Lăcașuri Ortodoxe

Din ce în ce mai aproape de adevăr...

De actualitate, în Ortodoxie

09:16

Biserica Ortodoxă nu acceptă practicarea mamei-surogat. Specificații și lămuriri asupra părinților și botezului acordat unui copil născut dintr-o mamă-surogat

O dezbatere vie asupra fenomenului mamelor-surogat a agitat societatea rusească în această săptămână, după ce Dumitru Kisseliov, jurnalist, autor și gazdă a programului „Știrile săptămânii” (Vesti Nedeli), pe canalul de televiziune „Rossia 1", a invitat Biserica Ortodoxă Rusă să ridice interdicția acestei practici pentru credincioși. Potrivit acestuia, poziția Bisericii, elaborată și explicată în urmă cu douăzeci de ani în documentul „Bazele concepției sociale a Bisericii Ortodoxe Ruse”, ar fi contrară poruncii divine de a fi roditori și de a ne înmulti; acesta consideră că ar trebui reexaminat aspectul, ținând cont de realitățile actuale, în numele creșterii natalității.Mitropolitul Hilarion din Volokolamsk, președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a răs...
Continuă
O dezbatere vie asupra fenomenului mamelor-surogat a agitat societatea rusească în această săptămână, după ce Dumitru Kisseliov, jurnalist, autor și gazdă a programului „Știrile săptămânii” (Vesti Nedeli), pe canalul de televiziune „Rossia 1", a invitat Biserica Ortodoxă Rusă să ridice interdicția acestei practici pentru credincioși. Potrivit acestuia, poziția Bisericii, elaborată și explicată în urmă cu douăzeci de ani în documentul „Bazele concepției sociale a Bisericii Ortodoxe Ruse”, ar fi contrară poruncii divine de a fi roditori și de a ne înmulti; acesta consideră că ar trebui reexaminat aspectul, ținând cont de realitățile actuale, în numele creșterii natalității.

Mitropolitul Hilarion din Volokolamsk, președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a răspuns întrebărilor privind extinderea fenomenului mamelor-surogat, într-un interviu exclusiv pentru RIA Novosti, preluat de serviciul de știri al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Ruse. Vă prezentăm, mai jos, traducerea integrală a acestui interviu:

- Biserica Ortodoxă Rusă cunoaște amploarea fenomenului: știe că zeci de mii de copii se nasc prin mame-surogat și fac parte din societatea noastră? Se discută în Biserică?

- Poziția Bisericii nu poate depinde de statistici și cantități. Am discutat despre această practică a mamei-surgoat în Biserică, în anul 2000, când am adoptat „Fundamentele conceptului social al Bisericii Ortodoxe Ruse”. Iată ce spune acest document, adoptat de autoritatea superioară din Biserică, Consiliul Episcopal: „Gestarea de către o alta”, adică gestarea de către o femeie, a unui ovul fecundat, femeia returnând copilui 'sponsorilor' săi după naștere, este contrară naturii și intolerabilă din punct de vedere moral, chiar și în cazurile în care aceasta se realizează fără un fond comercial. Această metodă distruge intimitatea emoțională și spirituală profundă care se stabilește între mamă și copil în timpul sarcinii. Practicarea mamei surogat este o traumă atât pentru femeia care a născut copilul, și ale cărui sentimente materne sunt ignorate, cât și pentru copil, care poate experimenta ulterior o criză de identitate".

În 2013, Biserica a revenit la dezbaterea asupra mamei surogat, pentru a examina un aspect particular al problemei, și anume botezul copiilor născuți din mame surogat. Documentul dedicat acestei teme a fost adoptat în cadrul sesiunii Sfântului Sinod din decembrie 2013. Se repetă, acolo, că „Biserica condamnă fără echivoc practica de tip mamă surogat, în timp ce chiar termenul de 'mamă surogat' constituie o anomalie a noțiunii înălțătoare a datoriei și vocației materne”.

Documentul specifică: „Practicarea mamei- surogat pune societatea în pericol de schimbări radicale chiar în reprezentarea naturii umane. În acest caz, conceptul de om ca personalitate unică este înlocuit de imaginea unui individ biologic care poate fi construit după necesități, manipulând elementele 'materialului biologic'".

Acestea sunt, în special, exprimările care au fost criticate de Dumitru Kisseliov. În programul său la "Rossia 1”, el atribuie în mod specific Bisericii concepția, pe care ea ar condamna-o. Pentru Biserică, copilul nu este un individ biologic, ci un om creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu care, potrivit legilor divine, trebuie să aibă un tată și o mamă. Biserica refuză ca o ființă vie, umană, să fie percepută ca o masă biologică manipulabilă.

- Ce este mai exact gestarea de către alta: utilizarea, de către un cuplu, a unei terțe persoane care să joace rolul de incubator, sub formă de „servicii plătite” sau sub forma unui ajutor reciproc social, de compasiune față de cei nu au copii? Aprecierea pe care o putem da acesteia depinde de felul în care este privit acest concept, de ceea ce motivează surogatul? Poate fi rău în unele cazuri și bun în altele?

- Din punctul de vedere al Bisericii, această practică „reprezintă o umilire a demnității umane a femeilor, al cărei trup este, în acest caz, prevăzut ca un fel de incubator”. Biserica nu-și impune viziunea asupra oamenilor aflați în afara ei. Dar, pentru membrii Bisericii, nicio circumstanță sau considerent nu pot justifica surogatul.

Biserica își acordă binecuvântarea adopției de copii de către cuplurile care au dificultăți în concepere. În plus, în calitate de misionar religios, știu multe cazuri în care cuplurilor fără copii, care au adoptat unul sau mai mulți, Dumnezeu le-a trimis mai apoi un copil biologic.

- Mama surogat purtătoare mai este o mamă, o mamă-1 sau o mamă-2? Cum îl consideră pe soțul ei, care a ajutat-o ​​în timpul sarcinii? Și cum ar trebui să gestioneze sentimentele pe care le au față de copil și dezvoltarea lui? Este el, responsabil, înaintea lor când a crescut mare?

- Legea rusească prevede că o mamă-surogat are dreptul să păstreze copilul pe care l-a născut, fără a-l preda părinților biologici. Astăzi, auzim voci care solicită modificări pentru această secțiune a legii, pentru a o priva pe mama surogat de toate drepturile asupra copilului pe care l-a purtat. În Biserică, nu suntem de acord cu această 'îmbunătățire' a legislației.

În multe țări, în principiu, practicarea mamei surogat este interzisa. La noi, este autorizată, dar specifică și drepturile mamei surogat acolo, ceea ce constituie un anumit risc pentru 'comandiotarii' copilului, părinții săi biologici. Poate că acest lucru obligă cuplurile într-o oarecare măsură să se mai gândească.

- Putem asimila surogatul, cu o formă de donație?

- Nu văd niciun motiv pentru asta; deși noțiunea de donație este folosită foarte larg astăzi.

Donația are și ea un aspect, moral. Una este să donezi sânge pentru a ajuta victimele unui cutremur sau să-ți sacrifici un rinichi pentru a salva viața unei persoane dragi. Și altceva este atunci când un bărbat își dă sperma în schimbul banilor, pentru a fi congelată și a fi inseminată apoi cu ea o femeie necăsătorită. Prima formă de dar poate fi numită eroism, dar a doua nu are nicio justificare de acest fel din punctul de vedere al Bisericii.

- Care este părerea Bisericii, copilul nu este vinovat. Îl putem boteza încă din copilărie și, dacă nu, de ce?

- Copilul nu este vinovat. Dar, dacă părinții biologici, cunoscând poziția Bisericii, s-au hotărât singuri să facă fapte incompatibile cu această poziție, vor mai putea să-și crească copilul în credință? Educația în Credința Ortodoxă este o condiție obligatorie pentru botezul copiilor.
Acesta este motivul pentru care este specificat în documentul din 2013: „Pe de o parte, orice copil nou-născut poate fi botezat, potrivit credinței celor care intenționează să-l boteze. Copiii nu pot fi trași la răspundere pentru acțiunile părinților lor și nu sunt responsabili pentru faptul că nașterea lor a avut loc printr-o tehnologie de reproducere reprobată de Biserică. Pe de altă parte, părinții, nașul și nașa poartă responsabilitatea educației creștine a copilului. Dacă părinții nu se pocăiesc sincer de fapta lor și nașul și nașa aprobă acest act păcătos, nu poate fi vorba despre o educație creștină. Refuzul de a conferi botezul, în acest caz, va fi în conformitate cu Tradiția Ortodoxă, care presupune acordul celui botezat și, în cazul unui copil, al părinților, al nașului și al nașei, cu doctrina Bisericii. Acest refuz va avea și o valoare pastorală, deoarece societatea va primi un semnal puternic, arătând că practicarea surogatului este inacceptabilă din punct de vedere creștin".

Se aduce și următoarea precizare: "Un copil născut dintr-o mamă surogat nu poate fi botezat după dorințele persoanelor care îl educă, indiferent dacă sunt părinții biologici sau mama surogat, până când nu recunosc că, din punct de vedere creștin, această tehnologie de reproducere este condamnabilă din punct de vedere moral și că s-au pocăit în fața Bisericii, indiferent dacă au ignorat în mod conștient sau involuntar voința ei. Numai în acest caz Biserica poate spera că acel copil botezat va fi educat în Credința Ortodoxă și că în el vor fi insuflate concepții morale creștine. Atâta timp cât această conștientizare nu are loc, decizia botezării este amânată până când copilul face alegerea, el însuși, de a fi botezat. În acest ultim caz [când copilul va ajunge să solicite personal botezul / LO], faptul că s-a născut dintr-o mamă surogat nu reprezintă un obstacol în calea botezului, deoarece copilul nu este responsabil pentru conduita părinților săi".

Vedeți că poziția Bisericii este elaborată în detaliu. Nu putem acuza Biserica pentru lipsa umanității. Dimpotrivă, sunt propuse mai multe soluții.

- Ce ați răspunde la chestiunea formulată exact de Dumitru Kisseliov în emisiunea sa: „Dacă din 2000, data la care a fost adoptat „Conceptul social al Bisericii Ortodoxe Ruse”, metodele terapeutice și chirurgicale s-au schimbat atât de mult încât devine posibil ca soții să conceapă copilul, se poate să trebuiască, în numele natalității, să revizuiți poziția privind această chestiune. În Biblie se spune sa fii roditor și să te înmulțești, și iată cum un preot ne condamnă pentru asta, cum s-ar spune pentru că metoda nu este cea potrivită".

- A reproșa Bisericii că ar pune o frână natalității prin condamnarea practicării surogatului este nedrept. Nu numai că Biserica nu împiedică nașterile, ci, dimpotrivă, contribuie la ele prin toate mijloacele. Cine, dacă nu Biserica, ia cuvântul împotriva avorturilor, văzându-le ca fiind infanticide? Cine, dacă nu Biserica, se opune folosirii contraceptivelor ca avort? Și nu Biserica este cea care invită constant la fidelitate conjugală, care vorbește despre vocația soților ca părinți, care spune că fiecare embrion uman are un drept inalienabil la viață?

Mulțumită poziției clare și coerente a Bisericii, lucrărilor sale cu credincioșii, cu societatea, cu mass-media, cu organele de sănătate publică, mulțumită propriilor sale organizații caritabile, avorturile au scăzut cu o treime în 18 ani. Astfel, Biserica a salvat milioane de vieți în contul ei. Un rol important joacă și programele de Stat care încurajează o paternitate responsabilă și o maternitate asemenea. Dar, rolul Bisericii Ortodoxe și al altor credințe tradiționale nu poate fi trecut cu vederea.

Nu numai că Biserica nu împiedică împlinirea poruncii divine de a fi roditori și de a ne înmulți, ci, dimpotrivă, face tot ce poate pentru a crește natalitatea în țara noastră. Dacă rata natalității rămâne scăzută, nu se datorează faptului că Biserica nu face nimic, ci pentru că multe forțe o îngreunează, în special ideologia consumistă, care pune confortul personal, pe primul rând, și nu responsabilitatea în fața familiei, în fața țării, înaintea generațiilor următoare. Această ideologie de consum stă la baza practicării surogatului, permite femeilor înstărite să evite suferința asociată cu nașterea unui copil, lăsând asta membrilor mai puțin privilegiați ai societății.

