Publicat pe 15.07.2024

Știri Ortodoxe în file de Letopiseț (15 iulie 2024)

 

 

Pentru noi, povață...

 

 

Noi depunem efortul, dar grija reușitei trebuie să o lăsăm în seama lui Dumnezeu.

 

 

 

De ce ajungem să trăim stări de anxietate, să devenim angoasați? Pentru că ne imaginăm frici care, de fapt, nu există, frici care ne golesc, ca niște vampiri, de energia pe care ar trebui să o punem în lucrurile bune.

 

 

 

Ne lăsăm pradă unor asemenea frici iluzorii – că vom pierde una sau alta. Dar ce este în mâinile noastre, ca să putem fi atât de siguri? 

 

 

 

Suntem obsedați de a controla totul și de a-i controla pe cei din jurul nostru, dar nu avem cum, pentru că noi nu ne putem substitui lui Dumnezeu. Nu avem cum să controlăm sănătatea noastră – o putem menține, putem avea grijă de ea, dar nu o putem controla. Nu putem controla cele materiale ale noastre. Putem munci, putem deveni avari și corupți, dar pe toate le vom pierde, nimic nu putem controla.

 

 

 

Adevărul nu se impune niciodată prin mândrie sau prin forță.  Când vrem să împărtășim adevărul celui de lângă noi, acesta are o smerenie și o suplețe aparte, și intră în sufletul celui de lângă noi fără niciun fel de efort al nostru.

 

 

 

Oamenii Duhului (duhovnicești), sfinții, vorbesc atât de puțin, pentru că ei sunt numai stare, iar noi ne metamorfozăm în preajma lor.

 

 

 

Să căutăm întotdeauna frumosul, pentru că acolo vom găsi și simplitatea! Dacă ne vom uita înspre urât, acesta este încâlcit, și ne încâlcește și pe noi, ne împiedică viața și ne pune atât de multe obstacole, încât ajungem să nu mai dibuim sensul vieții noastre și, de aceea, trăim într-o stare de debusolare, nu mai știm ce drum să urmăm.

 

 

 

De fapt, întotdeauna păcatul generează iluzii. Păcatul nu trăiește în real, nu are nimic de-a face cu adevărul, ci este permanent o minciună și o perpetuare a unei iluzii. Cu cât ne lăsăm locuiți de păcat și de patimă, cu atât nu mai reușim să vedem care este realul, esența sau simplitatea unui lucru, a unei situații sau a unui gând.

 

 

 

Cu cât stăm în preajma lui Dumnezeu, cu atât reușim să dobândim virtutea simplității.

 

– fragmente din cuvântul rostit de PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Duminică, 14 iulie 2024, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

 

 

 

Sfințirea unui nou Paraclis românesc în Howser, British-Columbia

 

 

Marți 2 iulie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ștefan cel Mare și a Sfântului Ioan Maximovici, PS Episcop Ioan Casian, ierarhul român al Canadei, a sfințit Paraclisul cu hramul Bunavestire din Howser, British-Columbia. PS Episcop Ioan Casian a oferit o Diplomă de Vrednicie și medalia festivă a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei Ieroschimonahului Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu (Muntele Athos) pentru contribuția și îndrumarea duhovnicească avute la ridicarea acestui lăcaș, ctitorul principal al Paraclisului fiind dl. Daniel Damian împreună cu familia Cristina, Janet, Sofia și Nicholas. 

 

 

 

 

Așezământul bisericesc-cultural „Sfinții Români”- Borloveni

 

În Duminica Sfinților Români, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a pus piatra de temelie pentru Biserica "Sfinții Români și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”- Borloveni, ce se va ridica pe dealul ce străjuiește satul Borlovenii Vechi. Sfântul lăcaș va fi construit din lemn.

 

 

 

 

Aducerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou la București

 

La împlinirea a 250 de ani de la Aducerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou la București, evenimentul din 13 iulie 1774 a fost serbat liturgic pentru prima dată. La altarul exterior al Catedralei Patriarhale a slujit Patriarhul României, alături de majoritatea membrilor Sfântului Sinod, precum și de Mitropolitul Naum de Ruse (Bulgaria), Membru de Onoare al Asociației Lăcașuri Ortodoxe.

