Publicat pe 29.11.2024

Sfântul Meletie, Arhiepiscop de Harkov și Ahtirsk

Zi specială de cinstire: 12 februarie

   Sfântul Meletie, Arhiepiscop de Harkov și Ahtirsk (cu numele după botez Mihail Ivanovici Leontovici), s-a născut la 6 noiembrie 1784, în satul Stara Stanjara, din Districtul Poltava.

 

   În anul 1808, Mihail Leontovici absolvea cu succes Seminarul Religios Ecaterinoslav. Fiind cel mai bun dintre elevi, Arhiepiscopul Platon de Ecaterinoslav l-a trimis la Petersburg, la Academia Duhovnicească Sfântul Alexandru Nevschi, absolvind-o în 1814, cu o diplomă de masterat, fiind numit și asistent de limba greacă.

 

   Pe 11 martie 1817, Mihail Leontovici a fost numit secretar al Comitetului de Construcție a Academiei.

 

   Pe 30 iulie 1817 a fost transferat la Seminarul Religios din Kiev, ocupând funcția de Inspector, precum și de profesor de Istorie Bisericească și de Greacă. Când Academia Duhovnicească din Kiev s-a deschis, pe 28 septembrie 1819, Mihail a devenit primul ei inspector.

 

   La 11 februarie 1820, în ajunul Sărbătorii Sfântului Meletie din Antiohia, a fost tuns călugăr, primind numele Meletie, în Mânăstirea Kiev-Brațk, tunsura monahală fiind săvârșită de Mitropolitul Evghenie (Bolhovitnicov) al Kievului. Pe 22 februarie 1820, călugărul Meletie a fost hirotonit diacon, de către Mitropolitul Evghenie, iar apoi ieromonah, pe 25 februarie.

 

   În ziua de 9 august a anului 1821, Ieromonahul Meletie a fost numit Rector al Seminarului Religios din Moghilevsc și stareț al Mânăstirii Hutinsk Orșansk, fiind ridicat la demnitatea de Arhimandrit. În august 1823, a fost numit Rector al Seminarului Religios din Pskov. Pe 24 ianuarie 1824, Arhimandritul Meletie a fost numit Rector al Academiei Duhovnicești din Kiev.

 

   În octombrie 1826, Sfântul Sinod a decis să-l numească, pe Arhimandritul Meletie, Episcop de Cigirinsc, Vicar al Eparhiei Kievului și stareț al Mânăstirii Zlatoverh Mihailov. La 19 octombrie 1826, a fost ales Episcop, iar pe 21 octombrie 1826 a avut loc sfințirea sa, la Catedrala "Sfânta Înțelepciune" din Kiev.

 

   Cu dragoste părintească, Sfântul s-a preocupat de tinerii și copiii fără părinți, crescându-i în duhul și evlavia Bisericii lui Hristos. El a acordat atenție deosebită celor nevoiași, văduvelor și orfanilor. Îi vizita adesea pe cei din închisoare și le oferea mângâierea dumnezeieștilor slujbe, în bisericile închisorilor.

 

   A fost, de asemenea, preocupat de hrănirea duhovnicească a fraților din Mânăstirea Mihailov. Prin predicile sale edificatoare și exemplul personal, el i-a inspirat pe călugări cu duhul adevăratului ascetism. Sfântul Meletie spunea: "Smerenia este o sabie protectoare, prin care trecem, dicolo de pământ și iad, pentru a ajunge la cer".

 

   În aprilie 1828, Sfântul Meletie a fost transferat la Catedrala din Perm. Aspru cu sine însuși, Sfântul era strict și cu ceilalți. Pentru a pregăti candidații pentru primirea demnității preoției, Sfântul Meletie însuși a scris așa-numitul "Catehism al hirotoniei". În august 1831, Sfântul Meletie a fost mutat pe Tronul Irkuțk-ului și a fost ridicat la rang de Arhiepiscop.


SOLII DE PREȚ

   Duminică, 24 noiembrie 2024, în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul de Reședință Episcopală, Slobozia, s-a săvârșit slujbă arhierească, Sfânta Liturghie fiind oficiată de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.