Dacă pornim de la faptul că, pentru a obține rezultate demografice bune, toate mijloacele sunt bune, atunci de ce să nu permitem clonarea oamenilor? S-ar putea, grație clonării, să obținem rezultate excelente, nu numai cantitativ, ci și calitativ. Cu toate acestea, mai există o barieră morală, care nu ne permite să depășim această limită și să facem planeta 'lumea nouă minunată' descrisă de Aldous Huksley.

- Ce știți despre poziția altor credințe și a altor religii asupra acestui subiect?

- Poziția denominatiunilor tradiționale ale Federației Ruse corespunde cu a noastră, fiind subliniată la ședințele Consiliului Interreligios al Rusiei.

- Este posibil ca poziția Bisericii Ortodoxe Ruse să evolueze asupra acestor probleme în viitorul apropiat?

- Biserica nu stagnează, reacționează la ceea ce se întâmplă în jurul ei, oferindu-și și opinia asupra noilor tehnologii, dacă au repercusiuni morale. Din acest motiv, „Bazele Concepției Sociale” se bazează mult pe bioetică. Aceste aspecte continuă să fie discutate, în special în contextul lucrărilor Comisiei Inter-Consiliale pentru Teologie și Educație Teologică. O reconsiderare a acestei întrebări este puțin probabilă, deoarece poziția noastră nu se bazează pe evenimente curente, ci pe doctrina Bisericii. Cu toate acestea, se poate ca anumite aspecte ale acestei poziții clar formulate să fie clarificate, deoarece problema devine mai complexă cu elemente noi.

14 December 2019

08:04

Episcopul Marc Nemțeanul l-a reprezentant pe Mitropolitul Iosif la cea de-a 18-a Conferință Episcopală din Benelux

Conferința Episcopală Ortodoxă (CEOB) din Benelux s-a întâlnit, pentru a optsprezecea oară, la sediul Mitropoliei Ortodoxe, din Bruxelles, marți, 10 decembrie 2019, sub președinția ÎPS Mitropolit Athenagoras al Belgiei (de sub Patriarhia Ecumenică), cu participarea Episcopului Marc, reprezentant al Mitropolitului Iosif (din Patriarhia României) și a Episcopului Dositeu (de sub Patriarhia Georgiei).Episcopii au fost informați despre rezultatele vizitei Patriarhului Ecumenic în Benelux cu ocazia festivităților Jubileului de Aur al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Belgia și Exarhatului Olandei și Luxemburgului. A fost citit un raport al ședinței extraordinare a Conferinț€i Episcopale Ortodoxe din Benelux. La cererea Arhiepiscopului Simon (din Patriarhia Moscovei), a avut loc o întâlnire privată...
Continuă
Conferința Episcopală Ortodoxă (CEOB) din Benelux s-a întâlnit, pentru a optsprezecea oară, la sediul Mitropoliei Ortodoxe, din Bruxelles, marți, 10 decembrie 2019, sub președinția ÎPS Mitropolit Athenagoras al Belgiei (de sub Patriarhia Ecumenică), cu participarea Episcopului Marc, reprezentant al Mitropolitului Iosif (din Patriarhia României) și a Episcopului Dositeu (de sub Patriarhia Georgiei).

Episcopii au fost informați despre rezultatele vizitei Patriarhului Ecumenic în Benelux cu ocazia festivităților Jubileului de Aur al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Belgia și Exarhatului Olandei și Luxemburgului. A fost citit un raport al ședinței extraordinare a Conferinț€i Episcopale Ortodoxe din Benelux. La cererea Arhiepiscopului Simon (din Patriarhia Moscovei), a avut loc o întâlnire privată cu Patriarhul Ecumenic, într-un climat fratern. Toți episcopii au remarcat că această vizită a produs ecouri pozitive și a oferit încă o dată oportunitatea de a consolida relațiile inter-ortodoxe în cele trei țări.

Ierarhii au luat decizia de a întreprinde un pelerinaj în Georgia după Paștele din 2020. Episcopii au luat, de asemenea, decizia de a energiza funcționarea diferitelor comitete ale Conferinței. Membrii Conferinței au împărtășit informații utile despre viața Bisericii Ortodoxe din Olanda.

Membrii prezenți au mai examinat, de asemenea, viața și dezvoltarea diferitelor eparhii ortodoxe, prin schimb de informații.

Următoarea ședință a Conferinței Episcopale Ortodoxe din Benelux va avea loc pe 17 iunie 2020.

Conferința Episcopală Ortodoxă din Benelux a fost creată prin decizia luată de cea de-a 4-a Conferință Presinodală Panortodoxa, care a avut loc la Chambésy (Geneva) în iunie 2009.
14 December 2019

07:50
telegraf
În timpul vizitei sale oficiale în Grecia, Președintele sârb Alexandru Vucic s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, pe 10 decembrie 2019. După întâlnire, Președintele a declarat că se va întoarce acasă cu mai mult optimism în legătură cu unitatea lumii ortodoxe, considerând că toate divergențele pot fi rezolvate prin dialog.
14 December 2019

07:45

Astăzi, nimeni nu ne cheamă la mucenicie, ci suntem chemați să păstrăm unitatea sfintei Ortodoxii

Va prezentăm în continuare discursul rostit pe 11 decembrie 2019, de catre Patriarhul Chiril al Moscovei, în deschiderea ședinței Înaltului Consiliu Ecleziastic.„Urez un bun venit, tuturor membrilor Înaltului Consiliu Ecleziastic!Înaltul Consiliu se întrunește pentru ultima dată în acest an. Aceasta este ultima dată când se întâlnesc membrii aici prezenți, și ultima dată în 2019. Prin urmare, putem face astăzi un bilanț.A fost un an dificil. A fost plin de încercări pentru Biserica noastră, dar și de daruri divine. Pe de o parte, am fost martorii consecințelor încălcării normelor canonice, pe de altă parte am văzut unitatea ierarhilor, a clerului, a mirenilor care, în Biserica noastră și în lume, păstrează credința și puritatea canonică a Ortodoxiei.Vedem că în lumea bisericească greacă...
Continuă
Va prezentăm în continuare discursul rostit pe 11 decembrie 2019, de catre Patriarhul Chiril al Moscovei, în deschiderea ședinței Înaltului Consiliu Ecleziastic.

„Urez un bun venit, tuturor membrilor Înaltului Consiliu Ecleziastic!

Înaltul Consiliu se întrunește pentru ultima dată în acest an. Aceasta este ultima dată când se întâlnesc membrii aici prezenți, și ultima dată în 2019. Prin urmare, putem face astăzi un bilanț.

A fost un an dificil. A fost plin de încercări pentru Biserica noastră, dar și de daruri divine. Pe de o parte, am fost martorii consecințelor încălcării normelor canonice, pe de altă parte am văzut unitatea ierarhilor, a clerului, a mirenilor care, în Biserica noastră și în lume, păstrează credința și puritatea canonică a Ortodoxiei.

Vedem că în lumea bisericească greacă, în interiorul Bisericilor din Alexandria și Grecia, ierarhi, clerici și laici, care nu acceptă profanarea canoanelor, se opun. Pentru ei, ca și pentru noi, unitatea Bisericii este o valoare absolută. Ei consideră că este inacceptabil să se trădeze această unitate în folosul oamenilor mari din această lume. Simpatizează cu soarta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, victimă a măsurilor Patriarhiei din Constantinopol.

Rugăciunile și eforturile noastre au ca scop sprijinirea fraților noștri din Ucraina, unde, mulțumesc lui Dumnezeu, presiunea asupra credincioșilor Bisericii Canonice a slăbit. Declarația de neamestec în treburile Bisericii, făcută de Președintele Zelinski, mărturisește faptul că Statul ocupă astăzi o poziție dreaptă: să nu se amestece în contradicțiile ecleziastice și să nu exercite presiuni, mai ales asupra Bisericii noastre canonice.

Trebuie să spun, totuși, că amenințarea intervenției în treburile Bisericii există încă, deoarece nu toți liderii ucraineni au renunțat complet la linia definită de fostul Președinte, care a bănuit pe bună dreptate această intervenție. Însă, fiii Bisericii noastre rămân fermi pe pozițiile lor. Fermitatea și demnitatea lor sunt cu atât mai evidente pe fondul ostilităților permanente în care sunt cufundați schismaticii ucraineni și protectorii lor. Ceea ce se întâmplă astăzi în interiorul schismaticilor arată că sunt lipsiți de har. Harul lui Dumnezeu este absent, conștiința oamenilor este întunecată, patimile au prioritate asupra responsabilității canonice, schisma generează noi schisme. Au apărut contradicții profunde între membrii schismatici.

Am împărtășit o bucurie de Paști, cu frații și surorile noastre din Arhiepiscopia Parohiilor din Vestul Europei, care s-au întors la Biserica Maică. Domnul Milostiv a transformat încercările mizerabile, de a suprima această structură, în ceva bun, ceea ce a făcut posibilă stabilirea punctului mult așteptat în istoria divizării diasporei ecleziastice ruse.

Orice s-ar întâmpla în 2020, vom ține cont întotdeauna de cuvintele Mântuitorului: „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăţia.” (Sfânta Evanghelie după Luca 12:32). Este evident că va trebui să răspundem multor provocări în cursul anului următor; va trebui să lucrăm pentru consolidarea purității canonice a Ortodoxiei, să facem eforturi tot mai mari pentru păstrarea unității Bisericii; această unitate care a fost distrusă, să încercăm să o găsim. Sperăm că Domnul ne va arăta mila Sa și ne va ajuta să rezolvăm această problemă pan-ortodoxă: restabilirea unității și depășirea puterii distructive a schismaticilor care au semănat, într-adevăr, semințe periculoase de discordie și contradicție.

Să sperăm că, prin mila lui Dumnezeu, schisma nu se va răspândi, ci, dimpotrivă, se va încheia. Domnul ne-a chemat pe toți să fim credincioși Lui până la moarte, iar această credincioșie trebuie să se manifeste, în special, în apărarea unității Bisericii. Astăzi, nimeni nu ne cheamă la mucenicie, dar cu toții suntem chemați la fermitate și să fim hotărâți să păstrăm unitatea sfintei Ortodoxii, să rămânem fideli structurii canonice a Bisericii.

Cu aceste cuvinte, am vrut să deschidem ultima noastră sesiune din acest an".
14 December 2019

07:26
telegraf

Pe 11 decembrie 2019, UNESCO a înscris cântarea bizantina în Patrimoniul cultural imaterial al umanității, fiind recunoscută ca gen muzical unic, transmis de Biserica Ortodoxă, născut odată cu Creștinismul și supraviețuind până în zilele noastre.
Printr-un compendiu al diferitelor comori orale și imateriale ale omenirii, programul Patrimoniul cultural imaterial al umanității încearcă să atragă atenția asupra importanței conservării patrimoniului imaterial, pe care UNESCO l-a identificat drept componentă esențială și depozitar de diveristate culturală  și expresie creativă.
14 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 14.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenici Tirs, Levchie și Calinic
 • Sf. Mucenici Filimon, Apolonie, Arian și cei dimpreună cu ei
 • Pomenirea celor patru ostași ce au pătimit împreună cu Sf. Arian
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
14 December 2019

07:44
telegraf

Patriarhul Neofit al Bulgariei s-a întâlnit, pe 10 decembrie 2019, cu directorul general al televiziunii naționale bulgare Emil Kocilukov, cu care a discutat despre cooperarea dintre Televiziunea Națională Bulgară și Biserica Ortodoxă Bulgară. Întâlnirea a avut loc la sediul Eparhiei Mitropolitane din Sofia. Emil Kocilukov și-a exprimat dorința de a crea o serie de emisiuni privind credința și slujirea aproapelui. S-a vorbit și despre transmisia în direct a slujbelor de la Catedrala Patriarhală, de Crăciun, în Duminica Floriilor și de Paști.
13 December 2019

07:38
telegraf Pe 10 decembrie 2019, Mitropolitul Hilarion, Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor, l-a ridicat pe Arhiepiscopul Marc (Arndt) al Berlinului la rang de Mitropolit.
13 December 2019

07:36
telegraf Numărul lăcașurilor ortodoxe care aparțin de Biserica Ortodoxă Ucraineană a cărui Primat este Mitropolitul Onufrie al Kievului - de sub Patriarhia Rusă - a crescut cu 246, față de anul trecut - după cum se arată într-un raport recent prezentat de Mitropolitul Alexandru de Borispol și Brovary.
13 December 2019

07:30

Biserica Greciei a decis să accepte proclamarea autocefaliei noii Biserici din Ucraina. COMUNICAT

În cadrul sesiunii sale din 11 decembrie 2019, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a publicat următorul comunicat:„Biserica Greciei a decis în mod liber și fără constrângere să accepte proclamarea autocefaliei Bisericii din Ucraina de către Patriarhia Ecumenică. Decizia respectivă se bazează absolut pe tradiția canonică și ecleziastică și nu are nicio legătură cu 'naționalismul' și alte intervenții 'de sus', așa cum s-a propagat de către unii. Sfânta noastră Biserică respectă pe deplin și în esență libertatea și responsabilitatea fiecărui om, drepturile omului, ale cetățenilor fiecărei țări, 'crezul' religios al credincioșilor tuturor Bisericilor creștine care împărtășesc credința, și se roagă 'pentru pacea întregii lumi'. În final, Sfântul Sinod Permanent declară în...
Continuă
În cadrul sesiunii sale din 11 decembrie 2019, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a publicat următorul comunicat:
„Biserica Greciei a decis în mod liber și fără constrângere să accepte proclamarea autocefaliei Bisericii din Ucraina de către Patriarhia Ecumenică.

