Sfântul Eftimie cel Mare, cinstit în mânăstirea sa din Ierusalim - 2019

06 februarie 2019
08:18

Sâmbătă, 2 februarie 2019 (20 ianuarie după calendarul vechi iulian), Patriarhia Ierusalimului a serbat comemorarea Părintelui nostru Drept Eftimie cel Mare, la Sfânta Biserică și Mănăstire închinate lui, adiacentă Mănăstirii Panagia Sayda Naya, din Cartierul Creștin de lângă Patriarhie.

 

Sfântul Eftimie a venit din Melitini, din Armenia, și a urmat viața monahală de la începutul tinereții sale. El a venit în Țara Sfântă în jurul anului 420 după Hristos și a viețuit împreună cu Sfântul Teoctist în aceeași mănăstire. Ulterior, Sfântul Teoctist a înființat o mănăstire cenobitică pentru formarea monahală a călugărilor, în timp ce Sfântul Eftimie a întemeiat o Lavră pentru asceza monahală a călugărilor avansați.

 

El a primit mii de călugări în această Lavră și i-a călăuzit, iar Sfântul Sava cel Sfințit a fost unul dintre aceștia, care a venit la Sfânt în anul 456. De asemenea, un grup din Persia a venit la Lavră, ai cărui membri au fost botezați de Sfântul Eftimie, unul dintre aceștia, cu numele Petru, fiind hirotonit ca Episcop de Paremvolon.

 

Sfântul Eftimie a luptat în Lavră, împotriva ereziei monofizite și pentru răspândirea învățăturii despre cele două firi ale lui Hristos, divină și umană, conform doctrinei celui de-al 4-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon din 451 după Hristos.

 

Sfântul Eftimie a fost un Mare Sfânt al lui Dumnezeu, Care l-a învrednicit cu darurile clarvederii și facerii de minuni, mutându-se la Domnul în anul 473 după Hristos.

 

În cinstea Sfântului Eftimie și a Mănăstirii sale din Ierusalim, și nu a celei din deșert, o Slujbă a Vecerniei a fost oficiată seara, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în dimineața zilei de sărbătoare, condusă de Mitropolitul Ioachim de Helenopolis, slujitor împreună cu Arhimandritul Macarie și Arhimandritul Ieronim. La slujbe au participat mulți credincioși locali și pelerini, care l-au cinstit pe Sfânt.

 

Conform Secretariatului General al Patriarhiei Ierusalimului, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a fost prezent spre închinare în timpul Sfintei Liturghii. Un material video puteti vedea la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=7ONkDLtNwlI .

vezi știrile de azi