 

 

 

 

La Schitul Grădiștea de Munte

 

 

În Duminica Sfinților Români, 7 iulie, PS Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în zi de hram la Schitul de la Grădiștea de Munte.

 

 

 

 

Zilele Sfintei Chiriachi

 

Sfânta Liturghie arhierească, din ziua de Duminică 7 iulie, oficiată la Catedrala Episcopală din Huși, a fost punctul central al Zilelor Sfintei Chiriachi, ocortitoarea Episcopiei. Slujba a fost oficiată de ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. Credincioșii s-au putut închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia (Grecia), la sfintele moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna al Transilvaniei.

 

 

 

 

Hramul Mânăstirii Mărcuș

 

 

În Duminica Sfinților Români, PS Părinte Andrei, Ierarhul Episcopiei Covasnei și Harghitei, a slujit împreună cu PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Mânăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Români” din Mărcuș, județul Covasna.

 

 

Cei doi ierarhi au sfințit, cu această ocazie, și aghiasmatarul frumos amenajat la intrarea în incinta Sfintei Mânăstiri. 

 

 

 

 

La Mânzălești

 

 

Duminica a 3-a după Pogorârea Sfântului Duh a reunit în rugăciune obștea de maici a Mânăstirii Găvanu și credincioșii prezenți la sfântul lăcaș din comuna buzoiană Mânzălești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ÎPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mânăstirii.

 

 

La sfârșitul Sfintei Liturghii, maica stareță, stavrofora Haralambia, i-a mulțumit Pr. Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântarea adusă peste obștea Mânăstirii Găvanu și peste pelerini, dăruindu-i o Icoană a Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

Noi să facem ce ţine de noi...

 

Când te risipeşti sufleteşte nu mai poţi fi în comuniune cu Dumnezeu. Şi, deşi sunt priorităţi între priorităţi, mai întâi trebuie să ne îngrijim de cele ale sufletului, respectiv de Împărăţia lui Dumnezeu, iar mai pe urmă să ne îngrijim de cele legate de trup.

 

Noi să facem ce ţine de noi, însă în continuare să-L lăsăm pe Dumnezeu să facă ceea ce ţine de El, că doar suntem „împreună-lucrători cu Dumnezeu”, în gândirea Sfântului Apostol Pavel (I Corinteni 3, 9).

 

Dumnezeu vrea un parteneriat liber consimţit cu oamenii; altfel nu ar fi Dumnezeu. Liberul arbitru este darul lui Dumnezeu făcut omului.

 

Şi pentru a le arăta cât de absurd este să investeşti timp în slujirea unor astfel de idoli, întocmai păgânilor (Matei 6, 32), Hristos aduce în atenţia ascultătorilor: „Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte.” (Matei 6, 26)

 

fragment din Predica ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Duminica a III-a după Rusalii

 

 

 

 

În Parohia Feneș

 

 

În Duminica a treia după Rusalii, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în Parohia Feneș din Protopopiatul Caransebeș. La sfârșit, părintele paroh i-a dăruit ierarhului o Icoană cu Maica Domnului și o Cruce, ca recunoștință pentru întreaga purtare de grijă arătată în păstorirea Bisericii  „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Feneș, ridicată în anul 1840.

 

 

 

 

La Biserica Ghelari

 

 

În ziua de 14 iulie 2024, PS Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Ghelari, Protopopiatul Deva.

 

 

 

 

 

La Catedrala Episcopala din Deva

 

În ziua de 14 iulie 2024, PS Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva.

 

 

 

 

Brâul Maicii Domnului la Huși

 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 6 iulie 2024, la Catedrala Episcopală din Huși a fost oficiată Privegherea în cinstea Maicii Domnului, cu prilejul sosirii în Episcopia Hușilor, a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia. Credincioșii s-au închinat și la sfintele moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

 

 

 

 

Întâlnirea Fiilor satului Ștenea

 

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, a avut loc Întâlnirea Fiilor satului Ștenea (Șeica Mare, Sibiu), ascuns între dealuri pe Valea Buii, cu o comunitate de doar 50 de familii și care își cheamă fiii în fiecare an, la Sfânta Liturghie specială.

 

 

 

Preot paroh este Pr. George Ghincea, iar evenimentul a fost însoțit de strângerea de fonduri pentru pictura Sfântului Altar.

