158

Anul acesta a marcat cea de-a 400-a aniversare a sfintei procesiuni cu Icoana Maicii Domnului din Kursk, Rusia.


Procesiunea se desfășoară în mod tradițional în ziua de vineri a celei de-a 9-a săptămâni după Paști, care a căzut în acest an pe 8 iunie. Câteva mii de credincioși din Kursk, din regiunile învecinate și chiar și din străinătate au participat la marea sărbătoare, potrivit site-ului administrației provinciei Kursk, care a pus la dispoziția cititorilor săi și mai multe fotografii (http://adm.rkursk.ru/).


Din 1957, icoana făcătoare de minuni s-a păstrat în Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor, în Catedrala Semnului, din New York, dar este adusă înapoi în Kursk în fiecare an pentru mângâierea credincioșilor.


În acest an, credincioșii au început să se adune dimineața devreme în Catedrala Znamenski din Kursk. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Herman de Kursk și Rylsk, după care procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni Kursk a Maicii Domnului a început sub răsunetul clopotelor catedralei.


Icoana sfântă, decorată cu flori proaspete, a fost purtată festiv de-a lungul străzilor orașului, mii de credincioși ortodocși alăturându-se procesiunii pe tot drumul.


Icoana a fost întâmpinată cu o slujbă deosebită în Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică, după care procesiunea a continuat pe drumul spre Schitul Maicii Domnului din Kursk. Liderii civili locali și mai mulți oaspeți s-au alăturat procesiunii de-a lungul drumului.


A fost construit un drum de flori care ducea spre mănăstire, iar pelerinii au fost întâmpinați în sunetul cântărilor sfinte. La fel ca în trecut, sfânta procesiune s-a încheiat la Schit, cu o slujbă oficiată înaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kursk.


Conform publicației Orthodox Christianity, procesiunea tradițională cu icoana a fost insituită pentru prima dată în 1618, printr-un decret al țarului Mihail Fedorovici. Atunci, icoana făcătoare de minuni a fost transferată solemn de la Mânăstirea Znamenny la Schitul din Kursk, cu prilejul târnosirii primei Biserici a Nașterii Maicii Domnului.


Conform tradiției stabilite, icoana rămânea la Schitul Eroilor din Kursk - construit pe locul unde a apărut aceasta pentru prima dată - de acum și până în septembrie, după care era reluată în Kursk.


Această tradiție a fost întreruptă în 1919, când icoana a fost dusă în străinătate. Procesiunea a renăscut în plinătatea sa abia în 1990, deși există dovezi că, în ciuda interdicțiilor și persecuțiilor, un mic grup de credincioși a continuat să meargă pe ascuns pe calea procesiunii, la mănăstirea închisă, unde se rugau pentru întoarcerea icoanei sfinte.


Schitul din Kursk, cu biserica sa principală dedicată Nașterii Maicii Domnului, a fost restaurat în vremurile noastre. Icoana Kursk a Maicii Domnului a revenit la Kursk pe 23 septembrie 2009, după aproape un secol în străinătate. Din 1957, a fost ținută în Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor, în Catedrala rusească a Semnului, din New York.


(Foto: Icoana Maicii Domnului din Kursk/ Wikipedia)


Trimite
Powered by InterChat

π 0.01414 sec - PID: 1597