ATENTIE la corurile bisericesti si diaconii cu… voce: in loc de slujire, concerte laice si slujbe prelungite artifical

“Astăzi, repertoriul formațiilor corale bisericești cuprinde opere al căror caracter eclezial se reflectă doar în text, in timp ce, prin exprimarea lor muzicală, sunt absolut seculare”, a declarat șeful Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, cu ocazia conferinței recente internaționale a liderilor corurilor bisericești din Moscova, acesta solicitand reformarea repertoriului coral bisericesc.

Conform observatiilor acestuia, el însuși muzician vestit, în unele parohii urbane mari, acolo unde exista coruri profesioniste, in momentele care preced sau insotesc impartasirea credinciosilor, se tin in fapt adevarate “concerte spirituale”, “scrise într-un stil italian elaborat”, “deturnand atenția clerului si credinciosilor de la pregatirea pentru aceasta”.

“Multe dintre piese sunt interpretate prea tare de coruri, astfel încât preotul e nevoit să strige mai tare decât corul”, sau intr-un ritm în care preotul sau credinciosul nu reușește să citească rugăciunile prevazute.

“Alteori, din cauza cântarilor prea lungi, slujba se prelungește în mod artificial”. Uneori, în timpul slujirii, biserica incepe sa aiba propria sa traire, in lacas avand loc momente sfinte, dar in cafas – locul rezervat corului – “se intampla ceva cu totul diferit: mai degrabă are loc un concert, nu o slujba”, a adăugat Mitropolotul.

După cum a subliniat acesta, cântarea în timpul slujbei trebuie să se distinga printr-o perspectivă duhovniceasca deosebită, ea trebuind să AJUTE credincioșii să fie pătrunsi de spiritul slujirii, “nici pe departe de astfel de modele de concerte seculare de muzică, în prezent de multe ori desfasurate în bisericile noastre”.

“În oficierea Liturghiei nu sunt permise teatralitatea, afirmarea, artificialitatea. Slujitorul nu ar trebui să-și exprime în mod fatis trairile, sentimentele, ceea ce simte, iar slujirea sa nu trebuie să atragă cumva atenția asupra lui încât atenția principală a credincioșilor sa fie concentrata încontinuu asupra sa, ci asupra Celui Care îndeplinește cu adevărat Liturghia – Hristos. Ceea ce se spun aici se referă, de asemenea, la diaconi, care transformă uneori slujba într-un teatru, folosind bogăția proprie de abilități vocale, artistice, pentru a produce o impresie mai mare asupra publicului”, a continuat el.

În plus, conform ierarhului, o altă problemă a multor coruri este lipsa de voință de a schimba dirijorul:“Saptamana dupa saptamana, an dupa an, se interpreteaza lucrările acelorași compozitori ai secolului al XlX-lea, ca și cand nimic nou ar fi fost realizat in literatura muzicală bisericească”, a conchis el.<

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.