4

In urma cu doua zile, in ziua prăznuirii „Sfântului Mare Mucenic Mina”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica „Toţi Sfinţii” din municipiul Râmnicu Vâlcea, care îl are ocrotitor şi pe „Sfântul Mare Mucenic Mina”, conform informatiilor pe care ni le-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Sărbătoarea a început cu o seara inainte, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Sfântului Mina, şi a continuat a doua zi cu Utrenia şi Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La final a fost săvârşită şi slujba de sfinţire a monumentului ridicat în curtea Bisericii „Toţi Sfinţii” pentru cinstirea memoriei eroilor, martirilor şi deținuților politici morţi în timpul rezistenţei anticomuniste din România, monument ridicat de către parohie şi AFDP Vâlcea.

Sfântul lăcaș de închinăciune a fost ctitorit cu binecuvântarea episcopului râmnicean Grigorie Socoteanu, ca mulţumire pentru binefacerile primite din partea sfântului. Pentru finanţarea construcţiei, a contribuit filantropul Hagi Constantin Malake.

Este cel mai reprezentativ monument istoric de început de secol XVIII al oraşului, o adevărată podoabă arhitecturală neobizantină, care îmbină armonios stilul de construcţie hurezean-brâncovenesc cu cel al mănăstirilor Curtea de Argeş şi Dealu.

Pe lângă detaliile arhitecturale, biserica a dobândit şi un loc de frunte în rândul lăcaşurilor de cult din Arhiepiscopia Râmnicului prin faptul că aici au fost sfinţite şi binecuvântate steagurile revoluţionarilor de la 1848, conduşi de generalul Gheorghe Magheru, şi tot aici, în 20 iunie 1848, a fost celebrată Constituţia României.

Tot aici, în 1910, au fost aşezate spre închinarea şi binecuvântarea credincioşilor fragmente din moaştele Sfântului Mucenic Mina, ale Sfântului Ioan Hrisostom, Haralambie şi ale Sfintei Mucenite Paraschevi, conform informatiilor pe care ni le-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
69
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.0645 sec - PID: 13201