De actualitate, în Ortodoxie

12:54
telegraf Arhiepiscopia Sibiului intenţionează să reabiliteze Reședința Mitropoliților din Sibiu, devenită recent monument istoric. (adresa)
15 februarie 2019

12:47
telegraf Pe 14 februarie 2019, la sărbatorirea celor 1150 de ani de la Adormirea Sfântului Chiril, în aula Universității din Sofia „Sfântul Clement de Ohrida" a avut loc ceremonia solemnă oficială de schimbare a numelui Școlii Naționale de Limbă și Cultură Veche. Școala, cunoscută de asemenea sub numele de "Școala Națională clasică din Bulgaria Constantin-Chiril Filosoful" a fost deschisă pe 10 octombrie 1977 la Sofia. Acum, după Slujba de Sfințire oficiată de PS Episcop Policarp de Belogradgik, Episcop Vicar de Sofia, a fost anunțat oficial numele Școlii clasice, numită de acum „Sfântul Constantin-Chiril Filosoful“. Un album foto poate fi văzut la (adresa).
15 februarie 2019

12:33

Cât timp vom avea spiritualitatea și Ortodoxia, limba, literatura maternă și cultura, atât va exista și țara noastră!

"Dacă astăzi, la mai mult de unsprezece secole după Adormirea Sfântului Chiril, continuăm să vorbim și să scriem în limba lui maternă; dacă astăzi, la începutul celui de al treilea mileniu al Întrupării Fiului lui Dumnezeu, avem capacitatea de a crea în această limbă o literatură și o cultură recunoscute în întreaga lume civilizată; dacă cuvintele sfinte ale Bisericii răsună astăzi în frumoasa limbă sfântă a strămoșilor noștri, pentru toate acestea trebuie să mulțumim, atunci, mai întâi lui Dumnezeu, și apoi sfinților învățători slavi - cei care în primul rând au scris literele și au făcut primele traduce... Continuă
15 februarie 2019

11:44
telegraf Pe 7 februarie 2019, la Gimnaziul ortodox Dzerjinsky (Nijni-Novgorod) "Sfântul Serafim de Sarov", a avut loc o întâlnire cu părinții, intitulată "Părinții și copiii: libertate și responsabilitate (alternative la comportamentele dependente)". Au vorbit preoți, profesori, experți în formarea unui stil de viață sănătos. Proiectul vizează implicarea conștientă a copiilor în sporturi interesante, activități creative și intelectuale (în timpul întâlnirii, în paralel, la sala de gimnastică, copiii deja au avut parte de primul lor atelier de floristică, realizând primul lor buchet de flori). "Adulții, în primul rând părinții, ar trebui să le indice copiilor alternative în viață, să le descopere bucuria creativității, a sportului și a gândirii pozitive ", au prezentat, organizatorii, conceptul principal al programului pentru părinți.
15 februarie 2019

11:31
telegraf În Catedrala Învierii, din Arzamas (Rusia), pe 12 februarie, a avut loc evenimentul 'Sărbătoarea Primei Spovedanii' (mărturisiri) a copiilor de peste 7 ani, primită de Pr. Serghei Soloviev. După Sfânta Liturghie, copiii s-au împărtășit, preotul felicitându-i pe copii și pe părinții lor cu care, înainte de această sărbătoare, purtase o conversație pregătitoare. O imagine cu copiii trecuți, de acum, în rândul credincioșilor "maturi", poate fi vazută la (adresa).
15 februarie 2019

11:15
telegraf Tinerii hocheiști pe gheață și antrenorul Clubului de Hochei "Torpedo" din Nijni Novgorod au cerut și au primit primit binecuvântarea preotului lor înaintea unui turneu în Moscova. Pe 18 aprilie 2019 ei vor participa la turneul de hochei pe gheață "Prorâv" (Descoperire) - Cupa Alexei Kovalev. După un tur al bisericii și după binecuvântarea cu Agheazmă, tinerii au avut ocazia să urce și în clopotniță. Preotul le-a urat să se întoarcă acasă cu o victorie. Vezi foto la (adresa).
15 februarie 2019

