3

Cea mai mare captură de obiecte furate, vechi de secole - icoane bisericești, fresce și mozaicuri - repatriata vreodată în Cipru, a fost intampinata ieri, la modul oficial, după o călătorie de aproape patru decenii.

O ceremonie speciala a marcat întoarcerea celor 173 de elemente care au fost furate din bisericile ortodoxe și maronite din nordul turcesc al Ciprului. Insula a fost divizata etnic, incepand din 1974, când Turcia a invadat zona, in urma unei lovituri de stat a suporterilor unirii Ciprului cu Grecia.

"Biserica din Cipru s-a umplut de bucurie intrucat, după 40 de ani, cel mai mare număr de comori furate revin acasă, în țara proprie", a spus Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, liderul Bisericii Ortodoxe de pe insulă. Hrisostom a mulțumit, de asemenea, Papei emerit Benedict al XVI-lea, pentru asistența sa în returnarea bunurilor.

Comorile religioase vor fi expuse și supuse restaurarii la Muzeul Bizantin adiacent Arhiepiscopiei din capitala Nicosia.

Ministrul Comunicațiilor, Tasos Mitsopoulos, a declarat ca multe elemente au fost grav afectate atunci când jefuitorii le-au scos din biserici și le-au facut bucăți pentru a fi mai ușor de transportat.

Hrisostom a declarat ca scopul final al actiunii, este acela ca toate comorile sa poata fi returnate lacasurilor de cult din nord, intr-un moment in care este atinsa problema – plina de speranta – a soluționarii politice a divizarii insulei.

Poliția a descoperit aceste comori religioase într-un raid din 1997, in apartamentul unui dealer de arta turc, Aydin Dikmen, din Munchen, Germania. Comorile au rămas în custodia autorităților germane până cand s-a incheiat prelungita bătălie în instanță, prin care s-a dovedit dreptul de proprietate al Bisericii Ciprului.

"Sunt impresionat că o astfel de cantitate mare de comori religioase a fost returnata", a declarat Ambasadorul Germaniei în Cipru, Gabriela Guellil, pentru Associated Press.

Biserica sustine că sute de artefacte religioase au fost furate din bisericile din nordul insulei, multe dintre acestea fiind plasate pe piața neagră din Europa, SUA și Asia.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
20
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.04186 sec - PID: 12301