4

În noiembrie 2012, guvernul spaniol a anunțat că tuturor evreilor sefarzi (urmașii celor expulzați din Spania, în 1492, de către regii catolici) le-ar putea fi acordata cetățenia spaniolă în mod automat, prin simpla demonstrare a legăturii lor cu cultura și tradiția iberică, prin numele de familie, limbă sau origine.

Ministrul Justiției estimase că nu ar fi vorba decat de vreo 250.000 de persoane, care sa faca parte din aceasta categorie.

Cu toate acestea, un studiu publicat de ArXiv declara acum că – deși doar 20% dintre evrei se numesc pe ei sefarzi – cei mai multi dintre evreii din lume ar avea strămoși care sa fi fost expulzați de către regii catolici: prin urmare, naționalitate spaniolă ar trebui să fie acordată marii majoritati a acestora. 

Aceasta este concluzia la care a ajuns Joshua Weitz, cercetator la Institutul de Tehnologie din Georgia si autor al unui studiu care aplica, in aces caz, un model matematic de genealogie care confirmă faptul că – chiar și dupa estimările cele mai prudente – aproape toti evreii din lume au în venele lor sangele unor strămoși expulzați în 1492. Modelul arată că – în ciuda preferinței de a se căsători în propriul lor grup și faptului că evreii de origine iberică constituie o minoritate – ar trebui sa se mearga, in cazul lor, doar cu 15 generatii in urma si se va afla cel puțin o legătură directă cu o prima generație de evrei safarzi.

Federația Comunităților Evreiești din Spania (FCJE) a declarat că, în ciuda propunerii prezentate de guvernul spaniol, "realitatea este că procesul este inca în curs de examinare, de către ministrul Justiției" și că, pentru moment, "nimeni nu isi poate alege naționalitatea spaniolă prin aceasta cale rapida, deoarece metoda nu a fost încă fixata". Rapoartele FCJE arata insa că, până în prezent, 5.000 de evrei au solicitat cetățenia spaniolă de la guvern.

Evreii sefarzi sunt urmașii coloniștilor evrei, originari din Israel, care au trăit în Peninsula Iberică până la Inchiziția spaniolă (foto: stema tribunalului inchizitiei spaniole).

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
78
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.06043 sec - PID: 19356