Minunea din icoana 'Sfinte Iacov (Țalikis), miluiește-mă!'

09 februarie 2019
12:24

Despre noua Icoană minunată "Sfinte Iacov, miluiește-mă!", lucrare a Arhimandritului Ambrozie Gorelov, din Biserica Sfântul Serafim de Sarov, din Skouriotissa - Cipru...

 

Sfântul Iacov Tsalikis (născut în Livisi Asia Mică, pe 5 noiembrie 1920 și mutat la Domnul în Evia, pe 21 noiembrie 1991) este una dintre cele mai importante figuri monahale din Grecia secolului al 20-lea. El s-a distins pentru viața ascetică, dar și pentru darurile pe care le-a căștigat și care au dus la canonizarea sa. Cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o la o mănăstire din Evia.

 

Noua icoană „Sfinte Iacov, miluiește-mă!" (2018), este opera Arhimandritului Ambrozie Gorelov, responsabil de Biserica Sfântul Serafim de Sarov, din Skouriotissa - Cipru.

În noua sa icoană, Sfântul Iacov (Țalikis) este înfățișat în picioare, cu mâna dreaptă ridicată frontal pentru a binecuvânta, în timp ce stânga ține Sfânta Evanghelie. În partea de jos a icoanei, în dreapta sfântului, este reprezentată Mănăstirea Sfântul David din Evia, iar la stânga este ilustrată întâmplarea minunată trăită de Episcopul Neofit de Morphou cu mulți ani în urmă, în ziua de Crăciun.

 

Mai exact, când era student, la Nașterea Domnului, acesta s-a dus la Mănăstirea Sfântului David. După privegherea de Crăciun, după ce s-a odihnit puțin, a decis cu un prieten să se plimbe în zona Agioneri, unde existau mai mulți copaci și un râu care curge. În timp ce se plimbau spre Agioneri, au auzit pe cineva cântând foarte dulce:

   „Hristos Se naște, mariti-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Cântați Domnului tot pământul!

Și cu veselie, lăudați-L popoare că S-a preaslăvit!"

 

S-au apropiat de locul din care venea căntarea și l-au văzut pe Sfântul Iacov îngenunchiat în interiorul scorburii unui platan si rugându-se cu mâinile ridicate și intonând această cântare de Crăciun. Dar, cel mai minunat lucru, a fost acela că au vazut cum păsările din pădure s-au adunat și zburau deasupra platanului, iar toate celelalte s-au adunat în copacii din jur, încât aveai impresia că aveau la loc frunze, deși la acel moment se scuturaseră cu totul.

 

Văzându-i, cuviosul s-a oprit din cântat și păsările au plecat în prezența "străinilor". Omul lui Dumnezeu s-a ridicat și a zis:

    "Da, copii buni! Atât de mult mă bucuram de Nașterea lui Hristos, încât n-am mai putut suporta să o fac pe cont propriu și mi-am zis: 'Nu te duci, leneșule Iacob, în ​​pădure să cânți Hristos Se naște, slăviți-L!'? Și, așa rugându-mă, au venit toate aceste păsări și au cântat și ele!".

 

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe - februarie 2019

Traducere Lăcașuri Ortodoxe® 2019, după un raport al Sfintei Mitropolii de Morphou, Biserica Ciprului

vezi știrile de azi