Decizia respectivă se bazează absolut pe tradiția canonică și ecleziastică și nu are nicio legătură cu 'naționalismul' și alte intervenții 'de sus', așa cum s-a propagat de către unii.

Sfânta noastră Biserică respectă pe deplin și în esență libertatea și responsabilitatea fiecărui om, drepturile omului, ale cetățenilor fiecărei țări, 'crezul' religios al credincioșilor tuturor Bisericilor creștine care împărtășesc credința, și se roagă 'pentru pacea întregii lumi'.

În final, Sfântul Sinod Permanent declară în mod responsabil că orice opinie contrară, formulare și referință cu privire la subiectul în cauză este inadecvată, neconcordantă și provine în întregime de la 'cel rău'."

13 December 2019

07:22
telegraf Guvernul muntenegrean a înaintat Parlamentului proiectul de lege privind naționalizarea bunurilor Bisericii Ortodoxe, în ciuda petiției semnate de 100.000 de cetățeni.
13 December 2019

07:20

Tradiții din Iarna ASTRA și Târgul de țară la Ignat - 2019

Sibiu, 11.12.2019Tradiții din Iarna ASTRA & Târgul de țară la IgnatMuzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 14-15 decembrie 2019 două programe speciale dedicate sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre Târgul de Țară la Ignat și Tradiții din Iarna ASTRA, inițiative care vor avea loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Cele două programe formează împreună cel mai important weekend din agenda Muzeului ASTRA în perioada sărbătorilor de iarnă.,,La Târgul de Țară la Ignat se vor sacrifica 4 porci din rasa Bazna, una tradițională, românească. Aceștia cântăresc între 160 și 180 de kilograme, iar în cele două zile de eveniment se vor...
Continuă
Sibiu, 11.12.2019
Tradiții din Iarna ASTRA & Târgul de țară la Ignat

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 14-15 decembrie 2019 două programe speciale dedicate sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre Târgul de Țară la Ignat și Tradiții din Iarna ASTRA, inițiative care vor avea loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Cele două programe formează împreună cel mai important weekend din agenda Muzeului ASTRA în perioada sărbătorilor de iarnă.
,,La Târgul de Țară la Ignat se vor sacrifica 4 porci din rasa Bazna, una tradițională, românească. Aceștia cântăresc între 160 și 180 de kilograme, iar în cele două zile de eveniment se vor pregăti în jur de 200 de porții de pomana porcului, dar și preparate emblematice pentru masa de Crăciun, cum sunt cârnații, caltaboșul, jumările, toba și nelipsitul șorici proaspăt.

Aici se vor ilustra toți pașii tradiționali ai Ignatului la români, adică de la pârlitul cu paie al porcului până la prepararea bucatelor tradiționale de sărbători. Scopul celor două programe este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioada sărbătorilor de iarnă”, a declarat dr.George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală Muzeul ASTRA.

Prin programul Tradiţii din Iarna ASTRA, atelierele culinare vor fi însoțite de colindele care vestesc Naşterea Domnului și urează bun venit Noului An, prin diferitele datini şi obiceiuri de iarnă, cuprinse în calendarul popular din această perioadă.

La Muzeul ASTRA vor veni în weekend artiști consacrați ca Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu împreună cu Formația „Crai Nou”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Doinița Sâmbotin, dar și peste 200 de colindători din cinci ansambluri, grupuri și formații.

Program Tradiții din Iarna ASTRA & Târgul de țară la Ignat
Sâmbătă 14 decembrie 2019
Locație: Târgul de Țară
Orele 10.00 – 16.00 Demonstrații culinare dedicate Ignatului
12.00 Concert de colinde susținut de: Colindătorii din Ieud, Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa, Ansamblul vocal instrumental „Țarina”, Grupul Folcloric „Doruri sibiene”, Daniela Carmen Popa, Petra Acker & The Band

Duminică, 15 decembrie 2019
Locație: Târgul de Țară
Orele 10 – 16 Demonstrații culinare dedicate Ignatului
12.00 Concert de colinde susținut de: Colindătorii din Ieud, Ansamblul vocal instrumental „Țarina”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Grupul de Muzică Tradițională Românească JUNII, Doinița Sâmbotin, NICOLAE ȘI TUDOR FURDUI IANCU împreună cu Formația „Crai Nou”

Info text: dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală Muzeul ASTRA
13 December 2019

07:08
telegraf Vineri, 13 decembrie 2019, ora 18:00, Librăria Sophia vă invită la o nouă lansare de carte: Cartea pentru bărbați, de ieromonah Savatie Baștovoi

Invitat:
Ieromonah Savatie Baștovoi

13 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 13.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest
 • Sf. Muceniță Lucia fecioara
 • Sf. Cuvios Arsenie din Latros
 • Sf. Arie
 • Sf. Ierarh Dosoftei al Moldovei
 • Sf. Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei
 • Sf. Gherman din Alaska
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
13 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 12.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sf. Cuvios Spiridon, făcătorul de minuni
 • Sf. Mucenic Sinei
 • Sf. Mucenic Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului
 • Sf. Cuvioși Amonata și Antu
 • Sf.Sfințit Mucenic Iuvenalie din Alaska și cei împreună cu dânsul
 • Sf. Strămoși
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
12 December 2019

09:00

Monahii Mânăstirii atonite Simonos Petras și-au cerut iertare în fața Sfântului Ieronim, recent canonizat

Așa după cum am anunțat recent în paginile noastre, Ieromonahul Ieronim din Simonos Petras, care a fost egumen al mănăstirii atonite între 1920 și 1931 și s-a mutat la Domnul pe 7 ianuarie 1957, a fost recent canonizat de Patriarhia Ecumenică.Pentru a comemora evenimentul, o ceremonie a fost organizată in sfânta mânastire amintită mai sus, cu participarea întregii comunități monahale și în prezența altor călugări atoniți, în cadrul căreia capul sfântului, împreună cu alte sfinte moaște ale acestuia și cu icoana sa, au fost mutate din capela Sfânta Maria Magdalena, unde fuseseră așezate de către Egumenul Eimilianos, căruia pomenirea să-i fie veșnică, în biserica mănăstirii.În centrul bisericii, sfântul cap a fost așezat spre închinarea comunității de către egumen, Arhimandritu...
Continuă

Așa după cum am anunțat recent în paginile noastre, Ieromonahul Ieronim din Simonos Petras, care a fost egumen al mănăstirii atonite între 1920 și 1931 și s-a mutat la Domnul pe 7 ianuarie 1957, a fost recent canonizat de Patriarhia Ecumenică.

Pentru a comemora evenimentul, o ceremonie a fost organizată in sfânta mânastire amintită mai sus, cu participarea întregii comunități monahale și în prezența altor călugări atoniți, în cadrul căreia capul sfântului, împreună cu alte sfinte moaște ale acestuia și cu icoana sa, au fost mutate din capela Sfânta Maria Magdalena, unde fuseseră așezate de către Egumenul Eimilianos, căruia pomenirea să-i fie veșnică, în biserica mănăstirii.

În centrul bisericii, sfântul cap a fost așezat spre închinarea comunității de către egumen, Arhimandritul Elisei, în timp ce celelalte sfinte moaște ale sfântului au fost așezate simbolic pe Tronul starețului. Acest act făcut de comunitatea actuala a marcat cererea de iertare și restabilirea nedreptății care a fost comisă împotriva sfântului de către membrii comunității mânăstirii, la acea vreme.

A urmat o doxologie cu Vecernie, în timpul căreia a fost cântată slujba scrisa de imnograful mănăstirii, Ieromonahul Atanasie. În ziua următoare, au fost oficiate Utrenia și Sfqnta Liturghie prezidată de Arhimandritul Elisei care, cu această ocazie, a purtat veșmintele liturgice ale sfântului, ca binecuvântare.

Comunitatea a trimis o scrisoare către Patriarhul Bartolomeu, pentru a-și exprima recunoștința privind canonizarea sfântului de către Patriarhia Ecumenică. Slujbe în cinstea sfântului au fost oficiate, de asemenea, și la metocul mănăstirii, din suburbiile Atenei, unde sfântul Ieronim a viețuit 26 de ani și s-a mutat la Domnul.
11 December 2019

08:42

Dacă le pasă cu adevărat de unitatea Bisericii, să-și pună pe ei haina smereniei și a împăcării și să se întâlnească toți la Ierusalim!

Mitropolitul Timotei de Bostra, exarh al Sfântului Mormânt în Cipru, a făcut următoarea afirmație privind întâlnirea Primaților propusă de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului:„Nu ar fi pentru prima dată când Alexandria, Antiohia și Ierusalimul se întâlnesc în Orașul Sfânt, pentru chestiuni de cea mai mare importanță pentru Biserică! După Sinodul de la Ferrara-Florența, cei trei Primați s-au întâlnit la Ierusalim și au condamnat semnarea unirii [cu Roma, de către Patriarhia de Constantinopol]. Să nu uităm că Biserica din Ierusalim a fost centrul în care Sfinții Apostoli s-au întors din misiunile lor în rândul neamurilor, pentru a discuta problemele apărute în rândul păgânilor, iar aici, în Ierusalim, au decis măsurile care trebuiau luate. În mod firesc, istoric, centrul a fost ...
Continuă
Mitropolitul Timotei de Bostra, exarh al Sfântului Mormânt în Cipru, a făcut următoarea afirmație privind întâlnirea Primaților propusă de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului:
„Nu ar fi pentru prima dată când Alexandria, Antiohia și Ierusalimul se întâlnesc în Orașul Sfânt, pentru chestiuni de cea mai mare importanță pentru Biserică! După Sinodul de la Ferrara-Florența, cei trei Primați s-au întâlnit la Ierusalim și au condamnat semnarea unirii [cu Roma, de către Patriarhia de Constantinopol].

Să nu uităm că Biserica din Ierusalim a fost centrul în care Sfinții Apostoli s-au întors din misiunile lor în rândul neamurilor, pentru a discuta problemele apărute în rândul păgânilor, iar aici, în Ierusalim, au decis măsurile care trebuiau luate.

În mod firesc, istoric, centrul a fost transferat acolo unde se afla puterea politică. Mai întâi la Roma, apoi la Constantinopol, motiv pentru care Moscova reclamă astăzi un astfel de loc. Orașul Sfânt a rămas, însă, în conștiința creștinilor 'Catedrala Împăratului Hristos', așa cum se consemnează în Faptele Sinoadelor Ecumenice, iar Biserica Sionului s-a bucurat de respectul tuturor Bisericilor, ale Primaților, ca fiind fără îndoială 'Maica tuturor Bisericilor'.

