50

Sfantul Mina, la Manastirea Obarsia Lotrului (foto) (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 4 ani, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie, tânăra Mănăstire „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi „Sfântul Mare Mucenic Mina” din staţiunea montană Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, şi-a serbat într-un cadru festiv duhovnicesc cel de-al doilea hram.

Sărbătoarea a început duminică seara, cu slujba de priveghere, iar a doua zi, prăznuirea a continuat cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Sfântul Mare Mucenic Mina” şi cu Sfânta Liturghie Arhierească. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Episcop împreună cu soborul de slujitori, au sfinţit Crucea–Troiţă ridicată în incinta sfintei mănăstiri de către Părintele Protosinghel Serafim Sângeorzan, stareţul chinoviei ajutat de mai mulţi buni creştini.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți componenți ai Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române. La hramul Mănăstiri Obârşia Lotrului au participat preoţi, monahi, monahii şi numeroşi pelerini din ţară.

Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între judeţele Vâlcea şi Hunedoara, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi prin Voineasa şi Vidra spre Petroşani (DN 7A), în staţiunea montană Obârşia Lotrului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci, împreună cu Frank Vasile Timiş. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârşia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn şi un arhondaric din zid pe două nivele.

Biserica din lemn, construită în stil maramureşean, specifică zonei Borşa, localitatea natală a ctitorului Vasile Timiş, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, şi are lungimea de 17 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci, conform informatiilor transmise de Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
53
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.0312 sec - PID: 17676