevăr.

Nu spun să diminuăm în vreun fel sau altul importanța descoperirilor științifice, a dezvoltării tehnologice, a realizărilor tehnologice - deloc. Nu este o coincidență faptul că civilizația creștină europeană a devenit leagănul progresului științific și tehnologic, de ale cărui beneficii profită întreaga lume. Însă, nu despre asta este vorba. Oare, nu este evidentă, astăzi, o sutragere tragică a atenției, de la problemele esențiale, la entuziasmul tehnologic? Nu suntem noi pe cale să trecem, de la subiectul procesului, la obiectul său, devenind suficient să respectăm algoritmii de comportament calculați de mașini pentru a sprijini eficient societatea de consum? Nu am reușit să rupem, măturați de orizonturile seducătoare ale noilor perspective, firul de securitate care ne conecta cu noi înșine, cu oamenii?

Aș dori să vă adresez, dumneavoastră, oamenilor de știință, această întrebare: cât de mult recunoaștem limita dintre realitatea acestei lumi și realitatea artificială? Dintre lumea grăirii vii și lumea numerelor binare? Cât de mult înțelegem, în mod clar, consecințele acestei - ca să spunem așa - intervenții digitale în viața noastră?

Da, astăzi putem obține sute, mii de fotografii, prin simpla apăsare a unui buton. Dar de ce, atunci, fotografiile vechi, analogice și doar într-un singur exemplar, sunt infinit mai scumpe decât fotografiile digitale - cele din albumele noastre, care s-au păstrat în casa părinților noștri, și care ne-au fost predate? Da, e-mailul și mesageria instante au transformat lumea într-un spațiu digital mare, fără frontiere. Dar, unde a dispărut bucuria sosirii plicului mult așteptat, cu scrisoarea dorită? Da, astăzi chiar și o carte poștală obișnuită este deja o raritate. Însă, ce amintire a vieții noastre actuale vom lăsa posterității? Sub forma arhivelor de e-mail, sute de mii de fotografii neformate? Când văd oameni care își fac singuri poză [autoportret, "selfie" / LO], mi se pare îngrozitor. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată! Ce se află în spate? Eu sunt în centrul lumii și nu există nimic în jurul meu? Mă fotografiez cu ajutorul acestei tije [dispozitiv metalic de susținere a aparatului foto în poziție "selfie"] și, în spate, se află, spre exemplu, Catedrala Sfântului Isaac. Catedrala Sfântul Isaac reprezintă un decor, eu sunt cel mai important!

Astfel, aceste sute de mii de fotografii modificabile și neformate, conturile de pe rețelele sociale înghețate odată cu plecarea noastră, constituie o înlocuire inteligentă și urâtă a albumelor din trecut. Nu mai există albume [jurnale / LO], există rețele de socializare. Copiii moderni nu prea înțeleg de ce să mai citească din cărți, odată ce există videoclipuri pe YouTube despre orice. O propunere de a scrie o scrisoare de mână, poate provoca o stupoare profundă. „Cum să faci asta?”, îl întreabă copilul pe tată, sau pe mamă. Principalul lucru care îngrijorează o persoană care pleacă de acasă, este dacă și-a uitat smartphone-ul, Doamne ferește!

Dau toate aceste exemple, cu un singur scop: să amintesc cât de mult s-a schimbat lumea în ultimele decenii. Intensitatea acestor modificări continuă să crească. Putem admite noi, sincer, că aceste schimbări nu ne alarmează și nu ne sperie? Multe schimbări rezultă din progresele tehnologice, dar ar trebui să le acceptăm cu toții, inocenți, și ar trebui să aplaudăm cu toții? Nu ar trebui să evaluăm critic unele dintre consecințele acestui progres?

Noi, oamenii credinței, nu putem fără voi, oamenii științei, să răspundem acestei întrebări vitale: de ce și cum se transformă tehnologiile, din servitor, în stăpân? De ce și cum încep tehnologiile să joace un rol care nu este al lor? Avem nevoie de o interacțiune informală, nonformală, dar profundă, între religie și știință. Nu în scopul eliminării contradicțiilor fictive, care a fost punctul central al secolului al XIX-lea și, mai ales, al XX-lea - care a fost relația dintre știință și religie etc.? Am vorbit despre asta, în aceste încăperi, la acea vreme, și cred că toate acestea sunt lucruri ale trecutului.

Astăzi, ne confruntăm cu o nouă sarcină: să ajutăm omul, prin eforturi comune, să-și păstreze umanitatea, într-o lume "tehnogenică" [de factură tehnologică / LO] în schimbare rapidă. Ca oameni aflați în fruntea științei, știți mai bine decât mine ce se va întâmpla cu tehnologia și, prin urmare, cu toate domeniile vieții noastre, în următoarele decenii. Pot presupune că acest orizont planificat nu este prea îndepărtat și că schimbările semnificative sunt înaintea noastră mult mai aproape. Să ne gândim împreună, fiecare de partea sa, la ceea ce ne ajută astăzi să păstrăm chipul uman, ne ajută să ne păstrăm sufletul, care se află cel mai intim în noi, ascuns, care niciodată nu s-a manifestat prin legile definite de lumea externă, ci prin anumite legi interioare, pe primul loc între acestea aflându-se conceptul sentimentului moral pe care știința nu îl poate explica.

Care este limita între necesitatea controlului statului asupra vieții cetățenilor și încălcarea drepturilor constituționale la libertate? Luând exemplul altor țări, avem deja o idee clară, și nu fantezistă, asupra vitezei cu care devine posibilă instituirea unui sistem de control totalitar pentru fiecare rezident, crearea unui profil digital și obținerea unui control practic nelimitat asupra vieții persoanei. Însă, acest lucru crește gradul de umanitate în societate sau, dimpotrivă, îl duce la un nivel extrem de scăzut? Toate acestea sunt întrebări foarte complexe, la care nu avem răspunsuri definitive, astăzi. Nu vreau să fiu alarmist, dar fără răspunsuri la aceste întrebări importante și complexe, poate cele mai importante azi, va fi extrem de dificil să avansăm cu adevărat în viitor.

În concluzie, permiteți-mi să împărtășesc câteva reflecții, în jurul cărora mi se pare că s-ar putea duce o discuție între știință și credința creștină. În primul rând, descoperirile moderne în neurofiziologie i-au determinat pe unii interpreți să afirme că o anumită parte a creierului ar conține ideile religioase. Suntem gata să admitem că tot ceea ce este mai înălțător, de inspirație, frumos, creat de om în toată istoria sa, este doar rezultatul unor procese electrochimice fortuite ale sistemului limbic și ale lobului temporal al scoarței cerebrale? Că nu există iubire, nici sacrificiu, nici trădare, nici onoare, nici necinste - toate acestea fiind o configurație în continuă schimbare a activității creierului? Unde este personalitatea? Să fie ea simpla reflectare externă a acestei configurații? Ce reprezintă cultura, arta, toate suferințele, bucuriile, experiențele noastre? Toate acestea sunt la nivelul chimiei, așa cum spunem acum? Mă descumpănesc în fața modului în care oamenii care se iubesc își spun: „O chimie se naște între noi". Nu dragostea, ci o 'chimie' apare...

Cu mai bine de o sută de ani în urmă, Piotr Evghenievici Astafiev, un cunoscut filozof slavofil (foarte faimos pentru noi, dar cu totul necunoscut societății) scria: „Cu cât omul contemporan are tot ce caută, tot ceea ce îl preocupă, tot ceea ce absoarbe toate interesele sufletului său - cu atât este mai nemulțumit. Cu cât acumulează mai mult, în mâinile sale, mijloacele pentru a atinge fericirea pe care o caută, cu atât este mai nefericit. Cu cât bogăția lui crește, cu atât mai mult simte greutatea sărăciei sale".

