10

Muntele Templului: o noua rezolutie inflamatoare a UNESCO (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

O noua rezolutie UNESCO ignora legatura Iudaismului cu Muntele Templului. 

Astfel, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat o rezoluție, pe 26 octombrie 2016, privind starea de conservare a Orașul Vechi al Ierusalimului. Rezoluția a atras furia israelienilor, care spun ca Națiunile Unite a pregătit un document care neagă legăturile profunde ale Iudaismului cu sit-ul istoric. SUA a fost de acord și a numit rezoluția "inflamatoare".

Muntele Templului: o noua rezolutie... inflamatoare a UNESCO


În cadrul unui vot secret, aripa culturală a ONU a consimțit să păstreze aceasta arie a orașului pe lista sit-urilor de patrimoniu mondial aflate în pericolul de a fi distruse. Zona gazduieste sit-uri de mare importanta pentru evrei, musulmani și creștini. Israelul a fost criticat de ONU, pentru refuzul său repetat de a permite experților să evalueze locurile sfinte din Ierusalim.

O altă problemă a fost ridicata de faptul ca documentul face referintă la sit-ul Ierusalimului exclusiv prin numele său arab, al-Haram al-Sharif. El nu menționează sit-ul cu numele prin care evreii se referă la el: Muntele Templului.

Israelul a protestat cu vehemență împotriva miscarii facute de ONU. Acesta a prezentat la nivel oficial un fragment extrem de vechi, al unui text ebraic care face referire la Ierusalim. Statul asiatic de Vest l-a rechemat, prin urmare, pe Ambasadorul desemnat la UNESCO. Textul prezentat este de forma unui papirus, aparent din secolul VII inainte de Hristos. Acesta se considera a fi cea mai veche referință in ebraică la Ierusalim, în afara Bibliei.

Muntele Templului: o noua rezolutie... inflamatoare a UNESCO


Hillary Clinton, candidatul la Președinția SUA din partea Partidului Democrat, a luat pozitie la rândul sau, spunând că a fost o greșeala și este dezamăgitor faptul că UNESCO a luat în considerare o rezoluție care în mod clar nu respecta și nu recunoaste legăturile istorice și profunde ale evreilor cu Ierusalimul si cu sit-urile sale sfinte.

Carmel Shama-Hacohen, ambasadorul Israelului la UNESCO, a criticat sever poziția adoptată de către comisie. El a declarat că membrii comisiei au adoptat o rezoluție care contravine adevărului istoriei și este în contradicție totală cu toate valorile. Oficialii palestinieni, pe de altă parte, insistă ca rezoluția ONU se referă la problemele din cadrul locurilor de cult musulman și, prin urmare, limba este justificată. Sit-ul mult-discutat se află în administrarea Waqf. Este o instituție religioasă sub controlul regelui iordanian. Ea reglementează drepturile de cult și de vizitare, alaturi de management și restaurare.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
89
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10359 sec - PID: 15553