68

Trepte spre închinarea în duh și adevăr (LVIII)

Publicat în urmă cu 27 de zile, în Parohia Plevna, de

Mântuitorul, desăvârșitorul Legii Vechi


Religia Testamentului Vechi ce era doar chipul si umbra bunatatilor viitoare (Evr 10,1 ), așa cum și cultul lui avea numai caracter tipic sau simbolizator, își afla realizare în Iisus Hristos și sacrificiul Testamentului Nou.

  Mântuitorul Hristos “necălcând nimic din ceea ce era legal, precum a zis către Ioan Botezatorul, iar în al doilea rând adăugându-i ceea ce-i lipsea” și arătând sensul său profund. Atfel Domnul Hristos „abrogă acele norme ceremoniale care au fost statornicite pentru un anumit popor și legate de o anumită epocă. Ceea ce a fost incomplet a devenit complet, ceea ce a fost unilateral a devenit universal, ceea ce a fost răstălmacit a fost îndreptat, abuzul a fost curmat, ceea ce a fost lipsit de perfecțiune a devenit perfect și desăvârsit, iar ceea ce a fost temporar a devenit vesnic. Ceea ce a avut un caracter de pregătire a devenit realizare, ceea ce a avut un caracter separatist și național-politic legat de o anumita țară, de un anumit popor și de o anumită epocă, a devenit universal, pentru toate neamurile, locurile și timpurile; ceea ce a fost umbră și proorocie a devenit împlinire și realitate” .

 Totuși, Domnul Iisus nu este un reformator, în sensul comun al cuvântului, căci El nu acționează asemeni profeților, căutând să spiritualizeze concepția veche sau păstrându-o în cadre vechi, ci pune temelia unui cult nou, cu vin nou în burdufuri noi, a cărui piatră de temelie este Cina de Taină, ce prefigurează în chip nesângeros jertfa sângeroasă de pe Golgota. 


Trimite
Powered by InterChat

π 0.01344 sec - PID: 5034