3

Vernisarea sitului pilot Cranguri din Apuseni (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În perioada 1-4 octombrie 2013, Complexul Naţional Muzeal ASTRA sărbătoreşte 50 de ani de la fondarea Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa.

Printre evenimentele incluse în programul sesiunii aniversare, "Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – 50 de ani. Amintiri. Realizări. Perspective", se regăsesc lansări de carte, expoziţii, dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie şi vizitarea Cabinetului Memorial Cornel Irimie, o sesiune de comunicări desfăşurată pe mai multe secţiuni tematice, decernarea premiului Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România şi lansarea unei emisiuni filatelice ilustrând monumente din muzeu.

Marţi, 1 octombrie, de la ora 16:00, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, a avut loc vernisarea sitului pilot din cadrul Proiectului CULTTOUR şi a gospodăriei din Dragu-Brad (Purcariu), judeţul Hunedoara, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii locale.

Crângul din Apuseni este o locuire comunitară izolată, care ocupă suprafeţe mari cu topografii, resurse, ocupaţii şi practici specifice zonelor montane şi submontane ale arcului Carpatic. Conceptul propus de Fundaţia Dala, integrat în strategia de dezvoltarea pe termen lung a instituţiei s-a construit pe trei niveluri: experimentarea grădinii-peisaj, re-definirea instituţiei muzeului ca instrument de mediere între comunităţi locale şi public şi muzeul ca expunere a memoriei colective. În cazul Muzeului ASTRA, situl acomodează peisajul şi obiectul-expus după reţetele locuirii tradiţionale.

Crângul din Dragu Brad, care expune generic fenomenul social al locuirii izolate din Apuseni a fost propus ca sit pilot în aprilie 2013 în cadrul proiectului CultTour (Cultural heritage as a focal point for sustainable tourism), finalizat prin platforma de voluntariat şi practici universitare, VOLAM (Volunteering in ASTRA Museum) în septembrie 2013.

Proiectul urmează a fi expus şi în Bucureşti, pe 17 octombrie 2013 ora 18:00, la Galeria Acuarela, str. Polonă nr.40.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului Astra Sibiu

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
33
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.02947 sec - PID: 13125