 

 

 

 

La Schitul Berca

 

 

Duminica Sfinților Români a adus multă bucurie duhovnicească obștii de maici de la Schitul Berca din județul Buzău, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de ÎPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Maica stavroforă Casiana Paiu, este egumena Schitului Berca.

 

 

 

 

 

Pr. Arhim. Veniamin Micle de la Bistrița, la 85 de ani

 

 

La Mănăstirea Bistrița au avut loc sâmbătă, 6 iulie, o serie de manifestări prilejuite de aniversarea Pr. Arhimandrit Veniamin Micle la împlinirea vârstei de 85 de ani (dintre care 70 au fost închinați slujirii lui Dumnezeu), în cadrul cărora a avut loc lansarea volumelor: "Un Domn, o credință, un botez"; "Pavăza dreptei credințe" și "Bătălia de la Posada. Adeverire documentară". Viața Părintelui este una înveșmântată de o aleasă râvnă, fiind acela care s-a străduit să restabilească viața duhovnicească în Mănăstirea Bistrița la aproape trei decenii după Decretul 410 din 1959, când obștea monahală a fost alungată. Totodată, a făcut cunoscute chipuri ascetice de monahi care proveneau din rândurile boierimii sau ale familiilor domnitoare: boierul Barbu Craiovescu și soția sa Neagoslava, călugăriți cu numele Pahomie și Salomeea, apoi soția Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Despina Milița, călugărită Platonida.

 

 

 

 

Academia Copiilor „Hristos – Bucuria mea”

 

 

Cea dintâi activitate integrată în Academia Copiilor „Hristos – Bucuria mea” din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut loc în aceste zile la Casa-muzeu cu exponate  tradiționale și bisericești, „Satul e o minune”, din curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdănești, "acolo, chiar în umbra tâmplei bisericii - o căsuță de lemn cu cerdac și cu ferestre mici, acoperită cu draniță și cu o ogradă largă împrejmuită cu gard de nuiele, acoperit și el tot cu draniță. Pe dinăuntru, de-a lungul pereților văruiți cu alb, se află un blidar, lavițe acoperite cu covor țesut în stative, lăzi de zestre, scorțare, pălitare, ștergare, carpete, cruci sculptate în lemn și icoane, multe icoane cu ferecătură. Și drag mi-a fost să le povestesc celor aproape 70 de copii – „Mugurași Duhovnicești Bogdănești” - despre rostul și istoria unora dintre comorile tăinuite acolo: țest pentru pâine, covată, prapuri, tetrapod, strană, Psaltire, bucium, roată de tors, vârtelniță, țesală, opaiț, blide, ulcior, lingurar, bundiță, catrință, ițari, opinci, straiță, cușmă, basma. Unora  dintre ele le-am învățat nume noi, dimpreună cu ei, chiar atunci: fofeză, fedeleu pentru lapte acru, fideleș pentru unt" - a mărturisit prof. Daniela Ceredeev, coordonator de program.

 

 

 

 

Roada Duhului pe pământul strămoșesc 

 

 

În Duminica în care Biserica Ortodoxă Română își serbează roadele cele mai de preț ale sfințeniei cultivate pe pământurile românești de către Duhul Sfânt, Duminica Sfinților Români, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul frumoasei comunități euharistice din Parohia Valea Mare de Criș, Protopopiatul Oradea. PS Părinte Sofronie al Oradiei i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, buni credincioși din satul Valea Mare de Criș, atât de frumos înveșmântați, de la cei mai mici și până la cei mai vârstnici, în tradiționalul port național, întru vrednica și pioasa amintire a tuturor moșilor și strămoșilor noștri care ne-au lăsat moștenirea cea mai de preț: Credința cea Dreaptă în Domnul Hristos, Mântuitorul lumii.