10:57
telegraf Patru soldați ai Diviziei Sarov au fost botezați pe 10 februarie 2019, de Arhiepiscopul Vladimir Kuznetsov. Cu o săptămână în urmă, preotul a purtat o conversație cu aceștia oferindu-le broșuri despre elementele de bază ale Credinței Ortodoxe. Fiecare soldat a primit un certificat de botez, precum și Noul Testament și un dar. Vezi fotografie la (adresa).
15 februarie 2019

10:49

De o deosebită importanță: regândirea istoriei, din punctul de vedere ortodox

Regândirea istoriei țării din punctul de vedere al unei persoane ortodoxe este de o deosebită importanță. Pe această temă, în ziua de 13 februarie 2019, la Seminarul Teologic din Nijni Novgorod, Mitropolitul Gheorghe de Nijni Novgorod și Arzamas a avut o întâlnire cu profesorii de istorie din școlile din regiune.   În vremurile sovietice, Creștinismul a fost rupt de manualele școlare. Iar acest proces negativ a început (pentru societate ca întreg și pentru educație în particular) chiar mai devreme - în secolul al XIX-lea, când istoria Statului Rus a fost scrisă separat de istoria Bisericii Ortodoxe.   Prin urmare, au f... Continuă
15 februarie 2019

12:13
telegraf DECIZIE EXTRAORDINARĂ a Consiliului European pentru Turism și Comerț: 2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION. Mai multe puteți citi la adresa.
15 februarie 2019

09:33

Cum se derulează noul curs de citeți la Mânăstirea Sarov

Pe 10 februarie 2019, în binecunoscuta localitate Sarov (Rusia) a avut loc o întâlnire organizatorică a unui grup căruia i se vor preda noțiuni de citire liturgică - viitori citeți ai Bisericii. Cursul este condus de unul dintre preoții Mănăstirii "Adormirea Maicii Domnului - Schitul Sarov", Vladimir Lapșin. Studiile vor începe pe 17 februarie și vor avea loc duminica, după slujbă.   Este deja vorba despre al doilea astfel de grup de citeți, cursul privind studiul citirii liturgice fiind conceput pentru un an și jumătate, dar primul grup a reușit să stăpânească noua sa formă de slujire bisericească într-un an. Opt din cele 20 de persoane au ajuns ... Continuă
15 februarie 2019

09:07

Pentru că oamenii voiau să vadă cerescul ca pământesc...

   "În Vechiul Testament au existat mai mult de 50 de profeții despre Hristos. S-a vorbit despre felul în care El va veni, în ce oraș Se va naște și că Se va naște din Fecioara, iar o stea va străluci pe cer...    ÎNSĂ când S-a născut Pruncul Dumnezeu, iar cei mai influenți din vremea aceea au mărturisit despre El - Dreptul Simeon și Proorocița Ana - nimeni nu a vrut să înțeleagă acest lucru. Au început persecuția împotriva lui Hristos.   DE CE?Pentru că oamenii voiau să vadă cerescul ca pământesc, eternul ca temporar, duhovnicescul ca decădere și cenușă.      Aceasta este o lecție lămuritoare p... Continuă
15 februarie 2019

08:40
telegraf Cu ocazia sărbătorii laice a îndrăgostiților, care la răđăcini a avut odată o istorie sfântă, Pr. Răzvan Ionescu a publicat în paginile Agenției de știri oficiale a Patriarhiei Române, Basilica, un articol remarcabil prin sensibilitate și frumos, depășind tiparele obișnuite unei predici (de multe ori negative la adresa sărbătorii amintite), intitulat "Este ziua îndrăgostiţilor de Dumnezeu". Articolul poate fi accesat la (adresa).
15 februarie 2019

12:51
telegraf Urmărește acum Filmul "România: Gură de Rai" - O călătorie (ieșire) de 40 de minute, pe Tărâmul Făgăduinței, realizat de Lăcașuri Ortodoxe, la adresa.
15 februarie 2019

08:23
telegraf Prinţul Charles de Wales a participat joi după-amiază, în Londra, la Biserica St-Dustan-in-the-West, la o slujbă ortodoxă împreună cu aproximativ 200 de cetăţeni români din Marea Britanie, alături de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, precum și de reprezentați ai Bisericii Anglicane. Mai multe amănunte găsiți la (adresa).                    
15 februarie 2019

