Azi: știri 24 de ore

22:50

Ucenici în arta de a mulțumi

Publicat de Protopopiatul Bacau
site extern
21:45

Donează 2% către Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”!

Publicat de Parohia Sfântul Dumitru-Poștă, Paraclis Universitar
site extern
21:10

DIRECT Catedrala Paris, 20 ianuarie 2019

Publicat de Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale
video
18:05

Hramul Bisericii Bucur Ciobanul 2019 - Album Foto

Publicat de Lăcașuri Ortodoxe
articol propriu
Hramul Bisericii Bucur Ciobanul, din București, a adunat laolaltă un număr mare de credincioși, mica bisericuță devenind, de la primele ore ale dimineții, neîncăpătoare. Vă oferim mai multe imagini surprinse la slujbele Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate cu ocazia Sărbătoririi Sfinți... Continuă
18:01

ACTIVITATE EDUCATIONALA LA FIERBINTI, IN PROTOIERIA GAESTI

Publicat de Arhiepiscopia Targovistei
site extern
18:00

ŞEDINŢA ADUNĂRII EPARHIALE

Publicat de Episcopia Covasnei si Harghitei
site extern
17:46

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor

Publicat de Episcopia Tulcii
site extern
16:59
telegraf: De Bobotează, în 2019, la Râul Iordan, în locul în care a fost botezat Mântuitorul Hristos, mai multe fotografii au fost surprinse - în ziua de 18 ianuarie 2019 (după calendarul vechi) - la slujirea Arhiepiscopului Hristofor de Kyriakoukoleos (Sfințirea Apelor și cufundarea în apă a Sfintei Cruci), alături de Mitropolitul Benedict de Philadelphia. În același timp, pe cealaltă parte a Râului Iordan (Palestina), Patriarhul Teofil al Ierusalimului oficia o aceeași slujbă. ( imagini: adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:51
telegraf - GLYFADA, GRECIA: Într-un anunț, Mitropolitului Pavel (Pavlos) de Glyfada le cere credincioșilor să participe la mitingul de la Atena privind Macedonia, care are loc duminică, 20 ianuarie 2019. ( adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:48

Poetul național Mihai Eminescu a fost comemorat la Viena

Publicat de Mitropolia Germaniei, Europei Centrale si de Nord
site extern
16:45
telegraf: MOSCOVA, RUSIA: Ajunul Bobotezei, în imagini, la Catedrala Mântuitorului, din Moscova (foto: adresa ). A slujit Patriarhul Chiril al Rusiei. După Sfânta Liturghie Întâistătătorul Bisericii Ruse a sfințit apa (video: adresa ).
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:39
telegraf: MUNTELE ATHOS: Mitropolitul Emanuel (Adamakis) al Franței a fost surprins în câteva fotografii la Muntele Athos, la Slujba Vecerniei de Bobotează, în Mânăstirea Pantocrator. Ele pot fi văzute la adresa
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:31

Ședința Adunării eparhiale

Publicat de Mitropolia Banatului
site extern
16:30
telegraf: Mitropolitul Pamtelimon de Xanthi și Peritheorion susține textul celor 22 de episcopi din Macedonia privind „Acordul Prespa" (cu privire la denumirea FRI Macedonia) și mitingul din 20 ianuarie din Piața Syntagma a adresa greci trebuie să se ridice la înălțimea circumstanțelor istorice" - a spus acesta, amintind datoria fața de eroii macedoneni, între care și sfinții Dimitrie, Chiril și Metodie. ( adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:27
telegraf: ANO VATHIA, GRECIA: Sâmbată, 19 ianuarie 2019, în ziua de cinstire aparte a Sfântului Macarie Egipteanul, Mitropolitul Hrisostom dfe Chalkisa slujit în Mânăstirea Sfântul Nicolae din Ano Vathi. ( album foto: adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:15
telegraf: KOLONAKI, GRECIA: "Secta Iconoclastică" și-a asumat responsabilitatea pentru explozia unui dispozitiv improvizat lansat în fața Bisericii Sfântul Dionisie din Kolonaki joi, 27 decembrie 2018, în urma căruia un ofițer și un credincios au fost răniți. ( adresa ) "Am atacat biserica pentru că urâm această instituție și rolul său istoric în dezvoltarea civilizației occidentale a societății. Urâm bisericile, credința, moralitatea, preoții și turma" - au declarat atacatorii.
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:02
telegraf: SAROV, NIJNI-NOVGOROD, RUSIA: Pe 16-17 ianuarie 2019, militarii și polițiștii din Sarov s-au închinat la racla cu o particică din moaștele Sfântului amiral Teodor Ușakov, ilustru comandant al forțelor navale în Rusia Imperială a secolului XVIII, numit si Sfântul Teodor din Mânăstirea Sanaksar, canonizat de Biserica Rusă în 2001. ( adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
16:02