 

   Sfântul Meletie a dedicat multă atenție iluminării popoarelor mai mici din Rusia, cu lumina Evangheliei. El a întemeiat biserici în nordul Kamceatkăi, în partea de nord-est a Eparhiei de Irkuțk și de-a lungul râului Aldan, pe traseul dintre Iakuțk și Ohoțk. El a cercetat adesea Eparhia sa intinsă, mergând pe țărmurile Mărilor Ohoțk și Arctică, până la granițele Americii de Nord, unde se afla Părintele Ioan Veniaminov, Apostolul renumit al Siberiei (cunoscut mai târziu ca Sfântul Inochentie), Apostolul Americii. 

 

   Călătorind prin Siberia și de-a lungul țărmului Oceanului Pacific, Sfântul Meletie a interacționat frecvent cu popoarele indigene de credintă lamaistă. Cu blândețe, el i-a îndemnat să renunțe la erorile credinței lor și a explicat adevărurile Evangheliei, acestor popoare păgâne: tungus, buriat, camceadal, precum și în rândul locuitorilor insulelor Kurile și Aleutine.

 

   Dată fiind nevoința sa neobosită, sănătatea Sfântului a început să se deterioreze, fiind transferat la Tronul Slobodsk-Ucraina (mai târziu Harkov și Ahtirsk), în 1835.

   Sfântul Meletie a arătat un mare interes pentru instituțiile de învățământ duhovnicesc, preocupându-se de viața și educația clerului.

   Arhiepiscopul a reluat chestiunea redeschiderii mânăstirilor și școlilor duhovnicești pe care împărăteasa Ecaterina a II-a le închisese. De asemenea, a dedicat multă nevoință luptei cu schismaticii.

   La 2 iulie 1839, Sfântul Meletie a oficiat o slujbă în orașul Ahtirsk, cu ocazia trecerii a zece ani de la apariția Icoanei făcătoare de minuni Ahtirsk a Maicii Domnului.

 

   Mutarea sa la Domnul, cu pace, a avut loc în noaptea de 29 februarie 1840. După ce a primit Sfânta Împărtășanie, și-a făcut semnul sfintei cruci și, apoi, s-a întors către cei aflați acolo, zicând: "Iertați-mă". Cu aceste cuvinte, el a plecat la Domnul.

 

   Pe 4 martie 1840, Sfântul Meletie a fost înmormântat, de Episcopul Iliodor de Kursk, într-o criptă sub Biserica "Sfânta Cruce", în Mânăstirea "Acoperământul Maicii Domnului".

 

   Imediat după mutarea sa la Domnul, credincioșii au arătat mare evlavie față de puterea mijlocitoare a Sfântului Meletie înaintea lui Dumnezeu, primind vindecări în boli, mângâiere în dureri și scăpare din greutăți. Credincioșii din Harkov și-au pus încrederea în Sfântul Meletie, în zilele cumplite ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu sfaturi minunate, Sfântul a prezis eliberarea orașului de sub inamic.

 

   În 1948, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Alexei, sfintele moaște ale Sfântului Meletie a fost mutate în Catedrala Bunei Vestiri.

 

   La 21 februarie 1978, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse "a aprobat și a binecuvântat o Slujbă bisericească și un Acatist pentru Sfântul Meletie, Arhiepiscopul de Harkov și Ahtirsk", pentru utilizare în toate bisericile Patriarhiei Moscovei. Slujba și Acatistul Sfântului Arhipăstor au fost compuse de Arhiepiscopul Nicodim de Harkov (mai târziu Mitropolit al Leningradului).

 

   Baldachinul care adăpostește sfintele moaște ale Sfântului Meletie, de la care credincioșii primesc ajutor și har, vindecare din bolile sufletești și trupești, se află pe coridorul stâng (nordic) al Catedralei.

 

   Sfântul Meletie este cinstit în mod aparte pe 12 februarie (la ziua numelui său) și pe 29 februarie (ziua mutării sale la Domnul).


***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna noiembrie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.