Bisericile locale de astăzi, din cauza impasului creat în Ortodoxie pe marginea chestiunii ucrainene și care experimentează deja o tristă schismă ar trebui, dacă le pasă cu adevărat de unitatea Bisericii, ceea ce reprezintă o problemă majoră în viețile și acțiunile succesorilor Apostolilor - ca toți să fie una - să lase deoparte interesele și privilegiile lor de origine lumească și să pună haina smereniei și împăcării, pentru a se reuni, cu ocazia raportului Patriarhului Ierusalimului, Teofil. Și asta, pentru a delibera în Duhul Sfânt, după multă rugăciune, pentru a găsi o soluție la problema care divide Biserica lui Hristos, pentru a restabili unitatea ortodocșilor."
11 December 2019

12:51
telegraf

Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.

15 February 2019

08:28

Mass-media trebuie să înceteze să sporească isteria unuia împotriva celuilalt

Protopopul Nicolae Danilievici, vicepreședinte al Departamentului de Probleme Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului, de sub Patriarhia Rusă, a cerut încetarea retoricii agresive în relațiile dintre Rusia și Ucraina. „Între membrii Bisericii țărilor noastre, nu există tensiune, conflictul există doar între politicieni și state. În opinia mea, s-ar putea începe o reconciliere prin 'lumea informațiilor'. Mass-media trebuie să înceteze să sporească isteria unuia împotriva celuilalt. Trebuie să abandonăm punctele de vedere și declarațiile radicale de ambele părți", a spus Protopopul, într-un interviu acordat publicației „Apostrof", citată de Interfax.Potrivit Părintelui Nicolae, Biserica și preoții trebuie să facă apel la pace și împăcare, nu la...
Continuă
Protopopul Nicolae Danilievici, vicepreședinte al Departamentului de Probleme Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului, de sub Patriarhia Rusă, a cerut încetarea retoricii agresive în relațiile dintre Rusia și Ucraina.
„Între membrii Bisericii țărilor noastre, nu există tensiune, conflictul există doar între politicieni și state. În opinia mea, s-ar putea începe o reconciliere prin 'lumea informațiilor'. Mass-media trebuie să înceteze să sporească isteria unuia împotriva celuilalt. Trebuie să abandonăm punctele de vedere și declarațiile radicale de ambele părți", a spus Protopopul, într-un interviu acordat publicației „Apostrof", citată de Interfax.

Potrivit Părintelui Nicolae, Biserica și preoții trebuie să facă apel la pace și împăcare, nu la război și confruntare. „Aceasta este ceea ce stă scris în Evanghelie. Asta încercăm să facem", a spus Protopopul, care a menționat că Biserica Ortodoxă din Ucraina este adesea acuzată că ar vrea 'să fie cu Moscova', pentru a susține interesele Rusiei, 'Lumea rusă' etc.

„Nu este așa, este fals. După cum a spus Mitropolitul Onufrie, când i s-a pus o întrebare similară: „Nu construim o lume rusă, ci construim lumea lui Dumnezeu”, a spus Părintele Nicolae. El a invitat la amintirea faptului că Biserica este separată de stat, atât de cel ucrainean, cât si de cele rus și american.

„Biserica trebuie să se afle în afara politicii. De asemenea, pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina, ceea ce este important nu sunt nici Moscova, nici problemele politice, ci problemele ecleziale, aspectele păstrării ordinii canonice în Biserică. Trebuie să înțelegeți și să separați aceste lucruri", a spus el.
11 December 2019

08:17
telegraf Peste 25.000 de credincioși din Eparhiile de Vinița și Tulyn au făcut apel la Președintele ucrainean Zelinsky pentru a pune capăt persecutării Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.
11 December 2019

12:13
telegraf

DECIZIE EXTRAORDINARĂ a Consiliului European pentru Turism și Comerț: 2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION. Mai multe puteți citi la adresa.

15 February 2019

08:14
telegraf Călugării din Mânăstirea Dečani din Kosovo s-au deplasat în Durrës și Tirana, pe 2 decembrie 2019, pentru a oferi asistență victimelor recentului cutremur din Albania.
11 December 2019

07:24

Tradiții din Iarna - ASTRA 2019: Grupul de Muzică Tradițională Românească Junii, condus de Cosmin Verde, a colindat în Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Nou Român

Tradiții din Iarna ASTRAMuzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, a organizat în perioada 7-8 decembrie 2019 două acțiuni speciale dedicate sărbătorilor de iarnă din cadrul programului Tradiții din iarna ASTRA. Acestea au avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului și la Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa” din Nou Român.,,Scopul programului este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioadasărbătorilor de iarnă, trezindu-le amintirile și gusturile copilăriei sau oferind experiențe noi celor mici care vor putea simți atmosfera din satul de altădată cu tradiții, obiceiuri, colinde. În ideea în care Muzeul ASTRA este un ...
Continuă
Tradiții din Iarna ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial Lăcașuri Ortodoxe, a organizat în perioada 7-8 decembrie 2019 două acțiuni speciale dedicate sărbătorilor de iarnă din cadrul programului Tradiții din iarna ASTRA. Acestea au avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului și la Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa” din Nou Român.
,,Scopul programului este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioada
sărbătorilor de iarnă, trezindu-le amintirile și gusturile copilăriei sau oferind experiențe noi celor mici care vor putea simți atmosfera din satul de altădată cu tradiții, obiceiuri, colinde. În ideea în care Muzeul ASTRA este un pol al culturii și al multoculturalității, anul acesta avem ca oaspeți un grup de dansatori veniți chiar din Ibiza, Spania.”, a declarat dr.George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală Muzeul ASTRA
Repere din program
Sâmbătă, 7 decembrie 2019, începând cu orele 12, a avut loc în zona Târgului de țară din Muzeul în aer liber un spectacol în cadrul căruia vizitatorii au avut ocazia de a intra în
atmosfera anotimpului rece prin colindele culese și interpretate de elevi ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, coordonați de doamna Mariana Anghel. Spectacolul a fost
completat de dansurile românești ale Ansamblului Folcloric „Purtata Secașelor” din
Miercurea Sibiului și de dansurile tradiționale spaniole ale grupului Colla de Balansat din
Sant Miquel de Balansat, Ibiza, Spania.
Duminică, 8 decembrie 2019, începând cu orele 11.00 păstrătorii de tradiții ai Grupului de
Muzică Tradițională Românească Junii condus de Cosmin Verde au colindat în biserica
Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Nou Român. Apoi, împreună cu toată lumea, localnici, invitaţi şi vizitatori, s-au îndreptat pe ulițele satului înspre Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa”. Aici, atmosfera bătrânului conac a fost animată prin colinde românești și o degustare de produse tradiționale locale.
Muzeul ASTRA împreună cu Asociația Clubul Sportiv CAB Sport, organizator al Night Cross Challenge și Duathlon Challenge, au împărțit daruri copiilor colindători.

Info text: dr.George Tomegea, șef secție Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie
Experimentală Muzeul ASTRA


11 December 2019

07:16

Treizeci de ani de la Revoluţie...

   Treizeci de ani de la Revoluţie...               La sfârşitul acestui an – 2019, vom comemora, rotund, treizeci de ani de la Revoluţia din decembrie 1989!...             Altfel spus, ne aflăm, deja, la 30 de ani după jertfa sângeroasă a tinerilor noştrii români!...             Da, treizeci de ani, mult, puţin, Dumnezeu ştie, de când unii au murit pentru ca alţii să (re)învieze, căci ei au murit ca noi să fim liberi, pentru că ei chiar au crezut „că vom muri şi vom fi liberi!...”             Va să zică, am intrat, iată, in anul al treizecelea de la...
Continuă
  

Treizeci de ani de la Revoluţie...

 

            La sfârşitul acestui an – 2019, vom comemora, rotund, treizeci de ani de la Revoluţia din decembrie 1989!...

            Altfel spus, ne aflăm, deja, la 30 de ani după jertfa sângeroasă a tinerilor noştrii români!...

            Da, treizeci de ani, mult, puţin, Dumnezeu ştie, de când unii au murit pentru ca alţii să (re)învieze, căci ei au murit ca noi să fim liberi, pentru că ei chiar au crezut „că vom muri şi vom fi liberi!...”

            Va să zică, am intrat, iată, in anul al treizecelea de la Revoluţia noastră din decembrie 89!...

            Da, am parcurs toţi aceşti ani, cu bune şi cu rele, cu frumoase şi cu grele!...

            Altfel spus, 22 Decembrie 1989 a însemnat sfârșitul regimului comunist în România. S-au scurs 30 de ani de atunci, răstimp în care s-a pus în permanență în discuție dacă „A fost sau nu a fost” cu adevărat o revoluție în Decembrie 1989. Răspunsul este unul simplu și singurul: Da, în decembrie 1989 a avut loc Revoluția care a schimbat sistemul social impus cu peste cinci decenii în urmă de trupele sovietice.

            La 22 Decembrie 1989 s-a scos pumnul ori căluşul din gura populației îndelung persecutate, s-a pus capăt unor experimente sociale care au marcat întreaga Românie, cum ar fi, de pildă: instaurarea regimului totalitar şi a politicii dictatoriale a cuplului prezidenţial, ceauşist, cenzura ideologică, marxistă şi ateistă, raționalizarea alimentară și cea energetică.

            Tot acum a încetat procesul de industrializare și a economiei centralizate și planificate. S-a încheiat procesul de sistematizare a satelor şi multe altele!...

            A fost oprit proiectul de sistematizare al centrului Bucureștiului, proces care a produs o ireversibilă modificare a aspectului orașului, cât și pierderea pentru totdeauna a unor monumente istorice, cum ar fi, bunăoară, Ansambul Monahal – Mănăstirea Văcăreşti și a unui model de locuire urban.

            Cu alte cuvinte, 22 Decembrie 1989 a însemnat revenirea României la sistemul social de tip capitalist, al încercării unei normalități politice, a restabilirii dreptului de proprietate, a creării structurilor politice și economice menite să asigure libertatea și prosperitatea populației, atât cât s-a putut ori s-a reuşit!...

            Schimbarea de sistem intervenită în Europa Central - Orientală și de Sud - Est a fost respinsă de către Nicolae Ceaușescu, motiv pentru care Revoluția decembristă a debutat cu o replică violentă a autorităților, soldată cu arestări, morți și răniți!...

            În altă ordine de idei, astăzi, la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, încercăm o aducere aminte a acelor evenimente și motivele care au dus la acestea cât și o examinare a parcursului societății românești postedecembriste.

            Căci, uneori sau, chiar deseori, rătăciţi în tihna şi pacea libertăţii, privim la cei morţi în Decembrie 1989 fără a mai avea putere să înţelegem jertfa lor. Libertatea şi bunăstarea au ofilit în noi floarea curajului de acum 30 de ani.

            Devenind, în acest fel, nişte sărmane marionete, am ajuns, practic, personajele unui teatru al absurdului, care constituie falsa democraţie post - decembristă.

            Adică, deşi ne credem vii, noi suntem, de fapt, morţi!...

            Ei, morţii din Decembrie 1989 sunt, în fond, cei vii, cei mântuiţi!…

            Drept urmare, în aceste clipe sau momente, eu unul nu pot să fac altceva decât să le aduc: deosebită cinste, aleasă gratitudine, adâncă recunoştinţă şi profundă preţuire lor, tuturor!...

            În ce ne priveşte pe noi, cum remarcam şi în rândurile anterioare, Dumnezeu cu mila ori, mila lui Dumnezeu în toate, suntem, cel puţin, tot cam aceeaşi: la fel de epigoni şi de impostori, la fel de lacomi şi de hrăpăreţi, mai correct spus, la fel de ahtiaţi, dacă nu chiar mai abitir, după câştig rapid şi îmbogăţire nechibzuită, la fel de mândri şi de orgolioşi, de egoişti şi de trufaşi, de ţăfnoşi şi de preţioşi, precum şi tare ipocriţi sau făţarnici!...

            Prin urmare, nimic nou sub soare, doar, “alte măşti, aceeaşi piesă!...”