Care este motivul acestor contradicții? Implementarea insuficientă a setului de sarcini fixate pentru progres, sau formularea incorectă a sarcinilor în sine? Poate că a sosit timpul pentru o revizuire radicală a locului și a semnificației științelor umane dirijate asupra omului însuși, al religiei și artei, cu implicarea în interpretarea procesului în curs și a inevitabilului dezastru al dezumanizării. De la acea discuție tradițională - „știință-religie”, „compatibil-incompatibil”, „Dumnezeu există, sau nu”, „putem vorbi aceeași limbă, sau nu o putem face” - este timpul să trecem la interpretare, la înțelegerea comună a altor procese și a altor probleme. Până la urmă, catastrofa dezumanizării umane este inevitabilă?

Iată câmpul interacțiunii noastre de astăzi. Putem urmări evoluția istorică a imaginii pe care omul o are despre sine, de la apariția scrisului până în zilele noastre. Acest lucru, în sine, este interesant și instructiv. Dar, este mai important ca Creștinismul să le arate oamenilor ce crede despre adevărata umanitate Acela Care a creat omul, adică Dumnezeu, modul în care Dumnezeu, în general, îl consideră pe om. Nu este o idee frumoasă, sau o formulă bună - este un mesaj despre viața care a fost în Dumnezeu și care ni s-a manifestat, așa după cum vedem în Prima Epistolă a Sfântului Apostol Ioan Teologul. Hristos intră într-o lume încurcată în vicii, nu ca revoluționar, nici ca legiuitor, ci ca un Învingător asupra păcatului. Sfinții Părinți l-au numit Noul Adam, strămoșul unei umanități reînnoite. Timp de secole, umanitatea a fost apreciată după Chipul lui Hristos.

Astăzi, idealul societății este mai degrabă antipodul complet al lui Hristos - un fel de super-erou cu super-puteri, integrat în mediul electronic. Dar, să ne punem întrebarea: cum am putea să nu-L trădăm pe Hristos, odată ce suntem îndepărtați de ideea de a depăși ceea ce este omenesc? Va duce dezvoltarea interfeței neuronale la o prăbușire profundă a ideilor noastre, cele mai profunde, despre limitele umanului?

„Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 6:12). Au apărut diverse dependențe, multe dintre ele care nu sunt chimice, ci sunt dintre cele mai importante subiecte în psihoterapia actuală. Dar, cel mai bun tratament este prevenirea lor. De ce nu am dezvolta, toți, oameni de știință și teologi, un fel de cod de securitate care, într-un mod simplu și accesibil, dar bine motivat, ar descrie un mod de viață sănătos, nedistructiv pentru omul modern? Nu este timpul să aplicăm întregul arsenal bogat al practicii ascetice creștine, în realitățile de astăzi? Vreți să ne arătați că puteți înlocui ceea ce este uman, cu natura sălbatică a spațiilor virtuale, cu jocurile de rețea, cu rețelele sociale și mesageria instantanee? Oare nu este timpul să trecem la o sarcină de rutină, dar foarte necesară, de interpretare și punere în ordine a tuturor roadelor pe care ni le-au adus tehnologiile în ultimele decenii?

Poate am pus prea multe întrebări. Scuzați-mă, nu ne întâlnim în fiecare an. Apreciez cu adevărat oportunitatea de a cunoaște comunitatea științifică din Sarov, de aceea am împărtășit tot ceea ce se acumulase; nu putem vorbi despre toate acestea în fața altor audiențe la fel de calm, ca aici. Dar, toate aceste întrebări au ieșit la suprafață și, dacă nu depunem eforturi, fiecare dintre noi riscăm să lăsăm o moștenire tristă urmașilor noștri. Rămâne de văzut dacă vor putea face față singuri. Această întrebare rămâne deschisă.

În concluzie, aș dori să aduc aproape gândirea celui mai mare teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al IV-lea, Sfântul Atanasie cel Mare al Alexandriei. Cu mult înainte de descoperirea neurofiziologiei, el a comparat creierul uman cu o liră care, dacă nu este acordată, nu poate fi folosită de niciun muzician, fie el și cel mai măreț. Sfântul Atanasie, care descrie proprietățile sufletului uman, era convins că mintea omenească și sentimentele trupești nu sunt același lucru: „Aceasta poate fi comparată cu o liră bine acordată în mâinile unui muzician. Fiecare coardă produce propriul său sunet, dar a distinge acordul lor, pentru a le acorda, acest lucru nu-l poate face decât un expert. Același lucru se întâmplă și cu sentimentele acordate în trup, ca o liră, atunci când sunt dirijate de duhul spiritual". Dacă nu știm să reglăm coardele sufletului într-un mod corect, niciun spațiu virtual, nicio interfață neuronală sau cei mai moderni roboți nu vor juca rolul nostru uman pentru noi. Acest lucru nu revine niciunei mașini. Sper sincer că dialogul dintre Biserică și comunitatea științifică pe care o reprezentați astăzi și aici va continua în viitor, nu numai pentru binele patriei noastre, ci și, în general, pentru binele omului."
(Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un fragment al alocuțiunii Patriarhului Chiril al Moscovei, susținute cu prilejul întâlnirii sale cu oamenii de știință si politicienii, la Institutul Pan-Rusesc de Cercetări Științifice din Sarov, în data de 31 iulie 2019. Tema întâlnirii: „Construirea unei noi realități: tehnologii avansate și reînnoire spirituală" - o înregistrare video cu susținerea alocuțiunii poate fi văzută la [adresa])
13 August 2019

09:27

Vorbim mai bine, dar am început să auzim mai rău! Indiferent de afirmație, chiar și neechivocă, auzim: Eu am o altă părere! (Patriarhul Chiril)

"Ce vedem astăzi? Vedem distrugerea modului de viață social tradițional, care a început la sfârșitul secolelor al XIX-lea și în secolul al XX-lea. Astfel, se pare că această distrugere a atins apogeul. Acest mod de viață, ca mod de existență adoptat de societate, este cu siguranță respins.Este totul, oare, în regulă cu noi? Putem vorbi mult despre ce vremuri trăim - moderne, postmoderne, nou-conservatoriste sau de alt fel. Dar un lucru este sigur: nu mai există autoritate doctrinară. Și nu pentru că a dispărut undeva! În conștiința publică, numărul adevărurilor neechivoce și acceptate în mod firesc a scăzut considerabil. Vizavi de aproape orice afirmație - indiferent dacă este legată de istorie, de stil de viață, de ideologie sau de orice altc...
Continuă
"Ce vedem astăzi? Vedem distrugerea modului de viață social tradițional, care a început la sfârșitul secolelor al XIX-lea și în secolul al XX-lea. Astfel, se pare că această distrugere a atins apogeul. Acest mod de viață, ca mod de existență adoptat de societate, este cu siguranță respins.
Este totul, oare, în regulă cu noi? Putem vorbi mult despre ce vremuri trăim - moderne, postmoderne, nou-conservatoriste sau de alt fel. Dar un lucru este sigur: nu mai există autoritate doctrinară. Și nu pentru că a dispărut undeva! În conștiința publică, numărul adevărurilor neechivoce și acceptate în mod firesc a scăzut considerabil. Vizavi de aproape orice afirmație - indiferent dacă este legată de istorie, de stil de viață, de ideologie sau de orice altceva - putem auzi: „Eu am o altă părere".

Și eu, ca Primat al Bisericii Ruse, mărturisesc amarnic: este din ce în ce mai dificil să vorbim, cu fiecare an, despre adevăruri eterne, tocmai pentru faptul că acest canal auditiv al contemporanilor noștri devine din ce în ce mai îngust. Ar părea că astăzi suntem deschiși celor mai largi posibilități de a le transmite, în diferite moduri, oamenilor, cuvintele vii ale adevărurilor divine, pe care scriitorii, artiștii, gânditorii și chiar oamenii cei mai simpli le-au transmis de milenii. Fructele revoluției tehnologiei informației au oferit oportunități fără precedent. Chiar așa și este. Acestea sunt oportunități complet noi. Dar, din anumite motive, oamenii nu au reușit să se înțeleagă mai bine. Vorbim mai bine, da, însă am început să auzim mai rău. Și ceea ce este, poate, cel mai complex și periculos lucru, este că oamenii au început să audă din ce în ce mai rău ceea ce este de fapt cel mai important pentru ei".

(Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe, de: KSLCătălin - după un fragment al alocuțiunii Patriarhului Chiril al Moscovei, susținute cu prilejul întâlnirii sale cu oamenii de știință si politicienii, la Institutul Pan-Rusesc de Cercetări Științifice din Sarov, în data de 31 iulie 2019. Tema întâlnirii: „Construirea unei noi realități: tehnologii avansate și reînnoire spirituală" - o înregistrare video cu susținerea alocuțiunii poate fi văzută la [adresa])
12 August 2019

08:59
telegraf Un material video (360 grade) cu procesiunea care a avut loc zilele trecute în cinstea Sfântului Vladimir cel Mare și a celor 1031 de ani scurși de la Botezul Rusiei a fost publicat de un post de televiziune ucrainean, putând fi vizionat la (adresa).
12 August 2019

09:26
telegraf În ziua de 3 august 2019, Tayyip Erdogan, Președintele Turciei, a pus piatra de temelie pentru prima biserică ortodoxă siriană (Mor Efrem, Biserica Ortodoxă Siriană din Istanbul - de rit oriental), care va fi construită în Turcia modernă, în suburbia Yesilkoy a Istanbulului. La evenimentul istoric a participat și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
09 August 2019

09:19

Să afirmăm propria noastră chemare de a fi ucenici ai lui Hristos, asemenea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena

"Mărturisirea - martiriul - Sfintei Maria Magdalena rămâne deopotrivă importantă și astăzi, în special aici, în Ierusalim și în Țara Sfântă. Să ne amintim mărturisirea sa: Sfânta Maria Magdalena fusese izbăvită de Domnul nostru Iisus Hristos de șapte demoni și astfel, prin experiența ei despre lumea invizibilă și forțele răului, a putut să-L recunoască pe Hristos ca Mântuitor. Din acel moment, ea a rămas credincioasă Domnului, chiar și în timpul Răstignirii și morții Sale, și a fost și martor al îngropării Sale. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena a fost primul martor al Învierii Domnului nostru și a fost cea care a dus Vestea Cea Bună Apostolilor.Trebuie să imităm modelul său, afirmând propria noastră chemare de a fi ucenici ai lui Hristos. Căci, de asemenea, trăim într-o lume...
Continuă
"Mărturisirea - martiriul - Sfintei Maria Magdalena rămâne deopotrivă importantă și astăzi, în special aici, în Ierusalim și în Țara Sfântă. Să ne amintim mărturisirea sa: Sfânta Maria Magdalena fusese izbăvită de Domnul nostru Iisus Hristos de șapte demoni și astfel, prin experiența ei despre lumea invizibilă și forțele răului, a putut să-L recunoască pe Hristos ca Mântuitor. Din acel moment, ea a rămas credincioasă Domnului, chiar și în timpul Răstignirii și morții Sale, și a fost și martor al îngropării Sale. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena a fost primul martor al Învierii Domnului nostru și a fost cea care a dus Vestea Cea Bună Apostolilor.

Trebuie să imităm modelul său, afirmând propria noastră chemare de a fi ucenici ai lui Hristos. Căci, de asemenea, trăim într-o lume a forțelor malefice invizibile, care încearcă să distrugă creația minunată și pe fiii lui Dumnezeu, și să ne rugăm cu stăruință lui Iisus Hristos, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, pentru protejarea și eliberarea tuturor.

Totodată, trăim într-o lume în care Hristos este Răstignit din nou, în fiecare zi, oriunde există persecuție, conflict, terorism, violență sau lipsă de respect față de persoana umană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Și, de asemenea, cunoaștem puterea Lumii Necreate, care strălucește din Sfântul Mormânt și aduce lumină și viață în lume.

Ierusalimul și locurile sacre ale acestui Pământ Sfânt sunt mărturia acestei istorii sfinte și mărturia vieții marilor sfinți ai Bibliei. Și, Maica tuturor Bisericilor, iubita noastră Patriarhie a Ierusalimului, este prezentă în misiunea ei de-a lungul veacurilor, fiind martorul ocular al tuturor acestor lucruri și păstrând unitatea Bisericii Ortodoxe.

Este un privilegiu unic și prețios pentru noi, cărora ne-a fost încredințată tutela Sfintelor Locuri, și este o mare binecuvântare pentru toți cei care vin aici în pelerinaj. Prin urmare, este datoria noastră morală să ne rugăm mereu pentru unitatea tuturor, în special a Bisericii Ortodoxe și să nu ne pierdem niciodată speranța.

Să nu uităm niciodată că centrul vieții Bisericii este kerygma - vestirea - Anastasiei, a Învierii lui Hristos, pe care o trăim atât de intim în Sfânta Euharistie. Căci Euharistia face Biserica, iar principala caracteristică a Bisericii este uniunea euharistică. După cum citim în Scrisoarea către Efeseni, trebuie să facem tot ce ne stă în puteri, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru a rămâne credincioși în acest sens: „De aceea, vă îndemn, eu cel întemniţat pentru Domnul, să umblaţi cu vrednicie, după chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii.
Este un trup şi un Duh, precum şi chemaţi aţi fost la o singură nădejde a chemării voastre; este un Domn, o credinţă, un botez, Un Dumnezeu şi Tatăl tuturor, Care este peste toate şi prin toate şi întru toţi."
(Efeseni: 4, 1-5).

Nimeni din cei adunați aici, care cinstesc astăzi Sărbătoarea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, fie că locuiește aici în Țara Sfântă sau este pelerin din alte țări, nu poate păstra această experiență pentru el înșiși. Trebuie să fim mesageri, precum Maria Magdalena, care a proclamat Învierea și a răspândit Vestea Cea Bună într-o lume care este însetată după unirea cu Dumnezeu."

(Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe: KSLCătălin - după un cuvânt rostit de Patriarhului Ierusalimului la Mănăstirea rusească Sfânta Mironosiță Maria Magdalena Întocmai cu Apostolii, în Țara Sfântă, pe Muntele Măslinilor, în apropierea Grădinii  Ghetsimani, Duminică, 4 august 2019)
09 August 2019

08:52

GRUPĂRI RADICALE ALE COLONIȘTILOR LANSEAZĂ O OFENSIVĂ MEDIA ÎMPOTRIVA PATRIARHULUI TEOFIL AL III-LEA

"Săptămâna trecută Preafericitul Părinte al nostru și Patriarh al Ierusalimului Teofil III a participat la cea de-a doua întrunire ministerială organizată de Departament de Stat pentru Avansarea Libertății Religioase, la Washington, DC. Preafericirea Sa a participat însoțit de o delegație eclezială din Ierusalim reprezentând cele trei familii ale Bisericii (familiile ortodoxă, catolică și protestantă). Preafericitul a folosit această ocazie pentru a aduce la cunoștința membrilor administrației americane și a altor lideri religioși prezenți problema Porții Jaffa. Întrucât Patriarhia continuă eforturile legale de a obține anularea în justiție a presupusei vânzări a proprietăților de la Poarta Jaffa deoarece s-au făcut prin corupție, a salutat eforturile tuturor oamenilor de bun...
Continuă

"Săptămâna trecută Preafericitul Părinte al nostru și Patriarh al Ierusalimului Teofil III a participat la cea de-a doua întrunire ministerială organizată de Departament de Stat pentru Avansarea Libertății Religioase, la Washington, DC. Preafericirea Sa a participat însoțit de o delegație eclezială din Ierusalim reprezentând cele trei familii ale Bisericii (familiile ortodoxă, catolică și protestantă). Preafericitul a folosit această ocazie pentru a aduce la cunoștința membrilor administrației americane și a altor lideri religioși prezenți problema Porții Jaffa.

