5

Misionarismul este "paradigma oricarei acțiuni pastorale", a spus Papa Francisc în discursul său, tinut ieri, într-un mesaj video către participanții la o conferinta de patru zile, in Mexic. Conferința are loc in perioada 16-19 noiembrie, fiind organizata de către Comisia Pontificala pentru America Latină.

Papa a vorbit despre nevoia de creativitate și despre impulsul misionar în lucrarea de evanghelizare a Bisericii.

"Este vital ca Biserica să nu se inchida in sine, să nu se simtă deja mulțumita și sigura de ceea ce a realizat", a spus el. "Dacă se va întâmpla acest lucru, Biserica va deveni bolnava, se va îmbolnăvi de o abundenta imaginara… într-un anumit sens ea va face 'indigestie', și va slăbi".

"Trebuie să iesi din comunitate și să ai îndrăzneala sa mergi la periferiile existentei, care trebuie să simtă si ele apropierea lui Dumnezeu", a spus el. Evanghelizarea nu este exclusivă. Creștinii trebuie să împartă bucuria intalnirii cu Hristos, fara sa impuna noi obligații, mustrari sau sa se planga de propriile lipsuri. "Lucrarea de evanghelizare cere multă răbdare", a spus el. De asemenea, aceasta trebuie sa prezinte "mesajul creștin, într-o manieră care este senină și treptată… asa cum a făcut Domnul".

"Trebuie să ne forțam si sa fim creativi în metodele noastre", a spus el. "Nu putem rămâne limitati la spațiul nostru comun de "a face întotdeauna la fel".

Papa a mai vorbit, de asemenea, despre rolul clericilor și calugarilor în Biserică. El a spus ca un episcop trebuie sa conduca viața pastorală a Bisericii cu tandrețe și răbdare, "manifestând maternitatea Bisericii și mila lui Dumnezeu". Atitudinea de adevărat păstor nu trebuie să fie cea a unui prinț sau a unui birocrat. În schimb, un episcop trebuie să aibă grijă de poporul său, sa știe cum să discearnă mișcarea Duhului Sfânt.

"Tentația clericalismului face mult rău Bisericii din America Latină, fiind un obstacol în calea dezvoltării maturitatii și responsabilitatii creștine a laicilor", a spus el. El a descris clericalismul ca fiind o "atitudine de grup", care este "auto-referențială" și care sărăcește întâlnirea cu Hristos.

"De aceea, cred că este important, urgent, sa se formeze misionari capabili… de întâlnire, care sa știe cum să inflacareze inimile oamenilor, sa mearga cu ei, să intre în dialog cu speranțele și temerile lor", a spus el.

El a adăugat că cultura de astăzi necesită o formare preoțească buna, și s-a întrebat dacă Biserica are "capacitatea suficientă de a fi auto-critica" in ce priveste deficitul de profesori cu adevarati pregatiti.

Papa a încheiat, îndemnându-i pe ascultătorii săi laici, să trăiască chemarea propriului lor botez și s-o împărtășească cu alții.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
45
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Lucrarea ta sau a unei comunități nu este promovată? Creează un site în care să poți posta doar tu sau chiar și ceilalți, iar noi vă punem pe prima pagină.
Lansează un nou site

π 0.03266 sec - PID: 13129