            Mie, unul, îmi pare, deci, foarte rău, că progresele reale, concrete, veritabile, adevărate şi profunde, merg foarte încet, evoluăm tare lent, în ritmul melcului, din toate punctele de vedere!...

            De aceea, astfel stând lucrurile, eu, personal, îi rog pe ei, pe eroii, martirii şi mucenicii noştrii, să ne ierte, fiindcă nu ştiu în ce măsură am fost ori suntem vrednici de (toată) această jertfa a lor, altfel bine primită de Dumnezeu – Preabunul şi Preamilostivul!...

            De asemenea, reflectând şi meditând, acum, în acest an comemorativ, la tot ce am dobândit în urma acestei mişcări/revolte populare, vom constata că am obţinut libertatea de care nu ştim a ne bucura îndeajuns, şansa, oportunitatea şi bogăţia de care nu ne putem folosi în mod suficient şi, eficient, deschiderea şi receptivitatea de care nu ştim să profităm într-un fel anume, complet şi concret, şi, tot aşa, mai departe!...

            Cu alte cuvinte, datorită micimii noastre sufleteşti ne rezumăm la fapte, lucruri şi proiecte mici, sau la planuri, fie doar pe hârtie, fie începute totuşi, dar, niciodată terminate sau finalizate!...

            Aşadar, dincolo de toate acestea, este nevoie de o schimbare, adâncă şi (de) modificare, profundă şi radicală, care să plece, să pornească de la fiecare dintre noi, altminteri, jertfa compatrioţilor noştrii din decembrie 89, va rămâne una fără scopul/obiectivul urmărit şi finalitatea dorită de către noi toţi, inclusive, sau, îndeosebi, de către ei, fără atingerea idealului la care (să) aspirăm într-un suflet comun, acela al întrării şi (con)vieţuirii, cu adevărat, într-o lume, realmente şi totalmente nouă!...

            Însă, pentru a nu aluneca ori cădea în pesimism accentuat sau patetism derizoriu, tind să cred că am învăţat totuşi câte ceva din toate aceste vremuri, momente şi evenimente perindate şi parcurse în toţi aceşti treizeci de ani, cel puţin unii dintre fiii acestui neam şi popor!...

            Totodată, vreau să cred că, dincolo de toate cele enunţate sau invocate mai sus, am ajuns şi la o maturitate nu doar la o saţietate, că am dobândit/obţinut şi, chiar, cultivat câteva repere, principii, valori şi virtuţi, cum ar fi: al selecţiei, competiţiei, eficienţei şi exigenţei, corectitudinii, onoarei, onestităţii, fermităţii şi demnităţii!...  

            Măcar, aşa, câte puţin din fiecare!...

            Şi, cu toate acestea, mai este, încă, mult loc pentru mult bine, în ţara această!...

            De aceea, Dumnezeu – Multrăbdotorul şi Multîngăduitorul, să ne stea, să ne fie alături, pentru a ne bucura, cu toţi, împreună şi dimpreună!...

            Iar pentru ei, pentru eroii noştrii, să ne rugăm, permanent, neîntrerupt şi neîncetat, ca Dunnezeu să-i ierte şi să-i odihnească, cu Drepţii şi cu Sfinţii Săi!...

            Veşnică să le fie amintirea, recunoştinţa, preţuirea şi pomenirea! Amin!...


Stelian Gombos
11 December 2019

07:09

Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești - E vremea colindelor

Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”,ediția a IV-a Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași se va desfășura Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”, ajuns la ediția a IV-a. Anul acesta la festival vor concura elevi de la diferite instituții de învățământ ieșene: Palatul Copiilor Iași,Școala Gimnazială Specială ”C. Păunescu” Iași, Liceul Tehnologic Special ”V. Pavelcu” Iași, Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași, Colegiul Tehnic ”I. C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic ”M. Costin” Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Gimnazială Costuleni, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială Heleșteni, Școala Gimnazială...
Continuă
Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”,
ediția a IV-a

 
Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași se va desfășura Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”, ajuns la ediția a IV-a. Anul acesta la festival vor concura elevi de la diferite instituții de învățământ ieșene: Palatul Copiilor Iași,
Școala Gimnazială Specială ”C. Păunescu” Iași, Liceul Tehnologic Special ”V. Pavelcu” Iași, Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași, Colegiul Tehnic ”I. C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic ”M. Costin” Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Gimnazială Costuleni, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială Heleșteni, Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Gimnazială Moțca,
Școala Gimnazială Cucuteni, Școala Gimnazială Hărmăneștii Vechi, Școala Gimnazială Gâștești, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa.
Festivalul-Concurs de colinde tradiționale „E vremea colindelor!” s-a desfășurat până în prezent, la nivel local, în satul Ruginoasa, timp de trei ediții, coordonat fiind de către cadrele didactice Ana-Maria Bodai (Religie-cult ortodox), Maria Nicoleta Rotariu (Limba și literatura română) de la Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza Ruginoasa” și Marinela Ursache (Religie- cult ortodox) de la Școala Profesională Tătăruși, în pateneriat cu Părintele Paroh Nicușor Olariu de la Biserica”Adormirea Maicii Domnului” - Ruginoasa și Părintele Paroh Petru Ursache de la Biserica ”Sfântul Nicolae”- Tătăruși.
”Scopul acestui tip de concurs este acela de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, transmiterea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a favoriza un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. În acest an, ediția a IV-a a Festivalului-Concurs va avea onoarea de a fi găzduită de către Biserica Toma Cozma Iași. Adresăm cu această ocazie, mulțumirile noastre Părintelui Paroh Mihai Mărgineanu”, a declarat Ana-Maria Bodai, Profesor de Religie-cult ortodox și unul dintre coordonatorii proiectului.

”Am primit cu drag propunerea și am semnat Acordul de Parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează Sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul îi va așeza în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele și-au redobândit meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social.”- a specificat Părintele
Mihai Mărgineanu, Paroh la Biserica Toma Cozma din Iași.

Comisia de jurizare va fi compusă din membri avizați în domeniul muzicii bisericești, asigurându-i-se Festivalului-Concurs de colinde obiectivitatea și transparența impusă de regulamentul proiectului educațional.

Preot Paroh Mihai Mărgineanu
11 December 2019

07:03

Curs gratuit de Colinde la Biserica Toma Cozma din Iaşi (ediția a XVI-a)

Va invitam cu drag la evenimentele de la Biserica Toma Cozma:*Festival-Concurs de Colinde (14 decembrie), *Curs gratuit de colinde (in desfasurare in prezent),*Concert Colinde - copii care au absovit Cursul gratuit de Colinde (19 decembrie)Curs gratuit de Colinde la Biserica Toma Cozma din Iaşiediția a XVI-aȘi în acest an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare, la Parohia Toma Cozma s-a reluat Cursul gratuit de Colinde. Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca formator pe domnul Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Toma Cozma.”Este un timp al bucuriei, în care ne pregătim și pe care dorim ca tinerii, copiii, dar și familiile acestora, să îl trăiască autentic. Acesta este scopul central al acestor manifestări: transmite...
Continuă
Va invitam cu drag la evenimentele de la Biserica Toma Cozma:
*Festival-Concurs de Colinde (14 decembrie),
*Curs gratuit de colinde (in desfasurare in prezent),
*Concert Colinde - copii care au absovit Cursul gratuit de Colinde (19 decembrie)

Curs gratuit de Colinde la Biserica Toma Cozma din Iaşi
ediția a XVI-a

Și în acest an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare, la Parohia Toma Cozma s-a reluat Cursul gratuit de Colinde. Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca formator pe domnul Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Toma Cozma.
”Este un timp al bucuriei, în care ne pregătim și pe care dorim ca tinerii, copiii, dar și familiile acestora, să îl trăiască autentic. Acesta este scopul central al acestor manifestări: transmiterea mai departe a bucuriei trăirii credinței și tradițiilor noastre strămoșești. Personal îndrăgesc foarte mult un colind cu ale sale versuri, care mă înveselesc: «Dacă-n fiecare zi, Crăciunul ar veni, Mai buni poate am fi.» - Aceasta doresc și eu tuturor!”, a specificat Vasilica Onofrei, voluntar specialist relații publice.
„Cu inimi pline de bucurie ne-am întâlnit și anul acesta pentru a învăța, aprofunda și pentru a transmite mai departe tinerilor învățăcei colindele tradiționale, vestind astfel Nașterea Domnului. Este poate perioada cea mai frumoasă a anului, care ne îndeamnă să ne amintim ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare, cu atât mai mult cu cât în fiecare dintre noi cred că există un moment al copilăriei care ne-a rămas adânc în suflet, un crâmpei de amintire ce ne umple de bunătate și de dragoste. Aduc mulțumiri Părintelui Paroh, echipei de proiect, micilor colindători, dar și părinților, împreună cu care
pregătim Concertul de Crăciun.”, a arătat domnul Ionuț Andrei Bodai, coordonatorul colindătorilor.
„Colindul sfânt și bun ne umple de bucurie casele și inimile la marea sărbătoare a Nașterii Domnului. E modul prin care ne împărtășim trăirea creștină, înțelesurile tainice și emoția revederii cu copiii noștri, pe care, în calitate de colindători, îi vedem ca «frați» ai Pruncului Iisus. Ceea ce urmărim prin acest Curs gratuit de Colinde, adresat deopotrivă copiilor, dar și părinților, este să promovăm frumusețea sărbătorii trăite în ambientul familiei, în mijlocul căreia coboară Domnul Hristos și Maica Sfântă, îngerii, păstorii și magii, sporind lumina din priviri și seninul de pe chipuri.”, a afirmat Părintele Paroh Mihai Mărgineanu.
Cursul gratuit de învăţare a colindelor se va încheia cu tradiţionalul Concert de Colinde, ”Să ne bucurăm de Domnul!” susținut de cursanți, joi, 19 decembrie, ora 18.00, la Biserica Toma Cozma.

Intrarea va fi liberă pentru publicul larg, iar cine dorește va putea cunoaște mai multe dintre activitățile sociale și proiectele filantropice pe care Biserica le organizează în preajma sărbătorii Nașterii Domnului.

Preot Paroh Mihai Mărgineanu
11 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 11.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios Daniil Stâlpnicul
 • Sf. Cuvios Luca cel Nou Stâlpnicul
 • Sf. Mucenici Achepsei și Aitala
 • Sf. Mucenic Varsava
 • Sf. Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian și Sf. Muceniță Vevea
 • Sf. Cuvios Leontie cel din Ahaia
 • Sf. Damasus, episcopul Romei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
11 December 2019

13:20

Despre pericolul substituirii Bisericii lui Hristos

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a întâlnit pe 6 decembrie 2019, sub președinția Mitropolitului Onufrie al Kievului. Cu acea ocazie, a fost emisă următoarea declarație:"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, după ce a deliberat despre cele mai noi evoluții în domeniul relațiilor inter-ortodoxe, afirmă:1. Suntem nevoiți să notăm că din cauza acțiunilor anticanonice ale Patriarhiei Constantinopolului, din Ucraina și, de asemenea, a intrării în comuniune a Primaților Bisericilor din Grecia și Alexandriei cu „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, situația schismatică din lumea ortodoxă s-a deteriorat vizibil, iar diviziunea dintre Bisericile Ortodoxe locale s-a adâncit nu numai administrativ, ci și spiritual, adică la nivelul comuniunii sacramentale.2. A devenit clar că ace...
Continuă
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a întâlnit pe 6 decembrie 2019, sub președinția Mitropolitului Onufrie al Kievului. Cu acea ocazie, a fost emisă următoarea declarație:

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, după ce a deliberat despre cele mai noi evoluții în domeniul relațiilor inter-ortodoxe, afirmă:

1. Suntem nevoiți să notăm că din cauza acțiunilor anticanonice ale Patriarhiei Constantinopolului, din Ucraina și, de asemenea, a intrării în comuniune a Primaților Bisericilor din Grecia și Alexandriei cu „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, situația schismatică din lumea ortodoxă s-a deteriorat vizibil, iar diviziunea dintre Bisericile Ortodoxe locale s-a adâncit nu numai administrativ, ci și spiritual, adică la nivelul comuniunii sacramentale.