Întrucât Patriarhia continuă eforturile legale de a obține anularea în justiție a presupusei vânzări a proprietăților de la Poarta Jaffa deoarece s-au făcut prin corupție, a salutat eforturile tuturor oamenilor de bună credință din întreaga lume care urmăresc o rezoluție pozitivă în această chestiune care este absolut crucială nu doar pentru creștinii din Țara Sfântă, ci pentru toți creștinii din lume.

Susținătorii grupării Ateret Cohanim au lansat o campanie media împotriva Preafericitului Teofil III și au început să depună eforturi pentru a submina cazul Patriarhiei, afirmând că acesta este opus statului de drept. Categoric, acesta este un neadevăr; bătălia legală continuă a Patriarhiei demonstrează că a respectat permanent procedurile legale.

Dimpotrivă, acțiunile grupării Ateret Cohanim demonstrează ignorarea statului de drept, mai întâi prin mita promisă pentru a obține proprietățile și, mai recent, prin încercarea de a evacua chiriașii de la Poarta Jaffa, în ciuda afirmațiilor sale publice că nu a intenționat să facă aceasta.

Din partea Secretariatului-General"

09 August 2019

08:45
telegraf Renumita Mânăstire stavropighie "Sfântul Ioan Botezătorul" din Maldon, Essex, Anglia (aparținând de Patriarhia Ecumenică), are un nou stareț,": Pr. Petru (Vryzas), fost ucenic al Pr. Zacharie Zacharou, la rândul său ucenic al regretatului Arhimandrit Sofronie de la Essex. Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex a fost întemeiată în anul 1958 de către ucenicul și biograful Sofronie al Sfântului Siluant Atonitul, compilator al lucrărilor acestuia. Mânăstirea din Essex găzduiește cea mai veche comunitate monahală ortodoxă din Regatul Unit.
09 August 2019

08:35
telegraf

Cu binecuvântarea Mitropolitului Alexandru de Astana și Kazahstan, precum și a Mitropolitului Vincențiu de Tașkent și Uzbekistan, a fost lansat un site web intitulat „Golgota Turkestanului”, pentru realizarea unei baze de date cu toți cei care au a suferit pentru Hristos în Kazahstan și Asia Centrală în perioada sovietică. Acest proiect nou urmărește publicarea ulterioară a unui martiriologiu cu datele biografice ale credincioșilor ortodocși (canonizați sau nu) care au suferit pentru Hristos și Biserica Sa, duhovnici sau neo-martiri ai ținuturilor Kazahstanului, Kârgâzstanului, Uzbekistanului, Tadjikistanului și Turkmenistanului.
09 August 2019

08:25

Predrag Ristic, renumit arhitect sârb de biserici în întreaga lume, s-a mutat la Domnul, în data de 5 august 2019

Predrag Ristić s-a născut la Belgrad la 17 ianuarie 1931. A absolvit Facultatea de Arhitectură din Belgrad în 1956 cu nota maximă pentru proiectul său de realizare a unei catedrale care să respecte propria teorie a acusticii bazate pe teoria sistemelor matematice, apoi a primit titlul de Doctor la Universitatea din Graz, în 1980, cu cea mai mare apreciere pentru teza sa: „Restaurarea arhitecturii preistorice a sit-ului arheologic Lepenski Vir”. Doctoratul său a fost validat de Universitatea din Belgrad. A fost membru al Asociației Artiștilor în Artă Plastică și lector în mai multe Academii din Europa. De asemenea, a fost profesor la Academia Bisericii Ortodoxe Sârbe de Arte Plastice și Conservarea Monumentelor, încă de la începuturile sale. El a primit Ordinul Sfântului Sava ...
Continuă

Predrag Ristić s-a născut la Belgrad la 17 ianuarie 1931. A absolvit Facultatea de Arhitectură din Belgrad în 1956 cu nota maximă pentru proiectul său de realizare a unei catedrale care să respecte propria teorie a acusticii bazate pe teoria sistemelor matematice, apoi a primit titlul de Doctor la Universitatea din Graz, în 1980, cu cea mai mare apreciere pentru teza sa: „Restaurarea arhitecturii preistorice a sit-ului arheologic Lepenski Vir”. Doctoratul său a fost validat de Universitatea din Belgrad. A fost membru al Asociației Artiștilor în Artă Plastică și lector în mai multe Academii din Europa. De asemenea, a fost profesor la Academia Bisericii Ortodoxe Sârbe de Arte Plastice și Conservarea Monumentelor, încă de la începuturile sale. El a primit Ordinul Sfântului Sava în Gradul al II-lea și recompensat de Prințul Charles pentru proiectul său de realizare a casei parohiale din Birmingham. A primit medalia de argint pentru un film științific propriu, televizat în 1970, premiat și de Asociația Artiștilor în Artă Plastică. Însă, ceea ce este și cel mai important, a ajuns cunoscut pentru realizările sale arhitectonice în rândul clădirilor ecleziastice. În Serbia și în întreaga lume, peste 150 de biserici au fost construite conform planurilor sale, dintre care 14 au fost distruse în Croația și Bosnia în timpul Războaielor din Iugoslavia. Printre cele mai cunoscute clădiri se numără Biserica din Trebinje, Catedrala din Podgorica, Biserica Apatin de pe muntele Ravna Gora și Bisericile din Ostrog , Gacko, Ub, Birmingham, Dusseldorf, Hanovra, Berlin, Sydney.
09 August 2019

08:12
telegraf Patriarhia Moscovei a criticat și respins proiectul ridicării unei biserici cu o arhitectură neconvențională în Moscova, care ar fi urmat să fie închinată Sfântului Ignatie Teoforul.
Proiectul câștigase recent concursul internațional „Faith & Form Awards”, remarcându-se prin simplitatea formelor, absența decorațiilor obișnuite pentru o biserică, iconostasul fiind proiectat aproape complet pentru a fi realizat  din sticlă. Autorii proiectului declaraseră că modelul acestei biserici avangardiste ar fi fost Biserica Schimbarea la Față a Mântuitorului, din Novgorod, construită în secolul al XIV-lea. Într-un interviu acordat radioului „Ecoul Moscovei”, Pr. Leonid Kalinin, șeful consiliului de experți ai Bisericii Ortodoxe Ruse în domeniul artei bisericești, arhitecturii și restaurării, a subliniat că "Biserica este absolut deschisă" când apar noi abordări și idei, "dar conștiința formată de secole nu trebuie distrusă de forme spontane neatinse de timp”.
09 August 2019

09:54

Despre misiunea profetică a Sfântului Profet Ilie Tezviteanul (Patriarhul Teofil al Ierusalimului)

"Profetul Ilie se distinge nu numai prin slujirea lui profetică, ci și prin râvna sa dumnezeiască, prin viața de aspră asceză în deșert și slujirea apostolică pe care a dezvoltat-o, luptând împotriva idolatriei. Arma lui Ilie în această misiune a fost puterea rugăciunii, așa cum spune Sfântul Apostol Iacov în epistola sa.Rugăciunea neîncetată a inimii este caracteristica specială prin care profeții Vechiului Testament au obținut experiența îndumnezeirii, și anume vederea slavei lui Dumnezeu, la fel cum s-a întâmplat cu Ucenicii și Profeții care au fost prezenți pe Muntele Tabor în ziua Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.Iar experiența îndumnezeirii sau vederea slavei lui Dumnezeu a fost confirmată atât de vederea luminii divine necreate, cât și de auzire...
Continuă
"Profetul Ilie se distinge nu numai prin slujirea lui profetică, ci și prin râvna sa dumnezeiască, prin viața de aspră asceză în deșert și slujirea apostolică pe care a dezvoltat-o, luptând împotriva idolatriei. Arma lui Ilie în această misiune a fost puterea rugăciunii, așa cum spune Sfântul Apostol Iacov în epistola sa.

