3

Un gest de solidaritate, care ii poate uimi pe multi, a avut loc in aceste zile in Liban, Asociatia Religiosilor Musulmani aproband si sustinand obiecțiile Bisericii Ortodoxe Libaneze vizavi de organizarea unui spectacol special de dans in cadrul Festivalului Internațional de la Baalbek.

Obiecția Bisericii, exprimata de catre preotii ortodocsi din Beirut, reprezentati de Arhiepiscopul Elias Audi, a venit ca urmare a utilizării, de catre renumitul coregraf belgian-marocan Sidi Larbi Cherkaoui, a unui imn bizantin al Maicii Domnului, in cadrul acestui festival, ca parte a evolutiei sale artistice. În scrisoarea lor, adresata  comitetului de organizare a festivalului, preoții declara: "În ciuda eforturilor noastre de apreciere și sustinere pentru artă și cultură, în general, obiectam categoric impotriva amestecului între ceea ce este sfânt și ceea ce este artistic, asa incat vă rugăm să va abțineti de la folosirea acestui imn in cadrul spectacolului de dans".

Scrisoarea preoților ortodocși a urmat unei campanii desfasurate pe Facebook, in care se facea apel la boicotarea Festivalului Internațional de la Baalbek.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Comitetului Baalbek, Zeina Sfeir, a declarat pentru Al-Monitor că poziția Bisericii Ortodoxe s-a bazat în mod eronat pe o reclama de televiziune, care a arătat un montaj de dansuri, in fundal fiind redat un imn bizantin. În realitate, însă, spectacolul va fi diferit. 
Concertul este programat sa aiba loc abia in data de 30 august. Ea și-a exprimat, deci, încrederea că, "prin cooperarea ambelor părți, se va ajunge la un rezultat pozitiv. Am notificat Biserica Ortodoxă, vizavi de alegerea corectă a muzicii care va fi folosita pe scena".

De regula, instituțiile religioase creștine și musulmane libaneze obisnuiesc sa intervină pentru a-și exprima opiniile cu privire la evenimentele artistice, ca și în cazul de fata, acestea fiind considerate o autoritate de cenzura. Acest tip de intervenție naste întotdeauna indignare din partea artiștilor, intelectualilor și a unui spectru larg al populației. Institutiile invoca, de regula, amendamentul din Constitutie care garanteaza respectul fata 
de religie.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
79
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03623 sec - PID: 19732