Icoana Sf. Antimis în evlavia credincioșilor (II)

Publicat de Parohia Plevna
site inclus în reţea
15:53
telegraf: Pe 17 ianuarie 2018, Sanctitatea Sa Aram I (Biserica Armeană) l-a primit pe Episcopul Bisericii Ortodoxe Siriene din Liban, George Saliba. S-a discutat despre consolidarea cooperării dintre cele două Biserici surori, participarea la dialogurile teologice și subiecte legate de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. ( foto: adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
15:49

O vibrație profundă a credinței creștine concretizată într-o întrebare adresată...

Publicat de Parohia Plevna
site inclus în reţea
O vibrație profundă a credinței creștine concretizată într-o întrebare adresată preotului, redescoperă un tezaur de spiritualitate. Specialiștii afirmă că inițial icoanele sfinților erau prezentate de către credincioși preoților, care, pe baza canonului iconografic, le validau, le "sfințeau", adi... Continuă
15:42
telegraf: DAMASC, SIRIA: Președintele sirian Bashar al-Assad a vorbit despre încercările de a împărți Biserica Antiohiei în două Biserici separate - una a Siriei și alta a Libanului, după modelul schismei bisericești din Ucraina. El a mai vorbit despre necesitatea împiedicării acestor divizări: "În caz contrar, vom avea sute de Biserici ortodoxe și un singur Vatican". ( adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
14:51
telegraf: Sfântul Ierarh Arsenie, Arhiepiscop al Kerkirei, din Insula Corfu - apărător al văduvelor, părinte al orfanilor și mângâierea celor întristați - este cinstit astăzi, pe 19 ianuarie. Este sfântul care a întocmit Canonul citit la Slujba Sfântului Maslu (unde scrie „Facere a lui Arsenie”). O Sfântă Liturghie în cinstea acestuia a fost oficiată astăzi în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Arsenie, in Lefkimmi, de Mitropolitul Teoclit de Bresthenis, la invitatia Mitropolitului Nectarie de Corfu. (album foto: adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
14:34
telegraf: Lamia, Grecia: Sărbătoarea Sfinților Atanasie și Chiril ai Alexandriei în Lamia, Grecia, 2019. (foto adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
14:31

Vizite arhiereşti în Protopopiatul Bârlad

Publicat de Episcopia Husilor
site extern
14:16
telegraf: De sărbătoarea Botezului Domnului Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala Sfințirii Mari a apei în catedrala episcopală „Arătarea Domnului”, or. Moscova (adresa)
Publicat de Biserica Ortodoxă Rusă
14:03
telegraf: Ieri, 18 ianuarie 2019, în timpul Slujbei Vecerniei închinată Botezului Domnului (calendarul vechi), persoane necunoscute au aruncat explozivi în pronaosul Bisericii Schimbarea la Față a Domnului apartinând Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei) din Sumy. Biserica era supraaglomerată, însă nimeni nu a fost rănit. Aceeași biserică fusese vandalizată cu graffiti pe 15 ianuarie. ( Mai multe fotografii, aici: adresa )
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
13:47

Binecuvântare arhierească în Parohia Grădinari

Publicat de Episcopia Caransebesului
site extern
13:44

Botezul Domnului sărbătorit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Publicat de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove (Patriarhia Rusă)
site extern
12:55

Ucenici în arta de a mulțumi

Publicat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
site extern
12:50

Reportaj despre Aşezământul bisericesc în construcţie în München-Aubing

Publicat de Centrul Bisericesc München
site extern
12:08

Programul slujirilor arhierești în Arhiepiscopia Sibiului

Publicat de Mitropolia Ardealului
site extern
11:28

PROGRAM LITURGIC – CATEDRALA REÎNTREGIRII Săptămâna a 31-a după Rusalii, 20-26 ianuarie 2019

Publicat de Arhiepiscopia Alba Iulia
site inclus în reţea
DUMINICA A 29-A DUPĂ RUSALII – 20 IANUARIE (a celor 10 leproși)ora 8.30-10.00 – Utrenia ora 10.00-12.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (Cuvântul de învățătură va fi rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop... Continuă
11:10

