Publicat pe 12.10.2024

Sfântul Ieromonah Pangratie Zăvorâtul, din Peșterile Kievului, făcătorul de minuni

Ziua sa specială de cinstire este 9 februarie...
Sfântul Pangratie Zăvorâtul

Sfântul Ieromonah Pangratie, făcătorul de minuni din Lavra Peșterilor din Kiev, s-a mutat la Domnul în secolul al XIV-lea

Ziua sa specială de cinstire este 9 februarie, fiind cinstit, de asemenea, pe 28 august.

 

Se știe doar că a fost un ieromonah zăvorât al Mânăstirii Peșterilor din Kiev (Kiev-Pecerska - acum Lavra), care a trăit în secolul al XIII-lea. Conform cronicilor, el a fost înzestrat cu darul vindecării celor bolnavi, săvârșind minuni prin rugăciune, post și ungere cu mir.

 

Cântările bisericești îl prezintă ca pe un făcător de minuni, călugăr pustnic, postitor aspru și puternic rugător. Locul nevoințelor sale pustnicești a fost cel al Peșterilor Îndepărtate ale Kievului, din marea Lavră - ale Sfântului Teodosie.

 

Tot în cântările bisericești, Sfântul Pangratie este descris ca fiind "înțeleptul lui Dumnezeu", "preotul cel drept al Domnului", "făcător a multe minuni".

Sfintele moaște ale Sfântului ascet Pangratie se odihnesc astăzi la Kiev, așezate spre închinare în Peșterile Îndepărtate ale Sfântului Teodosie, în Lavra Peșterilor, acolo unde a și viețuit până la mutarea sa la Domnul.

Sfântul Pangratie

Este vorba despre un complex de peșteri subterane ale Lavrei amintite. Acolo se află îngropate sfintele moaște a 49 de sfinți canonizați. În prezent, lungimea totală a coridoarelor subterane este de aproximativ 300 de metri.

Lavra Pesterilor din Kiev - sec XV

Unul dintre întemeietorii Mânăstirii Kiev Pecerska, Sfântul Teodosie al Pesterilor, a fost îngropat în 1074 în chilia sa din Peșterile Îndepărtate, care acum îi poartă numele. Sfintele moaște ale Sfântului Teodosie au fost descoperite în anul 1091 și mutate cu cinste în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Lavra Peșterilor din Kiev.

În anul 1240, când trupele han-ului Batu capturau Kievul, sfintele moaște au fost ascunse pentru a se evita profanarea lor. Locul de înmormântare a fost păstrat secret și, până la urmă, a ajuns să fie uitat. Se crede că ar fi îngropate fie în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, fie chiar în Peșterile Îndepărtate.

Pesterile Îndepărtate

Peșterile Îndepărtate au fost întemeiate ca un complex complet separat. Studiul istoriei lor este complicat de faptul că nu s-au efectuat cercetări arheologice sistematice în ele.

În timpul săpăturilor din 1988, a fost descoperită, însă, chilia Sfântului Teodosie, pe care o săpase în 1058. Bolțile acestei încăperi sunt în stare perfectă. Cea mai mare structură din peșteră, Biserica Sfântul Teodosie, este situată chiar lângă chilia călugărului.

Intrarea în Pesterile Îndepărtate

În prezent, există trei biserici subterane în Peșterile Îndepărtate: Nașterea Domnului Hristos, Sfântul Teodosie și Buna Vestire a Sfintei Fecioare Maria. Aceasta din urmă este cea mai veche biserică subterană a Peșterilor Îndepărtate și a întregii Lavre Kiev Pecherska.

Vizavi de Biserica Nașterii Domnului există o nișă în care sunt păstrate sfinte moaște izvorâtoare de mir, în vase de sticlă și metal.

Vase cu mir, în Pesterile Îndepărtate

Inițial, bisericile subterane erau mult mai mici și mult mai modest decorate. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, bisericile subterane ale Peșterilor Îndepărtate au fost extinse la dimensiuni mai obișnuite pentru ziua de astăzi. Astfel, planurile au căpătat o formă asimetrică. Podeaua acestor biserici a fost pavată în 1826, cu plăci dreptunghiulare din fontă, iar unele dintre ele sunt acoperite cu ornamente simple.

În cinstea Sfinților îngropați în Peșterile Îndepărtate, a fost stabilită Sărbătoarea Soborului Cuvioșilor Părinți ai Peșterilor din Kiev, din Peșterile Îndepărtate (28 august). Pe lângă Sfinții cunoscuți după nume, Soborul cinstește și alți treizeci de sfinți fără nume, ale căror sfinte moaște sunt venerate, fiind izvorâtoare de mir și aflându-se așezate spre închinare în Peșterile Îndepărtate.

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna octombrie 2024.
Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.