 

 

 

 

Masterclass în cânt și dirijat coral

 

 

Joi, 11 iunie, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș au răsunat armonii muzicale în cadrul evenimentului „Masterclass în cânt și dirijat coral”, sub bagheta maestrului Emanuel Pecingină, care împlinește, în acest an, 60 de ani de viață și 35 de ani de activitate dirijoral-corală. Corul de cameră „Cantus Redividus” sau „Madrigalul Bănățean”, dirijat de maestrul Emanuel Pecingină, a încântat și în acest an auditoriul cu câteva opere extraordinare, tema din acest an al cursului de cânt și dirijat coral fiind muzica sacră corală. De-a lungul activității sale, maestrul Emanuel Pecingină a fost răsplătit cu numeroase premii și distincții: Madrigalist de onoare, Medalia jubiliară „Pro arte”, iar din partea administrației prezidențiale a României a primit în anul 2013 distincția „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

 

 

 

 

Hramul celei mai vechi biserici din Arad

 

 

Vineri, 12 iulie 2024, credincioșii ortodocși din Parohia Ortodoxă Sârbă Arad-Centru, Municipiul Arad, și-au sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel (pe stil vechi).

 

Este vorba despre cel mai vechi edificiu din Municipiul Arad și, totodată, cea mai veche biserică, fiind ridicată între 1698-1702 de către Iovan Popovici Techelia, pentru familiile grănicerilor sârbi. Între 1790-1822, este mărită de strănepotul Sava Techelia (1761-1842) și primește actuala înfățișare, cu meșteri din Rusia.

 

 

 

 

 

 

Arta sacră în creație și restaurare

 

 

Marți, 9 iulie 2024, incinta monumentului supranumit Ateneul Bucovinei, Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, din Vatra Dornei,, a fost gazda unui eveniment de excepție, vernisajul primei ediții a expoziției „Arta sacră în creație și restaurare”, realizată de studenți, masteranzi, absolvenți și cadre didactice de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași. „Avem miniaturi realizate pe hârtie de pergament de către maicile de la Dragomirna, care au făcut o selecție din cele mai frumoase manuscrise miniate în școala de miniatură de la Anastasie Crimca: este vorba de Tetraevangheliarul de la 1609 și Psaltirea de la 1616. De asemenea, sunt fragmente sau copii, după manuscrisele bizantine și occidentale", a mărturisit lect. dr. Petru Sofragiu. 

 

 

 

 

Sfințirea Bisericii Lazuri

 

 

Numeroși credincioși din satul Lazuri, din Comuna Comișani, precum și din localitățile învecinate au fost prezenți duminică, 7 iulie 2024, la ceremonia de sfințire a bisericii Parohiei Lazuri, cu hramurile “Sfânta Treime” și “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare. Această biserică a fost ctitorită între anii 1821-1831, de Scarlat Mihălescu, Mare Clucer Domnesc.

 

 

 

 

 

La Moceriș

 

 

În Duminica Sfinților Români, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Parohia Moceriș din Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a ales această zi pentru a binecuvânta lucrările efectuate la exteriorul bisericii și pentru a sfinți pictura restaurată din interiorul sfântului lăcaș. Biserica s-a ridicat cu sprijinul nemijlocit al locuitorilor care au depus mari eforturi pentru construcţia ei, în anul 1802, fiind sfinţită în  1805 de către Episcopul Iosif Ioanovici Șacabent al Caransebeşului şi Vârșețului.

 

 

 

 

Canonizarea a 16 sfinţi români

 

În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aprobându-se canonizările a 16 sfinţi români:

 

  • Părintele arhimandrit Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, cu cinstire în ziua de 16 septembrie;

 

  • Părintele Dumitru Stăniloae, profesor de teologie la Sibiu și la București, cu titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu cinstire în ziua de 4 octombrie;

 

  • Părintele Constantin Sârbu, cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, cu cinstire în ziua de 23 octombrie;

 

  • Părintele protosinghel Arsenie Boca, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie;

 

  • Părintele Ilie Lăcătușu, cu titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, cu cinstire în ziua de 22 iulie;

 

  • Părintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura: Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie;

 

  • Părintele arhimandrit Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura: Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie;

 

  • Părintele arhimandrit Dometie Manolache, cu titulatura: Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, cu cinstire în ziua de 6 iulie;

 

  • Părintele arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus, cu titulatura: Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus, cu cinstire în ziua de 20 decembrie;

 

  • Părintele Liviu Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca, cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu cinstire în ziua de 8 martie;

 

  • Părintele arhimandrit Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, cu cinstire în ziua de 26 decembrie;

 

  • Părintele arhimandrit Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, cu titulatura: Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, cu cinstire în ziua de 10 noiembrie;

 

  • Părintele protosinghel Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni și la Mănăstirea Vasiova, cu titulatura: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, cu cinstire în ziua de 10 mai;

 

  • Părintele Ilarion Felea, profesor de teologie la Arad, cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, cu cinstire în ziua de 18 septembrie;

 

  • Părintele protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, cu titulatura: Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august;

 

  • Părintele protoiereu Alexandru Baltaga cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, cu cinstire în ziua de 8 august.