Rugăciunea neîncetată a inimii este caracteristica specială prin care profeții Vechiului Testament au obținut experiența îndumnezeirii, și anume vederea slavei lui Dumnezeu, la fel cum s-a întâmplat cu Ucenicii și Profeții care au fost prezenți pe Muntele Tabor în ziua Schimbării la Față a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Iar experiența îndumnezeirii sau vederea slavei lui Dumnezeu a fost confirmată atât de vederea luminii divine necreate, cât și de auzirea glasului lui Dumnezeu Cuvântul, așa cum spune Sfântul Simeon Noul Teolog; „Viziunea [vederea /LO] profeților a fost auzirea, iar auzirea cuvântului Domnului de către profeți a fost o viziune”. Și conform regelui profet David, profeții L-au chemat pe Domnul și „El i-a auzit pe ei, în stâlp de nor grăia către ei; Căci păzeau mărturiile Lui şi poruncile pe care le-a dat lor.  Doamne, Dumnezeul nostru, Tu i-ai auzit pe ei; Dumnezeule, Tu Te-ai milostivit de ei şi ai răsplătit toate faptele lor.”(Psalmul 98: 7-8).

Mai mult decât atât, adevăratul profet s-a distins de cel fals, deoarece primul a avut experiența Dumnezeului Cel Viu, Dumnezeul revelației și nu zeu al înțelepciunii filozofice, al invenției și gândirii umane. Adevăratul Profet este omul neprihănit al lui Dumnezeu, despre care Psalmistul spune: „Lumină a răsărit dreptului şi celor drepţi cu inima, veselie.” (Psalmul 96:12). Interpretând acest Psalm, Sfântul Chiril al Alexandriei spune: „lumina noetică și divină răsare în mintea și inima tuturor celor buni și drepți”.
Această lumină divină noetică a Dumnezeului Trinitar, care răsare în mintea și inima lui Ilie, l-a făcut un vas al voinței Domnului și un predicator al adevărului religiei monoteismului moral, monoteism care era amenințat de idolatrie, și anume de religia magiei, superstiției și pan-teismului în epoca sa.

Cu alte cuvinte, misiunea profetică a lui Ilie a fost lupta împotriva profeților mincinoși, pe de o parte, și proclamarea Adevăratului Dumnezeu Cel Viu, pe de altă parte. Ilie a îndeplinit acest lucru, nu numai prin cuvântul său profetic, ci și prin semnele minunate pe care le-a făcut ca dovadă a acestor cuvinte, printre care s-a numărat pogorârea focului și arderea jertfei, când s-a rugat pe Muntele Carmel. Așa cum citim în Biblie; „Şi umbla apa împrejurul jertfelnicului şi şanţul se umpluse de apă. Iar la vremea jertfei de seară, s-a apropiat Ilie proorocul şi a strigat la cer şi a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Israel! Auzi-mă Doamne, auzi-mă acum cu foc, ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu singur eşti Dumnezeu în Israel şi că eu sunt slujitorul Tău. Auzi-mă, Doamne, auzi-mă, ca să cunoască poporul acesta că Tu Doamne eşti Dumnezeu şi că Tu le întorci inima la Tine!". Și s-a pogorât foc de la Domnul şi a mistuit arderea de tot şi lemnele şi pietrele şi ţărâna şi a mistuit şi toată apa care era în şanţ. Şi tot poporul, când a văzut aceasta, a căzut cu faţa la pământ şi a zis "Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!"” (Cartea a treia a Regilor 18: 35-39).

Vorbind despre darul profeților, Sfântul Grigorie Palama spune: „profeții cunosc voia lui Dumnezeu, care a existat întotdeauna în El, înainte de a se împlini”. Cu alte cuvinte, profeții Vechiului Testament, potrivit observațiilor Sfântului Grigorie Palama, obișnuiau să privească pe Dumnezeu Cuvântul înainte de a deveni întrupat și, totodată, au prevăzut și au prezis întruparea lui Hristos și au putut vedea Cuvântul Divin întrupat, fiind născut din Fecioara la vremea stabilită. Profetul Ilie a avut și el această experiență, fiind prezent pe Muntele Tabor în ziua Schimbării la Față a lui Iisus, conform mărturiei Evangheliștilor și ucenicilor Matei (17: 1-9) și Marcu (9: 2-9) (...).

Ca „adevărat văzător al lui Dumnezeu”, al slavei lui Dumnezeu, profetul Ilie s-a alăturat adunării pruncilor aleși și iubiți ai lui Dumnezeu, care au devenit cetățeni ai Bisericii Cerești, așa cum spune Sfântul Pavel: „Ci v-aţi apropiat de muntele Sion şi de cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc şi de zeci de mii de îngeri, în adunare sărbătorească, și de Biserica celor întâi născuţi, care sunt scrişi în ceruri şi de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, şi de duhurile drepţilor celor desăvârşiţi” (Evrei 12: 22-23)."

Traducere, pentru Lăcașuri Ortodoxe: KSLCatălin - după cuvântul rostiti vineri, 2 august 2019, de Patriarhul Teofil al Ierusalimului în istorica Mânăstire a Sfântului Ilie Tezviteanul, aflată între Ierusalim și Betleem, lângă vechea Mănăstire a Născătoarei de Dumnezeu
08 August 2019

08:53

Mănăstirea antică de la Leștani va fi restaurată

Mănăstirea sârbă antică de la Lestani va fi restaurată. Este vorba despre o mănăstire cu hramul Sfântul Gheorghe, din localitatea Leštani, construită în timpul domniei Despotului Ștefan Lazarevic, din 1405 până în 1417. Nu există înregistrări istorice despre momentul distrugerii mănăstirii, dar tradiția orală indică faptul că aceasta s-a întâmplat după ocuparea Belgradului de către turci, în 1739. Pe locul bisericii originale s-a aflat o biserică de lemn, care a fost incendiată de autoritățile comuniste, în 1947.În ziua de Sfântul Gheorghe, 6 mai 2019, mănăstirea a fost redeschisă după aproape trei secole de pustiire, la 602 ani de la înființare. Acum, pe 1 august 2019, la Sărbătoarea Sfântului Ștefan Despot al Serbiei și a Cuv. Evghenia (Lazarevici), o Sfântă Litu...
Continuă
Mănăstirea sârbă antică de la Lestani va fi restaurată. Este vorba despre o mănăstire cu hramul Sfântul Gheorghe, din localitatea Leštani, construită în timpul domniei Despotului Ștefan Lazarevic, din 1405 până în 1417. Nu există înregistrări istorice despre momentul distrugerii mănăstirii, dar tradiția orală indică faptul că aceasta s-a întâmplat după ocuparea Belgradului de către turci, în 1739. Pe locul bisericii originale s-a aflat o biserică de lemn, care a fost incendiată de autoritățile comuniste, în 1947.

În ziua de Sfântul Gheorghe, 6 mai 2019, mănăstirea a fost redeschisă după aproape trei secole de pustiire, la 602 ani de la înființare. Acum, pe 1 august 2019, la Sărbătoarea Sfântului Ștefan Despot al Serbiei și a Cuv. Evghenia (Lazarevici), o Sfântă Liturghie a fost oficiată la capela vechii Mănăstiri Sfântul Gheorghe din Leștani, lângă Belgrad. Mai multe fotografii de la eveniment pot fi văzute la (adresa).
08 August 2019

08:34

Comunicat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind situația din Muntenegru

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse își exprimă profunda îngrijorare privind situația pe cale de înrăutățire, a eparhiilor Patriarhiei Sârbe de pe teritoriul Muntenegrului, unde de mai mulți ani unitatea Ortodoxiei suferă, în urma acțiunilor schismatice ale așa-numitei Biserici Ortodoxe Muntenegre.În Muntenegru a apărut o tendință alarmantă de creștere a presiunii autorităților asupra clericilor și laicilor canonici. Sfânta Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, organizată în perioada 9-18 mai 2019, a declarat: „Există încercări de a sustrage violent locurile noastre sfinte, în favoarea inexistentei - din punct de vedere canonic și al realității - „Biserici Ortodoxe Muntenegrene” și amenințări cu distrugerea” anumitor locuri de venerare și rugăciune. Președintele Munteneg...
Continuă
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse își exprimă profunda îngrijorare privind situația pe cale de înrăutățire, a eparhiilor Patriarhiei Sârbe de pe teritoriul Muntenegrului, unde de mai mulți ani unitatea Ortodoxiei suferă, în urma acțiunilor schismatice ale așa-numitei Biserici Ortodoxe Muntenegre.