Agenda slujirii ierarhilor arădeni în Duminica a 29-a după Rusalii

Publicat de Arhiepiscopia Aradului
site extern
10:00

Recunoștința, floare rară*

Publicat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
site extern
09:31

Programul slujirii ierarhilor MOREOM – Duminica 20 ianuarie 2019

Publicat de Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale
site extern
09:06

Iată, pe norii cerului venea cineva ca Fiul Omului

Publicat de Parohia Plevna
site inclus în reţea
Am privit în vedenia de noapte, şi iată pe norii cerului venea cineva ca Fiul Omului şi El a înaintat până la Cel vechi de zile, şi a fost dus în faţa Lui.Şi Lui I s-a dat stăpânirea, slava şi împărăţia, şi toate popoarele,, neamurile şi limbile Îi slujeau Lui. Stăpânirea Lui este veşnică, stăpân... Continuă
06:27
telegraf: KIEV, UCRAINA: Noul lider al Bisericii pe care Patriarhia Constantinopolului a creat-o recent în Ucraina va fi întronizat pe 3 februarie.
Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
06:26

Patriarhul Antiohiei: 'Respingem categoric' ceea ce se întâmplă în lumea ortodoxă

Publicat de Lăcaşuri Ortodoxe
articol propriu
Biserica Antiohiei respinge cu fermitate divizarea Bisericilor Ortodoxe și susține poziția Bisericii canonice Ucrainene și a Bisericii Ruse în criza ucraineană în curs de desfășurare, după cum a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al XX-lea al Antiohiei și Întregului Ori... Continuă

Calendarul ştirilor

15 arhivări recente
19 ianuarie

Hramul Bisericii Bucur Ciobanul 2019 - Album Foto

Hramul Bisericii Bucur Ciobanul, din București, a adunat laolaltă un număr mare de credincioși, mica bisericuță devenind, de la primele ore ale dimineții, neîncăpătoare. Vă oferim mai multe imagini surprinse la slujbele Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate cu ocazia Sărbătoririi Sfinților ocrotitori ai lăcașului ortodox: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, ale căror Sfinte Moaște se află așezate spre închinare în această biserică.
17 ianuarie

Un incendiu în Lavra Kiev-Pecerska provoacă discuții aprinse

Lavra Kiev-Pecerska din Kiev În urmă cu o seară a ars una dintre clădirile Lavrei Kiev-Pecerska. 11 mașini de pompieri au participat la stingerea incendiului, exntins pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Focul a fost stins după aproximativ trei ore.   Complexul Kiev-Pecerska este împărțit în două - o parte este gestionată de Muzeul de Stat, iar cealalaltă de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, de sub Patriarhia Rusă. Focul a reluat disputa dintre cele două instituții, mai ales pe marginea responsabilității pentru incident și a modului în care este gestionată Lavra. Secretarul de presă al Bisericii, Arhimandritul Clement, a spus că focul nu a depins ...
16 ianuarie

Apostolos Makrakis: Primatul Papal și inovațiile Bisericii Romano-Catolice

Această carte a fost publicată inițial în 1896 și a fost tradusă în limba engleză în 1948, fiind reeditată acum, în ianuarie 2019.   Lucrarea lui Apostolos Makrakis este o privire aruncată asupra răspunsului Constantinopolului la enciclica emisă de Papa Leon al XIII-lea în anul 1994 privind unirea Bisericilor. Răspunsul Bisericii Ortodoxe Răsăritene a asumat, ca bază a credinței corecte, doctrinele Noului Testament și Canoanele celor 7 Sinoade Ecumenice.   Makrakis sugerează că unirea este posibilă doar dacă se va renunța la anumite schimbări ale Romei după schisma din 1054 după Hristos, cum ar fi: 1) Adaosul Filioque la Crezul din Nicea;2) Î...
15 ianuarie

IPS Tihon: GATA cu 'plicurile' cu bani pentru 'masa' episcopului, împărțiți între secretar și consilieri, din parohiile pe care le vizitează!

