Publicat pe 01.01.1970

Icoana Alexiotiţa (Feritoarea) din Patras, a Maicii Domnului

Sfânta Biserică a Maicii Domnului "Alexiotissa" ("Păzitoarea", "Apărătoarea", "Feritoarea") datează dinainte de 1713. Această biserică parohială deserveşte, de asemenea, un cimitir situat în partea superioară a oraşului Patras. Tradiţia spune că a fost un paraclis vechi al Mânăstirii Gerokomeio.

 

 

Numele „Alexiotissa” provine din verbul vechi „alexo”, care îşi are originea în rădăcina „alex” ce înseamnă „a feri". Oamenii din această regiune îşi pun, astfel, speranţele în Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a fi feriţi de toate relele şi necazurile ce ar putea veni. Biserica deţine o Icoană intitulată "Panagia Alexiotissa" care este veche, cu valoare artistică, ferecată în argint.

 

Fostul Mitropolit al Patras-ului, Nicodim, a înfiinţat Sărbătoarea Panagiei Alexiotissa în anul 1994, fiind serbată anual la Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe 26 decembrie. El a compus, de asemenea, o Slujbă a Acatistului şi rugăciuni către Maica Domnului "Alexiotissa".

 

În cadrul sfântului lăcaş mai există un al doilea Altar Sfânt închinat Sfinţilor Arhangheli, unde se află o Icoană oferită de Uniunea Măcelarilor în 1869. Din acest motiv, Biserica are ca hram şi Sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli, pe 8 noiembrie.

 

De asemenea, în partea de nord-est a bisericii, există un paraclis închinat Sfântului Lazăr, cel înviat de Hristos, a patra zi, din morţi. Mitropolitul Nicodim a târnosit această capelă, pe 15 iunie 1991, cu hram la Sâmbăta lui Lazăr, precum şi la 17 octombrie (ziua în care sfintele moaşte ale Sfântului Lazăr au fost mutate din Cipru, la Constantinopol).

 

În timpul Revoluţiei din 1821, turcii l-au ars de viu pe preotul paroh al acestei biserici, Papa Gheorghe, şi i-au răpit pe cei trei copii ai săi. Soţia sa, preoteasa, şi-a căutat copiii în întreg Imperiul Otoman. În cele din urmă, l-a găsit pe unul dintre fiii săi, Constantin. În 1972, compania Achaia din Patras a ridicat un monument în amintirea lui Papa Gheorghe, în incinta bisericii.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.