Va propun, in cele ce urmeaza, cateva fragmente dintr-o predica recenta a Mitropolitul Atanasie de Limassol (foto / Biserica Ortodoxa a Ciprului):
“Unul dintre lucrurile pentru care vom fi judecați este… timpul. Ce înțelegem noi, astazi, prin “odihnă”?
– traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin
Odihna nu inseamna doar a dormi mai multe ore sau a calatori. Odihna adevarata, pentru om, inseamna rugaciune. După o zi tensionată, daca omul petrece un pic de timp în rugăciune, daca el comunica cu Dumnezeu, cu Duhul Sfânt prezent din abundenta în Biserică, el se va simti profund odihnit, fiindca odihna nu inseamna doar sa dormi cateva ore și să faci mai multe călătorii. Toate acestea, desigur, reprezinta un tip de odihnă pentru corp, dar partea sufleteasca, restul spiritual, este mult mai semnificativ și important.
Omul, de fapt, se odihneste cu adevarat abia atunci cand el învață să aibă o relație vie cu Dumnezeu. Știm cât de tare isi gaseste odihna, sufletul omenesc, în sfintele slujbe ale Bisericii noastre…
Este un paradox că, astăzi, când petrecem atatea zile și nopți în centre de divertisment, in hoteluri și la terase si cafenele, în loc sa devenim plini de pace, de bucurie și zâmbet, devenim, în cele din urmă, mult mai surescitati. Dimineața ne trezim urland, înjurând, gata de bataie… Asta nu se întâmplă în Biserică.
Sfântul Ioan Gură de Aur a spus următoarele cuvinte, despre ea: “Nu vedeți ce este Biserica și ce minune face Biserica? Este foarte simplu. Intra in biserica si vei vedea că acesta este un loc unde te duci lup si pleci miel, unde intri hot si pleci sfânt, unde te duci supărat și iesi bucuros, intri om si pleci Dumnezeu, prin har”.
Aceasta este Biserica. Exista lucruri care nu pot fi puse la îndoială: omul care se afla în spațiul bisericii, in atmosfera cantarilor, dobândește multa seninătate și, din acest motiv, Biserica Ortodoxa face multe slujbe, este o Biserica liturgică prin excelență și are un efect terapeutic total asupra oamenilor și sufletului lor, prin aceasta influență liturgică.
Deci, este o binecuvântare pentru om să-si valorifice corect timpul, sa-si găseasca ceva timp pentru a se odihni cu adevarat, dar cel mai important, sa-si petreaca timp cu Dumnezeu și să învețe să se roage.
În viața noastră de zi cu zi, ne confruntăm cu numeroase dificultăți și dezamăgiri, mulți tineri sunt în impas, exista multe semne de intrebare și probleme în sufletele oamenilor și multa durere. Iar acest întuneric patrunde în sufletul omului, il face pe om sa ignore cine este, ce face și unde se duce; el nu mai știe nici ce vrea. Cand va incepe sa aiba grija de toate aceste lucruri, atunci va începe sa-si valorifice în mod corespunzător timpul, rugandu-se, fiindca rugăciunea îi dă puterea și lumina, pentru că Dumnezeu Însuși este Lumina, iar Lumina Divina începe treptat să risipeasca întunericul spiritual”.