În Muntenegru a apărut o tendință alarmantă de creștere a presiunii autorităților asupra clericilor și laicilor canonici. Sfânta Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, organizată în perioada 9-18 mai 2019, a declarat: „Există încercări de a sustrage violent locurile noastre sfinte, în favoarea inexistentei - din punct de vedere canonic și al realității - „Biserici Ortodoxe Muntenegrene” și amenințări cu distrugerea” anumitor locuri de venerare și rugăciune. Președintele Muntenegrului, Milo Ðukanović, la întâlnirea de partid de la Nikšic din 8 iunie 2019, a exprimat intenția de a „restabili Biserica Autocefală din Muntenegru”.

Proiectul de lege privind libertatea religiei sau a credințelor și statutul juridic al comunităților religioase publicat de Guvernul Muntenegrului în mai 2019 nasc temeri. Proiectul conține mai multe măsuri discriminatorii, de exemplu cererea pentru titlul de stat a unei părți din proprietatea Patriarhiei Sârbe, incluzând clădiri și mănăstiri bisericești. Sfânta Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a caracterizat acest proiect de lege drept „anti-european și anti-civilizație”, vizând discriminarea împotriva eparhiilor Patriarhiei Sârbe de pe teritoriul Muntenegrului și „ingerința directă în afacerile interne ale Bisericii”.

Comisia Europeană pentru Democrație (Comisia din Veneția) a lansat observații serioase cu privire la anumite dispoziții ale proiectului de lege.

Privim cu îngrijorare inițiativele recente ale autorităților muntenegrene și invităm la oprirea discriminării și frustrării unității Bisericii Ortodoxe Sârbe. Înălțăm vocea noastră în apărarea ei, luând seama la bazele istorice vechi de secole, pe care s-au clădit cultura ortodoxă muntenegreană și statalitatea, prin tradiția spirituală trasând originea ei de la Sfântul Sava.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse exprimă susținerea frățească a episcopilor, clericilor și tuturor credincioșilor Patriarhiei Sârbe din Muntenegru care, îndeplinind preceptele marilor sfinți care au strălucit în acest țară: Sfinții Sava din Serbia, Vasile de Ostrog, Petru de Cetinje și ieromartirul Ioanichie de Muntenegru și Coastă, rămân fideli adevărului Sfintei Ortodoxii, în ciuda greutăților asupririi." (Declarația a fost adoptată în ședința Sfântului Sinod din 9 iulie 2019}.
08 August 2019

08:17
telegraf Premiul Ecos 2019 a fost acordat vinerea trecută Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, pentru poziția sa de excepție în domeniul protejării mediului.
08 August 2019

08:12
telegraf Un material video cu noua Biserică a Tuturor Sfinților, din Strasbourg, târnosită pe 26 mai de Patriarhul Chiril al Moscovei, poate fi vazut la (adresa).

08 August 2019

08:03

Comunicat al Patriarhiei Ierusalimului, privind proprietățile acesteia de la Poarta Jaffa. Apel către toate Bisericile

"Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului consideră că încercările organizației extremiste [evreiești / LO] Ateret Cohanim de a confiscă proprietățile Bisericii, situate la Poarta Jaffa și al-Mu'athamiyah, reprezintă un atac asupra creștinilor care trăiesc în Orașul Sfânt și care sunt cu adevărat creștini indigeni. Patriarhia susține că modificarea status quo-ului din Orașul Vechi al Ierusalimului, în special din jurul Porții Jaffa, poarta principală către diversele Patriarhii și calea folosită de pelerini pentru a ajunge la Biserica Sfântului Mormânt, amenință acest mozaic și echilibru laic, care reprezintă simbolul relațiilor bune dintre locuitorii aparținând diferitelor religii din Orașul Vechi al Ierusalimului.Patriarhia subliniază că clădirile sale din interiorul zidurilor Orașului Vech...
Continuă
"Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului consideră că încercările organizației extremiste [evreiești / LO] Ateret Cohanim de a confiscă proprietățile Bisericii, situate la Poarta Jaffa și al-Mu'athamiyah, reprezintă un atac asupra creștinilor care trăiesc în Orașul Sfânt și care sunt cu adevărat creștini indigeni. Patriarhia susține că modificarea status quo-ului din Orașul Vechi al Ierusalimului, în special din jurul Porții Jaffa, poarta principală către diversele Patriarhii și calea folosită de pelerini pentru a ajunge la Biserica Sfântului Mormânt, amenință acest mozaic și echilibru laic, care reprezintă simbolul relațiilor bune dintre locuitorii aparținând diferitelor religii din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Patriarhia subliniază că clădirile sale din interiorul zidurilor Orașului Vechi din Ierusalim servesc pelerinilor și vizitatorilor din Orașul Sfânt, în special pelerinilor de la Biserica Sfântului Mormânt. Patriarhia va continua să-și exercite dreptul și datoria de a-și apăra locurile sfinte și moștenirea Bisericii.

După ce Înalta Curte de Justiție Israeliană a respins în mod greșit apelul Patriarhiei la decizia Curții Districtuale, care a aprobat tranzacțiile suspecte pentru proprietatea menționată anterior, cu credința că dreptatea va prevala întotdeauna, Patriarhia consilierii legali și avocații săi au reușit să obțină dovezi fără echivoc care demonstrează nulitatea tranzacțiilor și natura coruptă a acordurilor, pe care Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului Teofil al III-lea le-a respins cu Frăția Sfântului Mormânt, pe lângă respingerea acestor acorduri de către toate Bisericile din Ierusalim, conform declarațiilor comune publicate în 2017, precum și pe 12 iunie 2019.

Printre dovezile obținute de Patriarhie se numără documente din 1996 care arată că, prin sprijinul financiar al unui susținător radical, miliardar și om de afaceri, Irving Moskowici, s-a ajuns la un acord cu unul dintre locatarii Hotelului Petra pentru reluarea contractului de închiriere, al cărui preț a fost de 4,5 milioane dolari, precum și asumarea cheltuielilor auxiliare și a micului hotel Petra, care se află vizavi de restul clădirii. Aceasta este o dovadă clară a corupției din cadrul tranzacțiilor suspecte din 2004, deoarece este nerezonabil să fim de acord cu achiziționarea „drepturilor de închiriere protejate” ale chiriașilor pentru 4,5 milioane USD în 1996, în timp ce cu nouă ani mai târziu (în 2004) să se pretindă că a fost cumpărat de la Patriarhie (proprietară a proprietății) proprietatea în sine, inclusiv a unui alt hotel, „Micul Hotel Petra”, doar pentru o jumătate de milion de dolari.

De asemenea, Patriarhia a descoperit că Ateret Cohanim, prin liderul său Mati Dan, a oferit mită pentru a „conduce afacerea” legată de proprietatea Bisericii. Aceste manipulări au fost organizate în colaborare cu autoritățile civile locale, cum ar fi municipalitatea din Ierusalim și administrația fiscală locală, care le-au impus măsuri arbitrare chiriașilor proprietății Bisericii, slăbindu-le poziția.