Mitropolitul Tihon (Șevkunov) de Pskov Mitropolitul Tihon (Șevkunov) de Pskov, din Biserica Ortodoxă Rusă, a cerut să se renunțe la obiceiul darurilor „în plic“, anulând astfel un obicei existent în eparhia sa, și nu numai, prin care episcopului i se oferea un plic cu bani la diferite ocazii, conform unei declarații a serviciului de presă eparhial. Decizia Mitropolitului a fost anunțată în cadrul reuniunii anuale eparhiale din Pskov:    „Dragi părinți și frați, desființăm complet toate 'darurile în plic' oferite la slujiri, aniversări, onomastici și multe altele. În astfel de cazuri, accept cu recunoștință urări de bine și ...
15 ianuarie

Mass-media sârbă a numit-o: Biserica lui Putin, acum aproape de finalizare. Președintele rus așteptat pe 17 ianuarie, în Serbia

Ca simbol al prieteniei ruso-sârbe, în localitatea Banstol din Fruska Gora, Serbia, se ridică prima biserică în stil rusesc din Serbia, concepută ca replică a bisericii rusești din Sofia, Bulgaria, conform publicatiei bulgărești Dveri Fruška Gora, Serbia Mass-media a numit-o "Biserica lui Putin", recunoscut ca apărător al Ortodoxiei, iar noul lăcaș urmează să fie închinat Maicii Domnului. Construcția a început în 2015 și acum este aproape finalizată.   Cupolele de aur sunt făcute de maeștrii din Donetsk, iar steagul rus flutură în vârful sfântului lăcaș. Primul donator al templului a fost chiar Președintele sârb Tom...
12 ianuarie

Pagina web internațională Ortodoxia include deja aproape 300 de știri în limba română

Un articol publicat de Biserica Ortodoxă din Uganda, intitulat "Impresii de la cea de-a doua Conferință Internațională privind media digitală și îngrijirea pastorală ortodoxă, Kolyimbari, Creta - Grecia", precizează că participanții la evenimentul la care articolul face referire au decis să găsească mijloacele necesare creării unei pagini web noi, credibile, ortodoxe și internaționale, intitulată "Ortodoxia".   Noua platformă de știri ar trebui să promită vizitatorilor că, în cadrul ei, aceștia vor întâlni un cod autentic de conduită jurnalistică și ecleziastică.   Platforma "Ortodoxia" urma să aibă un conținut ortodox verificat, al unor autori de î...
12 ianuarie

Sărbătoarea Vodița în 2019, la bulgari. Sfințirea steagurilor de luptă ale Armatei

Pe 5 ianuarie 2018, la Sărbătoarea pe care bulgarii o numesc Vodița (voda = apă), cu o zi înainte de Botezul Domnului, adică în ziua de Ajun al Bobotezei, în Catedrala Mitropolitană "Sfânta Duminică" din capitala Sofia, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Sfințirii Apei pentru Agheazma Mare. A participat și Patriarhul Neofit al Bulgariei.   În Catedrală există două vase mari cu apă, cu Agheazmă Mare și Mică. Sfințirea Agheazmei Mari se face doar de două ori pe an, pe 5 și 6 ianuarie. Pe 5 ianuarie se sfințește apa în biserici, iar pe 6 ianuarie, la Bobotează, este aruncată Sfânta Cruce în râuri, izvoare și...
11 ianuarie

Bet-San: descoperirea a două statui romane vechi de 1700 de ani

O femeie care se afla într-o plimbare pe lângă sit-ul arheologic din Beth Shean a descoperit că ploile de iarnă scoseseră la iveală două statui romane funerare, rare, vechi de 1700 de ani. Descoperirea, supusă acum cercetărilor specialiștilor, a fost făcută în ultimele zile ale anului 2018 și a apărut în paginile The Times of Israel. Cetatea Bet San, așa cum arăta în 1948 Beit She'an (Bet-San) este un oraș din Districtul de Nord al Israelului, care a jucat un rol important în istorie datorită localizării sale geografice la intersectarea dintre Valea râului Iordan și Valea Jezreel. Această cetate (oraș) este cea pe a cărei ziduri, conform relatăr...
10 ianuarie

Boboteaza la Tulcea, în 2019 - imagini inedite cu credincioșii, alături de episcopul lor

Duminică, 6 ianuarie 2019, pe malul falezei Municipiului Tulcea,  a avut loc Sfințirea Apelor Dunarii, de către P.S. Visarion Episcopul Tulcii, în prezența unui sobor de preoți și a câteva mii de credincioși tulceni. Dintre oficialități au participat, Petre Badea vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat managerul public al județului Tulcea, Corvin Bangu subprefectul județului Tulcea, Ion Ganea senator, Constantin Hogea primarul Municipiului Tulcea.   P.S. Visarion a eliberat un porumbel alb, act ce simbolizează pogorârea Duhului Sfânt. Cinci tineri angajați M.A.I. s-au aruncat în apele reci ale fluviului, pentru a pr...
10 ianuarie

