5

O descoperire "o data in viață", a fost facuta la poalele Muntelui Templului din Ierusalim

Sapaturile efectuate de Dr. Eilat Maza, pe Dealul din Ierusalim, reprezinta una dintre investigatiile de cel mai inalt profil în domeniul arheologiei biblice. Zona dintre Cetatea lui David și Muntele Templului a fost cunoscuta ca Ophel (deal – loc mare de urcat) încă din perioada Primului Templu. În cartea sa, "Descoperirea Zidului lui Solomon din Ierusalim", Mazar relatează istoria excavarii nivelurilor arheologice ale sit-ului, care se află în inima orasului vechi al Ierusalimului. Cercetatorii dealului i-au inclus pe Charles Warren, Dame Kathleen Kenyon și Benjamin Mazar, dar niciunul dintre ei nu a descoperit ceva atat de important precum Eilat Mazar, in sezonul sapaturilor din acest an.

Echipa de excavare a Dealului a dat recent peste visul oricarui arheolog: o comoara de aur. Un medalion din aur iese în evidență ca premiu al descoperirii: medalionul contine trei embleme evreiesti sacre și iconice. Alături de medalionul elegant gravat, echipa a descoperit 36 de monede de aur și alte bijuterii din aur si argint. Într-un mesaj emis de Universitatea Ebraica din Ierusalim, Mazar spune: "Am făcut descoperiri semnificative din perioada Primului Templu, pe acest sit, din istoria indepartata a Ierusalimului, asa incat descoperirea unei Menore cu șapte brațe de aur, din secolul al VII-lea dupa Hristos, la poalele Muntelui Templului, a fost o surpriză totală".

Comoara Dealului fiind sescoperita într-o structură bizantină construită inițial în secolul al VI-lea dupa Hristos, Mazar consideră că tezaurul a fost ascuns în timpul cuceririi persane a Ierusalimului, în 614, o cucerire de scurtă durată, dar violenta. Colectia de monede de aur este cea de-a treia descoperita vreodata în Ierusalim. Așa-numita Comoara a Dealului, care a fost descoperita în cursul sapaturilor din 2013, include cercei de aur, un lingou de argint, zeci de monede și medalioane menora, descrise în raportul Universitatii Ebraice ca fiind "cel mai probabil ornamente pentru un pergament Tora". "În acest caz, este cel mai vechi ornament pentru un pergament Tora, găsit într-o săpătură arheologică, până în prezent. Acesta a fost îngropat împreună cu un medalion mic de aur, două pandantive, o bobină de aur și o incuietoare de argint, toate fiind considerate a fi ornamente pentru Tora".

"Comoara dealului" este departe de a fi prima descoperire importanta a lui Mazar. Săpăturile ei și interpretările legate de structura orașului mare de piatră a lui David și a structurii pe care a considerat-o un palat complex din perioada regelui David, au remodelat dezbaterile arheologice si turismul in Ierusalim. Săpăturile ei au avut ca rezultat diverse descoperiri, inclusiv o inscripție anuntata recent, în 2012, conținând ceea ce ar putea fi cel mai vechi text alfabetic din Ierusalim. Comoara recent descoperita, cu iconografia ei emblematica, va aduce cu siguranță atenția publicului asupra unei perioade importante din istoria Dealului Ierusalimului.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
85
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03928 sec - PID: 13129