16

În acest an, in luna februarie, Muzeul Israel a lansat o expoziție intitulata "Irod cel Mare – ultima călătorie a Regelui" (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), descrisa atunci de presa occidentala ca: "o expozitie arheologica extraordinara. Ea marchează călătoriile a doi oameni separati de 2000 de ani. O călătorie este procesiunea funerară a regelui Irod cel Mare, de temut, ale cărui lucrări monumentale inca marcheaza peisajul lui Israel, cealaltă călătorie reprezentand munca de o viata a renumitului arheolog israelian Ehud Netzer".

Într-un articol al unei reviste renumite de arheologie, intitulat "În căutarea mormantului lui Irod", Netzer spunea: "Pe parcursul celor 38 ani, de când am început să lucrez la Herodium (Hirodion), resedinta luxoasa din desert a lui Irod, aceasta capodopera arhitecturala mi-a oferit multe comori, dar niciuna mai interesanta decât descoperirea din 2007, a ​​mormântului lui Irod (foto: mormantul la baza dealului Herodium, pe care se afla palatul). Unii pun sub semnul întrebării această descoperire, dar descoperirile mai recente confirmă concluzia mea inițială. Astăzi, nu am nicio îndoială legata de asta".

Cu toate acestea, doi arheologi israelieni încă mai au îndoieli. Savantii Universitatii Ebraice din Ierusalim, Iosif Patrich și Beniamin Arubas, au sugerat recent că mormântul modest nu se potrivește cu ego-ul împăratului infam și cu programul sau elaborat de arhitectura. In timp ce mormantul din Herodium servește ca punct central pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare expoziție arheologică din istoria Israelului, arheologii Universitatii Ebraice considera că acesta este pur și simplu prea modest pentru a-i apartine lui Irod.

Potrivit unui articol recent din Haaretz, Patrich și Arubas sugereaza ca, prin comparatie cu arhitectura mare din jurul monumentului Herodium, mormântul pretins a fi al lui Irod este relativ mic. Irod ar fi fost familiarizat cu morminte mai mari din regiune, cum ar fi mormintele din secolul II inainte de Hristos (hasmonean – Modi'in), iar megalomania lui infama l-ar fi impins sa construiasca ceva mult mai mare, asemănător cu mormintele lui Augustus sau Alexandru cel Mare. 

Expozitia din Muzeul Israel este organizată pe marginea procesiunii de 40 Km., de la Sala Tronului din Ierihon, pana la mormântul din Herodium, un eveniment de mare importanta, descris de Josephus, care ar fi implicat mii de participanți. Patrich sugerează că spatiul liber aflat vizavi de mormânt ar putea găzdui aproape 20 de vizitatori, să nu mai vorbim de miile de oameni care ar fi participat la marsul funerar.

În timp ce cei doi savanti ai Universitatii Ebraice cred că mormântul nu se potrivește opulentei lui Irod, alții ii dau dreptate lui Netzer. Dezbaterea pe marginea unuia dintre monumentele cele mai importante ale Israelului va continua, cu siguranță, luni de zile, dar îndoielile formulate de către oamenii de știință din Universitatea Ebraica au colorat lumina reflectoarelor indreptate spre expozitia mormântului lui Irod, din Muzeul Israel.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
88
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.06672 sec - PID: 20445