(FOTO) Particele din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, descoperite de arheologi in Bulgaria

Particele din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, descoperite de arheologi in Bulgaria

Particele din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul au fost descoperite In timpul sapaturilor arheologice din Sudul Bulgariei, In orasul Sozopol, au anuntat In urma cu 2 zile arheologii – duminica 1 august 2010.

Arheologii investigau insula Sfantul Ioan, In largul insulei Sozopol, la Marea Neagra, unde au descoperit o mica racla – relicvariu – zidita In Altarul unei biserici vechi care poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul.

©traducere si alcatuire pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Racla, care a fost deschisa duminica, contine particele mici din bratul si piciorul sfantului, dupa cum raportasera arheologii, intr-o prima faza, citati de Novinite.

Racla are forma unui sarcofag si a fost descoperita de catre echipa Prof. Kazimir Popkonstantinov.

De-a lungul secolelor, au existat controverse legate de localizarea Moastelor Sfantului Ioan Botezatorul.

Orasul Sozopol este unul dintre cele mai vechi orase aflate pe litoralul Marii Negre, datand din epoca bronzului. Acesta a fost colonizat de greci, In frunte cu filozoful Anaximandru, In jurul anului 610 I.Hr.. Sozopol devenind un centru crestin timpuriu, cu episcop propriu.

Arheologii considera ca Moastele Sfantului Ioan Botezatorul au fost aduse aici din Constantinopol, conform unei declaratii date ulterior de ministrul Bojidar Dimitrov.

"Presupunem ca, In antichitate, cineva din Patriarhia de Constantinopol a donat o parte din sfintele moaste manastirii "Sfantul Ioan Botezatorul", a declarat acesta duminica, adaugand ca interesul arheologic asupra insulei Sfantului Ioan (Ivan) a Inceput In urma cu aproximativ 25 de ani.

Dimitrov a luat parte la ceremonia oficiala de duminica, la care au mai participat, de asemenea, specialisti, parlamentari si jurnalisti.

Arheologii au anuntat ca moastele Sfantului Ioan Botezatorul includ parti ale unui brat, ale talpii piciorului, dinti si un os facial.

?eful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a predat Moastele Episcopului de Sliven, Ioanikii, care probabil va decide locul In care vor fi depuse.

Potrivit ministrului bulgar, moastele ar trebui sa fie asezate In Biserica Sfantul Gheorghe, aflata langa Sozopol.


La deschiderea oficiala a raclei, seful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a declarat ca racla este realizata din alabastru, si nu din marmura, asa cum se crezuse anterior.

Ministrul bulgar Bojidar Dimitrov a declarat ca, de acum Inainte, Sozopol va fi Noul Ierusalim.

”Biserica Sfantul Gheorghe din Sozopol detine In prezent o bucata din lemnul Sfintei Cruci, donata de Boiko Borisov. In plus, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu ne-a daruit, de asemenea, Moaste ale Sfantului Andrei. Acestea sunt moaste crestine esentiale, de la cei mai vechi sfinti", a spus Dimitrov, adaugand ca turismul si pelerinajele In Sozopol s-ar putea dezvolta.

"Turismul sub forma de pelerinaj este foarte popular In Intreaga lume si reprezinta 30% din veniturile industriei turismului", a mai spus el.

Informatia poate fi citita in format complex doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Fiindca vizitatorii nostri merita sa fie cel mai bine… informati!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.