08:09
telegraf Biserica Ortodoxă a Bulgariei a sărbătorit 1150 de ani de la Adormirea Sfântului Chiril Slavo-bulgarul. Slujba, oficiată în Varna, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“, în ziua de 14 februarie 2019, a fost condusă de Patriarhul Neofit al Bulgariei, coslujind mai mulți arhierei. Un album foto găsiți la (adresa).
15 februarie 2019

07:56
telegraf Pe 13 februarie 2019, la aniversarea vârstei de 50 de ani a IPS Ioan de Varna și Velikopreslav, din România au fost prezenți IPS Teodosie al Tomisului și Pr. Neluţu Oprea, reprezentant oficial al Patriarhului Daniel în Bulgaria. Cu această ocazie, IPS Ioan de Varna a primit cel mai mare ordin ecleziastic al Bisericii Ortodoxe Bulgare - Medalie Patriarhală „Sfântul Ioan de Rila". Slujba a fost condusă de Patriarhul Neofit al Bulgariei. Un album foto găsiți la (adresa).
15 februarie 2019

07:45
telegraf Episcopul Ghedeon de Makarov, Vicar al Mitropoliei Kievului a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei și stareț al Mănăstirii Maicii Domnului din Kiev, a fost reținut la sosirea sa pe Aeroportul Borispol din regiunea Kievului și a fost deportat în Statele Unite joi dimineața, de unde tocmai se întorsese, grănicerii susținând ca motiv presupusa pierdere a pașaportului, deși acesta nu depusese vreo astfel de reclamație. Ierarhul, care a declarat că ar fi vorba doar de presiuni religioase și politice, revenise la Kiev, din Statele Unite, după ce a dezvăluit Congresului Statelor Unite și Secretarului de Stat discriminările împotriva Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, urmând ca a doua zi, în Kiev, să se prezinte ca reclamant la o sesiune a Curții Supreme privind cererea de anulare a apelului Radei Supreme către Patriarhul Bartolomeu privind acordarea tomosului. (adresa)
15 februarie 2019

17:18
telegraf Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale a sfinţit sâmbătă Biserica românească „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” – Paraclis Mitropolitan din Palaiseau, Île de France. Mai multe amănunte, la (adresa).
14 februarie 2019

17:13
telegraf IPS Casian al Dunării de Jos a slujit în Biserica Sfântul Haralambie din Galați, care a fost construită în doar şapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848, "datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi". Un album foto și mai multe amănunte găsiți la (adresa).
14 februarie 2019

17:08
telegraf Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit duminică alături de credincioșii Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița, la poalele Muntelui Semenic, pentru a-i întări în credință, parohia acestora fiind vacantă de câteva luni.   Satul Văliug este așezat la 600 m altitudine, pe cursul râului Bârzava, la poalele Muntelui Semenic. Mai multe amănunte și un album foto găsiți la (adresa).          
14 februarie 2019

17:00
telegraf „Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată. Izvoarele care ne‑au consemnat viața și pătimirea sa ne spun că a murit la 113 de ani, după ce slujise Biserica vreme de peste 80 de ani ca preot și apoi episcop” (din cuvântul PS Episcop Ambrozie al Giurgiului, rostit duminică la hramul Parohiei „Sfântul Haralambie” din municipiu). Mai multe fotografii și informatii legate de eveniment găsiți la (adresa)!
14 februarie 2019

16:55
telegraf Lille - Franța Părintele român Ioan Mera, de la Parohia românească Lille, din Franţa, a demarat o campanie de strângere de fonduri în vederea achiziţionării unui teren pentru construirea unui lăcaş de cult din zid. Poți ajuta și tu! Găsești cum, intrând pe (adresa)!
14 februarie 2019

16:50
telegraf Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica se vor afla în pelerinaj în mai multe parohii din Protoieria Câmpina, în perioada 17-24 februarie 2019. Vezi programul evenimentelor afișat la (adresa)!
14 februarie 2019

16:43
telegraf Trinitas TV a lansat recent emisiunea „Pagini despre satul românesc”, o producție media a Televiziunii Patriarhiei Române realizată de Alex Ştefănescu "care doreşte să demonstreze cât de valoroasă şi emoţionantă este literatura română dedicată satului", informează Agenția de știri oficială Basilica.
14 februarie 2019