 

 

Cele 16 icoane ale acestor noi sfinți români pot fi văzute aici!

 

 

 

O nouă Arhiepiscopie

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu titulatura de "Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Marii Britanii și Irlandei de Nord".

 

 

 

Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, la Bârlad

 

În dimineața zilei de marți, 9 iulie 2024, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Bârlad, cu prilejul aducerii aici, spre închinare, a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia.

 

 

 

 

La Catedrala din Arad

 

În ziua de 14 iulie 2024, Chiriarhul arădean, ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. Credincioșii prezenți la sfânta slujbă în catedrala arădeană s-au bucurat de binecuvântarea ÎPS Părinte Timotei.

 

 

 

 

Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan de la Rila vor fi aduse la hramul Mânăstirii Pantocrator

 

 

 

 

La Mânăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

 

Duminica în care în bisericile ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei în care Mântuitorul Iisus Hristos atrage atenția asupra grijilor vieții care îndepărtează omul de adevărata țintă a vieții – regăsirea Luminii, mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției Cerurilor, 14 iulie 2024, a fost prilej de împlinire duhovnicească pentru obștea Mânăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pentru credincioșii prezenți la ctitoria voievodală care adăpostește cinstitele moaște ale celui mai iubit sfânt al Moldovei și Bucovinei. În mijlocul lor, s-a aflat ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

 

 

 

 

Procesiune impresionantă în inima orașului Huși

 

Sâmbătă, 6 iulie, curtea Catedralei Episcopale din Huși s-a umplut de pelerinii veniți să participe la sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Ocrotitoarea Episcopiei Hușilor. 

 

 

 

 

La Catedrala din Miercurea Ciuc

 

În Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul IV Ecumenic, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc. A răspuns, în cântare, Corala Episcopală „Pocrov”.

 

 

 

 

În Oshawa, Ontario

 

 

În Duminica Sfinților Români, PS Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a slujit în mijlocul credincioșilor din Parohia Sfântul Ștefan cel Mare și Sfântul Nectarie, Oshawa, Ontario.

 

 

 

 

În Parohia Crasna

 

 

Duminică, 7 iulie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, oficiind slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. După pătrunderea ungurilor, prima menționare a numelui Crasna apare în jurul anului 1164, când într-un act al regelui Ungariei, Ştefan al III-lea, ca martor, este citat un anume Ianoș, comite de Crasna. Între anii 1450-1470 Crasna a fost oraș, iar după patru decenii Crasna a devenit centrul Comitatului Crasnei. În anul 1876 se desfiinţează comitatul Crasna, localitatea devenind una din cele șase plase ale judeţului Sălaj. Conform datelor disponibile, încă din anii 1760-1762, în Crasna se afla o mică comunitate ortodoxă, alcătuită din nouă familii, și o biserică de lemn, care a fost edificată în anul 1824, având hramul ,,Sfinții Arhangheli” și care a dăinuit până în anul 1938. Lăcașul de cult de zid a fost construit între anii 1936-1938.

 

 

 

 

La Nadiș

 

 

Duminică, 14 iulie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului,  s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Satul Nadiș a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1387, sub numele de „villa Olachalis Nadasd”, din punct de vedere administrativ aparținând, la acea vreme, de cetatea Aranyos. Denumirea vine de la nada (stuful) care se găsea pe valea de-a lungul căreia este așezat satul. În jurul anului 1908, Nadișul era situat, din punct de vedere administrativ, în comitatul Sălajului, în pretura Cehului. La acel moment, localitatea era cunoscută sub denumirea de Nadișul Român, deși românii îi spuneau simplu, Nadiș. Biserica de lemn din Nadiș, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, este datată din anul 1732. Actuala biserică de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată între anii 1958-1968.

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.