2. A devenit clar că această criză nu este doar problema relațiilor bilaterale dintre Patriarhia de Constantinopol și Moscova, ci că privește întreaga Ortodoxie mondială, și anume toate Bisericile Ortodoxe locale, deoarece criza distruge însăși fundamentele vieții și misiunii Bisericii lui Hristos. Această problemă nu este administrativă, ci ecleziologică. S-a dezvoltat o nouă concepție privind supremația Patriarhului Constantinopolului, ca „Primul fără Egal” în Ortodoxia mondială, pe care Biserica Ortodoxă nu a cunoscut-o niciodată și care constituie, de facto, încălcarea principiului sinodalității Bisericii și consecința unei concepții eronate asupra naturii Bisericii în general, precum și a rolului unei Biserici locale individuale în trupul Bisericii lui Hristos în special. În plus, Patriarhia Constantinopolului a început să primească în coslujire persoane care nu au rang de preot, ceea ce constituie o blasfemie și o profanare a Euharistiei.

3. Având în vedere acest lucru, încetarea de către Biserica Ortodoxă Ucraineană a comuniunii euharistice cu Patriarhia Constantinopolului și cu Bisericile și ierarhii care i-au recunoscut pe schismatici nu constituie un abuz asupra Euharistiei, sau cu atât mai mult un șantaj prin Euharistie, așa cum susțin unii oameni, ci, dimpotrivă, protejarea Euharistiei și păstrarea purității și integrității canonice și spirituale a Bisericii. Într-adevăr, Domnul nostru Iisus Hristos, așa cum a scris Sfântul Apostol Pavel, „după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt, și ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană." (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 5, 25-27).

4. Tocmai din aceste motive, este o minciună și o manipulare să acuzi Biserica Ortodoxă din Ucraina că se presupune că se îndreaptă spre autoizolare prin încetarea comuniunii euharistice cu cei care au intrat în comuniune cu schismaticii nepocăiți. În realitate, apărăm puritatea tradiției canonice a Bisericii, apărăm Biserica, împotriva blasfemiei. În caz contrar, dacă persoanele care nu au hirotonie legitimă sunt admise să slujească, dacă partea schismatică este proclamată Biserică, în timp ce adevărata Biserică a lui Hristos este ignorată sau numită „schismatică”, atunci apare pericolul de substituire a Bisericii. Mai mult, prin astfel de acte anti-ecleziale granița dintre Biserică și schismatici este ștearsă. Rezultatul este crearea unei noi „Biserici” întemeiate de oameni, în locul celei pe care Domnul nostru Iisus Hristos a dobândit-o prin propriul Său sânge (conform Faptele Sfinţilor Apostoli 20, 28).

5. Unul dintre principiile de bază ale dreptului canonic al Bisericii Ortodoxe este acela că cel care intră în comuniune euharistică cu cel care este excomunicat, se excomunică din comuniunea Bisericii. În acest sens, venirea în comuniune a unora dintre Bisericile locale, cu oameni schismatici din alte Biserici locale, care nu s-au pocăit și nu au o preoție reală, naște automat întrebarea: faptul că rămân în comuniune euharistică cu schismaticii, nu constituie participarea lor la acest păcat și la călcarea principiului canonic mai sus menționat?

6. Considerăm că singura cale de ieșire din această criză este discuția pentru conciliere pan-ortodoxă și soluționarea tuturor acestor probleme. Conștienți de dificultatea convocării acestei reuniuni pan-ortodoxe, nu vedem nicio altă ieșire din această situație de criză. De asemenea, salutăm inițiativa Patriarhul Orașului Sfânt al Ierusalimului și al întregii Palestine, Teofil al III-lea, de convocare a unei întâlniri pan-ortodoxe în Iordania. În zilele grele ale istoriei Bisericii noastre, Patriarhia Ierusalimului ne-a ajutat deja când, în 1620, Patriarhul Teofan al Ierusalimului a restabilit ierarhia ortodoxă pentru a-i înlocui pe cei trecuți la unire [cu Roma], sub presiunea puterii polono-lituaniene. Susținem, mulțumim și așteptăm să primim cu nerăbdare astfel de apeluri din partea Primaților și ierarhilor celorlalte Biserici locale, pentru o întâlnire pan-ortodoxă, aceste apeluri fiind auzite din ce în ce mai puternic în ultima vreme.

7. Observăm că, din păcate, factorii geopolitici și politici au început să intervină masiv în viața Ortodoxiei mondiale. Drept urmare, Bisericile locale individuale au început să ia deciziile lor bisericești sub influența acestor factori, sfidând canoanele și tradiția seculară a Bisericii. Înțelegem că fiecare Biserică locală slujește unuia sau altui stat și, uneori, chiar și mai multora dintre ele. Adesea, asemenea oameni ortodocși sunt astfel strâns legați atât de propriul stat, cât și de Biserica locală. Cu toate acestea, cea mai profundă convingere a noastră este că fiecare Biserică Ortodoxă, în slujirea sa față de Dumnezeu, trebuie să se pună mai presus de limitele și de interesele naționale, de stat sau politice, și să nu se supună presiunilor externe, amintind că Împărăția lui Dumnezeu pe care o predicăm nu este din această lume. Dacă fiecare Biserică locală se asociază exclusiv intereselor statului său, Ortodoxia mondială nu poate fi una, știind că uneori statele sunt în conflict sau în război între ele, dar Biserica trebuie să păstreze unitatea și împăcarea oamenilor, nu să devina parte sau mijloc de confruntare. Ne exprimăm speranța că sfânta Biserică Ortodoxă, cu ajutorul lui Dumnezeu, va găsi puterea de a depăși aceste provocări și de a-și menține unitatea, înaltându-se dincolo de granițele și interesele naționale și de stat, pentru că în Hristos este nu există nici elin, nici evreu... nici barbar, nici scit... ci toate şi întru toţi Hristos.  (Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel 3, 11).

8. Ne adresăm arhiereilor, păstorilor, călugărilor și călugărițelor, precum și laicilor Bisericii noastre Ortodoxe Ucrainene. Dragi episcopi, părinți, frați și surori! Toate acestea nu s-au întâmplat în afara Providenței Divine și tocmai în Ucraina și în Biserica noastră, în cadrul Ortodoxiei mondiale, trasându-se astăzi granița dintre Biserică și schismă. În această situație, trebuie să păstrăm puritatea structurii și doctrinei canonice a Bisericii. Suntem speriați de auto-izolare. Dar atunci când trăim cu adevărata credință, nu poate exista autoizolare, după cum exprima Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, de binecuvântată amintire, Vladimir: „Cu Hristos, nu există autoizolare. De fapt, astăzi, Biserica noastră Ortodoxă Ucraineană, prin diferite încercări, apără unitatea întregii Ortodoxii mondiale. Nu vă fie frică! Sunteți în adevărata Biserică! Iubiți Biserica, păstrați-vă Biserica și pe voi în ea, pentru că prin ea Domnul ne mântuiește. Și lăsați orice altceva în voia lui Dumnezeu. Amintiți-vă că nu oamenii conduc Biserica, ci Domnul Însuși. Rugați-vă ca Domnul, prin Duhul Său Sfânt, să îndrepte toate greșelile omenești, să ne curețe de orice întinăciune și să ne mântuiască sufletele."
10 December 2019

11:57

Arhimandritul Efrem din Arizona s-a mutat la Domnul, la vârsta de 91 de ani

Arhimandritul Efrem din Arizona s-a mutat la Domnul, la vârsta de 91 de ani. Geronda Efrem (cunoscut în mod obișnuit ca Efrem și, în lume, ca Ioannis Moraitis) a fost Arhimandrit și Egumen al Mănăstirii Filoteu de pe Muntele Athos.A fost ucenic al lui Iosif Isihastul, de pe Muntele Athos, și a trăit în ascultare monahală sub Părintele său duhovnicesc timp de 12 ani, până la odihnirea bătrânului său, în 1959, în Împărăția lui Dumnezeu. Efrem a întemeiat 18 mănăstiri de călugări și de maici, în America. A viețuit în Arizona, la Mănăstirea Ortodoxă Greacă "Sfântul Antonie".
Continuă
Arhimandritul Efrem din Arizona s-a mutat la Domnul, la vârsta de 91 de ani.

Geronda Efrem (cunoscut în mod obișnuit ca Efrem și, în lume, ca Ioannis Moraitis) a fost Arhimandrit și Egumen al Mănăstirii Filoteu de pe Muntele Athos.

A fost ucenic al lui Iosif Isihastul, de pe Muntele Athos, și a trăit în ascultare monahală sub Părintele său duhovnicesc timp de 12 ani, până la odihnirea bătrânului său, în 1959, în Împărăția lui Dumnezeu.

Efrem a întemeiat 18 mănăstiri de călugări și de maici, în America. A viețuit în Arizona, la Mănăstirea Ortodoxă Greacă "Sfântul Antonie".
10 December 2019

11:47

Poziția Patriarhiei Antiohiei în ceea ce privește autocefalia ucraineană rămâne neschimbată

Poziția Patriarhiei Antiohiei în ceea ce privește autocefalia ucraineană rămâne neschimbată, după cum a anunțat Primatul Bisericii Ortodoxe din Antiohia, Patriarhul Ioan al X-lea, în timpul întâlnirii sale cu Egumenul Arsenie (Sokolov), reprezentant al Patriarhului Moscovei în Damasc, din 5 decembrie 2019 în capitala Siriei, în reședința patriarhală din Antiohia.„În ceea ce privește agenda relațiilor inter-ortodoxe, Patriarhul Ioan a subliniat că evaluarea sa asupra acțiunilor non-canonice ale Patriarhiei Constantinopolului rămâne neschimbată: aceste acțiuni nu au fundament canonic”, a spus el. "Primatul Bisericii Ortodoxe din Antiohia a considerat și consideră că recunoașterea de către liderii Bisericilor din Grecia și Alexandria a așa-numitei Biserici Ortodoxe din Ucraina este inaccep...
Continuă
Poziția Patriarhiei Antiohiei în ceea ce privește autocefalia ucraineană rămâne neschimbată, după cum a anunțat Primatul Bisericii Ortodoxe din Antiohia, Patriarhul Ioan al X-lea, în timpul întâlnirii sale cu Egumenul Arsenie (Sokolov), reprezentant al Patriarhului Moscovei în Damasc, din 5 decembrie 2019 în capitala Siriei, în reședința patriarhală din Antiohia.

„În ceea ce privește agenda relațiilor inter-ortodoxe, Patriarhul Ioan a subliniat că evaluarea sa asupra acțiunilor non-canonice ale Patriarhiei Constantinopolului rămâne neschimbată: aceste acțiuni nu au fundament canonic”, a spus el.

"Primatul Bisericii Ortodoxe din Antiohia a considerat și consideră că recunoașterea de către liderii Bisericilor din Grecia și Alexandria a așa-numitei Biserici Ortodoxe din Ucraina este inacceptabilă și regretabilă", a spus el în declarația sa.

10 December 2019

11:19

Forțele răului încearcă să distrugă unitatea Bisericii Ortodoxe

Biserica Ortodoxă Rusă își va defini poziția în ceea ce privește Bisericile care au recunoscut autocefalia ucraineană, la următoarea sa adunare episcopală.În timpul mesei care a urmat Sfintei Liturghii din Catedralai Hristos Mântuitorul, din 2 decembrie 2019, Patriarhul Moscovei, Chiril, a spus: „Trebuie să examinăm și să înțelegem cu atenție procesele care au loc astăzi în Ortodoxia mondială și sper ca la următoarea adunare a Episcopilor să fie definită cu exactitate poziția noastră în ceea ce privește schismaticii și frații noștri care, din păcate, îi susțin.(...) Este uimitor faptul că, sub influența factorilor externi, confrații ortodocși au pornit pe calea recunoașterii schismaticilor, a persoanelor care nu au o întronizare  episcopală legitimă...
Continuă
Biserica Ortodoxă Rusă își va defini poziția în ceea ce privește Bisericile care au recunoscut autocefalia ucraineană, la următoarea sa adunare episcopală.

În timpul mesei care a urmat Sfintei Liturghii din Catedralai Hristos Mântuitorul, din 2 decembrie 2019, Patriarhul Moscovei, Chiril, a spus:
„Trebuie să examinăm și să înțelegem cu atenție procesele care au loc astăzi în Ortodoxia mondială și sper ca la următoarea adunare a Episcopilor să fie definită cu exactitate poziția noastră în ceea ce privește schismaticii și frații noștri care, din păcate, îi susțin.(...)

Este uimitor faptul că, sub influența factorilor externi, confrații ortodocși au pornit pe calea recunoașterii schismaticilor, a persoanelor care nu au o întronizare  episcopală legitimă, adică a unor laici care se numesc clerici! Și, ceea ce este deosebit de periculos și trist, este că sprijinul pentru schismatici nu se află la nivelul grupurilor marginale, cum s-a mai întâmplat  anterior, ci printre Bisericile canonice locale", a continuat Patriarhul.

„Biserica Rusă se roagă ca forțele răului să nu distrugă unitatea Bisericii Ortodoxe, astfel încât o confuzie a forțelor binelui și răului să nu apară într-un fel de masă amorfă, unde va fi imposibil de înțeles unde este binele și unde este răul, unde este adevărul și unde este nelegiuirea, unde este ordinea canonică și unde sunt disprețuite canoanele".

„Cu alte cuvinte, am intrat într-o perioadă foarte complexă, iar succesul trecerii noastre prin aceste încercări depinde în mare măsură de starea internă a Bisericii noastre. Cu cât unitatea noastră este mai puternică - atât în ​​rezolvarea problemelor, cât și în dialogul cu Ortodoxia mondială - cu atât vor fi mai reușite acțiunile noastre”, a adăugat Primatul.
10 December 2019

10:41
telegraf Într-o scrisoare adresată tuturor Primaților Bisericilor Ortodoxe Autocefale, Mitropoliții Serafim de Pireu, Serafim de Cytheras, Cosma de Aetolia și Arcanania și Andrei de Dryinoupolis, Pogoniani și Konitsa, solicită convocarea unui Sinod Panortodox pentru a dezbate chestiunea ucreaineană.
10 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 10.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenici Mina Calicheladu, Ermogen și Evgraf
 • Sf. Ghemel, care pe cruce s-a săvârșit
 • Sf. Cuvios Toma Defurchinu
 • Sf. Mucenic Teotecn
 • Sf. Mucenic Marian
 • Sf. Eugeniu
 • Sf. Grigorie al III-lea al Romei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
10 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 09.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Pomenirea zămislirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de către Sfânta Ana
 • Pomenirea Sfintei Proorocițe Ana, mama Proorocului Samuel
 • Sf. Cuvios Ștefan cel strălucit, care a trăit în biserica Sf. Antipa
 • Sf. Mucenici Sositeu, Narsu și Isaac
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
09 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 08.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios Patapie din Teba Egiptului
 • Sf. Apostoli din Cei Șaptezeci: Sostene, Apollo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Chesarie și Onisifor
 • Sf. Cuvios Sofronie, episcopul Ciprului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
08 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 07.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sf. Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș
 • Sf. Ierarh Ambrozie, episcopul Mediolanului
 • Sf. Mucenic Atinodor
 • Sf. Neofit
 • Sf. Dometie
 • Sf. Isidor, Achepsima și Leon
 • Sf. Cuvios Amun cel din Nitria
 • Sf. Mucenici Gain și Gaie
 • Sf. 300 de Mucenici din Africa
 • Sf. Cuvios Pavel monahul
 • Sf. Mucenici Prisc, Martin și Nicolae
 • Sf. Cuvios și isihast Grigorie, ctitorul Sfintei Mănăstiri a Sf. Nicolae de la Muntele Athos
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
07 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 06.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni
 • Sf. Noul Mucenic Nicolae Caraman, care a suferit mucenicia la Smirna, în anul 1657
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
06 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 05.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios Sava cel Sfințit
 • Sf. Mucenic Anastasie
 • Sf. Mucenic Diogen
 • Sf. Mucenic Averchie
 • Sf. Cuvios Non
 • Sf. Cuvios Grat
 • Sf. Cuvios Nectarie, cel din chilia lui Iagari
 • Sf. Cuvios Filotei Careotul
 • Sf. Cuvioși Mucenici cei ce au locuit în chiliile Atonului
 • Sf. Ierarh Gurie, episcopul Kazanului.
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
05 December 2019

12:42

Vizita Mitropolitului Iakovos de Mytilene, din Grecia, la comunitatea grecilor din comuna Izvoarele, Județul Tulcea

În ziua de 1 decembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VISARION, Episcopul Tulcii, in biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din comuna Izvoarele, Județul Tulcea, păstorită de părintele paroh Eftimie Adrian Claudiu, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhiereasca de către Înaltpreasfințitul Părinte Iakovos, Mitropolit de Mytilene din Grecia, împreună cu un sobor de preoți.Delegatia din Grecia, a adus cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Pantelimon, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, spre cinstire și închinare, pentru comunitatea elenă din comuna Izvoarele. În comuna Izvoarele trăiește una dintre cele mai mari comunități compacte de greci din Romania, cu o vechime de aproximat...
Continuă
În ziua de 1 decembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VISARION, Episcopul Tulcii, in biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din comuna Izvoarele, Județul Tulcea, păstorită de părintele paroh Eftimie Adrian Claudiu, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhiereasca de către Înaltpreasfințitul Părinte Iakovos, Mitropolit de Mytilene din Grecia, împreună cu un sobor de preoți.

Delegatia din Grecia, a adus cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Pantelimon, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, spre cinstire și închinare, pentru comunitatea elenă din comuna Izvoarele.

În comuna Izvoarele trăiește una dintre cele mai mari comunități compacte de greci din Romania, cu o vechime de aproximativ 200 de ani.

Foto și text,
Valeriu Leonov, corespondent local
04 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 04.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios Ioan Damaschin, monahul și preotul
 • Sf. Mare Muceniță Varvara
 • Sf. Cuvios Ioan, episcopul Polivatului, făcătorul de minuni
 • Sf. Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei
 • Sf. Muceniță Iuliana
 • Sf. Hristodul și Hristodula
 • Sf. Nou Mucenic Serafim, episcopul Fanariului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
04 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 03.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Prooroc Sofonie
 • Sf. Sfințit Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei
 • Sf. Cuvios Teodul, care a fost eparh
 • Sf. Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei
 • Sf. Mucenici Agapie, Seleuc și Mamant
 • Sf. Mucenic Gavriil
 • Sf. Nou Mucenic Anghel
 • Sf. Cuvios Gheorghe de la Cernica
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
03 December 2019

07:55
telegraf
Pe  24 noiembrie 2019, Mănăstirea Dečani și-a sărbătorit ctitorul, pe Sfântul rege Ștefan de Dečani. Conform unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Sârbe, sărbătoarea din acest "va rămâne în memorie, pentru numărul deosebit de mare de credincioși: aproximativ 3000".
Aceștia au început să sosească în grupuri, de dimineață, la mânăstire, din Kosovo și Metohija și din alte părți ale Serbiei, Muntenegrului, Republicii Srpska, Macedoniei de Nord, precum și din diaspora. Un film poate fi vizionat la (adresa).
02 December 2019

07:39
telegraf Conform ultimelor informații apărute în presa internațională pe această temă, vânzarea proprietăților Bisericii Ortodoxe din Ierusalim a fost înghețată, o instanță judecătorească anulând hotărârea judecătorească potrivit căreia trei proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Grecești din Ierusalim ar fi fost vândute legal unei organizații naționaliste evreiești.
02 December 2019

07:35
telegraf În primul număr al publicației "Scrisoarea Vicariatului", în mesajul său introductiv, Mitropolitul Emmanuel al Franței a confirmat crearea unui Vicariat al credincioșilor de tradiție rusă al Mitropoliei Franței de sub Patriarhia Ecumenică.
02 December 2019

07:30

Ieromonahul Ieronim din Simonos Petras și Arhimandritul Sofronie (Saharov) din Essex au fost canonizați de Patriarhia Ecumenică

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a emis următorul comunicat:„Pe 27 noiembrie 2019, Sfântul Sinod s-a întâlnit sub președinția Sanctității Sale [Patriarhul Bartolomeu], pentru a examina lucrarea programată pentru sesiunea sa de trei zile. După citirea procesului-verbal al ședințelor anterioare, a avut loc examinarea subiectelor propuse pe ordinea de zi. În mod special, Sfântul Sinod a acceptat raportul Comisiei Canonice, înscriindu-l pe Ieromonahul Ieronim din Simonos Petras în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe, care a fost egumen al mănăstirii stavropighie patriarhală Simonos Petras, apoi iconom și părinte duhovnicesc al metocului Înălțarea Domnului, din Vyronas, în Attica, și pe Arhimandritul Sofronie Saharov, egumen și întemeietor al Mănăstirii stavropighie patriarhală a Sfântului Io...
Continuă

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a emis următorul comunicat:

„Pe 27 noiembrie 2019, Sfântul Sinod s-a întâlnit sub președinția Sanctității Sale [Patriarhul Bartolomeu], pentru a examina lucrarea programată pentru sesiunea sa de trei zile.

După citirea procesului-verbal al ședințelor anterioare, a avut loc examinarea subiectelor propuse pe ordinea de zi.

În mod special, Sfântul Sinod a acceptat raportul Comisiei Canonice, înscriindu-l pe Ieromonahul Ieronim din Simonos Petras în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe, care a fost egumen al mănăstirii stavropighie patriarhală Simonos Petras, apoi iconom și părinte duhovnicesc al metocului Înălțarea Domnului, din Vyronas, în Attica, și pe Arhimandritul Sofronie Saharov, egumen și întemeietor al Mănăstirii stavropighie patriarhală a Sfântului Ioan Botezătorul, din Essex, ambii cunoscuți pentru viața lor sfântă".

02 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 02.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sfântul Prooroc Avacum
 • Sf. Cuvioși și pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil
 • Sf. Muceniță Miropa
 • Sf. Solomon, arhiepiscopul Efesului
 • Sf. Aviv cel nou
 • Sf. Cuvios Chiril Fileotu, care a pustnicit pe la anul 1060
 • Cuv. Porfirie (Bairaktari) din Kavsokalivia
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
02 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 01.12.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Prooroc Naum
 • Sf. Cuvios Filaret Milostivul
 • Sf. Mucenic Anania Persul
 • Sf. Antonie cel Nou
 • Sf. Onisim, arhiepiscopul Efesului
 • Sf. Anania și Solohon, arhiepiscopii Efesului
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
01 December 2019

00:00
telegraf În ziua de 30.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • † Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Andrei, cel întâi chemat
 • Sf. Frumentie, episcopul Abisiniei
 • Sf. Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
30 November 2019

11:54

Sfântul Arsenie din Srem, cel de-al doilea Arhiepiscop al Serbiei

Sfântul Arsenie, cel de-al doilea Arhiepiscop al Serbiei, a fost cel mai mare ascet din comunitate și cel mai responsabil ucenic al Sfântului Sava. În ceea ce privește sporirea sa duhovnicească, întemeietorul Bisericii Sârbe autocefale s-a preocupat în mod deosebit și a încercat să păstreze duhul. El avea să se formeze, ulterior, cu succes, ca tânăr arhiepiscop sârb, cu rol crucial pentru Statul Sârb și pentru viața sa publică. În istoria sa din excelenta biografie scrisă de Arhiepiscopul Daniil al II-lea, se afirmă că Sfântul Arsenie a fost originar din Srem, unde înregistrări istorice arată că teritoriul de atunci cuprindea actualul Srem și Posavina, Valea Kolubara, până la limitele regiunilor.ALȚI ARHIEPISCOPI DIN BISERICA SÂRBĂÎn analele regilor și arhiepiscopiilor sârbești există o...
Continuă

Sfântul Arsenie, cel de-al doilea Arhiepiscop al Serbiei, a fost cel mai mare ascet din comunitate și cel mai responsabil ucenic al Sfântului Sava. În ceea ce privește sporirea sa duhovnicească, întemeietorul Bisericii Sârbe autocefale s-a preocupat în mod deosebit și a încercat să păstreze duhul. El avea să se formeze, ulterior, cu succes, ca tânăr arhiepiscop sârb, cu rol crucial pentru Statul Sârb și pentru viața sa publică. În istoria sa din excelenta biografie scrisă de Arhiepiscopul Daniil al II-lea, se afirmă că Sfântul Arsenie a fost originar din Srem, unde înregistrări istorice arată că teritoriul de atunci cuprindea actualul Srem și Posavina, Valea Kolubara, până la limitele regiunilor.


