Lacasuri Ortodoxe®
Recenzii

Secretul împărăției

de Buda Ionut - 23 saptamani 13:02
Secretul împărăției

Mika Waltari – “Secretul impărătiei. Cele unsprezece epistole ale lui Marcus Mezentius Manilianus din primăvara anului 30”, Editură Polirom, 2016

 Cartea de fată este o carte a căutării, a incercării de a găsi adevărul revelat de Mântuitor discipolilor săi, din perspectiva unui cetătean roman erudit, educat în simțul practic al civilizației romane și al filosofiei grecești.

  Marcus Manilianus oscilează între filosofia stoică (a renuntării) și epicureism (filosofia plăcerii). Indrăgostit de o nobilă romană (prototip a femeilor romane și a decadenței familiei romane) acesta călătoreste prin întreaga lume romană într-un drum al cunoașterii de sine și a incercării de a se vindeca de refuzul patricienei Tulia.

 Drumul lui Marcus este însuși drumul pe care mulți dintre creștini îl parcurg și reparcurg în tentativă acestora de a înțelege adevărul simplu exprimat de Mântuitor : “Eu sunt Calea, Adevărul și Viata”. Un adevăr simplu insă un adevăr căruia îi este deosebit de greu să spargă carapacea inimii noastre insetată de lumea concretă și de acumularea de bunuri pămantesti.

 Romanul asistă la scena de un realism sfâșietor a Răstignirii. Toate evenimentele nefirești, Învierea, Inăltarea la Cer, Pogorârea Duhului Sfânt, sunt doar reperele majore în jurul cărora scriitorul își construiește firul epic. Ca cititori asistăm la dialoguri captivante cu Ponțiu Pilat, Claudia Procula (soția acestuia), Simon din Cirene, Maria Magdalena, Nicodim, mulți dintre apostoli, etc. În centrul acțiunii este figura Mântuitorului și modul în care invătăturile acestuia au fost percepute de diverșii oameni care au asistat la predicile acestuia.

 Romanul Marcus dorește să-i fie revelata și lui taina impărătiei lui Iisus insă apostolii îl privesc cu dispreț (îndeosebi Petru) din pricina originii sale. Întâlnim apostoli inspăimantati ce nu înțeleg incă pe deplin faptul că doctrina lui Iisus e destinată întregii lumi, nu doar evreilor.

 Ce m-a impresionat a fost drumul neobosit a lui Marcus care în pofida refuzurilor îndârjite, a intoleranței și a neîncrederii susținătorilor lui Iisus, vrea să cunoască doctrina lui Iisus. Intuiește, crede în Înviere, vrea să cunoască toată invătătura lui Iisus. Nu renuntă. De ce ar trebui să citiți această carte? Pentru că este un roman cu oameni simpli cărora Iisus li se adresează pe înțelesul lor; pentru că ne putem face o idee asupra motivațiilor politice ale fariseilor și ale lui Pilat și, cel mai important, pentru că asistăm la o prima și timidă reconciliere între lumea romană și noua lume propusă prin jertfa lui Hristos.

 Drumul lui Marcus (romanul păgan) este drumul fiecăruia dintre noi. Entuziasmul, îndârjirea și capacitatea acestuia de a-și reseta mentalitatea constituie un exemplu pozitiv pentru orice creștin. Secretul impărătiei e însuși drumul pe care îl urmăm în această viată în căutarea lui Hristos.

  Nu este o carte cu dogme complicate, e o carte a adevărurilor simple revelate de Hristos pescarilor, vameșilor, prostituatelor, oamenilor simpli. E o carte ce-ți face sufletul să vibreze, simțind că asiști alături de Marcus la miracolul Învierii când intri alături de el în mormântul gol.

  O carte pe care o recomand oricărui creștin pasionat de istorie și de acele vremuri când Iisus bazele prin jerfa unei noi religii.

  O carte a regăsirii de sine, plină de emoție, captivantă, o poveste emotionantă magistral scrisă.

Ionut-Vlad Buda

CONTINUA SA INTRI PE SITE
Lacasuri OrtodoxeCITATULZILEI
"Domnul este Duh, şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertate. Iar noi toţi, privind ca în oglindă, cu faţa descoperită, slava Domnului, ne prefacem în acelaşi chip din slavă în slavă, ca de la Duhul Domnului."
— Sfantul Apostol Pavel          
Stiri
Video Noutati
TV & LIVE
Hey!
LONews