Biserica Georgiană nu trebuie să se grăbească să recunoască Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană

"Biserica Ortodoxă Georgiană nu trebuie să se grăbească să recunoască Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană", a declarat Mitropolitul Nicolae de Akhalkalaki și Kumurdo, pentru agenția georgiană de știri Interpressnews, citată de agenția grecească Romfea.   Mitropolitul Nicolae consideră că, mai întâi, Bisericile care se află în diptice înaintea Bisericii din Georgia sunt cele care trebuie să facă față acestei provocări numită: recunoașterea autocefaliei ucrainene.   Mitropolitul Nicolae a mai spus: "Este necesar să se țină cont de circumstanțele în care este aplicată autocefalia. În special, de cine ar trebui să fie șeful Bisericii Ucrainene...
10 ianuarie

INTEGRAL - Ultima scrisoare a Patriarhului Antiohiei, Ioan al X-lea, către Patriarhul Bartolomeu, înainte de acordarea autocefaliei

Vă prezentăm, mai jos, traducerea integrală a telegramei de răspuns a Patriarhului Antiohiei Ioan al X-lea către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, acesta din urmă anunțându-i pe întâistătătorii Bisericilor autocefale, în data de 24 decembrie 2018, despre decizia sa de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainei.   "Damasc, 31 decembrie 2018Sanctitatea Voastră, Arhiepiscop de Constantinopol - Noua Romă și Patriarh Ecumenic,Iubit frate și coslujitor în Domnul Hristos, Kyrios Kyrios Bartolomeu.   Cu mare bucurie, Vă îmbrățișăm întru Domnul și spunem: În aceste zile binecuvântate ale sfintei Întrupări a Domnului ...
10 ianuarie

INTEGRAL - Ultima scrisoare a Patriarhului rus către Patriarhul Bartolomeu, înainte de acordarea autocefaliei: Nu este prea târziu să Vă opriți.

Anterior acordării oficiale a autocefaliei noii Biserici Ucrainene de sub Patriarhia Constantinopolului, Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii a trimis incă o scrisoare Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, exprimându-și profunda durere, uimire și indignare în legătură cu acțiunile anticanonice ale Patriarhiei de Constantinopol. Această nouă scrisoare a Patriarhului rus a venit ca răspuns la o scrisoare a Patriarhului Bartolomeu care informa despre "reinstituirea" schismaticilor ucraineni și despre "anularea" documentului privind transferul Mitropoliei de Kiev sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, care are mai mult de trei sute de ani de istorie, or...
04 ianuarie

Ajunul și Boboteaza. Iată cum renunțăm noi, singuri, la bucuria adevărată...

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh! "Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă şi ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci această bucurie a mea s-a împlinit". (Sfânta Evanghelie după Ioan 3, 29)   În ziua de astăzi, toți cei care ne considerăm pe noi credincioși - de cele mai multe ori doar fiindcă mergem la biserică - interpretăm sau chiar preferăm să numim orice facem pornind de la această "credință", drept "jertfă". Termenul este unul convenabil, odată ce prin el avem pretenția că ne simțim mai aproape de Jertfa lui Hristos, mai ales când aceasta nu presupune decât să ne închinăm c&...
04 ianuarie

Un nou site web dedicat persecuțiilor împotriva creștinilor, în Patriarhia Ecumenică

Ordinul Arhonților Patriarhiei Ecumenice a lansat un nou site web dedicat persecuțiilor împotriva creștinilor.   Site-ul web are în primul rând în vedere persecutarea creștinilor din Patriarhia Ecumenică, dar ia în considerare publicarea actelor anticreștine săvârșite în întreaga lume, gestionând totul la nivel de țară.   Adresa web a noului site este: https://www.christianpersecution.com/ .
04 ianuarie

În ultimii 8 ani, în Moscova au fost construite 75 de biserici

În cei opt ani, în cadrul "Programului 200" (Vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe), în Moscova au fost construite 75 de biserici.   Declarația aparține lui Vladimir Resin, membru al Dumei de Stat și curator al programului, citat de Interfax.   Conform acestuia, 56 dintre bisericile nou ridicate sunt deja deschise închinării.

știrile de azi