16:39

Patriarhul Ierusalimului s-a întâlnit cu Arhiepiscopul de Canterbury și cu Episcopul Anglican al Ierusalimului, la Amman

Marți după-amiază, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a avut o întâlnire cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby și cu Arhiepiscopul și Președintele Bisericii Anglicane din Ierusalim, Suheil Dawani, la sediul Bisericii Anglicane din Amman, în Iordania, cu ocazia reformelor administrative ale Bisericii Anglicane din regiunea Orientului Mijlociu.   În cadrul acestei întâlniri, Preafericitul Părinte a fost escortat de Arhiepiscopul Aristarhos al Constantinei, de preotul Issa Musleh, de consilierul juridic al Patriarhiei, domnul Rami Moghrabi, și de directorul Biroului Patriarhiei din Amman în Iordania, doamna Wafaa Ksous.   Conform un... Continuă
14 februarie 2019

15:58
telegraf "Biserica Ortodoxă Bulgară a retractat comentariile privitoare la proiectul Strategiei Naționale pentru protecția copilului", a informat astăzi site-ul oficial al Patriarhiei Române, Basilica.ro,  precizând că "articolul 'Biserica Ortodoxă Bulgară susține interzicerea avortului și a educației sexuale în școli', publicat duminică pe site-ul Agenţiei de ştiri Basilica, nu mai este de actualitate întrucât informaţiile pe baza cărora a fost redactat materialul media au fost retrase de pe site-ul Patriarhiei Bulgare. Din același motiv, Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe precizează, de asemenea, că articolul intitulat "ATENȚIONARE! COMUNICAT al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare privind Strategia Națională pentru Copii 2019-2030", nu mai este de actualitate.
14 februarie 2019

18:51
telegraf "Mulți părinți [din Bulgaria] mulțumesc Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, pentru faptul că am apărat viitorul copiilor bulgari, prin poziția ecleziastică exprimată în timp util și corectă" - a declarat Mitropolitul Gavriil de Loveci.
13 februarie 2019

18:38
telegraf Pe 13 februarie 2019, a avut loc cea-de -a 5-a sesiune anuală a Grupului comun de lucru pentru cooperare culturală dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică, la Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii Patriarhiei Moscovei. S-a discutat despre proiecte noi care urmează să fie realizate în 2019 și începutul anului 2020, cum ar fi concerte de muzică religioasă, expoziții, conferințe comune, prezentări de cărți și Institutul de Vară anual. Mai multe fotografii de la întâlnire puteți vedea dând click aici!
13 februarie 2019

18:22
telegraf Căștigătorii Premiilor poloneze "Prințul Konstantin Ostrogski" pe 2019:  Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Albaniei, Arhiepiscopul Anastasios de Tirana; Protopopul Michel Quenot din Elveția, expert în icoane; Profesorul Andrzej Romanowski, jurnalist; Jan Smyk, jurnalist al postului de Radio Polonia și activist social; Asociația Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina.                  
13 februarie 2019

18:01
telegraf Atena, Grecia Marți, 12 februarie, delegațiile Patriarhiei Ecumenice și ale Bisericii Ortodoxe Grecești s-au întâlnit la sediul Arhiepiscopiei din Atena. Scopul întâlnirii a fost problema revizuirii Constituției Elene (privind separarea Bisericii de stat) și remunerarea clerului din Grecia
13 februarie 2019

17:54
telegraf Conform unui raport al publicației grecești NAFTEMPORIKI.gr  Ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt, s-a întâlnit vineri, în reședința oficială din Atena, cu Kostas Dimtsas, guvernatorul civil al Muntelui Athos.   Într-un tweet, pe contul său oficial, Ambasadorul scria: "I-am dorit succes în noile sale îndatoriri și am discutat despre importanța profundă a Athos-ului pentru societatea greacă și legătura sa indestructibilă cu Patriarhia Ecumenică".              
13 februarie 2019

09:44

Îndrăgit de Popa Peio și de Nicolae Karastoianov: Sfântul Nou-Mucenic Gheorghe Novi din Samokov, în Biserica Sfintei Marina