Noile probe obținute de Patriarhie confirmă faptul că Ateret Cohanim și companiile sale au falsificat documente și au demarat procedurile legale pe baza acestor documente falsificate, în ciuda faptului că Ateret Cohanim știa că ele sunt false. Dovezile arată că tranzacțiile suspecte din 2004 au implicat mită din partea Ateret Cohanim și toate indicațiile sunt că mita a fost plătită lui Nicolae Papadimas, atunci angajat al Patriarhiei.

Patriarhia notează că noile probe includ documente semnate de liderii organizației radicale Ateret Cohanim, precum și înregistrări audio ale directorului său executiv Mati Dan și avocatului său Eitan Geva, care dovedesc că au mințit și disimulat faptele în timpul procedurilor judiciare. După ce au primit aceste noi dovezi, consilierii legali ai Patriarhiei au lucrat neobosit pentru a revizui și evalua aceste dovezi. Consilierii juridici au ajuns la concluzia că noile probe obținute de Patriarhie, în urma deciziei Înaltei Curți de Justiție în favoarea extremiștilor din Ateret Cohanim, ar trebui să îndemne Curtea să își reconsidere decizia.

Pe baza celor de mai sus și, în ciuda faptului că acțiunea în justiție a Patriarhiei este dificil de desfășurat și, de asemenea, că procedurile judiciare privind proprietatea menționată au epuizat Patriarhia timp de un deceniu și jumătate, Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului consideră Orașul Vechi al Ierusalimului drept linia roșie care să nu fie încălcată, și ca fiind un loc în centrul credinței creștine și se angajează să apere aceste principii și să-și recupereze proprietățile, fie prin eforturi judiciare sau diplomatice și în cooperare cu promotorii păcii, alături de creștinii din întreaga lume, pentru a proteja moștenirea Bisericii la ușile Sfântului Mormânt și în inima cartierului creștin.

Drept urmare, Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim anunță că a depus astăzi o nouă plângere împotriva organizației radicale Ateret Cohanim și a companiilor sale, pentru a răsturna decizia instanței, care a ratificat acordurile catastrofale privind proprietățile de la Poarta Jaffa și al-Mu'athameya, denunțând practicile de fraudă, înșelăciune și corupție implicate în aceste tranzacții neautorizate.

Patriarhia solicită șefilor de stat și conducătorilor Bisericilor din întreaga lume, precum și tuturor celor care luptă pentru pace și dreptate în Țara Sfântă, să protejeze poziția istorică și legală a status quo-ului în ceea ce privește sanctuarele și să apere locurile sfinte împotriva oricărei activități imorale și necinstite." (transmis în: 5 august 2019)
08 August 2019

07:36

Școala în satul traditional. Teatru de păpuși și... roata olarului. Atelier de pictat mobilier

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, continuă programul Școala în satul traditional cu o serie de ateliere interactive și un teatru de păpuși.   Joi, 8 august 2019, intre orele 12:00 - 13:00, trupa de teatru Hocus-Pocus Trulala a pregătit pentru copii și elevi un spectacol de teatru de păpuși.   De asemenea, până duminică, 11 august 2019, între orele 10:00 – 14:00, copiii și elevii interesați au ocazia să transforme lutul într-un obiect decorativ, utilizând roata olarului în cadrul unui atelier de olărit susținut de meșterul Marcel Tănase din localitatea Șișești, jud. Mehedinți. În același interval orar, la Muzeul ASTRA va mai fi organizat și ...
Continuă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, continuă programul Școala în satul traditional cu o serie de ateliere interactive și un teatru de păpuși.

 

Joi, 8 august 2019, intre orele 12:00 - 13:00, trupa de teatru Hocus-Pocus Trulala a pregătit pentru copii și elevi un spectacol de teatru de păpuși.

 

De asemenea, până duminică, 11 august 2019, între orele 10:00 – 14:00, copiii și elevii interesați au ocazia să transforme lutul într-un obiect decorativ, utilizând roata olarului în cadrul unui atelier de olărit susținut de meșterul Marcel Tănase din localitatea Șișești, jud. Mehedinți.


În același interval orar, la Muzeul ASTRA va mai fi organizat și un atelier de pictat mobilier traditional susținut de meșterul Daria Munteanu, premiat în cadrul Olimpiadei naționale Meșteșuguri artistice tradiționale.

 

Toate atelierele se desfășoară în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în zona Etno-Tehno-Parc, Școala din Ticera. Participarea la ateliere este gratuită și se face în baza abonamentului sau a biletului de acces în muzeu.

08 August 2019

07:26
telegraf
Astăzi, credincioșii ortodocși îi cinstesc în mod aparte pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, pe Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul, pe Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul și pe Sfântul Ierarh Narcis, Arhiepiscopul Ierusalimului.
Pentru ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin!
07 August 2019

07:54

Sfântul Ioan Iacob Românul, de la Neamț (Hozevitul)

Astăzi este Înainte-Prăznuirea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos. Tot astăzi, Biserica îi cinstește în mod deosebit pe Sfântul Ioan Iacob Românul, de la Neamț (Hozevitul), și pe Sfântul Mucenic Evsignie, pe Sfânta Nona, mama Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, pe Sfântul Ierarh Fabian, Episcopul Romei.Sfântul Ioan Iacob, pe nume de botez Ilie, a fost fiul lui Maxim și al Ecaterinei, conform registrelor Bisericii Păltiniș (Botoșani), rămas orfan de mic de amândoi părinți și crescut de o bunică credincioasă, cel avea să îl pună, odată școlit, să îi citească regulat din Psaltire - după ce, foarte mic fiind, preluat de ea ca orfan (încă de la vârsta de 6 luni), ajunseseră cunoscuți în sat pentru faptul că îl purta într-o traistă cu ea, atunci când se ducea la luc...
Continuă
Astăzi este Înainte-Prăznuirea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos. Tot astăzi, Biserica îi cinstește în mod deosebit pe Sfântul Ioan Iacob Românul, de la Neamț (Hozevitul), și pe Sfântul Mucenic Evsignie, pe Sfânta Nona, mama Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, pe Sfântul Ierarh Fabian, Episcopul Romei.
Sfântul Ioan Iacob, pe nume de botez Ilie, a fost fiul lui Maxim și al Ecaterinei, conform registrelor Bisericii Păltiniș (Botoșani), rămas orfan de mic de amândoi părinți și crescut de o bunică credincioasă, cel avea să îl pună, odată școlit, să îi citească regulat din Psaltire - după ce, foarte mic fiind, preluat de ea ca orfan (încă de la vârsta de 6 luni), ajunseseră cunoscuți în sat pentru faptul că îl purta într-o traistă cu ea, atunci când se ducea la lucru, traistă din care abia dacă se zărea câteodată căpușorul copilului.
Deși intrase în Mânăstirea Neamț, urmărind o viață ascetică, Sfântul Ioan a plecat în Țara Sfântă, viețuind 2 ani într-o peșteră din pustia Iordanului si alți 8 ani în lavra Sfântul Sava de pe Valea Hebronului.  În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, au intrat în obștea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei, în vara următoare retrăgându-se într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ținea de aceeași mânăstire. Aici a viețuit până la mutarea sa la Domnul, ducând o viață foarte aspră, mâncând doar posmagi sau pâine cu apă.


Mânăstirea Sfântul Gheorghe din Hozeva

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a mutat la Domnul pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani, fiind înmormântat de Amfilohie, egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera în care sfântul viețuise. Despre acest moment, Patericul Românesc al Arhimandritului Ioanichie Bălan are însemnat o minune:
   "În ziua stabilită pentru înmormântare, a venit starețul mânăstirii, Amfilohie, cu câțiva călugări și cu pustnicii care sihăstreau în peșterile din Pustia Ruva, din apropiere. S-au urcat pe scară, sus în peșteră și, la orele 10, sâmbată, 7 august, starețul a început Slujba Prohodului.
Deodată, însă, peștera s-a umplut de nenumărate păsărele de pustie, cărora Cuviosul Ioan le dădea zilnic pesmeți să mănânce. Acum, însă, nu veniseră să primească hrană, ci au fost trimise de Dumnezeu, spre cinstirea Sfântului Ioan, ca să-l jelească și să-l petreacă spre mormânt.

