12

Cuvioasa Stareta Arsenia, trecuta in randul sfintilor (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe
Smerenia este singura stare a sufletului, prin care toate darurile duhovnicesti vin la om. Este o ușă care deschide inima și o face capabilă de sentimente duhovnicesti. Umilința aduce in inimă o liniște statornica, pace in minte, trezvie in ganduri. Umilința îmbraca inima, o înstrăinează de toate lucrurile pământești, dandu-i înțelegerea sentimentului vieții veșnice, care nu poate germina în inima omului carnal. Smerenia redă mintii curatia sa originală. Ea începe să vadă clar diferența intre bine și rău în toate și cunoaște numele fiecărei stari si mișcari a sufletului în sine, dupa cum Adam intaiul creat a numit animalele în funcție de caracteristicile pe care le-a văzut în ele. Umilința se bazează pe sigiliul tăcerii în tot ceea ce este omenesc, iar duhul omului stă înaintea Domnului în rugăciune, în această tăcere, ia seama la cuvintele Sale... Fără sentimentul umilinței în inimă, nu poate exista nicio rugăciune curată, duhovnicească. (Sfanta Arsenia - Sebryakova)

Cuvioasa Stareta Arsenia, trecuta in randul sfintilor

O zi de mare sărbătoare, desfasurata în cinstea includerii Cuvioasei Starete Arsenia în rândul sfinților venerati la nivel local, a avut loc în Sfânta Mănăstirea a Schimbarii la Fata Ust-Medveditsky, in regiunea Volgograd a Rusiei. În jur de 5.000 de persoane au participat, in zilele de 12 și 13 noiembrie 2016, la manifestarile speciale, conform unor surse din eparhie.

Practic, în biserica principală a mănăstirii au fost oficiate slujbe incontinuu, unele slujbe savarasindu-se, in paralel, în biserica de jos inchinata Sfantului Arsenie cel Mare.

Liturghia arhiereasca a debutat, insa, la ora 10:00, în Catedrala Kazan, cu randuiala canonizarii Sfintei Arsenia din Ust-Medveditsky, oficiată de Mitropolitul Herman de Volgograd și Kamyshin, împreună cu Episcopul Elisei de Novoanninsk și Uryupinsk, Episcopul Ioan de Kalachev și Pallosovsk, Arhiepiscopul Iustinian de Elista și Kalmikia, Episcopul Tarasie de Balașov și Rtischevskiy, și Episcopul Serghie de Borisoglebsk și Buturlinovka.

În total, aproximativ 80 de reprezentanți clerici ai Eparhiei de Volgograd și din alte dieceze din Rusia, Georgia, Grecia, și Ucraina au participat la slujbele festive.

O icoană inchinata Sfintei Arsenia a fost realizata într-un atelier special din Moscova, la comanda manastirii. De asemenea, au fost compuse un tropar si Acatistul Sfintei Arsenia din Ust-Medveditsky, intonate cu aceasta ocazie de corul bărbătesc al Lavrei Peșterilor din Kiev. Corul Catedralei Sion din Tbilisi a participat, de asemenea, la slujba.

Cuvioasa Stareta Arsenia, trecuta in randul sfintilor


Cei care nu au putut încăpea în Bisericile Kazan și Sfantul Arsenie cel Mare au privit slujbele pe ecrane mari amplasate in incinta si in afara gardurilor mănăstirii.

Sfânta Stareta Arsenia este cel de-al 5-lea sfant si cel mai renumit din istoria Sfintei Mănăstiri Schimbarea la Față Ust-Medveditsky.

Stareța Arsenia (1833-1905) a provenit dintr-o familie notabilă a unui locotenent-căpitan și trezorier al cazacilor de pe Don, Mihail Vasilievici Sebryakov. La vârsta de 17 ani, Anna Mihailova a intrat in Mănăstirea Ust-Medveditsky, de bunăvoie. Manastirea a atins apogeul în anii staretiei sale, din 1864 si până la adormirea sa.

În afară de activitățile sale educaționale și caritabile, principalele roade ale muncii Cuvioasei Arsenia au fost Catedrala Kazan, care a fost ridicata in perioada 1785-1885, și faimoasele Peșteri, săpate ca imagine a Peșterilor din Kiev.

Cuvioasa Stareta Arsenia - dintre invataturi...


"Este imposibil sa dobândesti rugăciunea curată, nestirbită, dacă ea nu este precedată de acte altruiste. Insa, noi trebuie să credem zilnic si sa afirmăm în inima noastră credinta, renuntand la orice act, cuvânt, senzație, sau la ceea ce credem ca nu place Domnului, astfel aliniind orice faptă la poruncile lui Dumnezeu, controland fiecare traire dupa cuvântul Său și acordand fiecare gand la adevărul Său. Într-o astfel de activitate, sau cel puțin în vederea unei astfel de activități, fiecare sentiment sau gand străin care intră în suflet ar trebui să fie examinat și, prin rugaciune, respins. Cu o astfel de înclinatie a sufletului, Numele lui Iisus va acționa autocratic în el și va reteaza orice gând contrar Lui, îndepartand orice sentiment neplacut Lui și iluminand sufletul cu cunoașterea voii Sale, stabilindu-se în ea pacea inimii și liniștea gândurilor".

"Incalcand poruncile lui Dumnezeu, păcătuim înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor și înaintea propriei noastre conștiințe, și nu doar ca intram sub judecata lui Dumnezeu, ci chiar si sub judecata oamenilor. Ofensadu-L pe Domnul, dezonorand slava Lui în noi și prin noi înșine, le facem rău în mod constant celor dragi, ispitindu-i, atrăgându-i în păcat, dându-le un exemplu de viață păcătoasă, fara a le darui cuvenita bunăstăre comuna, pe calea mântuirii și în tot adevărul, ci manandu-i pe oameni catre judecată".

"Calea mantuirii este brutală, uneori, și cuvântul exprimat pentru aceasta este o sabie cu două tăișuri, taind patimile noastre, senzualitatea noastră, și totodata provocand durere în inima noastră din care au fost excizate. Va exista, oare, vreun moment în care această sabie sa nu mai aiba ce lucra în inima noastră? Nu! Va avea întotdeauna de lucru, fiindca nu va exista niciun capăt in curatirea noastra duhovnicească, intrucat în fiecare inimă există o particulă de impuritate care trebuie să fie curățata. Eu recunosc în mine un semn clar de neglijență, atunci când inima mea încetează să ma doara și sa lupte - este un semn de întunecara grava. Atunci când acest întuneric este dispersat, prin cuvântul lui Dumnezeu, intr-adevar, atunci inima doare, da, insa fara durere sufletul nu poate fi iluminat - altfel ramane totul doar un vis".
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
104
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10282 sec - PID: 21279