4

Damascul a respectat – cel puțin la nivel oficial – primul termen limită stabilit de către Moscova și Washington, pentru planul de dezarmare chimica.

Cu toate acestea, neîncrederea lui Bashar Al-Assad sporeste, mai ales ca SUA și Rusia nu au cazut inca de acord asupra modului de reacție în cazul în care Siria nu se va conforma. Regimul a avut timp pana sâmbătă, dar deja de joi – conform agentiei ANSA – a trimis deja Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) "dezvaluirea inițială": 13 pagini in limba araba, care conțin detalii despre volumul și tipul armelor chimice, originile lor, tipul de containere și spatii de stocare. Organizația a confirmat, ieri, că a primit documentul. 

Consiliul Executiv al OIAC - în care cele 41 de țări care au semnat Convenția din 1993 pentru Interzicerea Armelor Chimice sunt reprezentate – stabilisera initial o sedinta pentru ziua de astazi, insa ulterior a fost mutata pentru duminică și, mai mult, amanata inca o data pentru o zi nedeterminată. Cu toate acestea, în cazul în care Rusia și SUA ajung la un acord, reuniunea ar putea avea loc cel mai devreme săptămâna viitoare. Teoretic, conform ANSA, ea devine posibila cel mai curand marți sau miercuri.

Consiliul Executiv al OIAC este însărcinat cu elaborarea unei "decizii" despre mijloacele prin care armele chimice ale regimului sirian urmeaza sa fie distruse. Documentul va constitui o baza legală pentru rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, la care SUA și Rusia lucreaza. 

Secretarul de stat american, John Kerry, și Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au avut o discutie "la distanta", prin telefon, ieri, in care au dezbatut problema unei rezoluții obligatorii a ONU. Accentul principal s-a pus, conform unor surse ANSA, pe modul de articulare a documentului, astfel încât să devina restrictiv și să permită o reacție la orice nerespectare din partea Damascului. Un alt element, la fel de important, este modul de garantare a sigurantei inspectorilor OIAC, care sunt nevoiti să lucreze pe teritoriul chinuit de un război civil în toată regula. Rapoartele sustin că cel puțin 200 de soldați UNIFIL, din contingentul aflat în prezent în Liban, ar putea fi folositi în acest scop.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
78
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04485 sec - PID: 19356