Parintele Arsenie Boca, Parintele Dumitru Staniloae si Prof. Nichifor Crainic au fost omagiati la Biserica Regina Maria

Părintele Arsenie Boca, Părintele Dumitru Stăniloae şi Prof. Nichifor Crainic au fost omagiaţi in Parohia Miron Patriarhul, din Bucuresti, in seara zilei de 26 noiembrie 2017, in cadrul unei conferinte dedicate acestora, intitulata “Jertfă și mărturisire creștină în timpul regimului comunist-ateu din România”. Conferinta sustinuta de Drd. Florin Dutu in Biserica “Regina Maria”, din sectorul 1, Bucureşti, a inceput in jurul orelor 17:00.

Cei trei mari apologeţi au fost evocaţi în cadrul conferinţei “Jertfă și mărturisire creștină în timpul regimului comunist-ateu din România”, organizată, prin strădania Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu şi a Asist. Univ. Dr. Ionut Gh. Chircalan, de către Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT), Fundația Ecumenică “Pro Axe Mundi”, cărora s-a alăturat Parohia Miron Patriarhul – Paroh Pr. Ioan Traian Diaconu.

Evenimentul a fost transmis în direct in paginile Agenţiei de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe ( www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] si www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] ), partener media al evenimentului cat si in paginile retelelor web asociate: Episcopia Sloboziei si Calarasilor www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] (preluata in paginile tuturor protopopiatelor, bisericilor si manastirilor din eparhie) si Arhiepiscopia de Alba Iulia www.reintregirea.ro [https://www.reintregirea.ro] (in paginile tuturor protopopiatelor, bisericilor si manastirilor din eparhie).

Cuvântul de introducere, plin de complexitate şi dinamic, al Prof, Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu a trezit interesul asupra acestor mari personalităţi ale secolului XX, aducând în prim plan datele biografice ale acestora şi conexiunea dintre ele, momente deosebite din vieţile lor, fără să compromita elementul surpriza, ba chiar întregind cuvântul conferenţiarului Drd. Florin Duţu, ce a urmat.

Ca autor al celei mai complete biografii a Părintelui Arsenie Boca, Drd. Florin Duţu nu s-a mărginit în a-şi prezenta studiile, ci a adus asupra mărturisitorilor evocaţi o nouă lumină, prin prisma faptelor lor, pe care le-a expus auditoriului ce s-a arătat vădit încântat de informaţiile inedite ce au fost aduse la lumină din întunecatele arhive pe care tânărul doctorand le-a studiat.La finalul alocuţiunii, au fost ascultate două înregistrări ale epocii: un interviu cu Prof. Nichifor Crainic, luat de fiica sa, Ioana, şi un cuvânt al Prof. Dumitru Stăniloae.

Parintele Arsenie Boca [https://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca] a fost un ieromonah, teolog și pictor bisericesc român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, si al Mănăstirii Prislop, care a atras mii de credinciosi in timpul slujirii sale, fiind hartuit, in perioada regimului comunist, de securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, la Jilava, București, Timișoara și Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu din apropierea capitalei, precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.Nichifor Crainic [https://ro.wikipedia.org/wiki/Nichifor_Crainic] a fost un teolog, scriitor, poet, ziarist, politician, editor, filosof român. A fost ales membru al Academiei Române in 1940, fiind exclus în 1945, și reconfirmat post-mortem în 1994. A fost cântăreț la Biserica Zlătari din Bucuresti. Crainic a fost arestat, împreună cu conducerea legionară și cu alți opozanți ai regimului.Parintele Dumitru Staniloae [https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Stăniloae] a fost un preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducător, scriitor și ziarist român. Este considerat unul dintre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul XX și cel mai mare teolog român din acel secol. Este membru titular al Academiei Române. La 5 septembrie 1958 a fost reținut de Securitate, alături de membrii mișcării Rugul Aprins. În 1959 a fost dus la penitenciarul Aiud, unde a fost ținut luni întregi în regim de izolare. A fost eliberat în 1963.Biserica Sfanta Maria [https://bisericasfmariamironpatriarhul.ro/] , cu hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost construita in anul 1928 fiind ctitorita de Regina Maria. piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 8 iunie 1928, de catre primul Patriarh al Romaniei, Dr. Miron Cristea, alaturi de PS Tit Simedrea, la eveniment fiind de fata si Regina Maria dar si alte personalitati ale vremii. Biserica a fost finalizata la data de 1 decembrie 1928. Parohul actual al Bisericii Sfanta Maria este Parintele Pr. Ioan Traian Diaconu. In mijlocul credinciosilor si participantilor la conferinta, s-a aflat si Pr. Ioan Surubaru fost paroh al acestei biserici, cel care a infiintat corul bisericii si muzeul parohial. Biserica Regina Maria adaposteste o particica din Moastele Sfantului Miron Patriarhul (foto), aflata permanent spre inchinare.

Inregistrarea transmisiunii in direct a conferintei Drd. Florin Dutu, poate fi urmarita integral, aici:

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.