143
In aceasta duminica, 23 octombrie 2016, incepand cu ora 8:00, vizitatorii paginilor Agentiei de stiri Lăcaşuri Ortodoxe vor putea urmari in direct un eveniment inedit: cea mai veche forma a unei Sfinte Liturghii - Liturghia Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului - din care deriva toate formele cunoscute astazi ale Sfintei Liturghii (Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare).

Liturghia Sf. Ap. Iacob, eveniment unic intre televiziunile din Romania


Evenimentul va fi unul unic in Romania, intrucat transmisiunea in direct efectuata de Biserica Podeanu-Bucuresti si Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va fi preluata si pe reteaua de televiziune prin cablu, de catre Trustul Eveniment - postul Eveniment TV - in calitate de partener, de mai multi ani, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cele mai vechi date referitoare la Sfânta Liturghie amintesc Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacob (Iacov), ruda Domnului, întâiul Episcop al Ierusalimului.

Garantia originalităţii acestei Sfinte Liturghii constă în partea finală din Anafora, acolo unde vedem că dipticile includ numele episcopilor mutati la Domnul, incepând cu Sfantul Apostol Iacob, primul Episcop al Ierusalimului.

Liturghia Sf. Ap. Iacob - cea mai veche forma a unei Liturghii


Legat de existenţa acestei Sfinte Liturghii, există unele dovezi:
- descrierea slujbei Sfintei Liturghii a Sfântului Apostol Iacob de către o călugăriţă din Spania, pe numele său Eteria, care vorbeşte despre această slujbă văzută de ea la Ierusalim, în perioada 393-396.
- descrierea slujbei Sfintei Liturghii de către Sfântul Chiril al Ierusalimului, care vorbeşte despre slujba ce se oficia în timpul său la Ierusalim (vezi Catehezele mistagogice).
- descrierea din Constitutiile Apostolilor (vezi "liturghia clementina").
- mult mai tarziu, în sec. al IX-lea, Carol Plesuvul le scria calugarilor din Ravena că, la Ierusalim, se oficia încă această Sfântă Liturghie, la care personal fusese de faţă.

Treptat, fiind întipărită, ca model, în secolul IV, ea a fost înlocuita însă de către variantele bizantine ale Sfântului Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur, rămânând să fie astăzi folosită, într-o variantă dezvoltată, modificată, doar de către sirienii iacobiti.

Astăzi, acestă Sfântă Liturghie mai este săvârşită în Biserica Ortodoxă, în limba greacă, doar de doua ori pe an: chiar la sărbătoarea Sfântului Iacob (23 octombrie) si in prima duminica de dupa Craciun, în insula Zante (din anul 1886), la Ierusalim (din 1900) şi în Cipru (dupa 1900).

Astfel, putem deci trage concluzia, că toate Liturghiile de astăzi derivă din această Liturghie Sfântă a Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului.

Liturghia Sf. Ap. Iacob - deja traditionala in Biserica Podeanu din Bucuresti


Biserica Podeanu din Bucuresti ramane prima si singura biserica din Biserica Ortodoxa Romana în care, după aceeaşi rânduială existentă la Ierusalim, se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului, de ziua prăznuirii acestuia (23 octombrie) si in prima duminica de dupa Nasterea Domnului.

Parintele paroh Stavrofor Vasile Ailioaei, alaturi de ceilalţi părinţi slujitori ne invită să participăm la acest moment unic, extrem de rar în practica Bisericii Ortodoxe, pentru a fi alături, în rugăciune.

Nu este pentru prima oară când va fi oficiată această slujbă, părintele Vasile Ailioaei hotărând această rânduială încă din anul 2006 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Sfanta Liturghie a fost tradusa de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, cantarile din greaca fiind traduse de pr. Stavrofor Ailioaei Vasile si puse pe notatie psaltica si liniara de catre parintele, vrednicul de pomenire profesor dirijor si compozitor Constantin Dragusin (fost slujitor al acestei parohii, al carui nume il poarta si grupul coral parohial). Mai multe date despre Parohia Podeanu puteti accesa dand click aici!

Transmisiunea in direct va putea fi urmarita in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, in aceasta duminica, incepand cu ora 8:00 si, preluata live, pe postul de televiziune prin cablu Eveniment TV.  Eveniment TV a reusit sa se impuna in peisajul mediatic in care se desfasoara si sa ocupe un loc de frunte in clasamentele de audienta: dupa 16 ani de emisie si la mai bine de 8 ani dupa rebrandingul prin care a trecut, Televiziunea Eveniment TV confirma pozitia sa de lider media local, prin studiul de audienta realizat de Daedalus Millward Brown, una din companiile cu cea mai mare experienta si prestigiu in cercetarile de piata la nivel international (click aici).

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
66
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10785 sec - PID: 10796