21

LENEA. Cum scapam si ce se intampla daca nu luptam cu ea? (loco.lonews)

Publicat în urmă cu un an, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Articolul de fata a fost tradus si adaptat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin, dupa un interviu realizat de Natalia Goroskova, cu Pr. Arhim. Marcel (Pavuk), duhovnic al Academiei duhovnicesti din Kiev, aparut in revista ruseasca Pravoslavnaia Jizni.

[Foto: John William Godward. Dulcea lene (1904)]

De unde ne vine LENEA, si ce se intampla daca nu luptam impotriva ei?


"Lenea modernă este caracteristica cea mai frecventa a persoanelor care trăiesc în condiții confortabile, de oraș: acestea nu trebuie, spre exemplu, sa mearga pana afara sa scoata apă, nu au nevoie să taie lemne de foc, sau sa încălzeasca vreo soba pentru a-si încălzi camera. Insa, în condiții de sat, dacă nu te duci dupa apă, nu tai lemne de foc și nu aprinzi cuptorul, vei rămâne flămând și înghețat.

In munca la sat, exista o necesitate, importanta. Sa fii leneș, inseamna sa ingheti si sa ramai fara mancare. Lenea noastră este un rezultat al confortului.

LENEA: Ce să facem? Să respingem lucrurile bune ale civilizației?


Nu ii vine prea usor omului modern să abandoneze toate aceste "beneficii". Civilizatia ne-a supus. Ar putea cineva încerca, spre exemplu, sa mearga si sa ramana o perioada intr-o mănăstire îndepărtată, undeva în munti, dar astfel de oameni, care sa se oblige la o astfel de muncă, care sa fuga de confort, sunt puțini.

O persoana iubitoare și responsabilă fuge de lene. Ea întotdeauna isi va face griji că, dacă ea nu face un anumit lucru, ceilalti vor suferi din cauza sa.

Lenea aproape niciodată nu vizitează casa în care există mai mulți copii. Acolo, fiecare membru al familiei are întotdeauna o suma de responsabilități, fara vreun moment de "relaxare". Gătit, spălat, curățenie, lucru în grădină și așa mai departe - aproape fiecare membru al familiei este, în mod constant, ocupat cu aceste lucruri, cu excepția celor foarte mici, și nimeni nu poate să refuze aceste responsabilități. Dar, în familiile mici, acolo unde există doar un copil, sau chiar niciunul, este greu sa eviti să fii leneș. Apropo de asta, dorința de a avea o "viață lipsită de griji", "confortabila", este chiar unul dintre motivele pentru care exista puțini copii. Iar, la rândul ei, asta conduce la dispariția responsabilității, pentru că nu ai nimic pentru care să-ti prea faci griji, nimeni nu prea mai are de ce sa se ingrijeasca, și atunci vine lenea.

LENE si... optimizare: Astazi, un efort cat mai mic, rezultate cat mai mari


Confortul vietii moderne ajuta la rezolvarea multor probleme, cu un efort si o energie minime. Ar fi de asteptat ca oamenii sa devina mai fericiți și mai iubitori și să acorde mai multă atenție altora. Numai ca, se intampla opusul. De ce? Pentru că este imposibil sa învingi, cu ajutorul progreselor tehnologice: egoismul, egocentrismul, individualismul și alte patimi care salasluiesc în fiecare persoană. Ceea ce a fost omul, prin natura și caracterul sau, în secolul al IV-lea, tot aia a ramas si în XXI. Poate că mintea lui s-a schimbat un pic. Dar nu calculatoarele și mașinile pot schimba starea sa internă, ci Harul lui Dumnezeu, daruit pe deplin doar prin Sfintele Taine ale Bisericii. Intrucat mulți oameni ignoră Biserica, aceste probleme ajung sa fie de nerezolvat. Iar totul creste si creste, ca un bulgare de zapada.

LENEA: Ce sa facem, pentru a o depasi?


O persoana care vrea sa depaseasca lenea, ar fi de preferat, cel puțin un pic, în masura in care responsabilitățile sale îi permit acest lucru, să ia parte la experiența vieții monahale (dintr-o manastire). Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat mangaiere tocmai în mănăstiri, iar pentru a ajunge acolo strabateau si invingeau căi de mii de kilometri.

