Thursday 1 january 1970

Sfântul Vasile al Ancirei, mucenicul laic

Sfântul Vasile din Ancira (Ankara, Turcia) a trăit pe vremea lui Iulian Apostatul (331-363) şi a mărturisit credinţa în Hristos în faţa guvernatorului Saturninus. 

El a fost chinuit în Ancira, apoi trimis la Constantinopol (Fatih - Istanbul, Turcia), unde a fost chinuit în multe şi cumplite feluri, atârnat în copac, străpuns cu ţepuşe de fier înroşite în foc şi bătut.

Fiind aruncat într-un cuptor aprins, a ieşit nevătămat. Sfântul a fost trimis în Cezareea (Hadera - Haifa, Israel), fiind sfâşiat de lei în arenă. Sfintele lui moaşte au fost păstrate cu grijă de rude şi de prieteni, înfăşurate în giulgiu, cu miresme, şi îngropate în loc însemnat, unde mai târziu au zidit biserică în numele său. 

Acest Sfânt Mucenic Vasile al Ancirei, laic, cinstit în mod aparte pe 2 ianuarie în unele calendare greceşti, iar în cele ruseşti pe 1 ianuarie alături de Sfântul Vasile cel Mare, nu trebuie confundat cu Sfântul Vasile din Ancira care era preot, cinstit pe 22 martie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.