Era zlătar (aurar, argintar) - făcea ornamente și alte obiecte din argint, aur și bronz. În trecut, era fost o meserie foarte dezvoltată în Vidin, Chiprovtsi, Vratsa, Sofia, Samokov și alte orașe din Bulgaria. Se născuse în anul 1497, în orașul Kratovo (actuala Republică Macedonia), într-o familie bogată, dar a rămas devreme orfan. Așa încât s-a mutat cu lucrul în Sofia, găsindu-și adăpost la Popa Peio, unde a continuat să-și exerseze meseria. Popa Peio era savant, un reprezentant proeminent al școlii literare din Sofia.   Sfântul Gheorghe Novi din Kratov Sofiiski Este vorba despre Sfântul nou-Mucenic Gheorghe Novi (cel N... Continuă
12 februarie 2019

18:18

Patriarhul Chiril al Moscovei: Mesaj către participanții la Conferința Globală a Fraternității Umane

Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii a transmis un mesaj de salut organizatorilor, participanților și invitaților Conferinței Globale a Fraternității Umane, care a avut loc la Abu Dhabi în perioada 3-4 februarie 2019. Vă prezentăm mai jos traducerea acestui mesaj: "Dragi participanți la conferință,    Îmi exprim salutul cordial în față tuturor celor care s-au adunat în capitala Emiratelor Arabe Unite pentru a discuta despre problemele majore ale cooperării interconfesionale. Inițiativa de a organiza acest forum internațional merită sprijinită pe deplin, în condițiile în care atenția asupra factorului religio... Continuă
11 februarie 2019

18:06
telegraf În zilele de 8-9 februarie a avut loc Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, fiind marcată şi aniversarea a 20 de ani de la alegerea primului ierarh local: PS Sofronie (acum al Oradiei). Pe 8 iulie 2007, a fost hirotonit şi instalat Episcop al românilor din Ungaria: PS Siluan. Episcopia Ortodoxă a Românilor din Ungaria, cu sediul în orașul Gyula (rom. Jula), a fost înființată pe 27 martie 1946, având atunci ca locțiitor pe Episcopul Nicolae Popoviciu, iar ulterior episcopii ortodocși ai Aradului urmând în această funcție, până la numirea în 1999 a Episcopul Sofronie. Un raport amplu pe această temă a fost publicat de Agenția de știri Basilica, alături de o serie de fotografii.
11 februarie 2019

14:58

A trecut un an de când Dobri Dobrev - Sfântul din Bailovo - s-a mutat la cele veșnice

Data de 13 februarie 2019 marchează un an de la mutarea la cele veșnice a iubitului batrân bulgar, Bunul Dimitrov Dobrev, cunoscut, de asemenea, și sub numele de „Sfântul din Bailovo.“ - fost ascet sărac, care din banii primiți ca milostenie, a contribuit la ctitorirea de biserici și mănăstiri ortodoxe bulgărești. Casa lui Dobri Dobrev (foto Mitropolia Sofiei) Nu era, însă, un propriu-zis cerșetor, deoarece nu păstra banii pentru el, ci îi dăruia bisericilor și mănăstirilor aflate în nevoie. A făcut, astfel, donații în valoare de 40.000 de euro, bani strânși din milostenii. Donația lui cea mai importantă, în valoare de 35.000 d... Continuă
11 februarie 2019

14:23
telegraf În seara zilei de 9 februarie 2019, în ajunul sărbătorii Sfântului Haralambie, Preasfințitul Episcop Policarp de Belogradchik, Vicar al Mitropoliei de Sofia, a vizitat Parohia Bogdanlia, din Elin Pelin (Bulgaria), a cărei biserică are hramul acestui mare sfânt. Mai multe fotografii pot fi vazute aici: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/sets/72157706520029335/ . Orașul este situat la 24 km de capitala Sofia și poartă numele autorului Elin Pelin.
11 februarie 2019

13:47

De Sfântul Haralambie, toți credincioșii au primit în dar un borcan cu miere sfințită, din partea Episcopului lor

Samokov este un oraș situat în Obștina Samokov, din Regiunea Sofia, în Bulgaria... În ziua de 10 februarie, zeci de locuitori din această localitate au plecat la casele lor, după slujba oficiată în Biserica proprie parohială cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", fiecare, cu câte un mic borcănaș plin cu miere. El le-a fost dăruit de Episcopul local, Policarp de Belogradchik, din Biserica Ortodoxă Bulgară, Vicar al Mitropoliei de Sofia, care a vizitat biserica.Informatia ne-a fost oferită de către Patriarhia Bulgară. A fost ziua în care calendarele ortodoxe indică cinstirea aparte a Sfântului Mucenic Haralambie și a Sfintei Făcătoare de Minuni Mu... Continuă
11 februarie 2019

11:40

Să ne străduim să facem totul pentru perpetuarea memoriei noilor martiri în sânul generațiilor viitoare!

"- Înainte de acest interviu, le-am cerut părinților, celor cu adolescenți, să-mi spună care este atitudinea copiilor lor față de noii martiri. Se pare că subiectul le stârnește respect și interes copiilor, dar ca fapt istoric, nimic mai mult. De ce această problemă nu a devenit, până acum, una din problemele centrale ale societății noastre? Sau, în 20 de ani, când vor dispărea generațiile pentru care acest lucru este viu și important, nimeni nu-și va aminti de ei?   - Cred că, dacă putem transmite această amintire copiilor noștri, dacă vom lucra la asta, așa ceva nu se va întâmpla. De exemplu, în parohia noastră Sfântul Nicolae ... Continuă
11 februarie 2019

11:05

Patriarhul Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie în fosta Biserică Sfântul Haralambie din Çeșme, în Turcia

Conform unui raport al publicației grecești Romfea, preluat de revista franțuzească Orthodoxie, sute de pelerini din Chios și Tesalonic au umplut duminică, 10 februarie 2019, fosta Biserică Mitropolitană Sfântul Haralambie din Çeșme, care, după restaurarea sa de către municipalitatea turcă, este folosită ca spațiu pentru evenimente culturale.   Anul acesta, pentru a doua oară după dezastrul din Asia Mică din 1922, autoritățile turce au permis oficierea Sfintei Liturghii Dumnezeiești (prima dată a fost în 2016).   În dimineața zilei de sâmbătă, zeci de pelerini au sosit din Salonic, pentru a participa la coslujirea Sfintei Liturghii de către Mitrop... Continuă
11 februarie 2019

10:27

Ordinul Sfântul Apostol Andrei a organizat în premieră un forum deschis cu tema: "Autocefalia Ucraineană", cu participarea Mitropolitului Emmanuel. Ascultă înregistrarea...

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, societatea "Ordinul Sfântului Apostol Andrei", care apără drepturile Patriarhiei Ecumenice, fiind atașată Arhiepiscopiei Grecești a Americii, a organizat în premieră un forum deschis având tema: "Autocefalia Ucraineană".   Între vorbitori, reprezentând Fanar-ul, s-a aflat și Mitropolitul Emmanuel al Franței, participând, de asemenea, Pr. Dr. Nicholas E. Denysenko (Universitatea Valparaiso, specializat în Teologia Liturgică și Creștinismul Ortodox.) și Dr. Vera Șevzov (Profesor de religie, studii rusești, est-europene și eurasiatice la Smith College). Discuția a fost moderată de către Dr. Arconte George... Continuă
11 februarie 2019

09:22
telegraf Școala Pastorală din Chicago și America Centrală, aparținând Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor Țării (ROCOR), a semnat un acord de parteneriat cu Universitatea Ortodoxă Rusescă Sfântul Ioan Teologul, de sub Patriarhia Moscovei. Acordul a fost semnat, în data de 4 februarie 2019, de către rectorul școlii, Arhiepiscopul Petru de Chicago și America-Centrală, și, de cealaltă parte, de către decanul Universității Ortodoxe Rusești Sfântul Ioan Teologul, Episcopul Antonie de Morovici.
11 februarie 2019

09:08

COMUNICAT al Arhiepiscopiei Bisericilor Rusești din Europa de Vest (8 februarie 2019)

"Se reamintește că AGE [Adunarea Generală Extraordinară / LO] este convocată, ca răspuns la decizia Patriarhiei Ecumenice de a schimba statutul Arhiepiscopului, adică de a-i retrage titlul de Exarh Patriarhal. Desigur, ține de competența Patriarhiei să acorde sau nu statutul de Exarhat Arhiepiscopiei noastre; pe de altă parte, este responsabilitatea Arhiepiscopiei și, în acest caz, a corpului său statutar suveran, AGE, să decidă dizolvarea.   Așa cum am anunțat pe 30 noiembrie 2018, conform răspunsului pe care AGE îl va aduce la această întrebare crucială, Arhiepiscopul Ioan va putea, în numele întregului corp eclezial care este Arhiepiscopia, să dea ră... Continuă
11 februarie 2019

07:26

Mănăstirea atonită Sfântul Pantelimon a refuzat să primească o delegație a noii Biserici Autocefale Ucrainene

Mănăstirea atonită Sfântul Pantelimon a refuzat să primească o delegație a noii Biserici Autocefale Ucrainene.   În timp ce a fost primit și chiar a oficiat o slujbă în Mănăstirea atonită Pantocrator (al cărei stareț. Xenofont Alexis, a fost singurul care a participat la întronizarea Mitropolitului Epifanie, la Kiev), Mitropolitul Pavel de Odessa, din noua Biserică Autocefală Ucraineană înființată de Patriarhia Ecumenică, a intenționat să viziteze sâmbătă, 9 februarie 2019, Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Athos, dar i-a fost refuzată intrarea.   Conform informațiilor oferite de publicația grecească Romfea, când Mitropolitul a aj... Continuă
11 februarie 2019

06:46

Dezbatere televizată în Franța: Rusia - influența Bisericii Ortodoxe (în țară și în lume)

O dezbatere intitulată "Rusia: influența Bisericii Ortodoxe" (atât în Rusia, cât și în lume) a fost publicată în Franța pe Canalul de televiziune Public Sénat (al 13-lea canal) - în cadrul programului "Un monde en docs" (pe 9 februarie și redifuzat pe 10).   Dezbaterea publică a fost precedată de vizionarea unui film documentar intitulat "Dumnezeu să salveze Rusia" (în reluare).   Discuția a vizat legăturile Bisericii Ruse cu puterea politică. Oaspeții emisiunii au fost:    - Galia Ackerman - istoric, eseist, specialist pe tema Rusiei, autoarea cărții "Războiul sfânt al lui Putin",    - Cecile Vaissie -... Continuă
11 februarie 2019

07:58

SFÂNTUL HARALAMBIE - Transmisiune în DIRECT: Slujba Sfintei Liturghii, din Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Urziceni

Acum, începând cu ora 08:00, la Sărbătoarea Sfântul Haralambie, în Duminica a XVII-a după Rusalii (a Cananeencii), TRANSMITEM IN DIRECT Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, din Catedrala din Urziceni. Continuă
10 februarie 2019

18:16

Sub felinarele din Tinos: minunea descoperirii Icoanei Maicii Domnului de către monahia Pelaghia

În anul 1821, Fecioara Maria și-a făcut pentru prima dată apariția în visul unui simplu grădinar bătrân, Mihail Polyzois, instruindu-l să meargă pe terenul lui Antonios Doxaras, să sape și să găsească icoana Acesteia. Efortul a fost mare, dar totuși l-a făcut, însă avea să fie rapid dezamăgit și a abandonat totul...   Doi ani mai târziu, monahia (călugărița) Pelaghia (a se vedea pe 23 iulie), timp de trei săptămâni consecutiv (în duminicile 9, 16 și 23 iulie 1822) a văzut-o în somn pe Fecioarei Maria cerându-i să întreprindă săpături pentru a scoate la iveală și a restaura sfântul lăcaș care se află îngropat pe c... Continuă
09 februarie 2019

12:24

Minunea din icoana 'Sfinte Iacov (Țalikis), miluiește-mă!'

Despre noua Icoană minunată "Sfinte Iacov, miluiește-mă!", lucrare a Arhimandritului Ambrozie Gorelov, din Biserica Sfântul Serafim de Sarov, din Skouriotissa - Cipru...   Sfântul Iacov Tsalikis (născut în Livisi Asia Mică, pe 5 noiembrie 1920 și mutat la Domnul în Evia, pe 21 noiembrie 1991) este una dintre cele mai importante figuri monahale din Grecia secolului al 20-lea. El s-a distins pentru viața ascetică, dar și pentru darurile pe care le-a căștigat și care au dus la canonizarea sa. Cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o la o mănăstire din Evia.   Noua icoană „Sfinte Iacov, miluiește-mă!" (2018), este opera Arhimandritului Ambrozie Gor... Continuă
09 februarie 2019