Ritmul vietii monahale, in sine, nu este predispus la lene. Aici, pelerinii, pe lângă venerarea si binecuvantarea sfintelor moaste ale sfinților, ar invata aceasta forma de auto-gestionare. În orice mănăstire există o ordine de fiecare zi, clară, care nu s-a schimbat odata cu anii. Aceasta include slujbe obligatorii de Miezonoptica (la miezul noptii), Ceasuri, Liturghie, Vecernie, participarea la trapeza (bucatarie si loc de luat masa) și timp pentru ascultări (indatoriri) și odihnă. Totul este ciclic.

Toți oamenii care trăiesc în lume, într-o oarecare măsură, pot imita si extinde ordinea monahală și pot încerca să-si organizeze în mod clar ziua lor, sa se gandeasca: când să lucreze, când să se roage, când să se odihnească. Prin asta, iti va deveni mult mai usor sa combati lenea. Așa cum am invatat din istorie, oamenii trăiau în acest mod, în zilele lor bune, încercând să-i imite, în toate, pe monahi. Nu este un accident, faptul că țara noastră este vizitata de străini ca... o mare manastire.

LENEA si auto-gestionarea: atat de dificil pe cont propriu, atat de ușor în mănăstire


Eu, spre exemplu, nu merg la biserică, din lene, dar ii vad pe fratii mei de manastire cum merg. Te simți rușinat dacă pierzi o slujba dumnezeiasca, nu pentru că starețul (mai marele manastirii) te-ar mustra, ci pur si simplu asa te simti în fata fraților. Într-o mănăstire, ca într-o mare familie, totul este interconectat. Dacă nu mergi la o slujba, atunci cineva va trebui să scoată Particele pentru tine, sa citeasca pomelnice, cântarea corului va avea de suferit de pe urma absentei tale (dacă ai cânta în cor) și asta va afecta starea de spirit a tuturor celor care slujesc si se roagă. Vezi, cum toată lumea are, astfel, o mare responsabilitate în mănăstiri? Aici experimentezi permanent sentimentul de datorie, fara vreun moment in care ai mai putea sa-ti mai permiti sa fii leneș. Frații de mănăstire încearca să se sprijine reciproc, tot timpul.

Ar trebui să se intample asta, identic, si într-o familie: sentimentul de responsabilitate, sprijinul reciproc, sa se ajute unul pe celalalt in punctele slabe. În cazul în care o astfel de atitudine lipsește, atunci soții nu vor vedea decat care-cui datoreaza ceva, cine are obligatia aia, care a făcut mai mult... Și, în cele din urmă, căsătoria va fi distrusă.

Noi trebuie să depășim lenea, mai ales imediat ce ii apar simptomele. Unul dintre ele este deznădejdea. Impotriva deznădejdii se lupta cu rugăciune, post și munca, iar dacă aveți această combinație, atunci casa voastra se va umple de bucurie.

LENE si deznadejde: Intotdeauna revenim la rugăciune, post si munca...


Problema ramane doar aceea că noi nu înțelegem întotdeauna cum ar trebui să fie rugăciunea adevărată și adevăratul post. De multe ori, ne plangem excesiv si ne temem că, dacă vom posti mai mult sau daca vom acorda mai mult timp rugăciunii, atunci nu vom reuși să mai facem cele ce avem de facut. Dar, este o cursă...

"Du-te, leneşule, la furnică şi vezi munca ei şi prinde minte! Ea, care nu are nici mai-mare peste ea, nici îndrumător, nici sfătuitor, işi pregăteşte de cu vară hrana ei şi îşi strânge la seceriş mâncare. Sau mergi la albină şi vezi cât e de harnică şi ce lucrare iscusită săvârşeşte. Munca ei o folosesc spre sănătate şi regii şi oamenii de rând. Ea e iubită şi lăudată de toţi, deşi e slabă în putere, dar e minunată cu iscusinţa. Până când, leneşule, vei mai sta culcat? Când te vei scula din somnul tău? Puţin somn, încă puţină aţipire, puţin să mai stau în pat cu mâinile încrucişate! Iată vine sărăcia ca un trecător şi nevoia te prinde ca un tâlhar. Dar dacă nu vei lenevi, atunci va veni secerişul tău ca un izvor, iar lipsa va fi departe de tine." (Pildele lui Solomon 6: 6-11).

Articolul de fata a fost tradus si adaptat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de KSLCatalin, dupa un interviu realizat de Natalia Goroskova, cu Pr. Arhim. Marcel (Pavuk), duhovnic al Academiei duhovnicesti din Kiev, aparut in revista ruseasca Pravoslavnaia Jizni.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
160
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.10167 sec - PID: 16137