68
Astazi, 14 octombrie, incepand cu ora 7:30, vizitatorii paginilor Agentiei de stiri Lăcaşuri Ortodoxe pot urmari in direct Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva.

Sfanta Parascheva de la Iasi, din Tracia (Sfanta Petka) sau Sfanta Parascheva cea Noua, cum mai este cunoscuta, a trait in secolul al X-lea. Este important de stiut si necesita atentie faptul ca mai există alte doua sfinte cu acest nume: Sfânta Parascheva de la Roma (secolul al II-lea) și Sfânta Paraschevi din Iconium.

In randurile de mai jos vrem sa va facem, insa, cunoscute cateva date inedite legate de aceasta mare Sfanta - fiica a unor parinti bogati care detineau multe terenuri, născuta în apropierea Istanbulului de astazi - ale carei sfinte moaste se afla în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Sfanta Parascheva: casa in care s-a nascut


Ceea ce putina lume stie, este ca acolo unde altadata locuise Sfanta Parascheva, pe locul casei in care aceasta s-a nascut si a crescut (in Selimpasa), in cinstea sfintei, a fost construita o biserică imensa. Cea mai veche mărturie legata de aceasta biserica dateaza inca din anul 1200, fiind semnata de un ierarh pelerin rus, Antonie, Episcop de Novgorod.

În luna august 1817, biserica a fost, insa, complet distrusă de un incendiu. Nu au trecut mai mult de trei ani, iar aceasta a reusit sa fie reconstruită, cu sprijinul financiar al cetățenilor din Constantinopol, dar si al celor din Moldova Valahiei, prin ajutorul acordat de Prințul Alexandru Callimachi, domn al Moldovei în perioada 6 mai 1795 - martie 1799 (Palatul domnesc Callimachi fiind, in acea perioada, primul sediu al Universității din Iași). Printul era fiul lui Ioan Teodor Callimachi (Calmasul - boier moldovean, domn în Moldova în perioada 7 august 1758 - 11 iunie 1761, dupa ce fusese diplomat peste 15 ani la Constantinopol, in Imperiul Otoman), cunoscut - asemenea tatalui sau - drept om blând și înțelept. După domnie, Printul Alexandru Callimachi s-a retras, de altfel, chiar in Constantinopol, unde a și murit.

În anul 1885, comunitatea a demolat, insa, vechea biserică, pentru a construi una cu mult mai mare, pe același loc. Noul lacas ortodox impunator a fost finalizat in 6 ani. La ridicarea sfantului lacas, s-au utilizat parti ale turnului Ducelui Alexis Apokaukos (1327-1341), ca material de constructie. Ducele, care ocupase postul de de secretar imperial (mesazon) sub imparatul bizantin Andronic III Paleologul, functie deținuta anterior de Ioan Cantacuzino, din marea avere personală acumulata isi faurise un refugiu personal, de forma unui turn fortificat, in Epivata, în apropierea Silivriei, pe coasta Marii Marmara.

Sfanta Parascheva: cea mai mare biserica din Tracia de Est


Noua biserica inchinata Sfintei Parascheva a ajuns, astfel, sa fie cea mai mare biserică din întreaga Tracie de Est. Noul sfant lacas avea, nici mai mult nici mai putin de 16 metri înălțime, 26 de metri latime si 30 de metri lungime. Constructia a fost apreciata drept o adevărată bijuterie, care putea fi vazuta, de acum, de la multi kilometri departare.

Numai ca, pana si aceasta monumentala cladire a disparut complet. Ea a fost demolata in intregime, în primăvara anului 1979, iar in prezent, pe locul acesteia - pe locul casei in care a crescut Sfanta Parascheva - se afla un parc.

Este foarte cunoscut ca, Sfanta Parascheva, urmand o viață ascetică, religioasă, a strabatut diverse orașe - in Calcedon, Heracleea Pontică - ajungand pana la Iersualim si pe malul Iordanului.

La varsta de 25 de ani, in urma aparitiei unui inger care a indrumat-o să se întoarcă în patria sa natala, Sfanta Cuvioasa Parascheva avea sa revina, insa, in Constantinopol, unde a mai vietuit in satul Kallikrateia.

Sfanta Parascheva s-a mutat la Domnul la vârsta de doar 27 de ani. Numele de Parascheva, din limba greaca, se traduce "Vineri", acesta fiind preluat si in limba sarba, rusa (Piatnita, Petka - vineri).

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
146
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.1074 sec - PID: 6830