Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes

La Muzeul ASTRA, s-a finalizat implementarea proiectului „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Informatia ne-a fost oiferita in ultimele ore, de catre Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA Sibiu.

Dam apa la moara: proiect in totalitate implementatAstfel, aflam ca 520 de vizitatori au participat în cadrul atelierelor interactive de morărit, inscrise in proiectul „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Va reamintim, conform unei informatii pe care v-am oferit-o in editiile noastre de stiri, ca in cadrul acestui proiect a fost repusa în funcțiune moara cu ciutură din Svinița – o localitate aflata in județul Mehedinți.

Implementarea proiectului s-a finalizat in ultimele zile ale lunii care tocmai a trecut, mai exact pe 30 septembrie 2017, dar demonstraţiile practice vor continua, la fel si atelierele interactive. In cadrul acestor ateliere, vizitatorilor li s-au explicat detaliile de funcţionare ale morii cu ciutură, specificul lucrărilor de întreţinere, precum şi tehnicile de morărit arhaice.

Mai multe amanunte pe aceasta tema, gasiti in articolul: Moara din Svinita a fost pusa in functiune – Muzeul ASTRA da apa la moara [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html] ]

Dam apa la moara: proiect implementat cu succesProiectul a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a fost partener media oficial al evenimentelor desfasurate cu aceasta ocazie.

Moara din Svinita este o moara cu ciutură, iar ea este expusa in cadrul Muzeului ASTRA Sibiu. Cei care au realizat-o au demonstrat, conform specialistului Stefan Paucean, lucrator in cadrul Muzeului Astra Sibiu, o ingeniozitate extrema, componenta finală a captării fiind realizată dintr-un buştean imens scobit pe interior, care dirija controlat şi optimiza vitezei jetului de apă printr-o ‘valvă’ din lemn, perforată la interior, dispusă ca un dop în partea inferioară a buşteanului (butoniu).

Conform informatiilor pe care ni le-a oferit Cosmin Calinescu, prin acest proiect s-a urmarit constientizarea rolului pe care il joaca o instalatie precum Moara din Svinita, ” în economia comunităților rurale”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.