ALȚI ARHIEPISCOPI DIN BISERICA SÂRBĂ
În analele regilor și arhiepiscopiilor sârbești există o vastă hagiografie a Sfântului Arsenie, scrisă de Arhiepiscopul Daniil al II-lea. Autorul propunându-și să arate profilul de rugăciune și asceză al unui alt arhiepiscop sârb, textul conține doar o măsură relativ mică de fapte istorice confirmate, care vorbesc despre administrarea de către Sfântul Arsenie a Bisericii și a mediului politic bisericesc. A moștenit „tronul Arhiepiscopului sârb și al ținuturilor maritime” în 1233, prin angajamentul personal al Sfântului Sava, iar după aceasta s-a retras în a doua sa călătorie în Țara Sfântă. Arhiepiscopul Arsenie a ridicat Biserica Sfinții Apostoli din Pec, punând-o în loc de Zic drept sediu al Bisericii Sârbe, deoarece Zic era prea expus atacurilor armatelor inamice. Împreună cu regele Vladislav, a asigurat transferarea sfintelor moaște ale Sfântului Sava, din Târnovo în Serbia. El a fost înmormântat în Biserica Sfinții Apostoli, din Pec.

ISTORIA MUTĂRII SFINTELOR MOAȘTE ALE SFÂNTULUI ARSENIE DIN SREM
Despre sfintele moaște ale celui de-al doilea arhiepiscop sârb s-au păstrat  destule înregistrări scrise. Înregistrarea din timpul Patriarhului Ioan Kantulra („Arhiepiscopia din Pec și Pomoria Occidentală”), din 1604, afirmă că Mănăstirea din Pec îl găzduiește pe „sfântul arhiepiscop sârb și moaștele sfinților și locurilor sfinte: Arsenie, Eustatie, Nicodim și alți sfinți”.

Mitropolitul Mihail de Spa, Kratovo și Stipski a notat, în 1653: „Tu, care i-ai trimis pe patriarhii din Pec, să reașeze moaștele sfinților părinți Arsenie, Evstatie și Nicodim și ale altor sfinți”. Într-o înregistrare scrisă de mână, din cărțile Bisericii Sfântul Gheorghe din Prizren, din 1737, sunt descrise tulburările anilor de război și relocarea sfinților sârbi.

Sfântul Eustatie a fost luat de cealaltă parte a Râului Negru, rămășițele lui Arsenie au fost împrăștiate de sciții fără de Dumnezeu, abia fiind recuperat doar capul său. "Doamne, crudă soartă s-a apropiat și ne simțim departe de Tine - 31 martie 1737".

Potrivit unui registru din 1806, se arată că moaștele Sfântului Arsenie există în Mănăstirea Dovolji din valea Râului Tara. Mănăstirea a fost atacată în 1809, obiectele de valoare și comorile ei dispărând, deși moaștele ar fi avut o altă soartă: „o raclă a fost ascunsă în Peștera, în gropile pământului. Călugării de la Mănăstirea Morackog au fost foarte impresionați de asta, au încercat să o ridice, dar nu s-a putut”. În 1814, Călugărul Ioanichie, după cum știm dintr-un document din 1833, declara că într-o Mănăstire a Preasfintei Treimi, din Pljevaliska, racla cu moaștele Sfântului Arsenie a revenit „în Herțegovina, în mănăstirea Kelly, Adormirea Maicii Domnului, unde se află Sfântul Arsenie, Arhiepiscopul Serbiei”...

Moaștele au stat apoi puțin în Mânăstirea Moraca și mai apoi au fost transferate la Ždrebaonik, Moracka Metohija. În 1884, la ordinul Principelui Nicolae I al Muntenegrului, au fost transferate la Mănăstirea Kosijerovo. În 1920, de la Mănăstirea Kosijerevo, s-au întors la Ždrebaonik, unde se află până astăzi. Cel mai probabil, acestea sunt doar o parte din sfintele moaște complete ale Sfântului Arsenie, deoarece într-o altă raclă din Mânăstirea Dobrićevo, multe părticele din sfintele moaștele au fost păstrate până în 1716.

Istoria urmașilor Sfântului Arsenie
Începând cu secolul al XV-lea, ziua morții celui de-al doilea arhiepiscop sârb (28 octombrie), apare ca zi de sărbătoare, cu slujbe bisericești și cântece de sărbătoare: „Luna octombrie comemorează pomenirea Părintelui nostru între sfinți: Arsenie, arhiepiscop, făcător de minuni” (Tipicul Danilčev, 1416). Sporirea numărului cinstitorilor Sfântului Arsenie, din Serbia medievală, a decurs spontan în urma arătării sale uimitoare de pe vremea Arhiepiscopului Sava al II-lea (1264-1271), când sfintele sale moaște au ajuns în raclă. Scrierile medievale sârbești vorbesc despre tămăduiri minunate: un tânăr bolnav din Srem, călugări greci și o femeie. Cea mai veche slujbă bisericească a fost scrisă de Daniil I. Din păcate, la Biblioteca Națională a Serbiei, un incendiu din anii 1900 a provocat pierderea acestor manuscrise, din timpul Sfântului Arsenie si până la mijlocul secolului al XIV-lea. Un manuscris a dispărut fără urmă, după Primul Război Mondial.

Ieromonahul Antim Radajkovic, sub controlul Patriarhiei de la Pec, a recunoscut semnificația activității Sfântului Arsenie, într-un articol interesant din 1853. El a alcătuit un cântec, în lauda Sfinților și Mănăstirilor sârbești, în 1853.

Reprezentarea Sfântului Arsenie în biserici s-a înmulțit, iar numărul bisericilor care i-au fost închinate a crescut. Cinstitori ai Sfântului Arsenie sunt prezenți și în Rusia, de la mijlocul secolului al XV-lea.

În ultimii ani, cinstitorii Sfântului Asenie, al doilea arhiepiscop sârb, datorită emigrării politice și bisericești rusești de după revoluția bolșevică din 1917, au călătorit până în Orientul Îndepărtat. În secolul al XVIII-lea, contele Sava Vladislavic, un sârb în serviciul regal rusesc, a construit o biserică în estul Siberiei, închinată Sfântului Sava. Un arhiepiscop rus din Manciuria, care s-a aflat la Kamchatsky și Seul, a cerut în 1933, patriarhului sârb Barnaba, părticele din sfintele sale moaște, pe care le-a așezat în Capela Casa Milei din Harbin, un oraș unde a găsit mulți refugiați ruși. Cu această ocazie, Arhiepiscopul Nestor a scris Acatistul Sfântului Arsenie. Un seminar din Karlowitz îl are acum pe Sfântul Arsenie, de asemenea, ca sfințitor.
29 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 29.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Mucenic Paramon și Sfinții 370 de mucenici, care au mărturisit împreună cu el
 • Sf. Cuvios Nicolae, Arhiepiscopul Tesalonicului
 • Sf. Sfințit Mucenic Ioan din Persida
 • Sf. Șase Mucenici, care s-au săvârșit fiind prigoniți
 • Sf. Urban, episcopul Macedoniei
 • Sf. Dionisie, episcopul Corintului
 • Sf. Cuvios Pancosmie
 • Sf. Cuvios Pitirun
 • Sf. Mucenic Valerin
 • Sf. Fedros
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
29 November 2019

00:00
telegraf În ziua de 28.11.2019, calendarele ortodoxe îi cheamă pe credincioși la prăznuirea:
 • Sf. Cuvios și Mărturisitor Ștefan cel Nou
 • Sf. Andrei, care s-a săvârșit chinuit fiind pentru închinarea la sfintele icoane
 • Sf. Petru, care s-a săvârșit bătut fiind pentru icoane
 • Sf. Ana, care s-a săvârșit fiind bătută pentru că l-a jelit pe Sf. Ștefan
 • Sf. Mucenici, care au mărturisit împreună cu Sf. Ștefan pentru sfintele icoane
 • Sf. Mucenic Irinarh și cele dimpreună cu dânsul șapte sfinte femei
 • Sf. Mucenici Timotei și Teodor, episcopii; Petru, Ioan, Serghie, Teodor și Nichifor, preoții; Vasile și Toma, diaconii; Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie și Eusebie, monahii și Etimasie
Mai multe despre această zi, precum și cuvintele de povață adresate nouă de Sfinții Părinții ai Bisericii peste veacuri, aflați răsfoind Cartea Sfinților (click aici).
28 November 2019

16:09

Comunitățile ortodoxe de rit oriental și răsăritean instituie o autoritate comună pentru capelani, în Olanda

Pe 28 octombrie 2019, Mitropolitul Athenagoras (președintele Adunării Episcopale din Benelux în Olanda) și Episcopul ortodox copt Arsenie (președintele Organizației Bisericilor Orientale din Țările de Jos) au semnat Statutul Autorității Ortodoxe a Capelanilor din Olanda (Orthodoxe Zendende Instantie). Autoritatea, al cărei consiliu de administrație este compus din cei doi Episcopi, răspunde de coordonarea capelanilor ortodocși din această țară. Consiliul de administrație a luat, totodată, decizia de a crea un Institut Teologic Ortodox închinat Sfintei Irina. Acest institut, ca succesor al actualului Institut de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Liberă din Amsterdam, va oferi pregătire teologică ortodoxă.Pe 6 noiembrie 2019, Autoritatea Ortodoxă a Capelanilor îi ceruse Ministrului Ju...
Continuă
Pe 28 octombrie 2019, Mitropolitul Athenagoras (președintele Adunării Episcopale din Benelux în Olanda) și Episcopul ortodox copt Arsenie (președintele Organizației Bisericilor Orientale din Țările de Jos) au semnat Statutul Autorității Ortodoxe a Capelanilor din Olanda (Orthodoxe Zendende Instantie).
Autoritatea, al cărei consiliu de administrație este compus din cei doi Episcopi, răspunde de coordonarea capelanilor ortodocși din această țară. Consiliul de administrație a luat, totodată, decizia de a crea un Institut Teologic Ortodox închinat Sfintei Irina. Acest institut, ca succesor al actualului Institut de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Liberă din Amsterdam, va oferi pregătire teologică ortodoxă.

Pe 6 noiembrie 2019, Autoritatea Ortodoxă a Capelanilor îi ceruse Ministrului Justiției să fie recunoscută oficial ca denominațiune în slujba capelanilor ortodocși (una dintre condițiile acestei recunoașteri, a fost cooperarea dintre creștinii ortodocși răsăriteni și orientali, din sânul ambelor rituri). Odată cu aprobarea ministrului, ortodocșii devin o denominatiune independentă, în cadrul Ministerului Justiției, în vederea oferirii de asistență spirituală deținuților.

Conform publicatiei franțuzești Orthodoxie, în prezent, în cadrul Ministerului funcționează următoarele denominațiuni: budism, hinduism, umanism, islam, iudaism, protestantism, catolicism. O echipă de capelani ortodocși există de zece ani, dar până acum a lucrat (cu o oarecare autonomie) sub responsabilitatea capelanului protestant. Autoritatea Ortodoxă a Capelanilor din Olanda, în cadrul căreia sunt reprezentate comunitățile ortodoxe orientale și răsăritene, îi va nominaliza pe candidații pentru funcția de capelan după standardele și criteriile Ministerului (educație, cunoștințe lingvistice, cazier judiciar, naționalitate). Institutul Sfânta Irina propune deja organizarea unui master în pastorală ortodoxa pentru pregatirea capelanilor.

Olanda nu recunoaște religiile, precum Belgia. În zonele în care cooperarea dintre religii și stat este necesară, statul cooperează cu „denominatiuni”, structuri care reunesc diverse religii.
27 November 2019