   Despre aceasta, starețul Amfilohie spunea: păsările ne incomodau în timpul slujbei, zburau pe capetele noastre, ne-au stins lumânările, ne-au închis cărțile, bateau din aripi deasupra trupului Cuviosului, se așezau și pe el, pe cap, pe piept, pe picioare, și fiecare glăsuia după felul ei. Ele nu voiau mâncare, ci pe Părintele lor, pe binefăcătorul lor pe care-l pierduseră"...

05 August 2019

08:54

Ce este dragostea creștină într-o căsnicie? Ce rol joacă? Și cum este un credincios menit să construiască această iubire?

"Care este scopul principal al iubirii în căsnicie?    Iubirea soților are multe laturi diferite, este atât de polivalentă și de bogată în nuanțe, încât mii de scriitori, dramaturgi, filosofi și psihologi vorbesc și scriu despre asta de secole.    Cu toate acestea, dacă avem în vedere dragostea creștină între soți, atunci este necesar să stabilim cum diferă de toate celelalte tipuri de iubire. Criteriul acestei definiții este unul foarte simplu: a iubi înseamnă a dori binele altuia. Iar cel mai înalt bun în creștinism este mântuirea, moștenirea vieții veșnice.    Dragostea creștină între soț și soție constă tocmai în dorința de a coopera în toate felurile, de a se ajuta reci...
Continuă

"Care este scopul principal al iubirii în căsnicie?

   Iubirea soților are multe laturi diferite, este atât de polivalentă și de bogată în nuanțe, încât mii de scriitori, dramaturgi, filosofi și psihologi vorbesc și scriu despre asta de secole.

   Cu toate acestea, dacă avem în vedere dragostea creștină între soți, atunci este necesar să stabilim cum diferă de toate celelalte tipuri de iubire. Criteriul acestei definiții este unul foarte simplu: a iubi înseamnă a dori binele altuia. Iar cel mai înalt bun în creștinism este mântuirea, moștenirea vieții veșnice.

   Dragostea creștină între soț și soție constă tocmai în dorința de a coopera în toate felurile, de a se ajuta reciproc în acest scop. Dacă vine vorba despre alte obiective, atunci ar trebui să clarificăm imediat faptul că nu mai este vorba despre aspectul creștin al iubirii, ci de unele dintre celelalte manifestări ale acesteia.

   Noul Testament are referiri explicite la o astfel de relație între soți, care va determina soarta fiecăruia în veșnicie. Credința unuia dintre soți se poate dovedi salvatoare pentru celălalt: "Dacă un frate are o femeie necredincioasă, şi ea voieşte să vieţuiască cu el, să nu o lase. Şi o femeie, dacă are bărbat necredincios, şi el binevoieşte să locuiască cu ea, să nu-şi lase bărbatul. Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă şi femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbatul credincios.(...) Căci, ce ştii tu, femeie, dacă îţi vei mântui bărbatul? Sau ce ştii tu, bărbate, dacă îţi vei mântui femeia? (1 Corinteni 7: 12-16). Prin urmare, asistența reciprocă a soțului și soției într-o problemă de mântuire comună, fără exagerare, poate fi numită cea mai importantă problemă a iubirii creștine a soților într-o căsătorie (căsnicie).

Cum pot soțul și soția să pună în practică o astfel de asistență reciprocă creștină în problema mântuirii?

   Cuvintele Apostolului Pavel pot fi considerate o referire explicită la modul de punere în practică a iubirii creștine în căsătorie: "Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos" (Galateni 6: 2). Această sintagmă este folosită în textul Noului Testament nu doar ca o dorință evlavioasă, ci ca o poruncă, neputând să nu fie îndeplinită de către o persoană care se consideră pe ea creștină. Desigur, nu este vorba de a vă ajuta reciproc la cărat lucruri. Episcopul Teodoret din Cir explică aceste cuvinte în felul următor: „Tu faci o greșeală, dar nu faci o alta. Ea, dimpotrivă, nu face greșeala pe care o faci tu, ci face o alta. Tu suporți greșeala ei, și ea o va suporta pe a ta. Astfel, legea iubirii este împlinită. Căci Apostolul a numit dragostea legea lui Hristos”.

   Totuși, o astfel de toleranță generoasă și simpatică a greșelilor reciproce nu înseamnă neapărat complacerea în acceptarea păcatului. La urma urmei, dacă o persoană iubită își distruge sufletul în fața ta, în timp ce-și dezvoltă o oarecare patimă, dacă păcătuiește zi de zi și nu o oprești și te justifici cu cuvintele apostolice despre purtarea sarcinii, atunci contribui nu la mântuirea ei, ci chiar la moartea sa.


Cum se pot combina toleranța la greșeli și asistența în eradicarea lor, într-o căsătorie creștină?

   O greșeală nu este neapărat un păcat. Mai des, prin greșeli înțelegem anumite trăsături sau obiceiuri care poate nu ne plac sau ne enervează, dar nu sunt un păcat. Atunci când se tolerează aceste manifestări, o „ajustare” reciprocă a personalităților soțului și soției are loc, fără de care căsătoria este pur și simplu imposibilă. Cu toate acestea, în raport cu păcatul, un creștin nu poate arăta nicio toleranță, iar căsătoria nu face excepție.

   Soțul și soția sunt un singur trup. Iar păcatul este o boală mortală. Când are grijă de vindecarea duhovnicească a persoanei dragi lui, soțul nu invadează teritoriul altcuiva. Este dreptul lui legitim și, în plus, este datoria sa creștină, a cărei neglijare va implica inevitabil durere și suferință pentru amândoi.

   Nu există oameni mai apropiați pe lume decât soțul și soția. Prin urmare, soțul înaintea oricărui alt om din lume poate observa obiceiurile păcătoase ale celuilalt: semințe ale răului abia încolțite care, prinzând putere deplină, pot distruge o persoană pentru viața eternă. Într-o căsătorie creștină, fiecare dintre soți este chemat să aibă grijă nu numai de puritatea sufletului propriu, ci și de viața duhovnicească a sufletului pereche. Până la urmă, o persoană nu poate observa, adesea, unele manifestări ale păcatului în sine, până când ele nu dau roade deja distructive. O persoană apropiată le poate observa imediat, chiar și în momentul apariției lor.

 

   În faimosul său basm, Exupery explică de ce Micul Prinț a fost nevoit să scoată din rădăcini baobabii de pe micul său asteroid: „...Un baobab este ceva de care nu poți scăpa niciodată dacă intervii prea târziu. Se răspândește pe întreaga planetă. Se întinde clar prin rădăcinile sale. Și dacă planeta este prea mică, iar baobabii sunt prea mulți, o rup în bucăți. <...> Trebuie să fii atent și să smulgi regulat toți baobabii, chiar în primul moment în care pot fi deosebiți de tufele de trandafir, care seamănă atât de tare în tinerețea lor. Este o muncă foarte obositoare, dar foarte ușoară”.

   Este evident că „primele încolțiri ale baobabilor” din viața duhovnicească a persoanei, sunt primele manifestări ale păcatului și înclinația pentru acesta. O dragoste creștină a soților se concentrează nu numai pe a-și tolera reciproc greșelile, ci și în jurul acestei lucrări foarte obositoare, dar foarte ușoare: smulgerea baobabilor de pe planeta lor pe care o împărtășesc amândoi."

 

Autor: Protopop Alexander Tkachenko, pentru Revista Foma - articol ciitat astăzi, 3 august 2019, de Revista Pravoslavie. Traducere în limba română, pentru Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe: KSLCătălin.

03 August 2019