90 de ani de la așezarea pietrei de temelie a Bisericii “Sfântul Gheorghe” din Bacău
În perioada 9-12 mai 2024, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău, care a sărbătorit 90 de ani de la punerea pietrei de temelie, a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mânăstirea Giurgeni.
Icoana este îmbrăcată în argint și a fost dăruită mânăstirii la data de 6 august 1831, fiind pictată în anii 1740-1750 de către zugravul Nectarie. Astăzi icoana este recunoscută pentru minunile înfăptuite prin dânsa. Cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut fără intervenție omenească, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată, ceea ce o face unică în lume.
În Duminica Sfântului Apostol Toma, sub protia ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, un sobor de preoți şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în prezența a numeroși credincioși.
Satul Capotești - Parohia Huruiești se bucură de biserica nou sfințită
Miercuri, 8 mai, Biserica "Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Satul Capotești, Parohia Huruiești II, Protopopiatul Sascut, a fost resfințită.
"Este de o mare importanță să sfințim o biserică și să o așezăm apoi în mijlocul credincioșilor, să fie predată cultului. Într-o lume amnezică este nevoie de anamneză, de aducere aminte de cei care au fost în dreapta credință, de cei care au urmat calea lui Hristos păstrând adevărul" - a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, prezent la slujire.
Sfântă Cruce, înaltă de 30 de metri
În Parohia Cornet, Protopopiatul Moinești (Arhiepiscopia Romanului și Bacăului), a fost sfințită, zilele trecute, o nouă Sfântă Cruce, care de acum este cea mai mare din localitate, având o înălțime de 30 de metri
Târnosirea Catedralei Mici din Târgu Mureș
În data de 12 mai 2024, a avut loc slujba de târnosire a bisericii „Buna Vestire” – Catedrala mică din Târgu Mureș. Ceremonia a fost oficiată de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din Târgu Mureș a fost edificată în perioada 1926-1936. Forma și arhitectura lăcașului reproduc, la scară redusă, Basilica „Sfântul Petru” din Roma.
Sărbătoare mare, la Mânăstirea ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița
În ziua de 10 mai 2024, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița. În pridvorul Mănăstirii a fost oficiată slujba de sfințire a aghesmei mici.
Hram de primăvară, la Mânăstirea Prislop
În miercurea Săptămânii Luminate, 8 mai 2024, zi de pomenire a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, la Mănăstirea Prislop a fost sărbătorit hramul de primăvară. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, la slujbă fiind prezent și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu.
După Sfânta Liturghie soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii.
Mânăstirea Ionești, reînviată
În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mânăstirea Ionești, din satul Redea (comuna Buzoiești).
După 14 ani de eforturi susținute, la inițiativa Chiriarhului Eparhiei, viața monahală în aceste locuri este reînviată după ce, potrivit documentelor, în aceste locuri a existat în anul 1785 Mânăstirea de călugări Butoiul, de pe Valea Plescării, aparținând moșiei Butoianca. Această așezare monahală exista și în vremea domnitorului Mihai Viteazul. Un căpitan al acestuia, pe nume Radu, primește danie această moșie, din partea domniței Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul.